.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

4 Şubat 2013 Pazartesi

Sakatlık rezaleti

Şu post'u ne zamandır yazmayı planlıyorum, bir türlü denk getiremedim. Lakin ben denk getiremedikçe de sağlık ekibi midir, kondisyoner midir, artık kimse mesuliyet sahibi, malzeme vermeye devam etti sağ olsun. Mesele şu: Beşiktaşlı futbolcuların sağlığından sorumlu insanlar berbat bir iş çıkarıyorlar, ve de kimseye de hesap vermiyorlar. Bu konuda ciddi bir kulüp içi soruşturma yapılmalı, ve hatta bu insanların istifası istenmeli.

Öncelikle çapraz bağların kopma meselesi. Bu sakatlığın sebebi, dizin ani bir harekete maruz kalması. Yani ya bacak sabit dururken dize bir darbe gelecek, ya da ani yavaşlama, ters düşme falan gibi bir eylem oluşacak. O yüzden futbol, basketbol, Amerikan futbolu, kayak, tenis gibi sporlarda rastlanıyor. Burası tamam.

Şimdi bakıyorum, oyuncuların sürekli zıplayarak ve hız değişimleri yaşayarak dizlerinin üzerine ekstra darbe bindirdikleri NBA'de bu sene 3 tane diz bağı sakatlığı var. NFL gibi oyuncuların sürekli ama sürekli darbe aldıkları, anlık patlamalarla oynanan bir ligde takım başına 2.5 diz sakatlığı düşüyor. (Bu sporda takım kadroları 70-80 kişiden oluşur ve aktif olarak görev alan 50-55 oyuncu vardır, onu da hesaba katın)

Bizim kulübe geliyoruz: Son iki senede verdiğimiz bağ sakatlıkları listesine bak: İsmail Köybaşı, Ersan Gülüm, Uğur Boral, Mustafa Pektemek, Tomas Sivok, Bebe... 6 tane sakatlık. Bizim yoğunluğumuzda mücadele veren diğer takımlara bakıyoruz, Trabzonspor'da Onur, Barış ve Vittek, Galatasaray'da Ujfalusi'den başka bağ sakatlığı yaşayan oyuncu bilmiyorum, Google'da bilmiyor. Trabzonspor'un da rakamı ortalamanın üstünde, ama Beşiktaş gibi şaka bir durumda değiller.

Gelelim ikinci meseleye: Nükseden sakatlıklar Yukarıda 6 demiştim, ama İsmail ve Ersan'ın aynı yerden ikinci kez sakatlanmalarını düşünürsek sayı 8'e çıkıyor. Bunun yanısıra Hugo Almeida da sakatlık dönüşü oynadığı maçın 17. dakikasında yeniden sakatlandı daha yeni. Gene diğer sporlarda oyuncuların iyileşip iyileşmediklerini anlamaları için seksen tane test yapılır, bizimkiler bir bakıp "iyisin sen ya, oynarsın koçum" diyorlar herhalde.

Hayır bazen de oyuncu kiralıyoruz, adam merhaba demeyi öğrenemeden sakatlanıyor. Bebe, Edu, Dentinho...

Beşiktaş'ın kulüp doktoru İsmail Başöz, bu konuda hesap vermeli. Sorunun hangi aşamadan kaynaklandığı tespit edilmeli. Isınma ve maç sonrası programında bir sorun mu var? Zemin mi kötü? Kontroller mi yetersiz? Oyunculara aşırı yükleme mi yapılıyor? Nedir bunun sebebi?

Beşiktaş şu noktada profesyonel tıbbı bırakıp benim kırık çıkıktan anlayan anneannemle anlaşsa daha fit olacak durumda. Bu rezil bir durum. Bu konunun 1 yılı aşkın süredir kanıksanmış olması, akla ya kapasitesiz yöneticiliği, ya da başka başka ilişkileri getirir.

Fikret Orman acilen bu konuda bir şeyler yapmalı. Bu iş böyle gitmez. 3 hafta sonra bir oyuncu için daha "seninleyiz" tişörtü yaptırmayalım. İş tişört giymekten çok giymemekte şu noktada.

9 Yorum:

fromida dedi ki...

başlarda ne kısmetsiz takımız hep mi bizi buluyor bu sakatlıklar diyordum. Artık eminim ki tesadüf değil hiçbirisi... kondisyoner-fizyoterapist-doktor vb tayfanın komple değişmesi lazım. BJK'ye messi+Ronaldo mu gelsin yoksa atıyorum Bayern Münih'in sağlık ekibi + çim uzmanı mı gelsin deseler hiç düşünmeden 2.yi seçerim. Zira MEssi+Ronaldo gelse de 1-2 hafta içinde resmi siteden "sağlık durumları" ile ilgili açıklama gelir...

~Poseidon~ dedi ki...

Okuduğum kaynağı net hatırlayamasam da sakatlanan bütün futbolcuların aynı model krampon giyiyor olabileceğine dair bir yazı okudum. Kötü zemin + hatalı krampon skandal bir durum olur gerçekten. Öyle bir durumda bütün kadro sırayla yaşamaya devam eder bu durumu

Abi ben bunu 1000 defa yazdım aga Ersin Aka gibi ne üdüğü belirsiz bir adam var Performans Sorumlusu olarak takımın başında.Antrenman yöntemlerinin sorunlu olduğu çok ortada bence ki taa sezon başından beri yazıyorum bu titrdeki bir adamın Beşiktaş'ta ne işi var diye.

İsmail Başöz ki bu ülkenin en iyi spor hekimlerinden biridir.Futbolcuların kullandığı kramponun yağmurlu havada sakatlığa olan etkisini yüzde olarak ifade edebilecek kadar bilgili bir adamdır.Ben sağlık ekibi ile ilgili bir sorun olduğunu düşünmüyorum.

Hem Uğur Boral hem de İsmail'in ikinci sakatlıklarında darbe olduğu söylendi zaten.Mustafa Pektemek maçta sakatlandı.Diğerleri de kas sakatlığı. Kas sakatlığına ne yapabilir abi doktor ? Kas sakatlığı benim bildiğim kondüsyoner işidir ?

Zaten kondisyoner mi, fizyoterapist mi, doktor mu diye ucu acik birakmamin sebebi bu. Sorusturma demem de o yuzden, ne bilgim ne tecrubem sorunu net isaret edecek kadar.

Elimizde soyle bir gercek var: Futbolcular cift dikis sakatlaniyor. Demek ki ya geri donus zamanlamasi yanlis, ya da dondukten sonra yapilan terapi.

Tamam, sakatlik nukseder ama "iyilesti" dedikten 1 hafta sonra nuksetmez yahu.

Sen deyince baktim abicim, Ersin Aka'nin son 10 yildaki kariyerine gel:

Ankaragücü, Nazilli Belediyespor, Adıyamanspor, Beypazarı Şekerspor, Adana Demirspor, Adanaspor, Kocaelispor, Siirtspor.

Bu adam Besiktas'in kondisyoneri su an. Vay arkadas.

Bak bu da ilginc:

Samet Aybaba kariyerine Iskenderunspor'da baslamis, zaten Osmaniye dogumlu. Ersin Aka Iskenderun'lu. CV'sine bakiyorsun, Besiktas gibi bir kulubun radarina girmesi imkansiz. En son dogdugu yerin belediye takiminin teknik direktorlugunu yapiyormus.

Bizzat Aybaba ile tanismasa da "Bizim bir cocuk var, cok iyi kondisyonerdir" referansiyla bu takima geldigine eminim. Adam networking'in kitabini yazmis valla.

Oha kazdikca neler cikiyor :S

Besiktas'in diger kondisyoneri de 29 yasinda Eren Safak diye birisi. Daha once bir tek Siirtspor'da calismis. Ne tesaduf ki, o Siirtspor'da iken Ersin Aka da Siirtspor'da imis!

Bak sen su ise.

tearkan dedi ki...

ismail ufak bir mücadele sırasında sakatlandı diye hatırlıyorum. hatta önce veli müdahale etmiş söylentisi çıkmış sonra bu açıklama yapılmıştı.

en taze almeida konusu var abi. adam gs maçında arka adele yüzünden oynamadı, bu hafta oynar dediler 20 dakika dolmadan sakatlığı nüksetti. iyileşti denilen birinin bir hafta içinde ve daha maçta 20 dakika dolmadan sakatlığının nüksetme ihtimali yüzde kaçtır acaba?

efe dedi ki...

taraftar olarak sabrımız taşıyor. ne şampiyonluk ne de kupa bir sporcunun, sporcuyu geçtim, bir insanın sağlığından önemlidir. sakatlık haberi vardır diye haberlere göz ucuyla bakıyorum. eğer ismail'in sakatlanması böyle cahilce bir ihmalden kaynaklandıysa bu futbolcunun üzüntüsünü kim telafi edecek? keza almeida... kadro darlığını falan geçiyorum, ''görüyo musun şanssızlığı? üst üste sakatlıklar...'' gibi bir tutumu artık yemiyoruz. bu işi düzeltin, futbolculara daha fazla zarar vermeyin.

Yorum Gönder

Ara