.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

28 Ocak 2014 Salı

Musa Muhammed


Oyuncu hakkında uzun uzadıya fikirler sahip olmak kolay değil. Tanıyanlar der ki, hücumu Serdar Kurtuluş'tan iyi, savunmasının gelişime ihtiyacı var. Anladığım kadarıyla, yaş meselesi yüzünden A takımda lisans alıp oynaması bu sezon için mümkün değil. Gelecek sezon için düşünülüyor. Oyuncunun belli bir bilinirliği de var, Beşiktaş'a gelmese, altyapısıyla ünlü bir Avrupa takımına gitmesi de olasıymış, dolayısıyla bunlar genel olarak güzel haberler.

Musa Muhammed Beşiktaş'ta potansiyelinin ne kadarına ulaşabilir, aslında asıl mesele bu. Afrika'lı futbolcular genellikle 15-16 yaşlarında Avrupa'nın irili ufaklı takımları tarafından alınıp 3-5 sene altyapı eğitimine tutuluyorlar. Burada hem kültürel adaptasyonlarını, hem de oyun üzerine eğitimlerini tamamlayıp, kalitelerine göre Avrupa'nın bir çok takımına dağılıyorlar. Özellikle alt yaş kategorilerinde, kendi yaşıtlarıyla aralarında çok ciddi fiziksel farklılık olmalarından dolayı büyük fark yaratıyorlar, fiziksel avantajları 20'li yaşlara geldiklerinde kapanınca vasatlaşıyorlar. Zaten vasatlaşmayanları Avrupa'da kendinden söz ettiriyor.


Burada mesele Musa Muhammed'in Türkiye'de futbolunu ne kadar geliştirebileceği. Çocuk kültürel olarak adaptasyon gösterecek, futbolu öğrenecek, oynadığında büyük katkılar sağlayacak, 5 sene sonra da Avrupa'nın önemli bir takımına transfer yapıp para kazandıracak. En güzel senaryo bu. Lakin daha önce uygulanmışı yok. Oğuzhan veya Necip göstermediği gelişimi, Muhammed'in göstermesi gerekecek. Tribünün bu çocuğu adeta korumaya alıp üzerine titremesi gerekecek, onun da eğer potansiyeli varsa bunu ortaya koyması gerekecek...

Bir de yabancı kısıtlaması meselesi var. Beşiktaş, yabancı hakkını bu kadar uzun vadeli bir transfere mi harcamalı, yabancı kısıtlaması, kulüpleri başka stratejilere mi itiyor, orası bence soru işaretli. Transfer stratejisi olarak, bir kulübün aynı anda hem Ronaldinho, hem Musa Muhammed girişimlerini çelişkili bulduğumu ifade etmeliyim. Yabancı sınırını da göz önüne alınca...

Bence Beşiktaş'ın yabancı stratejisi, Ronaldinho'larla, Musa Muhammed'ler arası bir yer olmalı. Elbette bunu Musa Muhammed'in hazır olmadığı ön kabulüyle yapıyorum. Önümüzdeki sezon gelip 11'de başlayabilecek kalibreye sahipse, transferin tartışılacak bir yanı kalmıyor benim nazarımda. Bu işin içinden başarıyla çıkmak, önümüzdeki yıllarda kulübe ayrı bir transfer vizyonu da katabilir.

Musa Muhammed 17 Yaş altı Nijerya Milli takımının kaptanı. Kendinden daha potansiyelli 1-2 genç daha vardı. Hatta elimizden kaçırdığımız, Udinese'ye imza atan İsaac Success onlardan biriydi. Bence bunlar oyuncunun potansiyeli açısından önemli veriler ama çocuğun ne kadar futbolcu olabileceğini, Beşiktaş futbol kulübünün kapasitesi belirleyecek bence.

Transferin çok uzun vadeli olması nedeniyle soru işareti de koysam, transfer mantığını sevdim. Kaybedecek bir şey yok nasılsa, kazanacak şey çok.

Hayırlı olsun...

20 Yorum:

xiyar dedi ki...

ben üzüldüm çocuk için. üç kuruşluk müteahhitlerin, silah tüccarlarının, insan bezirganlarının, medya maymunlarının hakim olduğu bir futbol ortamında silinip gidecek. 5 yıl sonra bir anadolu kulübünde türk statüsünde rotasyona girmeye çalışır en fazla. bizim futbol ortamı hangi yeteneği parlattı ki bugüne dek, bu çocuktan bir şey olsun. yazık. keşke bir fransız takımına gitseymiş.

cochise dedi ki...

yazıya katılmakla birlikte bu oyuncuda bir eksiklik tespit ettim. O da adında bir de İsa'nın var olması gereği. O da olsaydı 3 dine de hitap eden büyük yetenek olurdu :)

Zeki Önder Özen projesi.

Beşiktaş ile idmanlara çıkıp , amatörde Dikilitaş ile maçlara çıkacak deniliyor.Maç tecrübesi bir futbolcu için çok kritiktir.Bunu Biliç'in sisteminin dışında gerçekleştirecek olması kafa kurcalamıyor değil.

Direkt gelip katkı vermesi de çok düşük ihtimal.

Bu transfer Trabzon-1461 arasındaki gibi bir ilişkinin ilk tohumu olacaksa iyi , 8 kişilik kontenjanın 1'i olacaksa kötü , anlamsız.

Geçenlerde Galatasaray'a teklif edildiği ama pahalı bulunduğu haberleri çıkmıştı bu arada.Doğruluğu tartışılır.

alper dedi ki...

Hmm.Sağ bek yetiştircez yani..Dünyaca ünlü 5 tane sağ bek sayın bir daha fitbol maçı izlemicem.Ben iki tane sayarım.Cafu-Dani Alves gerisi yok.Projemiz bu demek ki.Sağ bek..

detre dedi ki...

0-)cafu + dani alves,1-)maicon, 2-)lahm, 3-)zambrotta, 4-)zanetti, 5-)thuram.
Bizim son 5 yıldaki dünya çapındaki sağ beklerimiz????
Türk pasaportuna sahip 1-2 Milyona alınacak "olmuş" sağ bek???? Türk pasaportuna sahip yurtdışında kalbur üstü takımda oynayabilecek sağ bek 1-) gökhan gönül 2-)????

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
alper dedi ki...

@detre

O saydığın isimlerden sadece Lahm hala aktif topçuluk yapıyor sanırım.

@James üstadım tamam Türk statüsü kazandıracaksak deneyelim de Türk statüsü de zorlaştı sanırım artık bayağı başvurudan önce 5 yıl ikamet etmek vs vs diye şartları var diye okumuştum zamanında.En nihayetinde Chelsea denen takımda bile stoperden bozma sağ bek oynuyor yani.Sağ bek yetiştirmeye vereceğimiz emek ve zamanı ve cüzide olsa parayı bence kilit açacak skor üretecek oyuncu yetiştirmeye harcamalıyız bence.Demek istediğim bu yani.

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

bence bu da çok doğru bir strateji değil, tarihimizde bu şekilde alarak bir yere getirdiğimiz tek adam Bobo'dur, o da zamanında para ederken satılmadı, şimdi kayseride oynuyor. neyse demek istediğim onu takımımıza öneren Zagoydu, şuan Lucesunun yardımcılığını yapıyor, adamın gözü pek fena değildi, adama kulüpte profesyonel olarak görev vereceğimize adamı elden kaçırdık, söz gelimi adam bizim maaşlı personelimiz olarak brezilyada çalışabilir ve bize oyuncu takibinde bulunabilirdi, olmadı. Aynı şey şuan Pancu için geçerli, romen futbolunda yükselen astra giurgiu ve petrolul ploiesti gibi bir iki tane takım var, benzer takımların sivrilen veya sivrilmeye müsait oyuncuları Pancuya takip ettirerek alınabilecek oyuncuları takıma kazandırabilir ve yeni bir Pancu etkisi yaratabiliriz. Söz konusu Musa Muhammed'i Amokachi önerdiyse sözüm yok lakin durumun pek de öyle olmadığı ve olmayacağı gayet açık... Birde hatırlarmısınız bir Süleyman vardı, sahi ne oldu ona??

Hatırlamayanlar için..

http://www.tribundergi.com/forum/viewtopic.php?f=13&t=36147

Flaming Buzz dedi ki...

Arkadaş ben tüpçü döneminde bile bu kadar muhalif bu kadar yönetime düşman taraftar görmedim.

Böyle taraftarları gördükçe, içim sızlıyor. Beşiktaş düşmanlarıymış yok cemaatmiş yok gseymiş yok fbeymiş. Beşiktaşın düşmanı bunlar değil biz kendimimiz.

çizdiği sete bakar mısın ya ...

allahım nereye baksam çıldırıyorum ...

Unknown dedi ki...

perkins'in dribling'i keserek ne yapmaya çalıştığına da anlam veremedim ya neyse.. ayrıca koskoca maç ruziç ve iverson niye bir kere bile olsa yan yana denenmez?? enteresan..

glorfindel dedi ki...

Jermaine Jones hayırlı olsun bu arada.

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.

Ne zamandir ilk defa Besiktas'la ilgili duzgun bir haber almis olmanin saskinligi icindeyim. Kesin aldik mi, keklenmiyoruz degil mi?

neverlong dedi ki...

İtalya lig 2.si Roma'da oynayan Maicon aktif futbol oynamıyor mu?

Bu mantıkla transfer olsun da ister sağ bek olsun ister kaleci, eleştirmenin yeri yok. Quaresman'ya harcanan 20; Ferrari'ye harcanan 15 milyon Euro ortada. Musa'ya veya bir başkasına (oyuncu tutar ya da tutmaz, kontenjana girer ya da girmez, gelişir ya da gelişmez) yapılan yatırımın eleştirisi akıl karı değil. Şöyle olsa buraya giderdi, böyle olsa niye buraya geldiyle veya kimsenin tavsiyesiyle peynir gemisi yürümüyor. Bekleyip göreceğiz. Olursa ne ala. Ya olmazsa? Yüzlerce milyonluk olmayanları sindiren kulüp, üç yüzbinlik olmayanı mı sindiremiyor? Garip.

cochise dedi ki...

herkes yazdığı için detaylı yazmak istemiyorum;
pozisyonel katkı kalite falan hepsi ayrı konu ama hep dediğim bizim takımın temel eksiği kavgacı adamın az olmasıydı. Motta hariç belki de yok. o eksik azaltıldı. 1-2 tane daha o karakterde oyuncu alınırsa işlem tamamdır. Fazlası da zarar tabi bu tip adamın. İdeal takım yaşlısı, genci; yumuşağı,serti; tekniği, kazması denge içerisinde olmalı. ancak o zaman takım olunur.

Not: kavgacı derken her maç kırmızı kart görecek şeyler yapmasını kastetmiyorum.takımın sinmemesini sağlamak. Fenermaçında iki üç kavga çıksaydı maçta. alves'in yapatığı şerefsizliklere birsi de aynı dilden cevap verseydi takım o kadar sinmezdi.

cochise dedi ki...

pardon beyler yanlış yere yazmışım yorumu, tahmin edersiniz ki Jones postuna idi. Bir şekilde de silemiyorum, kusura bakmayın...

Yorum Gönder

Ara