.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

6 Aralık 2010 Pazartesi

Yorumsuz...


Beşiktaş Kulübü'nün Ceylan Intercontinental Oteli'nde düzenlenen Divan Kurulu toplantısında, Denetleme Kurulu Başkanı Feyyaz Tuncel, kulübün mali durumunu üyelere aktardı.

Tuncel, derneğin 117 bin 766 bin 632, anonim şirketin ise 202 milyon 608 bin 103 lira borcu olduğunu, toplam borcun ise 30 Eylül 2010 itibariyle 320 milyon 374 bin 735 liraya ulaştığını söyledi.

Bu borcun 92 milyon 649 bin 518 lirasının Kulüp Başkanı Yıldırım Demirören'e, 9 milyon 852 bin 052 lirasının da yönetici Serdal Adalı'ya olduğu bildirildi. Böylece toplam borç içinde yönetim kuruluna olan borç 102 milyon 501 bin 570 liraya yükseldi.

Tuncel, yönetim kuruluna olan borçların geçen döneme oranla yüzde 73, diğer borçların ise yüzde 60 arttığını ifade etti.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Divan Kurulu Başkanı Yalçın Karadeniz, yönetim kurulunun borçlanma için Divan Kurulu'ndan izin istememesinden yakındı.

Karadeniz, Divan Kurulu'nun Beşiktaş'ın bütün meselelerini tartışan, tüzüğün verdiği yetkiler çerçevesinde iç denetim görevini yapan bir mekanizma olduğunu belirterek, "bu söylediklerimin muhalefet olarak algılanmamasını istiyorum. Kulübümüzün borçlanma isteği hep Divan Kurulu'nun izniyle gerçekleşmiştir. Uzun zamandan beri borçlanma isteği ile ilgili divan kurullarına müracaat olmamıştır. Bundan önceki toplantılarda, divan kurulu raporunu okuyan arkadaşlarım bunları satır aralarında söyledi. Aylarca önce bunu dile getirmeye gayret ettik. Ancak buna gereksinim duyulmuyor. Bu konuda atlanma mı var, yoksa (Ben yaptım oldu) mu var" ifadelerini kullandı.

Not: Haber metni ntvmsnbc'den alınmıştır.

28 Yorum:

gnyz dedi ki...

Buda 3 ay önceki borcumuz

"Bu arada Beşiktaş Kulübü'nün borcunun 30 Haziran 2010 tarihi itibariyle 251 milyon 752 bin 933 lira olduğu açıklandı.

Başkan Yıldırım Demirören'e borcun 86 milyon 465 bin 816 lira, yönetici Serdal Adalı'ya ise borcun 9 milyon 296 bin 825 lira olduğu öğrenildi."

Yalçın Karadeniz'in açıklamalarında şöylede bir bölüm var

"Karadeniz, Başkan Yıldırım Demirören'in hiçbir kulübe nasip olmayan bir başkan olduğunu kaydederek, "60 milyon dolar gibi bir rakamı Beşiktaş kulübünün emrine vermiş. Bugüne kadar böyle fedakarlık yapan bir başkan gelmedi. Ancak bu fedakarlığı yaparken kulübün tüzüğüne uymak gerekir. Bunları yapmazsanız sıkıntı doğabilir. Bunu muhalefet gibi algılamayın. Sonradan keşkeler olmasın"

fabianernst dedi ki...

inanılmaz soylecek soz bulamıyorum

deniz dedi ki...

Şimdi bi şey yazmıyoruz diye umursamıyor olmayalım, 10 senede kulübün geldiği nokta ve özellikle şahısa borçlanmalar utanç verici. Daha da yorum yapamıyorum.

isaac newton dedi ki...

içim acıyor..
yetmez demirören diyen, robinhoyu isteyenler umarım utanmıştır.

yok biz akıllanmayız çal taraftarın ağzına bir parmak bal unutulur. gelsin almeida gelsin fernandes bunları konuşan olmayacak.

takımın borcu 300 milyol kimin s.kinde dünya yıldızlarını izliyoruzz

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

şimdi yonetim ekim ayında bankadan 75 milyon kredi cekti... yani 100 milyon lira yaklasık.. bunu da yaklaşan olan odemeleriuzun zamana yaymak için yaptı... yani haziran ayındaki borcu kıstas alırsak oradan 100 milyon lira eksilmesi gerekiyo.. yani 150 milyon lira borcun kalması gerekiyo... cunku aldıgımız borc fulya nın 6 senelik gelirlerini ipotek ediyo.. yani alacaklarla yada genel borclarla alakalı bi durum yok.. gelelim kalan 150 milyon liraya.. bunun 102 milyon kusuru serdal adalı ve yıldırım demırorene olan borc.. kalıyo 48..
burdaki sonuclarla celişsense biz aldıgımız 75 milyon doları nereye harcadık.. ya beşiktaş ın kayıtlı olmayan buyk borcları vardı onları kapattık ya da bu hesapta buyuk bir yanlıslık var...

http://eksibesiktas.blogspot.com/2010/10/75-milyon-dolar-kredi_01.html

http://eksibesiktas.blogspot.com/2010/10/besiktasn-davalar.html

Bu konulari buralarda konustuk zaten, artik daha otesine girmek icin daha siradisi bir sey becermesi lazim yonetimin.

Itimat gibi denetimde Dunya ilk 5'inde yer alan koklu ve tecrubeli sirketin yine buyuk bir seffaflikla denetledigi Agustos raporunu bekliyorum ben, bakalim oradan neler cikacak.

Unknown dedi ki...

evet baktım soyle bir ama sorumun cevabımı alamadım.. yani orda oyuncu alacakları falan toplam 75 milyon dolar etmiyo.. benim bildigim oyuncu borcları zaten genel borclarda yer alıyor.. ee sonuc ... bi bok anlamadım ...

Sarper dedi ki...

@shelbyl Ağustos rapor kap.gov.tr'de var

hatta linkler:
bilanço tablosu: http://www.kap.gov.tr/yay/Bildirim/Bildirim.aspx?id=129873

rapor: http://www.kap.gov.tr/yay/Download/Bildirim/Ek/43788.pdf

@Sarper

Onu inceledim zaten, onceki Agustos'u da incelemistim, o yuzden ben bir dahaki Agustos'u bekliyorum.

@evren

Kisa vadeli borclar ile uzun vadeli borclar kalemleri arasinda keskin gecisler olmayabilir, yani orada birebir degisim yasanmasini beklememek lazim. Demiroren'e olan borclarin da kaydedildigi kalem "ilgili kurumlara olan borclar" cunku Demiroren dernek araciligi ile borclandiriyor kulubu, ama bu rakam farkli bir rakam, demek ki baska kaynaklar da kullanilmis ya da borc artmis.

Tabii butun bunlarin yanisira, neden Itimat gibi isimsiz bir sirketin o raporlari denetledigi ve de dolayisiyla raporlarin ne kadar isabetli oldugu sorusu var.

Bunun yaninda goreve geldiginin 47. gununde bagimsiz denetim konusunda yonetimle ihtilafa duserek istifa eden Genel Mudur Bulent Caglar var.

O yuzden ozet geceyim: Kulubun finansallari berbat halde, ama bu curuk duzende birileri peynir gemilerini yurutmenin yolunu buluyorlar.

Ben 2012 UEFA kriterleri gecince, kulubun gelir kalemine ne abukluklarin yazilacagini heyecanla bekliyorum.

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

@shelbyl
şimdi biraz aydınlandım ... cok saolun..

Sarper dedi ki...

Bu arada dernek üzerinden borçlandırıyor kulübü demişsin, bu güpegündüz kara para aklamak anlamına gelmez mi ya da ben mi abartıyorum?

Ayrıca derneğin borçlarına %7 ya da %8 faiz işleniyor bu tam olarak ne anlama geliyor? En büyük ortaktan gelen paraya neden faiz işleniyor?

Birde benim bildiğim denetim sektörü çok ciddi bir iş, bi falso yakalansa adamı keserler, işte ancak dernek olarak üç kağıt yapmak mümkün, bu UEFA kriterleri bu işede bi çözüm bulsunda şu futbol kodamanlardan topyekün kurtulsun.

Bu surecin neresinde kara para aklamak var ya da yok bilmiyorum, o kadar hukuk bilgim yok, ama verimli isleyen bir sistem oldugu kesin :)

Denetim sektoru cok ciddi bir is de, ciddiyet illa dogruluk demek degil. Mesela bir gun once ak pak olan Dogan Medya Grubu bir gun sonra trilyonluk vergi borcu sahibi olabilir, ciddi mi ciddi, ama surec bir garip.

Sozun ozu: Turkiye'de herkes vergi kacirir, kayitdisi ekonomi vardir, rusvet musvet borclar falan fismekan.

Maksat farkindalik yaratmak ve bu garipligi icsellestirmemek olmali, yoksa kuluplerin finansina bir dalinsa Spor Toto Super Ligi kalmaz. Eh bunu da kimse istemez...

Bankalara olan 201 trilyon borcun yıllık faizi %10 olsa,yıllık 20 trilyonluk giderle anaparanın sabit tutulması daha mantıklı gibi.Yeni stad yapılmadan borcun tamamının ödenmesi uzun vadeli mali analizlere göre büyüme hızımızı sıfırlar ki borcun anaparasını ödeyeceğimiz parayla bol loca+VIP koltuklu yeni bir stad yapsak bu yatırımın bize katkısı kat be kat fazla olur.

Tabi ekonomiyle ilgili çok bir bilgim olmadığı için bu söylediklerim komple yanlış olabilir.Shelybl bir yanlışım varsa düzeltsin.

Yani özetle şunu demek istedim.Beşiktaş'ın bu kıt olan gelirleriyle şu borcu ödemeye kalkması çok uzun yıllarını alır.Küçülme yerine ancak büyüyerek bu borcunu kapatabilir(mi)?

Sertug Ozgur dedi ki...

O değil de itimat isimli denetim şirketi ilk kez duyuyorum. Ha bu benim cahilliğim de olabilir. Gurbetçilerimizin ürettiği peynir markalarına benziyor.

@lakerda

Gurbetcilerimizin urettigi peynirden daha saglam bir sirket oldugunu dusunmuyorum ben zaten. Yonetim Kurulu 3 kisilik: Baskan, Baskan Yardimcisi ve Uye. Sirketin baska calisani da olmayabilir.

BJK4EVER dedi ki...

Dernek ile kara para iliskisini cozemedim. Dernek olsa bile para girdisinin ve ciktisinin vergisi odenmesi lazim. Bu isler bu kadar kolay degil.

Bu arada kimse henuz 'x kisi x lira toplar borc biter yaeee' dememis, sasirdim dogrusu.:)

BJK4EVER dedi ki...

Hocam imza yetkisi olduguna gore elemanlar belirli kurumlara uye ve qualified elemanlar. Ama baskanin uzaktan akrabasi olur mu orasi mechul tabii.:)

@bobo

Herkes borcu kafayi takiyor, ama bir sirket icin borc cok sey anlam ifade etmiyor. Eger sirketinin cok borcu varsa, ama kar ediyorsa ve sektorun onu aciksa o borc zamanla kapanir. Fazla borcun olmasa, ama karlarda ufak dusus olsa bile eninde sonunda borclanacaksin demektir. Valuation modelleri zaten genellikle direkt olarak kar uzerine kurulu (Net Operating Profit After Tax ve Residual Income), diger alternatif modeller pek kullanilmiyor. Kulubumuz kar ediyorsa hicbir sikinti yoktur, etmiyorsa vardir. Iste o yuzden seneye Sampiyonlar Ligine girmek onemli, giremezsek zaten Schuster gitsin bizi sokacak biri gelsin, yoksa zor gorunuyor.




















Saka saka.:)

fabianernst dedi ki...

@shelby
ben de iktisat mezunuyum ya belgelere bakıyorum bakıyorum bir sonuç çıkartamıyorum kulubun gelecegiyle alakalı..duşun yani taraftar olarak şu taktik olsun su stadyum olsun bilet fiyati soyle olsun urunler soyle pazaralnsın dieblirim.fikir uretebiliriz .ama bu mali tabloyu soyle yapsak çıkarız ilerde diyemiyorum fikir bile yurutemiyorum sen duşun :)ben bizim kulubun hala nasıl iflas etmedigne anlam veremiyorum ..ciddi bir borç var.şoyle diyim bu borc nasıl odenir onu tartışsak yani bobonun dedigi gibi buyuyerek mi yoksa kuçulerek mi çıkabiliriz...valencia ile dortmund hep soyleniyor bu adamlar son yıllarda epey bi borcunu silmişler (valencia son senesinde özellikle). dortmund da o çökuş yıllarindan buraya gelmişler iyi bir borç silme harekati yaptikları söylenir onlar için hep...peki ya biz ne yapmalıyız tam olarak kafa yoruyorum bir turlu ederli bir sonuç bulamıyorum.bu valencia ve dortmund tam olarak ne yapmış bilgin varmi bu kuluplerin bu iyileştirmeleri hakkında.yalnizca futbolcu satarak valencia bu kadar (yanlış bilmiyorsam 100 milyon dolardan fazla borç silmişler kısa vadede )borcu silemez gerçi hepsi silinmemişde gene de kayda deger bir gelişme yaşamışlar.özetle mantık yurutelim bu kouda tam olrak kulup ne yapmalı mantıklı bir tartışma çıkabilr .ya biz taraftariz bir şey değiştiremyiz gibi cumleler yazılmasin.ufkumuzu aşacak bir tartışma fikir yurutme olur kannatimce

@BJK4EVER

Karımız düşük ama işte.Sık şampiyon olan bir takım olmadığımız için CL geliri hedef alınarak denk bütçe yaratmaya kalkarsak borç büyümeye devam eder.Yeni stad şart.

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

real madrid uzak dogu daki satıslarıyla ronaldonun transfer ucretini cılkartmıstı.. tabi mevzu gecen adam ronaldo ve takım real madrid ..ama bizde almanya da belcika da ve avrupanın diğer yerlerinde yasayan Turkleri bir şekilde urun almaya tesvik etmeliyiz.. bilmem nasıl olur ama bugun guti ve queresma forması dunyanın her yerinde satar .. allen iverson a değinmiyorum bile ama yonetim gibi 1-2 milyonluk satıslar değil cok yuksek satıslar için ne yapmak gerektigini dusunmek lazım... tabi buna turkiye den baslamak lazım neden az forma satıyoruz diye...
daha cok sey tartırsılır hatta stad konusu bile ama gerceken bu konuyla ilgili bir topic acılması kanaatindeyim...

tearkan dedi ki...

Ne gerek var abi bütün bunlara? Sene sonunda Fernandez'i olacağı söylenen opsiyonundan yararlanarak alırız. Bizim elimizde 8 milyonluk duran mal var deriz (bkz. Delgado ve Tabata transferleri) ve onca borca rağmen Beşiktaş AŞ hisselerinin dolaşımda kalmasını sağlarız. Fazlasıyla uğraşmaya gerek yok ki.

TTK tasarısı yasalaşsa da murakıp eli ile yapılan denetim bağımsız denetim kurumları eline geçse bir an önce. En azından mali müşavirler aracılığıyla yapılsa şu denetim işi.

yuki the zorba dedi ki...

eğer beşiktaş'ın 300 milyon lira borcunun 100 milyonu başkana ve yönetim kuruluna olan borç ise, 100 milyonu da uzun vadeli banka kredisi ise, bunun üzerine kalan 100 milyon futbolcu alacakları + orta-uzun vadeli borçlar ise, benim kanaatimce kulübün durumunda geçmişe göre iyileşme var demektir. Bakın daha iyidir demiyorum, hakikatten bir haltlar becerilmiş demektir...

Ağustos mali tabloları bugün itibariyle hiç bir şey ifade etmiyor maalesef. Kredi durumu vs. sonrası bilançoyu ve kar zarar tablosunu görmeden konuşmak manasız.

Bu kulüp Hakan Aksoy'dan kurtulup, onun yerine vizyon sahibi bir adamı getirmdiği sürece çamurdan çıkamaz. Bugün Beşiktaş 10 kazanıyorsa yarın 50 kazanır, bakın net söylüyorum. Sezon başında futbolcu getirip, forma yetiştiremeyen, şampiyonluk haftasında taraftarı korsan bayrağa mahkum eden, tişört diye 40-50 liraya bir kere yıkandığında yamulan kumaş parçalarını satmaya çalışan, sonra onları seri sonu diye üçe beşe satan zihniyet zaten bütün türkiyede battı, kulübü mü kalkındıracak? Alın işte dandik h&m, gap gibi markalar da geldi artık, her ürün ederine satılmaya başlandı. Beşiktaş markasını marka değerinde ürüne basmadığın sürece para üretemezsin...

Dortmund örneği çok acıdır arkadaşlar. Biz Dortmund olamayız. Dortmund avrupa şampiyonluğu sonrası küme düşme hattından döndü, senelerce süründü, yine de 80 bin kişilik stadını doldurdu. Biz orada değiliz bambaşka yerdeyiz... 5 euroya bilet satabilen bir anlayışla bizim kulübümüzü karşılaştırıyoruz... Senelerdir tazminat manyağı olmuş kulübe hoca kovdurmaya çalışan zihniyetle dortmund olabilir miyiz?

bw1903 dedi ki...

serdal adalı da 6 ayda iyi borç yapmış

Yorum Gönder

Ara