.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

12 Eylül 2010 Pazar

12 Dev Adam'dan Rol Çaldılar

Aşağıda yazdığım yazıyı sporyazarlari.com için yazmıştım. Ancak sebebini bilemediğim bir şekilde bugün yayına girmeyince blogda sizinle paylaşmak istedim...

12 Dev Adam’dan Rol Çaldılar

Trivelacıların Beşiktaşlı olanı tribünde, teknik direktör olanı Ankaragücü teknik heyetinde olunca, İnönü eşrafı endişesi ve merakı bol bir menüyle maç saatininin gelmesini bekledi.  Bu seneki deneyim hanesinde Quaresma’sız çözümler bulunmayan Beşiktaş, tek forvet – çift forvet sorunsalını adeta elinin tersiyle itip Nobre, Bobo ve Nihat’tan oluşan forvet üçlemesiyle rakip savunmanın üzerine çökmeyi hedeflemişti. Yıllar yılı Beşiktaş’ın oynadığı statik oyunda sorun yaşayan Bobo ve Nobre, Schuster’in hareketli hücumunda, gerekli özgür oyun iznini de kulübeden alınca, bambaşka oyuncular olarak taraftarın önüne çıktılar.

Beşiktaş artık kendi klasiğine aldığı, oyunu rakip alanda oynama prensibiyle maça başladı. Ferrari – İbrahim Toraman ve Fabian Ernst dışında tüm takım rakip kaleyi hedefleyen siyah beyazlılar,  pas yapıp organize olmaya çalışınca Ankaragücü savunmasından öte, İnönü Stadyumunun bozuk zeminiyle mücadele etmek durumunda kaldı. Gol de bozuk zemine nazire yaparcasına, sol kanattan İsmail Köybaşı’nın yaptığı güzel ortaya Bobo’nun net kafa vuruşuyla geldi.

Guti, Quaresma, Ernst, Ferrari gibi uluslararası oyunculara sahip olan Beşiktaş, öne geçtiği maçlarda psikolojik olarak rakibin galibiyet umudunu yerle bir ediyor. Geçtiğimiz hafta Karabükspor maçında da görüldüğü üzere, maç dengede bile gitse, oynayan isimlerin büyüklüğü rakip oyuncuların maçı döndürme inançlarına etkide bulunuyor. Maçı isimler oynamaz derler ya, o isimlerin varlığının oyuna etkisini yadsırsak psikoloji bilimine ihanet etmiş olmaz mıyız?

Benzerlerini Avrupa’nın üst düzey takımlarında görebildiğimiz hareketli, dikine de yer değiştiren, topu paylaşan, emeği paylaşan bu tarz bir futbol, itiraf etmeliyiz ki, uzun bir dönemdir Türk takımlarında bulmakta zorlandığımız futbol değerleri. Beşiktaş neyi planladığını, neyi umduğunu açık seçik ortaya koysa da pratikte işler maçın skoru kadar net değil. Ankaragücü’nün maçın her döneminde girebildiği gol pozisyonları pratikteki problemleri ortaya koymaya yetiyor. Maçın ilk 10 dakikasında Ankaragücü’nü 3 defa ofsayt pozisyonuda bırakan savunma düzeni Schuster’e bir şeyler anlatmalı. Rakibin ofsayta düşmesi, şüphesiz bir savunma başarısı da olsa, istatistiksel olarak kabul edilebilecek bir rakam değil. Zaten Beşiktaş oyunun devamında işleri biraz daha oturtunca ofsayt rakamları da daha makul saviyelere indi. Beşiktaş bu sene rakibe nasıl pozisyon vereceğini planlayarak oynuyor.  Gol yiyecekse de çalıştığı yerden yemek istiyor. Yarın bu golleri yiyecektir. Bugünkü gibi yemediği her maçı kazanacaktır. Mühim olan gün geçtikçe oturtulmak istenen oyun düzeninin mükemmelleştirilmesidir.

Günün öne çıkan oyuncusu geçen hafta olduğu gibi Mert Nobre oldu. Schuster, bir felsefe, bir anlayış kazandırmanın yanı sıra Nobre gibi bir değeri kazanmasıyla ofansif çözümlerine yeni bir alternatif daha yaratmış oldu. Mert Nobre, her ne kadar kendini tekrar ispatlamak zorunda hissetse de, temelde yeteneklerinin farkında olan bir sporcu. Sporun hangi alanında olursanız olun, yeteneğinizin, yapabileceklerinizin farkında olmanız önemlidir. Atamayacağınız pası, çalımı denemezseniz takımınızı top kaybı yapmaktan kurtarırsınız. Nobre bugüne kadar hep basit olanı tercih etti. Bu tercih, onu yıllar yılı düz, yeteneksiz, kısıtlı bir oyuncu olarak algılanmasını sağladı. Oysa bugün Nobre, yeteneklerinin o kadar da mücadele ile sınırlı olmadığını tekrar ispatladı. Golünü atmasaydı da ortaya çok değerli bir katkı koymuş olacaktı, ancak Türk futbolunun değerlendirmesindeki tek parametre olan “gol” istatistiğine de katkı yaparak performansını taçlandırdı.

Ankaragücü dağınık bir kulüp izlenimi vermeye devam ediyor. Geçtiğimiz sene 40 oyuncuyla idman yapan futbol takımının golcü olarak Meye ile maça başlaması çok iç açıcı bir görüntü değil. Ankaragücü ve Ankaraspor geçtiğimiz sezon başlarken ligin önemli kadrolara sahip iki takımıydı. Bugün o iki takım birleşmiş durumda. Lakin kadroya bakıyorsunuz, tek bir iyi takım bile göremiyorsunuz. Ankaragücü’nün temel problemi bu olsa gerek.

 Bugün Beşiktaş takımının temel meselesi 12 Dev Adam’ı izlemeyip Beşiktaş maçını tercih edenlere iyi birer hafta sonu hediyesi vermesiydi. Beşiktaş dünkü oyunuyla 12 Adam’dan rol çalabildiyse bugünkü işini layıkıyla yapmış demektir. Haftaya Fenerbaçe maçı başka bir maç olacak. Bugünkü futbol değerleri o gün için çok fazla şey anlatmayabilir. O da o gün konuşulur. Bugüne baktığımızda, Beşiktaş tahmin edilenden de hızlı ilerliyor demeliyiz...

15 Yorum:

vetalper dedi ki...

Tek çekindiğim nokta ofsayt taktiği yüzünden çok acayip bir gol yemek. Diğer gelişmeleri beğeniyorum. İyi yoldayız.

tearkan dedi ki...

Ulan referandumdu, basketbol maçıydı derken cidden çok güzel bir yazı güme gitmiş maalesef. Benim de korkum defans kurgusu. Geçtiğimiz maçta ikinci yarı Vittek'in bulduğu iki pozisyonu niang bulursa ne olur diye düşünmeden edemiyor insan yada ilk yarı ankaragücünün ofsayt diye kesilen atağını kesilmese ne olurdu diye de düşünüyor. Umarım sadece düşüncede kalır bunlar. Daha fazlası olmaz.

Yazının başlığı geldi aklıma da, 12 dev adamdan değil referandumdan rol çalabilseydik keşke...

kveldsmork dedi ki...

Aziz Rıdvan hazretleri, agücüne 4 atan kadroya karşı,kayseriden 2 yiyen kadronun şanslı olacağını buyurdular.
bu nasıl bir hezeyandır arkadaş!!

hangi kriter?kıstas?kıyas?

Rıdvan son dönemlerde ki en makul yorumunu yaptı orda.FB koca sezonu kaybedebilir o maçta ama BJK için kayıp sadece 3 puan olacak.Rıdvan'da söylüyor zaten kadro kalitesi ,kulübe kalitesi olarak BJK bariz üstün ama motivasyon aradaki farkı dengeler mi orasını sorguluyor.Aziz atlar Samandıraya bugün ...

Bizim açımızdan sistem oturtma sıkıntısı yaşadığımız bu dönemi ne kadar kayıpsız kapatırsak o kadar iyi.Sistem oturduktan sonra zaten BJK'yı Türkiye kaos futboluyla yenmek mucize olacak.Şu anda Guti istenen kreatifliği gösteriyor.Necip'te 4-5 arapas denemesi yaparak doğru yolda olduğunu gösterdi.Necip oyunu 2 yönlü olarak tam randımanlı oynayıp enerjisini 90 dakikaya yaydığında bambaşka olacağız.

toraman - zapo - ferrari - üzülmez

DMC: Aurelio - Ernst

MC/AMC: Guti

AML:tabata AMR:q7 FC:Bobo

tek dmc'yle guti'nin yanına biri de çekilebilir

BJK4EVER dedi ki...

Cenk
Toraman Zapo Ferro Uzulmez
Ernst
Necip Guti
Q7 Nobre Bobo

kveldsmork dedi ki...

@Övünç ;
rıdvanın yaptığı camiaya yaranmak gibi geldi bana,neyse...
eğer kaybedersek kaybın sadece 3 puan olacağını düşünmüyorum.yeni yeni sağlanmaya başlamış özgüvende aşınma olacaktır.derbi malubiyetleri her zaman strese sokar takımı.
umarım sofya-fener maçlarında futbol şansı yanımızda olur.coşarız

@kveldsmork

Benim demek istediğim bu maçta kaybedecek çok şeyi olan takım Fenerbahçe,biz zaten senelerdir yeniliyoruz Kadıköy'de şampiyon olduğumuz sezonlarda bile yeniliyoruz.Yani anormal bir durum yok yenildiğimizde ama Fenerbahçe kaybederse camia sarsılır.Ali Şen gene başlar Bodrum'dan ,Aziz istifa sesleri Aykut'a küfürler.Emre Belezoğlu cemaati vs vs ...


Şu anda Schuster ve takımın acayip bir kredisi var bu kredi sezon ortasında ilk 3te olduğumuz takdirde devam eder.

RuFF dedi ki...

Jessie Sofia ve Fb maçlarının topiğini açmanın vakti geldi kardeşim.

Ankaragücü maçı ile post açma uğursuzluğunu yendin.Bu topicleri de gönül rahatlığı ile açabilirsin..

tearkan dedi ki...

Rıdvan'ı ben de çok sevmem hatta fenerin yenildiği maçlardan sonra o suratsız ifadeyle yorum yapmaya çabalamasını seyretmeye bayılırım ama doğruya doğru fenerin bu maçı kazanmaya bizden daha çok ihtiyacı var. Bu durum terse de dönebilir, aşırı motivasyon eli ayağı birbirine dolar vs. ancak normal şartlarda bu maçı kaybeden tarafın alacağı olası yara karşılaştırıldığında fenerin zararı çok daha büyük olur. Rıdvan'ın da kastetmeye çalıştığı buydu bence. Kadro kalitesi veya tenik taktikten bağımsız olarak içinde bulunulan durumun itici etkisinden bahsetti bence. (yada öyle olmasını umdu)

Zibidi dedi ki...

@fitneci 7 yabancı olmuş.

kveldsmork dedi ki...

fenerin kazanacağı kaybedeceği şeylerin ben de farkındayım elbette.rıdvanın söylemine takıldım ben.kadro kaliteli aslında ve bu diziliş bile beşiktaşı halleder gibisindendi lafları,ona ayar oldum.
aykutun son maçı olma olasılığı var,takım silkelenir,motive olur gibisinden değildi.
rıdvanın klasik halleri,şu takımı bana verin,uçururum hesabı

@zibidi

hakkaten ya... o zaman en zayıf halka tabatayı çıkartıyorum ilk 11den :))


bu arada rıdvan'ın konuşmasını ben de izledim. ntv ekranındaki formasyonda ernst dmc, guti mc, sol forvet necip sağ forvet tabata gösteriyodu. 1'i guti olan 2 ortasahalı taktikle fener'e karşı tutunamaz dedi ki bence haklı. ankaragücü bugüne kadar aldığımız en rahat maçlardandı, melihin oğulları fener maçı için ölçü değil. ama schusterin de öyle oynayacağını sanmıyorum ben.

düzeltme; sağ forvet nobre gözüküyodu

Yorum Gönder

Ara