.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

7 Ocak 2014 Salı

Joleon Lescott




Lescott gelir mi gelmez mi bilinmez ama kesin olarak bir stoperin alınacağını söyleyen Önder Özen Lescott ismini dillendirmişken , kendisi hakkında bazı detayları yazma gerekliliği doğdu.


-Joleon Lescott'un son durumu nedir, Manchester City rotasyonundaki yeri nedir? 

Manchester City'nin ideal stoper ikilisi Kompany ve Nastasic'tir. Pellegrini'nin başı stoper sakatlıklarından bir türlü kurtulmayınca, alternatif olarak Demichelis kadroya katıldı. Pellegrini , mevcut stoperlerinin sakatlığında elinde Lescott olmasına rağmen zor zamanlarında Javi Garcia'yı göbekte denedi. Bu hamlesinden verim alamayınca,  Lescott'u da stoper alternatifi olarak görmeye başladı. Şu an için Manchester City'nin 4. sırada tercih edilen stoperi konumunda. ( Kompany - Nastasic - Demichelis - Lescott ) 

-Manchester City kendisini sezon sonunda kesin olarak bırakacak. Devre arasında bırakılma ihtimali var mı yoksa sezon sonunu mu beklemek zorundayız?

Lescott'un sezon sonu sözleşmesi bittiği için, Manchester City'den yeni kontrat beklediğini medya yoluyla aylardır söylüyor. Mancini'nin son döneminden beri düzenli olarak şans bulamadığından ve Brezilya 2014 hedefi bulunduğundan artık ayrılmayı kesin olarak kafaya koymuş durumda. Devre arasında Manchester City eğer kadroya stoper takviyesi yaparsa Lescott devre arasında gönderilir ancak City transfer sezonunda stoper transferini gerçekleştiremezse, sezon sonuna kadar ihtiyacı olduğu için kadroda tutmak isteyecektir. Pellegrini de Capital One Cup maçı öncesi yaptığı basın toplantısında,  Lescott'u yerini doldurmadıkça bırakmayacağını ifade etti. Manchester City'nin her kupada iddiası devam ettiği için bu karar makul karşılanabilir. 

Devre arası transferi gerçekleşmezse bile sezon sonu kesin olarak boşa çıkıyor. Manchester City kendisiyle sözleşme yenilemeyecek. 

-Tahmini maliyeti ne seviyede olur? 

Eğer devre arasında Manchester City daha iyi bir oyuncuyla sözleşme imzalarsa, bonservis konusunda Lescott'a kolaylık sağlayacaktır. Ben herhangi bir bedel ödeneceğini düşünmüyorum.

-İngiliz basınında Lescott ile ilgili transfer haberleri çıkıyor mu? 

Beşiktaş'ın da dahil olduğu 3-4 kulübün kendisini istediğine dair haber yapıldı son 2 hafta içerisinde. West Ham menajeri  Sam Allardyce doğrudan Lescott'a olan ilgisini dile getirdi. Tottenham menajeri Sherwood da kesin olarak ilgisini belli etmese de, kiralık olarak kadroya katılabileceğini ima etti. İngiliz basınında Beşiktaş'ın teklifine dair çıkan haberlerin kaynağı da Ahmet Kavalcı'nın AA'ya yaptığı açıklamalar. 

-Manchester City'nin yerine daha iyisini almadan bir futbolcusunu bırakmadığını yakın zamanki planlamasında görüyoruz. Lescott'un maaşından kurtulmak için oyuncusunu neden bıraksın ? 

Manchester City'nin Lescott kararında maaşının bir etken olduğunu düşünmemek gerek. Performans odaklı sözleşme yenilememe kararıdır bu. Savic ve Nastasic transferlerinin temelinde de Kompany'ye eşlik edecek oyuncuyu bulmak yatıyordu. Savic'de başarısız olan kulüp Nastasic ile Lescott'un boşluğunu doldurdu. Lescott hem futbol direktörleri tarafından hem de 2 ayrı teknik adam tarafından son dönem Manchester City'sinde yetersiz görüldüğü için gönderilmek isteniyor. Maaşından kurtulmak için değil.

-Lescott'un Manchester City'de 4. stopere kadar gerilemesinin sebebi ne? 

City'nin şampiyon olduğu dönemde Lescott- Kompany ikilisi tartışılmıyordu ancak kulübün alternatifine baktığı ilk isim o dönemde bile Lescott'tu. Savic'in EPL seviyesindeki yetersizliği, Lescott'un şampiyon olunan sezonda Kompany ile yakaladığı uyum sonraki sezona da Lescott- Kompany ikilisinin başlamasını gerektirdi. Ancak ofansif olarak yeterince keskin olamayan takımın savunmada da yaşadığı sıkıntı tabloya yansıyınca Lescott ilk kesiği yiyen isim oldu ve devre arasında Nastasic transfer edildi. O dönem Mancini'nin: ''Yandan gelen topları kafayla ben uzaklaştıracak değilim'' açıklaması Lescott'u hedef alıyordu. Nastasic'in EPL'ye hızlı uyumu, düzenli forma şansı bekleyen Lescott'un Manchester City kariyerini resmen olmasa da fiilen bitirdi. Pellegrini geldikten sonra da Lescott özelinde değişen bir şey olmadı. 


-Önder Özen'in açıklamalarını da hesaba katarak, Lescott'un stoper özellikleri nedir? 

Lescott öncelikle ''lider stoper'' değil yardımcı stoperdir. City döneminde savunmayı ve takımı toparlayan Kompany'nin yardımcısı olmuştur. Boyuna rağmen , Önder Özen'in bahsettiği gibi yüksek top hakimiyeti olan ve yüksek top zamanlaması iyi olan bir stoper de değildir. ( https://www.dropbox.com/s/qz0jow1lo1dvzbz/lescott.flv )   

Markaj yeteneği ve bu konudaki ısrarı kendisinin en belirgin özelliği. Ersan Gülüm'ün arkası dönük oyuncuya faul yapma konusundaki istatistiği ve bunun takımın temposunu ne denli etkilediğini düşündüğümüzde , markaj yeteneğiyle Beşiktaş'a katkı verecektir. 

Sert ve hızlı bir oyuncu değil. Geniş alanda yakalanmaması gerekiyor. Bununla birlikte ayağı temiz bir oyuncu, kademeye ölümüne değil, tereyağından kıl çekmek için giriyor ve bu noktada yüksek oranda başarılı olduğu da söylenebilir.

-Türkiye'de iş yapar mı?

Elimizdeki stoperlerden daha iyi bir oyuncu Lescott. Bununla birlikte beklentilerimizin de farkında olmamız gerekiyor. Eğer gerçekten yüksek top hakimiyeti ve sertliği için Lescott alınacaksa yanlış oyuncuyla ilgilendiğimizi düşünüyorum. Pozisyon bilgisi, temiz futbolu ve ısrarlı markaj yeteneği daha önemliyse doğru futbolcunun peşinde olduğumuzu söyleyebilirim. Sezon başındaki eli ayağı düzgün ve alan daraltan takımda Escude'nin bile parıldadığını düşünürsek Lescott'un çok daha ciddi katkı vereceğini söylemek yanlış olmaz ancak zor zamanlarda herkesten fazla sorumluluk almasını ve tüm savunmayı yönetmesini beklersek istediğimizi pek alabileceğimizi zannetmiyorum.

-Önder Özen'den anladığımız kadarıyla Sivok pek yeterli bulunmuyor. Lescott'u sezon sonu bağlamak daha akılcı olmaz mıydı ? Zira o tarihe kadar Sivok - Franco'yla devam edip,  sezon sonu Lescott'u alıp,  oynayan bir Sivok'u da pazarlamak. Stoper stratejisini nasıl yorumluyorsun? 

Önder hocanın ve Bilic'in bir stoper planlaması var ve bu planlamanın içerisinde Sivok yok. Yabancı kuralına göre Ersan'ı en azından alternatif olarak bulundurmak mevcut koşullarda bir zorunluluk. Bununla birlikte Önder Özen, Franco'nun forma giyeceğine hala ciddi anlamda inanıyor. Tüm bunları düşünürsek Beşiktaş'ın ihtiyacı olan lider, caydırıcı ve sert stoperin Lescott olmadığını düşünüyorum. Ne devre arasında, ne de sezon sonunda. Bana göre Beşiktaş'ın geride çok daha sert duran yüksek top hakimiyeti ve sertliğiyle rakipleri sindirecek bir stopere ihtiyacı var. Bilic ve Özen'in bu noktada yumuşak ama oyun aklı olan stoperi, sert ve caydırıcı stopere tercih ettiği algısı oluştu bende. Yukarıda da belirttiğim gibi eğer sertlik, caydırıcılık ve yüksek top hakimiyeti stoper konusunda önceliğimizse ve o oyuncu Lescott olarak belirlenmişse stoper planlamasında ciddi yanlış yapılmış demektir.




5 Yorum:

can dedi ki...

1 saat once Independent gazetesi internette tam sayfa haber yapmis: Ronaldinho Besiktas'ta.

http://www.independent.co.uk/sport/football/transfers/transfer-news-former-barcelona-star-ronaldinho-set-to-sign-for-beikta--reports-9044336.html

Coolio dedi ki...

Sivok bu sene sonunda büyük ihitmalle satıalcak. Franco'nun yanına bir adam alınıyor. Franco ayağı gayet iyi olan ancak tecrübesiz bir oyuncu dolayısıyla yanındaki oyuncu tecrübeli ve sert bir adam olmalı. Her ne kadar kendisini sevmesemde Lugano tarzı bir adam gerekli. Lescott yanlış transfer gibi duruyor. Ersan iyi bir yedek bence. Zorda kalınırsa Necip de değerlendirilir. Toraman'dan da vazgeçilmeli artık.

Deniz dedi ki...

Egemen'i arıyoruz esasen.

YSY dedi ki...

Lescott olmuyor heralde.

emireri dedi ki...

Lescott ile birlikte an itibariyle Ronaldinho'nun da olmadığı söyleniyor, ki kulübü resmen açıklamış. başından beri Batalla'yı alsak daha isabetli olacak kanısına sahiptim, umarım Batalla gelir...

Yorum Gönder

Ara