.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

9 Aralık 2010 Perşembe

Suç ve Ceza

House MD bilene bilmeyene bir şey öğretti: Teşhis yanlışsa tedavi de yanlıştır. Sosyal açıdan bakalım: Suçun tanımını ve teşhisini doğru yapamazsanız, verdiğiniz cezalar sonuçsuz kalır.

Ceza: Beşiktaş - Bursaspor maçında çıkan "saha olayları"ndan dolayı iki takıma da seyircisiz oynama cezası verildi.

Birincisi, olaylar sahada değil, saha dışında gerçekleşti. Saha dışında bu olayları gerçekleştiren insanların -ki onlar olup olmadığı da şüpheli- 10'u gözaltına alındı, 2'si tutuklandı. Bu olayların müsebbibinin 2 kişi olmadığını hepimiz biliyoruz sanırım. İkincisi, olayların çıkma sebebi sadece Beşiktaş ve Bursaspor taraftarı da değil. Bu kadar ciddi bir gerilimin olacağı belliyken, yumurtalı öğrencilere karşı gösterdiği ciddiyetin ve dikkatin onda birini buraya yöneltmeyen asayiş birimleri de suçlu. Çeşitli zamanlarda bu olayları unutan, ciddi şekilde kınamayan, bu ne idüğü belirsiz Beşiktaş - Bursaspor husumetini pışpışlayan medya da suçlu. Üçüncüsü, seyircisiz oynama cezası bu ülkede, saymadım kaç yıldır uygulanıyor. Bir kere işe yaradığını gördünüz mü? GS taraftarı FB stadını suya boğdu ve 5 maç seyircisiz oynama cezası aldı. Eee, daha sonra tribünü çökertme noktasına getirmediler mi başka bir FB maçında? "Bence bir Gassaraylı, bin Fenerliyi döver" diyen adamdan o gazı almazsanız, tüm maçları seyircisiz oynatsanız ne fark eder?

Suçun tanımı eksik, teşhisi eksik, tedavisi yanlış. Toplumsal cinnet yaratan faktörler var, işini adam gibi uygulamayanlar var, hasle-i selime yitimi var. Ama 2 maç seyircisiz oynatırsak taraftar ve kulüp ve emniyet ve medya dersini alır ve de bu olaylar bir daha gerçekleşmez, değil mi? Yemeyin bizi yahu, lütfen.

13 Yorum:

carlito dedi ki...

olun olmuş, hala biz-siz muhabbeti yapacak değilim ama cidden benim mantığım kaldırmadı bu cezayı.. biz iki maç başka şehirde seyircisiz oynayacağız, bursa ise kendi şehrinde seyircisiz oynayacak.. yani olayları başlatan, saldıran, kışkıştan vs. herkesin kabul ettiği üzere bursa taraftarı iken, daha ağır cezayı alan Beşiktaş oluyor! neden? bıçakların denk geldiği kişiler bursalılar diye mi, bir Beşiktaşlı da bıçaklanaz mıydı o gün? (bkz. kafası yarılan kadın vb.)

bir de seyircisiz olduktan sonra nerde oynandığı neden farkediyor onu anlamış değilim! maksat istanbul'daki taraftarlara ceza vermekse başka şehirde seyircili oynansın.. yok asıl amaç tüm Beşiktaşlılara ceza vermekse, İnönü'nün boş kalması yeterli olur merak etmeyin..

Bu olaya Bursaspor oyle ceza aldi, biz niye boyle ceza aldik diye yaklasmak, tam da bu gerilimin surmesi icin isabet olacak olan yaklasim.

Haksizsin demiyorum, lakin ne zamanki genel elestiri yapip olayi size boyle, bize boyle boyutundan cikaririz; o zaman normalizasyon surecinin gerceklesmesi daha kolay olur.

carlito dedi ki...

federasyon iki takıma da aynı cezayı vermeyip burada bile ayrım yaparak zaten gerilimin sürmesi için gereken yaklaşımı bizzat kendileri sergiliyorlar, eksik olmasınlar!!

bacon1903 dedi ki...

Bu cezanin ornegi yoktur yine bir ilk yine bjk.Olaylar stad disinda olmus netekim gozlemciler maca temiz mac oldu raporu vermislerdir.EEEE neden boyle oldu???A.gucu taraftari polisle savasirken ceza yok????Gs tribununden adam atilirken ceza yok???Bjk-Bursa taraftari birbirine girmis 3 kisi nicaklanmis.Tamam biz bjk kelimesini gorduk ornek olsun bu ceza???Vay be ne delikanliymissiniz??Bu bir ilktir ornektir ben onu bunu bilmem birisi bicaklandimi mac oncesinde o takimin sahasi kapanir ben bu cezadan bunu anliyorum!!!!!!!!!!!

bacon1903 dedi ki...

Boyle bir ceza olamaz sacmadir absurddur!!!Bizim sahamizda olan macta bursaya ne halt yemeye ceza verildi.Iyi o zaman gs-fb derbilerden once hep kavga etmiyomu???Cogu mactan once kavga olmuyomu?????Bu zihniyette tribunlerde seyirci olmaz!!!!!!!!!!

helldoradotcom dedi ki...

bir ulkede hersey mi adaletsiz olur amk!!! polisi adaletsiz, askeri celiskili, siyasetcisi yalanci, federasyonu basiretsiz... dogru ne var lan etrafimizda? Hayvanat bahcesi gibi memleket... keske daha da gelmem diyebilseydim ama cakildik kaldik amk... keske 15 mac verselerdi basina da daha cok konusacak sey cikardi..

bacon1903 dedi ki...

Bursayada Bjkada ceza verilemez.Kuluplerin hatasi ne???Federasyon utanmasa emniyetede ceza verecek!!!!Ayiptir kimse kusura bakmasin gerizekaliliktir!!!!!!!!!!!

bacon1903 dedi ki...

Ama bicaklari ve sopalari alinan Bursa seyircisi,Inonu Stadinin yanina geliyor.Burada haksiz bir rekabet var.Bu sefer bicakli olan Bjk seyircisi bicaklari toplanan bursa seyircisini karsiliyor ve bir guzel bicakliyor.Madem ortam boyle yaratilacakti(!)o zaman Bursa seyircisindeki aletleri de toplamasaydiniz da kilic kalkan ekibi ortada gosteri yapsaydi.CUNKU BICAKLANAN HICBIR BJK TARAFTARI YOK.HEPSI BURSALI.Kafasina bira sisesi gelen kizimizada o dolu bira sisesini atanlar Besiktas taraftarlari.

ERMAN TOROGLU

Cok uzulmus ermancim niye bjklilar bicaklanmamis diye!!!!Ohaaaaaa!!!!!!!!!!!!!Bu yazi yasalara gore suc olmuyosa Erman torogluna bir soru sormak istiyorum.Senin bu sanli formayi giymis olman bjk tarihinin en kara yuzudur rezil adam!!!!!!!!!!!

fabianernst dedi ki...

@bacon
katılıyorum fakat erman bizde hiç oynamadı ki

carlito dedi ki...

hakkaten dobermanın Beşiktaş'ta oynadığı nerden çıktı ya? :) allaha şükür böyle bir kara leke yok tarihimizde, orası a.güçlüler düşünsün..
ama bu adam çok ileri gidiyor, millet de alıştı artık tarzı böyle diyip önemsemiyor, halbuki bu yazdıkları gerçekten suç kapsamında olmalı, en azından bi ifadesi alınmalı, napıyorsun sen arkadaşım denmeli.. belki daha sonra biraz daha dikkat eder yazdıklarına..

Ekrem35 dedi ki...

bu cezadan yola çıkarak şöyle bir mantık yürütsek: diyelim ki fb şampiyonluğa gidiyor ligin 30. haftası. atıyorum kadiköy'de bucaspor ile oynuyor. o haftalarda fb'nin şampiyonluktaki rakibi kim ise o takımın taraftarlarından 20-30 kişi aralarında anlaşsa bilerek ve isteyerek bucaspor forması giyip stad dışında olay çıkarsa, kavga etse fb'nin sahası 2 maç kapatılacak mı yani? bu cezadan bu sonuca varabiliriz. böylece şampiyonluktaki rakip çok ağır bir darbe vurmuş olur fb'ye.

@ Ekrem

Sabah bende onu düşündüm.Çok basitmiş gibi düşünüyoruz birilerinin olay çıkarmasını da yani biri sana gelse dese git Fb stadında olay çıkart sahası kapansın diye sen yaparmısın , sorsam 100 kişiden 99'u hade len diyecektir ama bu işi yapacak adamlar var ,dayak yemekten adam bıçaklamaktan çekinmeyenler var bu kadar salakça bir sebep için hayatını riske atacak adamlar var.Harbiden çok enteresan bir durum ...

Ekrem35 dedi ki...

@ övünç

evet sen ben yapmayız ama dediğin gibi yapacak çok kişi var. ve bu herkesin aklına gelebilecek bir şey. yani istenirse düşünüp organize edilmesi çok kolay olur.

öyle bir olay olursa bu cezada emsal teşkil edeceğinden aynı cezanın verilmesi istenecektir. önüne geçmekte o saatten sonra çok zor olur.

cezanın yanlışlığı gün gibi ortada, umarım olumlu bir şeyler olur. tahkimden en azından cezada bir indirim ummaktayım. indirim falan bunların hiçbiri sorunun çözümüne yönelik değil tabii ki. bağış erten'in bugünkü yazı bu konu hakkında bir çözüm you sunmaktadır ama maalesef bu ülkede öyle bir şey olabileceğini hayal bile edemiyorum.

Yorum Gönder

Ara