.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

30 Ocak 2015 Cuma

2014/2015 ve 2015/2016 Oyuncu Maaşları


En son yenilenen 5 sözleşme ile birlikte maaş tablosu, parantez içindeki milli takımda oynama sayılarıyla birlikte "bin euro" cinsinden aşağıda(Bu sezon kiralık gönderilen oyuncuların gelecek sezon da aynı şartlarda kiralık gönderileceği varsayılarak):


14/1515/16
Tolga Zengin (9)12501300
Cenk Gönen (2)548900
Günay Güvenç (0)175175



Ersan Gülüm (6)7501200
Pedro Franco (2)750500
Alexander Milosevic (2)425500
Atınç Nukan (0)
250
Tomas Sivok (48)1400



Ramon Motta (0)12001100
Serdar Kurtuluş (6)900950
İsmail Köybaşı (13)694731
Daniel Opare (17)313



Jose Sosa (19)15001550
Veli Kavlak (31)6001400
Oğuzhan Özyakup (10)12001300
Tolgay Arslan (0)6501300
Necip Uysal (1)900900
Atiba Hutchinson (68)1000



Gökhan Töre (22)14001500
Olcay Şahan (16)12001300
Kerim Frei (4)10001050
Uğur Boral (12)700



Demba Ba (21)32003200
Cenk Tosun (1)17001450
Mustafa Pektemek (12)10051400



Sezer Öztürk (0)500500
Ömer Şişmanoğlu (0)00
Gökhan Süzen (0)275275
Muhammed Demirci (0)00
Sinan Kurumuş (0)146164
Filip Holosko (63)550
Michael Eneramo (11)500



TOPLAM2643124895

Oyun planımız gözönüne alındığında 3 kaleci, 4 stoper, 4 bek, 6 ortasaha, 4 açık, 3 forvetten oluşan 24 kişi, üzerine eklenecek altyapı oyuncularıyla birlikte bana göre nicelik olarak ideal bir kadrodur. Şu anda +Sivok da olmak üzere bu sayıya sahibiz. Bu 24 kişilik formülü koruyacak şekilde; Opare(625), Atiba(1000) ve Uğur(700)'un mevcut sözleşmeleri gelecek sezon da aynı ücretlerle devam ediyor olsaydı gelecek sezon toplamı 27220 olacaktı.

Not: Maçbaşı ücretleri dahil edilmedi ve bir kaç istisna dışında bütün oyuncuların maçbaşı ücreti 10 bin euro. Demba Ba'nın her devre 6 lig maçı oynaması koşuluyla alacağı 350 bin euro'lar dahil. Cenk Gönen, İsmail Köybaşı, Mustafa Pektemek ve Sinan Kurumuş'un sözleşmeleri hesaplanırken 1 Türk Lirası 0.37 Euro olarak alındı.

23 Yorum:

Unknown dedi ki...

miloseviç yerine bu sezon kiralık olarak zouma 1,5 yıllığına kiralık olarak alınsaymış yerinde bir transfer olurmuş, geçtiğimiz günlerde chelsea - liverpool maçında alıcı gözle izledim, oldukça güçlü ve sağlam bir alternatif olurdu. artık miloseviç'i o kıvama getirmemiz lazım...

Coolio dedi ki...

Hep kafamızda kimin hangi skalada olduğunu biliyorduk ama bu şekilde bir tablo çok iyi olmuş, eline sağlık.

Bilic'in genç oyuncular için her zamanki fikrinin düzenli oynayacağı takımlarda kiralık oynamaları yönünde olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Atınç'ı kiralık olarak göndereceklerini ve tecrübeli bir stoper alacaklarını düşünüyorum. Her zaman ihtiyaca yönelik transfer yaptıran Bilic defansı atlamayacak ve yeni stad ile birlikte o beklenen tecrübeli defans alınacak. zaten 4 defansımız oldu daha almazlar diyip karalar bağlamayın derim.

Cenk ve Ersan'daki sözleşme yenileme komedisinin tek bir nedeni var o da feda sezonunda ücretlerinde indirim yapmış olmalarının karşılığıdır. Daha o günlerden bu söz verilmişti diye düşünüyorum.

Opare'nın hücuma destek vereceğini çok net görebiliyoruz. Serdar'ı şu an beğensekte formunu yakalamış bir Opare sezonun sonundaki şampiyonluk için kritik düzlükte elimizi güçlendirecek.

Atınç'ın şuursuz müdahaleleri canımı sıktı. Umarım bu konuda eğitilir dicem ama Ersan'ın ayağında gereksiz tuttuğu veya kötü pas attığı topları 2 senedir eğitemediler.

İsmail'in çime takılıp düşerek rakibine geçilmesi ve bir de üstüne çalım yiyerek bir daha belinin kırılması sonrası İsmail'e az da olsa destek verenlerin kaybolduğunu görmek sevindirdi (buruk bir sevinç diyelim). 2 senedir her oynadığı maçta berbat ötesi oynamasının görülememesi yazık yinede.

kokocambo dedi ki...

Blogda istediğimiz dinamizm buydu işte, çok teşekkürler.

Maaş konusunda ideal görüşümü daha evvel paylaşmıştım, ek olarak yeni maaş düzeninde oyuncular sanki bizden hiç gitmeyecekmiş gibi bir ruh içerisinde yazılmış. Bu sözleşmeler yapılmış olabilir, ancak yönetim yol verdikten sonra necip cenk İsmail'i kişi başı beş yüz bin avroya satsan, sosanın bir yıllık ücretini çıkarıyorsun zaten. Bu oyuncuları dört büyükler hariç hatta cenk için dahil, herhangi bir kulübe rahatlıkla satabilirsin. Yönetimin de bu konuda ilk parıltılarını verdiğini söyleyebiliriz erkan tanju olayında. İnşallah devam eder.

Barreto dedi ki...

Tablo çok iyi bir çalışma gerçekten, tebrikler.

UEFA Finansal Fairplay uygulaması kapsamında kulüp önümüzdeki üç sezon için 38milyon € futbol takımı ücret tavanını taahhüt etti. Nitekim KAP bildirimlerinde bunu 2015-26 tahmini gider kaleminde 115 milyon TL olarak görebiliyorsunuz.

Bu durumda önümüzdeki sezon Atiba'ya 1.2 Pektemek'e 1.4 ücret verince toplam 26 milyon oluyor. Hoca, teknik ekip ve diğer personel maaşlarıyla beraber 30 milyon diyelim. 4 milyon dolayında maç başı ücretleri oluyor. Genel Toplam 34 milyon oldu. Bu durumda 4 milyon € luk bir bütçe imkanı oluşuyor. Sosa'nın 1.5 aldığını kıyaslayarak gidelim. İki tane 2 milyon €'luk adam çok ciddi upgrade olur. Takımın seviyesi fevkalade artar.750bin2den fazla kazanan yerlilerin aldıkları ücretlerde %20-30 fazlalık var ama geçiş dönemi olması ve kadro ahengi açısından çok sorun etmemek gerek. Bence kalitesine göre en fazla ücret alan oyuncu Ramon Motta diğer oyuncuları mevcut maaşlarından feragat etmeden satmak istersen satabilirsin ama Ramon'a alıcı bulamazsın. Bu söylediğim yavaş ama emin adımlarla stratejisine göre bir senaryo.

Yoksa sene sonunda Demba Ba'yı 12'ye, Töre'yi 15'e okutursun, ortalık bir anda karışıverir.

Dakta dedi ki...

Tablo için ben de teşekkür ederim. Kadroyu bu şekilde görmek iyi oldu.

Mali yönden yönetim iyi iş çıkarıyor. Gelecek sene 3 iyi transferle sınıf atlar takım. Bunu yapacak manevra olanağını sağlamış olmak çok önemli. Bunu yapmak için bu sene maceraya atılmamaları gerekiyordu, yarışmacı kimliğini kaybettirmediler aynı zamanda. Kendi adıma takımdan ve gidişattan memnunum. Önemli bir sakatlık yaşamazsak kolay kolay tökezlemeyiz. Camia olarak güçlü durmak çok önemli 2. yarıda, olası şampiyonluk ile gidilecek şampiyonlar ligi ve yeni stad kulübün kaderini değiştirecektir.

~Poseidon~ dedi ki...

Bir de bence bunlara ek olarak yönetimin yabancı serbestliği olmasına rağmen kaliteli yerli arayışında ısrar etmesinin diğer bir sebebi de milli takımda dominasyon kurmak istemesinden kaynaklanıyor olabilir.
Federasyonun bununla ilgili ayırdığı bir ödenek, teşvik gibi bir durum var mı bilemiyorum ama bu konunun bir strateji olduğunu düşünüyorum.

Coolio dedi ki...

@poseidon

bir strateji olduğu kesin ama nedeni bence milli takım değil. yabancı oyuncular önceden takımı çok sattılar ve fikret orman ders aldı bundan. Ayrıca maddi sıkınıya girdiğinde yerli oyuncular anlayış gösteriyor ama yabancılar banane diyorlar (genelde). Ayrıca klübün büyüklüğünü ve şampiyonluğa olan açlığını yerliler daha iyi biliyor. Ama dikkat ederseniz yerlilerin çok büyük çoğunluğu gurbetçi oyuncu (hatta rekor denecek sayıda=9).. Yani altyapılarını dışarıda aldıkları için kaliteliler ve bizimkiler gibi parayı görünce çok şımarmıyorlar ama asıl önemlisi yabancı dil bildikleri için bütün takım birbiriyle anlaşabiliyor. Bence bir takımın başarılı olabilmesi için ilk şart birbirleriyle iletişim kurabilmesidir. Şu an İngilizce bilmeyen futbolcumuz yok denecek kadar az. Dolayısıyla takım olma konusunda renklilere fark atmamızın nedenlerinden biri de yabancı dil. Diğerleri ise maaşlar ve yaşlar arasında uçurum olmaması. Bunların dışında iş hocanın ve yönetimin kabiliyetine kalıyor. Ne yazıkki ön şartların hepsini bilinçli olarak planlayan Önder Özen'i klüpten uzaklaştırdık.

kokocambo dedi ki...

Pektemekle yeni sezon için 1.4ten başlayan sözleşme yapmak kabus gibi. Sene sonunda uygun bir bonservisle yollanmalı. İnşallah maç oynamaya dayalı özel bir madde vardır ancak yine de yollanmalı.

Cenk'in maç içinde stoperle diyalog meselesi kafamda kocaman soru işareti olarak belirmeye başladı. Ersan'ın saçmasapan hatasının yanında dün az daha Miloseviç ile tekrar yaşayacaktık. Stoperler on plandaydı ama uefada da yaşadığımız oldu benzerini. Bunu da eklemek istedim.

Basar dedi ki...

Eğer haber doğruysa http://amkspor.sozcu.com.tr/2015/01/30/mustafa-pektemek-de-imzayi-atti-391683/
pektemek de imzayı atmış.

Pektemek demek gol demek, bize büyük bir gol atmış. Bu arkadaş ne yapmış da sırası ile 1.4, 1.5, 1.6, 1.7 milyon € alacakmış anlamak mümkün değil. Bu arkadaş oynadığı sezonun yarısını sakatlıkla geçiren bir adam. Yalan değil son 4.5 sezonda 153 maçın 78inde oynamış. Yedek oyuncu olmaktan öteye gidemeyeceği belli adama nasıl as oyuncu parası veriyoruz anlayamıyorum. Mustafa Pektemek, analitik olarak baktığınızda şu an takımdaki fayda/maliyet çizgisinde en altta kalan adamdır herhalde. Yabancı sınırı da kalktığına göre bu paraları vermenin anlamını ben kendi kendime anlatamıyorum. Senede 10 golden aşağı inmeyen her maçta oynayan Olcay 1.3 alacak Mustafa efendi sezonun yarısını sakat, yatarak 3 gol ile tamamlayıp ondan fazla kazanacak...Vay anasını sayın seyirciler! İnşallah takımın 3. forvetine verilen bu para yüzünden takım içi dengeler bozulmaz.

Coolio dedi ki...

Mustafa'nın toplam maliyetine karşılık 2 milyon bonservise, yıllık 1 milyondan 4 yıllık sözleşme ile süper canavar golcü/forvet bulurduk...

Ersan ile Cenk'i feda olayına bağlamıştım ama Mustafa'yı bağlayacak bir yer bulamıyorum maalesef..

Barreto dedi ki...

Mustafa Pektemek ile yapılan kontrat geçmiş performansı ve sakatlık geçmişi sebebiyle çok pahalı, hemen herkes hem fikir bunda.

Fakat, Biliç açısından oyun planında önemli olması, ikinci devre şampiyonluk yolunda kafasında en ufak pürüz olmadan oynamaya devam etmesi için ve FB/GS'ye iyi bir yerli ilk 18 oyuncusu bırakmamak için ekstra ödeme yapılıyor.

Eğer bu sezon şampiyon olursak, Pektemek'te bundan sonra daha az sakatlanırsa bu meblağ tolare edilebilir.

Sağlıklı bir Pektemek, yeterince gol atmasa bile hava toplarındaki etkinliği, yüksek mücadele gücü ve takım oyununa yatkınlığı ile Demba Ba'yı sahada çok iyi destekleyebiliyor. Demba Ba Pektemek ile beraber oynarken daha verimli oluyor gibi geliyor bana.

Her halükarda önümüzdeki sezon golcülüğü ağır basan klasik santrafor özellikleri gösteren bir yabancı transfer etmeliyiz.

delgado dedi ki...

Pektemek yer yer formsuz da gozuktu. Ancak asil yonu bu olmamasina ragmen cok kritik maclarda skora katki yaptigi da oldu, bunu unutmamak lazim. Feyenoord maci, arsenal macindaki katkisi, disaridaki tottenham maci. Boyle mucadele eden adamlara ihtiyacimiz var. Zaten uzun senedir takimda ve diger arkadaslariyla uyumu da onemli, 2 milyon euro ile olsa bile yeni transfer her zaman risktir. Iyi adam bulunursa zaten alinir, bu yastaki sozlesmeli oyuncuyu gondermek de zor olmaz zaten. Genel olarak baktigimizda cok iyi bir kadro planlamasi bence.

Basar dedi ki...

Mustafa tam imza atacakken sağ el parmağı çatlamış. :) İmzası 3 hafta sonraya kalmış...

yilmaz dedi ki...

Mustafa'nın sözleşme ücreti ve şartları ile ilgili eleştirilere katıldığımı belirteyim, ancak...

Adam'ın yüzünün şekli Beşiktaş maçında Beşiktaş için sahada ter dökerken değişti. Biz adama yattığı yerden para kazanıyor diyoruz. Sorsan "biz takımı için oynayan, yüreğini ortaya koyan oyuncular istiyoruz" deriz.

Ersan FEDA sezonunda yıllık ücretini düşürür, takımın as oyuncusu haline gelir. Her maça ilk 11 başlar. Takım "biraz" mali dengeyi düzelttiğinde FEDA'sının karşılığını verir "ORSON NO YOPTO" olur.

İşte size iki örnek.

Acaba bütün takım taraftarları mı böyle yoksa sadece biz mi bu kadar ikiyüzlüyüz?

BesiktaskUlan dedi ki...

Tablo için minnettarım.

Fakat hem "parasızlıktan", "mali istikrardan", "sıkı bütçe politikasından" bahsedip hem de Cenk ve Pektemek'e verilen ücretleri anlamak mümkün değil.

Tamam, seviyoruz, ediyoruz da Pektemek o parayı hak edecek ne verdi Beşiktaş'a? Onca sezondur kaç maç oynadı, kaç maç bize güven verdi, kaç maç çevirdi de 1.4 milyon alacak kadar "garanti" hale geldi?

Cenk'ten bahsetmeye bile gerek yok.

Bazen yönetimi anlamıyorum. Bence onlar da ne yaptıklarının farkında değiller. Fazlaca işin içine girince, futbolcularla sohbet edip, arkadaşlık ilişkisi kurunca farkına varamıyorlar, gerçekleri ayırt edemiyorlar.

İşte bu yüzden Özen gibi, dışarıdan bakacak, dostluk ilişkisi kurmayacak gerçek bir CEO gerekmektedir. Yoksa böyle ahır gibi, yabancının serbest olduğu yerde saçma sapan isimlere dünya kadar para verilir.

Gerçekten çok kızgınım.

Yönetim henüz sandığımız kadar profesyonel değil ve bu hareketleri gelecek adına beni endileşendiriyor.

Pektemek'in hayatını kurtarmak ve 4 yıllık sözleşme yapmak bize mi kaldı?

Sonra tabii kurtulamazsın hiçbir futbolcudan. Aklım almıyor, bana kimse anlatamaz.

Ayıp be.

Beşiktaş'ın parası saçma sapan harcanıyor.

borasahin dedi ki...

turkkant'in bir onceki post'da belirttigi gercekci yorumlarina katiliyorum.

Yerlilerle ilgili olarak isin teknik detayina girmek istemiyorum ama Cenk Gonen, Ersan ve Necip'e yeterince sans verildigini dusunuyorum. Bu oyuncular Besiktas seviyesinde degil. Mesela Cenk Besiktas'ta ikinci kaleci olamayacak kadar kotu. 3. kalecinin de genelde oldugu uzere genc bir potansiyel olarak bircok kulup tarafindan tercih edildigini dusunursek, rahatlikla yer olmadigini sonucuna ulasabiliriz. Yabanci serbestisi olmadan da oyleydi, kalktiginda iyice onaylanmis oldu.

Ismail'in solbekligden de umidi kestim. Sadece bireysel olarak onde pres yaparken ya da takim halinde yaptigimizde baskinin bir parcasi olarak gordugumde rahat ediyorum. Onun disinda ayagina top geldiginde, defansif olarak, orta yapacakken vs. gordugumde tuylerim diken diken oluyor. Bu cocuga yeni yetenekler kazandirilmazsa bu haliyle zor.

Pektemek'in onde stoperlerin arasinda kalan tek forvet olarak degil de yardimci forvet rolunde ya da 4.2.3.1'nin 3'unden biri olarak is yapabilecegini dusunuyorum ama bu rollerde dahi her zaman en az bir tik eksik kaliyor. Yabanci siniri serbest kaldigina gore bu kadar para verilmesi dogru degil gibime geliyor ama bence bahsi gecen bu 5'li icinde en degerlisi de o.

Necip'in kontratini uc acidan degerlendirmek lazim:

1. Kendisi bu sene rotasyon elemani olabilecegini kanitladi. Takima savunma performansiyla direkt puan kazandirdigi mac oldu.

2. Mevkisine gore en az parayi alan oyuncu.

3. En onemlisi de bu: Necip "kulup altyapisindan yetismis oyuncu" statusunde. Hem beynelmilel, hem de ulusal yeni sistemde bu faktor oyuncularin fiyatina ekleme yapacak, en azindan amaclanan bu.

Ote yandan, Cenk Gonen ve Ersan ile yenilenen sozlesmeler icin kafami duvarlara vurmak istiyorum.

BJK4EVER dedi ki...

Mustafa disinda rahatsiz degilim. Ben Cenk'i hala iyi bir kaleci olarak goruyorum, hatta Tolga yerine oynamali diye dusunuyorum. Necip de rotasyonun parcasi, kalmasinin istenmesi dogal. Ersan ve Veli'ye belki yabanci siniri kalkti diye cok para verildi, ama takimin oynayan ve iyi oynayan oyunculari ve takim havasi icin onemli oyuncular.
Bu oyuncularin feda'ya katilip 2 sene dusuk maaslar karsiliginda ter akittigi da unutulmamali, ki yabanci siniri karari aciklanmadan imza atmislardi yanilmiyorsam.

Pektemek meselesine gelirsek; bence de sozlesmesi fazla olmus. Oyuncunun takimda kalmasinin istenmesi bence normal; bence hala potansiyeli olan, Bilic'in anladigim kadariyla begendigi ve takim grubunda oldukca sevilen bir oyuncu. Yabanci siniri goze alindiginda dusuk bir sozlesme imzalayip ucuz potansiyelli bir Brezilyali/Afrikali forvet alinmasi da mantikli olabilirdi, ancak yonetim bunu dusunmuyor demek ki.
Diger acidan bakarsak; Pektemek'in Ersan ve Veli 2 hafta evvel anlasti diye onlarin 3'te 1i kadar degerde bir sozlesmeye imza atmasi da garip olurdu. Yonetim bence oyuncunun karakterine ve oyun grubu icerisindeki rolune bakarak boyle bir karar vermesi aciklanabilir, belki de Pektemek'e verilen degeri ve gosterilen inanci kanitlamak ve onu motivasyon ve moralini yuksek tutmak icin de yapmis olabilirler.
Yonetim bence herseyden evvel basarinin takim ruhu ve arkadaslikla gelecegini dusunuyor ve bu hususta fire vermek kesinlikle istemiyor. Eneramo, Toraman, Sezer, Gokhan'in bu kadar kolay gonderilip kemik yerli grubun bu kadar onemsenmesi bu sekilde aciklanabilir bence.

turkkant dedi ki...

Barretto olası tabloyu çok güzel özetlemiş. Seneye transfer için çok az bir hareket alanımız kaldı. Pektemek-Ersan yenilenmeseydi keşke...

- 5 stoperimiz var. Sivok gidince geriye kalan 4 stoperin en tecrübelisi Ersan. Bu dörtlü Ş. Ligi hedefi için ideal dörtlü mü? Üst seviye stoper almak için hangisinden feragat edeceksin? Yollayacağın adam sana ekstra maliyet getirmeyecek mi?

- 6 orta saha oyuncumuz var. 3 pozisyona 6 oyuncu ideal, ama yine ayağı temiz Melo-Topal benzeri ideal ön liberomuz yok. Atiba ile de yenilersen bu yeni adam nasıl gelecek?

- Forvet hattında Uğur Boral yerine muhtemelen daha etkili bir kanat bakacaklar gibi görünüyor. Ki mantıklı.

- En temel soru şu. Beşiktaş bu sene Sosa-Ba sayesinde seviye atladı. Bu iki oyuncuyu çıkar, geçen seneden ne kadar farklı bir durumda olurduk? Seneye takımı seviye atlatacak oyuncu transfer etmeliyiz. Sosa 1,5 güzel ama çok şanslıydık, o fiyata o kalite kolay bulunmuyor, işte Ba 3,5 m. euro.

İç transferler kötü oyuncular olmayabilir, ama "NBA salary cap" mantığı, bazen takım geleceği için elindeki birkaç oyuncuyu kurban etmelisin. (Atınç senelik üçte biri paraya Ersan katkısı verirdi, Cenk-Şişmanoğlu ikilisinden Pektemek'den aldığın katkıya yakınını alırdın.) Yani takımı bir seviye daha atlatacak, 2-3 yeni oyuncu için Ersan-Cenk-Pektemek gibilerden feragat edip bütçe açmalıydık.

borasahin dedi ki...

Bence Cenk cok kotu bir kaleci. Tek ozelligi ani refleksleri, bunun disinda hicbir konuda guven vermiyor. Yan toplar zayif, shot blocking zayif, sayisiz kere uzaktan gol yedi, disari giden toplari iceriye soktugunu saymiyorum. Cenk anca "fragman kalecisi" olur. 2 dakikalik goruntulerde cosmus ama 88 dakika hop oturup hop kaldirmis. Kesinlikle Cenk yerine Tolga'yi tercih ederim. Tolga da ancak bizim seviyemizde ikinci kaleci olur, o kadar, daha fazlasi degil.

Ersan 3. stoper bile olamayacak kadar daginik. Pozisyon bilgisi yok, hamleler berbat, kafa toplarina hakim degil, topu oyuna sokma desen yok, ust uste iki ciddi sakatlik gecirdigi icin fiziksel bazi yetilerini kaybetmis ve olgunlasabilme belirtisi gostermeyen bir stoper goruntusu ciziyor. Ayrica aldigi sanslarin haddi hesabi yok. Belki 4. stoper olur, o da ilk 3 stoper sol ayakli degilse. Bence stoper rotasyonunu iki sekilde olabilir:

1. Franco, Milosevic, Ersan, Atinc. Bu durumda turkkant'in sordugu "Bu dörtlü Ş. Ligi hedefi için ideal dörtlü mü?" soruna geliyoruz.

2. Franco, kaliteli yabanci stoper, Milosevic, Ersan. Bu durumda Atinc'i kiralik vermek an akillica secenek olur. Zaten artik Super lig'den talibi cikar, belirli bir performans verdi, yani kiralik vermenin mantigi olan oynasin donsun bu sefer isim yapmasindan mutevellit calisabilir. Ama bu durumda da bosu bosuna maliyeti yukseltmis oluyorsun. Ersan'i gonderip Atinc'i onun yerine koysaydik yabanci stopere daha fazla para verip, toplamda daha cok verim alirdik.

Necip'in kazandirdigi maclar neler bilmiyorum ama kaybettirdigi maclar var. Birincisi bu oyuncunun kosu temposu dusuk. Bir macta 9 km'yi cikaramiyor. Iki kere depar atsa ucuncuyu atamiyor. Daha Sariyer macinda bile gorundu, yanindaki adam uctu ceza sahasina girdi, bizimki uyuyor, cunku vucud beynin taleplerine cevap veremiyor, fiziken bitmis. Ist'deki Arsenal macinin 55 dakikasinda nefes nefese kalmisti. Ancak durarak oynanan bir oyunun parcasi olur. Ikinci lig'deki oyun tam onun ideali. Necip'in Veli'nin gorevini yapmasi kosu yetersizligi ve pas oyununa uyum saglayamamasindan (vucudunu sahanin herhangi bir bolgesinde topu kendi becerileri dogrultusunde kullanacak sekilde konumlandiramama, sifir sol ayak kullanimi vs. den) dolayi pek mumkun degil. Savunma onunde de pozisyon bilgisi ile sinifta kaliyor. Ayrica kosu yetersizligi ve pas range'inin 5 metreyi gecememesinden dolayi yasanan sikintilar da cabasi. Tek ozelligi gucu sayesinde ortada olan toplardaki tackle basarisi. GS'deki Melo'nun 3 boy kucugu ki Melo'nun da kosu temposu yetersiz, bu da onu "only holding midfielder" olmaya dogru itekliyor. Bence takimda "teknik olarak" hicbir rolu yok. Mevcut oyuncu yoklugunden dolayi gidiyor iste...

borasahin dedi ki...

Pektemek bunlarin icinde yine de taktik anlamda en degerlisi. Ikinci forvet olarak oynadiginda yani stoperlerin kucagindan uzaklastiginda rakip icin ciddi karmasa yarattigini gorduk. Tek forvet oynadiginda bence cok yetersiz bir oyuncu; cunku oyun tarzindan dolayi stoperler ile bas edemiyor, ezilip gidiyor, ama biraz daha fizik farkini yaratabilecegi kanada ya da ortaya geldiginde, Klose'vari yapisindan dolayi o zaman gercekten rakip icin ciddi bir tehlike oluyor. Buradaki tek sorunu kendini gereksiz yere yormasi, bazi pozisyonlarda yanlis kararlar vermesi neticesinde pozisyonlari oldurmesi vs. Ozetle sonuca etkisinden cok oyuna etkisi soz konusu. Netice itibariyle bu bolgelerde oynadiginda oyununa bir akil ve sakinlik katmazsa anca taktik oyuncusu olur. Tek forvet olarak dusunuluyorsa kadroda tutmaya bile gerek yok.

Ismail'in solbek olarak hicbir zaman istenen performansa gelebilecegini dusunmuyorum. Yalniz onda da mesela Necip'te olmayan bazi seyler var. Kosu kapasitesi ve ust uste gidip-gelebilme yetenegi, baski yapan oyuncu oldugundaki top kazanma yetenegi. Bunlari kullanabilecegi bir ortam olur ve uzerine birseyler eklerse o zaman olabilir. Bilic'in Ismail'i onde kullanirken bahsettigim ozelliklerini kullanmayi dusunuyor diye yorumluyorum. Ama sadece bunlarla olur mu? Ee o da biraz zor yani, oyununa birseyler eklemesi gerekiyor...

Sadede gelirsek; Cenk, Ersan ve Necip bunlarin ne olabilecekleri gecmis performanslari dogrultusunda kabak gibi ortada. Mustafa ve Ismail'in bazi kullanimlari olabilir. Bu noktada Ismail'in oyununa birseyler katmasi lazim, artik son demleri, yoksa ona da gerek yok. Pektemek'inde dogru kullanimi olumlu neticeler verebilir ama bahsi gecen sozlesme bedeli su an ederinden daha fazla.

borasahin dedi ki...

Buyuk resime bakarsam kendi adima soyle yorumluyorum...

Duruma gercekci gozle baktigimizda GS ve FB mali acidan ve bunun sonucu olarak kadro kalitesi anlaminda bizden daha iyi durumdalar. Finansal gucu ne kadar verimli kullandiklari onlarin sorunu. Har vurup harman savurabilirler ama aradaki finansal guc farki, ne kadar hoyratca kullansalar da bireysel oyuncu kalite farki yaratabilme anlaminda hala gecerli. Bunun ne kadar "oyun farkina" yansidigi ayri bir tartisma konusu. Bence bizim butcemiz akilli kullanildigi takdirde bu farki kapatip one gecebilmek icin yeterli. Isin ozu Barca/Real ile Atletico arasindaki gibi bir fark durumu yok. Bu yuzden de Besiktas'in cok akillica yonetilmesi gerekiyor, en cok para bu akla sahip insanlara yatirilmali burada kisinti olmamali. Buradan konuya donersek...

Bence takimin birkac boyut atlamasi icin en az 5 bolgeye takviye yapmasi gerekiyor.

1. Iyi bir kaleci. Bence 2 tane profil soz konusu.
a. Ciddi kariyeri olan ama performansi bir tik dusmus profili. Mesela Peter Cech ama Casillas degil. Bu isim basinda cikmadan arkadaslara zikretmistim, sonra cikinca sevinmistim, ama ilgilenmiyoruz galiba. Cok buyuk tecrubesi olan, takima karakter olarak liderlik edebilecek ve eskisi kadar olmasa da hala belli bir seviyenin oyuncusu.
b. Ideal performansini verebilecek yasta ama a'dakinin kariyer zirversindeki potansiyelini vaad etmeyen bir kaleci. Mesela Ospina, Muslera vs. tarzi bir kaleci

2. Istakrarli 2. bir skor opsiyonu. Oyun duzenimiz geregi bu oyuncunun kanattan oynayabilme yetenegi olmasi gerekiyor. Bir nevi uzak forvet. Mesela turkkant'in soyledigi Niang'in FB'deki ilk yilinda halini animsatan biri. Bence Podolski mesela. Bizim icin ideal. Solda oynar, oyunda yoktur, ama pozisyonlarin icinde vardir ve bitirme yuzdesi de cok yuksektir. Sadece bu oyuncuyu ara transfer doneminde alsaydik bence sampiyonlugun en buyuk adayi olurduk.

3. Takimin savunmadan hucuma gecirecek bir bek. Hilbert'in bir iki tik ustu diyelim. Hilbert takimin savunmadan hucuma cikarmak anlaminda oldukca basarili idi ama bindirmlerini bitirme yuzdesi cok dusuktu, cok verimsizdi, savunmada da birebir de zayifti (hem sezgi eksikligi hem de ilk hizlanmasinin yavas olmasindan dolayi), sakarliklari olabiliyordu. Hilbert'in biraz daha iyisini bulabilirsek super olur. Sag ya da solbek olayina girmiyorum, aslinda ikisi de lazim ama simdilik bir tanesi de yeter.

4. Lider karakterli, fizik ustunlugu olan bir stoper. Mevcutlar icinde Franco en onde oldugundan Franco'nun eksiklerini kapatabilecek tarzda bir oyuncu olmasi lazim. Detaylarina burada deginilmisti.

5. Orta sahada mihenk tasi olacak, takimi sirtlayabilecek, karakterli, kariyeri olan bir oyuncu. Bunun da detayina girmiyorum.

1 ve 2 tutan ve atana isaret ediyor. Takimin mevcut potansiyelini arttirmaktan ziyade verimini yukseltecek hamleler. Diyelim eskiden 100 birimden 70 verim aliyorsak, bu iki oyuncu ile beraber 85 verim alabiliriz. 3, 4 ve 5 ise takimin potansiyelini arttirmayi vaad ediyor, tabii ki sonucu da etkileyecekler ama bunu dolayli yollardan gorecegiz.

Butun bunlari bir transfer sezonunda da yapamayacagimiz kesin ama her sezon bir/iki yapip, olusan yeni durumu analiz edip, ustune koyarak gitmek gerekiyor...

turkkant'in soyledigi gibi Barreto tabloyu cok acik bir sekilde ozetlemis. Simdi mevcut tablo ile bunlari nasil yapacagi?

Yoruq dedi ki...

Ücret politikasını eksikleri olmakla beraber başarılı buluyorum. Eski statüye göre oldukça yüksek para alan yerliler dururken sözleşmesi biten yerlilere "yabancı kontenjanı kalktı, size bu parayı veremeyiz" demek takım içi dengeleri sarsacaktı. 2-3 milyon euro fazla verip maaşları dengeli bir noktaya getirmek istemeleri doğal.

Yapılan transferler eldeki maliyet ölçüsünde başarılı. En azından takımdaki eksiklerin doğru teşhis edildiğini görüyoruz, isimler beğenilmemiş olabilir o ayrı.

Gelecek yıl için hamlelerimizin kısıtlandığı fikrine de katılmıyorum. Franco, Milosevic'ten biri rahatlıkla elden çıkarılıp yerine daha tecrübeli, lider özellikli stoper almak mümkün. Aynı şekilde Opare'nin verimine göre şimdiden gelecek yıl için daha kaliteli bir sağ bek alma şansımız var. Orta sahada da benzer bir operayon Oğuzhan'ın elden çıkarılması ile yapılabilir. Sanıyorum bunların yanına daha iyi bir sol bek ve Uğur'un yerine sol-forvet oynayabilen, genç bir isim de bakılacaktır. Maliyet açısından herhangi bir sorun yaşanmayacaktır diye de düşünüyorum.

Yorum Gönder

Ara