.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

12 Eylül 2010 Pazar

İyi Polis Kötü Polis: Ankaragücü maçı

İYİ POLİS
-Bugün için söylenebilecek en iyimser şey, Beşiktaş'ın son oynadığı maçtan beş futbolcunun sakatlık veya rotasyon sebebiyle takımda olmamasına rağmen diğer oyuncularla birlikte hala aynı zevki verebilmesidir. Bugün maçı izleyen hiçbir Beşiktaşlı Quaresma'yı yana yakıla aramadı.
-Guti...Ne söylense hikaye. Tepeden tırnağa futbolcu, bir dünya yıldızı. İnönü'nün Meksika çölüne dönüştüğü şu sahada bu adamın narin ayaklarını izleyebilmek, üstünde anlı şanlı Beşiktaş formasını görebilmek lütuftan başka bir şey değil.
-Tabata, bu takımın rotasyonunda ne denli önemli bir oyuncu olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Kesinlikle bu yıl Beşiktaş'ın en önemli kozlarından biri olacak.
-Nobre'nin içine atom karınca kaçmış. Çalım atan, top süren ve hatta bazı dönemlerde oyun kurmaya çalışan bir Nobre'yi izlemek çok garip bir deneyimdi. Madem top sürebiliyordun, beş senedir niye yapmıyordun diye sorarlar adama.
-Bobo vasat oynadığı bir maçta bile iki gol attı bir o kadar da kaçırdı. Özellikle ilk kafa golündeki vuruş kalitesine şapka çıkarmak lazım.
-Futbol Federasyonu'nun adeta çıldırtmak için büyük çaba harcadığı Beşiktaş taraftarı takımını yine yalnız bırakmadı. Basketbol milli maçına, geç saate ve yüksek bilet fiyatlarına rağmen stadyuma koşan taraftarlara binlerce kez teşekkür etmek lazım.
KÖTÜ POLİS
-Ankaragücü iyi bir takım ama Ümit Özat çok fantastik bir teknik direktör. Oyun içinde sayabildiğim kadarıyla 6 futbolcunun yerini ve görevini değiştirdi. Daha maçın otuzuncu dakikasındayken bir anda kontrollü oyundan hücumcu kimliğe dönüşmek istedi. Ama bunu tecrübesizlikle yapmaya çalıştığı için takımın bütün kimyasını bozmuş oldu. Ümiz Özat bu şekilde hocalık kariyerini sürdürmeye çalışırsa iki ay içinde süper lig tecrübesine veda eder.
-Yüz kere yazıldı, çizildi yine yazalım. Bu sahayı bu hale getirenler bir numaralı Beşiktaş düşmanıdır. Bu haldeki sahada Kasımpaşa maçı oynatan zihniyetin köküne de kibrit suyu.
-Beşiktaş savunmayı orta sahada kuruyor lafı aldı başını gidiyor. Halbuki bunu ilk yapan Beşiktaş değil ve son da olmayacak. Asıl sorun bunu uygulama noktasında yapılan yanlışlar. Birincisi, ofsayt taktiğiyle bu iş yürümez. Hele ki Ferrari gibi aşırı çevik olmayan adamlarla, Zapo gibi çizgiyi kaçıran oyuncularla hiç olmaz. Mutlak suretle iki stoperin arasına Aurelio veya Ernst'in sabit koyulması gerekiyor. Necip yapı itibariyle bu yükü kaldıramayabilir ama eğer bu üçlü arasında bir rotasyon düşünülüyorsa bu Ernst ve Aurelio arasında olmalı. Necip sürekli oynayan ve hücum tarafına daha fazla destek veren adam olmalı. Aurelio oyuna girer girmez hemen savunmanın önüne geçti ve topun ileriye taşınmasına destek verdi. Bu bir reflekstir, tecrübeyle kazanılan bir yetenektir ve doğrudur. Ernst ile değişmeli bir şekilde pekala bu işi kotarabilirler.
-Schuster asli kalecisine karar vermek zorunda. Her hafta bir kaleciyle bu iş yürümez. Takımın her yerinde rotasyon yapılır ama kalede bu iş olmaz. Zira kaleci dediğin adam form grafiğiyle ancak ayakta kalabilir.
-Rotasyon iyi güzel ama bu işi kararında yapmak lazım. Alman teknik adam ligimizi çok hafife alıyor. Her maçta her yerde başka adamlar oynuyor. Ernst ve Q7 dışında sürekliliği olan futbolcu yok. Biraz daha hafiften gitmekte fayda var.
Dipnot: Fener maçı ne olur diye soranlar var. Başka bir derbi maçı olsaydı Allah bilir der geçerdim ama bu maçla ilgili söyleyebileceğim basit bir şey var. Son zamanların en gollü derbisi olur.

31 Yorum:

ceyhun dedi ki...

hakan sakatlandıktan sonra kalede cenk dışında kimse oynamadı sanırım, orada bir hata var galiba?

Jokond dedi ki...

Orada demek istediğim şu. İlk kaleci Rüştü mü, Cenk mi veya Hakan mı? Çıksın açıklasın ve onunla devam etsin. Hafta içi kalede Rüştü'yü, Kadıköy'de başkasını görürsek hoş olmaz.

shibby dedi ki...

@jokond kaleci sürekli oynamalı diyosan cenk sürekli oynuyor. form grafiği yüksek. morali yüksek. şu durumda çıkıpta hakan birinci kalecidir cenk ikinci kalecidir demesi saçma olmaz mı? kimi oynatıyorsa o birinci kalecidir bence. eğer cenkte bi sakatlık(Allah korusun), performans düşüklüğü, moral bozukluğu olmazsa her maçta bu kaleyi koruyacağını düşünüyorum. o serzenişin biraz gereksiz olmuş sanırsam.

bu arada yazılanlarla alakasız, dikkat ettimde hemen her golden sonra golü atan kişinin yanına ilk koşanlardan birisi ismail oluyo. bence gerçekten güzel birşey bu.

Sertug Ozgur dedi ki...

Benim ilk kalecim x'dir demek bence doğru bir iş olmaz. Bence gereği de yok. Şuster Cenk'den memnun ve derbide de oynatmaya devam edecek.
Şaka maka ama çok iyi kaleci kazanma aşamasındayız uzun yıllar sonra. Yan toplarda çok görme şansımız olmadı gerçi. Ayrıca degajları çok isabetli. Fakat gözüme çarpan bir husus aut atışlarında rakip takım savunmaya yakınken bile kısa pas olarak kullanıyor. Bu biraz da kenar yönetimin bir isteği olarak geliyor bana ama Ferrari zor durumda kalabiliyor.

Şuster'in ligi hafife alıyor tezine çok fazla katılmıyorum.
Adamın tarzı bu, sadece oyuncu tercihi bakımından değil formasyon açısından da tutucu bir isim değil.
Seçeneği bol bir takım yaratmak ileride çok işimize yarayacaktır fakat bu işi yapmak çok da kolay değil. Kaldı ki şu ana kadar iyi beceriyor bu işi. Bir tek ibb maçı vardı fakat orada hala takımı tanıma aşamasındaydı. Şuster'in Holosko haricinde oyuncular hakkında bir fikir sahibi olduğunu düşünüyorum.

Ben maci izlemedigimden yorum yapma hakkim yok, ama bir noktada kafam karisti: Defansi onde kurmak ile ofsayt taktigi dedigimiz seyler zaten ic ice kavramlar degil midir? Yani Besiktas ozellikle ofsayt taktigi calismiyor, defansi onde kurdugu icin o reflekse sahip oluyor. Bu iki olgu aslinda ayni seyden bahseden seyler.

Tabii bu mac ozelinde farkli dinamikler gelismis olabilir, benimki disaridan bir gozle degerlendirme.

Unknown dedi ki...

Jokond zaten tepkiler almış fakat benimde baya dikkatimi çekti kaleci mevzusu. Schusterin çıkıpta benim 1. kaleceim X tir demesi diğer kalecilere haksızlık olur özellikle şu dönemde.

Schusterin bir kararsızlığı da yok, Eğer bu maçta Hakan oynasaydı o zaman kararsızlık anlamında konuşabilirdik..

Eğer Cenk çok bariz hatalar yapıp Beşiktaşa maç kaybettirmezse Beşiktaşın birinci kalecisi Cenktir.

Sertug Ozgur dedi ki...

Schuster'in maç sonrası açıklamasından bir bölüm.

"İlk golü attığımızda futbolcular kendini biraz daha rahat hissediyor. Ben 1-0 veya 2-0 biten maçı, 2-0'dan sonra bırakan takımları sevmiyorum. Taraftar sizi desteklemeye geliyor ve sonuna kadar onlara mücadelenizi göstermelisiniz. Ancak Fenerbahçe çok büyük ve kuvvetli bir takım. Fenerbahçe karşısında 1-0 kazanmayı tercih ederim."

Yıllardır Beşiktaş maçlarında görmediğim, yahu bıktım artık neden böyle oluyor dediğim bir durum vardır. O da Schuster'in belirttiği gibi 2-0'ın üstüne yatma meselesi. Hani bırakın gol aramayı filan takım topu rakibe bırakır tüm oyuncular yarı sahaya çekilir, ileride tek adam durur filan. Zaten Beşiktaş'ın en tat veren maçları gençlerbirliği, gaziantep gibi biraz kalburüstü takımlara karşı evimizde oynadığımız ve skor avantajını geç yakaladığımız maçlar olmuştur. Çünkü daha düşük kalitedeki takımlara ilk yarı gol atılır ve tüm maç onun üstüne yatılır. Abuk bir tespit yapayım; belki de seyircimizin yaratıcılığı, herkesin maçı bırakıp izlemeye başladığı tribün şovlar sırf bu yüzden ortaya çıkmıştır.

Savunmada açık verip ofansif oynamak eleştirilebilir bu başka bir şey. Ama o gol atma arzusu olmalı, izleyenler 2-0 oldu maç bitti havasına sokulmamalı, tempoyu düşürmek orta sahayı rakibe teslim etmek demek olmamalı, rakibin gücü elverdiği ölçüde ayağınızda top tutarak, pas yaparak tempo düşürülmeli.

Crow dedi ki...

rotasyon ne kazandırır?
'gitse de kurtulsak tabata', 'gutinin başka yedeği yok ondan tabata' gider yerine 'zaman zaman o da kullanılabilir tabata', 'nihat formsuz kanatta oynasın tabata' gelir.

BJK4EVER dedi ki...

Birkac gun evvel uzak forvetle ilgili birseyler yazmistim, hatta Bobo sol acikta o rolu ustlenebilir mi diye yazmistim, cogu kisi karsi cikmis ama bugun Bobo cok iyiydi o rolde. Soldan hem top tasidi hem iceri girip pozisyonlara girdi, goller atti. Bence Bobo-Tekke-Q7 uclusu de bir opsiyon olabilir, Nobre ucta da oynayabilir, Holosko ve Nihat zaten duruyor. 4-3-3 sistemi ve ortadaki orta alan kurgusu (Ernst-Necip-Guti) bozulmadigi surece bu takimin bilegi bukulmez.

Abi sonra "Bobo'yu sol acik oynatti essogluessek" diyorlar, sorun orada.

Demek ki Pasazade Bobo rekabeti gorunce, oynamasi gerekince oynuyormus.

BJK4EVER dedi ki...

Iste televizyonda Avrupa futbolunu takip eden ve biraz taktiksel bilgisi olan birileri olsa bunlari anlatabilir. Bunlarin yoksa Ancelotti'ye Anelka'yi sag acik oynatti esogluesek, veya Guardiola'ya Henry'i sol acik oynatti esogluesek veya Mourinho'ya Eto'oyu sag acik oynatti veya Pandev'i sol acik oynatti esogluesek diyecegini zannetmem. Ama Avrupa futbolcu bilgisi Xavi-Iniesta-Messi'den ileri gitmeyen ve her futbolcunun ismini Guntekin'e soran Ridvan'in, kaliplasmis cumleleri tekrarlayan (afedersiniz) neredeyse bunamis Sanli kaptanin, M.Dogan ve Sergen'in yorumcu oldugu ulkede bunlarin konusulmasi aslinda normal.

Jokond dedi ki...

@shelbyl

defansı önde kurmak illa ofsayt taktiği yapmak değildir. yazıda da izah ettim, ön liberonun birisi sarkık libero tarzı yay üstünde iki stoperin arasında kullanılabilir. hem ikinci bir kademe oluşmuş olur hem de rakibin sürpriz yapma şansı azalır.

bobo sol açık oynadı diyenleri kınıyorum. sol açıkta tabata girene kadar Necip oynadı beyler, isterseniz maçı açın izleyin. Sol açık necip, sağ açık nobre(inanması güç ama), orta forvet boboydu. bobo rolü gereği sağa da gitti sola da ama solda oynamadı.

bu maçta defansın ilerde kurulması olayını pek görmedik. verdiğimiz pozisyonların çoğu defans nedir bilmeyen beklerimizin kaçırdığı adamlardan geldi. ferrari de çok iyi oynadı, darısı fener maçına işalah.

BJK4EVER dedi ki...

Aydin'i calim manyagi yaparken de herhalde tribundeydi Bobo.:)
Veya ikinci yarida direkten donen sutu da kendi yari sahasindan atti.:)
Tabii klasik sol acik gibi oynamadi, ama en soldaki forvetimizdi. Necip'in sola yakin gorunmesinin nedeni orta 3lunun solunda oynamasiydi, Guti sagda Ernst geride gobekte oynadi. Zaten agirlikli olarak Ismail'in kanadindan hucum ettigimiz icin Necip de sik sik sola kaydi. Ama Bobo'nun sadece merkez rolde degil de kanatlarda gezinen forvet olarak da etkili olabilecegini gorduk, onemli olan nokta orasi.

bjk4ever senin mantığınla yaklaşmam gerekirse aç attığı iki gole bak bobo'nun nereden atmış?? tek forvet dediğin tabii ki sola sağa kaçacak, önemli olan set oyununda nerede yer bulduğu

dediğim şeyi görebilmek için necip'in top aldığı noktalara dikkat etmek lazım. neyse sonuçta biz kazandık :)

herşeyi geçtim, beşiktaş bobo nobreyle çift forvet oynadı super oldu necip ernstin yanında sırıtmadı falan yazan dangoz spor yazarları da var o da ayrı. biz en azından 1 hususta anlaşamıyoruz bu mallar beşiktaşı 4-4-2 oynatıyor hayret bişe ya bi de bu işten para alıyolar

BJK4EVER dedi ki...

Set hucumunda zaten solda yer aldi, onu diyorum bende. Attigimiz gollere bakarsan zaten birinde Ismail bindirme yapmisti ve Bobo iceri girmisti, digerinde de boslugu gorup ortaya yonelip savunmanin arkasina kacti. Zaten bizim uzak forvet dedigimiz olay bu zaten. Gerektigi zaman iceri dalip forveti ciftleyip gol atacak, gerektigi zaman sol kanada yapisip oyunu genisletecek. Sence o zaman Bobo nerde oynadi ve sistemimiz neydi?

bobo'nun gutiyle girdiği paslaşma set hücumu değil miydi? eğer necip orta 3lünün sola yakını diyosan sağa yakını kimdi ben öyle birini göremedim?? guti diyeceksin büyük ihtimal ama guti ne zaman çizgiye indi? peki bjk4ever nobre'nin sağ forvet oynadığını kabulleniyor mu? bjk4ever'ın pivotu kim peki nihat mı? nihat hiç bir zaman bobo'nun önüne geçmedi hep pivotun arkasından çıktı.

bence uzatmayalım :) lig tv'de maç tekrarını yakalayıp ordan kareler yakalamaya kasmak istemiyorum :))

BJK4EVER dedi ki...

Set hucumu da 1 kere oraya girdi diye santrfor mu oluyor, o zaman bindirip ortaya yonelip sut ceken solbek de orta saha oyuncusu o zaman?

Ben gordugumu soylerim. Nobre en ucta geriye gelen santrfor rolundeydi, Bobo solda Nihat sagda gezgin forvet olarak destek verdiler, ki Nihat tam sag aciktan ziyade biraz orta alana yakin oynadi, Necip de sola yakin oynadi, asimetrik bir 4-3-3 vardi, benim gordugum bu tabii.

BJK4EVER dedi ki...

Onemli olan da bu degil zaten. Onemli olan orta alandaki Necip Ernst Guti bozulmamasi, ilerideki uclunun dizilisi ve oyunculari bu sistemde fark etmiyor, her turlu iyi oynayip gol atariz zaten.

enfer dedi ki...

Bu arkadaş harika acıklamıs bir de onun yazdıklarını okuyun bence. http://cartalete.blogspot.com/

Sertug Ozgur dedi ki...

Bobo-Nobre bildiğimiz çift forvet oynadı.

Noat Samisa dedi ki...

http://img265.imageshack.us/img265/2298/bjkank.jpg

Sarılar Nobre, Bobo ve Nihat.

Bir zamanlar Alman takımlarında moda olan halen Schaaf'ın Werder Bremen'i üzerinde oynattığı taktikle oynadık bence.4-1-2-1-2 yani İso-Ferrari-Toraman-Ekrem,Ernst,Guti-Necip,Nihat,Nobre-Bobo
Ernst defansın hemen önünde,Guti sağ iç Necip sol iç oynadı.Onun önlerinde Nihat ileride de basbaya iki forvet Nobre ve Bobo yalnız bu sistem yüksek kondisyon gerektiriyor.Schaaf günde 3 antreman yaptırır mesela.Yine tek ön liberolu sistemle oynayan Magath'ın yükleme antremanlarını bilmeyen yok.Bence bu Q7'nin olmayaışı sebebiyle deneysel ve zorunluluktan doğan bir taktikti.Bu sistemde Q7'yi hiçbir yere yerleştiremiyorum zati.

itake dedi ki...

''
Çizgi savunma
Artık yeni bir zırvamız var. Adı çizgi savunma. Schuster vazgeçmeliymiş.
Peki top nasıl ileride tutulacak? Quaresma 50-60 metre geri koşma zorunluluğundan nasıl kurtulacak? Rakip savunma nasıl meşgul edilecek?
Eğer Schuster’i takımın başına geçirdiyseniz, bu savunma böyle olmak zorunda. Eğer böyle olmayacaksa Schuster’e gerek yok.
Bu oyunun adı kuşatmadır. Kuşatma kurmak için de yüklenmek gerekir.
Beşiktaş’ın temel amacı topu sürekli rakip alanda tutmak. Top kaptırılınca hemen basıp ribaunt alıp tekrar yüklenmek, rakip savunmayı sürekli zorlayıp dağıtmak.
Rakip topu kaptığında oyun kurmamalı. Bunun için kademeli olarak önde hemen basmalı. Bu yüzden savunma orta sahasına yakın olmalı.
Bu oyunda geride boşluk bırakmak zorunluluktur.
Boşluğu kullandırtmadığınız sürece de sorun yoktur.
Ana yöntem rakibin orta sahasını, pasörlerini rahat bırakmamaktır.
Yan yöntem de hücumcuları ofsayt tehlikesi ve baskıyla meşgul etmek.
Evet bu risklidir. Ama yapmayı becerdiğiniz an da en büyük siz olursunuz.
Bu durumu çizgi savunma kavramıyla tartışmak abestir.
Bizi doğru yere götürmez.''

Mehmet DEMİRKOL
sanırım burda gerekli bütün cevap var. o yüzden yukarıda bir arkadaşında dediği gibi daha barceloda 3 oyuncudan fazlasını güntekine soran rıdvanı dinleyerek yada sergeni bir yere varılmaz. ekşi beşiktaşı iyi yapanda bu hastalıklı zihniyetten uzak duruşu sanırım

@Jokond

Yapilmaz demiyorum, yapilir da, o zaman oyunun akiskanligindan gider. Savunmayi onde kurmanin amaci zaten o dinamizmi yaratmak, sen gidip bir on liberonu sarkitirsan hic kurma defansi onde, onliberon o pozisyonda kalsin sen defansi al 10 metre geriye.
* * *
Bunun haricinde, dunku Besiktas'in dizilisi uzerinde uzlasma saglanamamasi bence bir guzelliktir. Butun maci izlemedigim icin bilmiyorum, lakin gordugum kadariyla ondeki uclu oldukca dinamik bir sekilde yer degistirmis ve bekler oyuna aktif olarak katilmis. O noktada uzak forvetli 4-3-3 mu baklava 4-4-2 mi tartismasi yapmana gerek kalmiyor, aradaki fark Bobo ile Nobre arasindaki degisken mesafeden ibaret oluyor.

BJK4EVER dedi ki...

0108 ve 0118'e bakarsaniz buradaki dagilimda da Nihat sagda Bobo solda gozukuyor.

http://www.youtube.com/watch?v=2eYpxRC3-NU&feature=related


Ama zaman zaman Nobre'nin saga gectigi de oldu, varyasyonlar coktu aslinda, ama bu bize ozgu degil, uclu forvet oynayan takimlarin neredeyse tamami oyunculari mac icerisinde kaydiriyor, normal bu.

Aynen onu diyorum ben de, onemli olan sahaya ciktigin dizilisten ote, o oyuncuya verdigin roldur.

AQ-47 dedi ki...

Fener maçı öncesi UEFA maçı var di mi? Bence iyi değil, ayrıca Fnerde bu hafta yenildi, Aykut postu kurtarmak için varını yoğunu ortaya koyacaktır, o maçı herşeye rağmen alırsak gerçekten bir zafer olur

son mesajı atıyoken yazdığım ligtvyi açıp özet yakalama olayını postu girdikten sonra ligtvyi açıp yapıyodum az kalsın :) ikinci yarı bobo ve nobre çok yer değiştirdi ama ilk yarı necip solu terketmedi, nihat forvet arkasını terketmedi, nobre de sağı.. guti sağa hiç yaklaşmadı. ama ikinci yarı değişikliklerle birlikte bütün bunlar da değişti. çok mühim değil, bir sonraki maçta da böyle oynanırsa o zaman daha sağlıklı analiz ederiz.

tomates dedi ki...

Benim de görüşlerim var…

Eski açıkta 2 metrelik rakımdan gördüm.
Kanatta oynayan coşuyor. İsmail den nokta asist, deli ibo her maç varyete yapıyor. Sanırım takımda bi Q7 effect var.


Savunmada herkes mutabık.
Orta sahada da herkes mutabık. Sadece şunu söyleyebilirim. Necipin sol ayağı sol taç çizgisine basıyordu.
Öndeki kanat adamı olmayan forvetin savunma zaafını gidermek için Necip i sol dibe atamıştı.

Guti sağ içteydi, ama çok içeri girdiği için ilk yarı yediğimiz atakların çoğu sağ bek mevkiinden geldi.

Forvetteki 3 lü voleyboldaki gibi yer değiştirip durdular. Neredeyse her 5 dakikada bir kanat değiştiriyorlardı.
(Önceki maçlarda da sağ kanattaki arkadaşla (holosko yada Hilbert) Quaresma yer değiştirip duruyordu.

Bence 4-3-3 başka nasıl olur bilmiyorum.

Orta sahaya yakın çizgi savunma meselesi için ise; günümüzde takımın en öndeki ile en arkasındaki arasındaki mesafe 40 m olacaksa eğer
Böyle oynamak zorunluluk. Aksini isteyen Bobo ceza sahasının dışına çıksın demiş olur.

Yorum Gönder

Ara