.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

23 Kasım 2010 Salı

Iverson 2 - Alex 3

2 ay önce Allen Iverson dünya yıldızı idi... Beşiktaş'a gelmez deniyordu, Beşiktaş'ın bu transfer girişimini "abzürt" olarak niteleyenler de vardı. Öyle oldu, böyle oldu Iverson geldi... Gelişi hava alanından canlı yayınla yansıtıldı, imza törenine yine özel ilgi gösterildi. Tüm medya Beşiktaş kulübünün kapısında Iverson ropörtajı için sıraya girdi, NBA TV'nin maçı yayınlayacağı ayrı ayrı haberleştirildi...

Sonra ne oldu? Iverson'un 2 sayı attığı haftada Alex De Souza 3 gol attı.

1 Hafta önce Iverson'u çeke çeke uzatan, Yıldırım Demirören'e methiyeler düzen medya, bu durumdan nice espriler üretti. Bakın Fenerbahçe maçı sonrası manşetlere; Fenerbahçe'nin Iverson falan dinlemediği yazıldı, Alex 3 - Iverson 2 başlıkları atıldı.

Yani o büyük Iverson markası üzerinden dönülüp Beşiktaş'a vurulmaya başlandı.

Medya esasında budur. Bunun için suçlanması da pek anlamlı değildir. Rating, tiraj denilen şey zaten bu sektörün atar damarı. Onlar tiraj varsa varlar, yoksa yoklar. Eleştireceksek meslek tanımlarını eleştirelim, orada bulunan 3-5 kişiyi değil.

Schuster, Rijkaard geldiğinde büyük büyük sütunlara "İşte Vizyon" diye başlık atan onlardır. Rijkaard'ın şaşalı kariyerini büyük büyük harflerle yazanlar da onlardır. Sonra "Rijkaard Hoca Değil" diyen yine onlardır. Çünkü işleri budur. Medya monotonluktan hoşlanmaz. Okuyucuya, izleyiciye kendini sattıracak haberler üretmeye çalışır. Varsa üstüne gider, yoksa yaratır.

Fenerbahçe'nin her sezon başı kampında "Fenerbahçe bu sene çok farklı, takıma disiplin gelmiş" diye yazan onlarca spor yazarı görürsünüz. Aynı adamlar 3 ay sonra "bu takımda disiplin yok" derler. Mesele disiplin değildir ki onlar için... Yazacak bir konudur...

Iverson'un gelişinden prim yaparlar. Sonra Iverson'un yürüyecek hali olmamasından da prim yaparlar. Onların esasında Iverson'un performansıyla ilgileri yoktur. Onlar kendi performanslarına bakarlar.

Gelişinin 2. haftasında 2 sayı attı diye Alex adının altında ezmeyin, durun, yapmayın, bu adamın ne büyük bir dünya yıldızı olduğunu geçen hafta siz yazdınız deseniz, dinletemezsiniz...

Şimdi Bernd Schuster'e vuruyorlar.

Schuster kendisine vurulduğu için, eleştirildiği, yerden yere vurulduğu için başarısız değil.
Başarısız olduğu için yerden yere vuruluyor.

Bugün yerden yere vuranlar yarın 2 galibiyetten sonra "İşte Schuster Devrimi" diye başlık da atmasını bilirler. Ne ona şaşırınız, ne ona.

Burada mesele, medya sizi ve taraftarlığınızı, takımınızı pohpohladığında aldığınız tavırdır. Methiyeler düzülürken Şenol Güneş gibi "Hoop o kadar da değiliz" diyebilmektir esas.

Yoksa medya gazı verdiğinde "Oh ne güzel" diyip, eleştirdiğinde "Hoop Schuster efendi!" derseniz medyanın elinde oyuncak olmuşsunuz demektir.

Bu da korkarım ki medyanın sorunu değildir...

15 Yorum:

sozcelyk dedi ki...

Başlığın gürcan ulusoy başlığı olduğuna emindim :D yazıyı da şimdi okuyacağım ama planlamayla alakalıdır bence :D

Gürcan Ulusoy dedi ki...

şiştin bence :)

sozcelyk dedi ki...

Feci şiştim :D ama alex vs iverson başlığını atıp planlamayla altını dolduracak tek adam sensindir :D

Gürcan Ulusoy dedi ki...

adamlar iverson'un gelişini bile planlayamadılar, pasaportunu unuttuğu için uçağı kaçırdı eleman asdlkjasdklas

yersen :)

kafsinkaf dedi ki...

bende benim blogda hemen hemen aynı düşünce tarzıyla daha uzun ve düşündüklerimi anlatmaya çalışan bir yazı yazdım.Gürcan ulusoy ve diğer okuyucu yorumcu arkadaşlar bir bakıp düşüncelerini yazarlarsa bende kendimi test etmiş olurum bekliyorm yorumlarınızı.Bu arada yazı süper olmuş yine tebrikler..

Unknown dedi ki...

Rijkaard "elimdeki kadro yetersiz" dediginde "bunu diyen adam futboldan anlamıyordur" buyurmustu Ekrem M.Sc adli arkadas birkac ay once. Hatta "Rijkaard dünyanin en overrated (balon) hocasi" demisti baska bir arkadas bu blogda.
Schuster "1960'larin futbolu oynaniyor bu ligde" dediginde ise hakli bulunmustur kesin bu arkadaslar tarafindan.
Medya da bunlardan besleniyor iste, "ben yaziyim nasil olsa diger takim taraftari bunu dalga malzemesi yapar" mantigiyla. Sonra kendi takimimiza yazilinca sinirleniyoruz.
Türk sporunun en büyük sorunudur bence Türk spor medyasi.

ian dedi ki...

medyanın "yanar döner" olması hoşgörülecek, kabul edilecek bir durum olmamalıdır. gazetecilikten, basın-yayın'dan anladığımız bu mu şimdi.

doğru medya, cahil kitleleri doğru yönlendiren medya olmalıdır. suçu sadece cahil kitlelere atıp, işini kötüyü kullanan medyayı temize çıkarmak yanlış geliyor bana.

ortada bir suç varsa bu ortaklaşadır. ne medya görevini doğru yapıyor; ne de cahil kitleler duyduklarını okuduklarını akıl süzgecinden geçiriyor.

türk spor medyasına gelirsek, güvenilirlikleri ve imajları yerlerde sürünüyor. çünkü işlerini yanlış yapıyorlar bu kadar basit.

yazıyı yeterince cesur bulmadım, ve medyayı bir anlamda temize çıkaran düşünce tarzını mide bulandırıcı buluyorum.

Kalten dedi ki...

Tarafsız düşününce Alex'in 3 gol attığı haftada Iverson'un 2 sayı atabilmiş olması bir anlam ifade etmiyor olsa da trajikomik. Özellikle "on Alex eder, yarım Alex etmez" tartışmalarının hala ılık olduğu bir zamanda böyle bir "istatistik" çok da komik olmuş

O kadar da alınganlığa gerek yok, Iverson haftaya da iki sayı atar, kameralara "2-2 mi oldi" yapar, daha çok güleriz, ne var :)

Kalten dedi ki...

Bu arada Iverson'u üstteki diyalogda neden Robinson'un Cuma'sı gibi konuşturdum bilmiyorum

[Latent ırkçılık]

sihroje dedi ki...

Dün gece saat 01:00 sularında sergen yalçını dinleyecektiniz (bilerek küçük yazdım , büyüklüğü kalmadı gözümde) Sinirden ağlardınız. Sanki para için Beşiktaşı bırakıp Siirt Jetpaya giden o değilmiş gibi oyuncuların aldığı paraya lanet etti.Schuster'den başladı İverson'la bitirdi. Dinleseydiniz olayın oynanan futbol , skor , oyuncular...vs olmadığını anlardınız. Beşiktaş'a son zamanlarda bu kadar nefret kusan başka bir insan görmedim ben. Bu adam fenerli değilse ben bi daha tribüne uğramam , bu kadar iddalıyım.

Lanet olsun ulan sana.

threepoint dedi ki...

gürcan senle ilk defa bu kadar birebir düşünmüşüz :) purplepurple'la her defasında yaşadığım durumu senle ilk defa yaşadım böylelikle.

iverson ilk geldiğinde, şunu yazmıştım feysbuka, sözlük ve twitterda da benzer bişiler karalamıştım. Biraz kaba gerçi, kusura bakmayın;

"Bazı gerizekalıların Iverson'ın efsaneliği üstünden Beşiktaş'ı küçük görme çabalarını keyifle izliyorum. Önce 3. büyüksünüz, sonradan siz büyük değilsiniz diye saldıranlar da bunlardı. Açıkça tekrarlayayım; hazımsız ve gerizekalılar! Iverson formayı ne kadar süre giyer, ancak tek bir maçtan sonra bile tribünün önüne gelip armayı gösterirse, o an o gerizekalıların alayı ortadan 2'ye çatlar."

maçtan sonra da şunu; "Iverson'ın ismi üstünden Beşiktaş'ı küçümseyen zihniyet, Ömer'i överken Iverson'ı küçümsüyor. Etraf küçük Aziz Yıldırımlar'la doldu."

bu kadar birebir düşündüğümüz hiç olmamıştı abi :)

ha bir de alakasız ama, iverson geldikten sonra "fenerliyim/cimbomluyum, ama iverson'ı izlemek için gelirim abi akatlar'a hiç gücenmem" diyenlere fena kılım. hazret bize keyif bağışlıyor, gocunmazmış, ki gelmeseler benim çok daha lehime. sarılarla dolu bir tribün olacağına, -her zamanki gibi parçalı bulutlu takılıp Beşiktaş forması bile giyerler, yapmadıkları bir şey değil- kartal gol gol gol diyen tribün olsun tercih ederim.

Ben basketbolu çok severim. ilkokul 3'te bir dersane sınavında ödül olarak basketbol topu verdiklerinden beri o topun peşine koştum, hoş artık koşamıyorum. Ama söz konusu Beşiktaş olunca, basketboldan önce Beşiktaş gelir benim için. Ben taraftarı, basketbol taraftarı/seyircisi diye ayırmam, Beşiktaş taraftarı vardır bana göre.

alper dedi ki...

Gürcan'ın yazılarını pek beğenmesemde yine de damarlarında dolaşan asil beşiktaş kanı arada sırada durmuş saat misali güzel şeyler söyletebiliyor..:))

nalet olsun içimdeki bu fotomaş ve fanatik sevgisine..

Unknown dedi ki...

hiç bir spor "gaste"sini almıyorum. ne yendiğimizde ne de yenildiğmizde.. bu geyiğin sadece sözlükte döndüğünü zannediyordum demek basında da varmış.. ee Iverson 20 sayı 10 asist 6 rebound aldığı gün nabıcaz?

Levent dedi ki...

"Iverson bugün 18 attı, Alex bir sezonda o kadar atıyor." diye bir tweet gördüm. :)

Kalten dedi ki...

Dün akşam Galatasaray'a Iverson kadar attık

Yorum Gönder

Ara