.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

9 Ağustos 2013 Cuma

Avrupa Ligi Play-off Rakibimiz: Tromsø IL

Norveç Ligi'ni takip ettiğim iddiasında değilim, fakat Norveç deyince akla gelen takımların hiçbiri ile olumlu anılarımız yok, burası da net. Klise ama gerçek: "Güçlü fizikli" İskandinav takımları bize ters geliyor. O yüzden sevinmemek lazım.

Bunun haricinde takım hakkında istatistikî bilgiler arz edeyim: 

*Bu sene ligde pek iyi değil: Şu an 11. sıradalar ve küme düşmekten sadece 5 puan uzaktalar. Bir altlarında da geçen senenin şampiyonu Molde var. Enteresan.

*Tromsø geçen seneyi 4. olarak tamamlamış Norveç Ligi'nde, şampiyon ile arasında 13 puan fark varmış, 5.likten de averaj ile kurtulmuş. 

*Biraz dengesiz bir takıma benziyor: Geçen sene en farklı galibiyetleri ligi 9. tamamlayan Lillestrøm ve 5. sırada tamamlayan Viking'e karşı 5-1 ile almış kendi evinde. En farklı mağlubiyeti ise yine 5-1, ve küme düşmekten play-out'larla kurtulan Sandnes'e karşı. Bu sene 14. sıradaki Sarpsborg'u 5-0 ile geçmişler ama o kadar.

*Geçen sene Ondrášek gol kralı olmuş, Andersen de 7 asist ile 6. sırayı paylaşmış. Bu sene bu kategorilerde henüz yoklar.

*Geçen sene deplasmanda oynadığı 15 maçın sadece 4'ünü kazanabilmiş, bu sene daha deplasmanda galibiyeti yok. Geçen sene oynadığı 15 maçta sadece 13 golü var. Buna karşılık evinde oynadığı maçlarda 32 gol atmış, ama bunların yoğunluğu da 3-4 maça dağılmış durumda. Yani evinde oynayan, attı mı atan, onun haricinde vasat sonuçlar alan bir takım profili var.

*Avrupa Kupası'nda sadece bir kere gruplara kalabilmiş, o da Galatasaray'ı elediği sene. Onun haricinde Play-off turuna gelip elenme gibi bir trendi var.

*Bu sene ilk turda Sloven ekibi Celje'yi, ikinci turda Inter Baku'yu, üçüncü turda da Lüksemburg ligini 4. sırada bitiren FC Differdange 03 takımını penaltılarla yenmiş. Bu maçların hiçbirini domine etmiş gibi durmuyor skor bazında bakarsak. (Gerçi Differdange'yi güçlükle geçmiş ama bu takım 2. turda Utrecht'i elemiş, onu da eklemek lazım)

*Ondrášek, Andersen ve Johansen takımın skor yükünü çekiyor.

*Kadrosundaki millî oyuncular şöyle: Kristiansen (defans, NOR, 3); Moldskred (ortasaha, NOR, 9); Koppinen (defans, FİN, 18), Drage (ortasaha, NOR, 1).

*Bu sene kiraladıkları isimlerden birisi Josh Pritchard: Kendisi Manchester United altyapısında yetişmiş ve 4 senedir Fulham'da oynuyormuş.

*Takımın futbol doktoru (şaka değil, Tromso Üniversitesi'nde yapmış futbol doktorasını) hocası Per-Mathias Høgmo 2012'de görevi bırakmış, bu sene çalıştırıcıları Agnar Christensen. Kendisinin ilk kulüp takımı tecrübesi bu. Takımdaki düşüş trendini açıklayabilir bu.

23 Yorum:

theotheo dedi ki...

holebası da aldığımıza göre kadro yavaş yavaş şekilleniyo demektir. ben klasik 4.4.2 yi öneriyorum. almeida kalırsa.

tolga

kurtulş-sivok-pedro-holebas

töre-necip-fernandes-olcay

pektemek-almeida


Mayor dedi ki...

birinin cikip "rakibimiz kapali kutu" yorumunu yapmasini bekliyorum.

Dogrusu ben bu kuzey takimlarindan her zaman cekiniyorum. Cigerli adamlar, duz futbol, sert defans bizim takimlara ters geliyor.
Bu guzel kahvehane analizimi de yapip sozu diger arkadaslara birakiyorum.

Ekrem Ph.D. dedi ki...

Seker gibi kura. Cek bir Tromso!

delgado dedi ki...

tam bir kapalı kutu.

sadrazam dedi ki...

Kuzey Ligleri başladığından kondisyonları iyi durumda.

sadrazam dedi ki...

Atiba alındıktan sonra Necip'in sağ açık ve hatta sağ bek pozisyonunda denenmesi gerektiğini düşünüyorum. Özellikle geçen sene fiziksel açıdan evrim geçirmiş Necip.

Selim dedi ki...

Açıkçası ben de Necip'in sağ bek için niye düşünülmediğini hiç anlamıyorum. Sağ bek için biçilmiş kaftan; Serdar Kurtuluş yerine kesinlikle denenebilir; hücuma katkısı da üst seviyede olur bence. Zaten ilk 11 de başka bir pozisyon için yer açamayız kendisine diye düşünüyorum.

Adsız dedi ki...

Blogun tekrar Beşiktaş üzerinde yoğunlaşmasını görmek güzel.

Maalesef; maalesef çünkü böyle olmamalı, bir taraftar olarak yazdığımızın Rize hazırlık maçında kabak gibi ortaya çıktığını gördük. Bu takıma hala ciddi bir golcü lazım ve de bir sol bek. Atiba, benim de beklediğim gibi, ligimiz için gayet yeterli olduğunu kanıtladı zannımca. Maliyetsiz bir transfer olarak güzel iş hem de çok güzel.

Almeida vakit kaybetmeden satılmalı, ki bunu geldiği günden beri yazıyorum. Vakit kaybetmeden, çünkü henüz taliplileri var ve transfer sezonu bitiyor. Yerine adam almasak bile çok şey kaybetmeyiz ama üstüne bir de daha iyisini alırsak süper olur. Holebas bitti deniyor. Muhteşem bir sol bek. Herkes için böyle kolay demem ama Holebas tam aradığımız adam. Keşke bittiği doğrulansa. ManU'nun, ManCity'nin "bu adamı neden daha önce görmedik ki" diyeceği türden biri. Varın gerisini siz hesap edin.

Geriye golcü kalıyor ki böyle bir transfer için biraz zor bir dönemdeyiz. Umarım, mesela Matri olur. Umut fakirin ekmeği.

Adsız dedi ki...

İlave: Beşiktaş'ın uzun yıllardır süren sorunlarından biri baskı altında hızlı karar al(ama)ma yeteneği.

Fernandes'e telifler var deniyor, hem de cukkalı ve okkalı olanlardan. Kendisi de pek ilk geldiği zamanki gibi istekli değil deniyor. O zaman gayet basit: Satarsın 10 milyona, FB'nin garabet üstü yanlış transfer politikası gereği boşa çıkan Holmen'i alırsın olur biter. İnanın maliyetten çok kurtarırız ama performanstan da çok kaybetmeyiz.

sadrazam dedi ki...

ferdiyi sat holmeni al, oynamayan oğuzhanı sat, olcay zaten dağınık onu sat....
emenike geldi webo boşta onu al. Yunan liginden 29. yaşındaki sol bek al (ne iyi topçu aldık diye sevin), 3 kere sağlık kontrolünden geçirdiğin, kasımdan önce oynamayacak 2. sınıf forvet al...
Sonra bize niye 3. büyük diyorlar diye kız. Önce taraftarımız büyük takım olduğunu hatırlaması lazım.

theotheo dedi ki...

@sneijder

sol bek kesinlikle alınmalı. stoper ikilisi kesinlikle belli sivok ve franco sağ bekte serdar. defans hattını oluşturmamız sevindirici bişey.

ama bazı bölgelerde sayısal olarak çok olmamıza rağmen yetenek olarak çokmuyuz bilemiyorum. 10 numara mevkinde 3 oyuncu var. muhammed fernandes oğuzhan. önlibero atiba oynar gibi. e ordada necip veli var. kanatta olcay dentinho töre seçenekleri var. forvette pektemek almeida eneramo.

burada çok iyi bir kadro planlaması yapılması gerekiyo. beşiktaş hazırlık maçlarında görüldüğü gibi bu sene doğru planlama yapılmazsa 50 golü geçemez gibi görünüyo.

ligin başlamasına 1 hafta kaldı. olimpiyat stadı bu mevsimde hala öküz gibi rüzgarlı. zaten zor gol bulan hücum organizasyonu oturmamış bi takım olarak bizi çok zorlar.

galatasarayın süper kupa kadrosu

muslera

eboue chedjou semih hakan

hamit melo selçuk sneijder

drogba burak

yani bu kadroyla falan yarışabilmek imkansız hele bu stadda bu plansızlıkta. bence bir hiç

muhammed fernandes oğuzhan varken sezer niye alındı sorgulamak lazım. önder özen töre transferi basına çıktı diye 500 bin euro fazla para verdik diyo da. 12 milyon tl yi sezere niye taahhüt ettin? sormazlar mı? sorarlar.

schwadorf dedi ki...

@theo

Muhammed sene başında kimsenin planlarında yoktu. Önder Özen ve Bilic olmasa kampa bile götürülmeden kiralanacaktı belki de. Takımda tutulsa dahi kimse böyle performans göstereceğini tahmin etmiyordu.

Geçen sene Fernandes ile Oğuzhan ikisinden biri sakat/cezalı olmadıkları sürece zaten birlikte oynuyorlardı, birbirlerinin alternatifi değillerdi. Yani bu ikisi sahadayken kulübede bunlara alternatif kimse yoktu. Sezer işte bu yüzden alındı. Şimdi hem Fernandes'in hem Oğuzhan'ın yedeği var işte, fena mı?

Herşey kağıt üstündeki kadrodan ibaret değil. Şunu bir anlayamadık. Kağıt üstünde en güçlü kadro bizdeyken iki sene üstüste ilk 3'e giremedik. Geçen seneki dandik kadroyla şu ilk 11'ini yazdığın GS ile başabaş gittik alternatif oyuncuların yetersiz kaldığı döneme kadar. İşte senin beğenmediğin kulübe transferleri bu yüzden yapıldı.

Transferlerden sonra kalite artmadı diyorsun da, Sezer yerine parası neyse verilip Alper alınsa kalite artmış mı olacaktı? Bu adam Fernandes'ten, Oğuzhan'dan daha mı kaliteli? Hayır. Fernandes'i veya Oğuzhan'ı kesip oraya Alper'i koyduğunda kalite artacak mıydı? Hayır. Sadece pahalı bir yedeğimiz olacaktı.

Gol atamama problemi bence direk forvetlerin yeteneksizliği ile alakalı. Yoksa bugün sırf ilk yarıda 4-5 tane net gol pozisyonu yakaladık. Birini atsak zaten rakip açılacak, maç farka gidecekti belki ama o ilk golü atana kadar sıkıntı yaşıyoruz. Sevmediğim bir tabir ama gerçekten bize leblebici lazım. Sahada başka hiçbir iş yapmasın, gerekirse alsın bir tabure ceza sahasının içinde otursun ama top gelince gole çevirmeyi bilsin.

Stat konusunda aynı fikirdeyim. Bir de bizim sakar defanslarımız varken rüzgarın karşıdan estiği her devre taraftarlara kalp krizi geçirtir bu gidişle. Artık rüzgar paneli mi takarlar ne yaparlar bilemem ama çözüm bulunmalı. Sırf rüzgar sebebiyle bile bu statta 8-10 puan kaybedebiliriz.

Adsız dedi ki...

@sadrazam

Bunların büyük takım-küçük takım olmakla ne ilgisi var. Fernandes parasını artırmak istiyor ya da Ocak'ta giderim diyor. Henüz piyasası varken 10 milyon gibi bir paraya niye satılmasın? Ederi eden her futbolcu satılabilir. Üstelik istikrarı olmayan bir oyuncu. Almeida'yı da Benfica istiyordu, asabi hocası ile arası nane olan Cardozo'nun yerine. Şimdi bir de alakasız bir futbolcuyu yazayım: Töre. Geldiğinden beri yeni Quaresma'yım modundan çıkamadı, takım oyununa adapte olmakta zorlanıyor. Zaten kiralık ve 7 milyon verip alacak ışığı da hiç göstermiyor. Şimdi bu üçünü birleştirelim.

Fernandes'i 10 milyona okutursak gelen paranın bir kısmıyla farkını verip Almeida-Cardozo takası önerebiliriz. Fernandes'in yerine de Holmen alınabilir (Holmen'in sözleşme bedeli yokken alınmamasına zaten bir anlam verememiştim. Düşündüğüm de aynen buydu, yani Fernandes'in satılıp Holmen'in gelmesi). Paranın diğer kısmıyla da Sefa Yılmaz'ı alırız. Şimdi gelen-giden ne olur bir bakalım:

Fernandes-Almeida gitti, Töre yedeğe. Onların yerine Holmen-Cardozo-Sefa.

Sözleşme bedeli farkı sıfır, yıllık ücretten de düşme ihtimalin var üstelik. Bence gayet iyi olur.

AQ-47 dedi ki...

Abi ne Holmeni gözünü seveyim ya!!!!Fernandesi ederine satmak başka gidip yerine "bank asya topçusu" almak başka...Büyük takım eğer bu tip bir adam alacaksa da gider bank asyadan alır, amaçsız asansör takımlardan değil

Adsız dedi ki...

@AQ-47

Valla Holmen 32 defa İsveç milli olmuş bir adam (bizim muhteşem Fernandes 9 defa milli takımında oynamış) ve halen de kadroya çağrılıyor. Kallström'le yan yana oynuyor sonuçta. İBB gibi bir takımda geçen seneki performansı da 11 gol 7 asist. Fernandes'in performansının 7 gol 12 asist olduğu düşünüldüğünde hiç de fena bir rakam değil. Tüm lig boyunca sadece bir maç kaçırdığını, maç ortalamasının yaklaşık 88 dakika olduğunu, sadece 5 sarı kart gördüğünü de ayrıca söylemek gerek.

Ligimizde box-to-box oynayabilen ender oyunculardan biri. Ama en önemlisi: maç içinde kendini tatmin etmek için asla gereksiz çalıma vs kaçmıyor. Hızlı ve tek top oynamak için biçilmiş kaftan.

Beşiktaş taraftarı henüz geçen yıl Holmen derken adam FB'ye gidince birdenbire tukaka oldu. Aynı şey Gökhan Töre için de geçerli ama tersten. Ben kendisini hiç beğenmezken gelse keşke diyenler çoğunluktaydı. Şimdi sahada topla boğuşuyor sadece.

Bank Asya'ya uygun oyuncular varsa bunlar bana göre G.Süzen, M.Akgün, U.Boral, Almeida, Holosko, Töre ve Toraman. Şahsi görüşümdür kimseyi bağlamaz.

AQ-47 dedi ki...

Evet takımın playmekerini satalim yerine box to box alalim haklisin...veli ve necip hatta serdar kurtuluş o bölgede oynayamaz

Adsız dedi ki...

Playmaker dediğimiz adamın performansı ortada. Yani zaten biz gözümüzle gördük ama sayılar da ortada. Biz gördük derken, yaptığı 12 asistin en az yarısının duran toplar olduğunu biliyoruz. Playmaker buysa durumumuz vahim demektir.

Zaten playmaker başlı başına ayrı bir tartışma konusu. Dortmund, Real, Bayern, Barça, vs vs artık hiçbirinde Halit Kıvanç'ın atlattığı yıllardan kalma 10 numara, yani takımın beyni olayı kalmadı. Play ve making kavramları tamamen takımın hepsi için geçerli. Ortega ve Riquelme gibi isimlerin dünya futbolunda iz bırakamadan silinmesinin nedeni de bu. Serpil Hamdi Hocanın ülkemize uzun yıllar önce kazandırmaya çalıştığı, bunu bir oranda başardığındaysa genç milli takımın şampiyon olduğu bir oyun sistemi bu. Savunanların hala Ronaldinyoları yüksek maliyetlerle kakalamaya çalıştığı bu eski anlayışta orta alana iki tane ciğerli adam koyulduğunda tıkanma söz konusu.

Ya da şöyle bir alternatif var: beklerinden kanatlarına, defansif orta sahandan golcü bölgesine kadar tüm takım ekstra oyunculardan olur, o zaman klasik 10 numara ile bir iş yapabilirsin. Bunda bile rakibin takım defansıyla defansif yönde en az bir oyuncun eksik kalır. En az, çünkü boşluğunu doldurmak için diğer oyuncuların yorulmasını da göze almalısın.

Keşke Fernandes tutarlı bir box-to-box olabilseydi. Zira hala mevkini kimse şudur diyemiyor.

theotheo dedi ki...

@sneijder

arsenalde cazorla var.

chelseade mata

manu harıl harıl fabregası almaya çalışıyo.

asıl senin dediğin o kazma oyuncular dönemi bitti. bugün sağdan sola 30 metre pas atıyo melo sneijder selçuk sürekli. ha ama sneijder pahalı drogba kötü falan.

veli neciple mutluluklar.

Adsız dedi ki...

@theotheo

Anlayamadığın konu meselenin oyuncuların kazma olup olmaları değil. 10 numara pozisyonunun artık futbolda bitmiş olduğu.

Fabregas'ı tipik 10 numara görerek futbol vizyonunu da göstermiş oldun. Kendine sadece şu soruyu sorarak bunu anlayabilirsin: Barça Fabregas olmadan önce de başarılı mıydı (yanıt belli) ve buna rağmen Fabregas'ı niye aldı (yine yanıt belli: Katalan nedenlerden).

Siz hala bekleyin Fernandes 30 metrelik pas atsın. Sonra o "Bank Asya"lık takımlar bizi darma duman ettiğinde anlarsınız belki.

Yaldız transferi beklentisiyle yaşamak da zor be theo, yazık sana.

theotheo dedi ki...

valla orada cazorla oynuyosa. sendede o mevkide fernandes oynayacak bunun başka çıkar yolu yok. rakibinde selçuk melo hamit sneijder beraber oynuyosa. sen o bölgeni geliştiriceksin.

olcay necip veli töre ile bu işler olmaz. bugün takır takır izledik. melo niye 3 milyon euro alıyo bunu gördük en azından. ama sezer de 1 alıyo. neden? sezer 3 te 1 i olabilir mi melonun? sezer ancak benim 3 te 1 im olabilir o da oynayabilirse sakatlıklarından kurtulup.

dar bakış açıları. dar vizyon. beşiktaşın şu anki halini açıklıyor. 75 milyon tl para harcamışın. sol bek transferiyle bu paraya 85 e vurucak. 10 tane oyuncu transfer etmişsin hala laga luga olmaz.

10 tane yerine 3 tane ediceksin. adam gbi ediceksin.

bu sene galatasaray erman ve chedjouyu aldı transferi kapattı. işi bitirdi.

sen 10 tane oyuncu alıp bu ligde hala ilk 2 hedefi koyamıyosan demekki birşeyleri yanlış yapmışsın. çünkü bu takım geçen sene 3. oldu.

eğri oturup doğru konuşmak lazım. beşiktaşın sürüklendiği batağı görmemek için heralde istanbul valisi gibi olmak gerekiyor.

Adsız dedi ki...

@theotheo

Birisi "non-sense" kelimesini icad etmiş olsaydı emin ol sadece sana atfederdi. Yahu futbolda 1000 tane bakış açısı var. Aslında muhtemelen 1000'den fazla ama senin gibi ergen ruhlular için kısaltıp 10 diyelim. Sen hepsini papağan gibi tekrarladığın 1 tane söyleme dönüştürüyorsun. Dünyayı da böyle görüyorsan yazık lem.

Bazılarına bir şey anlatılır. Ama kardeşim sana önce elma ile armutları karıştırmamayı, sonra o elmalar için bahçene bakmayı, daha sonra da bahçen için ne yapman gerektiğini öğretmek gerek. Gerek de ohooo, sende bir gram adım olmadığı gibi gerileme var.

Gayet anlaşıldı. Bundan sonra Beşiktaş için yazdığın her yoruma yanıtım yok. Zaten Beşiktaş dışı yazdıklarına da yoktu, demek ki her yazdığına yanıtım yok. Takıl sen. Tarihin en büyük mastürbasyonunu yaşıyorsun zevkini çıkar.

Bir insan bir gram bile gelişme göstermez mi ya.

theotheo dedi ki...

@sneijder

yazıya cevap veremeyince böyle oluyo işte. geçen sene bu takım 3.oldu birader. üzerine 10 tane de transfer yaptı. ama bu seneki hedefi de 3.lük. bunda bi gariplik yok mu?

bu sene galatasaray bizden daha az para harcadı. emirates cup ve süper kupayı daha lig başlamadan müzeye götürdü. sen rizeyi son saniyede yeniyosun. eğri oturup doğru konuşmak lazım.

bunu önder özende söyledi. ronaldinho ve adebayor iki isim. alınsa idi. şu anda bir çok yerde beşiktaş flaştı. şu anda beşiktaşın ismini telaffuz eden yok. konuşan hiç yok. iddiasını kaybettiğini en koyu fanatik beşiktaşlılar bile kabul ediyor. bu durumda ne yapalım.

vasat adamları takıma doldurma konusunda uzmanlaştık. bence bu konuda ders verebiliriz. dünyanın her yerinden vasat altı oyuncu alınır ve küfredilir.

Deniz dedi ki...

-----------tolga-----------
serdar-sivok-franco-holebas
--haçinsın-muhammed-ozzy---
-olcay-adebayor-r10aldinyo-

fernandes ile almedya satılırsa kadro buna evrilir.

Yorum Gönder

Ara