.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

20 Ocak 2011 Perşembe

Guti'den Alex Çıkar Mı?

Sezonun geride kalan diliminde futbola dair bazı bilgiler edindik. Çift ön libero, tek ön libero, Delgado, Tabata, Guti, Quaresma derken 14 puan geriye düştük. Artık maçların tek tek ele alınması gereken, gerçek anlamda puan kaybına tahammülün olmadığı haftalara girdik. Bu haftalar ligin normal seyrinde son 8-10 haftadır ama biz 17 hafta kala başladık.

Yarınki Buca maçı taraftarlar açısından heyecan verici olmasının yanı sıra, yeni transferler sonrası Schuster'in futbol düşüncesini sahaya yansıtması açısından da geleceğe ışık tutacak.

Nisbeten kolay bir rakibe karşı oynanacak iç saha maçı...

Taraftarlarda Schuster'in ilk yarıda dönem dönem denediği tek ön liberolu (ön liberoydu, çapaydı, şavaşkandı takılmayalım) oyunun tekerrür etme ihtimalinden kaynaklanan bir endişe var.

Ernst + Guti
Aurelio + Guti

olmadı, olmuyor deniyor.

Tavsiye edilen ise, Guti'nin 4-2-3-1 düzeninin serbest oyuncusu olması yönünde. Lakin, bu düzenin tavsiyecilerinin gözden kaçırdığı bir husus var; Guti bir Alex değil... Şaka bir yana, o düzende, o pozisyonda oynayan oyuncunun Alex istatistiğinde olması beklenir. Oysa Guti, tip olarak da Alex tipinde bir oyuncu değil. Guti ideal pozisyon olarak, Alex'in arkasında gerçek anlamda oyun kurucu gibi oynayan bir takım organizatörüdür.

Oysa kimileri kabul etmese de, Alex temel olarak forvetleşmiş bir oyuncudur. Alex boş koşu yapar, ön direk / arka direk sever, bazen bir maçta topla 10 kere buluşur ama problem etmez, tek bir vuruşla skoru değştirdiğinde işini yapmış kabul eder. Yorumcular da ha keza o performans üzerinden Alex'i göklere çıkarırlar. Rolü o dur...

Oysa Guti öyle değildir. Guti, Alex'e pası atan adamdır. Topu savunmadan alan adam da Guti'dir, Nobre'ye atan da... Oyunun kalbindedir Guti. Hücumun başlangıç noktasıdır. Siz Guti'yi, Guti'nin oyun alanını rakip kaleye yakınlaştırırsanız, ondan beklemeniz gereken temel istatistik gol istatistiğidir. Peki Guti, ligin ilk yarısında, arkasında iki orta saha oyuncusu varken, gol noktalarında yeteri kadar bulundu mu? Bakın, gol attı mı, atmadı mı demiyorum, gol noktasında bulundu mu diyorum.

Türkiye'deki futbol algısı, hep buradaki örnekler üzerinden şekilleniyor. Alex gerçeği var ise, Guti'yi Alexleştirmek istiyoruz. Bir dolu oyuncuyu Hakan Şükürleştirmeye çalışıp bitirdiğimiz gibi. Oysa Guti'yi değerli kılan, onu dünya futbolunda var eden oyunu Alex benzeri bir katkı değildi, asla da olmadı.

Ayrıca, Fenerbahçeli arkadaşlar darılmasın da, Guti / Alex... Mukayese etmek kolay değil. Zaten Alex yıllar yılı Guti'ye benzeyemediği için mevcut kariyerinde kısılıp kalmadı mı?

Öncelikle şunu kabul edelim, Guti'nin mevcut fiziki yapısıyla 90 dakikaları tamamlaması kolay değil. 90 dakikayı tamamlamak adına kondüsyonunu idareli kullanması da doğru değil.

Ernst+Guti bize ne kadar endişe verici ise, Ernst+Aurelio+Guti de o kadar gol kısırı bir takım yaratacaktır.

Belki de, yapılması gereken, Guti'yi takımın merkezi yapmaktan öte, bir yan unsuru olarak görevlendirmektir.

Ne yazık ki, deneyip yanılmaya vakit yok. Tek yanlış oyuncu tercihi bile bize bir sezona mal olabilir...

26 Yorum:

BJK4EVER dedi ki...

Guti'nin Alex olmayacagi kanisina nasil vardiniz? R.Madrid'de santrfor oynamis ve o sezon 20 gol atmis bir adam sonucta Guti. Kaldi ki fiziksel eksikligi o mevkide simdiki mevkinden daha az dezavantaj olacak, o da kesin. Bence bu kesinlikle denenmeli, belki Alex kadar gol atmaz ama paslari daha oldurucu ve tehlikeli olur. Oyun kalitemiz duser, ama daha cabuk gole gideriz, orta alandan yeterince rahat paslarini atamiyor adam. Tottenham'da Modric o rolu ustlenebilir, cunku 8-9 km kosan bir adam, ama bizim yapmamiz gereken sey ya 4-3-3 oynamak ya da 4-2-3-1 oynamak, olmuyorsa Manisa macindaki 4-4-2+Guti buyuk sikinti yaratir. Guti'den bence Modric'ten cok vd Vaart olur.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

guti'den alex olmayacağı kanısına ilk yarıdaki tüm maçları izleyerek vardım.

SirEvo dedi ki...

Guti'den kimse çıkmasın. Yapabilecekleri ortada olan bir oyuncuyu harcamayalım sadece. Ben hala önce defansif güvenliği önde tutalım istiyorum. Gol yemedikten sonra atarız bir şekilde bu kadroyla. Ama çok kolay pozisyon verip en olmayacak golleri yiyoruz. Gerçi hani 2 ön libero + Guti taktiğiyle oynayınca sanki hiç gol yemeyecekmişiz gibi düşündüğüm anlaşılmasın, bu takım bu defansif aylayışla her türlü gol yer. Salak saçma bir ofsayt taktiğidir gidiyor.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

daha iyi savunma yapabilmenin yollarından biri de, daha iyi hücum edebilmektir.

sağ açığında holosko, forvetinde bobo-nobre, sol açığında ali kuçik olan bir takımda guti belki de haddinden fazla koşmak durumunda kalıyordu.

oysa mevcut kadroyla çok daha iyi hücum edebileceğiz.

çok daha az top kaybı yapacağız.

top bir o tarafa, bi bu tarafa gitmeyecek.

@bjk4ever

sezon başında guti-ernst orta sahayı ne kadar götürebilir soru işareti dediğimde, götürmez mi be, o adam guti dediğini anımsıyorum.

BJK4EVER dedi ki...

Daha az top kaybi yapacagimiz dogru da, ama ileride 1 ve hatta 2 adam ekstra tutacagimiz da gercek. Manisa macinda da 2 gol yedek, 3-4 tane tehlike atlattik sonucta.

Sezon basinda soylemis olabilirim, belki 4-4-2 kadrosu yaparken demistim, ama feci yanilmisim o zaman.

cakmaktas dedi ki...

benim fikrim futbolda her oyuncuya belli roller verilmesi yonunde.Yani guti 4-4-2 nin ortasinda da oynayabilirDI.yani bugun aurelio ve guti nin yaslari 28 civarlarinda olsadi,eyvalalh oynasinlar derdim,fakat ikisi de +33.Diyecegim sudur ki 4-3-3 lu bir duzende(ilerisinin quersma-simao-almeida oldugunu dusunuyoruz) querasma nin arkasina ernst veya fernandes.simao nun arkasina da guti yi koyup arkada da capa olark aurelio(defansin icine kacan,fakat ayni defansi gerektiginde blok halinde ileri cikaran) yu kullanmak mantikli olur.guti bir beyindir,alex ise totti vari bir adamdir.guti nin real madrid yillarina baktigimzda zidane ile kaka ile ayni 11 de yer aldigini goruyoruz.2 alex bir takima fazla tezinin dogrulugunu kabul edersek demekki guti bir alex degil.Daha iyi daha kotu karsilastirmasi yapmadan rollerinin tamami ile farklli oldugunu soylemek istiyorum.

guti alex'e topu atandır görüşüne pek katılamıyorum. netçede alex bir totti değil. alex de önünde birileriyle oynuyor, boşluklarına giriyor ya da boşluk yaratıyor vs vs. guti gibi oyunkuruculuk görevi almıyor belki ama bu farklı yerlerde oynamaları gerektiği manasına gelmiyor. iki tane görevleri "geniş" olmayan, disiplinli mücadeleci ortasahayla beraber(bak önünde demiyorum, serbest diyorum) guti 90 dakika mücadele edecek gücü muhafaza edecektir. Bunu delgado da yapıyodu 4-4-1-1 oynadığımız vakitler ama delgado'nun, oyunkuruculuğa soyunmamak dışında sorumluluk almama gibi durumları da vardı. zidane aklıma geldi bir an ama real'in o sıraki taktiğini hatırlayamadım, var mı hatırlayan? araştıralım


4-4-2den bahsedecek olursak, biliriz ki 4-4-2 kanatlarının da takım savunmasına muazzam katkıları olmak zorunda. böyle bi taktikte sağ ortasahan, zaman zaman "kazma" olarak nitelenen hilbert olmalı. quaresma ve simao'yu oynatacaksan her maçın banko üst olur. sonra iddaa'da üst oranın 1.20'ye falan iner. böyle bir şey istemeyiz.(yazının sonuna doğru sapıttım)

alex bi totti değil yazıyorken benden önceki yorumu okumamıştım vallah billah. ama değil yani :))

Basar dedi ki...

Ernst+Aurelio+Guti gol kısırı kabul peki Fernandes+Aurelio+Guti veya Ernst+Fernandes+Guti için de aynı ifadeyi çıkaracak mıyız? Buna bir bakmak lazım...

cakmaktas dedi ki...

alex bildigimiz SS diye tabi edilen second striker in ta kendisidir.bitiricidir,bos alana kosu yapar,kafa ile gol atar.yani ozellikle son 3-4 senesindeki futbolu ile totti ile akrabalsmis konumdadir.fakat guti nin oynadigi tarali alan ile man. united ta bir zamanlar scholes un oynadigi tarali alan oldukca benzesmektedir.sen eger ille de 4-4-1-1 oyniyim diosan(querasme ve simao gibi defansif yetileri olmayan kanatlar ile)guti nin arkasindaki iki adam dinamo gibi olmali.yani man.united in ronaldo lu zamanda samp ligini kaldirdigi zaman sahip oldugu orta sahalar gibi.yanilmiyorsam fletcher ile birisi daha vardi.bizde bunu fernandes ernst ikilisi ile anca yapabiliriz.suraya dikkat yanniz,bu gobekte oynayan iki orta sahanin -eger cok hucumcu kanat kullaniosaniz- salt defansif veya defansin icine kacan versiyondan olmamasi sarttir!

Basar dedi ki...

Ernst+Fernandes+Guti oynatıp Quaresma'yı yedek bırakmak (zaten tekrardan sakatlık yaşayacağına inanıyorum) ileriyi Simao+Almeida (veya Bobo)+Hilbert olarak kurmak çok dirençli ve iki yönlü takım yaratacaktır kanaatindeyim.

Yedekten ise Quaresma ve Bobo'yu (veya Almeida) oyuna sonradan sokmak sıkışan maçlarda iyi bir etki yaratacaktır.

Bu sistemde malesef olan Sivok'a oluyor!

Pamukk dedi ki...

Guti bir alex bile değilsin :p

alper dedi ki...

Guti de beni en çok hayal kırıklığına uğratan şey kaleye çok az şut çeken,kaleyi çok az yoklayan ve direk golü çok az düşünen yapıda bir oyun oynaması ve yazarında belirttiği gibi genelde aksiyon bölgelerine uzak kalması.
ben hoca olsam ve elimde guti olsa onu mümkün mertebe rakip kaleye yakın yerde oynatmaya,oralarda görmeye ve oralarda topla buluşturmaya çalışırım.bu yaşıyla guti için bunu yapmanın yolu ise arkasını doldurmak ve basit topları alıp ileri atmak işinden onu kurtarmak diye düşünüyorum.ceza yayı civarında bulunmasını gezmesini istediğim gutiye topu atacak bir oyuncu ve oyun düzeni bulmamız gerek bence.futbolu hücumdan çok savunma yönüyle izleyen,değerlendiren ,beğenen biri olarak ise bu düzenin 4-3-1-2 oldu kanısındayım.böylece hem savunma güvenliği ve direnci artacak hemde gutiyi gol bölgesine yakın yerde değerlendirme ve sömürme şansına sahip olacağız diye düşünmekteyim.bu açıdan baktığımda ise orta sahada ki üçlüde orelyo değil necip oynamalı diye iç geçiriyorum.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

e bu sefer de simao ile q7 dışarıda kaldı :)

Tuco Salamanca dedi ki...

yabancı sınırlaması kalkmadığı sürece mantıklı bir 11 oluşturamayız.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

ama trabzonspor ve bursaspor mantıklı 11'ler çıkarabiliyor. kimse devşirme pozisyonda oynamıyor falan.

alper dedi ki...

@gürcan ulusoy

bence zaten Q7 dışarıda kalmalı.:))

bu yorumumu tamamen gutiyi oyantabilmek için yaptım yoksa guti ve q7 yedeklerden biri olmalı şu bjk kadrosunda.bence..

sozcelyk dedi ki...

ben hala guti bir alex değil alex bir totti değile gülüyorum :D

sozcelyk dedi ki...

quaresma'yı bir maç olsun sisteme uymuyor diye yedek bırakırsan hemen ertesi gün takımdan gönder zira o günden sonra sana verebileceği tek şey zarardır.

pozisyonun ne olursa olsun ister teknik adam ister başkan ister yönetici ister oyuncu ister taraftar quaresma iyi oynasa da kötü oynasa da bireysel oynasa da kollektif oynasa da yedek bırakmaya gücün ve yetkin yok.

al sana sbt.

kma dedi ki...

postun içeriğinin çoğuna katılıyorum. fakat guti'nin gerideki rolünün "yetersiz" adledilmesine katılmıyorum.

guti daha takıma katılmazdan evvel delgado ve tabatalı erken sezon başı maçlarımız olmuştu. güçsüz sayılabilecek rakiplerle oynarken delgado ve tabata tam olarak guti'nin yerinde yani daha geride denenmişti ve bir türlü olmamıştı. alex'de zamanında sanırım aragones tarafından daha geride denendi ve olmamıştı. yani delgado, tabata hatta alex tipinde forvet arkası veya tamamlayıcı forvet rolü çok kolay bulunurken guti'nin yapabildiklerini yapabilen yok.

burada guti'nin o rolde yapamadığı düşünülen ise fiziksel yetersizlik mevzu. fakat bi maçta hatırlıyorum en çok mesafe kaydeden oyuncular listesine girmişti. bu istatistik ne kadar açıklayıcı bilemiyorum ama guti önlibero özellikleri olan bir oyuncu. topsuz oyunda topun karşısına geçiyor. top kapma denemeleri oluyor.

yaşı itibariyle bunu 90 dakika yapamadığını düşünebiliriz ama maça onla başlamak gerekiyor.

tearkan dedi ki...

Eğer kanat oyuncuları daha fazla gol pozisyonuna girer, birer uzak forvet gibi oynarlarsa Guti de o öndeki üçlünün top dağıtıcısı, merkezindeki adam olarak 4-2-3-1 de oynayabilir bence. Arkadaki dirençli ikili sayesinde hem fazla yorulmamış ve kendini sakınmış da olur. Eldeki hitimaller düşünüldüğünde bu ikiliden birinin Fernandes olması gerekiyor; çünkü içlerinde en ayağı düzgün olanı, en top taşıyabileni o gibi gözüküyor. Tabi lisansını çıkartabilirsek. yabancı sınırlamasından dolayı da yanındaki diğer adam Aurelio olacak gibi gözüküyor. Ernst-Necip ikilisi de alternatif olurlar.

Cenk - Ekrem, Sivok, Ersan, İbo - Aurelio, Fernandes - Simao, Guti, Q7 - Almedia gibi bir onbirle çıkabiliriz. Tabi Ekrem nasıl dönecek orası muamma. Sağ bekte Toraman'ı düşünse Schuster onu da yazabilirdik; ama belli ki düşünmüyor. Almedia yerine de Bobo'yu tercih ederdim ben; ama o da ihtimal dahilinde değil malum.

Yukarıdaki kadroyu Schuster pek tercih etmeyecğine göre bizim +33 ortasaha patlayana kadar Bu kadrodan Fernandes ve Ekrem çıkar Nobre-Hilbert ikilisi girer. Necip biraz kendini gösterebilse Fernandes'i ön tarafa atıp Necip-Aurelio oynama ihtimali de olabilirdi. Tabi bu da Q7-Simao yada Guti'den birinin kenarda kalması anlamına geliyor kibarca.

AQ-47 dedi ki...

Guti neden Alex olsun ki, diyerek temelden itiraz edeyim....Bu kadar iyi iki kanat adamı varken Alex gibi adamlara olan ihtiyacınız azalır, klasik playmaker kullanmayan oyun tarzlarını deneyebilir hatta başarılı da olabilirsiniz.

Ahmet Canseven dedi ki...

Guti bir insan değildir.
Guti bir özge candır.

Unknown dedi ki...

çıkmıyor muymuş?

sozcelyk dedi ki...

guti'den alex çıkar mı ?

guti'den o meşhurr ''nobre + alex'' çıkarmış.

mehmet emir dedi ki...

Guti'den bir Alex çıkarmı bilmiyorum ama Guti seni beni baştan çıkarıyor.

Bakın çok net iddia ediyorum, şu takıma değil Portekizliler, geçen Guti'nin oynadığı yardım maçındaki herifleri gençleştirip getirsen Guti ortasahanın göbeğinde oynamadıkça takım hücumda aksar. (Zidane Reyis hariç cCc)

Guti bir sakatlık veyahut dinlendirme filan olmadığı sürece yedeğe çekilirse buldozerle girerim gereken merciilere. Evet sadece Marco-Guti göbeği benimde hiç hoşuma gitmiyor ama bunun ilacı Guti'nin yerine Ernst'i koymak değil, gerekirse tek forvet çıkılır Guti yine oynar.

Beşiktaşın ataklarının %95'i Guti'nin paslarıyla başlıyorken Guti'yi sonradan girmeye kaldırmak intihar olur çok net, en azından bu sene için. Yorulduğu maçlarda sonradan çıkartırsın abi Guti'siz başlamak ne demek?

Yorum Gönder

Ara