.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

1 Ekim 2015 Perşembe

Karne: Beşiktaş 1 - 1 Sporting Lisbon


Goller: Gökhan Töre (61')
En iyi üç: Oğuzhan Özyakup, Tolga Zengin, Gökhan Töre
En kötü üç: Ricardo Quaresma, Necip Uysal, Kerim Frei

Karne:

Şenol Güneş6.5
Beşiktaş6.0
Sporting Lisbon7.0
Paolo Tagliavento5.6


Tolga Zengin7.6
Ersan Gülüm5.4
Luiz Rhodolfo7.1
İsmail Köybaşı5.7
Andreas Beck6.7
Atiba Hutchinson7.1
Necip Uysal (46')5.3
Jose Sosa (68')5.7
Ricardo Quaresma (90')4.9
Gökhan Töre7.5
Mario Gomez5.9


Oğuzhan Özyakup (46')8.3
Cenk Tosun (68')6.4
Kerim Frei (90')5.3


Takım Ortalaması6.3

Anket: 66 kişinin katılımıyla tamamlanmıştır. İlginiz için teşekkürler.


12 Yorum:

planck dedi ki...

maçta genel olarak gözüme çarpan iki nokta var:
i- takım gitgide takım savumasını, alan paylaşımını unutuyor. iki senedir biliçin dna'ya işlediği kodlar gitgide çözülüyor. bu hiç de iyi bir işaret değil.
ii- takım ilk yarıları rakibi tanımamaktan ve maçtan önce maçı kafada oynamamaktan ötürü çöpe atmaya başladı. gençler fener ve şimdi de sporting maçında aynı sıkıntı yaşandı. allahtan maç içi müdaheleler de geçen seneye göre şahane de ikinci yarı toparlanıyoruz.

bu iki sıkıntının sonucunda geçen sene iki pl ekibi geldi bu stada, 180 dakika da bu akşam 45dk da verdiğimiz pozisyonların yarısını vermedik. çok da fazla pozisyon bulduğumuz söylenemez malesef zira oyuncu yapısı özellikle ortasaha geçen seneki oyuna yatkın iken bu sene oynamaya çalıştığımızı yarım yamalak yapabiliyoruz. devre arası ortasahaya takviye yapılmazsa işimiz kolay değil cidden. tolgayla çözülecek bir sıkıntı değil, veliyle çözülebilecek hiç değil. bakalım görücez.

q17 bugün oynaması gerekiyordu mental olarak düşmemesi için fakat adamın olayı orta açmak iken böyle rüzgarlı bir havada oynatmanın getirisi olmayacağı belliydi. rüzgardan dolayı ne diagonel pas yapabildi takım ne kanat değiştirebildik ne de surantop kullanabildik. haliyle q17nin işe yaramayacağı belliydi. ama yine de hayretli göründü.

gomez bizim takıma göre çok statik, oyuna katılamıyo anca son topun ona getirilmesi gerekiyor. cenk her an oyunun içinde olabildiğinden takım adına daha yararlı olabilir gibi şimdilerde. lig maçına cenkle çıkmak lazım artık.

sosaya noldu belli değil. asist on numara ama kendi ortalarda yok. ozzynin yedeği olur bir süre.

ozzy kendi kariyerinin en iyi merkez ortasaha oyunlarından birini oynadı. tabi 45dk oynamasının etkisi de var bunda + takımın iç sahada geri düşmesinin de. çok iyi pas arası yaptı, çok iyi atağa kaldırdı. en büyük sıkıntısı defansta asla fiziksel müdahele yapmıyor, gölge defans yaparak merkez ortasaha olamayacağını anlaması lazım.

EC dedi ki...

maci banttan izledim.. oyle olunca heyecanlanmadan neyi nerede nasil yaptigimiza baktim..

Tolga: FB macindan sonra da soylemistim. bence gittikce guven kazaniyor ve bu guven de oyun icinde onun daha yurekli hamleler yapmasini sagliyor. ihticayi var takimina ona.

Ismail: Besiktas da bence en etkisiz ve en el bombasi seklinde gecen adamdi. Hizli olusu yaptigi hatalari kapatsa da hic iyi teknigi yok ve kademeden bir haber! son 4 dk da ( uzatmalarda dahil) olumcul hatalari oldu.

Ersan: FB macindaki gibi dikkatli oynamaya calisti, gerekli mudahaleri ve faulleri yapti pozisyon geregi.. goze batmadi saglam durdu defansda.. Semih Kaya ve Hakan Balta yi gordukten sonra sanki Besiktas taraftari olarak kili kirk yarip haksizlik ediyoruz. sahaya tum yuregini koyuyor.. ( bu arada Fatih Terim imPARAtoru defansa yine Balta ile Kayayi koyar!)

Rudolfo: bence defansda ne yapmasi gerektigini iyi biliyor, vucudunu iyi kullaniyor. sezgileri guclu ve bir cok topu basariyla kesti.

Beck: Ilk yarida biraz bocaladi, 2ci yarida hem hucumda hemde defansda cok gayretliydi. Oguzhan in cok iyi baskiyi kiran pasini alip iyi yaklasti ve anahtar pasi o Verdi Sosa ya..

Quaresma: geldiginden beri ilk kez takima yakin futbol oynamaya calisti. kendisini ustun gormeyip , takimla hareket etmeye calisti. karsi taraf yapacagi hareketleri %99 tahmin ettiginden fazla basarili olamadi. Lokomotiv maclarinda daha etkili olabilir.

Necip: bence bu macta ne yaptigini bilmeyen 2ci oyuncumuzdu. plani programi bir sonraki hamle hazirligi yok.. cikmasi iyi oldu.

Atiba: orta sahada tek basina direnc gosterdi. 2ci yarida ruzgara karsi daha etkili oldu, hucuma da katildi.

Sosa: ilk 30 dk sahada yoktu ne zaman defans yaklasip top almaya basladi, takim ileri dogru cikmaya basladi. 2ci yarida da ortada oguzhanla iyi anlasti. sanki biraz daha orta alanda kullansak - forvet arkasi yerine - daha iyi olacak. cok akillicaydi yaptigi assist.

Oguzhan: bence takimin beyniydi. diriydi. iyi dripling, calim ve pas tercihleri yapti ( birisi haric ceza alaninda onunu bosalttiktan sonra pas verebilirdi sag tarafdan gelen arkadasina ) gucleniyor. bence Milli takimda banko oynamali.

Gokhan: Bence ilk yarida karsidaki rakibi anlayana kadar ne defansa yardim etti, ne ileri cikabildi.. Sosa gibi 30dk dan sonra durumun ciddiyetini anladi.. 2ci yarida etkiliydi. biraz daha cabuk tercihler yapip, hizli oynasa seneye muhtesem bir transfer yapabilir..

Gomez: Bence defansa gelip bir kac atakta yardimi cok ise yaradi. hucumda Quaresme ve Tore yaklasamadiklari icin yanina cok yalniz kaldi. Cenk girdikten sonra bence daha etkili oldu. olmasi karsi defans icin tehdit.

Cenk: etkili oldu sure boyunca, aldigi pasi tekrar Oguzhan a cikarsa - penalti noktasina - daha iyi olabilirdi ama santrafor icgudusu ile o vurdu ama ruzgari unuttu cok kotu vurus oldu..defansif yonlerinde gelisme gosterirse takimda cok daha fazla yer bulur degisik dizilislerde..

Kerim: goremedik bir sey..


Su an itibariyle Sporting Lisbon hala altimizda. Biz Lokomitv maclarinda daha etkili olabiliriz cunku Sporting bir anlamda Besiktas in aynada daha hizli olan yansimasi gibiydi. cok hizli ve komple olarak hareket ettiler.. uyumluydular.. Turkiye de bence bir cok takimi yenerler rahat olarak..
Hakem bizim pek de alisik olmadigimiz bicimde oyunu oynatti ve belirli sertlige goz yumdu. Besiktas bu hakemi anlayana kadar 30 dk gecti ve sanki Turk hakem varmis gibi, her pozisyona itiraz ettik.. gereksizce..

Senol Gunes bence dogru hamleleri yapiyor... Alexander Milosevic I gormek isterim ama Rudolfo ile..

Pazar gunu Eskisehiri yenelim 0.5 olsun bizim olsun..ama rahat kazanacagimizi dusunuyorum.. sonra milli takim arasi iyi gelecek bize..

Yalakasaray bu hafta da yenilir ve Hamza yi Fatih in yanina yollarlar.. FB ise hakem iteklemesi ile fark yapar bu hafta o nedenle bizimde kazanmamiz lazim..


17 tane taraftar gozaltina alinmis niye?

turkkant dedi ki...

Zavallı Atiba tek başına canı çıkıyor yorumlarına pek katılmıyorum. Şut çekemezsin, uzun pas veremezsin, en fazla yana geriye oynarsın, hücumda hava topun yoktur, e Beşiktaş orta sahasında oynuyorsan, bunu bertaraf etmek için zaten iki kişilik koşman, mücadele etmen lazım zaten. Sahada varlık nedenin bu. Bunu yaptığı için ilk 11 oynuyor.

Quaresma konusunda en üzücü olan Kerim Frei'in gelişimini sekteye uğratması. Zaten Olcay-Töre pek sakatlanmayan, maç kaçırmayan oyuncular, üzerine Q7 olunca Frei'ın dakikaları iyice azaldı.

Gomez gol ya da asist yapmadığı her maç sahanın kötülerinden olur. Oyun içi etkinliği çok az.

İsmail K. şunu bilmeli, fiziksel özellikleri, defansif anlayışı ile vasat bir bek, sadece iyi pas yaparak o formayı alamaz. Caner hücum etkinliğiyle üst seviye oldu, yoksa baktığında kademe hatası vb. o da yapıyor. İsmail'in de denemesi gereken bu, en iyi yapabildiğin şeyi yapmaya çalışacaksın. İsmail neyi iyi yapabilir dersen, çabuk bindirmeler, isabetli ortalar. Bunları daha iyi, daha iyi yapmaya çabalamalı.

Coolio dedi ki...

Bir önceki postla beraber herşey yazılmış. sportsguy ile EC'nin uzun yorumlarında yazdıklarına katılıyorum.

Dün birşeyi farkettim. Oğuzhan, Töre ve Olcayla çok iyi anlaşıyor ama bunlar hücumcu olduğu için uyumları daha çok göze batıyordu. Dün Atiba'nın da Oğuzhan'ı çok iyi tanıdığını gördüm. Atiba zaten takımdaki en zeki oyunculardan biri (futbol zekasından bahsetmiyorum, bildiğin IQ'dan bahsediyorum. IQ'su düşük olanın futbol zekası da olmaz zaten). Oğuzhan girdikten sonra Oğuzhan'ın müthiş oyun kurma, planlama ve sonlandırma özelliklerini bildiği için her fırsatta Oğuzhan'ın hep yakınında gezerek kısa al-verler ile Oğuzhan'ın kafasında sürekli bir plan kurmasına ve bunu uygulamasını sağladı.

Bu orta saha kıtlığında Sosa'nın bu performansı çok sinir bozucu.

Bu arada İsmail'i beğenen bir iki yorum gördüm. Bunların haricinde beğenmesede şans verilmesi gerektiğine yönelik bir iki yorum gördüm. Gerçekten anlayamıyorum. Sizden ricam sadece top ayağındayken yaptıklarına değil özellikle defansif anlamda yaptıklarını izleyin. Bir oyuncu sürekli sürekli yerini kaybetmez. Her tercihi yanlış. Pres yaptığı zamanlama yanlış, pres yaptığı bölge yanlış, faul yaptığı yer yanlış, durduğu yer yanlış. Hücumdaykende pas tercihi yanlış, beklediği yer yanlış.. Bir de üstüne pas hataları, orta hataları yapınca şahane bişey çıkıyor ortaya. Ya solbekteki yerini kaybedip orta bölgeye gelip pres yapıyor. O orayı boşalttı diye Ersan kaç defa sol beke kaydı. Ersan'ın bıraktığı yeri kimse dolduramıyor tabiki.. Net olarak futbol bilgisi sıfır. Sadece hızlı koşuyor diye oynatılmazki..

Ekşide bir arkadaş Metin Tekin stili şahane bir Atiba yorumu yapmış :

"mevcut durumda orta sahada kendisinin rolünü vereceğimiz başka bir oyuncu yok. çünkü atiba'yı oyuncuyla değil oyunla yedekleyebilirsiniz. ve eğer beşiktaş sınıf takım olacaksa atiba tarzı bir oyuncuya ihtiyaç duymayacağı bir orta saha kurgusuna ulaşmak zorunda.

bu durum çok açık. ama bunu "atiba'dan daha iyisi" gibi saçma bir şekilde açıklayamayız. kim daha iyisi? hangi anlamda daha iyi? 1 milyon euro'ya oynatıyoruz atiba'yı uyandırayım. bu paraya benzer görevleri vereceğin daha iyi bir oyuncu bulman imkansıza yakın.

bekleri hücumcu olmayan hiçbir sınıf takım orta saha kurgusunda "çapa" kullanmaz. bizim beklerimiz hücumcu değil; yeni bir orta saha kurgusuna ulaşmamız lazım. bu kurguya ulaşmadığımız sürece atiba'ya alternatif üretmek imkansız."

Atiba'nın emeklerini görmezden gelmek ihanet olur ama olayın özeti bu . Bu seviye futbol oynuyorsanız Atiba yıldızınız oluyor işte . Beşiktaş'ın son 2 maçını kaybetmemiş olmasını bölüm bölüm ele geçirdiği oyun üstünlükleriyle açıklamaya kalkarsak sezonun geriye kalan bölümünde çok sıkıntı yaşarız .

Bu takımın saha için kurgusunda , pres zamanlamasında bu kadar büyük sorunları varken , oyun üstünlüğünü verip , bu kadar tehlike yaşıyorken maç kaybetmemesi ancak kağıt üzerinde artı olur . Hiç mi doğru yaptığımız şey yok ? Var tabi ama bunlar sistem kaynaklı doğru değil ...

Basar dedi ki...

Karne notlarında hissi davranıldığını düşünüyorum. Sabah akşam küfrettiğim Guarejma bu maçta Sosa'dan ve Necip'ten daha iyiydi. Şu an en kötü notu almış adam olarak gözüküyor. Kendi ortalamasına göre çok daha fazla takım oyunu oynadı ve topu ayağında daha az geveledi.

Atiba da bu sene oynadığı en kötü oyunu oynadı ama yine ilk 3-4 seviyesinde çıkacak gibi gözüküyor.

Kanaati alışkanlıklara göre veriyoruz düşüncesindeyim.

Zaitsev dedi ki...

Dün akşamda Fener maçındaki gibi ilk yarı boyunca hoca niye Sosa'yı çıkarmıyor diye söylenerek geçirdim. Q17'ye takıldık hepimiz ama sanki esas huzursuzluk Sosa'da gibi duruyor. Bizim özelimizde Necip-Atiba orta sahası ile çıkıyorsak maça özellikle öndeki 3lünün ortasındaki adamın yani Sosa/Oğuzhan'ın ve bazende Töre'nin geri gelip oyun kurmada yardım etmesi gerekiyor. Sosa bu işleri yapmayınca Atiba-Necip baskıyı da yiyince iyice saçmaladılar. Sosa'nın derbilerde ve Sporting ve üstü Avrupa takımlarıyla yapılan maçlarda oynatılmaması lazım. Kayboluyor sahada. Attığı topuk pası hedefini bulduğu için muazzam ve Sosa'yı kurtardı.

2ci yarı Töre ve Q17 bir 10 dakika kadar aynı anda sol kanatta oynadılar. Oğuzhan'ın da katkısıyla yan yana o süreçte etkili oldular. adamın eski alışkanlıkları devam ediyor ama dün yaptığı topsuz bindirmeler iyiydi. önce Cenkten sonra Oğuzhandan pas alamadığı bindirmeler gollük pozisyondu. Oğuzhan ve Töre'nin tıkandığı/sakatlandığı/oynamadığı maçlarda oyunu açmak Q17ye ihtiyacımız var. Tolgay haricinde böyle bir oyuncumuz yok.

Q17'nin varlığınında kimsenin gelişimine engel olacağını düşünmüyorum çünkü Q17yi rahatlıkla kesen bir hoca var takımda. bu ne demek iyiysen oynarsın. çalışırsan oynarsın. Bursa'da ortaya çıkan genç oyunculara bakın. Kerim çalışırsa oynar. Milo çalışırsa oynar.

İsmail özellikle ilk yarı çok kötüydü. 2ci yarı eh işte modundaydı. İsmail'de anlamadığım husus bütün maç adam kaçırıp 60 numara Martins girince sağlam durmasıydı. Daha yavaş adamları kaçırdı en hızlısını geçirmedi. ilk yarı hep kaçırdığı adam Theofilo'ydu. o kaçırdı ama stoperlerimizde uyudu. sağ açık değil forvet pozisyona giriyorsa ihale sadece sağ/sol beke kalmamalı. gerçekçi olalım 2 sezondur Türkiye kupası haricinde kulubede oturttuğunuz bir adamdan hata yapmamasını beklemek hayalcilik olur. bu tip yedeklere 3-4 maçta bir şans vermek lazım. Milo'da sezon başı kadroya giremiyordu. şimdi ilk 18e girmeye başladı. o da rotasyona dahil olmalı.

@ planck

2 senedir hep ilk yarıları çöpe attık. Bu yeni başlayan birşey değil Biliç zamanından beri süregelen bir hastalık. bundan kurtulmaya başlıyoruz yavaş yavaş. Takım savunması konusunda ise 4-2-3-1'in 4 ve 2sinde geçen seneye göre 4 farklı adam oynuyor. savunmada sıkıntı doğal olarak olacak. Şenol hocada ofansif oyun tercih ettiği için bu durumdan kurtuluş yok. Ayrıca son 2 maçta olduğu gibi topu da rakibe bırakırsak defolar gün gibi ortaya çıkar :)

Tolga'nın da güveni yerine gelmiş. Kurtarışlara devam. Ayrıca tepki almasına sebep olan diğer unsur olan uzun top olayını da azaltmış. zaten defans oyuncuları da geri pas yapmamaya çalışıyorlar. kendileri uzun oynuyorlar. bu da Tolga'nın sadece kaleciliğinin ön plana çıkmasını sağlıyor.

SinnFein dedi ki...

@Zaitsev;
+1

İşte bunu diyorum. Querasmaya vurmaktan asıl sorunları bazılarımız göremiyor. Sosa'daki sorun bence daha vahim çünkü orta saha rotasyonumuz yok. Tolgay sakat ve 2.yarı dönse bile ne vereceği meçhul. Veli daha yeni yeni antremanlara başlıyor. Necip'in durumu ortada..

Kalıyoruz sadece Ozzy ve Atiba'ya.. Önceki yıllarda gördüğümüz birşey varki Atiba ile Ozzy'de bu performanslarını Kasım ayından itibaren bu seviyenin altına düşürüyorlar. Querasma'yı hep beraber bırakıp Sosa'ya odaklanılması gerekir. Sorun ne ise bence çözülmeli..

Aşağıdaki posta yazdım; ismail, Motta ve Tosiç hepsi ile bir arada çıksan fazla oynadığını kimse anlamaz. O derece kötüler.. Bunda ilk tercihin kimin olacağına dair net bir şeyin kendi kafalarında da oturmamış olmasının etkisi büyük. Bu da hepsinin mental olarak kötü olduklarını gösterir ki; mental olarak kötüysen büyük takımda olmamalısın. Artık birinin bu forma benim olacak deyip bunu göstermesi gerekiyor. En azından geçen sene Serdar'ın yaptığı çıkışı çalışmayı göstermeliler..

Adsız dedi ki...

Sosa > Diego olduğunu görmüş idik, dün itibariyle mevcut hali çerçevesinde Bryan Ruiz >> Sosa.

Yakın zamanda Ali Ece ya da bir başkası eşi doğum yapacak ondan vs diye yazmıştı, ama bana pek mantıklı gelmiyor. Belki de kafası hala Estudiantes'te kalmıştır; 13 Eylülde twitter'ında tribün ve maç fotosunu paylaştığına göre mümkün. Dün çok kötüydü ama bana göre Oğuzhan'ın girişinden sonra biraz top oynamaya başlamıştı ve o anda ben olsam çıkarmazdım. Yine de bu sürekli hale gelen formsuzluğunu örtmez. Bu sefer de Es-Es maçında 60 dakika sahada gezinebilir, bilinmez. Halen 5,6 olarak duran puanı ise sanırsam asistinden dolayı, maç performansından değil. İşin tuhaf tarafı 3-4 maçta bir iyi performans sergilemesi. Böyle uç noktalarda ya maç seçip idare ediyor ya da tepki veriyor. İkisi de bizi bozar.

Aquilani dediydik blog olaraktan ve dün gayet iş yapabildiğini gördük. Sosa istikrarlı olsa bile alınmalıydı. Nasıl böyle bir planlama hatasına girdiler anlaşılmaz. Hani Leiva ya da Marsilyalı için uğraşılmasa bu karar bir miktar tutarlı olabilirdi. Ama işin içinde maliyet de yok ki kardeşim yıllık 1 milyon avro alıyormuş:

http://www.record.xl.pt/futebol/nacional/1a-liga/sporting/detalhe/aquilani-ficara-a-ganhar-1-milhao-por-epoca-967324.html

Yazık ki ne yazık.

Ismail'in mac eksigi var, unutmayalim. Ha, bence de Tosic'e gore bariz bir artisi yok ama kendi kalesine gol atmiyor, Tosic'in yapabildigi kadar cusse koyabiliyor, orta yapabiliyor vs. Tosic'in yerine Ismail'i koymak, ecnebinin "bozuk degilse duzeltmeye ugrasma" prensibine aykiri degil yani. Ersan da bazi seyleri yillardir ogrenemedi ama sol stoper oynuyor diye oynuyor iste.

Mayor dedi ki...

Beklerimiz hücumcu değil savı'na tam olarak katılmıyorum.

Beck oyun sistemi dahilinde, önündeki oyuncuların insiyatiflerine bağlı olarak hücuma yeterince destek veriyor. Serdar oynasa ondan da aynı performansı beklerim.
Mesele tabiiki sol kanat. Burada Motta'nın silinmesi pek doğru değil bence.
Hücumcu bir bek olmasa da mevcut rotasyon'da yer bulması lazım.

QuaresmA dedi ki...

Bence Ersan'ın oynamasında Türk olmasının da etkisi var. Bence Şenol Hoca yerlileri biraz kayırıyor. Kayırmak belki biraz ağır bir laf, 2 oyuncu arasında çok büyük fark yoksa Türk olanı seçiyor diyelim.

Yorum Gönder

Ara