.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

8 Temmuz 2011 Cuma

Vur Vur Vur Vur!

Son günlerde spor alanlarında adaletle olan ilişkimizi sınıyoruz. Gerçi olan bitenin hukuk ve dolayısıyla adaletle ilişkisinin ne derece olduğu tartışılır bir boyut alsa da, taraftar olarak film izler gibi izliyoruz işte...

Recep Çetin de zamanında Beşiktaş taraftarının adaletle olan ilişkisinde kullandığı araçlardan biriydi. Yaşı küçük olanlar için tarif edelim; Recep Çetin dönemin "Takoz Recep" olarak adlandırılan hızlı, çevik, atik, agresif bir sağ bek oyuncusuydu. Teknik özellikleri yok denecek kadar azdı ancak Türkiye sınırlarında onu ekarte edebilen bir sol açık olduğunu da hatırlamıyorum.

Bir özelliği daha vardı Recep'in. Çok çabuk sinirlenirdi. Rakibe, hakeme... Ayırt etmezdi. Sinirlendiğinde ise korkmanız gerekirdi. Beşiktaş taraftarıyla da bu bağlamda başka bir ilişki içindeydi. Belki bu yönüyle Pascal Nouma'ya da benzerdi. Saha içinde taraftar tepkileri verirdi. Taraftar da bu yönünü bildiğinden, kendi vermek istediği tepkiyi Recep'e iletirdi, Recep hesabı keserdi.

Hakem taraf mı tutuyor, rakip oyuncular çirkeflik mi yapıyor... Beşiktaş'ın haksızlığa mı uğradığına inanılıyor?

Tribünden gök gürültüsü gibi bir isyan duyardınız; "Vur Vur Vur Vur!" Recep'in vuracağı oyuncunun kim olduğu, vurmasını müteakip kırmızı kart görüp görmeyeceği, maçın gidişatı veya skoru artık önemsiz detaylardı. Beşiktaş Beşiktaş ise, Recep vurmalıydı...

Recep 10-15 saniye içerisinde hareketini yapardı. Öyle bir yapardı ki, tribün yeri gelir vur dediğine pişman olurdu. Rakibin attığı takla sayısı...

Hakem koşarak Recep'in karşısına gelirdi ve kırmızı kartını gösterirdi. Recep de hakeme bir küfür sallar soyunma odasına giderdi. Enteresandır, Recep'in kırmızı kart görmesi, maçın kaybedilmesi falan da kimsenin umurunda olmazdı. Bu hareket, Beşiktaş'ın -kendine göre- adaletle kurduğu ilişki biçimiydi...

Şimdi bugüne baktığımızda daha farklı bir tablo görüyoruz. Vur vur diyen bir taraftar yok, çünkü bu büyük ölçüde gaddarlık. Bugün taraftar vur dedi diye vuran futbolcu yok, çünkü taraftar/futbolcu ilişkisi eskisi gibi şekillenmiyor.

Şimdilerde moda şu; "Vur ama çaktırma".

Geçmişin yönteminde ise, sonuçlarını gözetmeksizin bir kendini ortaya koyuş vardı. "Lanet olsun sizin oynayacağınız futbola" isyanı. O isyan sonunda hiçbir şey değişmiyor üstelik, kaybediyorsun..
Umursamıyor ki onu da. Meselesi, kendini ortaya koymak. Samimice...
Çaktırmadan dirsek vurarak değil. Hatta tam da göstere göstere...
Aptalca ama samimi...

Belki de bugün akla değil, samimiyete ve duygulara ihtiyacımız var...
Bilemiyorum...

18 Yorum:

keyifadami dedi ki...

recep için 92-93 sezonu son maçı olan meşhur 3-1'lik g.birliği maçı dışında "vur! vur!" tezahüratı yapıldığını hatırlamıyorum.

borasahin dedi ki...

Recep'in kirmizi gordugu mac sayisi sinirlidir diye hatirliyorum. O zamanlar fair play liginin daimi birincisiydik. Kirmizi kart gormeden "sezonlar" bitirirdik...

Gürcan Ulusoy dedi ki...

Bir maçta Recep Çetin kırmızı kart görür ve soyunma odasına gider. Daha 5 dakika geçmeden arkasından Metin Tekin gelir.

Recep: Sen niye atıldın Metin?
Metin anlatır; "hakeme sordum, Recep'i neden attın, diye. "Anama küfretti" dedi."

...Metin'in hakeme cevabı; Hocam Allah aşkına 30 bin kişi ediyor, Recep etmiş çok mu?

:)

Tuco Salamanca dedi ki...

beşiktaş kariyerinde toplam 4 kırmızı kart görmüş. 1990 öncesini bulamadım ama orda da en fazla bir tane falan vardır herhalde.

Mayor dedi ki...

Pascal bu tanima daha cok uyardi Recepten. Bugune bakacak olursak caktirmadan "vurma" olayini Quaresma yapiyor. Vurmuyor ama kac defa rakip kalecinin siniri bozucak hareketleri yaptigini gordum taraftarinda hosuna gidecegini bildiginden, ne yalan soyleyeyim cok da zevkli seyretmesi. Devir strateji devri sanirim, Toramanin asabi hareketlerini gormek hosumuza gitmiyor artik.

QuaresmA dedi ki...

100. yıl sezonunda saha içinde adaleti sağlayacak çok fazla oyuncumuz vardı. İlhan, Pascal, Zago, Sergen, Tümer vs. Şimdi ise kendi sahamızda bile kendi oyuncumuza rahatlıkla diklenebiliyor rakipler. Bi Toraman var, bir de belki Ernst. Onun dışında rakibi ve hakemi sindirebilecek oyuncumuzun olmaması kötü ve bu uzun bir süredir böyle malesef. Hepsi fazla centilmen bizim oyuncuların.

borasahin dedi ki...

Recep'in belalisi Marc Overmars'ti...

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Tek bildigim sey Recep'in ustudeki formanin dunyadaki en guzel forma oldugu..

kkkam dedi ki...

malum 8-0 ankaragücü maçı olduğu sezon en son maç gençlerbirliği maçında vur vur sesleriyle Feyyaz Recep önüne gelene vuruyordu malum sonuçta Takozumuz kırmızıyı gördü çıktı yanlış hatırlamıyorsam .Ayrıca basın tribünündeki bantlar koparılmıştı sahaya ayakkabı fırlatılmıştı hey gidi günler :)

4 .snınftaydım arada unuttuğum şeylerde olabilir

alper dedi ki...

şu resmi şu formayı görünce yine aklıma 8-0 geldi zalad geldi.adalet mi lan bu.ben beşiktaşlıyım feneri sevmem de gs den nefret ederim abi.şikenin teşviğin kompedanları dışarıda elini kolu sallayark gezerken olan gariban fenere oldu,olacak.acemilikten ellerine yüzlerine bulaştırdılar bu işi.sorsalardı ergün gürsoya,adnan polata,yurdeşen e onlara akıl verip hocalık yaparlardı ama.bjk tv de güzel bir laf gördüm geçenlerde adalat er geç yerini bulurda asalet başka bişey be abi.aziz yılıdırımdan tek bişe istiyorum.anlat ulan bildiğin her şeyi.10 senedir bu piyasadasın anlat bildiğin herşeyi ki gs nin yanacağı ateş bize temmuz sıcağı gibi gelir.

ozzie dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
ozzie dedi ki...

Gurcan'in dediginin ozune katiliyorum.

Ama Recep deyince de Inonu'de canli sahit oldugum iki olay geliyor aklima.

Birincisi, tam onumde Rumenigge'nin kardesinin kulagini koparmasi.

Ikincisi, (saniyorum bir Bursa maciydi) orta saha yakinlarindan yakinlarindan yaptigi anlamsiz bir vurusun gol olmasi ve tribunlerin gol sevincinden once temiz bir 5 saniye sessizce "kolektif dumur" durumu yasamasi.

Tabii kiciyla Lineker'i reklam panolari ustune devirmesi, Malmo'de kendi kalesine attigi muhtesem vole golu, Turkiye'nin "en cirkin futbolcusu" secilmesine ciddi ciddi bozulmasi gibi Recep hikayeleri de unutulmamali.

Ne guzel takozumuzdun be Recep abi...

QuaresmA dedi ki...

@ ozzie:

Ortasahadan gol attığı maç Euro 96 elemelerinde İsviçre'ye attığı goldü. Hatta Sakıp Sabancı o maçta gol atan oyunuya Toyota verecekti. Yanılmıyorsam o golü bilerek attığını, kalecinin ileri çıktığını gördüğünü iddia etmişti Recep :)

ozzie dedi ki...

@ Quaresma

Burada yazdiktan sonra Ekşi Sözlük'e baktım doğru hatırlıyor muyum diye. İsviçre de Bursa da doğruymuş.

Hatta benim seyrettiğim Bursa maçındaki golü TRT spikeri de anlamamış, yani dumur durumu yayına da yansımış!

maui dedi ki...

Dakika yaklaşık 86'dır...
Maç berabere 0-0 gidiyordur.
Recep kapalının önünden topu kaleye şişirir ve Bursa'nın patates çuvalının ayaklı haline benzeyen sakallı yanılmıyorsam adı erhan olan kalecisi de o topu içeri alır. Hem de sekerek falan gelir top...
Sadece kapalı değil, MAF da bir topa bir de Recep'e dumur olmuş şekilde bakarlar.
diye hatırlıyorum...
İsviçre'ye de ayrıca atmıştı.

threepoint dedi ki...

@gürcan

bahsettiğin maç 48 maçlık namağlubiyetliğimizin bittiği gs maçıydı.

bir de diğer arkadaşların dediği gibi vur vur durumu yok gibiydi. ama recep çok teknik adamlara sallardı maçın başında topla karışık tatlı sert.

Yorum Gönder

Ara