.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

28 Şubat 2011 Pazartesi

Maç Yazısı: MP Antalyaspor - Beşiktaş

Schuster'in ne olursa olsun puan kazanmak için çıktığı bir maç oldu, amaca da ulaşıldı. "60'ların futbolu" ile 3 puana ulaşmamız Beşiktaş'ta önceliğin günü kurtarmak ve krizden çıkmak olarak belirlendiğinin göstergesi oldu, lakin bu Schuster için hem iyi hem kötü haber. Bu oyun anlayışında nükseden rahatsızlıklarımız da oldu tabii.

I. Top Şişirme


Ben uzun top oyununa illa karşı çıkan bir adam değilim, ama böylesine karşıyım. Çünkü bu, ısrarla öğrenmek istemeyen ve de sonuca gitmek ve sorumluluk almak yerine kolayı seçen bir uzun top anlayışı, bu anlayış bizim stoperlerimizin dünya skalasında vasat kalmasını getiren anlayış. Bu anlayış Servet Çetin'e "10 numara alıp defansa koysunlar o zaman" dedirten anlayış.


Fenerbahçe devre arasında Rüştü ve Toraman nasıl geriye yaslanması gerektiğini konuşuyordu ya, işte o mantalite bugün zafer yolunda bir adım daha attı. Beşiktaş ilk yarıda, mübalağa etmediğimi düşünüyorum, 4 dakikada bir top şişiriyordu. Aslında fırsat bulsak daha sık yapardık da, şişen toplar Antalya'da kaldığı ve Antalya da bizim öykündüğümüz gibi paslı oynadığı için o kadar fırsat bulamadık.

II. İsmail - Ekrem


Eğer takım bu zihniyette oynayacaksa, İsmail ile Ekrem'in defoları ortaya çıkar. "İsmail'in defansif yönü zayıf ya, Üzülmez oynasın" söylemini hortlatır bu nispeten daha yerleşik olmaya çalışan düzen.

Ekrem bugün ofsayttan golünü attı, ama Tita'ya da 3-4 tane attırayazdı. Hele ki Tita'nın cezasahasına girip aynı hareketle iki çalım attığı karbon kopya iki pozisyon vardı ki Rüştü bile parmaklarıyla "iki" işareti yapıp bağırırken yansıdı kameralara.

Gerçi şu anki kadro yapısında bu durum nasıl çözülür hiçbir fikrim yok.

III. Necip


Kiev maçında tekrar cilaladığı kariyerine bir kat daha çekti bu maçta Necip, ve açıkçası takımın diğer oyuncularının bireysel değerlendirme hak etmediği bir ortamda (Guti'nin akıl dolu golünü tenzih ederim) bu paragrafı ona açmak lazımdı.


Necip öğreniyor. Bugün attığı arapaslar, yaptığı müdahaleler, ofansif oyuna dahil olma yüzdesi vs. olduk.a olumluydu. Ben Necip'in her daim yer tutmasını ve de kontrolsüz dalmasını olumsuz yönleri olarak görmüştüm, lakin bu maçta o doğrultuda hatalar yapmadı, iyiydi. Alıştığımız gibi tek hedefimizin Türkiye Kupası olarak kaldığı bir sezonda Necip'in yükselişini görmek, sene sonunda biz Beşiktaşlıların ağzında tat bırakacak nadir şeylerden olacaktır bu sezona dair.

IV. Schuster'in Sınavı


Schuster bu maça kendisini inkar ederek başladı, öyle de bitirdi. Buraya kadar tamam. Lakin Schuster'in içinde bulunduğu koşulları anlamak lazım.

Takım krizde. Her takım sporunda krizden çıkmanın yolu da kazanmaktır, kazanılınca sorunlar ötelenir, sağlıklı düşünme mekanizması yeniden hasıl olur. Bu yolda bir adım attı Schuster, ve de başarılı oldu. Bu tür aciliyetli ehemmiyetli maçların günahı olmaz.

Yalnız sonrası var bu işin: Schuster hep bu yolu mu güdecek? Şimdiye kadar kazanan takıma ve kadroya biat eden Schuster, bu anlayışı devam ettirir mi?

Eğer öyle yaparsa kendisini Beşiktaş'a getiren prensiplere aykırı davranmış ve ipini çekmiş olur. Çünkü hem bu tarz oyunu iyi bilmiyor, hem de "Bu kadarını yapacak hoca Bank Asya'da da var" mantrası başına üşüşür.

V: Özet Geç Lan


Bazen takımlar özellikle ekstrem koşullarda hoş olmayan galibiyetler alabilirler, bu mazur görülür. Bu akşamki de öyleydi. Takım kötü ve keyifsiz oynadı, aklımızda Guti'nin güzel golü ve Necip'in olumlu oyunu kaldı.

Lakin elimizdeki soru, bu akşamki mantalitenin senenin sonuna kadar orada olup olmayacağı. Eğer olursa Schuster Beşiktaş'a gelmesinin yegane sebebine ters düşmüş olur, zaten şu koşullarda Pollyannaesk olan "sistem" hayalleri çöpe gider. Eğer olmazsa ve başarı da gelmezse Schuster'in ipi gene çekilir.

1-2 sene sonra bu kazandığımız maça bir başlık açacağız olası bir Schuster post'unda sanırım.

Not: Fotoğraflar NTVSpor'un sitesinden alınmıştır.

27 Yorum:

sokak kalecisi dedi ki...

kazanmak hoş,tam unuturken hemde...

Aga bu Fernandes'i neden kullanamıyoruz biz yaw.Herif Aurelio+Ernst'in toplamından daha faydalıyken tam bu sistemin adamıyken neredeyse hiç faydalanamadık adamdan.Giriyor 5 dakikada şovunu yapıyor çıkıyor.Bu kadar rahat top saklayan tek top oynayan doğru zamanda , doğru yerde , doğru pozisyon alan 2. bir oyuncumuz olsa 10 puan fazlamız vardı şimdi.

Bu adam bizim gibi zekası kıt futbol ülkesine fazla gelir.Guti'nin temposu düşük ordan dengeliyor ..

http://www.medyaspor.com/haber/hedefimiz-galip-gelmekti-3038285

Schuster stratejik acidan en mantikli hamlesini yapmis bugun. Bakalim devami nasil gelecek...

@Ovunc

Fernandes iyi de cevresi kotu. Guti'nin yerine koyuyorsun olmuyor, ortaya koyuyorsun yanina bizden biri dusuyor olmuyor, Fernandes'in dengeleyecegi bir kadro tipi bulamadik, kendisi 60. dakika sonrasi adami oldu cikti.

Ekrem Ph.D. dedi ki...

Schuster hep bu yolu gudecekse Schuster'e gerek yok. Samet Aybaba, Riza Calimbay, Ziya Dogan vs. turevleri bunu rahatlikla oynatir zaten.

Mac sonu aciklamasinda da "Bugun futbol oynamak degil kazanmak on plandaydi" dedi zaten. Bu mac o acidan ilk yaridaki Bursa ve Gs maclarindaki sablon disi oyuna benziyor. Bugun tabi daha zayif bi rakip vardi o maclara kiyasla, ama icinde bulundugumuz kriz boyle bir oyunu gerektirdi.

Mayor dedi ki...

Schuster disinda bir adam olsaydi. 1-0 onde iken Quaresmanin yerine Almeida yi alirmiydi? Ardindan Bobo'nun yerine Hilberti alip yine hucumu tazelermiydi Antalyasporun bastirdigi dakikalarda?
Yok hocam turkiye liginde o dakkada fernandes alinir, ernst oynuyor olsa ernst alinir vs...
Schuster bugunku sistemle devam ederse besiktas icin en saglikli isi yapmis olur kendine has bir yontemle.

bw1903 dedi ki...

ismailin pozisyonu penaltı attığımız gol ofsayt tüpçü yarın özür açıklaması yapar mı acep

drogba dedi ki...

M.düren açıklama yapmadı mı hala

BJK4EVER dedi ki...

Mayor'a aynen katiliyorum. Sadece bugun degil,her zaman kazanmak on planda olmali.

sy dedi ki...

12'de 12 geliyor!!!!1!!!!

zeze dedi ki...

Ne olursa olsun Besiktas'in baskani Yildirim Demiroren, ya ismiyle ya da baskanlik sifatiyla anilmasi besiktasli durusunu gosterir. Diger takimlarin bize yaptiklarini biz kendi takimimiz icin yapinca zoruma gidiyor arkadas.

Fernandes'le baslamak istiyorum, dusmez kalkmaz bir Allah var bunu biliyoruz da bu adami da dusuremediler bugun. En son yikmaya calistiklarinda yuzundeki alayci gulumseme hala aklimdan gitmiyor. On dakika bile olsa formasinin hakkini veriyor, ve kotu bir macini gormedim, Necip ve Fernandes birlikte gercekten goze cok hos geldiler.. Ben Hilbert'i keserim, Ernst'u keserim ama Fernandes'i kesmem.. Top ondayken diger oyuncular bildigin dinleniyorlar, kaptirmiyor, dusmuyor, sinirlenmiyor.. Ver topu ona 3-5 dakika sonra emin ol gelicektir o top sana geri.. Yeterince yararlanamiyoruz malesef..

Ben hala ne olursa olsun Shuster'le devam etmemiz gerektigine inaniyorum.. Yillardir ayni hataya dusuyoruz, eger sabredebilirsek mutlu gunler gorecegiz.. Oyuna mudaheleleri cok iyidi bugun, tam yerinde yapti hamlelerini, kimseye farkettirmeden.. "Istersek kazaniriz, cok goze hitap etmeyiz belki ama kazaniriz" i gosterdi bugun.. Hakemi de unutmamali tabi, hos degildi lehimize verdikleri..

Guti.... Ne desem seni anlatamiyorum, golunden bahsetmicem zaten biliyoruz seni, de Bobo'nun cikmasina izin vermemesi, en azindan kornerlerde kalmasini istemesi tecrubesini nasil kullandiginin gostergesi.. Necip'le cok guzel anlasiyorlar, onla ilgili konusan futboldan anlamayanlara tokat etkisinde carpiyor... Bi kere dikkat etmeli, bizim bu oyuna gelmememiz gerekiyor.. Sinan Engin ve Sergen'in dediklerini iyice dinleyip ona gore dusunmeliyiz, anladiniz siz onu..

Macin en iyisi Rustuyle birlikte Necipti, Guti her zamanki gibiydi..

Ekrem Ph.D. dedi ki...

Bu macla artik Bobo kendi ipini cekmistir. Artik Rusya'ya mi gidecek Katar'a mi gidecek nereye gidecekse ceksin gitsin.

Gol istatistikleri falan umrumda degil, olmayacak iste, "ben mutsuzum kafam burada degil" diye bagiriyor adam.

Sertug Ozgur dedi ki...

Bobo ilk geldiği günlerdeki gibi acemi olmuş. En rezil maçlarından birini oynadı bence.

Sezon sonunda yabancılardan Ferrari,Bobo, asla üst sınıf stoper olamayacak Sivok, yaşı ve oyun yapısı itibariyle performansı doğal olarak düşmesi beklenen Ernst ile yollar ayrılmalı.

Fernandes bana göre kalite olarak üst düzeyde fakat motivasyon konusunda çekincelerim hala devam etmekte. Laubali bir tip gibi, bilemiyorum.

Sertug Ozgur dedi ki...

Hİlbert'i unutmuşum, Gürcan'ın postuna hak veriyorum fakat yine de kanatlarda çok alternatifimiz yok, kalmalı diyorum ben.

fernandes bu takımda banko oynamalı esasen, kalite olarak üst sınıf olduğunu yeterince gösterdi ama işte bunun önündeki en büyük engeller 1)kiralık 2)takım hedeflerinden koptu. 2) olmasa bu adamın bonservisine kasarsın belki ama şimdi kendi de gelmek istemez. ernst'i geri kazanmaya çalışmak gerek ama necip'i kesmesini istemiyorsak 1) aurelio yerine girerse hilbert oynamayacak ki ekrem'in defansif zaafiyetleri maç kaybettirecek cinsten. 2) nobre'ye forma vermemiz gerekiyor ki bu benim için en kötü senaryo :))

guti'yi biraz daha ilerde kullanmamız gerek diyorum hala. aurelio ön libero diyoruz ama stoperden top almaya guti geliyor, adam göbeğin bile gerisinden ölümcül pas nasıl atacak? Schuster bence şunu bile denemeli: Bobo/Almeida yerine Guti'yi koyup santrforsuz bir Simao-Guti-Q7 üçlüsü. Böylelikle bunun arkasını Necip-Fernandes-Ernst/aurelio ile doldurabilirsin. Guti yoruldu mu ortasaha da düşmez

üste ek: almeida/bobo'nun katkısı sıfıra yakınsıyorken dediğimin hiç bir götürüsü olmaz

BJK4EVER dedi ki...

Fernandes su ana kadar oynadi da ne yapti? Seneye kesinlikle alinmamali, 8 milyon euro cok cok daha iyi harcanabilir, hele ki Ernst ve Necip hala dururken. Oynamasin daha iyi.
Sivok'tan iyi stoper bulabilecegimizi zannetmiyorum, Bobo da kafasi karisik oldugu icin boyle oynuyor, iyi bir Bobo'nun neler yapabilecegini hepimiz biliyoruz, hele ki su Almeida'yi gordukten sonra!

Seneye yabanci transferi yapmayip Ersan Gulum, Omer Toprak, Yigit Incedemir, Taner Yalcin, Ilkay Gundogan, Mehmet Ekici, Deniz Naki, Serdar Tasci gibi oyuncular uzerine yogunlasmaliyiz. Bunlardan 3 tanesi gelse zaten yetecek bize.

Mete dedi ki...

Dün Almeida'nın indirip Hilbert'in kaçırdığı pozisyondan sonra sezon başında Schuster'in istemiş olduğu hızlı ve bitirici bir forvet tipinin oyun formatına daha bir anlam katacağını düşündüm. Almeida bu formatta daha verimli olabilir. Ayrıca maç yazısında Rüştü'ye de parantez açılması gerekirdi haksızlık olmuş...

5 dakika oynattığın adamdan ne bekledin de yapmadı.

Pamukk dedi ki...

ne iğrenç maçtı

BJK4EVER dedi ki...

Daha onceki maclari kast etmistim aslinda. Fernandes oynasa bu sefer Ernst nasil oynamadi denecekti.

@Mete

Cift forvet oynarsan da baska bir yer eksilecek.....

ekşide necipe saldırıyolar koşun

powerslide dedi ki...

bence şuster hala geçiş döneminde.. necip ve ismail onun vazgeçilmezleri olacak dendiğinde geçen hafta insanlar hadi canım bırak sen de necip gene yedek oturur diyordu ama dün şuster necibi tekrar oynatmakla kalmayıp trabzon maçında oynatabilecek formulü bile uygulattı.. dünkü oyundan şuster de memnun değildi, kafasındaki oyun şablonu bu değil, ama inanıyorum ki defansa ve sağ beke kendi oyununa göre oyuncular bulursa bu sefer sistemi tıkır tıkır işler.. seneye aynı kadroyla sadece defansta istikrarı sağlarsak herşey çok daha iyi olur tek ihtiyaç defans elemanlarının hiç aksatmadan her maç beraber oynaması.. bu sene başında sivoku kaybettik, devre arasında da bayrağı ersan teslim aldı.. bu büyük hedefleri olan bir takımın başına gelebilecek en kötü şeylerden biri ve küçümsenen bir problem olarak algılanması beni hayretler içerisinde bırakıyor..

AQ-47 dedi ki...

Dün reha mıhtar didi ki boboynan anlaşılmış, yıllık 2 milyon yuro (500,000 demirören+ 1,500,000 BJK veriyor)

Gürcan Ulusoy dedi ki...

o zaman bizim süpersonik yabancıların hiçbiri imkb'ye açıklanan rakamlara oynamıyorlar.

hadi geçmiş olsun.

Pamukk dedi ki...

adamda ne para var be

~Poseidon~ dedi ki...

Aile olarak 750 Milyon $ gibi bir gelirleri olduğu söyleniyor.

100'ünü kulübe yatırmış çok mu?

Muhtemelen 5-10 seneye satın alır takımı.

ozzie dedi ki...

Bobo'yla sozlesmeyi uzatmasinlar.

Insaf artik, para pul isleri yuzunden yattigi maclarin haddi hesabi yok. Hadi Ankaragucu gibi bir yildan fazladir parani alamiyorsundur, anlarim. Ama gelecek sezonlarda alacagin para yuzunden oynamamanin ne mantigi olabilir ki?

Sakatsan oynama, eyvallah. Ama, sakatim diye sezonun en civcivli doneminde ulkene git, Almeida alindi diye zirt geri gel, oynatilmadigin icin Twitter'da salla, forma sansi verildiginde de sahada ruh gibi gezin.

Ne kadar severdim seni Bobo kardesim, haydi Figer'le, karinla yolun acik olsun.

Yorum Gönder

Ara