.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

26 Mayıs 2016 Perşembe

2015-2016 Sezonu Attığımız ve Yediğimiz Gollerin Değerlendirmesi


İlk yarı bittiğinde attığımız ve yediğimiz golleri ele almak üzere bir çalışma yapmıştım. 2.Yarı sonunda da tüm lig maç özetlerimizi tekrar izledim. Ve yine bahsettiğim çalışmada olduğu gibi belirli bir çerçevede golleri sınıflandırdım. Yine ilk yarıda olduğu gibi gollerde ‘kadraj’a giren oyuncuları belirledim.

Attığımız Goller

İlk tablomuz, attığımız gollerin niteliğiyle ilgili. İlk yarıda olduğu gibi duran top gollerimizdeki geçmişe göre olan gelişme devam etmiş. Aslında genel olarak attığımız gollerin niteliği bir kaç kategori dışında pek değişmemiş. İlk değişiklik 7 gol daha az atmış olmamız ve buna rağmen rakip sahada kapılarak atılan gollerin iki kat artması. İkincisi ise rakip yerleşikken atılan gollerin yarı yarıya azalması. Bu iki veriyi rakiplerin bizi daha iyi tanıması, daha çok kapanmaları ve bizim alternatif çözüm bulmamız ile açıklıyorum. Yine de bu tabloda gelecek sene için en dikkat etmemiz gereken husus, yerleşik rakibe atılan gollerdeki azalma olmalı. Zaten toplamda 7 gollük bir azalma var. Kaynak da belli. Gollerle ilgili asıl sevindirici olan ise her şekilde gol atıyor olmamız. Kalıplara kolay sığmayan önlem alınması zor bir takım olmamızı sağlıyor bu özellik.



İlk yarı
2. Yarı
Toplam Gol

Duran Top (orta ve sonrası)
5
5
10
Duran Top (doğrudan)
2
2
4
Rakip sahada kapılan top
3
6
9
Kendi sahamızda kapılan top ile hızlı çıkış
5
6
11
Kendi sahamızdan hızlı/paslarla çıkış (aut, taç, faul vb. sonrası)
7
6
13
Rakip yerleşikken / olgun atak
19
9
28
Toplam
41
34
75
* Penaltı duran top olarak değerlendirilmemiştir. Penaltıyı oluşturan pozisyonun niteliği değerlendirmeye alınmıştır.

İkinci tablomuz ise kadraja girenler.Verilere bakınca benim ilk dikkati çeken Sosa’nın 2. Yarı akıl almaz performansı olsa gerek. Yine Oğuzhan, Atiba ve Olcay’ın rakamlarındaki azalma da önemli. Özellikle Atiba’nın öne geçilen maçlarda kafaca da çok daha defansif oynadığını tahmin edebiliriz. (Yerleşik ataktaki gollerimizin azalması da Ozzie ve Atiba’nın katkılarının epey azalmasında etkili olmuş olabilir. Tabii tam tersi de geçerli.) Gomez ve Quaresma istikrarlı katkı vermiş. Gökhan’ın katkıları genelde ‘istatistik kağıdına’ da yansımış. Beck ise hücumda tamamen kaybolmuş. İlk yarı tahmin edilenin aksine çok katkı vermişti ama 2. Yarı özetlerde de çok az görülüyor. Savunma göbeğinin değişikliği nedeniyle çok daha defansif oynadığı açık ama yine de düşüş bununla açıklanamayacak kadar büyük. İsmail ise ilk yarının aksine katkı vermiş. Özetle kenar forvetlerin bir tık, beklerin ise bir çok tık fazla katkı vermesi halinde daha da durdurulamaz bir takım oluruz. Ön alan oyuncularında bu potansiyel var. Ama beklerin olacağı bu. Daha iyisini istiyorsak daha iyisini almalıyız..

Kadraja girenler
Önemli Gol* Katkısı
(İlk Yarı+İkinci Yarı=Toplam)
Tüm Gollere Katkı
(İlk Yarı+İkinci Yarı=Toplam)
Sosa            
8+14=22
11+20=31
Oğuzhan                      
12+9=21
21+14=35
Gomez                  
8+10=18
17+18=35
Atiba             
6+6=12
12+6=18
Quaresma        
6+5=11
7+8=15
Cenk          
5+4=9
9+5=14
Olcay              
4+3=7
13+7=20
Gökhan Töre            
5+2=7
11+4=15
Beck        
4+0=4
7+1=8
Rhodolfo    
3
3
Ersan    
3
3
Kerim    
1+2=3
5+2=7
Necip      
2+0=2
5+1=6
Tolga Zengin
1+0=1
1+=1
Tosiç  

1+1=2
İsmail
0+2=2
0+4=4
Alexis
1
1
Marcelo
1
3
Tolgay
1
1
*Önemli Gol: Öne geçiren ya da beraberliği sağlayan goller.

Yediğimiz Goller
Ligin ilk yarısında 18 gol yemiştik. 2. Yarıda da 17 olmuş bu rakam. Tablomuz şu şekilde;

ATAK TİPİ
İlk Yarı
2. Yarı
HATA VB.
İlk Yarı
2. Yarı
Uzun top:
3
1
Şans golü (birine çarpan, yön değiştiren top vb.)
2
1
Kontra Atak:
2
2
Takım/Yerleşim Hatası
4
8
Çıkarken kaptırılan:
3
5
Bireysel Vahim Hata
6
5
Olgun Atak
6
5
İyi uzaklaştırılamayan / savunma arkasına iyi top / hata olmayan
6
4
Yan Top:
4
4





Tablodaki en dikkat çekici husus takım/yerleşim hatasının 2. Yarı iki katına çıkması. Ancak savunma göbeğinin değiştiği ve son haftalara kadar tandemin oturmamış olması düşünüldüğünde anlaşılır bir durum. Uzun toplara daha çok dikkat etmişiz ama çıkarken kaptırılan toplardan yenilen gollerin 2. Yarı 5 toplamda da 8 olması bence kabul edilebilir bir durum değil. Bu rakamlar dışında tıpkı attığımız goller gibi yediğimiz goller de ilk yarıya paralel. Bu paralellikteki bir diğer sorunlu kategori de bireysel vahim hatanın yüksekliği. Durduk yere kaptırılan toplar, ıska geçmeler, olmayan pozisyonlarda penaltı vermeler… Üstelik bunlara yenilen kolay çalımlar gibi kısmi hatalar dahil değil. Ve ortaya çıkan toplam 11 rakamı da hoş değil.

Gelelim gollerdeki sorumlulara. İlk yarı bireysel hatalar şu oyunculardan gelmişti; Rhodolfo (2), Tosiç (2), Ersan, Tolga, İsmail ve Günay. Gollerde kadrajda bulunanlar, yani vahim bir hata yapmamış olsalar da belirli bir sorumluluğu bulunanlar ise şu isimlerdi; Rhodolfo (5), Tosiç (2), İsmail (2), Gökhan Töre (2), Motta, Ersan, Beck, Oğuzhan, Atiba. İkinci yarıda ise bireysel hatalar Alexis (2), Tolga (2) ve Marcelo iken kadrajda bulunanlar İsmail (5), Necip (2), Boyko (2), Alexis, Atiba, Beck, Oğuzhan. İsmail ofansta olduğu gibi savunma rakamında da uçmuş! Alexis’in bu kadar az maçta bu kadar skor yapması ‘muazzam’! Kalecileri konuşmaya gerek yok. Yine defansif orta sahalarımızın gollerde pek hata yapmadığını görüyoruz. Onun dışında normal, makul rakamlar.  İlk yarı sonunda şöyle yazmışım;


Sonuç olarak ofansif anlamda bu kadar güçlü bir takım iken ligin en az gol yiyen takımı olmamız beklenmez. Ancak yediğimiz 18 golün niteliğine baktığımızda, takım savunmada yerleşik iken daha dikkatli olarak, bireysel hatalara biraz daha dikkat ederek, topları daha iyi uzaklaştırarak, çıkarken kaptırılan toplara dikkat ederek aynı oyun anlayışıyla daha az gol yiyebiliriz.” 

Hiçbirini yapamamışız. Ne diyelim, gelecek seneye artık bu dilekler.

NOT:  Önceki yazıda bahsetmiştim ama okumamış olanlar için kadraj kavramı ile ne anlatmak istediğimi açıklamak istiyorum. Burada amaç kağıda yansımayan katkıları/hataları hatırlatmak ve bunlara da değerini vermek. Gol, asist, asist öncesi pas, şut pası gibi verilere kimi sitelerden ulaşabiliyor ama göze kolay görünmeyen katkıları görebileceğimiz bir istatistik kaynağı yok. Gol atmaktan başlayıp, tehlikeli yerdeki faulü almak, savunmadan topu kapıp atak başlatmak, asist öncesi pas, hatta ortalığı karıştırarak karambol yaratmak; yediğimiz gollerde çok kolay bir çalım yemek, pozisyon hatası vb. kadraja girme olarak sayılabilir. Üç kusuru var bu kavramın. Birincisi özet görüntülerle sınırlıyım. İkincisi yediğimiz gollerde kaleci ve kadraj ilişkisi sıkıntılı. ‘İyi bir kaleci olsa kurtarırdı’ yaklaşımı çok öznel kalacağı için kalecileri ancak hatalarda koydum. Üçüncüsü her halükarda kişisel değerlendirmeler devreye giriyor olması. Zira benim amacım gol öncesi gelen paslarda sıradan olanı değil de fark yaratan pası vurgulamak. Ancak bu ikisi her zaman kolay ayrılmıyor. Misal, Kayseri maçındaki ilk golde Quresma’dan Sosa’ya atılan pasın fark yarattığı kesin ancak Atiba’nın Quaresma’ya doğru topu taşıması kadrajı hak ediyor mu? Arada kaldığım, emin olamadığım paslardan biri ve nihayetinde yazmadım. Bir başkası yazabilirdi. Yine de bu öznellik başta olmak üzere sınırlılıklara rağmen gerek ‘kadraja girenlerin’ gerekse gollerin niteliğini gösteren tabloların üç aşağı beş yukarı genel resmi iyi bir şekilde vereceğini düşünüyorum.

51 Yorum:

Ekrem35 dedi ki...

Eline sağlık gayet güzel bilgilendirici olmuş yazı.

Ben bu rakamlardan, rhodolfo'nun rakamlara takıldım. Yediğimiz gollerde katkısı bir hayli çok. Kendisini beşiktaş stoperi olarak görmediğimi daha önce belirtmiştim. Şimdi sakatlık sonrası bir rhodolfo ile şampiyonlar ligi planlaması yapmak epey büyük bir hata olur bence.

Tebrikler, güzel bir çalışma olmuş.

Benim de dikkatimi Rhodolfo konusu çekti ve evet, ben de Rhodolfo'yu genelin aksine beğenmiyordum ve bu durumun somutlaşmış olması beni şaşırtmadı. Bana göre Marcelo Rhodolfo'dan daha iyi bir stoper. Rhodolfo'nun sakatlıktan dönüşü de sancılı olacaktır. Bu sebeple bir yolunu bulup kendisini yollamamız lazım.

Transfer konusu ilginç. Gökhan töre'den 15-20 milyon Euro gelir elde edeceğiz gibi duruyor. Gökhan Töre dışında 4-5 futbocuyla daha yollarımız ayrılacaktır. Tahminen 25 milyon Euro gibi bir gelir elde edeceğiz, hatta Quaresma'yı Çin'e satarsak 35-40 milyon Euroları görmemiz şaşırtıcı olmaz.

Yapılacak transferlere bakarsak, Zieler 3.5 milyon Euro karşılığında alınabilir. Tam bir fiyat/performans transferi olur.

Agger bedavaya alınabilir.

Marcelo 1.2 milyon Euro'ya alınacak.

Gökhan Gönül bedavaya alınabilir.

Bunların dışında savunma için ekstra yüksek kaliteli bir stoper ve sol bek alınması gerekiyor. Stoperde artık Skrtel mi olur, Glik mi olur bilmiyorum ama burada artık parayı bastırmak gerekiyor. Muhtemelen yönetim de aynı şekilde düşünüyor ve alacağımız stoper için 6-7 milyon euro bonservis ödenecek.

Sol bek konusunda hiç isim çıkmıyor. Acaba Jordan Lukaku düşünülebilir mi? Alma ihtimalimiz olur mu, olursa 5-6 milyon Euro gibi bir rakama bırakırlar mı? Daha detaylı bilgi sahibi olan arkadaşlarımız bu konuda beni bilgilendirebilirse sevinirim.

Neyse varsayımlar üzerinden gittiğimizde 16-17 milyon euro harcayıp geri beşliyi oldukça iyi hale getirme şansımız var.

Ön tarafla ilgili bir yorum yapmak şu an için zor. Gomez ve Quaresma'nın takımdaki geleceğini görüp öyle yorum yapmak lazım.

Coolio dedi ki...

@cochise eline sağlık. Değerli çalışmalar bunlar, eminim çok da vakit almıştır.

Defansta ki pozisyon hatası, bireysel hata gibi sebeplerin büyük çoğunluğı İsmail diye düşünebiliriz. Hiç bir zaman olması gereken yerde olmayan İsmail'in bıraktığı açıkları yanında oynayan Alexis, Tosic, Ersan kapatmaya çalıştı hep. Dolayısıyla bu isimlerde kendi mevkileri için pozisyon hatası yapmış gözüktüler. Şampiyonlar liginde rakipler o bölgeyi delik deşik ederler ve skor alırlar direk.

Önümüzdeki sene ligde rakipler bir adım daha geride karşılayacaklardır bizi dolayısıyla yerleşik rakip gollerini arttırabilmemiz gerekki zaten Şenol hoca tv programlarında yeni varyasyonlar yaratmalıyız çünkü bizi ezberlediler demişti.


Bence yeni defans (herkesin dediği gibi en çok parayı gömmemiz gereken pozsiyon) ve Marcelo işi götürür gibi geliyor. Rhodolfo ve baktıkları orta seviye bir defans da yedeklik işini götürür bence. Bir de joker Tosic var zaten.

Ama parayla dahi bulamayacağımız pozisyon sol bek sanırım. Orada umudum yok çok. Açıkçası Coentrao'nun Şenol Güneş sistemine çok iyi uyum sağlayacağını düşünüyorum ama maliyeti nasıl olur kestiremiyorum. Bu orta saha yapısı ile iki bekten birinin defansının daha iyi olması gerek diye düşünüyorum, Beck gibi. Dolayısıyla sol bek transferinin özellikleri sağ bekdeki ihtiyacı belirleyecektir.

planck dedi ki...

Marcelonun tek hata yapıp hiç kadraja girmemesi çok iyi. İsmi geçen agger veya skrtelin bu açıdan marcelodan daha iyi olabileceklerini düşünmüyorum. Ayrıca aynı oyuncuların isimleri fb ile de ciddi olarak geçiyor yani menejer oyunları var yine. Bu yüzden bu iki isme sıcak bakmıyorum. Ayrıca liverpoolda sakarlıkları ile ün yapmış isimler. Tek avantajları hızlı oyun oynanan bir lig ve takım tecrübeleri olması. İsmi geçen glik de bu açıdan soru işareti. Ama piyasası daha fazla olduğu için tekrar satılabilme şansı var. Yine de benim tercihim 6m€yu skrtel veya glike gömeceğimize 3er milyona 2 marcelo alalım sol stoper ve sol beke.

EC dedi ki...

guzel bir degerlendirme olmus.. tesekkurler.

beagle dedi ki...

Ellerine, epeyce de gözlerine sağlık Cochise.
Bireysel olarak maç maç yaptığımız gözlemleri sayısallaştırarak olabildiğince objektif bir zemine taşımışsın. Tabi buradan sonra da bakış açıları, varyasyonlar sonsuz.

- Takımın ilk kurtulması gerekenler rakamsal olarak da belli İsmail, Alexis. Hadi İsmail yedek olabilir ama Alexis dönülmesi gereken büyük hata.

- Yerleşim hataları falan uyumlu savunma ve iyi beklerle azalabilir. Rhodolfo Marcelo ikilisinin hava ve akıl hakimiyetinden umutluyum. Gene de fizikli, yırtıcı bir stoper yanlarına şık gelecektir (Glik, Skertel tarzı)

- Yerleşik gol atamıyor olmamız benim iddia ettiğim "ihtiyacımız olduğunda gol atamama" sıkıntımıza paraler görünüyor. Orta/Uzak mesafe şut tehdidimiz olmaması, ortalanan topa hamle yapacak kenar forvet veya 10 numara eksikliklerimiz bunun temel sebebi. Şut atma ve dripling ile girme özellikleri ile Robben bu sıkıntıyı bize aşırabilir.

- Bu senenin tu kaka çocukları Töre ve Olcay'ın ölülerinin Quaresma ve Kerim'den daha verimli olduğu da sayende görülebilir.

- İstatistik dışı kalmış bir unsur da Töre'nin FB maçındaki galibiyet golü asisti ve GS maçındaki galibiyet golü. Sosa ve Quaresma'yı derbilerde ara ki bulasın. Bize Gomez dışında bir kritik gol atabilecek adam daha gerekiyor.

Zaitsev dedi ki...

Güzel bir çalışma olmuş. ellerinize sağlık. Rhodolfo'nun yanında hızlı bir stoper lazım onu toplayacak. bunun cezasını Kasımpaşa maçında Milo-Rhodolfo ikilisi ile çektik 3 gol yiyerek.

Defansa takviye herkesin ortak fikri. Hücumda ise şut atmamız lazım. Açıklarımız olsun Atiba ve Oğuzhan olsun çok şut atan oyuncuları değil. Sosa harici pek denemiyoruz bazen de Gomez. Bu da bizi oyun sıkışınca zora sokuyor.

Alexis-Pektemek-belki Veli gönderilmeli. Milo kiralık olarak yollanabilir. Boyko gidecek gibi duruyor zaten. Töre'nin katkıları ortada ama 2 sezondur 2ci yarılar yok ortada. bu sene sakatlıktan döndükten sonra hiç kendini vermedi. hatta uğraşmadı bence. Şampiyonluk yarışında büyük sorun.

Transferde çıkan isimlere çok itibar etmemek lazım. geçen gün ismi geçen oyuncularından birinin transfer haberinin altında Serdar'ın Antalyaya transferi için bonservis pazarlığı olacağı yazıyordu. Adamın sözleşmesi bitmiş ama çıkan haber ortada. Fanatik haberi filan da değildi haber.

Bu Çin'e transfer mevzusunda daha önce yazmıştım. Çin'de şu anda bütün takımların 4+1 kontenjanları dolu. oraya oyuncu yollama işi sıkıntılı.

Bir de Zieler denmiş yukarıda. Yanlış hatırlamıyorsam Marcelo'nun Hannover'dan ayrılış sebebi Zieler'i Antalya'daki kampta dövmeye kalkmasıydı. 2si aynı takımda nasıl olacak??

Basar dedi ki...

Cochise ellerine ve beynine sağlık!

Rhodolfo'yu ilk yarının sonunda da konuşmuştuk. Bence net olarak Marcello'nun gerisinde bir oyuncu (iki gömlek filan altında) bölgeleri de aynı. Hatalarından dolayı bir hayli fazla gol yedik. Nedense kendisi ile olumlu bir algı var. Bana kalırsa Tolga'nın stoper versiyonu.

Alexis'i beğenmiyoruz ama dikkat edin hata yaptığı tüm maçlarda sol stoper oynadı. Bu adamın orjinal bölgesi sol stoper değil. Eğer cochise bu analize girebiliyorsa sol stoper ile sağ stoper oynadığı maçları da analiz edelim.

turkkant dedi ki...

Beyler herkes Rhodolfo diyor, ama Rhodolfo'nun ilk yarı oynaması mümkün değil, onu unutun. Sahaları Ağustos'ta dönse bile, Tolgay'da gördüğümüz gibi, tam toparlaması devra arasını bulacaktır. Üstüne Tolgay'dan 5 yaş yaşlı, zaten fiziki dezavantajları olan bir oyuncu. Rhodolfo seneye büyük soru işareti. Geçen sene Veli Kasım'da dönecek durumuna döner o iş.

nuri mu dedi ki...

ya bu zielerin videolarını izleyince boykonun almanya şubesi gibi zaten,
nerdeyse gelen hiçbir topu tutmuyor,
dışarı veya tehlikesiz bölgeye çelse neyse diyeceğim ama öyle de değil..

zaten bir de borgesin yazdığına göre kavga olayı var marcelo ile..

''Sportbild redaktörü Lennard Wermke’nin ortaya attığı iddia odur ki geçtiğimiz sezon Marcelo elinde delici aletle(Makas) takım arkadaşı Sane’nin üzerine yürümesi ve devre arası Belek’teki kampın soyunma odasında yine takımın ikinci kaptanı milli kaleci Ron-Robert Zieler ve Schmiedbach’a saldırması, yumruklarını konuşturması...''

Unknown dedi ki...

Cochise ellerine sağlık abi, çok güzel bir katkı burada konuşacaklarımız için.
Sezonun en keyifli yerine geldik şampiyonluk kutlamalarına falan doyduk artık. Şimdi sezon değerlendirmesi ve kadro planlama zamanı:)

Rhodolfonun rakamları arkadaşların da dediği gibi biraz da Ersan ve İsmail in sakarlıklarından kaynaklanmıştı açıkçası. Ama harbiden de o sakatlıktan dönüp form tutması ikinci yarıyı bulur, o yüzden planlamalarda çok da güvenmemek lazım bence.

cochise dedi ki...

Rodolfo'yu aslında 2. yarı görecektik. Liglerin oynanmasındaki zaman farkı nedeniyle bir sezonu bitirip ara vermeden yoğun antremanlı/tempolu bir takımda başlamak zor olmuştur. Ben arada kalmıştım ve kendime 2. yarı karar verelim demiştim. Ama o sakatlıktan sonra artık en iyi 3. stoper olabilir. O yaşta, hantal bir adam zor toparlar gibi. Onun rakamlarına diğerlerinin etkili olma meselesi doğru olabilir ama işte onu çıkarmak o kadar kolay değil. Özellikle de özetlerden. Bu nedenle "2. yarı maç izlerken işleyeceğim bu rakamları" dedim ama o kadar heyecanlanlı izliyorum ki 1-2'den sonra o notlara elim gitmedi. maçtan başka şey düşünemedim :)

Marcelo ise benim gözümde 3. stoper gibi ama çok iyi bir stoperle tandem olursa farklı olabilir. Bir özelliğinin (hava topu) aşırı iyi olması nedeniyle oluru var gibi.

Alexis sağ-sol tandem meselesine de bakabiliriz maçlarla ilgili notlar işyeri bilgisayarında; pazartesiden sonra artık :). Ama he halukarda epey sakar bir adam. Yoksa duruşu, topla oynayışı, yer tutuşu epey iyi futbolcu gibi ama hata potansiyeli bu kadar yüksek bir adamla bu seviyede yola çıkılmamalı.

Bir de herkese önerim fırsat buldukça maç özetlerini izleyin. Hemen her maçta rakiplerden üstün olduğumuz için çok keyifli :))

Adsız dedi ki...

tüm bir sezonu göznüzün önünden film şeridi gibi geçirecek nadide bir eser, tavsiye ederim

https://eksisozluk.com/entry/60748383

https://eksisozluk.com/entry/60771682

https://eksisozluk.com/entry/60790870

Zieler'in Marcelo ile olan durumunu bilmiyordum ancak bu tip şeyler futbolcular arasında sıkça yaşanır ve çözülür. İş geri dönülmez bir noktaya gitti mi gitmedi mi bilmiyorum açıkçası. Ancak Zieler Boyko'dan 3 gömlek iyi bir kaleci. Çok maçını seyrettim, stil olarak da kalite olarak da Costil ile aynı seviyede diye düşünüyorum. Almanya milli takımına falan da seçilmişliği var yani sonuçta oldukça sağlam kaleci. İlla Zieler olacak diye de bir şey yok tabii de 3.5 milyon Euro'ya iyi transfer olurdu.

Bu arada N'koulou ismi geçiyor. Bu arkadaşın yanına Glik olmaz mesela ama N'koulou-Agger ikilisi birbirini oldukça tamamlar gibi geliyor.

Emrah dedi ki...

Okuduğum kadarıyla N'koulou tam aradığımız hızlı stoper ve Marcelo ile çok iyi bir ikili olurlar. 4 milyon imza parası istiyormuş. Daha 26 yaşında. Maaşı abartmazsa 3-4 verilip alınırsa süper olur.

planck dedi ki...

cochise'nin tavsiyesi ile maç özetlerini tekrar izliyorum da ilk haftalarda töre baya fark yaratmış hakkaten. 10. haftadan sonra ortada görünmemeye başlıyor, takım da baya gol kaçırmaya başlıyor bir şekilde. ve en verimli korner kullanan oyuncu da töre gibi geldi.
tolga iyi maçlar çıkarmış ilk 13 hafta. rodolfo ersan ikilisi sorunluymuş aslında adam ve alan paylaşımında. rize maçında 8. haftada hakem berbatmış, şimdi şampiyon olarak oynarken acaba yine böyle katledebilecekler mi merak ediyorum. papilalığa soyunmadan yani. fakat şunu da söylemek gerekir ki geçen senelerde aleyhimize çalınan tartışmalı penaltı pozisyonları bu sene çalınmamış.

çok gol kaçırdığımız maçlar hep başakşehir stadında oynanmış, gomez farklı maçlarda çimlere laf ediyor sanırım kaygan olduğu için.

bu arada liverpool maçı özetini de izledim tekrar, kadro çok acaip hakkaten. ataklar hep töre ile gelişiyor. bir de defans hattını geçemeyeceğimizi tahmin edip devamlı 20-30 metreden şut denemişiz.

Mayor dedi ki...

Asagidaki yedeklerin 1-2 gomlek ustu dahi bizi seneye TF sampiyonu yapacagi gibi SL'de de gruplardan cikartir diye tahmin ediyorum.

Defans Yedekler: Tosic, Ismail, Beck, Rhodolfo

Kale Yedekler: Tolga, Gunay

xiyar dedi ki...

sampiyon bir takimin en az bes transfere ihtiyaci olmasi size de garip gelmiyor mu? takimin yarisi. e nasil sampiyon oldu bu takim? ust lige cikinca tum takimi değiştiren anadolu takimlarina benziyor bu is. istikrarli bir takimin direk 11'e yapacagi transfer sayisi 3'tur. 2 de yedek/potansiyel olur. fazlasi zarar yazar.

Emrah dedi ki...

Stopere N'koulou, sol beke Coentrao, kaleye de Mandanda-Ospina gibi 3 tane bonservisi elinde transfer yeter bence. Fazlasına niyetlenince kalite düşüyor. 1-2 tane de 18-19 yaşında yetenekli genç alıp kiralamak lazım. Bir de Oğuzhan seneye gidince ne yapacağımızı bu seneden planlamalıyız.

beagle dedi ki...

Xiyar
Şöyle yapalim Tolga, Ismail, Alexis, Olcay ve Quaresmayi Fb zorunlu ilk 11 oynatsin, biz de transfer yapmayalim. Kesin sampiyon oluruz.
Bir yaş daha yaşlı Atiba ile SL de oynayinca ne yapariz? Veli mi yapacak ayni isi?

Klişelik bir durumumuz yok. Bir daha Oguzhanin 8 numaradan 10 golle oynayacağı sezon bulamayiz. Savunma ve kaleye komple katki lazim, Atibaya yedek lazim, gol atan kenar forvet lazim. SL icin derinlik lazim. Yoksa 2004 gibi lime lime oluruz.

beagle dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
beagle dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
planck dedi ki...

atibayı kaça satarsınız?

beagle dedi ki...

Replacement ve opportunity cost hesabi gerekir. Yerine en az 2 adam alip belki sonuc alirsin. O sonucu alana kadar da bir sampiyonluk gider. 30-35 milyon euro gibi geldi bana planck.

xiyar dedi ki...

beagle
kusura bakma da teyzemin sakali olsa dayim olurdu demek bu. fenerin her mevkisi bizden iyiydi. ama sampiyon biz olduk. seneye de ayni kadroyla en buyuk favori oluruz. sl'de de bu kadroyla oyle perisan olmayiz. konya daha dusuk kalibreli oyuncularla 2. yarinin lideri oldu. elbette oyuncu kalitesini arttirmak lazim. ama her sene takimin yarisini, hele de tum defans hattini degistirmekle olmuyor. 2-3 takviyeyle gayet is yapariz yine. tabi sl sampiyonlugunu dusunuyorsak o ayri. biraz gercekci olmak lazim, bizim yapacagimiz sl'de 3.luge oynayip, uefa liginde ceyrek-yari final kovalamak. gruba gore sl'de 2.lik kovalariz belki. icerde de sampiyonluk. transfer konusmak heyecanli da...
bir de senol hoca bu sene altyapidan genclere hic forma vermedi. bircok maci ilk yaridan kopardik halbuki. sampiyonluk stresi diyelim. seneye bu konuda daha iyi olur umarim.

beagle dedi ki...

Hocam teyze dayı işi değil maç sayısı maç. SL'de minimum 6 tane zorlu maç var sonra ihtimalen uefa avrupa liginde gruplara girip bir 6 tane daha. Atiba ve Oğuzhan 2,3 maç arayla sakatlandı diyelim. Çapraza gerek yok 1.5 aylık 2. derece kas yırtıkları mesela. Tolgay-Veli koyarsan olur mu mesela? Ki Tolgay-Şenol G. durumu kritik.
Bu takım geçmişte böyle plansızlıkla dağıldı. Sakatlık, hakemler diye ağlıyoruz sonra. Sen güçlü olduğunda bu seneki gibi hakemleri de biraz adam ediyorsun.

dominic molise dedi ki...

sol bek rybus ile anlasilmis. istatistikleri 8 gol, 3 asist.
sol acik ve sol bek oynuyor. bizim sol bek oynatacagimiz dusunulurse oldukca ofansif bir bek transferi yaptigimiz soylenebilir. gokhan gonul transferi de bence bitti.
sonucta korkarim cok asiri atak bir takim olacagiz. atiba oguzhan orta sahasi ve ofansif beklerle bizi ciddi rakipler cok fena harcar.


turkkant dedi ki...

Cem Çıkın ile konuştuk bugün, ortağı yönetimde, Gökhan Gönül kesin dedi. Emre Mor ile ilgileniyormuşuz. Danimarka'ya oyuncu izlemeye biri gitmiş, kimi izlemek için bilemedi. West Ham Atiba ile ciddi şekilde ilgileniyor, söylediğine göre. Serdar Aziz'i tekrar istemişiz ama Bursa çok yüksekten uçuyormuş, çok zor olması dedi. M. Gomez de geri dönmeyecek diyorlar dedi.

Gökhan Gönül bitmişse, sıra stopere geldi. Skrtel-Marcelo iyi ikili olur. N'Koulou-Marcelo da ideal ikili. Glik-Marcelo zor, çok yavaş kalır tandem. Tabi tüm bu oyuncular arasında en üst seviye yaşına rağmen Skrtel. Sol bek meselesi olsa iyi olur tabi, ama İsmail dip yaparsa en kötü A. Beck'i sol beke de atabiliriz.

Bence nefis bir orta saha rotasyonumuz var: Sosa-Oğuzhan-Tolgay-Atiba. Burada tek soru Atiba seneye kaç maç kaldırabilecek? Veli-Necip'te direkt iki gömlek düşüyor kalite. Tolgay-Oğuzhan ütopyası yaşatır mı Şenol hoca bilmem. İdeal dünyada tabi Veli gider, Atiba yedeği bulunur ama Veli'yi satmak zor...

Önde Töre'nin 15+'a satılması durumunda, ki Biliç dışında kimse o parayı vermez bence, müthiş bir iş başarmış oluruz. İş o zaman Kerim Frei-Aras'tan birinin seneye patlama yapmasına bakar. Sosa'yı kanatta kullanmak gibi B planlarımız da var. Yeri doldurulur.

Kaleci konusu da tabi kritik. Tolga'nın önüne kaleci almak şart.

"Gökhan Gönül + üst seviye stoper + üst seviye kaleci" transferi ile bence sezona girilir. Fazlası artı olur.

beagle dedi ki...

Turkkant
Bilgiler için teşekkürler.
Gomez geri dönmeyecek i biraz acar misin? Bizde kalacak Fiorentinaya mi donmeyecek?

Emrah dedi ki...

Başıma bir şey gelmeyecekse bence Bilic 33 yaşındaki Atiba'ya 3-4 milyon Euro veriyorsa hemen satılmalı:)

WiLdHoney dedi ki...

Bu Emre Mor cidden yetenekli bir oyuncuymuş, Frei gibi ama daha kafasını kaldırıp son hareketi yapabileni gibi, alınırsa eğer büyük iş başarılmış olur.

ozan dedi ki...

Benim de basima birsey gelmeyecekse 31 yasinda ki Gokhan Gonulu 3 senelik , imza parali 1.5 ustu maasla almayalim derim.

nuri mu dedi ki...

@turkkant

Tolgay - Oğuzhan ikilisinin en azından denenmesi taraftarıyım ben de..

Ayrıca umarım sonra pişman olmamak adına çok geç olmadan emre mor u alırız...

YSY dedi ki...

Emre mor işini bu akşamdan sonra unutun derim. Bence zaten bu çocuk buraya gelmesin. Bundesliga da falan oynasın. Euro 2016 ya kesin götürülmeli.

Zaitsev dedi ki...

Emre Mor bence Almanya'ya filan gider ama imkan varsa transfer edilmeli. tam aradığımız açık oyuncusu gibi gözüküyor ama ağırlık çalışmalı güçlenmeli.

Gökhan Gönül mevzusunda ortalığı menajer muhabbeti karıştırıyor. FB, menajerle görüşmem diyor, menajerde FB yönetimiyle görüşmeyeceğim diyor. bu söylem Gökhan FB ile görüşmeyecek gibi izlenim yaratıyor. Bu kadar sorunlu bir sezon sonrası Gökhan'ı bırakma riskini almayacaktır Aziz Başkan.

turkkant dedi ki...

@beagle
M. Gomez Beşiktaş'a geri dönmeyecek diyor... Neden diye sormadım.

BurkayJK dedi ki...

Bilic, Atiba ve Töre için masaya 20 Milyon Euro koyarsa ben olumlu bakıyorum. :)

Aklında Oğuzhan varsa unutsun tabi.

YSY dedi ki...

Atiba dursun abi ya. Parasından değil, adam zaten performans-verim olarak bakıldığında makul fiyata oynuyor bana kalırsa. Dursundan kastımda şu, yerine daha genç daha iyi bir oyuncu alınabilir ama en kötü yedekte oturur mis gibi seste çıkarmaz ne zaman nereye sıkışsan otur koy oynasın. Tecrübe de var. Var mı bundan daha güzeli.

BurkayJK dedi ki...

Atiba'yı gönderirken benim de içim cız ediyor ama hem Şampiyonlar Ligi seviyesinde olmadığını, hem de önümüzdeki seneye girdiğimizde 34 yaşında olacağını düşünürsek, talibi varken satabiliriz. Tabiki yerine oyuncu bakmadan (hatta anlaşmadan) böyle bir hamle yapamayız. Gelecek olan olası 20 Milyon Euro'nun üzerine 10 Milyon Euro da biz koyarak kaleden forvete kadar ihtiyacımız olan isimleri rahatlıkla alabiliriz diye düşünüyorum. Tabi FFP buna ne der, onu bilmeden konuşuyorum.

Coolio dedi ki...

Bu arada Atiba'nın yaşı ile ilgili endişelere katılmıyorum. Adam geçen sezon kendi alanında her bakımdan lig rekorlarını alt üst etti. Pas sayısı, kart görmeme (yorgunluk dolayısıyla pozisyon kaybı yaşamamış derim bu istatistiğe) vs.. Bir de istatistikler dışında izlediğiniz maçları hatırlayın, adam 25 yaşında derdiniz o enerjiyi görünce. Elbette iyi bir yedeği olsa ve sezon içinde onla beraber dönüşümlü oynasalar çok iyi olur ama seneye 1 yıl daha yaşlandı muhabbeti için bence erken.

Unknown dedi ki...

@Coolio

Aslında derdimi net anlatamadım. Bir sene yaşlandı diye geçtiğimiz sezon istatistikleriyle veya ona çok yakın oynayamaz diye bir şey yok. Buna katılıyorum. Benim demek istediğim geleceğe yönelik bir şeydi. Kendisinden bir sene daha üst seviye verim alırız ama sonrası muamma. Bu yüzden 5+ bir teklif gelirse satılabilir diye düşündüm. (Yukarıda dediğim gibi yerine dengi veya daha iyisi alınırsa.)

Avrupa dönüşlerinde ligde ve kupada, Atiba'yı dinlendirmesi gereken iyi bir oyuncuya ihtiyacımız var. Yönetimin yine bu pozisyonu boş geçmesinden korkuyorum. Ben Necip'i kupada bile görmek istemiyorum açıkçası. Necip diyecek olanlara şimdiden set çekeyim. :)

Coolio dedi ki...

@Burkay
Sadece senin söylediğin üzerine yazmamıştım. Atiba'nın yaşına değinen çok insan var, ondan konuyu dile getirdim. Her zaman her mevkiyi yedeklemek zaten rasyonel olandır.

Aslında Veli ve Necip kağıt üstünde onu yedekleyecek iki isimdi ama ikiside konudan çok uzaklar. Necip konusunda bende aynı fikirdeyim. Necip kadroda dursun ama mümkünse dördüncü seçenek olarak filan kalsın. Yani ondan önce düşünülecek iki adam alınması gerekiyor. Ben Şenol Güneş'in de oraya adam istediğini düşünüyorum. Çünkü Veli ve Necip'de (her ne kadar şans versede) hocanın sistemiyle çok alakasız tipteler.

Hep erken trasnferler istiyoruz takıma alışsınlar diye ama yine şampiyona nedeniyle Eylül'ü bekleyeceğiz herhalde.

beagle dedi ki...

Ben başkan dahil birçoğumuzun şampiyonluk endorfini altında bu transfer sezonunun bizim için ciddiyetini anlamadığını düşünüyorum. Kişilere yönelik olarak algılanmasın az önce başkanın 3 transfer yapar bitiririz sözünü okudum, klüp içi bilgi kaynaklarıyla uyuşuyor.

Seneye basit hesap lig içine yayılmış tarihlerde (önelemeler gibi yazın değil) 12 zorlu avrupa maçı daha geliyor. (6 ŞL, 6 Uefa Ligi) Ha ŞL'de devam edersek toplam 8 de kalabilir ama eleme maçının yıpratıcılığı zaten 12 ye tamamlar etkiyi. 34 de lig maçı koyduğunuzda çoğu kıran kırana geçecek 46 maç.

Benim gibi herkesi 2000li yıllarda 3 adet şampiyonluğun kesmediğini umarak lig hedefimizin AMBARGO olduğunu düşünüyorum. O zaman eldeki malzeme ile bu iş nasıl olacak:

- Gomez konusu. En az 1 Transfer
- Stoperlerimiz (Marcelo?, Rhodolfo? Elimizdeki çöp stoperlerden 1ini yedek tutsak bile Marcelo + 1 Transfer.
- Bekler. İsmaille ŞL? Aman aman. Gökhan G. + Solbek. 2 Transfer
- Töre yerine 1 etkili/skorer kanat oyuncusu 1 Transfer
- Atiba'ya yedek lazım!!!! 1 Transfer
- Kale ????

Gomez ve Marcelo'yu elde tutabilip transfer saymazsak bile aslında 6 transfer gerekli. Gomez giderse 7!!!

Bu mevzu takım 11ine 7-8 kişi girecek demek olmayabilir. Gelen adamlar Tolga, Beck, Rhodolfo,İsmail, Olcay, Quaresma gibi adamları kesmek zorunda 11e girebilmek için. Kadro derinliğinin sağlanması ve safraların atılması gerekiyor.

Yukarıdaki sayıya sebep olan safra kadromuz:
Günay, Boyko(hala az umudum var ama...),Alexis, Pedro, Milosevic, Veli, Pektemek

Bir de sadece yedek kulübesinde olması/zorunluluk halinde 11 oynamasını düşündüğümüz adamlar var:
Tolga, Tosiç, Necip, Olcay, Kerim hatta Cenk Tosun (Milli maçlarda çok belli ediyor bu durumu)

Ve gidiciler: Serdar, Gomez, Töre

3-4 transferle gelecek sezonun ideal 11ini nasıl yazabileceğiz acaba? Gene bir transfer taktiği olduğunu umuyorum bu açıklamanın.

turgay dedi ki...

atiba gidecekse eğer uzağa gitmeden mehmet topal'a teklif yapabiliriz diye düşünüyorum. başkan fernandesi satmama pişmanlığı nedeniyle 3-5 demeden ederinden fazla verilen tüm oyuncuları satma işine girebilir. yerine doldurduktan sonra her oyuncunun gidebilir diye düşünüyorum.

planck dedi ki...

orman 3-4 transfer derken bu seneki kadro + 3-4 transfer şeklinde söylüyor diye algıladım ben. bu seneki kadrodan gidenler olursa artı onların yerlerinin doldurulması. mesela kale boykoya bağlı. robben vs töreye bağlı. forvet gomeze bağlı. atibanın yedeği dmc veliye bağlı vs vs. ama 1 stoper ve 2 bek fiks.

ozan dedi ki...

@beagle

Sampiyonlar ligi gruplarinda 3. olan Uefada gruplar kalmiyor. 6 + 6 derken uefa da final mi hesapladin yoksa seneye degisiklikmi var?

Bu arada Tolgay gs deniliyor. Oyle bir hata yapilmaz umarim. Seneye Tolgaya cok ihtiyac olucak.

Gomez de donmezse ben Eto etkisi yapicak 32-33 yaslarin da iyi bir forvete raziyim,Cenkin oynama suresi de artmis olur.

@Planck

Bence de 3-4 transfer derken gidicekleri hesap etmeden soylemis Fikret Baskan. Toplam da 2 stoper+marcelo-2 bek-atiba yedegi-santrafor+kanat forvet transferi yapariz. 8 yeni transfer + arasla 9 oyuncu gelir.

Gomez-tore-boyko-pedro-milo-veli gider.

Mustafa pektemek bu maasla zor gider ama oda gidip genc bir forvet bulsak super olur.

Yanlış hatırlamıyorsam, Uefa'dan aldığımız kısıtlama gereği transfer giderlerimiz transfer gelirlerimizden 3 milyon Euro fazla olabilirdi, yanılıyor muyum?

Atınç'tan gelen 1 milyon bu transfer dönemine eklenecek mi? Ayrıca Ersan'dan gelen paranın da bu sezona ekleneceğini söyleyenler var ama ben buna hiç ihtimal vermiyorum. Ersan transferi 2015-2016 sezonunda yapıldı, o para o dönem için kullanılabilirdi. Bu konularda net bir bilgiye sahip olan var mıdır acaba?

beagle dedi ki...

Ozan gruplardan emin degildim de ceyrek final oynayip elenmeyi normal goruyorum. Her sekilde 42 44 mac arti super kupa arti turkiye kupası var.

Finali de sana allah soyletti diyelim :)

yilmaz dedi ki...

bizim kurtuluşumuz bu sene cl'de tur atlamaktan değil bu sezon şampiyon olmaktan geçiyor. Kadroyu buna göre şekillendirmek lazım.

ozan dedi ki...

@beagle

Ozaman seneye uefa finalinda Sevillaya karsi Besiktasimiza basarilar dileyelim:)

YSY dedi ki...

Gökhan gönül gelirse şayet 31 yaşındaki adama yıllık 2.2 milyon euro + maç başılar fazla değil mi ya ? Takım içi dengeleri geçtim yinede fazla geldi bana

Yorum Gönder

Ara