.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

2 Kasım 2010 Salı

UEFA mı? Lig mi? Kupa mı?


Bugün her Beşiktaşlının kendisine sorması gereken soru budur. Bu kadro, bu yapı birden fazla turnuvayı ne kadar götürebilir? Herhangi bir Türk takımı şu anki kadrolarıyla kaç farklı turnuvada aynı anda mücadele edip başarı gösterebilir?

Beşiktaş, önümüzdeki dönemde çok zorlu bir yarışın içine girecek. Porto deplasmanında alınacak mağlubiyetle zora girebilecek bir UEFA Avrupa Ligi, her maçı final gibi oynanması gereken bir Spor Toto Süper Ligi, Trabzonspor ve Manisaspor gibi iki dişli rakibin bulunduğu Ziraat Türkiye Kupası eleme grubu...

İstediğiniz kadar rotasyon yapın, en iyimser tahminle sakatsız kadronun yıl sonuna kadar korunduğunu düşünün yine de bu kadro derinliğiyle üç kulvarda birden mücadele edemezsiniz. Ne mental ne de fiziksel yapı buna uygun duruyor. Ya devre arasında çok ciddi takviyeler yapılacak -ki imkansız- ya da bu turnuvalardan birine öncelik verilecek başka çaresi yok. Bu noktada şahsi temennim, UEFA Avrupa Ligi'nin öncelikli olarak ele alınmasıdır. Şu anki kadro yapısı ve teknik direktör zihniyeti UEFA'da büyük bir başarı kazanmayı sağlayacak her şey sahip. Ama bu kadronun sırtına taşıyamayacağı diğer yükleri de eklerseniz evdeki bulgurdan da olursunuz. Üç kulvarda birden yürürken üst üste kazaya uğramak veya öncelikli hedefin peşinden koşmak. Acilen bir seçim yapılması gerekiyor...

33 Yorum:

isaac newton dedi ki...

aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık hesabı biraz :)
bu yıl ligi es geçersek seneye avrupa kupalarına katılmak imkansız olacaktır ama asıl hedef sanırım uefa ve önümüzdeki sene için şampiyonlar liginde yer almak olmalıdır(lig için ilk iki).
kupada da gençlere şans verilmelidir

enorton dedi ki...

Bence hedef lig olmalı, yani şampiyonlar ligine kalmak. Şampiyonlar ligine sadece katılmak bile çok büyük maddi kazanç demek, prestiji de cabası. Uefa da yarı final oynasak ne olur? Bütün ağırlığımızı UEFA ya versek bile ben final oynayacağımızı düşünmüyorum. O yüzden lige konsantre olmalıyız.

Şuandaki durumumuz Şampiyonlar Ligi mi? Sport Toto mu? Ziraat mi? şeklinde olsaydı kesinlikle şampiyonlar ligi derdim ama Uefa olunca Süper lig diyorum...

Gürcan Ulusoy dedi ki...

bence hedef ne lig, ne uefa. hedef forma satmak :)

Erdal dedi ki...

Zor soru. Daha önce de bazı maç başlıkları altında tartışılmıştı. Malesef kadromuz yaşlı ve sakatlanmaya müsait oyuncu sayımız hayli fazla. Mesela Bursa'nın durumu da buna çok benziyor ve onlar tercihlerini çoktan yapıp ligi ön plana aldılar. Ama tabi bunu baştan planlayarak tercihte bulundular. Örneğin transferler CL için değil, ligdeki takımın kalitesini artırmak için yapıldı.

Bir ay önce bu soru sorulsa ligi ve UEFA'yı dengeli götürelim derdim, ama şu an ligde bir iki mağlubiyetle birlikte kopuş yaşayabilecek kadar gerideyiz. Ligde havlu atan, sadece Avrupa'da başarı kovalayan Beşiktaş'ta ne taraftar ne hoca ne de futbolcular motivasyon ve konsantrasyonu üst seviyede tutabilir. Ama tersi durumda, lig yarışının içinde olduğumuz müddetçe Avrupa'da da başarı kovalayabiliriz. Olmazsa da canımız sağolsun der, geçeriz. Ama ligde başarı şu aşamada Avrupa'da başarıdan öndedir benim için.

ZTK ise bence genç ve yerli olup rotasyonda fazla şans bulamayan oyuncular (Onur, Cenk, İsmail, Ali Kuçik vb.) ile yabancı sınırı dolayısıyla ligde oynamayamayan oyuncuların değerlendirildiği bir platform olabilir. Yani yangında en son kurtarılacaktır bana göre.

BJK4EVER dedi ki...

Elbette lig.

Birincisi, ligde basari kisa vadede basariyi getirir, hem sampiyonluk gelirleri hem de gelecek sene SL gelirleri olacak. UEFA'nin gelirleri ise final oynasan bile SL ayakbasti gelirleri duzeyinde bile degil.

Ikincisi, basari algilamasi olarak lig cok onde. UEFA'da ceyrek final veya yari final (maksimumu) oynayip ligde 3. olsak basarisiz olacagiz kesinlikle (bkz gecen seneki FB veya GS), ama UEFA'da bu turda elenip sampiyon olsak en basarili takim biz olacagiz, en azindan algi bu yonde.

Ucuncusu, hedeflere varabilme acisindan elbette lig. UEFA'da istedigin kadar kontsantre ol, iyi bir takim cikti mi karsina elenirsin. Hatta kotu bir takima bile elenebilirsin 2 maclik usulde, ki Balkan takimlari bu konularda usta mesela. Ayrica mesela gruplarda 1. veya 2. olmanin hicbir anlami yok cunku ayrim kalkti, CL'den gelenlerle birlikte bildigim kadariyal 2 torba olacak ve 1. veya 2. olmanin bir avantaji olmayacak, yani grupta Porto'yu yenip 1. olsak bile bizim avantajimiz olmayacak. Kaldi ki bu tur olmasa bile sonraki tur bir kazik takim cikabilir.
Ligde ise iyi kontsantre olmus saglam bir BJK her turlu yarista olur, sampiyon olma ihtimali asla kucuk degildir. Bursa ve Trabzon bence onumuzdeki haftalar dusus yasayacak, hatta zorlu maclari da var, Kayseri zaten bu futbol yapisi ve kadro ile sezon sonunu goremez, biz GS macina kadar bir seri yaparsak ilk yariyi nispeten iyi bir yerde kapatir ve 2. yarida gazlariz.

Her acidan lig daha onemli bence.

BJK4EVER dedi ki...

Duzeltme:

Birincisi, ligde basari kisa vadede basariyi getirir, hem sampiyonluk gelirleri hem de gelecek sene SL gelirleri olacak.


kisa vadede maddi basari olacak.:)

ZTK' da tüm oynayamayan yedek oyuncular ile A2 ağırlıklı takım ile grup aşamasını geçirmek ve ilerki turlarda (tabi kalınırsa) kadronun as oyunculardan kurulması düşüncesindeyim.

Kadro'nun 3 kupa için eksik ama lig ve uefa için yeterli olacağı düşüncesindeyim. sakatlıklar da genellikle darbeye maruz sakatlık olduğu söylenmekte, tek kulvarda yarışıyor olsak sadece darbe sakatlığı olasılığını azaltmış oluruz.

Kartal Bafiler dedi ki...

Ben önümüzdeki sezon ŞL de olmak istiyorum.
Hedef lig olmalı ve ilk iki içinde ligi bitirmeliyiz.

tearkan dedi ki...

Lig önümüzdeki sene şampiyonlar ligi oynamak ve gelir elde etmek bakımından daha önemli gözüküyor. Tabi önceliğinizin ne olduğuna da bağlı bu durum. Yabancı sınırlaması olmaması bakımından Uefa'da başarı ihtimali daha yakın lige göre. Schuster'in önem sıralamasında da Uefa ön planda gibi gözüküyor zaten.

Benim gözümde ise Uefa'daki başarıdan ne anlaşılacağına göre değişir bu sıralama. Uefa çeyrek finali yerine lig şampiyonluğunu tercih ederim mesela.

P. Ungaro dedi ki...

I Hope that FC Porto - Besiktas will be a great game to watch. A game beetwin the 2 best team in the group.
We were very well received in Istambul and there for all of Besiktas fans will be received the same way here.

Best regards

http://fcportonoticias-dodragao.blogspot.com

Onurlu dedi ki...

Bu sene UEFA'da en azindan ceyrek final oynamadigimiz surece ligi ikinci bitirmenin de bir anlami kalmiyor. Mevcut takim puanimizla sampiyon olmayanlarin on elemelerinde seribasi olmamiz ve dolayisiyla gruplara kalmamiz cok zor. Ancak sampiyon olarak dogrudan katilma sansimiz var. Bu yuzden artik takim puanini duzeltmek adina UEFA'ya da en az lig kadar onem vermek sart...

yilmaz dedi ki...

lig lig lig lig lig....

q7 ve guti'ye faroe adalarında, finlandiyalarda daha fazla eziyet çektirmemek lazım.

SirEvo dedi ki...

Uefa'nın en kuvvetlisi kim? Porto değildir herhalde.
Biz kendi evimizde bile Porto'ya karşı bir halt yiyemedik.

Onu geçtim, ligin en vasat takımlarına bile zorlanırken Uefa'da şöyle böyle yapacağız demek hayalcilikten başka bir şey olmaz.

Uefa'yı iplemesinler, kupanın hiçbir getirisi zaten yok, önemli olan ligtir bugün için. Gerisi faso fiso.

Pamukk dedi ki...

CL yani lig.

kma dedi ki...

porto, bahis sitelerine göre uefa'da man city ve liverpooldan sonra 3. favori. juventusla aynı orana sahip.

liverpool karışık, man. city için de bu kadar yatırım yaptıktan sonra uefa kupası bir başarı kriteri olamaz.

porto uefa ligi için 1 numaralı aday gibi görünüyor.

Sertug Ozgur dedi ki...

valla evet şampiyonlar liginin getirisi fazla ama ben şampiyonlar liginde gol atamama veya sıfır çekme stresini yaşamaktan bıktım. Çoğu zaman şampiyonlar ligi formalite maçları gibi geçiyor. Bu demek değil ki aman gitmeyelim, avrupa'da tecrübe kazanmamız gerekir diye düşünüyorum,ne kadar maç yapsak o kadar iyidir, onun için bu seneki maçlar oldukça yararlıdır.

Ayrıca avrupadaki takım puanımız düşük. Tam bilmiyorum ama seneye bu puanla 4.torba'dan katılma gibi bir durum da olabilir. Bilen arkadaşlar daha iyi açıklar bunu.

Bu sene Avrupa liginde çıkacağımız kadar üst tura çıkmamız lazım. Bir de Guti ve özellikle Quaresma gibi oyuncular için bu maçlar takımla bağları açısından iyi motivasyon kaynağıdır. Öncelikli olarak şu gruptan mutlaka çıkmak gerekir. Aksi takdirde büyük yıkım olur bu lige de yansır.

Geçen sene Galatasaray Atletico'ya elenene kadar fena götürmüyordu ligi,oyun olarak da, fakat elendikten sonra futbolu çok düştü,adeta dağıldılar, böyle bir durum da var.

İlk yarı bitiminde liderle 6 puan fark olsun, bu çok iyi olur. Zaten ikinci yarı bu kadar yoğun maç trafiği olmaz,hadi hayal kuralım olsa da devre arası 2-3 transfer yapılıp yük azaltılabilir, ki transfer mutlaka olacaktır. şu haftalar çok kritik.

Bir de aslında çok dar kadromuz yok, ama bazı oyuncuların verimsizliği yüzünden bazılarının üstüne acayip yük biniyor.

Nihat,Holosko,Fatih daha katkı veremediler. Tabata iyi başladı derken çıldırtmaya devam ediyor. Nobre tabela yönünden istenen verimde değil. Yusuf keza ne kadar katkı sağlayabilir ki. Hilbert'i savunmada değerlendirmek zorunda kaldık. Bir çok insanın pek beğenmediği Bobo skor yükünü omuzlamış durumda, yani ona bile alternatif yok gibi. Ernst alternatifsiz. Devre arasında Holosko gönderilip, bir yabancı ve yerli ile hücum hattına 2 ve savunmaya aradığımız tip bir yabancı stoper ile bu takım iyi yerlere gelecektir. Ben buna inanıyorum.

Türkiye kupası için ise gruplarda A2 takımıyla oynanması taraftarıyım. Bir tek trabzona as kadroyla çıkılabilir o maç da devrenin sonunda zaten.

Asphalt Monkey dedi ki...

Bu kadar karamsar olmaya gerek yok. Kadromuz ligin en genis ve en kaliteli kadrolarindan. Yedek kulübemiz zengin ve sakatlar iyilesince daha da iyi olacak. 3 kupayi da ayni anda tasir. Ancak öncelik tabii ki CL sebebiyle lig olmalidir.

Schuster'in takimi ve ligi tanimasi zaman aliyor ki normaldir, devre arasi ve sene sonu istedigi yerlere istedigi adamlari alirsa ve bu sürec icerisinde Necip, Onur ve Cenk gibi gencleri belli bir yere getirirse gelecek sene cok daha iyi oluruz.

Ancak UEFA konusunda da bu kadar umutsuz olmamak lazim, hedef ilk ikiye girmek ve biz bu konuda en önemli iki rakibimizi de yendik ve Rapid'le iceride oynayacagimiz maci da düsünürsek gruplardan cikariz diye düsünüyorum. Gruplardan sonrasi ise takimin o zamanki form durumuna göre degerlendirmek lazim.

berthelemy dedi ki...

sen iyi takımsan ikisini de götürürsün. ha illa birini seçeceksek tabii ki lig çünkü yerel rekabet her zaman daha önemlidir.

BJK4EVER dedi ki...

@lakerda

Sifir cekme durumlari olmaz bence. Gecen sene Rusya, Ingiltere ve Almanya sampiyonu ile ayni grupta olup 4 puan topladik, ondan evvelki sene Porto Marsilya Liverpool'lu grupta 6 puan topladik mesela, Lucescu zamanindakini soylemeye gerek yok zaten. Kaldi ki gecen sene kazik bir kura cektik, ama CL'de artik dandik takimlarda cok var kurallar geregi. Bence gelecek sene katilirsak 3. torbadan girme ihtimalimiz yuksek yine, tabii o zaman Tottenham veya Wolfsburg degil de Zilina veya Debrecen'i de cekmek gerekir. Ben her halukarda katilirsak artik CL'de birseyler yapabilecegimize inaniyorum, 2. tur bile kesinlikle hayal degil bana gore.

enorton dedi ki...

@BJK4EVER

Haklısın bence de eğer katılırsak iyi işler yaparız. Ben de ümitliyim. Geçen sene deplasmanda 4 puan aldık, hayal etsek ancak bu kadar olurdu. Ama evimizde sıfır çektik. Yoksa o zor gruptan bile çıkabilirdik.

Levent dedi ki...

Ben de buradaki çoğu kişi gibi CL dolayısıyla lig diyeceğim. Ligde şampiyon olmanın getiririsi de çok fazla artık, CL ile de birleşince ciddi bir maddi gelir elde etmiş oluruz. Bunun yanında Türkiye'deki kamuoyunun başarı algısı yine lige endeskli. Beşiktaş ligi 3. olarak bitirse medya ciddi şekilde yüklenir, Beşiktaşlı taraftar da rahatsız olur.

Ben de isterim UEFA'da ilerleyebilmek ama gruptan sonra tur veya ondan sonraki tura kadar gidebiliriz gibime geliyor.

Benim zerre kadar şampiyonluk inancım yok.Trabzon'a yetişmemiz bence imkansız.Lucescu'nun Beşiktaş'ından beri sistem takımı olmayı bu derece başarmış bir takım görmemiştim şu ligde.Biz ise daha takım bile değiliz.Diğer yandan Fener ve Bursa'yı da geçeceğimizi sanmıyorum.Kayseri ve Gs'la son Avrupa Ligi bileti için kapışırız gibime geliyor.
Umarım Schuster sene sonu kovulmaz ve transferde tam yetki verilir de gelecek sene için istediği takımı çıkartır ortaya.Eğer Schuster sene sonunda kovulursa 1 sene daha çöpe gitmiş olacak.

yilmaz dedi ki...

@BJK4EVER

evet dandik takımlar var ama biz yüksek ihtimal yine 4. torbada kalıcaz. bu durumda bize gelebilecek en iyi 3. torba takımı bu senekilere bakarsak glasgow filan görünüyo.

Ama şu var kesinlikle 0 filan çekicemize inanmıyorum. beşiktaşın en kötü kadrolarından biri 6 puan topladı bu ligde 2007-2008'de

Geçen sene -bence- cl için iyi bir kadromuz vardı (en azından 3. olabilecek) ama yanlış tercihler ve lanet olası kura şanssızlığı yüzünden varlık gösteremedik.

yalnız cl'ye katılmak orda bişeyler yapmak kadar önemli. bunu unutmamak gerek. o yüzden lig :)

Ekrem Ph.D. dedi ki...

Bir defa bu sene mutlaka gruptan cikmamiz lazim. Boyle bi gruptan da cikamazsak hangi gruptan cikacagiz? Takimin ozguvenine de buyuk darbe vurur erken elenmek. UEFA'da gidebilecegimiz yere kadar zorlamak lazim, takim puani acisindan cok onemli bu. Bu sene niye Agustos'ta Faroe Adalari'nda, Finlandiya'larda surunduk? Ulke puani yuzunden. Sezonu erken acip bu tip sikintilari yasamamak icin ulke ve takim puanlarinin artmasi sart. Genel olarak konusmak gerekirse, butun Turk takimlarinin Avrupa maclarina cok onem vermesi lazim. Ulke olarak durumumuz cok kritik ve ic acici degil cunku.

esperanza dedi ki...

Uefa kupasi ve turevleri her zaman iyi yolda giden takimlara kostek oluyor. CL olsa bir yere kadar, en azinan maddi getirisi var. Ama avrupa ligi sakatlik, huzun ve gozyasindan baska birsey getirmiyor

Helsinki ye falan elenmis olsyadik su an ligde lider olurduk

alper dedi ki...

beşiktaş adının olduğu her yerde tüm kupalara taliptir adaydır.şahsen ben hiç bir müsabakaya yarışmaya elenelim kaybedelim duygusuyla çıkmayacağaım gibi beşiktaşında çıkmasını istemem.üçünüde istiyorum ben mümkünse.hayatında paradan başka bir bok kazanmamış beşiktaşlı topçularda sıksın götünü kupa şan şöhret ve nam kazanmak için oynasınlar üçünde de.lig için ise zaten her türlü trabzonun gerisinde kalacağımız ve gs nin üstünde bitireceğimiz için endişeye mahal yok hacılar.

posedion dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
huan ramos dedi ki...

avrupa ligi'nde porto, manchester city, liverpool vb takımlar dururken üstün bir başarı kazanmak çok iyimser bir hayal.

gelecek sene avrupa kupalarına ve özellikle de şampiyonlar ligine katılmak için elimizden geleni yapmak zorundayız.

illa ki 3 karpuzdan 2'si düşecekse bunlar; uefa avrupa ligi ve türkiye kupası olmalı.

tabi böyle bir şeyi seçme şansımız olmadığı için, daha doğrusu hocamızın ve teknik ekibimizin 3 kulvarda da ilerlemek isteyeceğini tahmin etmek zor olmadığından, olayları akışına bırakacağız.

yapabileceğimiz tek şey akışına bırakmak. "bırak gitsin dönerse senindir." :)

dominic molise dedi ki...

sakatliklarin iyilestigini varsayiyorum:

kale: cenk rustu hakan
sol bek: ibo ismail ekrem
sag bek: toraman erhan ridvan hilbert
stoper: ferrari sivok ersan toraman zapo
dm: fink, aurelio, ernst, toraman
mc: ernst, guti, necip, onur, tabata
sol acik: quaresma, holosko, yusuf, ekrem, bobo
sag acik: nihat, hilbert, holosko, ekrem, tabata
forvet: nobre, bobo, fatih, nihat

bunlara ali kucik ve cumali'yi de ekleyebiliriz. ki unuttugum adamlar da vardir kesin.

sonucta her mevkide en az 3 futbolcumuz var. yani 3 kulvarda da gidebiliriz.
schuster'in rotasyonu aslinda bunu anlatiyordu bize. kadromuz cok genis ve herkesi formda tutmaya calisiyor. problem guvendigi bircok adamin ya sakatlanmasi ya da rotasyon adamlarinin buyuk formsuzluklari.

burada yapilmasi gereken sadece schuster'e guvenmek ve bu isin ustesinden gelebilecegine inanmak.
unutmayin ki fiksturumuz cok zor ilk yari, neredeyse butun buyuk maclar deplasmanda.
oncelikle sunu kabul etmek gerekir; schuster farkli bi hoca. her zaman da aykiri karakteri ile on planda olmus.
bir kez olsun guvenebilelim yahu hocamiza.
galatasarayin durumu gibi olmak istemiyorum. hocayi kovduk bakip oyuncular gercek gucunu nasil da gosteriyor demek istemiyorum.
holosko tabata nihat nobre 4lusu eminim ki yeni hocayla beraber ozellikle nihat ve holosko cok iyi oynayacaklardir. e adama sorarlar, zamaninda neden oynamadin diye. hoca secmek senin neyine.

ben schuster'i seviyorum ve arkasinda durulmasindan, guvenilmesinden yanayim.
kadromuz da 3 kupada birden kafaya oynayabilecek kapasitede. biraz rahat olalim yahu. medyanin gazina gelmeyelim. bugun milliyet'te bir adam -link vermekle ugrasmiicam degmez- schuster'e ultimatom vermis ve medyayi ciddiye almasini emretmis. bizler takimin, renklerinin, bayraginin, tarihinin nasil arkasindaysak schuster'in de bence o sekilde arkasinda olmali korumaliyiz. basari baska sekilde gelmez.

takimimiz su an cm'ciler bilir, "lacking harmony". ve yine cm'ciler bilir bunun tek cozumu ayni kadroyu korumaktan gecer. schuster koruyamadi ki henuz.
kadro yapilandirilmasindan surekli bahsettik burda. baktiginiz zaman schuster hala sag bekte hilbert'e saha kenarindan yardim etmek zorunda. sag acikta tabata ile nihat'in sacmaliklarina, holosko'nun caspercilik oyununa mahkum durumda. cunku sag acik yok, bir volkan sen yok.
sag bekte hala bir adamimiz yok.
bi izin verin, bunlari o da goruyordur: devre arasinda ertugrul'la arasi kotu volkan sen'i bence alabiliriz. sag beke de bi adam bulabilirsek (ya da ridvan'i veya toraman'i monte edebilirsek) bu takim oturur ki ikinci yari fiksturumuz daha kolay.

su an q7 takima donene kadar zor bi donemecten geciyoruz hepsi bu.

Unknown dedi ki...

Ben de üzülerek lig demek isterim ama lig bile şuan bize oldukça uzak.. tamam fikstür avantjımız falan var ama takım 2 mağlubiyet daha alsa hızla yere çakılacak gibi duruyor.. bursa ve trabzon anadolu klüplerini yenerken zorlanmıyor bu yüzden fark bir türlü kapanmıyor..uefa, porto yu kendi evinde biraz zorlayıp puan alabildiğin zaman bir hedef olmalı bence. yoksa şans eseri gruptan çıkmak, çeyrek fin. oynamak beni datmin etmiyor..

Erhan H. dedi ki...

Besiktas bu senenin sonunda sampiyon olacaktir kimsenin suphesi olmasin. Bursasporun bu haliyle lig sampiyonu olup sampiyonlar liginde top kosturuyor olmasi bir mucize!!!Besiktasin tek hedefi her sene sampiyon her sene sampiyonlar ligi olmalidir.

Pamukk dedi ki...

efeniim şampiyonluk yarışı gs fb belki ts arasında geçermiş. bizler kim oluyoruz

Adsız dedi ki...

kupayı boşverelim...süper lig'de şampiyonlar ligi hedeflemeli, ağırlığı uefa'ya vermeliyiz...

Yorum Gönder

Ara