.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

19 Eylül 2011 Pazartesi

Maç Yazısı: Beşiktaş - Ankaragücü



Önceki maçlara göre umut vaat eden gelişmeler olmasına karşın, kronik hastalıkların devam ettiği bir maç oldu bu. Şu maçta pisi pisine puan kaybetmek oldukça moral bozucu olurdu, lakin bazı hastalıkların devam ediyor olduğunu görmek de sevinci gölgeliyor.

I: Umut Veren Olgular


Bu maça dair en güzel olgulardan birisi, Beşiktaş'ın kanat organizasyonlarında bir şablon ortaya koyabilmesi. Tabii bu şablonu bozan bir Quaresma ögesi var (buna daha sonra değineceğim), ama özellikle maçın başında, skor üstünlüğünden ileri gelen boş alan avantajına sahip değilken, kapanan klasik Ziya Doğan takımını kanatlardan bunaltmamız çok iyi bir işaret.

Burada İsmail'e ayrı bir paragraf açmak lazım. Kendisi günden güne ilerliyor. Defanstaki ciddiyetsizliğini yenmekle birlikte, hücum setlerinde pozisyon alışı ve arada gösterdiği patlayıcılığı gerçekten olumlu sinyaller.
Beşiktaş:3 - Ankaragücü:1
Bunun yanısıra, Fernandes demeli. Hatta bold yazayım: Fernandes. Fernandes'in bu oyunu akılla, görerek, bilerek, hırsla oynaması, Beşiktaş'ın bu sene adına en büyük kazancı olacak. Kendisini ilk gördüğümüzden beri sürekli yükseliyor performansı, bu müthiş bir sevinç kaynağı. Ortasahada Aurelio ve Necip'in rollerinin de oturuyor olması iyi bir işaret, zira ortasahanın kimlik kazanması bir takım için en önemli olgulardan birisi.

Ve en önemli nokta: Duran toplar. Maccabi maçında da, bu maçta da Fernandes'in ön direğe kestiği toplardan gol bulduk. Köşe vuruşlarında bu denli etkin olduğumuzu hatırlamıyorum ben. Ve hatta 3 adet kafa golü ile maç kazandığımızı totomun açıkta kaldığı bir rüya olarak yorumlardım muhtemelen.

II: Akılda Kalan Sorular


Quaresma. Maccabi maçında ne gördüysek, bu akşam da aynısını gördük. Kafası oyunda değil bu adamın. Maç boyunca topu soldan alıp sağa (ya da tam tersi) taşıyıp kaybettiği pozisyonlar, kaçan adama pas vermek yerien 3 kişi arasına dalmaları... Takımın ritmini bozuyor, ne yazık ki böyle bu. Evet, maç başına bir trivela asisti ortalamasıyla oynuyor, ama o trivelalar ancak Beşiktaş skor olarak üstünse ve de rakip boş alan bıraktıysa gerçekleşiyor ne yazık ki. Bu yüzden Quaresma - Simao ikilisine hala daha güven duyamıyorum ben.

İkinci soru, Carvalhal'ın Necip - Pektemek hamlesi. Şimdi bu hamleyi geçen sene Schuster zamanında da çok görmüştük. Rakibin üzerine oyunu yıkıyor, yalnız ortasahada büyük boşluklar veriyorduk. Bu akşam da aynısının olmaması için hiçbir sebep yoktu. Rakibin Ankaragücü, teknik direktörünün Ziya Doğan olması bu dezavantajı nötrledi nihayetinde, lakin Carvalhal'ın bu hamleyi yaparken bunu denkleme kattığını hiç zannetmiyorum. Umarım öyledir, umarım Carvalhal Ankaragücü'nü çok iyi okumuş ve o yüzden bu riski almıştır.
Beşiktaş:3 - Ankaragücü:1
III: Diğer Notlar


Edu iyi bir yedek forvet transferi olmuş gibi duruyor. Eğer bu katkıyı form tutmamış hali ile veriyorsa, benim için uygundur.

Sidnei'in stoper performansını doğru düzgün değerlendirecek fırsat olmadı, lakin kendisi galibiyeti getiren isim olduğundan, bir futbolcunun Beşiktaş kariyeri için çok önemli olan "kredi" unsurunu full'ledi. Bu hem onun, hem bizim için iyi bir işaret.

Cenk'in çıkışları senede 2-3 defa gol olarak geri dönüyor kalemize, 20-30 defa da pozisyon kurtarıyor, o yüzden üzerine fazla gitmemeli. Lakin bu maçtaki çıkışı hakikaten çok dengesizdi, bu derece konsantrasyon eksikliği tolere edilemez. Cenk zeki bir kaleci, bu hatadan ders çıkaracaktır.

Pektemek'in gol atması çok önemli idi moral bulması açısından. Ben kendisinin yaptığı koşuları ve pozisyon bilincini oldukça takdir ediyorum, fiziksel formunu arttırdıkça katkısı da artacaktır.
Beşiktaş: 3 - Ankaragücü: 1
IV: Özet Geç Lan


Maccabi maçına göre daha fazla umut verebilecek hamleler gördük bu maçta, lakin daha parlak sinyaller yok. Bursaspor maçı öncesi özgüven iyidir, ama takıma ne kadar güven duymamız gerektiğini esas o maç belirleyecek. Maccabi maçından sonra takıma 30 güveniyorsam, bugün 35 güveniyorum, diğer bir deyişle. En azından geçen seneden yadigar kalan "öne geçme hırsı"nı hala barındırdığımızı gördük.

Ha bir de unutmadan, elimizde yeterince numune yok henüz, ama umarım bu takıma "deplasmanda maça aslıma, boşver, evinde hırsla oyna" virüsü bulaşmamıştır. 5 maçtır bunu gözlemliyorum, hala daha tesadüf diyesim geliyor. Bu da benim hüsnükuruntum olsun.

20 Yorum:

tearkan dedi ki...

golü yedikten sonra orta sahaya el atma işini eskişehir'de de yapmıştı hoca.

böyle değişiklikler daum'u getiriyor benim aklıma. o da ileride çoğalamayınca ya da skor dezavantajı ortaya çıkınca elde ne kadar forvet varsa sürerdi sahaya.

gerçi bu maçta pektemek'in girişiyle beşiktaş'ın saha içi dizilişi de değişti. pektemek forveti ikiler diye düşünmüştüm; fakat pektemek kanat, simao ise ağırlıklı forvet arkası oynadı.

q7-simao-pektemek, önde de edu'yla 4-2-3-1 dizilişine daha yakındı beşiktaş. bence takımın asli dizilişi ve kurgusu da böyle olmalı. 4-3-3'ün ikinci forveti olamayan simao ve q7 ile ön tarafta eksik kalıyoruz. eh ikisinden birini kesmek de pek mümkün gözükmüyor. bu nedenle simao'yu kanat yerine forvet arkası kullanmak bana daha mantıklı geliyor.

Batistuta35 dedi ki...

İsmailin gelişiyor olmasını bi de forzadaki akılsız ergenler de görse iyi olacak. Hala bugün çok kötüydü orta yapamayan adamın beşiktaşta işi olmaz takımı eksik oynattı yazanlar var. Lan gerizekalı geçen hafta almeidaya boş kaleye golü attıran kimdi? bugün simaonun direkte patlayan şutunda ortayı açan kimdi? Zaten böyle gitsinler birkaç yıla nur topu gibi bi antu daha doğar.

CDiS dedi ki...

ismail 'de gelişme var ancak ben şahsen hala beklediğim gelişimi gösterdiğini söyleyemem ama iyi çalıştığı belli oluyor yine de. ayrıca şunu söyleyebilirim ki, ernst 'in bir an önce takıma dönmesi şart. zira, necip 'in (bence) tembel oyunu yüzünden orta sahada fernandes 'e çok fazla yük biniyor, biraz daha sert maçlarda sıkıntı yaşarız, yaşıyoruz zaten.. necip geleceğin yıldızı diye lanse ediliyor ama bence vasat bir orta saha adamı olma yolunda hızla ilerliyor gibi. 20 yaşında beşiktaş 'ın ilk 11 'inde oynayan bir orta saha adamının topu yemesi gerekir, necip 'te bunu göremiyorum maalesef, 2. bir yasin sülün olmasından korkuyorum. edu ilk bıraktığı intibadaki kadar kötü bir adam değil, 1. santraforu da değil belki takımın ama alternatif olarak iyi diyebilirim, özellikle simao 'nun verdiği pasta sol ayağıyla attığı plasenin gol olmaması şanssızlık. o kadar konuştuk bir guti demedik demeyelim, 60. dakikadan sonraki baskıda göbekte guti 'nin olduğunu hayal edersek, takım için ne kadar elzem olduğunu tahayyül edebiliriz bence..

Ekrem Ph.D. dedi ki...

Takimda hala organizasyon bozuklugu ve lider eksikligi devam ediyor. Iyi bir Guti bunlara ilac olur, hucumda da bizi ucurur. Ama nasil bir sekilde donecegi maalesef soru isareti...

tearkan dedi ki...

eleştirmek için değil cidden merak ettiği için, samimi bir şekilde soruyorum; edu kötü intibayı nerde, ne yaparak ve hangi maçta bıraktı?

gipsy21 dedi ki...

Tearkan a katılıyorm SİMAO ve Q7 kanatlara gömülüp kalıyorlar.Ancak bu takımda 2li ortasaha oynayabilecek sadece 2 oyuncu var:FERNANDES ve formda bir ERNST(ALVES için yorum yapamıyorum maalesef).Ne AURELİO ne NECİP ne GUTİ ne VELİ 2li ortasahanın oyuncuları değiller bence.Bizim ne SCHWEİNSTEİGERimiz ne DENİZLİ zamanındaki EDUARD CİSSEmiz ne GİUNTİmiz ne de 10numara ALEXimiz var.4-2-3-1 bu takımın dengesini bozuyor.2li ortasaha gecen senelerde cok denendi ama takım bunu kaldıramadı.2li ortasaha sadece 1oyuncunun mevkisini değiştirmiyor tüm sistemi değiştiriyor.Bu yüzden kanatlarda Q7 caprazında PEKTEMEK-HOLOSKO(ah BEBE ahhh!!!)2lisinden birini kullanıp SİMAOyu orta 3lüde deneyebilir CARVALHAL.Ya da Q7yi ALMEİDA veya EDU ya yakın ve serbest oynatıp 4-4-1-1 denenebilir ancak ben bunun da bizim için kısır bir sistem olacağı kanısındayım.EDU bence de faydalıydı.Özellikle İnönü deki maçlarda iş yapacak gibi.
Ayrıca takım bu sene daha diri(KOCH etkisi sanırım).BERND dayının BEŞİKTAŞı olsa NECİP-PEKTEMEK değişikliğinden sonra TİSDELL hattrick yapardı..
Son olarak FERNANDES…Muhteşem oynadı ama dua etsin EYYAMCI TOLGA 2.sarıyı çıkarmadı.Biraz daha dikkat.

ceyhun dedi ki...

quaresma'nın bencilliğinden en fazla sıyrıldığı maç olarak gördüm ben bu maçı. kaptanlık yaramış bence, neden öyle düşündün anlamadım.

ayrıca edu geçen seneden beri en iyi santrafor performansını sergiledi bu takımda. topu alışı ve doğru yere aktarışı hep oyunu açtı, bu performansını hep görsem almeida ayağına gelen iki topu gol yapacak diye edu'yu kesmem. edu ile topa daha rahat hakim oluyoruz. ceza sahası içinde iki hamle yapıp çektiği şutu henüz almeida'dan göremedik mesela, ikinci bir hamle yaparak attığı bir gol yok eğer kaleciden fln sekip gelmediyse.

@ceyhun

Hmm. Bu mac yazilarini, mac izlerken aldigim ufak notlara ve de ettigim kufurlerin biraktigi intibaya dayanarak yaziyorum genelde. Simdi sen boyle deyince -birinden daha duydum baska bir yerde- acaba ben mi fazla taktim diye dusundum.

Bir dahaki mac "yeni bir sayfa" acip degerlendirmeye calisayim adami.

@tearkan

Abi Simao forvet arkasi formulu, dedigin mantikla isler gibi gozukuyor, fakat maca Aurelio - Fernandes onunde Pektemek - Simao - Quaresma ile cikarsak gene aksakliklar dogacaktir zira Simao'nun forvet arkasi performansi istikrarli degil.

Neticede ben Bursa macini bekleyecegim, o mac iyi bir fikir verecek takimin derdi-dermani hakkinda. Neticede iki mactir muhtemel grup sonuncusu ve muhtemel lig sonuncusu ile oynuyoruz, unutmamak lazim.

Gm dedi ki...

Quaresma önceki maçlara göre daha olumlu işler yaptı ve daha çok takım oyununa yönelik oynadı bence. Kanatlardan aldığı toplarla sıfıra inip etkili ortalar yaptı. Çok korner kullandırtıyor takıma ve korner noktasına yakın bölgelerde sürekli faul aldırıyor. Belki biraz ritm kaybettiriyor ama takıma katkısı bunu tolere edebiliyor.

CDiS dedi ki...

@tearkan

bundan önceki kariyerinin vasatı aşamaması akıllarda soru işareti yaratıyordu zaten edu 'nun. ondan ziyade, maccabi maçında oyuna girdikten sonra, hantal yapısı ve teknik yetersizliği (en azından bende) kötü bir intiba bırakmıştı. yine çok iyi değil abartmaya gerek yok.
yani brezilyalı forvet denilince, 2 çalım atsın, kıvrak, hareketli olsun diye bekliyor insan. gerçi nobre 'de brezilyalıydı değil mi, unutmuşum..

Pamukk dedi ki...

sivok kesik mi yedi?

tearkan dedi ki...

quaresma konusunda herkes olumlu konuşuyor. simao'ya maçın sonunda verdiği pastan vs. bahsediyor; ama ben önceki maçlardan pek bir fark göremedim açıkcası. ilk yarıda bir iki pozisyonda sağından boşuna koşup sonra geri beke dönen bir ekrem gördüm ben. hatta bu pozisyonların üstüne ekrem ver-kaç sonrası quaresma'ya öyle bir pas attı ki hani topu duvara çarptırsan daha düzgün giderdi. boşa koşmalarının acısını çıkarttı sanki ekrem.

maç 1-1'e geldikten sonra da gereksiz zorlamalarını, topu sağ kanattan sol kanada paralel taşıyıp kaptırışlarını hatırlıyorum.

olumlu olarak aklımda kalan, ilk yarıda sol kanada geçtiğinde yaptığı bir iki bindirme ve maç sonunda yaptığı asist. ayrıca bana göre o pozisyonda da daha değerli olan veli'nin pasıydı benim gözümde.

bu arada cenk'in golü yediği pozisyonda, kale arkası çekiminde, kaleden çıkıp gelmediği, zaten neredeyse bizim yarısahanın ortasında olduğu görülüyor. rakip topu kapıp uzaklaştırırken kalesine dönmeyi tercih etmemiş. yediği golden kısa bir süre sonra bir pozisyonda stoperin alacağı topa cezasahasının dışına çıkıp ayağıyla müdahale etti yine. maçı beraber izlediğim arkadaşların hepsi 'lan daha iki dakka önce böyle lüzumsuz çıkıp gol yedin' oldu. bir konsantrasyon eksikliği sezinliyorum ben cenk'te. fazla kendine güven, tecrübesizlikle birleşince sıkıntı doğurabiliyor.

@ CDİS

genel olarak bir olumsuz bakış var bu adama karşı, bu intiba nerden geliyor merak ettiğim için sormuştum.

makavel dedi ki...

Son iki maç gene hepimizi kandırdı.Bursa maçında gerçekler yeniden su yüzüne çıkar.En sevindiğim olay bizim eski genç yetenek jack Serdar sparovun(özkan)gol atamamasıydı.Harbi uyuz oluyorum o çoçuğa ,artık ailesinden birinin gidip olum iyisin hoşsun ama sen okadar yakışıklı değilsin yeter bu kadar saçınla başınla oynadığın adam ol topunu oyna demesi lazım.

Kartal dedi ki...

Ben Q7'den hazetmez olmaya başladım (89 dakika kan kusturmasıda cabası)...
Artık daha çok pas düşüncesiyle oynamalı ve ceza sahası içine girişleri denemeli hep standart kenar beklemeleri her takımın rahat hareket etmesine sebep oluyor...
Q7'ye gösterilen imtiyazı İsmail ve diğer futbolcularımızda hak etmiyormu?
Takım acaba ne zaman fark edip taç kullanma çalışacak anlamış değilim yıllardır kullanılan her taç atışı zulüm gibi(dikkatinizi çekerim)...

Pamukk dedi ki...

bi soru sordukk dimi
bayanız diye kaale almıyonuz

@Pamukk

Kadın olmanızla alakalı değil de, soru saçma geldi biraz. O açıdan dün cevap vermemiştim, siz ikinci defa değinince yanıtlama gereği hissettim bugün.

Biliyorsunuz ki bu sezon yoğun bir maç trafiğimiz var. Bazı oyuncular zaman zaman dinlenecekler. Bu konudaki inisiyatif antrenör olarak tamamen bana aittir. Her oyuncumuz mutlaka şans bulacaktır uzun maratonda. Sakatlıkları elemine etmemizin bir yolu da rotasyonu doğru uygulayabilmektir.

Saygılarımla,

Carlos Carvalhal

-------------------------------

Şaka bir yana da, ne gibi bir cevap bekliyordun anlamadım. Yarın belli olur zaten defanstaki ikilinin kim olacağından. Ankaragücü maçından önce hocanın Sivok ve Toraman'a bu maçta dinleniyorsunuz dediğini söylemişti spiker.

Bence Sivok-Egemen çıkacak yarın. Kötü bir sonuçta "Sidnei-Egemen'i neden oynatmadın hoca?" denecek. İyi bir sonuçta da benzer mantık işler. Skor tabelasına bakacak yine herkes. Benim nacizane fikrime göre, oyunun doğrusu Sivok-Egemen'in sahada olmasıdır.

BJK4EVER dedi ki...

@Batistuta

Uzere mi? Dogdu bile kardesim, yeminnen antu'dan farki yok.

@Carlos Carvalhal

Hocam niye stoper ikilisini bozuyorsun? Sidnei 2 gol atmis olabilir ama benim bildigim takimin stoperleri bellidir ve onlar oynar, daha tam birbirlerine alisacakken bozuyorsun yine. Sen kararini veremedin mi? Sidnei 2 gol atmis o simdilik ilgilendirmiyor zaten....

makavel dedi ki...

@carlos carvalhal
boşver sivoğu falan sidnei daha iyi,röportaj yaptığın muhabirlerede kaş göz yapma bizim ülke çok fena etiket ederler adamı! 4 3 3 den vazgeç lütfen!Ernsti de üzme bir zahmet!

Ekrem Ph.D. dedi ki...

@Carlos Carvalhal

Guti'yi oynatmazsan hoca degilsin ulan.

Pamukk dedi ki...

sayın hocam;
niye sivoku oynatmadınız demedim. bilmediğimden sordum oraları takip edememişim sakat mı yoksa dinlendirme mi diye. yoksa kararlarınızı yargılamak ne haddimize.

saygılar.

Yorum Gönder

Ara