.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

26 Ağustos 2015 Çarşamba

Gol

Takım planlaması yapılırken, öngörü ve tahminler üzerine stratejiler kurulur. Mario Gomez'in veya Atiba'nın olası performanslarının temel kriterleri de, geçmişte ne yaptıklarıdır. O zaman bu adamlarının kariyerlerine tek tek bakarak önümüzdeki yıl nasıl performans sergileyebileceklerini tahmin edebiliriz. Bu istatistikler, salt olarak işe yaramaz, herhalükarda senin futbol gözünden süzülerek nihayete ulaşır.

Ben de Beşiktaş'ın 11'indeki oyuncuların kariyer istatistiklerine ulaşırsam, muhtemel peformanslarını yan yana koyup Beşiktaş'ın istatistik limitlerine ulaşabilirim diye düşündüm. Bunu sadece gol istatistiği üzerinden yaptım. Oyuncuların kariyer rekorlarını bir araya getirdim. Mario Gomez'in en golcü olduğu yıl, Dusko Tosic'in en golcü olduğu yıl, Atiba Hutchinson'un en golcü olduğu yıl diyerek bir toplam gol sayısına ulaşmayı hedefledim. Bakalım, ne sonuç çıkacak...

Andreas Beck: 2007-2008 Sezonu: 18 Maç 1 Gol
Rhodolfo: 2007 - 2008 Sezonu : 21  Maç 2 Gol
Ersan Gülüm: 2013 - 2014 Sezonu: 19 Maç 1 Gol
Dusko Tosic: 2011 - 2012 Sezonu: 19 Maç 2 Gol

Atiba Hutchinson: 2007 - 2008 Sezonu: 31 Maç 8 Gol
Oğuzhan Özyakup: 2013 - 2014 Sezonu: 26 Maç 6 Gol

Gökhan Töre 2014 - 2015 Sezonu 41 Maç 9 Gol
Jose Sosa:   2012 - 2013 Sezonu 21 Maç 7 Gol
Ricardo Quaresma: 2006 - 2007 Sezonu: 27 Maç 8 Gol

Mario Gomez: 2010 - 2011 Sezonu: 32 Maç 28 Gol

Bunlar, bu oyuncuların Maç & Gol istatistiklerinin zirve yaptığı yıllar. Maç sayısıları birbirinden farklılık gösteriyor, gelin maç başı hesaplayalım; 

Andreas Beck: 0.06
Rhodolfo: 0.10
Ersn Gülüm  0.05
Dusko Tosic: 0.11

Atiba Hutchinson: 0.26
Oğuzhan Özyakup: 0.23

Gökhan Töre 0.22
Jose Sosa: 0.33
Ricardo Quaresma: 0.30

Mario Gomez: 0.88

Hadi gelin bunu 34'le çarparak 34 maça vuralım; Aşağıdaki rakamlar, ilk 11'imizin süre&gol istatistiğinde kariyer zirvesi yaptıkları sezonlardaki yıllık gol istatistikleri.

Andreas Beck: 2.04
Rhodolfo: 3.4
Ersan Gülüm: 1.7
Dusko Tosic: 3.7

Atiba Hutchinson: 8.8
Oğuzhan Özyakup: 7.8

Gökhan Töre: 7.4
Jose Sosa: 11.2
Ricardo Quaresma: 10.2

Mario Gomez: 29.9

Toplayalım; 86 gol yapıyor.

Son 5 sezonun Türkiye Ligi şampiyonlarının attığı gol ortalaması; 70

İlk 11'imiz kariyer ortalaması demiyorum, kariyer zirvesi yaptığında 86 golümüz var. Atiba 8.8 gol atması günümüz şartlarında hiç gerçekçi değil. Gerçekçi olan 1-2 gol. Atiba'nın istatistiğini normalleştirdiğimizde 80 gol'u buluyoruz, içerisinde 30 gollü Mario Gomez var. 30 değil 20 gol atsa, son 5 sezonun şampiyonlarının gol ortalamasına ulaşabiliyoruz. Lakin unutmayın, Bu rakamlar, oyuncuların kariyer rekorları. 

Mario Gomez'in 20 gol attığı ortamda, ihtiyacımız olan merkez orta saha golü; 10. Atiba ve Oğuzhan bu rakama ulaşabilir gözüküyor ama Beşiktaş o pozisyona oyuncu bakıyor. Hem de bu oyuncu belli ki Oğuzhan'dan farklı tipte bir oyuncu.

Geliyoruz, bu yazının yazılma nedenine. Lucas Leiva'nın kariyer rekoru, 2006 senesinde Gremio'da 32 maç 4 gol. Yani Beşiktaş Atiba - Leiva merkezi yaptığı an, Beşiktaş'ın merkez santrafor bölgesinde atması gereken gol sayısı 25 oluyor. Zira Atiba'ya 2 gol, Leiva'ya 4 gol yazdığında, 70 golü ancak öyle bulabiliyorsun. İstersen 34 maçın 34'ünü Gomez'le oyna, İstersen Cenk 10 atsın, Gomez 15 atsın. Benim için farketmez.

Beşiktaş sıkı takım olmak için Atiba'nın yanına oyuncu bakıyor. Soru açık, golü kim atacak? Kariyer rekoru 10 olan Quaresma, 11 olan Sosa, 7 olan Gökhan Töre yeter mi? Yoksa Beşiktaş, Mario Gomez'in kariyer rekoru kırmasına mı endekslenecek? Hesap açık. 

Beşiktaş kimi alacaksa, 8-10 gole ulaşmış veya ulaşabilecek bir oyuncuyu almalı. Töre - Sosa - Quaresma'nın istatistiksel kıtlığını dengelemenin 2 yolu var. Ya yeni merkez orta saha oyuncunu gol istatistiği gelişmiş bir oyuncudan yana kullanırsın veya Mario Gomez'e bir araba dolu gol attırırsın 

Ya da diyelim ki, ben atarak değil, tutarak şampiyon olacağım. Son 5 sezonun en düşük gol seviyesiyle... E takım o takım değil? Kimle yapacaksın sıkı savunmayı? Beşiktaş, hücüm istatistiği yerlerde sürünen bir hücum takımı. Quaresma-Sosa-Töre'nin kariyer zirvelerinin toplamı kadar bir sezonda gol atan orta saha oyuncusu var yahu. 

Bakın, bunlar kağıttan okumalar. Oyun gözü farklıdır. Ben bu istatistiklerden hareketle karar vermem. Lakin oyun gözü de, Quaresma-Sosa-Töre üçlüsünün doğru bir üçlü olmadığını ortaya koyuyor. Arkasında Atiba - (Leiva) merkeziyle kısırlıktan kısırlığa koşacağımız çok açık. 

Veya şunun adını koyalım, Şenol Güneş 2015-2016 sezonunda, oyuncuların bütün kariyer istatistik ve profillerini alt üst edecek bir futbol anlayışıyla tüm bu kağıtta yazılanları çöpe atacak. Bu, haddinden zor bir görev ve eğer öyle bir sezonla karşı karşıyaysak, onu da bilelim.

Özet: Lucas Leiva tipi değil, Oğuzhan'ın Mersin maçında oynadığı oyunu -belki her maç o standartta değil ama o tiplemede - oynayacak bir oyuncuya ihtiyacımız var. Şenol Güneş'in, Töre ve Quaresma'ya yapacağı dokunuşlardan hariç.

Kafan karıştıysa yeni bir formül söyleyeyim; Atiba + Yeni transfer + Mario Gomez toplamda  30 gol atmak durumundalar. Takımın diğer oyuncularının kariyer zirvesi 40 gol çünkü. İstersen Atiba+Leiva yapıp Gomez'den 26-27 isteyeceksin, istersen Atiba'nın yanındaki oyuncudan 8 gol isteyip, Gomez'in attığı 20 ile de şampiyon olacaksın.

Hatırlatma: Şimdi hiç yedek katkısı olmayacak mı diyenler olacaktır. Ben 11 oyuncularının kariyer zirvelerindeki gol ortalamalarını 34 maçla çarparak hesaplıyorum zaten. Yedekler, bu ortalamaları yükseltmez, olsa olsa düşürürler. Bizim hesabımız, yeni alınacak orta saha oyuncusunun profili ne olmalı üzerine...

Hocam, 
Golü kim atacak, bir anlat da bilelim... Beşiktaş'ın ofansif sıkıntısını nasıl çözeceksin? Bu çözümün, hangi oyuncuların istatistiklerine etki yapacak? Töre'den kaç gol beklemeliyiz? Sorular, sorular...

Not: Geçen yılın istatistiklerine transfermarkt'dan, önceki yılların istatistiklerine Football Manager oyununun veri bankasından ulaştım. 

25 Yorum:

Armagan dedi ki...

atiba-leiva değil leiva-oğuzhan ikilisi olacaktır, öndeki 4lü + oğuzhan daha rahat ceza sahasına girecek bir taraftan kıstığımız yerden diğer tarafta yararlanacağız. oyuncular seçilirken form durumuna bakmak elzem, toplamda böyle maksimuma ulaşmış oluruz (sadece denendiği gibi q7-töre bir arada oynatılmamalı ve aslında aralarındaki rekabet benzer tipteki bu elemanlar için panzehir etkisi gösterebilir).3-5-2'de kenarda oynayacak adam ne töre,ne quaresma'dır.sosa da ancak kotarır. daha sağlıklı olabilecek olan 4-1-4-1 veya gerekirse 4-4-1-1 dir.bu diziliş ve transfer baş ağrısını çözebilecek kişi de ş.güneş'tir.şurada artık 4-5 gün kaldı ve hala önem derecesi yüksek transferlerde kargaşa var ise, bu da Beşiktaş birimlerinin ayıbıdır.

monochrome dedi ki...

Yazıya katılmıyorum. Bu istatistik işiyle o bölgeye getirilecek oyuncu Messi olsa kağıt üstünde yine 3. olacağız. Böyle bir istatistik hesabıyla Fb, Gs'ye karşı 10 yılda 1 de şampiyon olamayız. Tek tek açıp bakmadım ama Van Persie, Nani, Diego, Sow + Fernandao'yu kağıt üzerinde böyle bir okumayla geçemeyiz. Yani bunun üzerine de hesap kitap yapmak bence bizim için doğru değil. Biliç'te geçen sene aynı hataya düştü o istatistik rakamlarına ulaşmak için takımı idareli kullanmayı başaramadı. Bugün sorsan yine Demba Ba 25 değil 30 atsa şampiyonduk diyecek, ama arkadaki Cenk Tosun istatistik sevdasına hiç kadraja giremedi neredeyse. 25 + 10 yapayım demedi. Bu sadece Demba Ba için böyle değil. Takım genelinde her pozisyonda gereğinden fazla istatistik için yorulduk.

Bence biz Tolgay sakatlandı diye transfer yapmıyoruz, Veli'nin geri dönüşü uzadığı için onun yerine birilerini bakıyoruz. Zaten Atiba o bölgenin oyuncusu değil, geçen seneden de Veli yerine oynadığı dönemde bunu açıkça gördük. Oğuzhan+Atiba+Sosa+x dersek şu 4'lü kombinasyonda eksik parça Dmc'de kırılgan orta sahanın arkasını toplayacak, hatta yaslandığımızda defansı da toparlayacak bir oyuncuya ihtiyaç var. Eğer x'i Tolgay, Oğuzhan gibi bir adam seçersek o bölgedeki görevi paylaşmaya çalışırken zaten o saydığın kariyer zirvesi rakamları bulmaları mümkün olmayacak. Galatasaray'da Melo, Fenerbahçe'de Topal+Meireles+Souza bizim aradığımız x'in yerini tutabilecek adamlara karşılık gelebilecek isimlerken, bizde sadece Atiba var ki, bu adamlar kadar o bölgeyi omuzlayabilecek kadar "sert" bir oyuncu değil Atiba. Hem pozisyon bilgisi, hem kırılganlık olarak. Bizim 2'li mücadele seven, defansif yönü ağır basan, gerektiğinde buraya yaklaşmayın mesajı verebilecek sertliğe sahip birine ihtiyacımız var, diye düşünüyorum. Ha bu bahsettiğim özelliklere sahip + olarak uzaktan şut tehdidi olan, gerektiğinde duran toptan gol bularak oyunun kilidini açabilecek oyuncu bulursak ne ala. Ama bence öncelik bu kırılgan yapının arkasını sağlama almak olmalı. Sosa+Oğuzhan+Atiba bence öne kırık iki orta sahanın alternatifleri.

x(Atiba, Necip)

Oğuzhan(Atiba,Sosa)
Sosa(Oğuzhan, Olcay)

Benim kafamda olması gereken 3'lü budur. Fenerbahçe maçında istatistik aranmaz. Orta sahayı kanatları tutmak gerekir. İstatistikte kaybolup, Mersin'e 5 atıp, Trabzon'da boğulmakla şampiyon olunmaz.

~Poseidon~ dedi ki...

Leiva EPL'de top çalma istatistiklerinde birinci oyuncudur. (En iyilerden biri demiyorum, en iyisidir diyorum) Bizim gibi topu kazandığı anda atağa kalkıp dikine, 2-3 pasta doğrudan kaleye oyanayan bir takımda elmas gibi parlar.

http://www.mirror.co.uk/sport/row-zed/liverpool-player-officially-premier-leagues-5974159


Beşiktaş'ın en büyük sıkıntısı kapanan takımlara karşı disiplini koruyarak ilk golü bulabilmek. Bunu becerebildiğimiz zaman yukarıdaki hesaplardan farklı sonuçlar alacağımıza eminim.

met1903 dedi ki...

ozzie'nin önderliğinde (cm oynamak şartıyla) bu yıl töre,frei,olcay,cenk,sosa hatta pektemek gibi birçok oyuncumuz 10+ gol katkısı yapacaktır,gomez de euro16 için kasacağından 20+ golü rahat bulur,leiva olmazsa a.song veya obi mikel olmadı fransa liglerinden herhangi adamyiyen bir dmc işimizi görür,atiba lig,kupa,avrupa'yı aynı anda kaldıramaz

met1903 dedi ki...

twitter'dan valdes q17'yi, lucas da yönetici ahmet ateş'i takibe başlamış ikisi de hayırlı olsun

ideal 11 dedi ki...

gol yazısında takımın en golcü 2. oyuncusu olan olcay şahan ın olmaması enteresan.olcay bu takımın banko oyuncusu aga.toplu ve topsuz oyunda var.efektif (skora etki eden) bir oyuncu.

querasma bu takımın oyuncusu olamaz.şenol hoca ısrar ederse tarihi hata olur.

oğuzhan forvet arkası oynar.net

asıl sıkıntı gökhan töre nin istatistikleri.henüz efektif bir oyuncu haline dönüşmedi.ama bu olmayacak diye bişey yok.topsuz oyunda kanatta iken ceza alanına forvet pozisyonuna evrilmesi şart oğlu şart.topu hep ayağına istiyor.töre eğer boş kaleye tek vuruşta topu yuvarlayacak olgunluğa erişirse yani forvet mantığına kavuşursa büyük kazanç.son maçta kaçırdığı pozisyonda da kafada forvet olamamanın sıkıntısını yaşadı.kendini tek vuruşa hazırlamıyor.asist e hazırlıyor.haliyle pozisyon kaçıyor.

ligde şampiyonluk gol sayısı maç başı çarpı 2 gol dür.yani 34 maç 68 golü bulman gerekiyor.

benim hesaplamalarıma göre hücumda oynayan 4 oyuncudan(iki kanat bir forvet ve bir forvet arkası) 3 nünün gol asist toplamı en az 15 olmalı.1 ninde 10 olmalı.(en kötü ihtimaller)

eğer duşcak ve ndoye transferi olsaydı bu rakamların olma ihtimali işten bile değildi.bitik gomez geldi aga.vede kariyeri boyunca efektif olamamış querasma.

daha önce yazdım querasma ın takıma zararı daha çok saha dışında olur.saha içinde olur teknik anlamda ama kadro dışı bırakarak atlatırsın.koşmayan querasma ve gomez transferi yapılması enteresan.geçen senenin sırrı kompakt oyundu.takımda herkes koşuyordu aga.farkı yaratan birazda buydu.

geçen sezondaki en büyük sıkıntılardan biri ideal sağbekin olmamasıydı.motta nın düşen performansını da söyleyebiliriz.haliylen ne oldu.set hücumunda tam ve iyi destek olamayan bekler nedeniyle bütün yük ilerideki hücum dörtlüsüne kaldı.haliylen kaldıramadılar.modern futbolda hücum dörtlüsünü verimli kılan kanat bekleri oluyor.kanat beki ileri çıkınca kanat açığı forvetleşebiliyor.misal.haliylen hücumda çoğalabiliyorsun.

bu arada sezon sezon istatistiklere transfermark dan da ulaşılabiliyor.

leistungsdaten den sonra leistungsdaten nach wettbewerg tıklıyorsun
bkz:
http://www.transfermarkt.de/balazs-dzsudzsak/detaillierteleistungsdaten/spieler/35004

gol+asist =15 olayına gelirsek.olması gereken ndoye ve duşcak transferleriydi.bitik gomezlen ve efektif olamayan töreylen nasıl olacak soru işareti.

olcay : 10 gol 7 asist
dame ndoye : 15 gol 5 asist
duşcak : 6 gol 12 asist
oğuzhan : 7 gol 15 asist forvet arkasında

toplamda 38 gol 39 asist

diğer oyunculardanda 30 gollük bir katkı beklenebilir.

muhtemel ideal hücum dörtlüsü solda olcay sağda töre forvet arkası oğuzhan ve forvet cenk tosun
sosa ve atiba orta ikilisi olur göbekte.

alper dedi ki...

Beyler Tuğrul Türkeş MHP li olmasına soyadı Türkeş olmasına rağmen mektuba icabet edip seçim hükümetinde koltuk kapmaya razı olmuş.Acilen bir BJK lı vekil bulup Güneş Motel olayı benzeri bir şekilde 2015/2016 şampiyonluğu karşısında seçim hükümetine bakan yapalım.

alper dedi ki...

Gürcan bey kardeşim birde Milan Baros'un GS ye gelmeden önce ki gol sayıları ile STSL gol sayılarını karşılaştırıver hele ..

70 gol şampiyon yapmaz seni.3 er 5 er gollü 7-8 galibiyet (ki Biliç'le çok nadir alabilmiştik) bu sayıya ulaştırır BJK yı.Her maça gol sıkıştırmak şampiyon yapar.Derbilerde golümüz yoktu yahu..Her derbide 1 er gol attığımızı düşünün en az..

Ekrem Ph.D. dedi ki...

istatistikler bazen yalan söyler...

beagle dedi ki...

Gürcan'ın yazısına itiraz edenleri anlamıyorum. Aslında bu itirazlar yıllardır yönetimin yaptığı hataları ve Önder Özen'in bize layık gördüğü sistemin yetersizliğini ortaya koyuyor. Ben yazının yıllardır anlatmaya ıkındığımız birşeyleri epeyce zaman harcayarak güzelce ortaya koymuş olmasından dolayı teşekkür ediyorum.

Yazıda konan yaklaşım istatistikte "beklenen değer" yaklaşımı. Yani 10 maçta 1 gol atan futbolcu alıyorsan ve banko 11 oynatacaksan o pozisyondan yaklaşık 3,5 gol beklersin.

Tabi iş toplam çarpımda bitmez, insanı makinadan ayıran muhakeme yeteneği ile biraz veriyi incelemen ve "normalize" etmen gerekir. Örnek vereyim Fani Madida Beşiktaş'a gelirken maç başı 1-2 falan deli bir ortalaması vardı G.Afrika liginde. Bizde ancak sağ kanatta Hilbert'e yakın bir oyun çıkardı (yeteneksiz ama hızlı ve gayretliydi). Türkiye'de hesap ederken maç başına 1 dersen yanlış sonuç bulursun. Ndoye'yi Gomez'den iyi gören arkadaşlar bence bu hatayı yapıyorlar. Burası Danimarka değil. Adam Preko, Youla style... Hakem puanlamalı sporlarda en yüksek ve en düşük notlar hesaba katılmayıp kalanların ortalamasını almak da yaygın kullanılan bir normalizasyondur. Yani bir futbolcunun gol sayısını hesaplarken en iyi sezonu ve en kötüyü bir kenara koymak düşünülebilir.

Peki "en iyi" sezonlardan beklenen değer hesabı olur mu diyebilir. Şöyle olur, tüm oyuncuların en iyi sezonlarından çıkan bir hesap "Beklenen Maksimum Performans-Potansiyel" olur. Hedefi tutması pek birşey ifade etmez de hedefi bu bile tutmuyor yada ucu ucuna tutuyorsa "Ayvayı yediniz" demektir. Misal BJK 4-2-3-1'i Ortada Veli-Atiba kenar forvetlerde Quaresma ve G.Töre ile tasarladıysa buna bile bile lades denir.

Hadi merkez santraforu hariç tutup geçmiş şampiyonlarla kıyaslarsan Sow,Kuyt,Belozoğlu,Topal - Sneijder, (Yasin+Umut), Selçuk, Melo toplamlarına bakarsın. Sonra daha Gomez'e gelmeden 15 gol geride kaldığımızı görürsün. Eldeki malzeme ile yapılan tasarım baştan UMUTSUZDUR. Tek şansımız Olcay veya daha iyisini denkleme katıp, önliberolardan birini unutup Oğuzhan ve Sosa'yı beraber kullanıp, bazen Second Striker desteğiyle Gomez'i maksimum performansa yaklaştıracak şekilde beslemektir. Bu açık öyle Ndoye, Leiva falan ile kapanmaz...

ideal 11 dedi ki...

beagle

stuttgart daki yada bayern münih teki gomez ile ndoye yi kıyaslamadım.son 2 yılı boş geçirmiş bir oyuncu durumunda gomez.haliylen sıkıntı büyük.

olayın taktiksel boyutuna bakarsak.yani gomez formda olsa bile ideal bir forvet tipi değil bence.münih neden bıraktı sanıyorsun gomezi.

gomezi besleyeceksin.ama gomez diğer oyuncuları beslemez.münihten gidiş sebebi bu.burak yılmaz tarzında.

ndoye ve demba ba daha farklı tiplemeler.her zaman oyunun içindedirler.duvar olurlar vs.

bence hem gomez hemde querasma transferleri manager medya baskısı ile şov amaçlı yapılmış transferler.şenol hocanın eline bombayı bıraktılar.ama yönetim kendisi işin içinden sıyrıldı popülist transferler yaparak.herhangi bir başarısızlıkta yönetim ne diyecek.ben transfer şovumu yaptım başarısızlığı hocaya sorun diyecek.

duşcak varken querasmayı almak akıl alır gibi değil gerçekten.

BJK4EVER dedi ki...

Yazi dogru ve bana gore mersin maci bu anlamda yaniltici olmustur. Olcay ve oguzhani trabzon macinda gorduk iste, rakibin seviyesi biraz yukselince kayboldular. Eldeki oyuncularin istatistiklerin patlamasini beklemek asiri iyimserlik. Ozellikle olcay israrini anlamiyorum. Eleman senede 8 gol atacak diye 40 mac 90 dk oynatip takimin yaraticiligini ve teknik kapasitesini bitiriyoruz.

Bizim bu kadro yapisiyla sampiyon olacak kadar gol atabilmemizin tek yolu forvetlerin suresini arttirip onlardan maksimum verim almak, omer dahil. Obur turlu bu hesap tutmaz asiri iyimser olmadigin surece.

WiLdHoney dedi ki...

Öyle bir yazı olmuş ki, iki sefer okudum, ilkinde sinirli ve moral bozukken okudum sonuna kadar haklı falan dedim kendi kendime, sonra daha normal bir anda okuduğumda ise ya evet falan ama işte sonuçta TD katkısı performans patlamaları, doğru bıdı bıdı diyerek doğru olmayabilir dedim kendi kendime. sonuçta ne olursa olsun, sonucu 8-10 haftalar arasında daha doğru kestirebiliriz.

dutkan dedi ki...

Ben uzun süredir herşeyi okuyorum ama yazamamıştım. Herkes kendi fikrinden birşeyler karalamaya çalışıyor ve aslında çok da doğru tespitler var. Tek itirazım ve malesef tüm biz beşiktaşlılar olarak bizde olan birşey var. Çok çabuk adam asıp, takımı çöpe atıyoruz.. İlk hafta şampiyon yaptık; ikinci hafta yerin dibindeyiz.. Biraz daha aklı selim yaklaşmamız lazım. Derseniz ki arkadaş yıllardır aynı şeyle bizde bunaldık bişey diyemem ama yıllardır aynı noktada olmamızın sebeplerinden biri de biziz malesef..

Takım kurgusuna gelirsek ben Q17 GT7 olarak kişisel bakmıyorum ama şunu diyebilirim. Sen eğer bu iki kanatla oynayacaksan özellikle büyük takımlara karşı Atiba-Ozzy orta sahasını kullanamazsın. Çok kırılgan olursun hücum oynayacam derken korkudan hücuma çıkamazsın ki Motta'nın yaşadığı birinci problem Trabzon maçında budur.. GT7 ve Q17'yi birbirlerini yedekler şekilde kullanıp, bir şekilde uzak forvete Kerim'i monte etmek veya bu işi öğretmek faydalı olabilir..

2.si Orta sahada sağlam bir DMC kesin ihtiyacımız. Şöyle yarma bir Fransız-Afrikalı.. Atiba çok iyi niyetli çok güzel heryere yetişiyor ama Trabzon maçında yediğimiz gole tekrar bakın. GT7 topu ortaya atıyor orada olması gereken Atiba biraz geriden Erkan'ı seyrediyor. Halbuki o saate kadar nefesi kalsa (ki burada bknz 1.madde; kanatlar orta ikili etkisi) Erkan'a o akdar rahat şut vurdurmazdı. En azından rahatsız ederdi.

3.sü biz neden bu kadar centilmeniz yahu! Dany'yi bize kastırırken adamlar hiç centilmenlik yok; Bilal Kısa ortada.. Biz sevgili rakibimiz yedek kaleci sıkıntısı çekmesin diye cenk'i adamlara veriyoruz! Vermeyeceksin arkadaş... Gerekirse A2'de oynatacaksın vermeyeceksin. Vereceksen de 5-7 mio bonservis belirleyeceksin! Bu nedir yahu? Banane GS'nin kaleci probleminden! Adam gibi plan yapsalardı aq!... Ha bizim maçta oynar, bizden beleşten gol yer (bknz Gençler kalecisinin geçen seneki yediği gol) bu transferi gözümde tek bu şart doğrular :)

Benim de saçmalamam bu kadar! :)

ha bir de son saçmalamam;
Mersin maçındaki gibi Anadolu takımlarına 5-6 atacaksın ki bir başka takım ertesi hafta senin kalene gelmeye çekinecek. Geçen seneye bakın. derbileri geçtim ama Rize, Balıkesir, Eskişehir korkmadan bizim sahada oynuyordu, yükleniyordu. Neden cezayı kesemiyorduk. MErsin maçı gibi birkaç maç daha yaşarsak Anadolu takımlarına öyle kolay puan kaybetmeyiz..

ve son :)

SinnFein dedi ki...

Ben uzun süredir herşeyi okuyorum ama yazamamıştım. Herkes kendi fikrinden birşeyler karalamaya çalışıyor ve aslında çok da doğru tespitler var. Tek itirazım ve malesef tüm biz beşiktaşlılar olarak bizde olan birşey var. Çok çabuk adam asıp, takımı çöpe atıyoruz.. İlk hafta şampiyon yaptık; ikinci hafta yerin dibindeyiz.. Biraz daha aklı selim yaklaşmamız lazım. Derseniz ki arkadaş yıllardır aynı şeyle bizde bunaldık bişey diyemem ama yıllardır aynı noktada olmamızın sebeplerinden biri de biziz malesef..

Takım kurgusuna gelirsek ben Q17 GT7 olarak kişisel bakmıyorum ama şunu diyebilirim. Sen eğer bu iki kanatla oynayacaksan özellikle büyük takımlara karşı Atiba-Ozzy orta sahasını kullanamazsın. Çok kırılgan olursun hücum oynayacam derken korkudan hücuma çıkamazsın ki Motta'nın yaşadığı birinci problem Trabzon maçında budur.. GT7 ve Q17'yi birbirlerini yedekler şekilde kullanıp, bir şekilde uzak forvete Kerim'i monte etmek veya bu işi öğretmek faydalı olabilir..

2.si Orta sahada sağlam bir DMC kesin ihtiyacımız. Şöyle yarma bir Fransız-Afrikalı.. Atiba çok iyi niyetli çok güzel heryere yetişiyor ama Trabzon maçında yediğimiz gole tekrar bakın. GT7 topu ortaya atıyor orada olması gereken Atiba biraz geriden Erkan'ı seyrediyor. Halbuki o saate kadar nefesi kalsa (ki burada bknz 1.madde; kanatlar orta ikili etkisi) Erkan'a o akdar rahat şut vurdurmazdı. En azından rahatsız ederdi.

3.sü biz neden bu kadar centilmeniz yahu! Dany'yi bize kastırırken adamlar hiç centilmenlik yok; Bilal Kısa ortada.. Biz sevgili rakibimiz yedek kaleci sıkıntısı çekmesin diye cenk'i adamlara veriyoruz! Vermeyeceksin arkadaş... Gerekirse A2'de oynatacaksın vermeyeceksin. Vereceksen de 5-7 mio bonservis belirleyeceksin! Bu nedir yahu? Banane GS'nin kaleci probleminden! Adam gibi plan yapsalardı aq!... Ha bizim maçta oynar, bizden beleşten gol yer (bknz Gençler kalecisinin geçen seneki yediği gol) bu transferi gözümde tek bu şart doğrular :)

Benim de saçmalamam bu kadar! :)

ha bir de son saçmalamam;
Mersin maçındaki gibi Anadolu takımlarına 5-6 atacaksın ki bir başka takım ertesi hafta senin kalene gelmeye çekinecek. Geçen seneye bakın. derbileri geçtim ama Rize, Balıkesir, Eskişehir korkmadan bizim sahada oynuyordu, yükleniyordu. Neden cezayı kesemiyorduk. MErsin maçı gibi birkaç maç daha yaşarsak Anadolu takımlarına öyle kolay puan kaybetmeyiz..

ve son :)

SinnFein dedi ki...

hesap saçmalaması olmuş iki mesaj geldi. Kirlilik için affola :)

planck dedi ki...

benim merak ettiğim aynı istatistik çalışması geçen sezon bursa için yapılsaydı sonuç ne olur, gerçeğe ne kadar yakınsardı.

cochise dedi ki...

hikayenin sonunda defansif bir orta saha almazmışız. skorerini falan geçtim Necip'in yan direk olduğu bir sezon daha ihtimali de çok eğlenceli geliyor :)
Şimdi bir baktım da esas hedefimiz olamayacak olsalar da kadro derinliği için destek olabilecek; Romariç, N'guemo, wout Brama (düşük seviye ama derinlik katar). Ya da 8 numara için Gourcuff (gerçi o iyi kontrat kolluyordur diğerleri gibi çaresiz değildir)Diğerleri neyse de Romariç'i derinlik için düşünebiliriz gibi geliyor ...

JimmyLue dedi ki...

İş dönüp dolaşıp beğenmediğiniz Olcay'a geliyor. Uzak forvet Olcay bu takımın vazgeçilmezi olmalı bu sistemde. Töre+Quaresma'yı kaldıramayacak gibi görünüyor takım ki gol istatistiğini geçtim, Gomez'i besleme konusunda da kenar forvetler tarz olarak sıkıntı yaratacak. Bahsettiğin gibi, Atiba-transfer olursa merkez orta sahan, önlerine Sosa değil de Alex gerekir. Bu arada Sivok, Ronaldo tarzı leblebi gibi gol atan stoper de bu istatistikte elzem.

fidddas dedi ki...

olcayın gol katkısını yeterli görmüyorsak ya da şüphe duyuyorsak arkasında Tosicin oynadığı Cenk Tosuna sol forvet(uzak forvet) oynamayı Şenol Hocanın öğretmesi gerekiyor. Motta ile o iş olmaz. sol kanat otobana döner ama tosic ile hem defansif korku olmaz hem gol katkısı alabiliriz.

Sonuçta elimizde bir kadro var, acayip bir transferde yapılması beklenmiyor.
Avrupa ligi ve ligde durumlar iyi olursa belki devre arası yapılır.
şu durumda hocanın golü ve hücumu sevdiğini düşünerek kadro içerisinde bir çözüm bulacağını düşünüyorum.
uzun boylu, müdahale zamanlaması iyi olan, gerektiğinde defansın içine gömülebilecek bir orta saha ile defansif sorun azaltılır ve 5-1-4 gibi bir sistemle 5 defans 1 bağlayıcı 4 hucümcu ile oynarız gibi geliyor bana...
önemli olan 4 hucümcudan ortalama 13-14 ortalama (merkez santrafor ve uzak forvet ortalamayı yukarı çekiyor burada her biri için değil sayı) gol alırsak yarışın içinde oluruz...

turkkant dedi ki...

Başkan önümüzdeki senenin transfer çalışmalarına da başladık demiş. Sen önce bu senenin transferini hallet. 3 ay bitti, beş gün kaldı, hala oyuncu almaya çalışıyoruz.

Sezon başında Beşiktaş'a öncelikli üç transfer lazım demiştim: kaleci, stoper, ön libero.

Sivok-Rhodolfo takasını saymazsak, üçü de boş.

Endişe verici olan, son dakika idareten oyuncu alacaklar. Sonra seneye sil baştan adam bakacağız.

Sıradan adamlar alacaklarına hiç transfer yapmadan kapatsalar, eldekilerle idare etsek...

Gürcan Ulusoy dedi ki...

Özeti şu, son 5 sezonun şampiyonları ortamala 70 gol atmışlar. Bir öngörü yapıyoruz. Elbette 80 atıp şamoiyon olamayabilir, 60 atıp olabilirsin. Ama üç aşağı beş yukarı bir hesap yapılır ki bunu teknik direktörler de atar.

Hangi oyun planı, hangi formasyon, hangi fikir olursa olsun, en sonunda topu kim kaleye sokacak... Olay buna gelir.

Ricardo Quaresma o kadar takım gezmiş, o kadar teknik direktörle çalışmış Savunmacısı, hucumcusu, Porto'su, Inter'i, Beşiktaş'ı.... Ben kariyer zirvesini aldım. Adamın uçtuğu sezonu aldım. 34'e maça vurdum, 10 çıktı. Adam uçtuğu sezon 10 gol atmış. Gelmiş 30-31 yaşına.

Şenol Güneş ne yapacak da, Quaresma'ya, Töre'ye 15 attıracak... Attıracaksa zaten merkezde Atiba - Veli de iş görür. Lakin ön tarafında 15'e atması için zaten arka tarafın Veli - Atiba ve benzeri olmaması lazım.

Bu iç karartıcı bir yazı değil. Bir durum tesbiti. Hatta, adamların kariyer rekorlarının alınması sebebiyle, oldukça iyi niyetli bir yazı.

Atiba, Atiba'nın partneri ve forvet pozisyonunda kaba taslak 30 gole ihtiyacımız var. Gomez'e 20 yazsan, Atiba ve partnerine 10 kalıyor. Atiba - Oğuzhan 10'u tutturuyor. Yok ben çok ofansif oldum, Atiba'nın yanına Lucas koyayım dediğinde, golü kim atacak? Zaten o zaman Töre - Quaresma'nın kariyer rekorlarına endeksleniyorsun.

Elinde Alex olur, Veli - Atiba veya benzeri yaparsın. Gol atmadan sezon kaparlar aa Alex de 25'i bırakır. Sadece Töre-Quaresma değil ki, Sosa'nın da istatistiği düşük.

Şunu unutmayın, gol atmak bir meleke işidir. Töre'yi gördün işte. Alex o golden 4.500 tane atmıştır. Çünkü zaten ona konsantre, ona çalışıyor. Quaresma'ya ceza sahasına gir oğlum demekle girmediğini Trabzon maçında yaşayarak gördük maalesef.

cochise dedi ki...

@Gürcan
Hem yorum hem de ana yazıda yazdıkların çok önemli. Ama o kadar detay yazmamış olsa bile bakanlar için gerçek gözümüzün önünde:
Bu oyuncularla olağanüstü şeyler olmazsa (rakiplerin çok saçmalaması -ki GS'de bu potansiyel var; Fener'in de hocasında sorun çıkabilir- savunmamızın çok gelişmesi; son gün kaleyi kapatacak bir kaleci bulmamız vb.)şampiyon olmamız çok ama çok zor. Zira gol başka bir şey; oyun başka bir şey. İyi oyun otomatik gol getirmiyor. Gol atma bir yeti, bir sezgi, bir futbola yaklaşım-anlayış işi.


Şapkadan tavşan çıkması üzerine takım bina edilemez. Şenol Güneş mucize yaratacak anlayışı da suya hayal yazmaya benzer. (Hocayı severim o ayjavascript:void(0)rı)

yilmaz dedi ki...

Gomez + Olcay + Cenk 40 (gomez form tutana kadar Cenk'in rakamı yükselecek, sonra Gomez'in. Olcay da 8-10 arası standartını tutturur)

Töre + Sosa + Q17 + Pektemek + Frei + ozzie 25-30 (Kelle başı 5 gol. Geçen sene frei 3 pektemek 4 töre 4 sosa 5 ozzie 2 attı. Q17 ve Frei daha şimdiden 1'er attı. Hangisi imkansız?)

Defans + ön liberolar + Rakiplerin kendi kalelerine attıkları 7-8 (Bana makul geliyor)

Ben 78 gol attım. Şampiyon Beşiktaş, Allah başka dert vermesin.

Beton Tahir dedi ki...

Şampiyon olduğumuz için şimdi yazıyorum. Bir maç eksikle durum şöyle:

Mevki Maksimum Beklenen / Gerçekleşen

Bek: 5.74 / 0
Stoper: 5.01 / 5 (Necip, Rhodolfo, Delgado, Marcelo)
Merkez: 16.6 / 11 (Oğuzhan, Atiba)
Forvet Arkası + Kanat: 28.8 / 23 (Sosa, Olcay, Kerim, Gökhan, Q17)
Forvet: 29.9 / 34 (Gomez, Cenk)

Yorum Gönder

Ara