.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

16 Eylül 2010 Perşembe

Galip Gelebilecek En Zayıf Kadro

Beşiktaş'ın önünde iki ciddi sınav var. Bu sınavlara bakış açısı, maç sonlarını ciddi anlamda şekillendirecek. CSKA maçını en üst seviye olarak nitelendirip tam takım sahada mı olacaksınız, yoksa CSKA'dan feragat edip Fenerbahçe'ye mi hazırlanacaksınız... Rotasyon yapacaksanız büyüklüğü ne olacak, Beşiktaş as takımdan kim veya kimler oynamazsa CSKA'yı yenemez? Bugünün soruları bunlar.

Beşiktaş'ı iyi takip eden tüm sporseverler bilirler ki, Beşiktaş camiası için Fenerbahçe-Galatasaray deplasmanlarının özel bir anlamı vardır. Beşiktaş'ın o sezonki gücü hakkında en detaylı bilgiyi bu maçlar verirler. Fenerbahçe'ye yenilir yine şampiyon olabilirsiniz, örnekleri çoktur. Oysa Fenerbahçe'yi yenmeniz çok daha başka bir eşiği atladığınızın ifadesidir.

Kabul edelim ki, Beşiktaş'ın bu iki takımla yaptığı deplasman maçları oyun ve oyuncu kalitesinden öte, başka futbol değerleriyle oynanıyor. Eli ayağı düzgün takımlar kurmanız, deplasmanda Fenerbahçe galibiyeti almanıza çoğu zaman el vermiyor. Psikolojiniz sağlam olacak, geri adım atmayacaksınız, direneceksiniz, büyük ölçüde hakeme karşı da oynayacaksınız. Maruz kaldığınız, kalacağınız sportif linçe nasıl karşılık verebildiğiniz, sizin o sezondaki koşu mesafenizi ortaya koyar. Fenerbahçe ve Galatasaray'a deplasmanda yenilmemiş, birini de yenmiş bir Beşiktaş'ın Fenerbahçe veya Galatasaray'ın arkasında kalması dikkate alınmayacak kadar küçük bir ihtimaldir.

Fenerbahçe deplasmanlarının önemi bu ise, bu maçı sezonun en önemli maçı olarak nitelendirmemizde sakınca yoktur. Zira bu maçtan alınacak galibiyet, Beşiktaş camiası gibi kırılgan bir camia için saha sonuçları ne olursa olsun bir 2 aylık sürede maksimum destek verilmesine olanak sağlayacaktır. Diğer yandan şampiyonluktaki önemli bir rakibinin kucağına patlamaya hazır bir bomba bırakacağı, Fenerbahçe'nin o günden sonra kolay kolay toparlanamayacağı da ortadadır. Beşiktaş ligin bu döneminde, sezonun çok başı olmasına rağmen çok ciddi bir psikolojik üstünlük yakalama şansına erişti. Ne yapıp edip bu üstünlüğü almalı.

CSKA maçı da hiç şüphesiz önemli bir maç. Lakin bizim Şampiyonlar Ligi'nden alıştığımız Wolfsburg, Manchster United, CSKA Moskova gibi bir marka değil. Rakip olmak dolayısıyla heyecanlanılan bir takım değil. Beşiktaş o maçı kazansa da kaybetse de getiri-götürü 3 puandan öte olmayacak. Hatta kazanılsa bile Fenerbahçe maçı için moral olacağı bile şüpheli. CSKA Sofya maçı bittiği dakikadan itibaren unutulacak ve geride bırakılacak bir maç. Bu maçta alınacak yenilgi, moralleri bozmaya bile yetmez özetle.

Rotasyon seven Schuster'in belli oyuncular üzerinde rotasyona gideceği konuşuluyor. İbrahim Toraman, İsmail Köybaşı, Da Silva Bobo, Ricardo Quaresma'nın yedek kalacağı veya oynamayacağı...

Beşiktaş'ın oynatmaya fırsat bulamadığı bazı oyuncuları var. Bunların başında Michael Fink geliyor. Alman oyuncu Mehmet Aurelio'nun gelişiyle kadrodaki anlamını yitirmiş gibi görünüyor. Şu sıkışık maç trafiğinde CSKA Sofya gibi zorluk derecesi çok da yüksek olmayan bir rakibe karşı oynama şansı bulamazsa varlık anlamını tamamen yitirecek. Fink gibi şu şartlarda yılda 3 maç yapabilecek bir oyuncunun o 3 maçta da başarılı bir performans sergilemesi de çok düşük ihtimal. Lakin bu Schuster'in kadro planlaması ve Fink'i elde tuttu iseler, bugün oynatmak durumundalar.

Beşiktaş bu akşam galip gelebilecek en rotasyonlu kadroyu sahaya sürmeli. Önce Fenerbahçe maçının kadrosu belirlenmeli, o kadroda oynayanların büyük bir kısmı bugün sahada olmamalı. Özellikle Ernst ve Guti'nin yeşil çimlere girişi bile engellenmeli. Çünkü bu ikiliye pazar günü büyük iş düşecek. Kadıköy'de Ekrem Dağ oynayacak ise bugün Erhan Güven oynamalı. Kadıköy'de İsmail oynayacaksa bugün İbrahim aşındırmalı sol kanadı. Necip - Aurelio kantarında kim pazar günü için ağır basıyorsa yedek kulübesine geçmeli (Ben Kadıköy'de Aurelio'nun tecrübesini tercih ederim) Pazar günü Beşiktaş'ın golcüsü Bobo olacak ise, Bobo bugünü tribünde geçirmeli. Yabancı sınırı olmayan CSKA maçı Beşiktaş'ın atıl yabancıları; Tabata, Holosko, Zapotocny, Hilbert için oynama şansı olarak görülmeli.

Beşiktaş bu sezonki yürüyüşünde Fenerbahçe deplasmanını ön plana almalı. Zira Beşiktaş CSKA'ya yenilse bile Kadıköy'den getireceği moralle o UEFA grubundan da çıkar. Oysa CSKA galibiyeti bile, Kadıköy'de yaşanabilecek sarsıntıyı hafifletmez. Beşiktaş'ın UEFA yürüyüşü bile belli noktada Fenerbahçe deplasmanına bağlıdır.

Kadıköy deplasmanı Beşiktaş için üç puandan ötedir. Bir derbi maçından da ötedir. O deplasman öyle bir eşiktir ki Beşiktaş oradan sağ çıkarsa ligin sonuna kadar ligin favorisidir... CSKA Sofya maçının bu bilgiler ışığında planlanması gerekir...

28 Yorum:

Cherubim dedi ki...

Schuster derbinin anlamının farkındaysa rotasyonu en doğru şekilde gerçekleştireceğini düşünüyorum..

jessie, futbolda bu kadar duygusallığa gerek var mı? Ayrıca CSKA'ya kaybedilecek puan tabii ki moralman takımı etkileyecektir. Bu takımın bu sene iki kulvarda da ilerlemesi gerek. yoksa herkesin korktuğu olur, takım eski kaos günlerine döner ve sene sonunda bi bakmışsın ne q7 kalmış, ne guti...

rotasyon tabii ki olacak, ama sen 11de 11 rotasyon demişsin. gereği yok. rotasyon sayısı 4'ü 5'i geçmemeli.

maui dedi ki...

Fink'i sağbek denese mesela...
Stoper ve orta sahada yan yana oynayan Almanlar'ın verimi hep iyidir.
Bir de dikine (hilbert'le) dizsek onları nasıl olur acep?
Bu maç aslında denemek için iyi bir fırsat...
Eğer tutarsa lige de yansıtabiliriz.

okka dedi ki...

beklemekten sıkıldım artık. milli takımdı bayramdı derken. gelsin artık şu derbi...

theanswer dedi ki...

fikirlerinizin çoğuna katılıyorum ancak cska sofiadan alacağımız bir mağlubiyet bizim gruptan çıkamama ihtimalimizi ortaya çıkartır. bu yüzden yapılabilecek en büyük rotasyonu yapalım ancak maçı kazanmak şartıyla.Skor avantajını yakaladıktan sonra yıldızları kenara almak gibi.

yilmaz dedi ki...

feneri yenmeye o kadar alışmışız ki bi dönem, fener maçında aldığımız her yenilgi sezonun geri kalanında takımın moralini sıfırlıyor.
Kesinlikle katılıyorum. iki maçı kaldıramayacak kilit oyuncular varsa bu adamları lig maçına saklamak gerek.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

beşiktaş yıldızları olmadan da kazanabilmesi. yıldızlar olmadan kazanamıyorsa yarın ne zaman yıldızlar olmasa kaybedecek demektir. uzun vadede yıldızlarla kaybeden oluruz.

Ryuzaki dedi ki...

Guti kesinlikle oynamamalı.Zaten çok yorgun çünkü hocamız 4-0lık maçta bile çıkartmadı Guti'yi. Ne yapmaya çalışıyor anlamıyorum zaten yaşlı.Bu maçtada kesin 90 dk oynatır.

geloraptor dedi ki...

Rotasyon konusunda ben de katılıyorum ama stoperde Ferrari kadıköyde oynayacak olsa bile bu maçta oynamalı Zapo'ylaki en azından savunmada bir nevi sübap görevi görür. Ekrem'in de dinlenmeye ihtiyacı yoksa o kullanılabilir. Sol bekte derbide üzülmez oynasın istediğimden köybaşı oynasın istiyorum. Ernst'in yanında kim oynayacaksa o da yedek olmalı. guti "ihtiyaç halinde camı kırınız" olarak kulübede, tabata onun yerine sahada. quaresma zaten yok. kanatlar da hilbert&holosko. forvette de nobre ideal kadrom olurdu şahsen. özet geç diyenlere:

cenk-ekrem-zapo-ferrari-üzülmez-fink-necip/aurelio-hilbert-tabata-holosko-nobre

Sertug Ozgur dedi ki...

Rotasyon takımı kağıt üstünde iyi dursa da, çok fazla oyuncunun değiştirilmesi ile, nasıl bir uyum, kollektiflik yakalanır bilmiyorum.

İki ucu boklu değnek. Cska yenilgisi işlerimizi oldukça zora sokabilir, diğer tarafından da Fenerbahçe maçıyla gücünü ispatlama, psikolojik olarak önde olma imkanı var. Ayrıca Kadıköy'de
derbilerdeki Fenerin oyuncu top karışık sert ve agresif oyununu, ve hakemlerin buna göz yummasını da hesaba katmak gerek.

Önemli olan Schuster'in çıkacak takımdaki halkaları birbirine sıkıca tutturması, yani bir oyuncu o yedek takımın içinde fark yaratmak için yeter. Aksi halde birbirinden kopuk bir takım izlemek olası. Bu açıdan beyni ile oynayan Guti'nin Sofya maçında oynaması gerektiğine inanıyorum ben.

Zibidi dedi ki...

Şu blogda %100 üne katıldığım 2. yazı. Birincisi Thuglove dan "Biz tek çocuğuz" uydu... Ellerine sağlık Jessie

geloraptor dedi ki...

Fink'in uefa kadrosuna bildirilmediği yazıyor. Maçın 18 kişilik kadrosuş buymu:
"Rüştü Reçber, Hakan Arıkan, İbrahim Toraman, İbrahim Üzülmez, Necip Uysal, Nihat Kahveci, Ricardo Quaresma, Fabian Ernst, Rodrigo Tabata, Mert Nobre, Bobo, Mehmet Aurelio, Matteo Ferrari, Ekrem Dağ, Filip Holosko, Guti, Tomas Zapotocny ve Roberto Hilbert"

Bence fener macini bu kadar buyutmeye gerek yok. Tabili onemli ama onu telafi edecek 29 mac daha olacak.. Cskanin bulundugu kulvar ise daha kisa, bence avrupada yola devam etmek kendi ligimizde diger rakiplere daha buyuk bir psikolojik baski saglar kanaatindeyim... Nede olsa onlar sadece annemizin liginde oynuyorlar hali hazirda...

Erdal dedi ki...

Fener maçlarının önemine katılıyorum ama Mart ayına Avrupa kupalarında devam ederek girmenin ligde diğer takımlara karşı sağlayacağı psikolojik üstünlük boyutunu da ihmal etmemek gerek. Ayrıca her zorlu maç öncesine rastlayan Avrupa kupası maçı için illa ki bir tercih yapmak zorunda mı olmalıyız?

Sezonu erken açtık, Fener'den hem fizik kondisyon, hem form durumu hem de psikolojik açıdan üstün durumdayız. 72 saat arayla, hem de şehir değiştirmeden iki maç üst üste oynayamayacak mı bizim futbolcular? Sezonun ortasında/sonlarında değiliz ki fizikleri müsade etmesin. İlk 11'den 3-4 oyuncunun değişmesi, skor garantilendikten sonra (umarım yani) diğer asların da oyundan alınması ile en sağlıklı şekilde atlatabiliriz bence bu maçı.

Ayrıca rotasyonu sonuna kadar yaptığınızda uyumsuzluk problemini nasıl aşacağız peki? Zico zamanında Fener'in Şampiyonlar ligi maçı oynayan takımın tamamı değiştirilerek çıktığı bir maç vardı, şimdi hangi takımla olduğunu hatırlayamadım. İç sahada berabere kalmışlardı hafızam beni yamultmuyorsa. Böyle ani değişikliklerin bünyeyi sarsabilme ihtimali yüksek yani.

csc dedi ki...

bence o kadar değiştirsin ki kadroyu febe maçının kadrosu ortaya çıksın. mesela ibo oynasın bugün, ismailin pazar oynayacağı ortaya çıksın.

Andriy dedi ki...

Rüştü
Ekrem, Zapotocny, Ferrari, Üzülmez
Aurelio, Necip Uysal,
Hilbert, Tabata, Holosko
Nobre

jessie başka bir ruh halinde olduğu bir gün bu yazı için "rakip olarak sadece fener alarak hesap kitap mı yapılır? büyük düşünün" falan derdi heralde :)

sozcelyk dedi ki...

fink uefa maçlarında oynayamayacak gruplardan önce bildirilmediği için.

carlito dedi ki...

valla iki maç için de ortak nokta şu ki, mağlubiyet yakalanan havayı bozar.. tabii ki fener maçının kaybedilmesi daha büyük kan kaybı yaratır ama cska maçı hiç etkilemez demek doğru olmaz..

ben onu bunu bilmem 2 maçta 6 puan alınacak arkadaş :)

tearkan dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
tearkan dedi ki...

1-0 olsun bizim olsun. daha fazlasında gözüm yok. mümkünse sakatlığı olan bobo, Q7 ve yaşlı gutiye hiç iş düşmesin. çekirdek çitleyip maç izlesinler.

hem çekirdek çitleyip maç izlemeleri sayesinde fener seyircisine de hazırlık yapmış olurlar.

tamamen katılıyorum. şuanki hali kötü bile olsa en ciddi şampiyonluk rakibimiz fenerdir. ve depslasmnada alacağımız bir galibiyet daha sezon başı olmasına rağmen en ciddi rakibimizi safdışı bırakmak anlamına gelir. o yüzden ben de bugün yenilgi pahasına(bence rotasyonlu kadro da kazanmak için yeterli kapasitede gerçi) bobo,q7,guti,ernst dinlendirilmeli. q7 iyi durumdaysa son 20 dk ısınma için girebilir.

QuaresmA dedi ki...

Ya iyi güzel de, biz bir Barcelona, bir Milan değiliz ki Avrupa'da zayıf rakip görünce takımın en az yarısını yedeklerden kuralım. Guti ve Q7'yi çıkarsan CSKA Sofia'dan inanılmaz bir farkımız kalmaz. CSKA Sofia'yı, Avrupa Ligi'nde Kayseri ile eşleşmişiz gibi düşünmek lazım. Ligde Kayseri'ye rotasyon yapabilirsin ama telafisi daha zor olan maçlarda hayır.

Fener maçının daha önemli olduğunu kabulleniyorum ama CSKA Sofia maçı da önemli. Şimdiye kadarki en zor 2 maçımızın arka arkaya gelmesi konusu hoş değil ama ne yapalım yorulsunlar artık.

Lig = Şampiyonlar Ligi bileti
UEFA = Prestij

İkisini de istediğimizi düşünürsek yorulacaklar. Ha ağır dinlendirme rotasyonunu yine yaparsın ama ne zaman ? UEFA'da gruptan çıkmayı garantileyince veya içeride Manisa'yla, Sivas'la falan oynarken..

ercan dedi ki...

Kazım - Gönül; Topuz- Gönül yada Dia - Gönül ikilisi karşısında İsmail değil İbo oynmalı bence.

Bugün;

-------------Kale

Ekrem - Zapo - Ferrari - İsmail

----------Necip - Aurelio

--Hilbert----Tabata-----Holosko

-------------Nobre

Pazar;

-------------Kale

-Ekrem--Toraman---Ferrari--Delinho

---------Ernst----Necip

--Hilbert-----Guti-------Q7

-------------Bobo

BJK4EVER dedi ki...

Jessie cok hakli, FB maci sezonun en kritik maci. Benim istedigim:

Bugun:

Hakan
Erhan Zapo Ersan Iso
Aurelio
Necip Tabata
Hilbert Nobre Holosko

Pazar:

Cenk
Toraman Zapo Ferro Iso
Aurelio
Ernst Guti
Nihat Bobo Q7

Ama mumkun degil, cunku Ismail kadro disi kalmis, buyuk ihtimalle Ismail pazar gunu oynayacak bu yuzden.

theanswer dedi ki...

kadro çok kötü tek ön libero. ernst guti dinlendirilmiyor. necip aurelio ikiside yok. bu maç için olmasa bile fener maçına yansımaları bence kötü olacak.

Sertug Ozgur dedi ki...

Tahminen Schuster ismail,necip gibi genç oyuncuları buna cenk'i de katalım fiziksel sağlam olmalarından öte, derbide mental olarak sağlam olmaları için bu maçta oynatmıyor.
Genç oyuncuların psikolojik olarak maçlara hazırlanmaları daha zor olur, buna saygı duyuyorum.
Yalnız Ernst yerine bir Aurelio bekliyordum ben. Gerçi belki de Aurelio fenerbahçe maçının ilk 11'inde oynar kim bilir?

Cenk,Necip,İsmail fener maçında oynamazsa bu yorumumu yerim ama düşüncem üçünün de oynayacağı yönünde.

RuFF dedi ki...

Büyük ihtimalle Schuster maçın erken kopacağını düşündü ve Gutiyi oyundan alacaktı fakat maç son dakikaya kadar gitti ve biz as oyuncuları da oyuna almak zorunda kaldık.
Ferrarinin sakatlanması çok kötü oldu.Savunmanın bir anda hava hakimiyeti düştü
Üzülmezde sakatlanmış.Ernst ten sonra açık ara takımın en iyi oyuncusu idi.
İbrahim bu formdayken İsmail oynayamaz bu takımda

Yorum Gönder

Ara