.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

10 Eylül 2014 Çarşamba

Slaven Bilic ve Futbol Aktüel programı

Bütün programı izlemek isteyenler bu link'ten yararlanabilirler. Geniş özeti vermem gerekirse:

*Beşiktaş şampiyonluğun favorisi mi sorusuna güzel bir cevap verdi: Şampiyonluk için tabii ki mücadele edeceğiz, bunu garanti edemeyiz ama her maç mücadele edeceğimizi garanti edebiliriz gibi mealen. Takımın psikolojik hazırlığının nasıl yapılacağını, "önce bu maç" disiplininin süreceğini gösteriyor. Tabii teori illa pratiğe yansımaz, fakat teorinin isabeti dahi önemli geçen seneki mental düşüşü düşünürsek. "Bu sene iyi başladık, ama geçen sene daha iyi başlamıştık." dedi. Takımın ayaklarını yere bastırmak istiyor, "maç maç düşünmeliyiz" mantalitesini oturtmak istiyor.

*Kadronun geçen sene daha geniş olduğunu kabul etti, fakat bu sene daha dengeli olduğunu vurguladı ve bunun bir plan dahilinde olduğunu belirtti. Geçen sene mesela Eneramo'nun performansının nasıl gittikçe düştüğünü örnek verdi. Bu sene mümkün mertebe rotasyon yapılacağını söyledi, Mersin karşısında Sivok ve Cenk tercihlerini böyle açıkladı. Genelde Türkiye'de rotasyon denince akla "kupa maçında yedekleri haldır huldur oynatmak" gelir ama böyle iki-üç değişiklik ile herkesin optimum yükleneceği bir anlayışa gidilecek rakibe göre belli ki.

*"Neden Trabzonspor Pazar oynuyor da, biz Pazartesi oynuyoruz?" sorusuyla, durumun farkında olduğunu da gösterdi.

*Türkiye'nin çok duygusal bir ülke olduğunu, derbi maçlarından sonra takımın toparlanamadığını bahsetti. Rotasyon planlamasını, 20 oyuncuyu hazır tutma hesabını bu açıdan da açıklıyor. Gerçi "bir sağ bekim daha olsun isterdim" diyerek mesajı tekrar verdi ama "30 tane oyuncumuz olsun, oynatmadan paralarını verelim mutlu olsunlar olmaz, biz Manchester City değiliz"(mealen) diyerek nasıl bir seçim yaptığını anlattı.

*"Manchester United stoperlerinin hepsi sakatlanınca Carrick'i oraya koydu, kaybetti ama gidip o yüzden iki stoper daha almadılar" manasına gelen destekleyici bir açıklama da getirdi sağ bek konusuna. Serdar, Necip, İsmail var, Atiba var, hadi hepsi sakatlandı, Veli var, Sivok var dedi. Yukarıdaki rotasyon mantığı ile uyuşuyor bu düşünce yapısı. Kulübün finansı vurgusunu da tekrar tekrar yaparak "bu kadar ekmekle bu kadar köfte yeriz" dedi.

*Serdar geçen sene Galatasaray maçındaki hatasının etkisinden uzun süre kurtulamamış. Bilic Serdar'ı yetersiz bulmuyor, çalışma disiplinini seviyor fakat psikolojik olarak hazır olmadığını da belirtiyor. Serdar kesinlikle rotasyon dışında değil ama. Lâkin Serdar'ı kesinlikle önlibero olarak düşünmüyor, bu da ortasaha için kesiciliğe değil pas dağıtımına daha çok önem verdiğini gösteriyor bence.

*"Savunmaya çalışırsınız, golü satın alırsınız." ilkesinden bahsetti. Bu sene forvete yatırım bu yüzden yapılmış, yani Bilic "ben bu takıma savunma yapmayı öğreteceğim ama kaliteli ayaklar kaliteli hücumu getirecek" diyor. İngiltere'den de şu sözü örnek verdi: "Forvetlerin 50 golü aşamazsa şampiyon olamazsın, 20 golü aşamazsa küme düşersin."

*Sosa'yı taktiğe göre dört hücum bölgesinde de kullanacak. Duran topları kullanacak bir başka da ayak, özellikle şut kısırlığımıza çare olmasını bekliyoruz gibi. Oğuzhan-Olcay-Gökhan-Kerim-Sosa 5'lisinden 3'ünü seçip kullanacağız gibi bir izlenim aldım ben. Henüz hazır değil, "kurtarıcı" da değil ve hazır olunca rotasyona girecek.

*Genel olarak sistemlerin öldüğünü, maç başında diziliş ve takım savunması haricinde çok önemli olmadığını düşünüyor. İki forvetle oynayıp rakip kaleye gidemeyen, 5-4-1 dizilip baskı kuran takım olur diyor. Gçeen sene tek forvete sadık kalmamızın sebebi biraz da Almeida imiş, fakat Bilic'in favori sistemi -seçmek zorundaysa- 4-4-2.

*Demba Ba'nın sakatlığı sıradan bir sakatlık, önümüzdeki günlerde takımla çalışmaya başlayacak.

*Avrupa Ligi'nde gruptan çıkmayı hedefliyoruz doğal olarak, ama bu hedefin düşüklüğü "ayakları yere basan" takım olma dürtüsünden ileri geliyor. Fakat Beşiktaş'ın bu seneki önceliği kesinlikle ligde şampiyonluk.

*Sakatlıkların birincil sebebi, gerek tesislerdeki, gerek Atatürk Olimpiyat Stadı'ndaki saha koşulları. Cumartesi birinci antrenman sahamızda çalışmaya başlayacağız ama genel olarak koşullar kötü.

*Atınç ile Ümit Karaal böyle çalışmaya devam ederlerse çok iyi oyuncular olacaklar diyor Bilic. A2 takımı ile yaptığımız karşılaşmada gençlerin performansını da beğenmiş. Forvet Furkan'ın ismini saydı mesela. Gençlerin oluşturacağı bir çekirdek üzerine takım kurma fikri (günümüz Barcelonası, 90'ların Manchester United'ı) çok hoşuna gidiyor tabii ki, fakat gençler iyi değilse de bu iş olmaz diyecek kadar realist.

*Muhammed Demirci'nin potansiyelini beğeniyor, fakat mental olarak gelişim göstermesini bekliyor çünkü geçen sene sezon başladığında "kilitlenmiş" gibiymiş. Musa Muhammed konusunda takımla çalışmadan kararını vermek, kesin konuşmak istemiyor. "Genç oyuncu oynamak zorunda, oynamazsa yaşlı oyuncu olur" diyerek oyunculara ya oynama fırsatı vereceğini, ya da kiralık göndereceğini belirtti. İyi oynamayan genci, sırf genç oynatmak için oynatmayacak.

*"Kazandığınız son maç kadar iyisinizdir." Beşiktaş ile ilgili geleceğine dair iddialı konuşmak istemedi, bu konuda Ali Ece'nin ısrarlı sorularına karşın.

*Önder Özen'in ayrılma sebebi ben değilim, oyuncular konusunda inişli çıkışlı bir ilişkimiz oldu fakat kişisel olarak aramız çok iyi dedi. Özen'in oyuncu tercihleri konusunda söyledikleri -akla Eneramo vs. geliyor- ile bu sözlerin paralelliği dikkat çekici.

*Program boyunca üç defa "inşallah" demesi de gülümsetti.

5 Yorum:

Barreto dedi ki...

Gayet iyi özetlemişsin eline sağlık.

cochise dedi ki...

@ semioticus (shelbyl)
kimse açmaz bu konuya bi post dedim ama utandırdın beni. eline sağlık. Üzerine çok fazla yorum yapacak bir şey yok belki ama tarihe not düşülmüş olsun.

Unknown dedi ki...

Besiktas bu ligde oynamali mi? Birakalim Kasimpasa, Basaksehir , Galatasaray ve Rizespor kendi caciginda hiyar olsunlar..

alper dedi ki...

Enerama yu kim aldırdı BJK ye.Biliç mi Özen mi?

blackeyes82 dedi ki...

Özenin gitmesi daha hayırlı oldu. Şimdi daha iyi çalışacak bilic. Hatta klüpte gözle gorulur iyileşme bile sağladı. Türkiye de sportif direktör tutmuyor. Tutan takım yok.

Yorum Gönder

Ara