.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

22 Temmuz 2015 Çarşamba

Sturm Graz maçı notları

Hızlı hızlı, tiviklermiş gibi aklıma gelenleri yazayım, alttaki postun yorumları da şişmişti biraz rahatlık olur:

- Malûmu ilâm: Beşiktaş'ın ihtiyacı olan oyuncu net bir ortasaha. Ya da Atiba'yı Matrix'e kaçırıp dikine oynama inisiyatifi yükleyebiliriz ama o zor iş.

- Cenk'in yediği iki gol de kendine yakışır türden hakikaten. Hadi hazırlık maçı diye konsantre olamadı diyelim ama yani kaç senedir konsantre olamıyor sayamadım ben. Yabancı kaleci 1., Günay 2. kaleci olmalı bence hâlâ, belki Şenol Güneş bunları erken görür de hatanın bir yerlerinden döneriz.

- Hücum organizasyonlarına Şenol Güneş imzası atılmaya başlanmış. Direkt oyun, oyuncuların oyuncunun ayağına değil, oyuncunun olması gereken yere pas atması vs. güzel sinyaller. Daha takımda doğal bir form/kimya sıkıntısı var ama ileride güzel olacak bu iş, o ışık var.

- Hocanın ileri uçtaki eşlemelerine bakınca (Kerim-Olcay, Kerim-Gökhan değişikliği), Quaresma'nın rolünün ne olacağı konusunda aklıma tilkiler, kurtlar doluşuyor ama neyse bakalım...

- Sosa sahadaki en akıllı oyuncu Beşiktaş adına. Sosa'nın en akıllı oyuncu olduğu bir takım sınıf atlayamaz. Sosa'nın ikinci en akıllı oyuncu olması lâzım en fazla. Gene dönüp dolaşıp ya bitirici/tecrübeli forvet, ya da sağlam ortasaha konusuna geliyoruz ki gene sıkıntı basıyor.

- İsmail'e 6.5 milyon Euro vermişti Demirören. Tabata'ya da 8. Unuttuysanız hatırlatayım dedim.

- İlk hazırlık maçından karalar bağlamaya gerek yok, yapılana değil yapılmaya çalışılana daha çok bakmalı bu maçlarda. Didik didik etmek manasız olabilir ama aklıma takılan olumlu şeyler de yok şimdi n'apayım.

- Kaleci ve ortasaha transferi yapılmazsa Quaresma'yı ıslıklayalım derim ben.

222 Yorum:

«En Eski   ‹Eski   201 – 222 / 222   Yeni›   En yeni»
ozkankaya35 dedi ki...

Cenk atmıs golü...izleyebilen var mi ?serdar atiba ile oynuyor sanirim...kerim'şahan'q77 dizilişi ne alemde

ozkankaya35 dedi ki...

Cenk atmıs golü...izleyebilen var mi ?serdar atiba ile oynuyor sanirim...kerim'şahan'q77 dizilişi ne alemde

ozkankaya35 dedi ki...

Cenk atmıs golü...izleyebilen var mi ?serdar atiba ile oynuyor sanirim...kerim'şahan'q77 dizilişi ne alemde

beagle dedi ki...

Qımıl7 serbest gerizekalı rolünde oynuyor. Kafasına eserse savunma önünden topu alıp rakibe atıyor, canı isterse kanatta alıp topu eziveriyor. Öyleki Olcay topu aldığında şükrediyorsun en azından hızla birşeyler çabalıyor.

Kapasitesinin ötesinde işler beklediğimiz pektemek bu serbestlikte bu maçta oynasaydı 3-0 biterdi. Bu kadar net. Pektemek veya Olcaydan kötü bir adama takımın anahtarını teslim etmişiz. Önce olmamızın sebebi ise yıllardır bağırdığımız müdaheleli stoper olarak rhodolfo bizim sahaya giren ilk topları toplaması.

Sistem ayrı salaklık. Güvenli olsun diye beytüşşebap zadara karşı çift önlibero Atiba Serdar ile oynuyorsun. Rakip pek pozisyon bulamıyor ama sen hiç bulamıyorsun. Serdarın bir ıska müdahelesi sonrası pat diye kaleye aktılar. Onların 1 net pozisyonu var bizim de rakibin zayıflığından 2 duran topumuz bi de Cenkin epey dar açıdan yarım pozisyonu. 1-0 yenik bitmesi işten değildi. Bu hikaye yıllardır ligde anadolu takımlarına karşı kaybettiğimiz yüzlerce puanın sebebi.

Maç böyle gidiyor işte. Zekayı bırakıp romantik alınan her karar bi tarafımıza girmeyi sürdürüyor.

Adsız dedi ki...

@Orao

Gomez’in ismi ve golcü kimliği tartışılmaz. Olay hazır olup olmadığı ve takıma ne kadar uyum sağlayacağı ile ilgili.

Fiorentina’dayken 2 sezon geçirmiş. İlk sezon sakatlıklar nedeniyle 9 lig maçında oynayabilmiş. Diz sorunlarından 28 maçta forma giyememiş, 1 maç kadroda ama oynamamış. Sonraki sezon 20 lig maçı, 8 maçta uyluk ve bağ sakatlıkları, kalan 10 maçta kadroda ama oynatılmamış. Sakatlık şu anda konu değil, zira kendisi artık tamamen iyileştiğini söylüyor.

Gomez oyun yapısı olarak çok gezgin bir golcü değil, Cenk daha bu türden mesela. Klasik tipte bir santrafor ve etkinliği ceza alanı içiyle civarı. Ortadan, çaprazdan ya da kanatlardan gelen ortaları ve diğer hücum paslarını doğru şekilde buluşturabilirsen yazma oranı çok yüksek. Çok ince işler beklememek gerekli, öyle topukla rövaşatayla ya da plaseyle kaleci avlama gibi; ya da çaprazdan birden hızlanıp dar açıdan kaleye bırakmak tadında. Ama şutları çok iyi, bir de boy avantajıyla kafa vuruşları. Almanlar milli takımlarında bu klasik golcü işini geçmişte hep yaşadı. Klose ve Gomez vardı, artık onlar da kadroda değil ve son dönemde ise gol atmak için Götze ve Müller gibi forvetten bozma striker kullanıyorlar, daha doğrusu pozisyona göre o hale sokuyorlar. Sorun diye adlandırırsak aynısını Portekiz de yaşıyor mesela.

Bizim kadro bakımından kanat ortalarında ve kanat oyuncularının yapacağı aksiyonlarla içeriye düşen toplarda biraz sıkıntı yaşanacak. İlk 11 olması beklenen iki oyuncu da topla eveleyip gevelemeyi çok seviyor. Hoca bunu değiştirebilir mi bilinmez ama Gomez’i aldıysan bunu yapman lazım. Ayrıca orta alanın kronik sorunu olan topu 3. bölgeye doğru şekilde taşıma olayını düşününce buradan da verimli toplar gelemeyebilir.

Ne yapılabilir; bana göre hücum alanını kısaltmaktan ve pasları hızlandırmaktan başka seçenek yok. Bu hem toplam hücum oyuncularının yapısı gereği hem de Gomez’in beslenebilmesi için gerekli. Mevcut kadroda oyuncu yapısı ve sayısı bakımından bu konuda eksikliklerimiz var. İlkini Şenol Güneş halledebilir, ikincisi içinse hücumda pas yapabilecek fakat defansif yönü de olan bir orta saha gerekli, eksik oyuncu bu. Hoca zaten bu yönde 4-1-4-1 düşüncesini ortaya koymuş deniliyor. Gomez ve Q7 yerine başka oyuncular olsaydı ve Töre de çok değil biraz dönüştürülebilseydi 4-2-3-1 gayet rahat yapılabilirdi o ayrı konu.

Bu nedenle ikisi de ideal olmasa da Ozan-İnler ikilisinden ikincisini tercih ederim. Hücum bağlamında Aquilani daha iyi olur tabii. Aquilani iyise neden hala boşta. Bu şuna benzer; işe muhasebeci alıyorsun, iki adaydan biri bu konuda hiçbir şey bilmiyor, diğeri ise savruk. Mecburen bilenini alıp performsna beklersin. Tolgay sakalanmasaydı da bana göre 2 CM sahada olmalı, yani Aquilani/Cambiasso ikilisinden birinin alınması gerekli derdim.

Bu konuda Oğuzhan’ı hiç düşünmüyoruz. Değişebilir mi, belki olabilir. Kendini yenileyip etkin bir CM olursa hem kendisi hem de biz kazanırız. Ancak taraftarı umutusuz kılan konu fiziğinin aynı kalması. O fizikle oyun yapısı da değişse mental olarak da dönüşse biraz zor, özel program lazım. Kimse gelmezse Togay dönene kadar Olcay’ı orada oynatırdım. Hem hızlı tek top yapabiliyor hem de defansif yönü de var.

planck dedi ki...

valla tahminimce küyedi böyle kendi takılmaya devam ederse özellikle gomez takıma girdikten sonra diğer oyuncular tarafından şutlanır. takım hem arkadaşlık hem düzen olarak oturmuş iyi bir takımdı zaten, ona çok iyi uyum sağlıyacak iki alman daha geldi ve özellikle birinin kariyeri, karizması küyediye basar. aklını başına alsın, çetesi yok artık karşısında harbi takım var.

GeceGezgini dedi ki...

Selam beyler,

Avusturya kampından ayağımın tozuyla geldiğim gibi yazıyorum. Sevgilime "ben geldim" yazmadan bu bloga yazıyorsam iş çığrından çıkmış demektir:)

Vodafone 'un geçenlerde bir kampanyası vardı, karakartal tarifesine üye olanlar için. O kampanya ile beni ve 4 arkadaşı daha Avusturya'ya, takımın kampına götürdüler. Abi, Q7 antremanda bile aynı. Adam o kadar bozuyor ki takımı anlatamam. Bağırıyor çağırıyor gençlere, istediğini yapamayınca topu stadın dışına atmalar falan anlatamam. Mesela çubuk engeller var, onun etrafından topu sürmen gerekiyor, slalom hareketi işte, orada takılıyor diyelim ki, çubuğu tekmeliyor falan. Resmen şok olduk. Tribündeki 3-5 taraftar da her artistik hareketine prim verince iyice şimarıyor. Erken bir kadro dışı bekliyorum ben açıkçası. Töre, Olcay falan baya asabiydi antrenman boyunca. Q7' nin payı var gibi algıladık biz kenardan. Çünkü gerçekten çok geriyor ortamı.

Antrenmana gelirsek ise, taktik antrenman yaptırdı hoca ve dikkatimi çeken şey hoca takımın enini hep daralttı. 1.5 saat boyunca yaklaşık 10metre daraltarak, fm tabiriyle norrow bir taktik uyguladı. Sürekli top kaptıran tarafa toplu pres, alan daraltma ve topu çeviren tarafa da terse uzun toplar yaptırdı. Sanki süperlig'de anadolu takımlarına işler bu iş ama avrupa'da alan savunması yapan büyük takımlara karşı nasıl bir sonuç sağlar emin olamadım. Biraz 90'lar fatih terim gs'si taktiği gibi geldim ama 1.5saatlik antrenman ile ahkam kesemem.

Bu arada reklam olmasın demiycem, olsun; vodafone karakartal 'a üye olun, oldurun insanları abi. Ayda 5 tl veriyordum, adamlar 3 tane kombine parası harcadılar bana resmen. Avusturya'ya gidiş dönüş uçak bileti, orada konaklaması, takımın antremanı, şehir turu, takımla tanışma şansı falan derken baya güzeldi.. Bir de takıma bu tarife ile katkı yapıyorsun, o kısmı zaten insannın hoşuna gidiyor. Ciddi bir gelir üretiyoruz takıma .

Benden bu kadar.


Adsız dedi ki...

@GeceGezgini

Kısmetli ballı börek olayı olmuş yannız, bu ne şans yav. İzlenimler çok iyi oldu. Öğrendik ki birinin değişmesi mümkün değil. Kendisinin iyi yönde değişmesini bırak kötü senaryo olarak gördüğümüz üzere takımın içine de etmeye başlamış. Orman geçen sezon takım olma yolunda bir hayli yol kat eden kadronun ortasına çocuğu bırakmış oldu, şimdi topla toplayabilirsen. Ötesi, şimdi hoca kadro dışı bırakma işine girse elemanın seyirciye oynaması garanti gibi olduğundan TS’deki Onur etkisi ortaya çıkar sanki. Öyle ya hazret sahaya işese alkışlayacak ve azımsanmayacak sayıda bir taraftar kitlemiz var. Ne diyelim; buradaki bizler bile olgunlaşmamış adamdan olgun futbol bekledik, Beşiktaşlı umudu işte. Rahmetli Vedat abinin içindeki ışığın 10’da biri sızmış olsa diye umduk.

Bahsettiğin taktik oyuncu yapısına göre düzenlenmiş sanırsam, pek Senol Güneş işleri gibi gelmedi. Serpil hocanın öğrettiklerine benziyor, Serpil hoca yazdığı ama kopyası ortalıkta pek bulunmayan kitabında da bahsettiği ve top sendeyken ve rakipteyken yapılacakları bir bir sıraladığı bu anlayışı oyuncuların kafasına yerleştirmeye çalışmış. Avrupa’da fark için yapılacaklar zaten bunların dışında işler bence. Bu gözler bir defa geçen sezon deplasmandaki Tottenham maçını gördü ama o takımın bir daha öyle olamayacağı da belliydi aslen.

Hoşgeldin, bilgiler gayet iyi oldu tekrardan. O kadar BJK muhabiri kaç gündür takımı takip ediyor ama bunları kendilerinden alamadık. Güzel Avusturya countryside manzaralarıyla meşguller sanırsam.

Adsız dedi ki...

Vodafone işine gelirsem; başından beri söylüyorum, üç ihtimalli maç:

BJK1. BJK3. BJK5.

Unknown dedi ki...

Dün akşam Serdar Kurtuluş eski yeni mevkisinde gayet başarılı bir performans sergiledi. O bölgeye gerekli sertliği ve fiziksel gücü katabileceğini gösterdi. Elimizde hali hazırda sakat iki tane adam varken hem Gökhan İnler hem de Ozan Tufan transferi istemenin lüzumu yok. Serdar orayı gayet de güzel kotarır bence.

Zaten mart ayına kadar orada Veli oynuyordu, top kazanan ama topu çok nadiren doğru kullanabilen adam ve bariz şekilde Biliç'in sistemine uygundu. Devre arasında gelen Tolgay, Veli sakatlanıncaya kadar istikrarlı bir şekilde forma giyemedi ve Veli'ye göre çok başka meziyetlere sahip bir oyuncu Tolgay. Yani ikisi birbirinin idamesi olamaz, farklı tipte oyuncular. Serdar, tam manasıyla Veli'nin alternatifi olur. Tolgay ise Atiba'nın. Bize orayı iyi süpürecek bir adam lazım.

Bir de Rhodolfo'nun 30 - 40 metrelik geriden top çıkarmaları var ki, bu sezon çok asist yapar!

dominic molise dedi ki...

bence besiktas'in su an iki tane cok temel ihtiyaci var;
birincisi q17'yi kadro disi birakmak
ikincisi de holmen.

bye,

beagle dedi ki...

Mac tost makinasi ile cekildiginden acaba iyi goremeyip fazla mi sinirlendim diyordum. Ozguvenimi kurtardigin icin tesekkurler gecegezgini dostum. Bakalim bu pis durumdan cikabilecek miyiz?

serkan dedi ki...

Kesinlikle holmen!
hiç maceraya girmeden, uygun bir maliyet ile bitirilebilirse bize ilaç olur.
Adam son derece uyumlu, mütevazi ve çalışkan.
Fiziksel kapasitesini senelerdir biliyoruz, top tekniği de Veli'den bariz iyidir.

Coolio dedi ki...

@beagle

çok güzel betimlemişsin yayın kalitesini.. biz daha kendi kendimizi anadolu takımı yerine koyarken nasıl dışarısıyla mücadele edicez bilemiyorum.

Bu pis durumdan çıkış yolunu ben bulamıyorum. Her şartta karşımıza şuursuz taraftar tepkisi çıkıyor..

planck dedi ki...

hoca bir stoper daha istemiş, iki transfer daha olacak gibi yani. kaleci için de sezon arasına kadar bizimkilere şans verdi herhalde.

GeceGezgini dedi ki...

@James sneijder: Abi şöyle söyleyeyim, oradaki basın mensuplarının işi de zor tabi ki ancak antrenmanları daha dikkatli izleyip, teknik bilgiler verebilirler. İsmail Er, Fatih Doğan vs bunlar zaten tamamen goygoydalar. Karpuz yiyip laf atıyorlar sağa sola ancak Övünç Özden vs dikkatli takip ediyor antrenmanları.

Bir de takımın kamp dönemlerinde basın mensuplarına da ihtiyacı var yoksa gazeteye haber çıkmayacak. Ara sıra; "Antrenmande neşili dakikalar", "Q7 çok değişti, sürekli arkadaşlarıyla şakalaşıyor", "Töre'de Şenol Güneş etkisi, ayağında hiç top tutmuyor" tarzı haberler çıkacak adam da lazım:)

turkkant dedi ki...

Şenol Güneş hiç lafı eveleyip gevelemeden direkt söylemiş, çok eksiğimiz var, diye.

Fener "Emre Belezoğlu"nun eksikliği haricinde birinci sınıf takım kurdu. Geçen seneki santraforu Emenike olan takım değil karşımızdaki. Gayet kaliteli ve dördüncü yıldıza aç bir takım. Buna, bizim senenin büyük kısmını statsız geçireceğimizi (özellikle derbileri Vodafone Arena'da oynama ihtimalimizin düşüklüğünü de) eklersek, işimiz kesinlikle geçen seneden zor.

Açıkçası yok Serdar Kurtuluş, yok Necip, yok 33'lük 10 metreden uzağa pas veremeyen Atiba ile orta saha işi olmaz iki iki daha dört. Tolgay'ı bu sene yok düşünün. Olmuş değil olması beklenen bir oyuncuydu. Çapraz bağdan dönen hiçbir oyuncu bir daha bekleneni sergileyemedi o da ayrı. Veli desen yeni ameliyat olmuş. Oğuzhan sürpriz yapmazsa Beşiktaş'ın aslında 1 değil 2 orta sahaya ihtiyacı var. Ki diyelim ki, Oğuzhan oldu, onun da ciddi devamlılık sorunu var, 5 hafta süper oynar, altıncı hafta adelesi atar.

Eldeki kalecilerle bu iş kesinlikle olmayacak, ben Şenol Güneş'in kaleci istemediğini de sanmıyorum. Bütçe yüzünden eli kolu bağlıdır muhtemelen.

freshold dedi ki...

Hocanın Holmen'e sıcak bakacağını düşünmüyorum. Bursa'da ilk onbire koymadığı adamın alınmasını istemez.

Unknown dedi ki...

serdar kurtuluş orta sahayı kotarır diyen biriyle aynı takımı tutuyorum. yine de pişman değilim.

Selim dedi ki...

Fenerbahçe'nin orta saha ve defans yapısının bizden iyi olduğunu hiç sanmıyorum, medya abartması sadece. Tolgay ve Veli sakat olmasaydı biz alternatif ve çeşitlilik olarak daha öndeyiz açıkçası. Kjaer - Alves içinalternatifleri çok vasat, Topal'ın yerinde onların da alternatifi yok; çok şişirildiğini düşünüyorum.

Yönetim Querasma dışında çok başarılı işler çıkardı yine, fiyat/performans olarak çok iyi transfer politikası izlendi, Fb gibi parayı savurmadılar.

Kuvarejma aynı bildiğimiz dingil Kuvarejma gibi geldi bana ? Adamın bencillik seviyesinde gram eksilme olmamış ... Belki bu maçlık halı sahaya çağrılmış profesyonel arkadaş etkisi olabilir ama zihniyet bana aynı gibi göründü ...

Unknown dedi ki...

:) demek ki ben başka maç izledim.. bende lafı serdar beşiktaş'ta oynayamaz demeye getiren biriyle aynı takımı tutuyorum.. şu ön yargılarınızdan kurtulun artık! kurtulamıyorsunuz theocanı başkan yapın, olmadı adalı reyizinizi!

«En Eski ‹Eski   201 – 222 / 222   Yeni› En yeni» Yorum Gönder

Ara