.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

7 Mayıs 2011 Cumartesi

Yeter Artık

Taraftarla konuşmadan, taraftara dair önlem alan...

"Sporda Şiddet Yasası" diye, mevcut olan ve uygulanmayan yasaları biraz güçlendiren bir şeyler çıkarıp sorun çözeceğini sanan...

"İşte büyük derbi, ne güzel nefret var, mücadele var, kavga var" altmetniyle haberler yapan, alttan alttan gazı veren...

Buyrun. Bunu siz yarattınız.

Şike söylentilerinin üzerine gitmediniz, onun söylenti olarak kalmasını sağlayıp Bursaspor taraftarına paranoya bulaştırdınız. Bu rekabetin tek sorununu "taraftar" olarak gösterip, gerilimden reyting olarak nemalanmayı sürdürdünüz. Olay olacağı belli iken, her seferinde önlem almak aklınıza saat 3-4 gibi geldi, ve de o zaman da önlemin en sertini aldınız, dengesizleştiniz. Memleket sathında her yerde açılan ırkçı, aşağılayıcı, hakaretamiz pankartları göz ardı ettiniz.

(kronstadtli'dan alıntıdır)

Federasyon, medya, emniyet... El ele bu sorunu yıllardır harladınız, körüklediniz. Siyaset hesaplarını futbola alet ettiniz. Bazı grupları beslediniz, hoş gördünüz, "tanırız iyi çocuktur" dediniz.

Buyrun: Bugün daha Beşiktaş taraftar şehre dahi giremeden olay çıktı. Bursaspor taraftarları kendi kendilerine olay çıkardılar. 34 plakalı bir aracı yakmışlar.

Bu sorun artık Beşiktaş Bursaspor sorunu değil. Burada oluşmuş kültürü görüyor musunuz? Bu topluma sinmiş "öteki" yaratma sorununun yansıması olduğunu anlıyor musunuz? Bunun sizin beslemeniz olduğunu biliyor musunuz?

Hem de nasıl biliyorsunuz da...

O zaman ne diyoruz? "Münferit", "üç beş kendini bilmez", "ekran başındaki izleyicilere sesleniyoruz, aman yapmayın"...

Seneye "Acaba bu sefer ne olacak?" diye el ovuşturan başlıklar da açarsınız.

Riyakârlık yasalarca tanınan bir suç değil nasıl olsa.

30 Yorum:

esgo dedi ki...

Beşiktaş son hafta antep'e yatarak bursayı 3.lükten edecek. kaynak sağlam bursalı kardeşler.

Adsız dedi ki...

Bursaspor taraftarı kendini yaktı. TFF yönetmeliklerini inceledim. Konuyla ilgili yönetmelik PUAN SİLİNMESİ, LİG DIŞI BIRAKMA VE ALT KÜMEYE İNDİRME başlığı altında 28. maddenin e fıkrası gereği sezon sonuna kadar oynayacağı tüm maçların hükmen yenik sayılmasından alt lige indilmesine kadar uzanan bir ceza aralığı belirlenmiş durumda. Yani görünen o ki bursaspor'a verilecek sadece hükmen yenik sayılma çok hafif bir ceza olacaktır. Yani doğru cezalar verildiği takdirde son hafta gaziantep ile 3.lük karşılaşması oynamaya hazırlayın kendinizi arkadaşlar..

İlgili madde:

e) Ayr ca, 18 nci maddenin (b) f kras nda belirtildi$i (ekilde kendi seyircileri taraf ndan
herhangi bir bölgenin emniyet ve güvenli$ini, hakemlerin, futbolcular n, idareci ve
görevlilerin veya müsabakay izleyen di$er ki(ilerin can güvenli$ini zedeleyecek derecede,
sahalar n içinde veya d ( nda, ciddi olaylar ç kar ld $ nda ve Federasyonca kanaat getirilen
tak mlar n da (b) f kras ndaki uygulama bahis konusu olan veya olmayan hallerde dahi, sezon
sonuna kadar yapacaklar müsabakalar iptal etmeye ve devam eden sezonda da bir alt lige
indirilmelerine veya en alt ligde bulunanlar için de lig d ( b rak lmalar na Federasyonca karar
verilebilir.

http://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=1&sqi=2&ved=0CB0QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.tff.org%2FResources%2FTFF%2FDocuments%2FTFF%2Ftalimatlar%2Ftalimat2008%2FFutbol-Musabaka-Talimati-25-09-2008.pdf&rct=j&q=FUTBOL%20M%C3%9CSABAKA%20TAL%C4%B0MATIi&ei=0cfFTb_SAZHcsgbUqbX6Dg&usg=AFQjCNGAJujE79CuNmmQOTJUqD7NaHUUog

futbol hukuk dedi ki...

Futbolda şiddet yasasının lansmanı bugun tamamlanmıştır , 3.lük kimin umrunda, bundan sonra Elektronik bilet kartlarınız için poz verirken yüzünüzde oluşacak şaşkın tebessümle, yukarıdaki gibi sağlam kaynaklardan seslenirsiniz biz bursalı kardeşlerinize .

Bir de Bursasporun sadece üç puanı değil, şampiyonluk kupası, tesisleri, stadı, alt yapı takımları, şampiyonlar ligi gelirleri de silinsin , bank asya falan değil amatör kümede de olsa takımını destekleyecek bir şehir tümden silinsin maarif ve okullar hesabı.

Futbolda siddet yasasinin ne halt oldugunu biliyorduk da -ve hatta o yasa tasri halindeyken daha elestirildi bu blogda-, oyunu oynayanlar takim elbiseliler olunca bize de 3. kisi olmak dusuyor.

Her Bursa - Besiktas macindan sonra "Oyuna geliniyor" diye yazdim, medya ve federasyonu sucladim, bu gerginligin boyle cozulmeyecegini soyledim.

Keske Bursali kardeslerimiz o zaman gelip bu blogu okusalar ve de "Adam hakli beyler" deselerdi.

Mitya dedi ki...

Sansal Buyuka'nin her zamanki gibi berrak tespitleri "Futbol iyi olsun diyoruz, ancak 3-5 kötü niyetli 3-5 milyon iyi niyetli insanı bastırıyor... Dilerim Bursa-Beşiktaş maçının oynanmaması ve Şiddet Yasasının yeni çıkmış olması milad olur... Sanki bir ülkede iç çatışma çıkmış gibi görüntüler var. Bunlar Bursaspor taraftarı değil. Biz böyle Bursaspor taraftarı görmedik."

Ulkede "iyi niyetli" ve "kotu niyetli" ayrimi yapmaya kalktigin an zaten faka basmissin demektir. Surekli bir iyi olani kurtarma cabasi, surekli stadlarda, uzun zamandir futbol ve rekabetin basketbola yayilmasiyla spor kulturumuzde merkezi bir yere oturan siddeti hafifletme, marjinalize etme, gozardi etme cabasi. Surekli "kendini bilmezler," "capulcular," "gercek futbol seyircisi olmayanlar," ve bilumum kategoriler icerisinde bize siddetin istenirse kesip atilabilecek, marjinal, ve son tahlilde bir guvenlik sorunu oldugu anlatiliyor. Diger toplumsal alanlar - ekonomi ve siyaset - ozelinde de bize anlatildigi gibi siddet bu ulkeyi besledikce tolere ediliyor, kimilerine zarar verdigi olcude polis tarafindan bertaraf ediliyor.

Kazin ayagi elbette oyle degil. Objektif bir takim gerceklikler yanisira - misal, genelde sporun ve ozelde futbolun minimal bir siddeti hep icerdigi ve icerecegi - yazida da bahsedildigi gibi surekli siddeti ureten, bu uretimden de korkunc gelir saglayan bir medyamiz, bu doldurusa gelmeye dunden hazir cevval genclerimiz, ve siddeti surekli marjinalize etmeyi kendilerine dustur edinmis yoneticilerimiz var.

Sikinti cok buyuk, ancak bu sikinti ilgilenmesi gerekenlerin umrunda degil. Kendilerini yeri geldiginde kral yapanlar da bu "capulcular" ne de olsa.

Aslinda cok uzun yazdim da, bu hassas zamanda takim taraftarlari yanlis anlamasin diye su bir cumleye indirgedim tum yorumu:

Futbol 1980 sonrasi siyasilesmistir, yerel siyasetin oyuncagi olmustur, kirlenmistir, temizleyecek olanlar da hala daha bastadir.

Daha da bir sey demiyorum, adamda istah birakmadilar siyah takim elbiseli adamlar...

BJK4EVER dedi ki...

Sansal Buyuka kadar sinsi bir adam gormedim. Vay efendim mac oynansin da, Bursanin sucu yokmus, ceza almamasi lazimmis falan filan. Ulan Bursa son 1.5 sene bedavada puanlari toplarken nerdeydiniz? BJK ilk yarida saha disi cikan olaylar nedeniyle ceza alirken nerdeydiniz? Ki o olaylar bunlarin ceyregi bile degildi. Yazik, birde bu herif yayinci kurulusun en onemli adami. Sekip Mosturoglunun hukuktan sorumlu federasyon yoneticisi oldugu, Sansal Buyukanin yayinci kurulusta en onemli adam oldugu futbol ulkesinde sike-saibe-haksizlik konusulmasin da ne konusulsun anasini satayim.

enorton dedi ki...

Diyarbakır - Bursa maçında Diyarbakırspor'un suçu neydi? Birönceki Diyarbakırspor maçında "PKK dışarı" diye pankart açıp olayları tetikleyenlerin suçu yok muydu?, Antep - Bursa maçında hakemin sırtına pet şişe atıldı diye maç 3-0 Bursa hanesine yazılırken Gaziantepspor'un suçu neydi? diye sormazlar mı adama...

Dün geceden beri izliyorum başta Bursa başkanı ve Vali olmak üzere herkes toplu akıl tutulması yaşıyor. Yok ne var diyor başkan, maç yeniden oynanır. Vali diyor ki 2 saat daha verselerdi maç oynanırdı... Güleyim mi ağlayayım mı? Bu ülkede terörün en şiddetli olduğu dönemde bile doğu ve güneydoğuda maçlar oynanmıştır. Bir takım otelden çıkıp maça gidememiştir, bunun örneği yok. Bu olayın cezası sadece hükmen mağlubiyetse (Bursa başkanı ve vali bunu bile kabul etmiyor) biz ülke olarak tamamen bitmişiz demektir.

gnyz dedi ki...

Tüh görüyormusun elektronik biletle girilecekmiş stadlara. Halbuki bırakacan bunları kıçlarından bir düşmanlık uydursunlar sonra sağa sola saldırsınlar polisle çatışsınlar rahat rahat. Yok yani ne bekliyorsunuz bu olaylardan sonra madalya takılmasını felan mı?

valiyide kutlamak lazım ayık kafayla sarhoş yazıcı kadar saçmalayabiliyor.

Adsız dedi ki...

bursa büyük cezalar almalı

jbck dedi ki...

Bursaspor çok büyük ceza almalı. Bu sene bizimle Kadıköy'de olan maçta yapmadıklarını bırakmadılar. Fenerbahçe tribününe meşale dahil ellerine geleni attılar, 7500 lira ceza aldılar. Geçen sene biz Diyarbakır maçlarından sonra bağırdık ama kimse yanımızda değildi. Bursa kendisi tahrik edip başlattığı olaylardan hiçbir ceza almadan çıktı. Türkiye'de sorun bu kimse canı yanmadıkça sesini çıkarmıyor, sinsice köşeye çekilip bekliyor. İbrahim Yazıcı denen adam nasıl bir yüzle hala bizimle bir alakası yok diyebiliyor? 80den itibaren genç nesili törpülemek için sporu bir nevi afyon haline getiren, buna yardımcı olan herkes suçludur.

makavel dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Ömer Özlü dedi ki...

belediye cephesinden ağlamalar gelmiş, Beşiktaş'a yaradı falan diye. geçmiş olsun sağ salim kurtuldular diyecekleri yerde hala kendini düşünme halleri. dua edin de bursalılar kayseri'ye gidip orda da yolu tıkamasınlar, bu sefer kime yarar orasını Allah bilir.

kupa finali konusunu açalım bence, birtakım çevrelerin suyu ısınmaya başladı.

Dun biri Twitter'da yazmisti.

Diyarbakirspor yapinca terorist, Bursaspor yapinca "3-5 kendini bilmez".

Daha da sinirliyim de, kalp kirmaktan korktugum icin sakin sakin, az az yaziyorum, sag olun siz ayrintilandirip "Heh!" dedirtiyorsunuz.

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Bravo hürriyet!!Türkiye'nin en önemli gazetelerinden biri olarak görülmesinin nedeni böyle gergin ortamlarda bu denli duyarlı olabilmesi heralde.İşin garip yanı medya sanki bu durumdan şikayetçiymiş gibi görünmeye çalışıyor.Her seferinde medyanın da sorumluluk alması gerektiğinden,şapkaların çıkartılıp önüne koyulmasından bahsediliyor.Eminim bu yazıyı yazan ve yayınlatana da soracak olsanız; bizim de medya olarak suçumuz var diye günah çıkartacaktır.Gerçekten doğru ,zeki ve çalışkan mıyız ?Yoksa bu kaos ve şiddet ortamından prim yapmayı düşünecek kadar yozlaşmış mıyız?

http://www.ajansspor.com/futbol/superlig/h/20110508/bir_tehlike_daha.html?ref=sp_stb

"Bursaspor'u bekleyen tehlike"...

Piyese gel, muthis.

helldoradotcom dedi ki...

kesinlikle puan silinme yoluna gidilmelidir. tarafsiz saha cozum falan olamaz. sileceksin 5 galibiyetlerini bakalim bir daha yapaiyorlar mi? Diyarbakirlilara bolucu diyen adamlar ellerinden gelse 2-3 polisi indireceklerdi dun!

can dedi ki...

Bursa sehrini cok severim. Bursaspor'a da eskiden beri komik bir sempatim vardir, ben cocukken bizim agir belalimizlardi, sonra timsah mimsah sevdik cocuklari. Bizle yasadiklari anlamsiz kan davasinda bile empati kurmaya calistim Bursa'yla. Ama Teksas denilen irkci-fasist olusum (BBP-MHP agirlikli) acilen dagitilmalidir. Kurt sorunundan ve akan kandan beslenen (bkz. Ankara-Bursa kardesliginin hikayesi) bu odak Turkiye'de sadece futbolun, sporun degil, kardesligin ve insanligin da dusmanidir. Eger Bursa camiasi bu serefsizleri dislamaycaklarsa (bu da superjet arkadasa yanitim olsun) evet kapatsinlar Bursaspor'u! Cunku Bursa ve Trabzon- (ki asil cerahat ordan akiyor, bkz. "Oley Ogun Samast slogani") Turkiye'de Italyan ultra tarzi bir irkci tribun kulturunun lokomotifleri. Hic kimse bu isi futbol veya siddet karsitligi uzerinden tartismasin bosuna. Bu net bir politik mucadeledir. Sadece Alen'in varligi bile adamlarin dusmanliginin vesilesi. O yuzden irkci odak Teksas dagitilsin!

Adsız dedi ki...

Bugün izlediğim "Çok Farklı" programındaki rezaletten çok dolu bir şekilde okuyan bursalı arkadaşlar var diye yazıyorum.
"Bizim suçumuz ne?" deniyor ama farkında mısınız arkadaşlar soyunma odaları basıldı, malzemecilerimiz içerde mahsur kaldı. Taraftar olarak benim güvenliğim umrumda olmayabilir ama futbolcuların güvenliği sağlanamadı.

Burdan Bursaspor başkanına sorulması gereken soru:
Kendi stadının bu kadar içindeki böyle bir olaydan sorumluluk almayacaksa neyden sorumluluk alıcak?

Bursasporlu sağduyulu arkadaşlara da diyeceğim yegane şey ise:
Lütfen empati kurun, sağduyulu olun. Otomobiller yakılmış, ortada bir tane beşiktaşlı yok elde bıçakla polisin üzerine yürüyen adamın videosunu görmüşsünüzdür. Afedersiniz ama bu futbol terörü değil, direk ve net terördür. Şapkayı önünüze koyun sorumluluğunu alın. Unutmayın o stad sizin namusunuzdur, soyunma odalarını siz basmamış olabilirsiniz ama unutmayın ki bu kadar ekstrem bir olayda o soyunma odasını basanı engellemediğiniz için siz de suçlusunuz.

Adsız dedi ki...

Ayrıca 2. postta verdiğim maddeler sporda şiddet yasasından değil tff'nin her sene yayınladığı, pek değişmeyen yani yasadan önce de aynı şekilde olan tff futbol müsabaka talimatlarından alınmıştır.

enorton dedi ki...

Programda ne rezalet yaşandı? Şimdi yildiz.tv de bakmaya çalışıyorum.

Adsız dedi ki...

Yok klasik rezaletler. Uefa'nın talimatları gereğince stadın belirli bir mesafe çevresinde çıkan olaylardan takımın sorumluğu olduğundan bahsedilirken Bursaspor başkanı dedi gs-leeds maçından bir gün önce taksimde 2 kişi öldü gs ceza almadı diyor. "Başkan maçtan bir gün önce stadla alakasız bir yerde ki olayın takım kavgası olup olmadığı bile belli değil..." dendiğinde kesip "orda insan hayatları gitmiş siz hala ne diyorsunuz" diyerek demagoji yapılıyor. toplu akıl tutulması yani. Onlara gerildim.

enorton dedi ki...

Zaten başkan ve vali olay günü de akıl tutulması yaşıyordu, başkandaki tutulma hali devam ediyor demekki... Şairlerparki süper yazmış, toplu olarak akıl tutulması mevcut. Ben de akşam TV8 deki Bizim Stadyumu izledim biraz orda da Bursasporu aklama programına dönüştü.

Bu programa da katılmış Selim Kurtulan altında "tribün lideri" yazıyor. Önceki gece telegole katıldı ve sen olaylar başladığında neredeydin sorusuna "ben baktım olay çıkacak, ordan ayrıldım" diyor. E sen nasıl tribun liderisin o zaman? Altına hala Tribun lideri yazdırıyorsun, o ünvanı kullanarak bakanlarla, valilerle toplantı yapıyorsun ama en önemli olayda tribününe liderlik etmek yerine arkanı dönüp gidiyorsun.

Adsız dedi ki...

Esas olay şudur. Bu olay bir milattır! Bursaspor burdan aklanır ve hükmen mağlubiyetle yırtarsa kimse kusura bakmasın ama "benim desteklediğim takımın can sağlığı tehlikeye girecek, 34 plakalı arabalar yakılcak sonra da bundan gurur duyabilmeleri için herhangi bir ceza verilmeyecek. Ben bunu hazmedemem arkadaşım. Benim gibi bir çok arkadaşın da varlığından haberdarım. Bursa'daki olayların zeminini hazırlayanlar şimdi de "suçumuzu kabulleniyoruz" yalanının altında olayın aklanmasının zeminini hazırlıyorlar. Şiddetin esas miladı geliyor gibi ya. Hadi neyse. Hadi bakalım hayırlısı...

enorton dedi ki...

Başkan ısrarla Vali iyi niyetliydi ama yanlış karar verdi, devletimle kötü olmak istemiyorum ama biz Beşiktaş taraftarı gelmesin dedik diyor. Federasyon bu olayların olacağını biliyordu onlar engelleyebilirdi diyor. Ben de şunu buldum, 2 Mayısta Başkan olay gazetesine aşağıdaki röportajı vermiş.

Başkan Yazıcı, “İl Spor Güvenlik Kurulu’ndan Beşiktaş taraftarının maça alınmaması yönünde bir talebiniz olacak mı?” yönündeki sorumuza da şu yanıtı verdi:

“Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Biz barıştan yanayız. İl Güvenlik Kurulu’na Beşiktaş taraftarının gelmemesi için başvurumuz olmadı, olamaz da. Ancak kurulun böyle bir kararı olabilir. Alınacak her türlü karara kulüp olarak saygı duyar ve uyarız.”

enorton dedi ki...

@St.Ajora

Abi adamlar hükmen mağlubiyeti bile kabul etmiyor, bırak ekstra ceza almayı. Başkan üstüne basa basa Bursapor bu maçı hükmen kaybedemez diyor. Millet de puan silinmesinden, küme düşürmeden falan bahsediyor :)

Adsız dedi ki...

Puan silinmesinden bahseden bendim, silinebilir hatta silinmelidir de çünkü tff'nin kendi belirlediği talimatlar bu yöndedir. Bu noktada bizim de hatamız var benim görüşüm olarak. Kendi futbolcunun, malzemecisinin hayatı tehlikeye girecek, biz de "Olayın Beşiktaş'la ilgisi yoktur. Bursaspor kendi kendine uğraşsın" diyerek çekileceğiz. Alen'e sonuna kadar saygı duyarım, söylediği herşey akıl süzgecimde 1-0 önde başlar ama bunu kabullenemiyorum. Biz karşılarına çıkıp, hakkımızı savunmayacaksak elin fenerlisinden galatasaraylısından mı bekleyeceğiz savunulmayı? Neden kimse istanbul'daki maçta daha tünelde otobüsten inebilmek için polise saldıran, polisin bariyerinin arkasından dolu bira şişelerini insanlarla atan bursa taraftarından bahsetmiyor ya? Konuda göremediğim noktalar olabilir ama ben haz-me-de-mi-yo-rum!
Medya herşeyin farkında aslında Fb-Gs rekabeti gibi bir sürtüşme başlatabilmek için bursa ceza almasın diye çırpınıyorlar. Ama kimse farkında değil Fb-Gs zamanı geldiğinde karşılarına 3. bir rakip çıktığında nasıl omuz omuza verir hemen onu uzaklaştırabilmek için ama oluşmak üzere olan şey bir kan davasıdır!!
İstanbul'daki olaylarla iligli olarka da polis size izin verdi barikatleri yıktınız diyorlar, benim gibi hazmedemeyen toplasan 20 kişi gidiyor o polis barikatini yıkıp, 20 kişi onları merdivenlerden yukarıya kaçırıyor. Nefret ettim yaa. Yemin ediyorum Beşiktaş aşkı olmasa, şu ülkede tek maç daha izlemek istemiyorum artık! Bu kadar nefret ettirdiler kendilerinden!

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
enorton dedi ki...

“Dünyada böyle bir şey olmamış ki, örneği yok. Kaldı ki bu olay farklı bir şekilde ele alınmalı. 7 yıllık bir husumet meselesi. Federasyonun maçı tekrar oynatması gerekir. Eğer öyle hükmen yenilgi filan verip Bursaspor’a ceza çıkarsa bu olayları daha da tırmandırır. Daha kötü şeyler olur. Bu iş daha gerilir ve büyür. Tek çözüm maçın tekrarıdır”

İbrahim Yazıcı

Yorum Gönder

Ara