.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

9 Aralık 2010 Perşembe

Gün Bugündür...

Beşiktaş, Bursaspor maçından önce saha dışında çıkan olaylar nedeniyle iki maç seyircisiz oynama cezası aldı. Üstelik, başka bir şehirde seyircisiz oynama cezası. Bu cezaların haklılığını, haksızlığını tartışmayacağım, zaten sevgili Shelby konuyla ilgili gayet güzel bir post yazdı gün içinde.

Benim değinmek istediğim nokta başka. Başka bir şehirde oynama cezasını duyunca aklıma gelen ilk şey, bu şehrin Diyarbakır olması gerektiğiydi. Geçen sene Bursa'da oynanan Bursaspor-Diyarbakırspor maçında yaşanan rezaleti hatırlarsınız. PKK dışarı tezahüratlarıyla Diyarbakırspor taraftarı taciz edilmiş, daha sonra ele geçirilen her şey misafir takım tribününe yağdırılmış ve aklımızda çocuğu ile yeğenini o tribünden çıkarmaya çalışan bir Diyarbakırspor taraftarı kalmıştı. Diyarbakırspor, İnönü'ye geldiğinde nasıl karşılandığını, oyuncularının alkışlandığını, iki tribünün karşılıklı yeşil-kırmızı, siyah-beyaz diye tempo tuttuğunu da unutmamışsınızdır herhalde. O gün Beşiktaş taraftarı bu anlamsız şiddetin ve nefretin bir parçası olmayacağını açıkça ilan etmiş, misafirini layığıyla ağırlamış, maç sonunda da alkışlayarak uğurlamıştı.

Pazar günü oynanan Beşiktaş-Bursaspor maçında -tribündeki tüm taraftarlar olmasa da- Bursasporlular "Ermeni köpekler Beşiktaş'ı destekler" tezahüratı atmış ve kanunlara göre suç işlemişlerdi. Açıklanan cezalarda PFDK'nın bu tezahürata bir ceza vermediğini gördük. Üstelik herhangi bir savcının bu suç hakkında dava açtığını falan da duymadık. Akıllarınca Alen Markaryan üzerinden Beşiktaş'a vurmaya çalışan bu adamlar Ermeni olmayı bir hakaret olarak kullandılar ve nefretlerini saçtılar ortalığa.

Bu anlattığım hikayelerin hepsi bir araya gelince, maçın Diyarbakır'da oynanmasını istememin sebepleri de çıkıyor ortaya. Ben sizin gibi; insanlara doğdukları topraklar, konuştukları dil, yaşadıkları coğrafya, ait oldukları kimlikler sebebiyle nefret duymuyorum. Ben futbol sahalarına taşımaya çalıştığınız faşizmin karşısındayım. Ben hiçbir halkın adını aşağılama sıfatı olarak kullanmıyorum. Ben sizin nefret ettiğiniz Ermeni komşularımla, Ermeni arkadaşlarımla aynı Beşiktaş'ı desteklemekten gurur duyuyorum. Ben halkların ve insanların kardeşliğine inanıyorum ve bu kardeşliği her fırsatta pekiştirmeye çalışıyorum. Bu mesele, Beşiktaşlı olmaktan öte, insan olmakla alakalı bir meseledir. Ben o tezahüratı atarken gördüğüm yüzleri hala hatırlıyorum. O nefreti, o hıncı göz bebeklerinde parlatan adamlara 20 metre uzaktaydım. Forza'nın benden önce davranıp açılış sayfasına koyduğu mesajı sonuna kadar destekliyorum; "Irkçılığa ve ırkçılara karşı, seyircisiz maç Diyarbakır'a"....

62 Yorum:

ercan dedi ki...

Zemini acayip kötü. Değil futbol oynamak yürüyüş bile zor yapılır.

Olayı futbol ve şampiyonluk dışında düşünürsek manidar bi durum olur ama şu durumda puanları riske atmaya değmez.

Unknown dedi ki...

@ ercan

zemin isterse balçık olsun.

fikir o kadar güzel ki.

bazen salt verilen tepki, en önemli hadise oluyor.

ercan dedi ki...

Kim anlayacak o tepkiyi?

Adamlar herkesin gözü önünde bağırdılar o adi sloganı. Ne oldu? Afedersin yine bize girdi.

"Yine bize girsin. Bişey olmaz." mı diyeceğiz?

Kalten dedi ki...

Bence de mükemmel bir fikir - en azından kupa maçı orada oynansın derim, zemin yüzünden kaybetsek de sonuç çok kötü olmaz :)

fabianernst dedi ki...

katılıyorum guzel fikir

Unknown dedi ki...

@ercan

rahat ol bence, hiç bir şey girmez..

bu tepkinin -azıcık öngörün varsa- gireceği yeri de çıkacağı yeri de öngörebilirsin..

tearkan dedi ki...

Yapmayın abi zamanında bizim stadımızda da bağırılmadı mı PKK dışarı diye? Kime neyin tepkisini vereceğiz? Duygusallık yada mesaj verme çabası da bir yere kadar o sahada maç mı yapılır? Ayrıca kime gidecek o mesaj? Kim anlayacak? Aynı olayın içinde bulunan iki takıma farklı ceza veren federasyon mu, oh iyi oldu diye göbek atan renkliler mi, yoksa tepki vermeye çalıştığımız tezahüratı atan bursalılar mı?

En mantıklısı havası ve zemini müsait bir yerde oynayıp mümkün olan en az zararla atlatmaya çalışmaktır bu cezayı.

Antidoto dedi ki...

@tearkan
Kime, neyin tepkisinin verilmesi gerektiğini yazıda anlattığımı düşünüyorum..

tearkan dedi ki...

@ Antidoto

Ben de kime neyin tepkisini vermek istediğini anladığımı ve bunun yerine gitmeyeceğini, olanın bize olacağını düşünüyorum.

Ayrıca derdimin kime neyin tepkisi verileceğini sormak değil, tepkinin yerine gitmeyeceğini belirtmek olduğunu yeterince açık bir şekilde anlatabildiğime inanıyorum.

Unknown dedi ki...

Forza'da bu fikri ortaya atan arkadaşları kutluyorum.

uygulanmalı..

Unknown dedi ki...

@tearkan

antidoto güzel yazmış.

sen ise kehanette bulunup tepki yerini bulmaz fln diyorsun.

beşiktaş uçağa atlar, diyarbakıra gider, maçı kazanır gelir.. bu bi kaç saatlik iş..

işin bu kısmına rahat ol.. şeref beyde kaybettik ztn bütün puanları..


aslolan tepki veiçeriği.. yurtiçi/yurtdışı, büyük ses getireceğine inanıyorm ben..

Unknown dedi ki...

türkiye'de federasyon ırkçılığa ceza vermemişse, bunu nasıl dile getireceğiz.

işte böyle.

mükemmel bir fikir.

Antidoto dedi ki...

@tearkan
Olan bize olacak demişsin ya, ne olacak merak ediyorum. Mesela gittin Konya Şeker maçını Diyarbakır'da oynadın, o maçı da kaybettin..Eee..3 puan ya kaybedeceğin şey, gözümüzün içine baka baka ırkçı nefretlerini kusan o adamlardan daha fazla şey mi kaybetmiş olacaksın böylece???
Hangi 3 puan İnsanlığını göstermekten, ırkçılığın karşısında durmaktan, bu nefretin sahalara yansımasına karşı minik de olsa bir destek vermekten daha önemlidir sence???

Fikir ses getirir mi, getirmez mi bilmem. Hatta bir adim oteye geciyorum, getirmez. Lakin Besiktas'in o bahsettigimiz "degerleri" var ise, bu kampanya ciddiye alinir.

Ha, eger bu fikir tepki gorur ise, ya da ciddiye alinmaz ise, sonra kimse gelip bana "Besiktas'in degerleri" vs. demesin.

Deger varsa bu fikre, oyle ya da boyle, destek verilmelidir. Gundemde tutulmalidir.

Cunku bir gitmez, iki gitmez ucuncusu gider.

tearkan dedi ki...

@ Antidoto

Ne demek istediğimi sen de çok iyi anladın, rica ederim çarpıtma söylediklerimi.

Karşında verdiğin bu tepkiyi anlayacak birisi olsa ne ala; ama o lafları eden adam, aynı olay içindeki iki takıma farklı ceza veren federasyon bu tepkiyi anlayacak mı zannediyorsun gerçekten? Tepki yerine gidecek mi? Bence hayır. Olan bize olacaktan kastım kaybedilen üç puan değil. Takımdan bağımsız olarak bu çabanın bir yere varacağını düşünen insanlardan ve hayal kırıklıklarından bahsetmiştim ben. Zamanında maç başladıktan 15 dakika sonra dışraı çıktığımda olanları düşündüm bir an. Neyse, bu sefer anlatabildim sanırım.

@ sergen

Sen maçı gider kazanır geliriz, tepki yerini bulur vs. yazarken kehanet değil; ben tepki yerini bulmaz deyince kehanet öyle mi? Bravo.

Ayrıca yazının güzelliği, kötülüğü yada kazanılacak kaybedilecek üç puan değil benim derdim; ki olabilir de bu gayet normal. Sonuçta o sahada ve o havada oynanacak bir maçtan sağ salim çıkacağımıza da pek inancım yok. Sene başında kötü zemin yüzünden yaşanan sırf puan kayıpları değil, sakatlıklar da çok başımızı ağrıtmıştı.

purplepurple dedi ki...

@shelbyl, beşiktaş inönü stadı'nda dersimspor ile dostluk maçı yapıp gelirine dersim'e bağışlayacak abi. millet fırza'da falan bayram estiriyor, bize bu yakışırdı diye. antu'da bırak maçı, dersim dersen; 'hoşt; doğrusu tunceli' der adamlar.
sen diyorsun değerler varsa bu ciddiye alınır. dersim diyorum ya.

fabianernst dedi ki...

@tearken
abi zemin duzgun olsaydı hava da guzel olsaydı örnek vermek gerekirse bilindik sivas deplasmanı gibi bir zeminde veya havada oynanmasa destek verir misin...bu arada zeminlerin son durumunu bilmiyorum cidden ama anladığım kadarıyla kotu galiba...zemin ve hava çok kotu duşuncelerine sonuna kadar katılırım.çünkü sakatlıktan oyle boyle çekmedik.fakat bunlar anlamaz demek bir nevi kabullenmek degil midir insanlar niye harekete geçer mevcut yanlışa karşı çıktıklarını gostermek için degil mi yoksa illa bu adamları değiştirmek bir gunde olacak degil.en azından emsal teşkil edebilir ilerisi için zamanın ruhuna ne kadar tepki veriyoruz bence bu onemli...tekrarlıyorum sakatlık havanın kotuluğu zeminin rezalet olmasi gibi sebeplere sonuna kadar katılıyorum yanlış anlaşılmasin..sakatlık riskinden çok korkuyorum fakat spikerlerin deyimiyle zemin ve hava futbol oynamaya çok musait ise :) oynanmali bence

Unknown dedi ki...

guti'nin bileği mi burkulacak zemin kötü diye?

ok.. burkulsun..

dünyamız mı yıkılacak?

Guti'nin bileği Beşiktaş'ın asi taraftarlarının ırkçılığa karşı vrilmeyen cezalara tepki koymak için önayak olup takımı götürdükleri memleketin görece dışlanmış bir bölgesindeki kötü bir stadın kötü zemininde burkulmuş olacak..

bunun getirisi nedir, götürüsü nedir bir hesaplayın bakalım.

şu mevzuda birincil mesele nedir, tali mesele nedir?

bu kadar da mekanik düşünmeyin lütfen..

allah aşkına biraz önyargısız ve geniş olabilmeliyiz..

günübirlik ve dar görüşlü hissiyatlar komik oluyor..

arriba dedi ki...

Diyarbakır'da ırkçılığa ve verilmeyen cezalara karşı sessiz protesto...

Tek kelimeyle müthiş bir fikir...

Ancak Beşiktaş Taraftarı'ndan beklenirdi..

@purplepurple

Cok guzel haber iste bu abi eger olursa/olacaksa.

Yani futbol ile yapacagin siyaset budur, mikro duzeyde hos adimlar atarsin, sonra bu da sagda solda yazilir. Daha buyuk tartismalari, kazanmaya odakli bir futbol takimi icin yapamazsin.

Umarim Dersimspor macinda o stadyum tiklim tiklim dolar da, guzel bir uygulama daha da guzellesir.

fabianernst dedi ki...

bu arada arkadaslar o sloganın refleks olduğunu duşunenler vardı adamlar bildigin bunun muhabbetini yapmışlar önceden dehşetle izledim

http://yehha.net/63422/facebook.com/bursa-texas-taraftar-habib-yldrm.html

buyrun izleyin

tearkan dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Bu aralar bursa'ya çok tepkili olduğumuz bir gerçek. Ancak diyarbakırlı'ların yaptığını bırakın ırkçılık boyutunu, insanlık boyutu olduğunu söyleyemeyiz.

Onlarda bursalı futbolcuları kasıtlı bir şekilde öldürmek istediler. Tamam bir önceki maçtan dolayı ağır tahrik vardı ancak ırkçılığa karşı en ağır tepkiyi gösterirken diyarbakırspor'u da şirin ve mağdur göstermenin anlamı yok.

Maçı Adana'da yada Karabük'ye oynamak en çok içimden gelenidir.

Adana Demirspor ve Karabükspor'a selam olsun

tearkan dedi ki...

@ sergen

hissiyatımın nasıl olduğunu, komikliğini vs. yargılamak sana düşmez. seninle aynı fikirde değil diye bir başkasının fikrini komik olarak nitelemek asıl komik olan.

şöyle anlatayım. beşiktaş öncelikli olarak bir spor kulübü, sosyal dernek değil. bugün bu takımı destekleyenlerin çoğu da bu sebepten destek veriyor, sosyal mesaj verdiği için değil. verilmek istenen tepkinin ben de doğru olduğunu düşünüyorum; fakat bu tepkinin yerine ulaşacağına inanmıyorum ve içinde bulunduğumuz dönemde yerine ulaşmayacak bir tepki için alınacak böylesi bir riskin bir 'spor kulübünün' öncelikli vazifesi olduğuna inanmıyorum. bu kadar basit. anlaşılması bu kadar kolay. bunu anlamak ve böyle düşünülebileceğini kabullenmek yerine komik olarak nitelemek de senin başarın.

@ fabianernst

abi aynı şeyleri yazıyormuşum gibi olacak; ama ben fikrin, verilmek istenen tepkinin karşısında değilim zaten. fakat -bana göre- yerine ulaşmayacak ve bize verebileceği -yine bana göre- zararları ortada olan bir tepkinin amacını aşacağına inanıyorum sadece.

yoksa bir tepkiyi sırf yerine, amacına ulaşmayacak diye vermemeye kalkmak tabi ki kabullenmektir. ancak öncelikli olarak spor kulübü olduğuna inandığım beşitaş'ın alacağı -bana göre- risk elde edileceğini düşündüğüm sonuç göz önünde bulundurulunca alınmaya değer değil. tabi -komik de olsa- bu benim fikrim. :)

mufittezel dedi ki...

@tearkan
Bu senin soylediginin "ogrencilerin ne isi var gosteride eylemde, onlarin birincil gorevi okullarini bitirmek, hem dayak yiyor tutuklaniyor zarar da veriyorlar kendilerine, biraksinlar bu isleri" diyen ultra demokrat otoriteden ne farki var?
Ayrica her tepki yerine gidecek diye gosterilmez, bazen hic bir sey olmaz bazen kucuk de olsa bir kivilcim cakarsin, yeri gelir ciga donusur tepkin...

jangara dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.

Bunu yapmasını istediğiniz yönetim , 3 gün önce alkollü araba kullanırken kaza yapan oyuncusuna hiçbir ceza vermeden,adına özür dilemeden , sadece futbolcunun kendisine geçmiş olsun mesajı yayınlayan yönetim.

Mesaj iyide postacıda iş yok arkadaşlar.Böyle birşeye girişilirse bizim müthiş yönetimimiz, bunuda bok edip bizi faşist çıkaracak bir yol bulur.

BJK4EVER dedi ki...

Su mesaji kim alacak mi? Cok mu bir is olacak yani? Kendimizi dev aynasinda goruyoruz her anlamda.

Bizimkilere kalsa bizim taraftarimiz da dunyanin en iyisi, cok bagiriyor, desibel rekoru falan kiriyor. Ama pratikte sadece kendimizi eglendiriyoruz. Rakipler ve hakemler en rahat bizim stadda davraniyor, en ufak baski yok, sadece laylaylom kendimizi eglendiriyoruz. Kendi sahasinda her sene acik ara en cok puan kaybeden biziz, ama sorsan en iyi ve cok bagiran taraftar da bizde.

Bu tur sacmaliklari birakalim da isimize bakalim. Irkciliga aciz federasyonumuz ceza vermedikten sonra biz orada mac yapmisiz cok mu fark edecek.....

threepoint dedi ki...

benim için "Beşiktaş'ın değerlerinin" samimi gösterimi Dersimspor maçı'dır.

Maçın Diyarbakır'da oynanması, her ne kadar geçen seneki olaylara direkt atıf olmasa da, büyük ihtimal akıllara o 2 boktan maçı getirecektir. Bunun yanında bir Diyarbakır ziyareti üstüne bir de Dersim ağırlaması tadından yenmeyecektir.

Dediğim gibi Beşiktaş'ın değerleri mevcuttur. Ki Dersim maçı söz konusu olmasa dahi, "değermiş meğermiş alayı yalan" nasıl denebilir, hele ki bu yapılan bir yanlışla değil de yapılmayan bir doğruyla nasıl eleştirilir.

ırkçılığın her türlüsünün Allah belasını versin. Güzel Marmara saldırısından sonra Hitler'den alıntı yapan sözde barış yanlısı, radikal islamcı, Atatürkçü ki her çeşidinden vardı-tabi kimliklerinden ne kadar haberleri var o da ayrı soru işareti- Ermeni Çarşı'ya Trabzon'da soykırım diye bağıranların da, "sivaslı ayılar istanbul'da ne arar" diye bağıran kapalı'daki "az" sayıdaki kendini bilmezin de, daha bir dolu grup sayabileceğim ırkçılık yapan tüm pespayelerin Allah belasını versin.

(bela okumaktan kaçınan biri olarak da şimdiden yüklem yüzünden özür dilerim.) (yani belayı okuduklarımdan değil, yazdıklarımı görenlerden.)

tearkan dedi ki...

@ müfit

istediğin kadar alakasız örnekler vererek söylediğimi çarpıtmaya çalışsan da benim söylediğim gayet açık. böyle bir risk almak bir spor kulübü olan beşiktaş'ın öncelikli misyonu değil. bunu hepimiz biliyoruz da iş kafamızdaki, hayalimizdeki beşiktaş algısına gelip dayanıyor.

ayrıca tepki sadece yerine ulaşsın diye verilmez kısmına cevabımı da senin cevap yazdığın yazıda vermiştim kendimce. aynı şeyi tekrar tekrar yazınca bir şey değişmiyor.

Unknown dedi ki...

tam bilmiyorum ama tarafsız saha olaylarında her iki takımada belli bir mesafede olması gerekiyor.antep ile d.bakır yakın degilmi birbirine?

Ekrem Ph.D. dedi ki...

tearkan'a katiliyorum, profesyonel dusunmek lazim, Besiktas bir spor kulubudur ve sporcu sagligi herseyden once gelir. "Ne olacak iki futbolcumuz sakatlaniverse o sahada, onemli olan mesaj vermek" gibi bir dusuncenin mantikli bir izahi olamaz bana gore.

Kaldi ki, mac seyircisiz oynanacak. Yani Diyarbakir'da oynasan ne yazar, Hakkari'de oynasan ne yazar, Cemisgezek'te oynasan ne yazar? Kimse maci seyredemeyecek ki zaten. Onun icin mac mumkun oldugunca Istanbul'a yakin bir yerde ve duzgun bir sahada oynanmalidir. Besiktas'in menfaatleri bunu gerektirir.

Diyarbakırspor taraftarına "pkk dışarı" diye bağrılması ırkçı bir tezahuraht mıdır ? Adamların çoğu pkk sempatizanı zaten.Burda etnik bir kökene yapılmış bir aşağılama yok.Neden Diyarbakır'da oynansın ben anlamadım.

Antidoto dedi ki...

@rogerio da silva bobo
Bir şehirden gelen herkesi pkk'lı olarak görüyor ve kafanda o etnik köklere ait olan herkesi terörist olarak kodluyorsan bu ırkçılıktır, bunun anlaşılmayacak hiçbir yanı yok.
Bir siyah gördüğünde maymun demek ya da bir Yahudi gördüğünde katil demek ırkçılıktır.
"Adamların çoğu pkk sempatizanı" cümlen, o stada gelen ve Diyarbakırspor taraftarı olan herkesi linç etmeye varan bir düşüncenin ilk adımı oluyor işte. Sonunda da bu linç yaşandı zaten.

Pkk dışarı tabi ki salakça bir tezahurahttır.Bunu savunmuyorum da halkınının % 60'ının pkk'nın siyasal uzantısı olan bir partiye oy verildiği bir şehirde pkk dışarı tezahurahtından bu kadar alınılması abuk geliyor bana.Yani o gün deplasman tribününde bulunan Diyarbakırspor taraftarlarının çoğu pkk sempatizanı değil miydi ? O yaygarayı koparanların çoğu o tezahurahttan onore olmuş bile olabilir.
Halbuki geçen hafta yapılan "Ermeni köpekler,Beşiktaş'ı destekler" sloganı direk etnik köken hedef alan çok daha iğrenç bir tezaruhattı.Bizim bu tezahurahta vereceğimiz tepki sadece ırkçılığa karşı olan duruşumuzla ilgili olacak ama Diyarbakırspor'luların kopardığı yaygara ise çok daha farklı hesaplar içindi.Durup dururken işin içine Diyarbakır'ın karıştırılması olayın sulanmasına neden olabilir ve vereceğemiz mesaj yanlış yerlere gidebilir.Endişem buydu.

Unknown dedi ki...

@ tearkan

senin başka sıkıntıların var belli oldu. yanıt vermiyorum şu yazdıklarına.

beşiktaş algımız farklı.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

halkın %60ının pkk'nın siyasal uzantısı olan bir partinin şehrine pkk dışarı diyemezsin işte.

ayrıca tamamen bir siyasi tartışma bu. dtp'nin pkk'nın siyasi uzantısı olup olmaması.

veya pkk dışarı denmesinin ne gibi bir çözüm olacağı...

pkk dışarı dene dene bugünlere gelindi. neyse mesele bizim konumuzun dışı.

Unknown dedi ki...

Beşiktaş salt bir spor kulübü/camiası değildir..

Öyle görenler varsa lafım yok..

Ancak şu fikir için mesela şu yorumu yapan bir kitle var ki kendilerini zeki zannediyorlar, akıllarınca siyaset yapıyorlar;

"yok abi işte fikir güzel de ama işte zemin işte uzak işte yav kim ne anlıcak bu tepkiden bıdı bıdı bıdı bıdı..."

tepki, alıcısı olur inşallah temennisiyle verilmez..

O zaman yeniden futbola dönelim.2 sene sonra Diyarbakırspor taraftarı,Diyarbakır'da herhangi bir rakibin futbolcularını veya taraftarlarını taşlayarak(yapmadıkları şey değil) ölümlerine yol açsa biz nasıl bunun hesabını vereceğiz.Diyarbakırspor taraftarı da hem faşizan hem de şiddete bolca eğilimli bir taraftar grubudur.Sırf Bursa'yla husumet yaşadıkları için Diyarbakır'la ittifak yapmak ileride bizi zor durumda bırakabilir.
İşin içine Diyarbakır'ı katmak zaten siyaseti katmaktır.Biz sadece yapılan ırkçı tezahurahta tepkimizi verelim,geçelim,hiç bulaşmayalım diyorum.

tearkan dedi ki...

@ sergen

neymiş sıkıntılarım söylesene. yazdıklarım gayet açık ve net. beşitaş bir spor kulübü. sosyal mesaj vermek için kendisini bu derece bir riske atması da doğru değil diyorum. ha sen guti sakatlansın nolacak yae diyorsun ben de guti'den yararlanamadığın dönemdeki sıkıntıların açıklamasını kim yapacak diyorum. spnuçta büyük bir kesim beşiktaş'ı spor kulübü yönüyle destekliyor. bu kadar açık bir şekilde anlatılmış bir düşünceden başka ne sıkıntılar çıkardın merak ediyorum. ne yazmışım da cevap vermiyorum yazdıklarına muhabbeti yapıyorsun? mantıklı bir şekilde seninkine aykırı bir fikir ortaya koydum diye söylediklerimi saptırmaya çalışma. söyleyecek bir şeyin varsa açık açık söyle de tartışalım. ha yok diyecek laf bulamadınsa böyle senin sıkıntınların başka imalarına girme. asıl bu komik oluyor.

Bu arada ben milliyetçi bir insan filan değilim.Realist ve pragmatist açıdan olaylara bakıyorum.Beşiktaş'ın çıkarları her zaman en önde gelir benim dünyamda.

tearkan dedi ki...

@ yılmaz

ben siyaset yapmıyorum. yapacak olsam açık açık yaparım ki onun yeri burası değil. asıl sizin kafanızda bu düşünceye karşı çıkan herkes mutlaka siyasi nedenlerle karşı çıkar, söz konusu diyarbakır olduğu için karşı çıkar algısı ve önyargısı var. ben düşüncemi gayet açık bir şekilde ifade ettiğime inanıyorum. anlayıp anlayamamak sizin sorununuz.

tepki yerine gider gitmez meselesini de daha önce dediğim gibi elli kere yazınca bir şey değişmiyor. onun cevabını da kendimce yazdım zaten.

Unknown dedi ki...

o gün diyarbakır halkı, beşiktaşı konvoylarla alır o stada sokar..

memleketten bihaber gençlere sözüm;

en tepedeki siyasetçilerin ve hatta en üst düzey bürokratların girmeye korktuğu bir bölgeye bir yol yapılacaksa, bunu beşiktaşım yapar. öncü değerlerini seferber ederek..

çArşının diyarbakır tepkisinin bursayla bir alakası yoktur. misal trabzon taraftarı misal buca taraftarı bağırsaydı o ırkçı sloganları, yine aynı tepki verilirdi..

prosedür gereği ermenistana gidemeyeceğimize ögre, biz de diyarbakır'a gideriz..

yönetim bunu yapacak cesareti göstersin yeter.. ki hiç zannetmiyorum..

bakın o vakit yurtdışında nasıl yansıyacak bu tavır..

bakın bakalım ırkçılığa ceza vermeyen federasyonun bir çöplük olduğu gerçeği nasıl ilan edilmiş olacak o gün..

bakın diyarbakır'dan içeri ay-yıldızlı armasıyla hangi takım o şehrin kan kardeşi olarak çiçeklerle davullarla zurnalarla girebiliyormuş o gün..

çok gördük biz "ya bu ne şimdi bu pankart da ne demek oluyor", "ya ne gerek var bu tepkiye", "ya iş açmayalım başımıza" tarzı korkak martavalları..

gelin görün ki o martavallar çArşı yapmadı bizi..

bu tavırlar bu refleksler çarşı yaptı bizi..

threepoint dedi ki...

anlıyorum, bunlar ırkçılığa karşı çok güzel tepkiler. insanların nasıl duyarsız kaldıkları merak ediliyor...

biz neler gördük... "Ermeni Çarşı'ya Trabzon'da soykırım" benim hayatımda duyduğum en hastalıklı ırkçı tezahurattır. Alayı hastalıklı ama bu öylesine izansız ki, sloganı edenlerin çoğu "soykırım yapmadık" diye ülkelerini savunurlar bir yandan da. o zaman adam gibi tepki verildi mi ki?

Sami Yen'de, "Çarşı=İsrail, 2'si de kimyasal kullanır." Pankartı gördüğümde sahip olduğum sinir, hakaretten ırkçılıktan öte; bu kadar düşük zekalı adamın Sami Yen'de pankart açacak yetiye sahip olmasıydı, hatta bir şekilde onlarla benzer havayı solumamdı.

Bireysel tepkiler o dönem de verilmiştir, bunu kanıtlamaya kalkacak halimiz yok. Ama bu kadar ağır ırkçı pankartlara sloganlara organize tepki vermeyip, Bursa olayları bu kadar gündemdeyken maçı Diyarbakır'da oynayalım demekle popülizmle bulaşmış oluyoruz.

Tekrarlıyorum, ırkçılığa en güzel cevap Dersimspor maçıdır... Oraya medeniyetin, güzelliklerin gitmesini engellemeye çalışan it oğlu itlere cevap öyle verilir, seyircisiz maçı Diyarbakır'da oynayarak değil.

Bahsettiğim it oğlu itler; yavruları, ergenleri dağa çıkarmaya çalışanlarla; bütün zihinleri ırkçılıkla kaplı gebeşlerdir, 2'si de eksik değil.

posedion dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
posedion dedi ki...

Maçları Diyarbakırda oynayalım fikrini ortaya atan ve bu fikri koşulsuz savunanların kaç tanesi Diyarbakırda maç izlediniz? Kaçınız deplasmana gittiniz oraya? Diyarbakır stadında açılan öcalan posterlerine yada pkk bayraklarına tanıklık ettiniz?Buji Kurdıstan sloganlarını duydunuz?
Antep, Rize, Konya, Manisa tarftarının başına Diyarbakırda neler geldiği konusunda kaçınızın bilgisi var.
rogerio da silva bobo az bile söylemiş. Halkının %82 si pkk uzantılı bir siyasi partiye oy veren şehirde maçlarını oynamak düşüncesini savunmak; Faşizme karşı terörizmi desteklemektir.Sırf Bursayla husumetleri sebebiyle taraf olmaktır.

Unknown dedi ki...

@ threepoint

bir dersimli olarak yazıyorum.

dersimspor maçı bu memleketteki sisteme girer çıkar.. ırkçılığa da hakkanizyetsizliğe de en güzel yanıttır.. dersimliler en geri bırakılmak istenen memleketlerinde yüzde 99'luk okuma yazma oranı yaratırlar.. dersimliler yoktan var ederler.. şimdi futbol okullarıyla beraber beşiktaş futbol takımına altyapıdan gençler de sunarlar..

diyarbakırspor maçı federasyona girer çıkar.. hem dahili hem harici etki gösterir bu tepki.. bu nedenle tekrar bir dersimli olarak söylüyorum, önceliğimiz bu tepki olmalıdır..

bantın tekrar 2004'e sarmaması adına, ki karşımızda bu kez bir azize lobisinden öte bir de "Bursa'ya hükmen maç kazandırma komisyonu"yla karşı karşıyayken,
bakın en ufak bir makro politike haiz tavır göstermeden ve hatta takımın (futbol takımının) akıbetini, durumunu düşünerek diyorum ki,

bazı şeylerin önü alınacaksa şimdi alınmalı. hatta o maç diyarbakır'a, bu seneki sportif başarımız adına istenmeli..

bugün eşi görülmemiş hem saha hem seyirci kapatma cezalarını verenler, ırkçılığa ceza kesemeyenler, yarın şampiyonluğa giderken doksanda penaltını, misal guti'nin bacağını eline verecek bir egemen'e bir bilica'ya kırmızı kartını vermezler..

Unknown dedi ki...

Irkçılığa ve Irkçılara

........Karşı..........

.....Seyircisi maç.....

.....Diyarbakır'a !!...

fabianernst dedi ki...

@yılmaz
hemşeriyiz senle bak..tearkan yazdı three point in dediklerine katılmamak elde değil...bana sorarsan orada oynayalım her turlu ama bu arkadasların çekincelerini çok iyi anlıyorum...ama zeminin kotuluğu olabilecek bir sakatlık beşiktaşlıyı çok uzer...zemin ve hava şartilari kotuyse oynanmasin derim ben...benim istanbulluğum tunceliliğim turk luğum kurtluğum hepsi onemli ama benim asıl kimliğim beşiktaş taraftari kimliğimdir..guti nin o sahada sakatlanmasi 3 hafta olmaması bize yarardan çok zarar getirir bana soracak olursan kupa maçını orada oynayalım ama super lig maçini rezil bir zeminde oynayip futbolcuların saglığını kaybetmesini istemiyorum.bunun dışındaki bazı yorumlara cevap verme tenezzulu gostermiyecegim zaten.bizi burada bir tutan beşiktaş ..bence saha ve zemin duzgunse oynayalım her turlu orada ama buna bu iki sebepten karşı çıkan arkadaslarimizi da kırmayalım...

Unknown dedi ki...

@ fabian

tamam hemşom ben de fazla uzatmayacağım mevzuyu.

yalnızca artniyet seziyorum bazılarında o can sıkıcı..


:D

fabianernst dedi ki...

@yılmaz
saolasın sakin sinirle yazarsak birbirimize olmaz boyle...ne soylemek istedini anlıyorum da mevzuyu farklı yerlere gidiyor o zaman konu farklılaşıyor ..hadi sende benim gibi almeida ve simao yu araştir gelir mi gelmez mi :)

Unknown dedi ki...

@ fabian

ikisi de gelir dostum sözleşmeleri bitiyor sezon sonu ;)

Sertug Ozgur dedi ki...

bence de diyarbakır'da oynamak doğru adres değil. Çünkü aklıma geçen seneki olaylı, yarıda kalan maç geliyor aklıma. kaldı ki diyarbakırspor sadece bursa ile değil konya,karşıyaka, altay adını hatırlayamadığım bir çok kulüple bu tip sıkıntıları yaşadı. diyarbakırspor konusu karışık bir mevzu buna bulaşırsak haklıyken haksız duruma düşme gibi bir durum olabilir.

hazır dersimspor maçı olacakken her türlü mesaj burada verilmelidir.


ayrıca, mesela yahudilere yapılan ırkçı sloganlardan sonra afrikalıların çok olduğu yerde maç yapmaya benziyor biraz bu durum. evet ülkede ermenilerle özdeşleşen bir şey kalmadı malesef fakat, diyarbakır'da maç yapmak hem özneyi saptırıyor, hem nüfusları çok olduğu için destek alınması daha kolay ve popülist bir durum.

bir ermeni takımıyla maç yapmak daha net bir mesaj olur bence. ama bunu başta alen istemez bence(benim varsayımımdır). anlatmak istediğim bu.

Unknown dedi ki...

hayret ulusal basın da yazabildi bu tepkiyi:

http://www.milliyet.com.tr/

Unknown dedi ki...

yönetim basına sızdırdı transfer haberlerini fırına sürdürdü.

yapılan haksızlıkların da üstü böylece örtülür.

aez aez dedi ki...

eminim birileri yukarıda değinmiştir tüm yorumları okuyamadım, yazıda da tüm bursaspor taraftarları değil diye belirtilmiş; böyle bir tezahürat kadar kötü olan bir diğer şey de tüm bursasporu ırkı olarak itham etmektir. burası için söylemiyorum ama bir blogda racist kelimesinin yanına bursanın amblemi koyulmuş bir resimde. bu tarz durumlar çatışmalarda duygusal bir yakıt fonksiyonu görür, derinleştirir ayrışmayı. bence çok tehlikeli bi durum bu

Levent dedi ki...

Hararetli tartışmalar olmuş yine, o hararet dinmiş de ben de birkaç şey söylemek isterim.

Öncelikle, "Yerel halkının %82'si PKK'yı destekleyen BDP'ye oy verip, statlarında Öcalan posterleri açan, bilmem ne diye slogan atan bir şehirde maç oynamayalım" düşüncesi çok kötü. En hafif tabiriyle kötü. Ben burada Kürt meselesi olaylarına hiç girmeyeceğim, girersek çıkamayız. Hatta girersek devam ettirecek birikimimiz bile yoktur. Kürt meselesi de 30 yıllık bir olay değildir. Ama bu olaylarında hangi şartlar altında gerçekleştiğini düşünmek gerekir. Bir toplumu tamamen kötü bir şekilde yaftalamak ırkçılıktır. Bugün herhangi bir ülkede Türklere yapılan bir müdahalede, bilmem neyde ayaklanan insanların aynı hassasiyeti göstermemeleri hoş değil tabii. Bunu bir Karadenizli olarak söylüyorum, hoş bunu söylemek zorunda hissetmemem gerekir ya, neyse.

Siyasi konulara girmeye gerek yok. Maçı Diyarbakır'da oynamak hem sosyal açıdan önemli bir adım, hem de insani bir suç olan ırkçılığa her seferinde göz yuman federasyona karşı gerekli bir tepki olur. Bu mesajın anlaşılamaması gibi bir durum olamaz. Mutlaka ki verilmek istenen mesajlar yerine gider. Beşiktaş'ın tarafsız sahada maç oynama cezasını Diyarbakır'dan yana kullanması ağızlarından salyalar saçarak tüm bir şehir halkını yaftalayan adamlara, bu tür sloganlara gerekli tepkiyi ve yaptırımı uygulamayan adamlara çok güzel girer, çıkar. O konuda rahat olalım.

Ama, bazı arkadaşların endişelerini anlayabiliyorum. Diyarbakır'da maç yapmak şu dönemlerde her türlü açıdan sıkıntılı olabilir. Gerek ligdeki durumumuz, gerek de zemin ve hava şartları bir olumsuzluk olarak geri dönebilir bizlere. Bunu anlayabiliyorum, bir yanım da bu yüzden sadece kupa maçını Diyarbakır'da oynayalım diyor.

Dersimspor ile maç yapacağız, bu da ayrı bir güzellik. Maç gelirleri de Dersimspor'a bağışlanacak. Eminim ki o maçta stad tamamen dolacaktır. Bu maçı yapan bir yönetim inanıyorum ki Diyarbakır'da da maç yapma cesaretini gösterir. Ama dediğim gibi, sosyal mesajlar vermek, bu tür durumlara tepki göstermek tabii ki çok güzel ve insani görevlerimizdendir ancak Beşiktaş'ın da kendi çıkarlarını düşünmek zorunda olan bir kulüp olduğuna inanarak kupa maçının Diyarbakır'da, lig maçının ise Adana'da yahut Karabük'te yapılmasını tercih ediyorum.

Tuco Salamanca dedi ki...

bildiğim kadarıyla,uefa'nın ırkçı tezahüratlara karşı bi yaptırımı var.

eğer tff gereğini yapmıyorsa, beşiktaş bu olayı uefa nezdine taşımalıdır bence herşeyden önce.

Unknown dedi ki...

@ tuco salamanca

dersimspor maçında ve şayet yönetim cesaret edebilirse diyarbakır'a gidişle birlikte bu mesele iç/dış gündeme taşınacaktır.

ancak, yönetimin resmi başvuruyu yapıp soruşturma talep etmesi zaruri uefa'dan..

bunu yapmayan bir yönetim kurulu basiretsizdir ve beşiktaşıma yakışmıyordur..

Gaziantepspor macini Antalya'da oynayacakmisiz.

Bakalim obur macin adresi ne olacak.

Adsız dedi ki...

Sizin Irkçılık dediğiniz şey Vatanı Savunmaktır Bursaspor-Diyarbakır Maçında Tribünde Değildiniz nasıl bu kadar emin olabilirsiniz İstiklal marşını ıslıklayanlara nasıl vatan haini değilmişcesine bakıyorsunuz bilmiyorum ama sizin vatan sevginizden şüphe ediyorum Bursa'daki maçta biz onları kışkırttığımız için diyelimki ıslıkladılar ya Diyarbakırdaki maçta ne denmeli.. Sadece diyarbakır seyircisi olduğu halde maç öncesi tüm tv'lerden duyulacağı üzere yine İSTİKLAL MARŞIMIZ Islıklandı.Siz buna Irkçılık dedikçe Vatan hainleri daha çok üstümüze gelecek..Bu yüzden Beşiktaş Taraftarının Vatan Sevgisinden Şüphe Duyuyorum

Yorum Gönder

Ara