.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

2 Şubat 2011 Çarşamba

Maç Yazısı: Beşiktaş - Gaziantep BŞB

Erhan Güven'in oyuna girmesiyle birlikte bende maç izleme hevesi kalmadı, maç da ztribün de zaten sapıttı. Daha 3-0'da biten maç 5'e gitti; Beşiktaş'ın moral motivasyonu için Gaziantep BŞB'nin altın tepside sunduğu ilaç niteliğinde bir müsabaka oldu. Maçtan geleceğe dönük bir sinyal çıkarmak zor bu yüzden.

Kısım I: Kehanet


- İşte abi gördün mü? Ortasahayı sağlama alınca, takım elbet de skor üstünlüğünü kazanıyor bir şekilde. Ortasahada Necip çapa oldu, Ernst ise ofansif olarak çok etkin oldu. İBB'ye karşı böyle oynasaydık çok daha şanslı olurduk. Demek ki o kadar bastırmadan da oluyormuş bu iş değil mi?

İyi de abi Gaziantep BŞB o kadar fazla alan bıraktı ki, ekstra yaratıcılık kullanmaya gerek kalmadı. Beşiktaş bu düzenle, hatta hemen hemen aynı kadroyla sene başında da oynuyordu zaten, bir tek Fernandes mi bu farkı yarattı? İBB gibi oyunu geride kabullenip defansif olsaydı Gaziantep BŞB bugün bu pozisyonlar oluşmazdı. İlk gole baksana?

Bu maç sonundaki yorumlarda bu çizgide diyaloglar gelişeceğini düşünüyorum açıkçası, zira maçın karakteri kararsızlık yaratmaya oldukça müsait. Ben ise şu anda ortadayım açıkçası, bu maçın hiçbir varsayıma ölçü olamayacağını düşünüyorum.

Kısım II: B Planı'nın Artıları


Bu maçın ilk yarısında benim en çok hoşuma giden Hilbert - Ekrem sağ kanadını yeniden görmemizdi. Bu ikilinin oyunu bize umut vaat etmişti zamanında (o zamanlar Simao yoktu tabii), ve de özellikle ikinci golde görüldüğü gibi üretkenlik de sağladı. Hilbert'in açığa geri dönmesiyle birlikte sene başında bize verdiği "uzak forvet oyununun fundamentallerini biliyorum ben" mesajının altını çizdi biraz. Bu olguyu biliyorduk ama unutmuştuk, şimdi çok güzel bir alternatifimiz oluştu Simao ya da Quaresma'nın eksik olacağı bir hale. Artık Erhan Güven görmeyiz umarım, bugün son maçı olsun Beşiktaş formasıyla.


Fernandes hakkında biraz daha güzel yargılar oluştu bir de bende. Kendisi Necip'in dinamizmine sahip, ama Necip'ten daha tecrübeli olduğundan enerjisini yaldır yaldır alan kapamaya harcamıyor. Bu durumda Necip'i daha kısıtlı bir rolle verimli olacağı şekilde Aurelio'nun "genç" alternatifi olarak görebiliyoruz kadroda, Ernst - Fernandes ikilisi de olumlu anlamda geleceğe düşülen bir not oluyor.

Kısım III: Bir Soru


Gaziantep BŞB bugün açık bir oyun oynadı, daha doğrusu kendi bildiği oyunu oynadı, kapanmadı ve kaybetti. Bu da Yılmaz Vural'dan övgü aldı, zira kendisi de Kasımpaşa ile aynı felsefede oynuyordu. Peki biz bugün Gaziantep BŞB'nin stratejisini, Beşiktaş taraftarı olarak övecek miyiz? "İBB'ye bak bir de Antep BŞB'ye" diyecek miyiz?

Schuster'i maça özel yaklaşımlar getirmediği için eleştirirken, Gaziantep BŞB'nin "cesaret"ini övmek, iki yüzlülük değil midir?

Kısım IV: Özet Geç Lan!


Güldük eğlendik, iyi maçtı da bize Yılmaz Hoca'nın tam rakı sofralık adam olduğu haricinde de bir şey öğretmedi.

Ha, moral oldu mu, oldu. O da iyi oldu, güzel oldu.

Not: Fotoğraf NTVSpor'un sitesinden alınmıştır.

46 Yorum:

occasion dedi ki...

beşiktaş'ın yedekleriyle 5-0 aldığı maç olmuştur. a2'dir bu takım, o kadar.

Bu maç hiç bir şekilde ölçü değil.İşin ilginci bu takımı başka bir maçta deneme şansı hemen hemen hiç yok.

Bence de Hilbert-Ekrem alternatifinin kenarda duruyor oluşu önemli bir avantaj.Kanat ortalarından sonuç alamıyoruz sıfıra inilen pozisyonlardan sonuç alabiliyoruz ve dediğin gibi Fernandes'in Guti'den daha dinamik olması bu pozisyonlardan sonuç almamızı da sağlıyor.Bugün Ernst 'in top kazanmada pek katkısı yoktu zira yerini Guti ile değişecek büyük ihtimalle.Çapada Aurelio'nun tek alternatif olmadığını göstermesi açısından Necip'in performansı önemli.

Sezon başında ki bir dmc 2 mc sistemine dönüş olabilir mi acaba ?

SirEvo dedi ki...

O değil de, en son kaç sezonunda 2 maç üst üste frikikten gol attık biz?

emireri dedi ki...

hilbertin simao veya quaresma ile oluşurduğu ikililerden vazgeçmemek gerek, çünkü bu maçı ve sezonun ilk yarısını hatırlayın, önde oynadığı zaman hilbertin sınırlı teknik kapasitesi biraz sorun oluşturuyor. çizgiye kadar mükemmel işler yapıyor ama öyle ortalar ve öyle şutlar çıkarıyor ki bazen tebessüm etmemize neden oluyor. neyse çok iyi niyetle oynayan, çok efor sarfeden bir oyuncu ve oyunda olduğu süre içerisinde rakibin sol beki neredeyse hiç oyuna dahil olamıyor oluşu en büyük avantajımız. zaruri olmadıktan sonra ekrem kulübede devam etmeli. avrupada ise simaonun yokluğunda bu ikili uygundur, ancak hilbertin bek olarak tercih edilmesinden yanayım.

o değilde bugün kü fernandes performansı beni almeida-fernandes tercihi konusunda iyice karmaşaya götürdü. avrupa liginde önümüzdeki turlarda bu oyuncunun takımda olması sanki almeidaya göre daha fazla şey katabilirdi. almeida da yaptığı presle takıma faydalı oluyor ama hani gutinin çabuk yorulmasına karşın ortada düzgün ayaklı ekstra bir oyuncuya daha sahip olamamız ileride karşımızdaki takımlara karşı iyi bir önlem olabilirdi. fernandes tercihi iyi olabilirdi ama almeidadan da memnunuz..

BJK4EVER dedi ki...

Ben her halukarda kontrollu oyundan yanayim. Eger ki Karabuk macinda yine tek onlibero+Guti ile cikmazsak farki gorecegimizi umuyorum.

Sene basinda baklavali sisteme donecegimizi sanmam, bu sisteme donus Q7 ve Simao'yu oldurmek demek. Hadi tek forvet+Q7 serbest yaptin, peki ya Simao? 4-3-3'ten sasmamaliyiz bence.

ohm dedi ki...

Quaresma ile Bobo arasında bi sorun varmış gibi görünüyor.Yada bana öyle geldi.

Hacı benim dediğim sistemde 4-3-3 oluyor zaten.Ortada Necip-Fernandes-Guti - ileride Simao-q7-Almeida.Sahte 9 rolü yerine bugün ki gibi oynasak daha faydalı olur mu ?

Bence 2. yarılara bu sistemle başlamak çok faydalı olabilir.Böylelikle Nobre kazması göstermelik 2-3 gol atıp 3 er milyondan 3 yıllık sözleşme yapmasın ..

Eger ortasaha Aurelio - Guti olmazsa Nobre'nin islevi minimuma iner zaten. Ama ortasaha Aurelio - Guti ise Nobre'den baskasi oynayamaz orada.

Necip - Fernandes - Guti - Simao - Q7 - Almeida oynadiginda da ya Sivok'tan ya da Hilbert'ten feragat ediyorsun defansta.

matiasemilio dedi ki...

ben de bobo ile quaresmayı biraz soğuk gördüm..yanılıyorumdur inşallah..

tearkan dedi ki...

quaresma ile genel olarak oyun içerisinde anlaşmak pek mümkün değil. nerede ne yapacağını bir tek kendisi biliyor çünkü. pas mı verecek, şu mu atacak yoksa çalım mı atacak kestirmek imkansız. trabzon maçında da bobo'nun tepkisi olmuştu yine tercih yüzünden. bugün de bir pozisyonda ilk başta pas vermedi. topu sağa çekip öününü boşalttı şut çekecek diye beklerken ortaya çıkardı bobo ve fernandes de topun önünde kaldılar. çübkü ikisi de ilk başta pas vermeyince artık vermez şut çeker seken topa bakalım düşüncesiyle öne hareketlenmişti.

bu tür durumlar aslında ilk yarıda da oluyordu; fakat hem q7'nin getirdiği trivela hevesinin biraz biraz geçmeye başlaması, hem de simao'nun gelişiyle daha bi göze batmaya başladı sanırım.

ozzie dedi ki...

Bu mac maalesef benim Bobo'yla olan gonul baglarimi kopardigim mac oldu.

Bencil tercihleri falan degil, mesele.

Sozlesme yillarinda yasadigi gelgitler, guvenilmez olusu artik cidden sevimsiz oldu. "Sakatim, oldum bittim" diye gidiyorsun, sonra da Almeida gelince "Allah Allah" diye donuyorsun. O boyle dengesiz olunca da takim caresiz ve hakli bir sekilde UEFA'ya Almeida'nin ismini veriyor. Oysa bugun Fernandes'in ozellikle de Avrupa'da ne kadar faydali olabilecegini gorduk. Dolayisiyla Bobo bizi hem kendimden hem de Fernandes'ten mahrum ediyor gibi geldi.

"Q7 ile arasindaki soguklugu da ben mi uyduruyorum" diye dusunuyordum da olgun ve matiasemilio da ayni seyi dusunmus.

Bobo guzel kardesimizdi, elimizde buyudu, onun kollarini acip kosmalari ruyalarimiza girdi ama keske adam gibi topunu oynamaya devam edip, para isini sezon sonuna biraksaydi.

Abartiyor olabilirim ama farketmeden kirilmisim iste...

Onun disinda beni mutlu eden cok sey oldu:

- Ekrem IBB macindan daha iyi bir performans gosterdi.
- Ernst Dayi dondu, o guzel kel kafasindan gonlume bir gokkusagi uzandi :)
- Fernandes'in ne kadar dogru ve cok amacli bir transfer oldugu goruldu.
- Dunya gozuyle gol yemeden mac bitirdigimizi gorebildim bir kere daha.

Ekrem Ph.D. dedi ki...

Ekrem daha yeni sakatliktan cikti, biraz daha form tuttugu zaman kontenjan acisindan bizi rahatlatan joker olacak.

Miliyet'te soyle bir haber vardi bu arada:
http://spor.milliyet.com.tr/schuster-in-fernandes-plani/spor/spordetay/02.02.2011/1347489/default.htm

Schuster Fernandes'i stoper oynatmayi dusunuyormus.

BJK4EVER dedi ki...

@Ovunc

Abi kusura bakma, DMC MC MC diyince benim aklim hemen baklavaya gitti, yanlis anlamisim. Katiliyorum, bence de 4-3-3 sistemi sahte 9'lu sistemden daha iyi. O sistemin tek avantaji Nobre'den dolayi ekstra yabanci oynatma olanagi ve cabuk gol getirmesi, ama ayni sekilde riskler de artiyor.
Ben o sistemde de bir sakinca gormuyorum, yeter ki dogru macta olsun ve oyuna iyi sekilde mucahele etsin Schuster.

Karabuk macinda ne olacagini cok merak ediyorum, baya karmasik bir hal aldi takim.

AQ-47 dedi ki...

Bobo çok top ezdi, daha çok gol atabilirdi, tabii adam gidecek neye yarar da diyebilirsiniz...

AQ-47 dedi ki...

Sahtekarlığı sevmeyen bir futbolsever olarak klasik 4-3-3 iyidir, sahte 9'a hayır diyorum, Nobre 2 maç gol attı hemen kadroları ona göre düzmeye başladık

Nobre gol attigi icin degil, Turk pasaportu aldigi icin kadrolari ona gore diziyoruz :)

Cenk
Hilbert Sivok Toraman Ismail
Necip
Ernst Fernandes
Simao Guti Quaresma
Almeida

Super kadro ama 7 tane yabanci var :)

Hilbert-Simao-Quaresma rotasyonu dedi mesela Noat, o bence de cok mantikli ama "Q7'yi yedek birakirsak kuser :'(" faktoru de var elimizde.

Artik sakat, cezali ne varsa ona gore kadro yaratacagiz demek ki.

Ekrem Ph.D. dedi ki...

Hilbert'i de Turk yapariz biz 3 sene sonra :)

Sertug Ozgur dedi ki...

Ernst biraz havalandı gibi gözüktü bana, umarım yanılgıdır!

Ekrem Ph.D. dedi ki...

Ernst'in havalanacak hali mi kalmis abi, adam kac mactir yedek :)

ohm dedi ki...

Yalnız iso nun da hakkını vermek lazım bence.Geçen seneye oranla kendini baya geliştirmiş.

Ekrem Ph.D. dedi ki...

Schuster'in Ismail'in gelisiminde katkisi buyuk...

tearkan dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
tearkan dedi ki...

@ shelbyl
abi kadronun tek sorunu yabancı sayısı mı? :)




uefa kadrosuna da keşke fernandes alınsaymış. orta saha yanında sağ önde de oynayabileceği izlenimini edindim be bu maçta. ayrıca bobo'nun yanına sızışları, ileri yaptığı koşular da güzeldi. ah bir de kornerleri dışardan falso almasa :)

Ekrem Ph.D. dedi ki...

Uefa kadrosuna Fernandes'i almak buyuk risk olurdu. Sonucta onun bolgesinde oynayabilecek Ernst, Guti, Necip gibi adamlar var (Aurelio biraz daha defansif gorev ustlendigi icin onu saymiyorum). Ama takimda Almeida ve Bobo'dan baska kaliteli forvet yok. Bobo'nun da kafasinin nerede oldugu belli degil. Kadroda tek forvetle Uefa'ya gidilmezdi, hele su durumda Bobo'ya guvenip hic gidilmezdi.

@tearkan

Ben zaten seni test ediyordum :)

Ahaha. Hem 12 adam koymusum, hem de 7 deyip 8 tane yabanci, abov.

Tuco Salamanca dedi ki...

bobo'ya haksızlık etmeyelim bence.

onun yerinde olsak, nobre'nin aldığı parayı gördükten sonra, bir dakika beşiktaş'ta kalmazdık herhalde çoğumuz.

kafası yerinde olsun, her zaman en skorer oyuncumuz olacaktır. hele şu yerli statüsü olayı da bir halledilse.

Jesper dedi ki...

@ shelbyl
Hocam senin bu takımınla her maçı alırız aslında :)

Bobo ile Quaresma'nın arası bana da soğuk gibi geldi. Bende girip yazmak istedim fakat arkadaşlar belirtmişler.

Ayrıca bu maç için takımın oyunundan çok kişisel performansları ölçü alabiliriz diye düşünüyorum.
Mesela Hilbert. Çok iyi oynadı orda. Hatta Quaresma'dan daha verimli oldu.
Fernandes'i ilk kez 90 dakika izledikten sonra her maç kadroda görmek istiyor insan.
Fakat benim en çok beğendiğim ve en çok sevindiğim kişisel performans İsmail'den geldi.
Bence de İsmail'İn gelişiminde Schuster'in payı büyük.

helldoradotcom dedi ki...

Bobo konusunda ben de cok ilimli degilim acikcasi. Nobre ondan fazla para aliyor diye oynamiyorsa da hemen gitsin! Yerine biri bulunur elbet. Dun aksam da ben pek begenmedim oyununu acikcasi. Dun gecenin surprizi ismail'di bence. Oynadikca guc ve guven kazaniyor. Ekrem'in sag taraf kontenjanina esneklik getirecegi kesin fakat solda ayni seyi soylemek mumkun degil malesef. Ismail'e genc bir alternatif bulmak sart bu sezon sonu. Bobo'nun ve Nihat'in gidisi ile yerine hizli bir forvet alinabilirse daha kompakt bir kadro elde etmis oluruz. Fernandez dun geceki 90 dakikasi ile gonullere su serpti. Shcuster'in isi cok zor gercekten. Yabanci sinirlamasi, geri kosmayanlar, ileri kosup da gol atamayanlar derken nasil kadro dengesi saglayacak merak ediyor, mac icerisinde degisiklik yapabilme konusunda kendisini gelistirmesini umut ediyorum. Amin

Tuco Salamanca dedi ki...

ismail'i hep çok eleştirirdim ama hakkını yememek lazım. böyle devam ederse banko adamların başında gelir her zaman.

Bogac dedi ki...

Gaziantep BB bizi ve Manisayı yenmiş ve kupa gruplarında Trabzon ile berabere kalmış bir takım mı? Seneye süper lige çıkma adayı bir takım mı? Kasımpaşa, Konya, Buca, Gençlerbirliği ve hatta kötü formuyla eski rakibi Karabük gibi takımları sizce yenebilir mi?

Tüm soruların cevabını evet olarak veriyorsanız ve kaliteli bir oyunla 5-0 galip geliyorsa takım işler yolundadır. Bu takım İnönü'de maç kaybetmez. Hafta sonu Karabük maçı da böyle olacak. Çok büyük fikstür avantajı da var. Bu takımda ışık var hocam.

Tuco Salamanca dedi ki...

bu arada bobo sanırım beş yıllık süreyi doldurdu. acaba türk vatandaşlığı için başvuru yaptı mı yada önceden yaptı ise süreç nasıl işleyecek?

Adsız dedi ki...

fernandes'in satış opsiyonu bizde mi?

Fernandes'i 10 m €'dan aşşağı almamız zor.Sözleşmesi 2013'te bitiyor.Bence Banega'dan Mehmet Topal'dan filan 2 gömlek üstün bir adam ama çok fazla sakatlanıyor.1 sene daha kiralık gelebilir bir ihtimal.

Batistuta35 dedi ki...

Fernandesin opsiyonu 8m ve opsiyon hakkı bizde rahat olun tabata fiyatına sajdgas:)

Pamukk dedi ki...

ne çok konuştu Yılmaz Vural kafam şişti :p

tekme bile yemedik nerdeyse, ilk kez! saolsunlar :P
hilbertin pozisyon hariç gereksiz yere maç gerildi

Pamukk dedi ki...

"olgun dedi ki...
Quaresma ile Bobo arasında bi sorun varmış gibi görünüyor.Yada bana öyle geldi."

bana da öyle geldi.. paşam Almeida onun yüzünden oynayamadı die tripte heralde.

Pamukk dedi ki...

vay anam Bobo gitsinmiş beğenmiyosunuz tavrını demek. gitsin sarı laci forma giysin sevinirsiniz.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

babacım bobo'nun türk olması gibi bir ihtimal yok.

en iyisi eser şunla ilgili bi yazı yazsın da, bobo türk olacak beklentisi ortadan bi kalksın...

Tuco Salamanca dedi ki...

bence de konuya vakıf bir arkadaş bizi bobo'nun durumu hakkında aydınlatsın.

ozzie dedi ki...

Pamukk dedi ki...
vay anam Bobo gitsinmiş beğenmiyosunuz tavrını demek. gitsin sarı laci forma giysin sevinirsiniz.

Ne gereksiz bir uslup ve soylem.

Jesper dedi ki...

Eskisi gibi kıyak vatandaşlık yok artık.
Bobo'nun Beşiktaş'ta türk statüsünde oynayabilmesi için ;
Öncelikle 5 sene Türkiye'de ikamet etmeli ( tatil yada izin için ayrıldığı süreler çıkarılıyor )
ardından bu 5 sene bitince Bobo kendisi bir dilekçe ile Türk vatandaşlığı talebi istemelidir.
Vatandaşlık talebi etse dahi talep tarihinden itibaren 5 sene daha Türkiye'de ikamet ettikten sonra Türk vatandaşı olabilir.
Kısaca Bobo anca vatandaşlık talep etme hakkını yeni kazandığından bugün böyle bir talebi olsa 5 yıl sonra Türk vatandaşı olur. Yaşıda 30-31 olur, çok güzel olur.

BJK4EVER dedi ki...

Benim bildigim kadariyla da Turk vatandasligini aldiktan sonra milli takimda oynamayi kabul ederse Turk statustune girebiliyor, 5 sene beklemesine gerek yok. Yani Bobo kabul ederse seneye Turk statustunde olabilir.

ozzie dedi ki...

Tuco Salamanca dedi ki...
bobo'ya haksızlık etmeyelim bence. onun yerinde olsak, nobre'nin aldığı parayı gördükten sonra, bir dakika beşiktaş'ta kalmazdık herhalde çoğumuz.

Evet, futbol uretimi acisindan akil alir gibi degil Bobo ve Nobre'nin aldiklari paralarin kiyaslamasi. Ancak bu Bobo'ya yapilan bir haksizliktan cok, yillardir yapilan yonetim hatalarinin sonucu. En nihayetinde Bobo bu halde baska hicbir yerden (GS, FB haric) bu kadar para alamaz. Besiktas Bobo'yla bircok seyi dogru yapti. Gencken getirdi, gelismesine uzun verdi, sakatliklarinda sabirli davrandi ve bunca sure icinde gelen hicbir teknik direktore onu ezdirmedi. Bobo da cogunlukla performansiyla yonetimin toleransini ve taraftarin sevgisini hak etti.

Benim dedigim de su: Bobo Besiktas'tan daha iyi bir takimda veya daha iyi kosullarla oynayabilecekse, buyursun gitsin. Uzuluruz ama gidisini anlariz. Ancak Besiktas da sozlesmeli oyuncusu oldugu sure boyunca Bobo'nun en iyi performansini almayi fazlasiyla hak ediyor. Gecmis donemlerde bazen oldugu gibi ilk yari sonunda da cekip gitmesi, sonra da Almeida gelince mucizevi bir sekilde "iyilesmesi" Bobo'nun is ahlaki konusunda beni suphelere itiyor.

Kisacasi, evet Bobo hak ettigi parayi alsin, eyvallah. Ama Bobo da Besiktas'a hak ettigi devamliligi versin, takima santaj yapmasin.

PS: Doktor da degilim, Bobo'yu da kisisel olarak tanimiyorum. Dolayisiyla soylediklerimin somut gerceklerden cok basin filtresinden suzulen spekulasyonlari algilayisima dayali oldugunu kabul ediyorum. Bobo'yu cok sevmis bir taraftar olarak ondan bu kadar sogumus olmam beni de hayretlere dusuruyor.

Pamukk dedi ki...

öyle, kabayımdır biraz.
Bobo şu 2 renkli takımın formasını giyecek diye ödüm kopuyor hassasım o yüzden.

Jesper dedi ki...

@ BJK4EVER
O işin apayrı boyutu. Onun için Bobo'nun milli takımda oynaması da yetmiyor. Bakanlar kurulundan karar çıkıyor, Cumhurbaşkanı imzalıyor.
O çok farklı birşey ve onun emsali Türkiye'de sadece Nobre.

Olması gereken ilk anlattığımdır.

BJK4EVER dedi ki...

Bildigim kadariyla da bakanlar kurulu karari sadece ozel vatandasliga gecme durumlari icin, Nobre vatandasligi aldiginda 5 sene doldurmamisti, ama ulke tanitimina katkidan erken vatandaslik hakki aldi ve Turk statustune gecti. Benim bildigim bu sekil Bebbe de var, vatandaslik aldiktan sonra milli takimda oynayabilecegi icin Turk statusune girdi, sonra Kamerun milli takimina cagrilinca da cikartildi. Benim bildigim bu, senin dedigin sekildeyse zaten olme essegim olme, toplam 10 sene bekleme suresi oluyor.

Yorum Gönder

Ara