.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

24 Eylül 2010 Cuma

Sağım solum sobe

İbrahim Üzülmez 36 yaşında bir çılgın insan. Bugün için hala Quaresma ve Guti gibi yıldızların olduğu bir kadroda bir derbi maçı sonrası en fazla ilgi çeken, konuşulan adam olabiliyorsa helal olsun demek gerekiyor. Futbolculuğuna, emektarlığına daha da ötesi altın kalbine söyleyecek bir şey yok ama şu cahil spor medyasına ve ülkenin futbolseverini aptal durumunda bırakan bilgisizliğe kızmamak elde değil.

Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynanan derbiden sonra çok şey konuşuldu. Bunlardan birisi de Üzülmez'in zorunlu değişiklikle oyuna dahil olması ve hayatında ilk defa(?) sağ bek oynamasıydı. Kelli felli spor yazarları "Üzülmez'e fazla yüklenmeyin ilk defa sağ bekte oynadı orada da güzel işler yaptı" minvalinde cümleler kurdu. Futbolu yiyip, içip bitirdiğini düşünen taraftarlar bu çılgın adamı zirvelere çıkardılar, başardığı olağanüstü işten dolayı tebrik ettiler.

Peki gerçekten kazın ayağı öyle midir? Dünya üzerinde İbrahim Üzülmez bir "sol bek" olarak mı niteendirilecektir yoksa "bek" olarak mı? Mevki dediğimiz şeyin özü az çok belli değil midir? Stoper dediğin adam defansın göbeğindeki kişidir. Siz hiç Servet'e sağ stoper, Ferrari'ye sarkık stoper dendiğini duydunuz mu? Sağda da oynasa solda da oynasa "bek" mevkisinde oynayan adamın meziyeti ve görevi aynıdır. Kendi kanadından gelen atağı karşılayacak, kendisine yakın oynayan savunmacıyla nkademe oluşturacak, ataklara katılarak kanat oyuncusuna destek verecek, ölü toplarda ceza sahasında gol kovalayacak...vs

Burada oluşabilecek tek bir ayrım var. Sol ayağı en azından "sağ ayağı kadar güçlüyse" yani solak özelliği varsa solda oynayacak, o meziyet "yeterli değilse" sağda oynayacak. Futbolcu dediğin adam iki ayağını da kullanır. Ama bazısı iki ayağını da iyi kullanır. Ve hiçbir bek oyuncusu küçük yaşta sağ-sol ayrımı yapılarak yetiştirilmez. Kullandığı ayağın gücüne göre futbolcu sağ veya sol diye ayrılır. Ama dediğimiz gibi sağda da oynsa solda da oynasa bir bekin genel portresi aşağı yukarı aynıdır.

Bizim İbrahim Üzülmez ise bir deli oğlan. Sol ayağıyla bugüne kadar yapabildiği ortalar malumunuz. Fenerbahçe derbisinde birden fazla kez şahit olduk, top sağ ayağına geldiği için hep geriledi ve çizgiye inmişken topu geriye gönderdi. Çünkü 20 küsür yıldır orta yapmak için sağ ayağını kullanmamış, güçlendirmemiş bir "bek" oyuncusundan bahsediyoruz. Bunda İbrahim de suçludur, onu çalıştıran antrenörleri de suçludur. Ama daha da büyük işlenen suç, Fenerbahçe maçı sonrası bu adamı sanki çok büyük bir iş başarmış gibi basına lanse etmektir. Alkış manyağı yapıp, vazifesini düzgün yerine getirdi diye omuzlara almaktır.

Halbuki İbrahim'i yani bizim deli oğlanı bugün hala konuşulur yapan şey, sağ ayağını kullanamayan bir solak olmasına rağmen, 20 yıllık futbol kariyerinde orta yapmayı hala tam beceremiyorken, futbol tekniği üst seviyede olmamasına rağmen o formaya akıttığı olağanüstü tere duyulan saygı olmalıdır. 36 yaşına gelen bir adamın son nefesine kadar, çimlerle dövüşerek verdiği mücadele önümüzde duruyorken, "Bravo adama, ilk defa sağ bek oynadı" diye alkış tutacağımıza biraz oturup düşünelim. Bu ülkede temel futbol eğitimi ne halde, futbolun algılanması ne seviyelerde bunların cevabını bulalım...

21 Yorum:

Adsız dedi ki...

Kusura bakma ama bence yanlış düşünüyorsun. Dünya üzerinde iki ayağını da çok iyi kullanabilen futbolcu sayısı bir elin parmaklarını geçmez, herkesin elbet bir ayağı daha iyidir. Örneğin Lahm her iki bekte de iyi iş çıkartabilen nadir oyunculardan, ama bizim ligimizde kimseyi onunla kıyaslayamazsın, hele ki Üzülmez'i. Pozisyon bilgisi olarak birşey farketmese de, ters ayağınla çizgiye yakın oynadığında hem yetenek hem de psikolojik olarak kısıtlanmış hissedersin, yapacaklarında tereddüte düşersin. Eğer dediğin gibi olsaydı dünya üzerindeki bütün kulüpler yandım allah sol bek aramazlardı, sağ bekten herhangi birini oraya adapte edebilirlerdi. Barcelona Abidal ve Maxwell, Real Madrid Marcelo ve Drenthe'ye kalıyorsa gerçekten sıkıntı var demektir. Şu güne kadar Kolarov, Clichy, Ashley Cole, Evra, Riise, Bale veya Taiwo gibilerinin ters kanatta oynatıldığını görmedim. Her şeyden önce ters ayakla oyunu açmakta ve rakibi karşılamakta sıkıntı çeker gerideki oyuncu. Çalım yer, pas kesemez, araya giremez. Kanat oyuncularında durum farklı, zaten ters kanatta oynatılan kanat hücumcuları içeriye girsinler ve şut çeksinler diye ters kanada alınır. Bekte işler daha farklı, sol ayaklı bir bekin stopere geçtiğinde dahi tercihi soldaki stoperi oynamak olur.

Adsız dedi ki...

Futbolcu membaı Brezilya milli takımında esasen sol kanat hücumcusu olan Michel Bastos'un, İspanya milli takımında 32 yaşındaki Joan Capdevilla'nın, Hollanda milli takımında 35 yaşındaki Van Bronckhorst'un sol bek oynaması başka nasıl açıklanabilir.

Jokond dedi ki...

Allah aşkına rica ediyorum, hemen eleştirmeden önce yazılanları bir kez daha okuyalım. Benim yazımın neresinde iki ayağını da "iyi" kullanmak bir argüman veya şart olarak sunuluyor? İbrahim Üzülmez sağ ayağını "iyi" kullanamıyor değil, "hiç" kullanamıyor. Elbette sol bek için daha iyi olacak çünkü adam solak ama bu onun sağ bek oynayamayacağını göstermez. Lütfen bir kez daha okuyun yazıyı lütfen...

tari dedi ki...

müthiş yazı!

Unknown dedi ki...

@ Brother Ali
Şuan dünyada en kısıtlı bölgelerin başında solbek geldiği bir gerçek.
İyi bir solbek bulmak çok zor gerçekten. Ve imkanlar dahilinde takımlar kadro planlamasını yaparken solbek orjinli futbolcular kullanır buda gerçek.
Buralarda sana katılıyorum kesinlikle.
Jokond'a katıldığım yere gelince, dediği gibi aslında İbrahim Üzülmez'in sahada çok iyi oynadı değil çok iyi mücadele etti düşüncesidir.
İbrahim soldan çizgiye indiği her fırsatta topu soluna çekmek ve içeri ortalamak konusunda kendisiyle baya mücadele etti. Zaten etkili ataklar ve bindirmeler çok büyük oranda İsmail-Quaresma kanadından geldi.
İbrahim'in maçta yaptığı en iyi şey kanadını iyi savunması ve ters kademelere girmesidir bence.
Ve bu da onu iyi oynadı yapar mı ? Bence yapmaz. Yaptığını düşünürsek temel anlayşımız da hata var demektir yada tatmin duygularımız farklıdır...

Adsız dedi ki...

Gayet güzel okudum, iki kez okudum hatta. İkinci yorumu da ikinci kez okuduktan sonra yaptım. Ayrıca eleştirmedim, katılmadığımı belirttim. İki ayağını da kullanabilmeyi şart koşmamışsınız ancak iyi kullanması gerektiğini, hatta her bekin gerektiğinde ters kanatta da oynaması gerektiğini söylüyorsunuz. Ben de bunun böyle olmadığını örneklerle söyledim, adam "sol bek" oyuncusuysa sağ bekte oynamak ve başarılı olmak zorunda değil. Hele ki bu bilinerek alınıyorsa hiç değil. İbrahim Üzülmez hiç kullanamıyor doğrudur, ama ligimizin kalitesi belli. Dediğim gibi dünyada bile Lahm ve Zanetti dışında iki bekte de çok iyi iş yapabilen kaç tane oyuncu vardır? Bence siz benim yazdıklarımı anlamamayı tercih ettiniz.

Adsız dedi ki...

@Kadir
Haklısın ama Üzülmez'in yetenekleri belli. İbrahim'in iyi veya kötü olmasından bahsetmedim ben. Madem gerektiğinde sağ bekte de oynayabilecek bir bek oyuncusu lazımdı, buna göre transfer yapılsaydı. Kısıtlı yetenekli İbrahim'i sağda oynatıp, sonra da aman çok iyi değildi demek yanlıştır. Bu ligde kaç bek oynatabilir ters kanatta? İsmail mi? Ekrem mi? Esasen hücumcu olan Santos mu? Caner mi? İnsua mı? Balta mı? Hiçbiri. Oynarlarsa da İbrahim'den çok daha fazlasını verebileceklerini sanmıyorum.

Jokond dedi ki...

Ben gerektiğinde ters kanatta da iyi oynaması gerekir falan yazmadım. Demek ki iki kere okumak da yetmiyormuş. Belki de ben ifade edemedim bilemiyorum. Son kez özetle şunu diyorum inşallah bu sefer anlaşılır, İbrahim Üzülmez sağ ayağını "HİÇ" kullanamıyor. İyi kötü demiyorum bak kullanamıyor diyorum. Bu normal değil, bek dediğin adamın kanadını belirleyen unsur hangi ayağını daha "İYİ" kullandığıdır. Sonuçta futbolcular iki ayağını da kullanır, hatta kullanmak zorundadır. Biz 36 yaşına gelmiş adam sağ ayağını niye "HİÇ" kullanamıyor diye sorgulayacağımıza alkışa tutuyoruz asıl güzelliklerini gözden kaçırıyoruz diyorum. Sevgili Brother Ali, bana şu satırları tekrar yazdırarak işkence çektirdiğin için de seni esefle kınıyorum:)

Adsız dedi ki...

Yahu Jokond'cum, bana gerizekalı muamelesi yaptığın için teşekkür ederim. Sen de beni anlamıyorsun, İbrahim senelerdir sağ ayağını kullanamıyor, böyle de bırakacak futbolu. Benim şu saatten sonra 36
'lık İbrahim neden sağ ayağını kullanamıyor diye sorgulamam mantık dışıdır. Adam kısıtlı yeteneklerine rağmen sağ kanatta elinden geleni yaptı, tamam kötüydü ama yırtındı. Dediğim gibi burda yanlış olan beğenilmeyen İbrahim'in yerine senelerdir daha iyi bir bek oyuncusu bulunamamasıdır. Her sene aynı hikaye, iki kanatta da oynayabilen bir bek oyuncusu bulalım, o kötü oynarsa o zaman eleştirelim.

kma dedi ki...

sağ ayağını kullanamıyor demek haksızlık. solda oynadığında ters dönüş yapıp sağ ayağı ile orta yaptığını da gördük. bu tip pasları var. arşiv kasabilenler sağ ayak asistlerini de göreceklerdir.

1 kere sağda oynayıp sağ ayakla orta yapmamasından sağ ayağını hiç kullanamıyor tespiti çıkarılamaz.
10 kere oynasa belki çıkarıbilir.

ama solda oynadığında sağ ayağını hiç kullanamıyor diyemem ben.

Unknown dedi ki...

@ Brother Ali
Dediğim olayda böyle başlıyor zaten.
Burda ben İbrahim'i sorgulamam kendimizi sorgularım. Maçtan sonra ;
"Adam ne top oynadı be" gibi cümleler duyduğumda bu beni şaşırtır.
Tatmin duygumuz ne kadar da daralmış derim.
Burda sorulması gereken soru bu hafta sonu o bölge yine eksik ve İbrahim yine bir alternatif sonuçta.
Kaçımız gönül rahatlığıyla İbrahim oynamalı diyebilir ?
Eğer diyemiyorsak demek ki geçen hafta İbrahim burda da iyi be abi tezi çürümüş olur.

Adsız dedi ki...

Yılını tam hatırlamıyorum ama galatasaray'a sağ ayağıyla attığı bir gol de vardı soldan içeri girip,hepimiz şaşırmıştık. Aslında burada şaşırıyor olmamız sanırım Jokond arkadaşımızı haklı çıkarıyor. Sorguladığı şey bu ülkede ters ayağın güçlendirilmesine yeterince önem verilmemesidir. Ama dikkatten kaçan nokta Delinho'nun soldan yaptığı bindirmelerdeki ortalarının da yetersiz olmasıdır(ki bu nokta çok daha önemli bir noktadır bence) Ters ayak güçlendirilmesi bence daha üst sınıf bir derstir, soldan orta becerisini yeterli seviyeye getirmeden, ters ayağa yüklenmek de bence yanlış.
Şimdi gelelim Jokond'a katılmadığım noktaya Delinho'dan beklentilerimiz daha çok defansif katkısı üzerinedir, aklıma 2-0'lık Chelsea maçı geliyor şu an.. O maçta yanlış hatırlamıyorsam ofansif katkısı çok düşük olsa da Chelsea'nin sağ kanatıdını pasifize etmesi nedeniyle başarılı bulmuştuk. Zaten Schuster de bu sene maçlarda gözlemlediğim kadarıyla sağ kanatları için ekstra bir önlem alınması gerekmeyen takımlar için İ.Köybaşı tercihini yaparak beni destekliyor.(Tersi durumlar da genelde oyuncu dinlendirmek için yapılıyor) Beşiktaş taraftarının kafasındaki taslak düşünce bu takımın defansif sol bekinin Üzülmez, daha ofansif sol bekinin de Köybaşı olduğu yönündedir..
Bu nedenle sağ bek defansif görevlerini ilk kez oynadığı bir mevkide başarılı şekilde yerine getiren Üzülmez Fenerbahçe maçındaki performansıyla beni yeterli düzeyde tahmin etmiştir(Özellikle Fenerbahçe, ataklarında genelde Nihat'ın defansif anlamda nerdeyse hiç katkı sağlamadığı o kanadı kullanırken)

Jokond dedi ki...

@Brother Ali

Önce iki ayağını da iyi kullanmalı diye şart koştuğumu söyledin onu düzelttim, ardından iki tarafta da oynamalı diye yazdığımı söyledin öyle bir şey olmadığını da belirttim. Yazımı iyi algılayamamışsın hala söylemediğim, savunmadığım şeyler üzerinden kendi görüşünü bildiriyorsun. 36 yaşına gelmiş adamı niye sorgulamadık diyorum sen hala niye sorgulayayım o yaşa gelmiş adamı diyorsun. Seni tebrik ediyorum.

St.Ajora
Yazıyı algılamak ve katılmadığın hususları bildirmek bu şekilde olur. Teşekkür ediyorum...

Adsız dedi ki...

@Kadir
Ben de onu diyorum zaten, ama yazıda genel olarak katılmadığım noktalar oldu. Dile getirince de mal muamelesi gördük.

"Dünya üzerinde İbrahim Üzülmez bir "sol bek" olarak mı niteendirilecektir yoksa "bek" olarak mı? Mevki dediğimiz şeyin özü az çok belli değil midir?" lafına karşılık ben de dünyanın her yerinde sol bek, "sol bek" diye değenlendirilecektir dedim. Örneklerle de açıkladım.

"Siz hiç Servet'e sağ stoper, Ferrari'ye sarkık stoper dendiğini duydunuz mu?" diyor Jokond. Ben de diyorum ki kimse "sol stoper" demez ama; Agger'i, Chivu'yu, Vermaelen'i, Chiellini'yi, Samuel'i bile ilk oynatacağın yer sol stoper mevkidir, sağ değil.

"Sağda da oynasa solda da oynasa "bek" mevkisinde oynayan adamın meziyeti ve görevi aynıdır." diyor. Ben de diyorum ki görevi aynıdır, ancak meziyeti kesinlikle aynı olamaz. Ters kanatlarda aynı performansı gösterebilecek bek oyuncuları çok çok sınırlı sayıdadır.

Ayrıca ölü toplarda ceza sahasında gol kovalayacak defans oyuncuları bekler değil stoperlerdir. Stoperler uzun boylarından dolayı ileri çıkar, bekler ise genellikle daha hızlı oldukları için ve kontratak yapan oyuncuya yetişmek amacıyla daha geride kalırlar.

İbrahim konusunda da katılmadığım şey 36 yaşında adamdan sağ ayağını geliştirmesini beklemektir. İsmail'den beklersin, ama İbo'dan değil. Yolun sonuna gelmiş. Sol kanatta ne kadar orta açabiliyor ki zaten, sağda oynattığında elinden gelen de budur. Yani yüceltmek ne kadar yanlışsa, beceremedi diye yüklenmek de yanlıştır. Onca yeteneğe rağmen sahada olduğundan şüphe ettiğim Nihat yerine İbrahim'i eleştirmek bence haksızlık olur. Dediğim gibi her sene İbrahim'i beğenmiyoruz, ama sonra yerine daha iyisini bulmuyoruz; faturası İbrahim'e çıkıyor.

Jokond dedi ki...

Şunu da yazmazsam çatlarım. Çok açık ve seçik bir şekilde görüşlerimi ifade ettiğim bir yazıdan sonra ısrarla ve inatla yazının içeriğini anlamayan ve yazı içeriğinde olmayan şeylere yönelik yorumları görünce ve buraya tekrar izah yapmaya gelince yemin ediyorum yazmaktan soğuyorum. Yapmayın etmeyin Allah aşkına...

Adsız dedi ki...

Zaten senin yazına yorum yapmakla ben hata ettim hocam, üstün insan.

Oncelikle benim futbol oynadigim duzey ile Ibrahim Uzulmez'i karsilastirmak gibi bir sey yapmiyorum, bunu bastan soyleyeyim :)

Lakin "sag bek ile sol bek ayni seydir, neticede ikisi de bek" tarzi bir dusunceye katilmiyorum.

Ben yillardir sag bek oynuyorum. Bir iki mac solda oynamam gerekti, iflahim sasti. Alacagin kademe, cizgiye gore konumlanisin, mudahale kapasiten her seyin degisiyor.

Sol bek sagda da oynar, evet. Ona gore antrenman yapar, alisir vs. Ama cat diye cikip sagda oynarsa bir ambale olur.

Ibrahim Uzulmez, macta standart bir Ibrahim Uzulmez performansi sergilemistir, dogru. Jokond'un dedigi gibi "Helal olsun!"luk bir is yapmamistir, bu da dogru. Ibo'nun sag ayak ozurlu olmasi da elestirilmelidir, bu da dogru.

Ama "yahu neticede bek, sagda da solda da oynamali" kismi, i-ih, zor is o.

fabianernst dedi ki...

shelby kendini iboyla bir tuttun anlamadık sanma :))..yarin maça gidersem yeni formayi alıp senin adini yazicam ..not :nihatin fb maçindaki rezil oynayışını ve ibonun o maçtaki ozverisini gorunce iboydu ama sen varsin artik kalbimizde :))) forza shelby veya tweeter da soyledin o yazarin ( ismini hatirlamadim şimdi ) adini yazicam

fabianernst dedi ki...

şaka makara bir yana bende shelby gibi duşunuyorum..ama nihatin o maçta rezil oynayişini gorunce genede de kalbim dayanamyor iboya helal olsunluk performans gosterdi diyorum.. o maçın sonundaki yorumlarimi okumuşsunuzdur burada biri delirtmişti diger mest etmişti beni...ya bu arada ocak ayinda bence dayi lige iyi devam ederse yonetime bir veya iki transfer yaptirtcak gibi duruyor goruşleriniz ne bu konuda

Ya zaten su var ki, Ibo'nun son iki senedir standardi "Helal olsun!"luk.

Ama iste Ibo'yla Schuster'in temelinde bir kimya uyusmazligi var. Yani Schuster'in sisteminin islemesi icin iyi yontulmus bir Ismail Koybasi lazim bize.

Ama Ibo bu sene de uzerine koyup oynamaya devam ediyor, o da alkisi hak ediyor.

alioner,

Zaten baktiginda benim sag bek performansim da Ibo'dan hallice degil yani, ozellikle oynadigimiz ortamin genel kalitelerini de hesaba katarak kiyaslarsan :)

Yorum Gönder

Ara