.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

26 Temmuz 2015 Pazar

Beşiktaş Basketbol 2015/16 Ön İnceleme / Umut Aşılama


Geçtiğimiz sezonu büyük bir hayal kırıklığı , Yiğiter Uluğ'un kulüpten arkasına bakmadan kaçırmamızla sonuçlanan acayip bir mali portre ile kapattığımızda pek çoğumuz  yeni sezondan bir şeyler umacak  sebep bulamıyorduk . Integral Forex'in de çekilmesiyle iyice sahipsizleşmesini beklediğimiz basketbol şubesinde bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen transferde gerçekten beklenmedik gelişmeler yaşanıyor .

Üst üste açıklanan yeni oyuncular ile  geçen seneden en az 2 gömlek daha üst seviye bir takım şimdiden kurulmuş durumda. Gelen oyuncuları 1-2 cümle ile özetleyerek sizlere tanıtarak , yeni sezonda bambaşka bir takım hüviyetine nasıl geçeceğimiz konusunda biraz sizlere bilgi vermek istiyorum :

Nate Wolters : Geçen sezon ki guard rotasyonunu düşündüğünüz de burada Nate Wolters gerçekten çok çok önemli bir upgrade . Elbet bir Deron Williams etkisi bekleyemeyiz ama yine de Dixon-Huertel ikilisinden aşağı kalacağını hiç sanmam . Asist/ top kaybı oranında 3.2/1 gibi Nba 'de bir yedek guard için oldukça iyi bir orana sahip . Geçen sezonun en büyük eksikliklerinden olan delici oyuncu özelliklerine haiz, potaya gitmeyi , takımını oynatmayı seven bir adam .3'lük yüzdesi ve faul atışları ise  Nba'de tutunmasının önündeki en büyük problemler olarak hala fazlasyıla göz önünde . Bu yazdıklarım , Nba takip edenlere Rajon Rondo'yu anımsatmıştır sanırım . Rondo gibi küçük takımın büyük oyuncu olabilecek bir yetenek çıtası var . Bütçemize bakıldığında alınması önemli iş.

Erik Murphy : Annesi ve babası yıldız basketbolcular olan enteresan bir adam . Çok iyi bir rol oyuncusu . Henrik Detmann'ın Finlandiya Milli takımı'ndan yakından tanıdığı bir isim ve istediği basketbol stiline önemli katkısı olacaktır .  Çalışkanlığı ve iş ahalakı en önemli özellikleri konusunda başı çekiyor . Ryan Broekhoff'un 4 numara versiyonu diyebiliriz. Özellikle kolej yıllarında hem fizik hem oyun olarak sürekli üstüne koymasıyla Nba ekiplerinin dikkatini çekmişti.NCAA'in en iyi Jump shot atan uzunlarından biriydi. Bileği düzgün , sıkışan hücumu açmamızda önemli rolü olabilecek bir PF .

Evren Büker & Cenk Akyol : Bu iki oyuncu için bir analize yapmaya gerek görmüyorum açıkçası . İkisi de tam potansiyellerine ulaşamamış olsalar da kendilerini kanıtlamış ligin iyi rol oyuncuları arasında . Cenk uzun süredir üst seviye takımlarda yan parça görevinde çok önemli katkı veriyor. Keza Evren biraz geç de olsa ligin aranılan oyuncularından birine dönüştü . İşin hem skor hem savunma yönünde takıma katkı vererek geçen sene eksikliğini çok hissetiğimiz kaliteli yerli kontanjanına önemli artı katacaklardır.

Lamont Hamilton : Avrupa seviyesinin üzerinde bir atletikliğe sahip , daha çok işin hücum yönünde takımına daha çok etki eden bir uzun.  İyi bir Pick and roll oyuncusu fakat bitiricilik ve faul alma konusunda son dönemde biraz zayıf kaldığını söylemek gerek . Bununla birlikte Nate Wolters'ın seveceği tipte bir uzun. Oyun görüşü üst seviyede , post up oyununu seven , iyi uygulayan ve aynı zamanda iyi bir pasör olarak değerlendirilebilir . Bununla birlikte ribound konusnda eksikleri göze çarpıyor .

D.J. Seeley : Geçen sezon Lofton'ın uzun süreli sakatlıkları sonucu play-off'u kaçıran kulübümüz bu kez işi şansa bırakmadan sağlam bir keskin şutöre yöneldi . En az Lofton kadar iyi bir şutör olmasının yanında ona göre çok daha hareketli ve atletik bir oyuncu . Sadece sayı değil işin asist , top çalma ve ribound kısımlarında da  fazlasıyla katkı almamız olası bir isim .

Henrik Detmann'ın modern hücum sever anlayışına çok yugun bir takım yaratıldığını görmek zor değil . Önümüzdeki sene Pınar Karşıyaka'ya oldukça benzeyen , tempolu , hızlı hücum eden bir takım görme olasılığımız son derece yüksek . Aynı sinerjiyi yaratmak elbette çok zor ama yine de geçtiğimiz sezondan daha iyi olacağımızı ( para sıkıntısı olmadığı takdirde ) söylemek şanslı bir tahminden öte bir realitede .

Son yabancı hakkımızı ismi geçen Tarik Black ile yaptığımız takdirde müthiş ofansif bir kurguya sahip olacağız . Finlandiya'nın geçtiğimi dönemlerde Dünya Basketbolunda yaktığı süpriz etkisini TBL'de fazlasıyla ortaya koymamız son derece olası.

Bizi izlemeye devam edin .

17 Yorum:

BJK4EVER dedi ki...

Pozitif bir yazi olmus, umarim diledigimiz gibi olur.
Diger amator branslara karsin erkek basketbol takiminin dogru takim kuruldugunda camiayi butunlestirici bir etkisi de olabiliyor. Bunu sampiyon oldugumuzda ve Ergin Ataman'in 1. senesinde net olarak gormustuk.

Butce ve kadro kalitesi hep mazeret olarak kullanildi, ama Pinar Karsiyaka ve Banvit FB ve Efes'le yarisabilmek icin devasa butcelere gerek olmadigini gosterdi. Bizim butcemiz onlarinki kadar yuksek degil, ama neden en azindan onlara kafa tutabilecek bir takim yaratamayalim ki? Bunu Pinar Karsiyaka yapabiliyorsa BJK de yapabilmeli.

Engin'in durumunu merak ediyorum. Yabanci sinirlamasi gevsetilmesine ragmen yerli oyuncular karakter acisindan takim icin hep onemli olacak. Efes'e gondermeyip Engin-Cenk'in yanina iyi bir yerli uzun alabilirsek fena olmayan bir yerli rotasyonu olusmus olacak.

QuaresmA dedi ki...

Cenk Akyol kariyerinin en iyi sezonunu geçirecek diye düşünüyorum. Onun hücum gücüne bağlı takımlarda hiç oynamadığından dolayı istediği patlamayı özgüven sorunu yüzünden yapamadı bence. Bu sene o patlamayı yapması çok olası. Yaparsa da seneye Fener'e gider :(

Nate Wolters'i listede gorunce sasirdim valla, helal olsun bizimkiler iyi is yapmis.

Yalniz Tarik Black gecen sene NBA'de epey vasat (yani NBA'in vasati) bir performans sergilemisti, onun bizimle ismi nasil aniliyor hic anlamadim ama belki maddi bir motivasyon vardir, becerirsek helal olsun.

turgay dedi ki...

engin transfer dönemlerinde fazlasıyla karakter sorunu olan bir oyuncu. beşiktaştaki ilk döneminde de parlayıp türlü bahanelerle kendını efes'e yamamıştı. bu sefer de aynı şekilde bir yol izledi ama efes doğuş'la vedalaşamayınca takımda kaldı gibi duruyor. ancak yine de kendisine güvenipte yola çıkılmaz kesinlikle. diğer konu da takım çok hücumcu çok hareketli oldu ancak savunma konusu bence daha önemli. bu oyuncuların savunmaları hep sorunlu olmuştur. umarım yüksek tempo yaparken savunmayı unutmayız

Engin'i isteyen çok takım var , Trabzon baya ciddi ilgileniyor ben kalacağını düşünmüyorum zaten Kartal geçen sene gösterdiği çıkışla rotasyonun bir parçası olmayı haketti ve sözleşmesi uzatıldı . Nate Wolters , Kerem ve Reynolds gibi yaşlı ve dönüşümlü kullanılacak tipte bir adam değil. D.J'de kombo guard'a uygun gerekirse 1'e yardım eder. Savunmada sıkıtı yaşayacağız bu sene orası aşikar. Oyuncular iyi niyetli ama genelde hepsi hücum yönleriyle biliniyor. Özellikle riboundlar büyük sıkıntı olacak .

Unknown dedi ki...

güzel bir çalışma olmuş, ligimizde fazla bilinmeyen yabancılarımız hakkında güzel bir değerlendirme yapmışsın, teşekkürler..

Doğukan Şanlı, Kartal Özmızrak ve Enes Berkay Taşkıran gibi öz kaynak oyuncularımızda bu sezon oluşturulan yeni projede artık tamamlayıcı rollere sahip olmalarını diliyorum. kartal ve enes oynadıkları milli maçlarda fena performanslar göstermediler. kaldı ki özellikle Kartal şampiyon olduğumuz sezon hem D-Will hem de Arroyo'nun arkasında yer almış ve kendisine güvenildiği veya zorunluluktan sahada kaldığı karşılaşmalarda hiç de fena oynamamıştı. üstelik şampiyon kadrodan geriye kalan tek oyuncumuz da Kartal. Umarım yeni sezon planlamaları yapılırken bu yetenekli gençlerimize hak ettikleri değer verilir.

Unknown dedi ki...

enes'in avrupa şampiyonasındaki istatistikleri;

italya 7 sayı - 0 asist - 2 ribaunt - 2 top kaybı - 18 dakika
finlandiya 12 sayı - 7 asist - 5 ribaunt - 5 top kaybı - 24 dakika
rusya 14 sayı - 3 asist - 4 ribaunt - 2 top kaybı - 19 dakika
bosna 12 sayı - 4 asist - 1 ribaunt - 4 top kaybı - 20 dakika
yunanistan 0 sayı - 1 asist - 0 ribaunt - 1 top kaybı - 21 dakika
litvanya 12 sayı - 1 asist - 1 ribaunt - 1 top kaybı - 22 dakika
sırbistan(çeyrek f.) 17 sayı - 2 asist - 1 ribaunt - 2 top kaybı - 29 dakika
bosna (yarı f.) 27 sayı - 2 asist - 2 ribaunt - 2 top kaybı - 31 dakika

aldığı süreler ve bu süreler dahilinde yaptığı katkılar net bir şekilde ortada. elimizde yetenekli bir oyuncu var, umarım bu sezon hak ettiği rol kendisine verilir.

Adsız dedi ki...

Şaka maka Dettmann hakikaten Finlandiya Milli Takımı uyarlaması bir takım yapmış. D.J Seeley ile Lamont Hamilton hakkında bir fikrim yok fakat Nate Wolters'ı görünce ben de bir afalladım, Fikret Orman oraya da el atmış herhalde :P Erik Murphy'de tam Dettman'ın istediği türde bir PF, bu da iyi transfer. Evren Büker ligin deneyimli oyuncularından biri, rotasyona derinlik katar. Cenk Akyol aslında ortalamanın antipati ile baktığı bir oyuncu olsa da (gezi öncesi) bizim çapımızda bir takım için kaçırılmayacak bir adam, bu da çok olumlu :) dediğim gibi Seeley ile Lamont Hamilton'ı tanımıyorum, geri kalan transferleri çok beğendim. Ayrıca bir takım ile imzaladı mı ne durumda bilmiyorum ama Tarik Black'i almayız gibi geliyor.

Adsız dedi ki...

@Emir Eri

Engin Atsür gitti mi kaldımı ? Sözleşme durumu hakkında bilgim yok. Eğer kaldıysa En azından Enes'i kiralamak lazım (geçen sezon Kartal 24,2 dakika almış. Mümkünse o minvalde bir birinci lig takımına kiralamak lazım, süre alamaz yazık olur.) Eğer Engin gittiyse Kartal-Enes ikilisinin ciddi süreler alması bizim için çok iyi olur :)

İlk 5 çıkacak pivotumuz şuanlık yok gözüküyor, malum oranın mevcut elemanlaı Doğan Şenli ve Emre Bayav. İlk 5'i tamamlayan sağlam bir ABDli pivot alınması şart. Üstteki yazımda da yazdığım gibi ben Tarik Black'in alınacağını düşünmüyorum. Yine NBA menşeli bir pivot üzerinden gidersek Jeff Withey bizim takım için kötü olmazdı.

Sözün sonuna gelirsek ben Karşıyakavari bir mucize gerçekleştirebileceğimizi hiç düşünmüyorum fakat şu da bir realite ki bu sezonki takım geçen sezonki takımı katlar.

Engin'in en ciddi talibi Trabzon'du onlara da transfer yasağı geldi Tutku'ya parasını ödemedikleri için . Son tahlilde büyük ihtimalle kalacak Engin .

Daha fena bir durum var bu aralar Broekhoff'un Euroleague çıkışını kullanarak Kuban ile anlaşacağı söyleniyor .

Pivot rotasyonu için Jeremy Tyler'ın ismi geçiyor bu aralar . Çok ofansif kendine oynayan bir eleman . Biraz JJ'e benziyor . Göreceğiz bakalım .

Unknown dedi ki...

Broekhoff geçtiğimiz haftalarda rusya ligine transfer olmak istemediğini, Beşiktaş forması giymekten mutlu olduğunu dile getirmişti. Bir iki hafta içerisinde fikri değişmiş olamaz herhalde.

Ayrıca gitmek isterse, Kartal Özmızrak, Doğukan Şanlı, Enes Berkay Taşkıran ve Ömer Utku Al gibi genç milli takımlar düzeyinde adından söz ettiren oyunculara yer açılır. Evren Büker gibi para delisi bir adamı oynatacağıma veya Engin Atsür'ün sakatlanmadan bir sezon geçireceğini ümit edeceğime bu çocuklara hak ettikleri süreleri vermeyi tercih ederim. Dettmann bu çocukların üst seviye oyuncu olmaları için doğru tercih olabilir.

Dün akşam özellikle Ömer'i dikkatli izledim, her şeyden önce kendi yaş grubunda çok zeki bir oyuncu, iyi bir alan görüşüne sahip, top çalma beceresi ve oyuna motivasyonu yüksek. Şutu vasat ve istikrarsız, lakin kötü stiline rağmen çok uzun mesafeli isabetli atışlarda çıkarabiliyor. Oyun zekasının yüksek olması ve alan görüşü sayesinde Avrupa'nın önemli guardlarından biri olabilir. Her şeyden önce çok çalışması ve oynaması lazım. Ayrıca şutunu ve doğru pas kanalları ile ilgili tercihlerini (gerektiği zaman risk almasını öğrenebilirse) de geliştirebilirse milli takım adına müthiş bir kazanç olabilir.

Enes Berkay Taşkıran ise oldukça sert, kazanma isteği ve oyun motivasyonu yüksek bir oyuncu. Ömer kadar zeki olmasa da, ondan çok daha iyi bir atlet ve daha iyi bir şutör. Geçtiğimiz yıl BBL'de birkaç maç oynama fırsatı bulduğunda başarılı performanslar sergilemiş ve ne kadar iyi bir savunmacı ve nasıl bir atlet olduğunu hepimize göstermişti. Ömer için benzer bir durum Enes için de geçerli, kesinlikle sahada olmalı!

Kartal ve Doğukan'a hepimiz biraz daha aşinayız. O yüzden onları değerlendirmedim. Ancak bu 4 oyuncumuzun hepsi takımda kalmalı ve normal sezonda sık sık sahaya atılmalı!

Unknown dedi ki...

Bence de takımda bariz bir 5 numara eksikliği var. Geçen yıl bundan dolayı çok sıkıntı çekmiştik. İyi bir 5 numara ver arkasına hala transfer olmadıysa bir başka paragöz Ersin Dağlı alınabilir. Olmazsa da yerine kesinlikle Bajramoviç gelmesin! Cinayet çıkar!

Adsız dedi ki...

@Emir Eri

hocam Erwin Dudley'si yahu yapmayın allah aşkına.

@Övünç Şentürk

Dün Jeff Withey demiştim fakat Jeremy Tyler ile ilgileniyorsak daha güzel açıkçası, çok ofansif olmasının sorun yaratacağını düşünmüyorum zira bu takım zaten savunma karakterli bir takım değil. Hem her maç bir kaç spektaküler smaç izletir bize fena mı olur ? :)

Adsız dedi ki...

@Emir Eri

hocam ne Erwin Dudley'si olacak. Artık edit butonu gelmeli admin :(

Unknown dedi ki...

orao

iş görülmesi bakımından dedim ben, ikinci tercih, yani yedek olabilirdi, madem play off ve üzerine koyarak gitmeyi hedefliyorsak yedeklerimiz de fena olmamalı.

Adsız dedi ki...

@Emir Eri

Eğer Emre Bayav alınmamış olsaydı tabii ki olabilirdi fakat şu durumda kadroda pivot olarak Doğan Şenli ve Emre Bayav varken ve zaten ABDli bir ilk 5 pivotu alınacakken mümkün olacağını düşünmediğimden öyle yazdım hocam.

Adsız dedi ki...

Fikstür çekilmiş:

1. Hafta Beşiktaş – Pınar Karşıyaka
2. Hafta Yeşil Giresun BLD. – Beşiktaş
3. Hafta Türk Telekom – Beşiktaş
4. Hafta Beşiktaş - İstanbul BŞB.
5. Hafta Trabzonspor MP – Beşiktaş
6. Hafta Beşiktaş - Anadolu Efes
7. Hafta Royal Halı G.Antep – Beşiktaş
8. Hafta Beşiktaş – Fenerbahçe
9. Hafta Uşak Sportif – Beşiktaş
10. Hafta Beşiktaş – Rönesans TED Ankara Kolejliller
11. Hafta Darüşşafaka Doğuş – Beşiktaş
12. Hafta Beşiktaş - T. Konyaspor
13. Hafta Galatasaray – Beşiktaş
14. Hafta Beşiktaş – Banvit
15. Hafta D.İ. Büyükçekmece – Beşiktaş

Yorum Gönder

Ara