.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

22 Ağustos 2010 Pazar

Tanımsızlık

Türkiye futbolunda 3 büyük İstanbul kulübünü tanımlayın deseler bu kelimeyi seçerdim.

Bir kulübün başkanının görevi nedir? Kulübe para vermek mi? Transfer yapmak mı? Kulübün finansal tablolarını düzenlemek mi? Sportif başarıdan sorumlu mudur başkan? Başkanı hangi eylemlerden sorumlu tutabiliriz/tutmalıyız? Başkan kulübün sahibi gibi mi davranmalıdır, CEO'su gibi mi, COO'su gibi mi, denetmeni gibi mi?

Bu sorulara net bir cevabı olan var mı? Başkanların bu sorulara kendi cevapları var mı?

Teknik direktöre gelelim. Bernd Schuster'den bu sene beklenen nedir? Sistem oturtmak mı, yoksa kupalarda başarılı olmak mı? Sistem oturtmak ise, Robinho transferi ile oluşacak Erhan - Robinho kanadı bu oturacak sistemin neresindedir? Kulübün yıldız transferi politikası geçici midir, bir temel atmaya yönelik midir? Ya da beklenti çabuk bir başarı ise, Schuster bu hedefin farkında mıdır? Beşiktaş'ın bu seneki hedefinin kamuoyu farkında mıdır?

Aynı soruları alın Rijkaard'a ve Kocaman'a da sorun. Rijkaard sistem oturtacak diye getirildi, fakat yönetim bu "sistem" lafını son 6 aylık süreçte kaç defa ağzına aldı? Kocaman'ın "her yabancı teknik direktör sonrası gelen evlat kontenjanı" doldurucusu olmadığı açıkça biliniyor mu? Fenerbahçe'nin hedefleri, Kocaman'dan beklentileri nelerdir?

Şimdi hal böyleyken, biz düşünüyoruz: Schuster ne yapıyor? Bu kadronun amacı ne? Gidecek yabancılar belirlendi mi? Delgado ve Tabata'nın ısrarla denenmesi sistem endişesi mi, yoksa başka bir telkin mi? Yerli oyuncu rotasyonu için alternatifler üretildi mi? Yönetimin transferlerdeki motivasyonu ne?

Galatasaraylılar düşünüyor: Ortasahaya transfer niye yapılmıyor? Biz bu sene yeniden mi yapılanıyoruz, yoksa gelir-gider mi dengeliyoruz? Adnan Sezgin'in görev tanımı ne? Rijkaard'a cidden sistem için şans mı veriliyor, yoksa başarı mı bekleniyor?

Fenerbahçeliler düşünüyor: Aykut Kocaman sportif direktörken ne yaptı, şimdi ne yapacak? Kulübün yeni sportif direktörü kim? Sportif direktörlük mevkiisinin amacı neydi? Aziz Yıldırım gene şampiyonluk gelmezse teknik direktör kovacak mı? Kocaman'ın yeni oluşturduğu futbol yapısı tolere edilecek mi? Bu sene Alex'in takımdaki rolü ne?

Bugün Türkiye'de "kaos futbolu" oynanıyor diye tespit yapıyoruz. Düzensizlik vs.den bahsediyoruz. Sistem falan diyoruz. Ama saha dışında sistem yoksa saha içinde de sistem olmaz.

Bugün bir kişi çıkıp "Görüldüğü gibi Beşiktaş yeniden yapılanıyor" ya da "Beşiktaş UEFA Kupası'nı almak istiyor" diyebilir mi?

Yoksa biz "az ondan, az bundan" tarzında mı takılıyoruz?

Denebilir ki "Henüz bu sorular için erken?", ya da "Bu sorular önemsiz!"

1 Eylül'e kadar bu sorulara cevap üretilmezse zor bir ilk yarı bizi beklemekte ama, bu da bir gerçek.

44 Yorum:

theotheo dedi ki...

aptallık zor iş. geçen yorumdada yazdım. yabancı olup vasat olduğun zaman türkün en özürlüsünden daha çok özürlü oluyosun.

sana soruyolar transfer yapalım die. hala forvet ihtiyacım var diyosun. ulan sağ bekin erhan sol bekin ibo lan. ayıp.

belediye karşısında guti-bobo-necip yok. hilbert holosko gibi gideceği kesin olan adamlar var.

bilgi alman gereken tayfuru şutladın. ispanyol delikanlılarla kenardan tren seyreder gibi maç izliyosun.

arkadaş bu takımın kendi evinde bunca yatırımdan sonra böyle oynamaya hakkı yoktur. ben bu kadar aptal bir hocayla, şampiyon olacağımızı düşünmüyorum.

alper dedi ki...

aynı şeyi maç geyiği postuna yazdım.siktim sene şampiyon olamayız bu hocayla.hatta ileri gidiyorum ilk yarıyı göremez diyorum ben şuster.görürse ligi ilk 5 içinde bitiremeyiz.yazıklar olsun.hoca değilmiş.diplomasını alıp yırtacan o adamın mesleksiz bırakcan.teknik direktörlüğün yüz karasıdır dün gece itibariyle.aslada toparlayamaz artık.çünkü amı götü dağıtmıştır an itibariyle.beyine atlayım ben onun.

BJK4EVER dedi ki...

@theotheo

Bekler ve forvet transferi disinda hepsine katiliyorum. Yenilmek onemli degil, tum maclari kazanamayiz. Ama Belediye gibi ligin en ters takimlarindan birine karsi cikiyoruz, en formda stoperimiz ve tek adam gibi golcumuz tribunde, takimin yeni yildizi ve 2 macta 2 asist yapan tasiyicisi Guti kulubede, Necip kulubede, Toraman oynayabilecegi halde yok, saka gibi. Belediye ligin en iyi orta sahayi tutan ve cabuk ataga cikan takimi, bu takima karsi Ernst+Delgado ve orta sahaya yaklasmis defans ile cikiyoruz. Ustelik Bobo yokunda, su an itibariyle tek alternatifi olacak olan Nobre de yok, tek forvet Holosko de destekleyici Nihat, saka gibi. Kimsenin BJK'yle boyle oynamaya hakki yok, onumuzdeki Helsinki macinda istedigini oynatma, rotasyonunu yap. Ama lig sonunda 3 puanla sampiyonluk giderse rakibi kucumseyen ve rakibi seyretmeyip gorevini hakkiyla yerine getirmeyen Schuster ve yanindaki mal gibi bakip hocaya 2 cift laf etmeyen ezik Tayfur bunun hesabini verebilir mi?

Skor yorumculuğu oluyor biraz bence.Zira maçın başında Holosko'nun pasına Nihat vursa bu maç fark olurdu.

Hjk maçında %70 topla oynarken ohhh bee işte bu diyoruz sonra yine aynı sistemle net 2-3 gol kaçırıp konsantrasyon kaybıyla yenilince böyle sistem mi olura geliyoruz.

Schuster'de biliyor Guti'nin,Necip'in 50 maç oynayamayacağını.Elindeki alternatiflerden faydalanmak zorunda.Yaptığı denyoluk hepsinden aynı anda faydalanmaya kalkmak orası ayrı.Holosko'yu tek forvet denemek için doğru maç bu değil.Olmadığını gördüğün Delgado'yu son bir kez denemek için doğru maç bu değil.

Guti sakatlansa ne olacak sorusuna cevap arıyor adam.Cevap kadroda yokmuş onu öğrendi kara kara düşünüyordur.

theotheo dedi ki...

@bjk4

hacı tayfur napsın, adamı salladı schuster. tayfur onla konuşur mu bi daha. tabii ki yenileceksin içerdede yenilebilirsin. ama böyle yenilmeye böyle oynamaya dalga geçer gibi bi kadroyla oynamaya hakkın yok.

belediyeyi bilmene imkan yok, ben eminimki ilk maçta kendi evinde yenildiğini öğrenince ya ben bunlara böyle de çakarım diye düşündü. hem de büyük adam olurum hesabı.

bu denli vasat bir adamla şampiyon falan olamayız. eğer senin eline bu takım veriliyo yılda 3 milyonda para alıyosan. bu takımın böyle oynamaya hakkı yok.

tekrar söylüyorum. erhan güven isimli futbol canavarınının değil futbol oynaması spor yapması çok acilen meclis kararıyla yasaklanmalıdır. bunu hala göremeyen schuster yakında erhanı kaptan yapar herhalde.

yazıklar olsun diyorum.

BJK4EVER dedi ki...

Skor yorumculugu falan degil. Macin basinda girdigimiz 1-2 pozisyon rakibin defanstaki eksikliklerinden dolayi yaptigi hatalardan kaynaklandi, bizim baskimizdan degil, ki adamlarda Kus, Vinicius, Barbosa olsa o pozisyonlara da giremezdik. Dun rezalet bir top oynadik, adamlarin her uzun topu ya pozisyon ya ofsayt oldu, ki haksiz yere de 2-3 defa ofsayt calindi. Devre arasindaki yazim var mac geyiginde mudahele etmeli diye, Schuster rezalet futbola ragmen devre arasinda mudahele etmedi ve yenilginin bas sorumlusu oldu. Oysa ben mac basinda kadroyu gordugumde sictik dedim, ama belki ikinci yarida erken degisikliklerle kurtaririz zannettim, o da olmadi.
Guti'siz ne olacagini antrenmanlarda ve 5-6 macta goremediyse adamin gozleri gormuyor herhalde. Guti ve Necip'in oynayamayacagindan dolayi ileride kaybedecegimiz 10-11 puanin 3'unu bugun Schuster yuzunden ve bu sacma sapan (sana gore) meraktan kaybettik, ustelik Guti ve Necip oynayabiliyorken!
Acaba Barcelona da yarin oburgun Athletico Madrid macina bakalim Xavi ve Messi olmadan da mac kazanabiliyor muyuz diyip bunlari tribune gonderip maca cikacak mi!

theotheo dedi ki...

maçı izlediğim kahvede ben ilk defa bir oyuncunun bu kadar küfür yediğini gördüm, hilbert adlı alman salatalığı da çok küfür yedi ancak. erhanın yediği küfürleri ben ömrümde duymamıştım bugüne kadar.

BJK4EVER dedi ki...

@theo

Tayfur'u sallamiyorsa Tayfur o zaman kalkip bunlari aciklasin ve istifa etsin, adamda gurur ve seref yok mu, oturdugu yerden bir bok yapmadan para kazanmak cok mu tatli geldi yoksa? M.Denizli kisitli ve vasat kadrosunda 2 oyuncunun mevkisini degistirdi diye ne hocaligi kalir ve tavsanciligi, Schuster dun hem sistemi degistirdi, hem 5-6 banko oyuncuyu oynatmadi, hem Belediye karsisinda cikabilecegi en sacma taktikle cikti. M.Denizli kesinlikle rol almali bu kulupte, artik sportif direktor mu danisman mi olur bilmem, veya en azindan Schuster'e akil verebilecek biri lazim, yoksa dunku maclari cok yasariz gibi geliyor bana, ikinci bir Rijkaard/Aragones olur.

theotheo dedi ki...

@bjk4ever

bence istifa edecek eğr durumlar düzelmezse.

elinde bu kadro olmasaydı zaten schuster sezon başlamadan gitmişti. çünkü o viktoriaya fln çoktan elenmiştik.

yol yakınken dönülmeli.

Levent dedi ki...

He oldu, Viktoria'ya 3 tane atarken, Helsinki'ye top vermezken her şey iyiydi de şimdi yenildik diye mi aptal hoca oldu, boku yeriz oldu?

Laf attığınız, hor gördüğünüz diğer taraftarlar bile bunu anca yeni yeni yapmaya başlamışken sizin daha ligin 2. maçında yapmanız nedir? Schuster'in yanlışları Bobo ve Zapo'nun 18 dışı kalmasıyla, Necip yerine Delgado ile başlamasıdır. Ernst'in yanında Delgado olmayacağını daha önce Plzen maçında gördü ama bugün yine denedi, şimdi Delgado gidiyor.
Ha ikinci yarıda değiştirsin diye bkeledik ama geç kaldı.

Onun dışında bu maçta Guti olmadan ne yapabiliyoruz sorusuna cevap aldık almasına da pek güzel bir cevap olmadı. Ne Guti, ne Necip ne de Ernst bir senede 50 maç civarı oynayabilecek adamlar değiller şu seviyede. O yüzden elde ne varsa deniyor. Peki deneme tahtası lig maçı olmalı mıydı, orada tartışabilirsiniz.

Schuster şu sistemi çöpe atsın, doğru oyuncularla oynasın o zaman çok daha iyi takım oluruz.

Beklentilerimiz o kadar şişirildi ki, geçen seneki GS taraftarı olmayalım diye diye aynı o konuma doğru gidiyoruz. Bir sakin olun, kazandığımızda her şey çok güzel, kaybettiğimiz de böyle aptal hoca mı olur durumlarına girmeyelim.

theotheo dedi ki...

@levent

sene başından beri aynen tek kelimeyle bok gibi top oynuyoruz. quaresma kendi yetenekleriyle bize maç kazandırıyo. zaten oynadığımız en zor takım falan da bucaydı.

her maç 10 tane herif değişiyo. gidicek olan adamlar oynuyo, sistem belli deil tek önliberomu çift mi? sağ bekte erhan gibi bir zihinsel engelli oynuyo. hilbert gibi bir alman eşeği oynuyo. bilgi alacağın adam tayfur tribüne gönderiliyo.

ee daha bu adam neye burda duruyo? bi söyleyin de rahatlayalım. bunun yapacaklarını yapıcak adam yok mu türkiyede?

BJK4EVER dedi ki...

@leventpolat

Mesela maglubiyet degil ki. Bu takim daha yenilecek, Inonu'de de mac verecek, kotu de oynayacak, bunlar sorun degil, sorun olan Schuster ve teknik direktorlugu+mentalitesi. Kendi kendisine telafi ettigi hatasini (Plzen) tekrar yaparsa, kritik bir lig macinda 5-6 as oyuncu bos yere oynatmazsa, rakibin taktiginden ve oyun kurgusundan bihaber tamamen yanlis bir taktikle oynarsa ve ustelik boyle bir rezaletten sonra 'sanssizdik, iyi oynadik' derse ciddi bir sorun vardir.
Daha Plzen macinda bu hatalarini soyledik, hatta Noat defalarca yazdi blogunda. Sonra hatasindan dondu ve dogruyu bulup 3-4 amc iyi oynadik, rotasyonu yerinde ve dogru yapiyorduk, hersey yerli yerindeydi, dun bir anda o eski kotu taktige donduk, 5-6 as oyuncu sebepsiz yere kadro disi kaldi ve rakibin ekmegine yag-bal surecek bir taktikle oynadik. Felaket cok da uzakta degil aslinda. Ya hoca mesela Fink gitsin, hem Tabata hem Delgado kalsin derse (uzak ihtimal degil) sence bu takimin basarili olma ihtimali varmi? Yol erken iken bazi seylere mudahele etmek gerekir onumuzde 9-10 gun varken.

Levent dedi ki...

@theo

İlk Plzen maçından beri tek ön liberolu sistemi kullanmadı ve o maçtan beri resmi maçlarda gol yemeden gidiyorduk, dün niye böyle yaptığını ben de anlamadım ama belli ki bir şeyleri görmek istiyor. İkinci haftadan Schuster'in istifa etmesini istemek ya da takımı ıslıklamak yanlış.

@BJK4EVER

theo'ya dediğim gibi bu maçta neden böyle çıktığını ben de bilmiyorum ama kadroyu gördüğümde ben zaten puan kaybı olacağını söyledim. Ha belki Delgado'yu Ernst'in Necip'in yanında Guti'nin yedeği olarak düşünüyordur, olamayacağını görmüştür. Bugün Delgado gidiyor diye haber vardı bilmiyorum ne oldu. Delgado'yu gönderip Fink'in kalmasını düşünemiyorsa o zaman Schuster'i eleştirmekte haklısın. Ben hala Fink'in gönderileceğini sanmıyorum çünkü dediğim gibi orta sahadaki adamlar 50 maç oynayacak kişiler değiller, oraya bir Fink'i eklemek size bir şey kaybettirmez. Onun yerine Delgado'yu ve Holosko'yu göndermek daha doğrudur.

Ayrıca Hilbert'i Mustafa Denizli aldırdı, Schuster'in seçme şansı yoktu yani.

Ek olarak da İBB bize hep ters gelen bir takım, yıllardır da böyle oynuyorlar. Bunu Schuster bilemez, bunu uyaracak adamlar bellidir, Tayfur'un tribüne yollandı diye görevini yapmama gibi bir lüksü olamaz. Gelip diyecekti, "Adamlar büyüklere karşı böyle oynuyorlar, buyur sana geçmiş yıllardaki İBB maçı kasetlerimiz, izle, risk alacaksan da sen bilirsin" diye.

Şuanda kadroda en sıkıntılı bölge beklerdir. Sol bekte yıllardır beğenmediğimiz Üzülmez resmen futbolu yeniden öğreniyor, Quaresma ile birlikte yıllar sonra tam anlamıyla çalışan bir kanat yarattılar. Sağ bek ve kanadı ise felç. Ne yazık ki elimizde çok iyi şeyler yok. Robinho'nun gelme ihtimaliyle birlikte düşünürsek, Ekrem'in oynaması hem kanadın çalışması bakımından, hem de defansif sıkıntıları minimize etmek açısından daha iyi bir tercih olur.

Dediğim gibi hemen takımı yermek, itin kçına sokmak için çok erken, ha ideal kadro ve ideal şablonla böyle kabız ve mal oynayıp kaybetsek endişelenmenin, hatta homurdanmanın yanlış olduğunu söylemezdim, ama durun bir bakalım.

theotheo dedi ki...

yahu kardeşim, tayfura adam siktiri çekti hala gelseydi söyleseydi falan diyosun.

schuster kim ki tayfuru tribüne gönderiyo ya, o yanındakileri jöleli saçlılardan daha becerikli olduğu kesindir tayfurun.

yahu ne zaman bi yabancı başarılı oldu arkadaş, olamaz böyle bişi kendimizi kandırıyoruz. bu adamlar çalışmıyorlar, kaset izlemiyolar, burda keyifleri yerinde kıçlarını yayıyolar. ulan vergilerini bile kulüp ödüyo.

şu maçtan sonra kimse kimseyi kandırmasın arkadaş, göreceğimizi gördük. daha fazlasının sonu ortadadır. yalancılığın lüzumu yok.

geldikleri gibi gidecekler. önce adam olup çalışıcaksınız. geçen sene antalyasporda güç bela oynayan adamın yerine adam almayıp robinho diye bağırmayı, 5 yaşındaki çocukta yapıyo. onun için 3 milyon euro almıyo ddeğil mi?

mesele 2 önlibero meselesi fln da değil. hangi maçta iyi top oynadık. quaresma iki iyi hareket yapıyo iyi oynuyoruz sanıyoruz.

bu defansla niang'ı, erhan güvenle ardayı nası tutacaksın. ben sana soruyorum. adebayora robinhoya ihtiyacın var, benim de mercedesim olsa iyi olur demi. ama daha evimin kirasını zor ödüyorum nası olacak o iş?

Levent dedi ki...

İyi gaza gelmişsin belli.

Tamam ezberden konuşun siz, Mustafa Denizli'nin 1 gol atıp üstüne yatan, Gençlerbirliği ve Fenerbahçe maçları olmasa 40 golü geçemeyecek takımını izleyin açın.

Tayfur'a siktiri çekmişmiş, Tayfur da gururluysa siktirsin gitsin madem. Tayfur'un bu takımda hangi görevde olduğunu bilen var mı? Hocayı oynayacağı takım hakkında uyarmayan, bilgi vermeyen adam ne boka yarıyor bana açıklasın biri.

Önce sistem belli değil diyorsun, sonra da sistem önemli değil zaten hangi maçta iyi oynadık ki diyorsun. Ben seninle nasıl mantıklı tartışma yapacağım?

5 yaşındaki çocuk Robinho diye bağırmayı biliyorsa, takım yenilince takım kötü demeyi de biliyor.

incirekis dedi ki...

defansı santrada kurmasak ve böylece her pozisyon ofsayt taktiği uygulamak zorunda kalmasak keşke.

böylece ilk günden teknik direktörü göndermeye meraklı kelle uçurucular işsiz kalırdı.

bu ofsayt taktiği güle oynaya olmasada şampiyon olmaya en yakın takımın başını yiyecek.

incirekis dedi ki...

theotheo

niangı,ardayı veya başka bir forveti tutmak için ferrari,zapo,ersandan daha iyi oyunculara ihtiyacın var diyorsun.

bence ihtiyacımız olan tek şey daha akılcı bir savunma biçimi.

her pozisyon ofsayt taktiği uygulayan takım mı kaldı.

BJK4EVER dedi ki...

@theotheo

Erhan ve Quaresma olayini cok abartiyorsun. Quaresma uzerinden hucum etmemiz dogal, cunku adam en kaliteli yabancimiz ve tek kalburustu ofansif silahimiz (biraz da Bobo). Diger oyuncular o kadar kabiz ki, mecburen toplar onda toplaniyor. Bunun Q7 de farkinda, diger oyuncular da, antrenor de, seyirci de. Ayrica her takimda on plana cikan oyuncular vardir, bu takimi kotu yapmaz. O zaman Guardiola da kotu hoca, cunku o da cogunlukla Xavi-Messi uzerinden hucum ettiriyor. Mourinho da kotu hoca, cunku gecen seneki tek silahlari Sneijder'in yaraticiligi ve Milito'nun efektifligi. van Gaal de kotu hoca, cunku tek hucum alternatifleri Robben'in driplingleri ve Muller'in kosulari. Boyle dusunce olmaz. Ama zaten Q7 yanliz kalmasin diye Robinho Robinho diye inliyoruz.

Ayrica Erhan'i elestirmen vs guzel, ama Erhan'in vasat sagbek olmasi bizim kotu takim oldugumuz anlamina gelmez, her takimda eksiklikler vardir. Barcelona ve R.Madrid bile uzak takimlarina takviye yapiyor, biz mi tam olacaktik? Su an Hamit ve G.Gonul disinda orada Erhan'dan daha iyi oynayacak biri var mi? Bence yok. Ligde Erhan-Ekrem idare eder, zor maclarda Toraman oraya kayar, Avrupa kupalarinda zaten Toraman oynayabilir, sorun yok. Gecen sene Inter koca sene solbekte Chivu ve Zanetti ile neler yapti, onliberoda Motta ile idare ettiler. Barca ilk 2 senesinde orta sahayi gecmeyen Abidal ile oynadi solbekte, o kadar kusur her takimda var, cok buyutulecek bir olay degil, Ridvan'i beklemekten baska care yok.

Robinho da gelince tam bir zamanlarin Hollandasi gibi olacagiz herhalde. At Robben'e, bekle.

Ben boyle futbol gormek istemiyorum abi.

Sen Quaresma, Robinho, Adebayor alsan da, senin o adamlari besleyecek beklerin Ibo ve Erhan. Zaten savunmaya gelmeyecek olan Robinho'nun arkasini toplamasi gereken, muthis kademe bilgisini resimlerle anlattigim Erhan.

Helsinki macindaki Besiktas, ayni kadroyla ciksa IBB macina IBB'yi dagitir miydi? Evet. Cikabilir miydi? Hayir. Yabanci siniri.

Demek ki cozum Robinho da olmayacak. Ya da Robinho gelecek ona LeBron James muamelesi yapacagiz.

Ve Besiktas takiminin hucum plani "At Quaresma'ya, at Robinho'ya, digerleri izlesin" olacak.

Levent dedi ki...

Bu takıma ben adam gibi bek geldiğini hatırlamıyorum. Belki boktan bekler alıyoruz ama her fırsatta yerden yere vurduğumuz Üzülmez'i 10 senedir kimse kesemedi, kaldı ki Üzülmez yıllardan sonra ilk defa bu kadar iyi oynuyor. Quaresma ve Üzülmezli sol kanat gayet iyi çalışıyor bana kalırsa.

Erhan konusuna girmiyorum, Erhan bırak ilk 11'i İstanbul sınırlarına girmemesi gereken bir oyuncu ama başka alternatif var mı? Belki Ekrem, sağ bek ölü, Robinho yerine oraya transfer yapılsa daha iyi olurdu ama Robinho'yu aldılar, istemiyoruz mu diyelim?

Erhan'da teknik, pozisyon bilgisi, kademe anlayışı, savunma yeterliliği özelliklerinden hiç biri yok malesef. Golde Ferrari onun kademesine girmeye çalıştığından suç ona patladı. Ha ama böyle oynayacaksak Ferrari yine oynamaz, ora ayrı.

O yüzden diyorum ki, eğer Robinho sağ açığa monte edilecekse, hem kanadın işlemesi hem de savunma zaafiyetlerini minimize etmek için Ekrem Dağ oynatılmalıdır. Elimizde en iyisi bu. Ha devre arasına kadar Rıdvan'ı bekleriz, iyileştiğinde oraya koyarız ama gerçek kapasitesinin ne kadarını yansıtabilir konusunda soru işaretleri ortaya çıkabilir. Devre arasında Bobo'nun Türk statüsüne geçirilmesiyle bir sağ bek takviyesi yapılabilir desem şimdi hepiniz bana rerörerö diye saldırırsınız, ama başka çare yok. Bu takımın yıllardır bekleri kanser ediyor insanı.

http://this11.com/boards/1282492753854978.jpg

Bu takım bana kalırsa 4-2-3-1'den şaşmamalıdır, rotasyon yapacağım dersen de 4-3-3'e çekersin. Fink takımda tutulmalı, herkes Guti'nin, Necip'in ve Ernst'in 50 maç çıkaramayacağını söylüyor, bunu hoca da görüyor ki Guti sadece bir maçta 90 dakika oynadı. Guti'yi dinlendireceğim dersen 4-3-3 olursun, Fink oynar. Necip-Fink, Ernst-Fink değişimleriyle orta sahada sağlam bir rotasyon kurabilirsin. Takımda alternatifi olmayan (bekler çürük de olsa) tek oyuncu Bobo gibi duruyor. Kaldı ki Bobo olmayınca kabıza döndüğümüzü gördük bu maçta. Bobo'nun gol atmasa; asist yapmasa da golü yaratma açısından ne denli önemli olduğunu Noat'ın blogunda Helsinki maçı değerlendirmesinde görebilirsiniz. Bobo önemli oyuncudur, yerine daha iyi bir oyuncu getirmediğin sürece Ernst ve Necip ile birlikte ilk olarak adını yazarsın diyorum.

Hemen umudunuzu kaybetmeyin, takımı normal haliyle perişan olurken görürsek o zaman gerçekten bir şeyleri tartışmanın zamanı gelmiştir demektir. Ama lütfen hemen diğer taraftarlar gibi 2. maçtan oyuncumuzu ıslıklayıp; teknik direktörün istifasını istemeyelim.

Unknown dedi ki...

bi köşe yazısında okumuştum,şuster helsinki maçını çok önemsediği için bu maçta rotasyona gitmiş. asların yedekte olması bu sebeptenmiş. umarım öyledir, en azından en geçerli sebep. yoksa bobo yu 18 e almamak tamamen saçmalık. tabiki 50 maç ernst guti necip oynamaz ama dinlenecekleri maç i.b.b maçı olamaz. bunu şustere söylemeyen varsa suç onundur. o dinlemediyse de suçlu odur. çıkar helsinki maçındaki kadroyu(nispeten as kadro) sıçsın, yenilsin, ozaman deriz ki lan hakkaten bu adamlar yetersiz. ama dün delgadoya bile çok kızamadım. adam guti değil ki ordan gelsin top yapsın. gerçi kendi yerinde oynadığında da ne yaptığını gördük.neyse gidiyormuş allah tan

Bu arada maca takildik gene, esas sormak istedigim soru kaynadi.

BJK4EVER dedi ki...

@shelbyl

Helsinki macinda sanirim 8 yabanci ile cikmistik, ama pek ala yabanci stoperlerden birinin yerine Ersan/Toraman, Tabata'nin yerine de Necip oynayabilirdi. Guti ve Bobo ve hatta en formda stoper Zapo'nun yedek kalmasi mantikli mi sence?

Herkes sag beke transfer istiyor, ama isim vermiyor. Yerli olarak adam yok, yabanci alacaksak zaten Toraman orda oynasin stoper Ferrari-Zapo olsun, takim icerisinde hallederiz. Ayrica sagbekin cok iyi olsa bile sag aciktan yine Hilbert/Holosko/Nihat becerisizlikleri oynayacak ve tum takim Quaresma ve Guti'nin ayagina bakacak. Ilk oncelik Robinho'dur, hatta ondan evvelki oncelik Schuster'in kendini toplamasi ve Fink'in kalmasidir.

AQ-47 dedi ki...

@ leventpolat

kadro güzel, sağ açığa robinho yerine kaliteli bi yerli olsa (erkan zengin)stoperlerden bir tanesi ferrari olabilir. eskişehirli koray da oraya düşünülebilir belki...ama ille de yerli olsun be hacı

Şu dünkü maçın kaybedilmesinin yabancı sınırıyla ne alakası var allah aşkına ? Delgado yerine Necip oynasaydı 5 yabancıyla bile yenebilrdik İbb'yi.Takımda eli yüzü düzgün 1 tane forvetin var,onu da tribüne çıkartıyorsun.Savunmayı önde kurup tandemi Ferrari-Ersan gibi 2 ağır adamla oluşturuyorsun,üstelik İBB gibi tipik bir kontra-atak takımına karşı.Eğer önde daha fazla yabancı kullanmak isteyip,defanstaki yabancılardan feragat etmek istiyorsan ve Toraman sakatsa tribüne çıkacak isim Ferrari olur.Ersan-Zapo ve Toraman-Ferrari ideal ikililerdir.
Ayrıca Zapo'yu feda edip sağ kanada koyduğun isim kim ? Alman "Erkan Avseren".Dünkü maçın kaybedilmesinde birincil pay tartışmasız Schuster'in yanlış tercihleriydi.

Eger siz 34 mac ideal kadroyla sahada yer alabilecegimize inaniyorsaniz guzel.

Su anki sartlarda nedir ideal kadro?

Hakan
Ekrem Zapo Ersan Ibo
Ernst Necip
Quaresma Guti Robinho
Bobo

Quaresma Guti Robinho Bobo'nun yerine kim girecek? Nobre, Tabata, Ugur, Nihat, Holosko.

Bu kadro 50 mac 90 dakika oynayamaz abicim. Bunu bilelim.

AQ-47 dedi ki...

Bilelim bilmesine de, acaba bu adamların aynı anda hiçbiri olmazsa nasıl bir top oynarız sorusunun cevabı İBB maçında aranmaz, ciddi bi takımla hazırlık maçı yaparsın olur biter. konu esasta yabancı sınırıyla ilgili olsa da dünkü mağlubiyet tam bir dangalaklığın eseridir, kusura bakmayın.

Adsız dedi ki...

Dünkü yenilginin yabancı sınırlamasıyla hiçbir alakası yoktur, sorun tamamen orta saha kurgusundadır. Dün de yazmıştım, bir araya toplayayım. Bir maçta ateşe atacak halim yok Schuster'i. Benim eleştirilerim Plzen maçının ilk devresi ve bu maçın tamamı içindir, Ernst'i tek başına bırakıp yanında Delgado veya Tabata'yı oynatarak başarıya ulaşacağımıza inanmıyorum. Neden derseniz o adamların oyunu iki taraflı oynamasının imkanı yoktur. E Quaresma ve Hilbert de ofansif oyuncular, 2 de forvet, oluyor sana 4-1-5 resmen. Çok heyecanlı maçlar izleriz de 3-4 maç kaybedince bakalım aynı heyecanını koruyor musun. Ernst-Necip-Guti birlikte oynayınca ne kadar güzel oluyor herşey, bu macera ihtiyacı nedir onu anlamadım sadece. Diğer insanların da şikayetleri bu yönde. Tamam hoca futbolcuların hepsini sahada görmek istiyor olabilir ama, gün gelir de deney yaparken kaybettiğimiz 3 puanları ararsak ağlamayalım. Yoksa Schuster bavulunu toplasın dediğim yok, şikayetim o tutmayacak sistemedir.

Ayrıca orta saha o kadar çabuk geçilince defansı önde kurmanın da hiçbir anlamı kalmıyor, zira pası atan da defansın arkasına kaçan oyuncu da uygun pozisyona rahatça giriyor. Beşiktaş'ın rakibi orta sahada baskı altına alıp boğması gerekiyor ki herifler langır lungur arkaya sarkmasın. Yoksa işimiz her pozisyonda ofsayt taktiğine kalır, yarısında da gol yeriz. Zira 4 kişinin aynı anda hareket etmesi, 2 oyuncunun pas-koşu senkronizasyonundan daha zordur. Mesela ilk yarının sonunda IBB'nin kaçırdığı bir pozisyon var, özetleri izlerseniz dikkat edin. Bizim geri dörtlü sıçar pozisyonda birbirine bakıyor, hoyt ulan aynı hizada mıyız, hayt ofsayta düşürdük mü adamları diye. Olmuyor tabi, az daha golü de yiyorduk.

http://mysp.ac/bKPEWx

İzleyin özet videosunu, benim dediğim pozisyon 00:56'da mesela, bu nedir abi? Sanki 100 metre engelli koşusu başlayacak, dizilmişler yanyana adam pas versin de ofsayta düşürelim diye bakıyorlar. Var mı lan öyle yağma, arkadan koşu yapana bir salıyor hepsi çil yavrusu gibi dağılıyor sonra. Verdiğimiz bütün pozisyonlar da bu problemden kaynaklanıyor, yani Beşiktaş Necip, Ernst veya Fink'ten en az ikisini aynı sahada bulundurmalıdır. Orta sahada rakibe basamazsan, böyle maymun olursun ileride savunmayla. Ayrıca Ferrari'ye sallayanlar da izlesin yediğimiz golleri, adam ilk golde Erhan'ın kademesine girmeye çalışıyor, ikinci golde ise yine Erhan'ın "ofsayt taktiği"ne takılıyor. Geriden koşusu mükemmel Erhan'ın. İzle izle doyamadım, harika bir video, ne pozisyonlar ne saçmalıklar var.

O zaman biz sadece dun yenildik diye kiziyoruz.

Abilerim ablalarim, 1 Eylul'e kadar yabanci gondermemiz lazim. Biz bu takimi, bu oyunculari yillardir taniyoruz, Schuster 1 aydir taniyor.

Burada kadro planlamasi sorunu var. Schuster bu oyunculari deneyecek.

Ben de biliyorum dunku kadronun dangalaklik oldugunu, ama adam belki de hala "Ulan Fink'i tutsak mi?" diye dusunuyordu da bu kadroyla cikti maca.

Besiktas 8. haftaya kadar ideal kadrosuyla sahaya cikti, 8'de 8 yaptik. E sonra? Bir sakatlik, bir ceza, bu sefer puan kaybi.

Sonra Schuster'i "bu takim ne bicim planlanmis, Schuster alternatifleri bilmiyor mu, Schuster'in B plani yok!" diye elestirecegiz.

Ya iyi de bu kadroiyla B plani olmaz ki? Yok iste B plani, yok. A plani Necip ortada, B plani Nihat ya da Nobre ileride.

Besiktas'in bugununde degil sorun, ilerisinde.

Bugun Robinho da gelecek, super olacak ilk 1-2 ay. Sonra Robinho klasik kafadan kontakligini gosterirse B plani kim olacak? Nihat.

En basindan beri bunu diyorum iste ben.

Adsız dedi ki...

@shelbyl
Yok abi ona birşey dediğim yok, dünkü maçtan bahsettim. Ama genel anlamda kadro planlaması kesinlike yanlış. Yabancılardan Holosko, Delgado ve Tabata kesinlikle gereksizdir. Fink çok gerekli bir adamdır. Nihat, Erhan, Uğur İnceman ve Nobre vasatı aşamayan Türk oyunculardır. Üzülmez'e acilen alternatif lazımdır, zira İsmail defans yapmasını bilmiyor. Ayrıca eğer ki Robinho alınırsa şöyle büyük bir rezalet çıkacaktır ortaya: Hilbert. Ulan madem Robinho alacaktın, ne gerek vardı bu adama? Kesecek mi Robinho'yu? Hayır. E Robinho sıçsa bile adından dolayı oynatmak zorundasın zaten. Ayrıca 6 ay sonra Sivok dönünce kim gönderilecek tam bir muamma.

BJK4EVER dedi ki...

@shelbyl

34 mac ayni kadro oynamayiz, ama rotasyon 1 veya 2 kisiyle olur, takimdaki eksik sayisi maksimum uc olur, kadro yapisi ve sistem itibariyle alternatif futbolcu oynar. Zapo yoksa Ferrari oynar, Toraman yoksa Ersan oynar, Ernst-Fink, Necip-Ugur, Guti-Nihat, Bobo-Nobre vs.
Yani herkesin alternatifi bellidir, rotasyon yapacaksan 2 yorgun oyuncu cikar, yerine 2 alternatif oyuncu oynar. Schuster hem son 3 mac cok tutan taktigi degistirip sictigimiz taktige gecis yapti, hem IBB'ye karsi cikabilecegi en mal orta saha duzeni ve defans anlayisiyla cikti, hem yanlis alternatifleri oynatti (Necip-Delgado, Bobo-Holosko) hem de 5-6 as oyuncu birden kesti ve bu kaliteye yansidi. 5-6 oyuncum ayni anda sakatlanirsa ne olur acaba diye deneme mi yapilir, hele IBB gibi takima karsi? Cok adam dinlendirmek istiyorsan Helsinki maci var onunde iste, 0 riskli mac. Oldu olacak onumuzdeki Karabuk macinda 'acaba tum takim ayni anda zehirlense ne olur' diye dusunup PAF takimla cikalim....

kma dedi ki...

5-6 oyuncunun aynı anda sakaylanmasına gerek yok.

robinho'nun da kadroda olduğunu varsayalım.

ve tek sakatımız var diyelim..

ersnt.

1 ay yok diyelim.

hangi kodroyla oynarsan oyna dünkü maça çok benzer maçlarımız olur...

Levent dedi ki...

@kma

Ernst kalitesinde olmasa da Fink'i takımda tutarsan ve orta saha yapısını bozmadan monte edersen dünkü maça benzer olmaz.

kma dedi ki...

fink gitti abicim..

1 aydır bas bas bağırıyoruz gitmesin diye.

gittiği için ersnt sakatlansa diyoruz zaten.

bi de şöyle daha kötümser senaryo var.

aslında olası çünkü ersnt sakat ya. bi de necip 2 maç cezalı oldu diyelim..

sadece 2 kişi eskik yahu. diğer tüm takım var. robinho var, q7 var guti var. hepsi var..

sadece 2 eksik. diyelim. ersnt sakat necip cezalı..

BJK4EVER dedi ki...

Fink'e dair hala umut var bence, hele dunden sonra. Tabata da konusuluyor, Holosko da. Bunlardan biri giderse Fink kaliyor iste, daha ne olsun. Ayrica Ernst sakatlanirsa Necip-Fink oynar, o da olmazsa Ugur var, olmadi Ekrem veya Toraman orta sahaya kaydirilir, Onur Bayramoglu da var. Tabii hicbiri Ernst'in yerini tutmaz, ama Fink bir nebze doldurur. O sekilde dusunursek Quaresma'nin da alternatifi yok, Bobo'nun da, hatta Ibrahim Uzulmez'in de, hatta Guti'nin de.

kma dedi ki...

1 zapo,
2 ersnt,
3 guti,
4 q7,
5 hilbert,
6 bobo,
7 holosko,
8 tabata,
9 ferrari
10 robinho
(11) sivok
(12) fink

finkin kalması için tabata ve holosko'nun ikisinin birden gitmesi lazım.

veya robinho gelmeyecek..

sivok nasıl olsa lig ortasına kadar yok derseniz de ocakta ne olacak? 6+2+3 isteyecekler federasyondan heralde.

nerden tutsak elimizde kalıyor yahu.

Levent dedi ki...

Konu dışı: SkyBet'in Robinho bahsinde Barcelona oranı evens olmuş durumda.

Barcelona girdiyse devreye alamayız da, Forza'daki onca şeyden sonra 3 ay sonra ikinci bir 2-2 vakası olacaktır.

Levent dedi ki...

Aslında çok da konu dışı değil.

Delgado & Fink gitti, Tabata ve Holosko'nunda gönderileceği konuşuluyor. Bence çok süpriz transferler olabilir.Bunca zamandır İngiltere'ye gidip geliyorlar çaktırmadan Paulo Ferreira,John Oshea tarzı bir adam alabilirler belki.

Bu taktik Barcelona'yı dünyanın en iyisi yapan taktik.Bunu oynayabilmen için tempoyu senin ayarlaman gerek.Her maçta %70 topla oynaman gerek.Topu kaptırdığın anda ağır pres uygulaman ,savunmanın arkasına atılacak o topu atılmadan önce kesmen gerek.ÖZellikle beklerin mutlaka baskıya katılması kanat adamlarını topla oynatmaması şart.Erhan ve İbrahim futbol zekasına sahip oyuncular değil.Ne zaman kademeye ne zaman adama koşacaklarını bile bilmeyen adamlar.Hjk maçında gördük bir kanat oyuncusu olan Ekrem bile sistemi çözmüş keza İsmail'de defansif olarak zayıf olsa da futbol zekasına sahip.Necip ve Ernst atakları başlamadan kesebiliyorlar,Zapo ve Ferrari'nin konsantrasyonları iyi ama biraz ağırlar.Guti her daim boşa çıkıp hem stoperleri hem bekleri topu oyuna sokarken rahatlatıyor.Yani sistemin gerideki 7 lisi oturduktan sonra ileride Nobre olmuş,Hilbert olmuş Holosko olmuş farketmez bu sistem iş yapar.Yeter ki acele etmeden sakin oynayalım.Türkiye liginde İnter gibi takım yok sonuçta 90 dakika konsantre bir şekilde alan savunması yapabilecek.Bu bağlamda gerideki 7limiz belli İsmail-Zapo-Ferrari-Ekrem-Guti-Ernst-Necip.Bu adamların aynı anda sahada olduğu hiçbir maçı kaybetmez BJK bu kadarda iddaalı konuşuyorum.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

gizli transfer yapamaz bizim kulüp. recai gelir anlatır akşam.

kma dedi ki...

@övünç

7 kişiyi yazmışsın. kaleci olunca 8. 4'ü yabancı.
peki ligde diğer 3 kişi kim olacak? q7 ve bobo yu yazınca yabancı hakkı doldu. robinho gelse kim çıkacak?
ayrıca nihat yine yerli kontenjanından oynayacak mecburen.

bi de sen demişsin ki ingiltereden oyuncu gelebilir.
onu nereye yazıcaz? hangi yabancı yerine oynayacak?

Adsız dedi ki...

@Övünç
Birkaç konu hariç katılıyorum sana. Ancak İsmail Üzülmez'e göre bence defansta daha kötüdür, Ekrem ise Erhan'dan daha iyi olmasında rağmen yine de yetersizdir. Ayrıca Holosko ve Nobre, Bobo kadar iş yapamaz. Holosko'nun bitiriciliği çok çok çok zayıf, Nobre desen ağır ve etkisiz. Ayrıca yabancı bek gelecekse de yine problem yaşarız, illa Robinho olmasına gerek yok. Fink'in gitmesi her durumda sıkıntılı yani, ancak alınacak yabancı o bölgeye alınıyorsa belki anlam verilebilir.

Bence çözüm şudur. Delgado gitti madem, Tabata ve Holosko'nun da ikisi birden gönderilmelidir. Fink gitti diyorlar ama inanmak istemiyorum halen, kadroda tutulmalıdır. Transfer sezonu kapanmadan kaliteli bir sağ bek alınmalıdır. Altı ay sonra Sivok dönünce performansına göre Sivok, Zapotocny veya Ferrari'den birisini üzülerek de olsa yol verilir, kalır 8 yabancımız. Devre arasında veya sezon sonunda ise Nihat, Erhan, Nobre,Uğur İnceman ve hatta Üzülmez'in yerine kaliteli (kaliteli olmasa da Ekrem gibi oynadığında hırsını sahaya yansıtacak) yerliler alınırsa seneye iş yaparız. Bizim yerlilerimiz de hayalet gibi geziyor sahada, hadi yabancılar Beşiktaş nedir bilmez diyoruz da, yerliler de mi tanıyamadı bu taraftarı abi. Fink gönderilecekse Gattuso'yu alsınlar anasını sateyim, tam bizlik adam =)

@kma
Hocam stopere Toroman'ı koyabiliriz.Çok farkedeceğini sanmıyorum.

@Brotherali

Aslında kısmen demek istediğim bizim beklerin bildiğimiz anlamda savunma yapmasına gerek yok alan savunmasında yerini unutmasın yeter o top o bekin arkasına atılmadan önce zaten kesilmeli.Bu bağlamda defansif yönü iyi olan değil pozisyon alıp çabuk karar veren beke ihtiyacımız var.Her daim Ernst veya Necip beke kadem yapmalı zaten birebir pozisyonlar için.O zaman İbrahim'in veya stoper orjinli beklerin bir anlamı yok.Bugün bu taktikle oynayıp başarısız olan kim var GS var Bjk var bu işin temeli orta saha tamam ama 2. etken stoper orjinli bek kullanan takımlar olmaları.Bu sistemde stoper bek olmaz.3 ön libero olmaz.Aman adamım kaçar diye kanat oyuncusuyla 50 metre mesafe koyan bek hiç olmaz.

Ayrıca Nihat'ın Bobo'dan daha iyi bir bitirici olduğuna %100 eminim.

Adsız dedi ki...

@Övünç
Ben zaten Bobo; Holosko ve Nobre'den daha bitiricidir dedim. Nihat için de aynısı diyorum gerçi, eski Nihat yok kesinlikle. Belki halen daha bitiricidir ama o poziyonları kovalayacak, toplara koşacak hırsı ve yırtıcılığı yok, sahada görebilene aşk olsun Nihat'ı. Onca para alıyor abi, tamam Beşiktaş'ın çocuğudur ama oturup düşünmesi lazım Nihat'ın. O İspanya'da izlediğimiz Nihat bu değil, kendini saldığı çok açık. Ne kadar beğenmesek de Bobo en iyi golcümüz abi, daha iyisini alana kadar da öyle kalacak kanımca.

Ayrıca Ekrem konusunda haklısın, A sınıfı bir oyuncu olmasa da hırsı ve pozisyon bilgisi Erhan'a göre çok çok üstün. Ama Toraman dersen sağ bekte bence daha başarılı, defansın ortasında hiç beğenmedim Toraman'ı. Orda oynamayı unutmuş sanki. İsmail'in ise Üzülmez'den daha iyi kademeye gireceğini düşünmüyorum, o çocuk gittimi gelmiiyor, bilmiyor pozisyon felan. Aynı dünkü Erhan gibi çok açık veririz onun kanadından. En son milli maçta Romanya 3 şeritli otoban döktü İsmail'in kanadına, daha çok ekmek yemesi lazım.

Yorum Gönder

Ara