.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

21 Ağustos 2010 Cumartesi

Ekşi Beşiktaş'ın Hikayesi

Bunu bir yazmak lazım sanırım. Bizim nereden gelip, nereye gittiğimizi anlatmak için. Çünkü böyle ekstrem zamanlarda denge kaybı yaşamaktayız. Birisi Şubatta oldu, birisi bu son 48 saatte. Ekşibeşiktaş, öncelikle jessie ve de beautiful freak'in başlattığı bir kendi halinde blogdu. Bu kalabalık yazar kadrosuna jessie'nin ekşisözlük'e "Beyler böyle bir yer var buyurun" demesiyle gelindi. Sebep şu: ekşisözlük'te, son yazar alımlarıyla, adam akıllı futbol konuşmak imkansız hale gelmişti. Çünkü maç başlığı altına siz uzun uzun düşüncenizi yazarsınız, transfer edilecek futbolcu hakkında fikir belirtirsiniz; biri gelir altına "eziklerin çekemediği adam" der, öteki "cincon'un ağzından girip burnundan çıkacağımız maç grooagh!" yazar. Hani bir olur iki olur renk olur, ama siz renk durumuna düşerseniz üzülürsünüz. Biz bu curcunada boğulanlar olarak gelip burada yazalım dedik. En başta da bildiğin ekşisözlük'te yazar gibi takılıyorduk. Yorumlarda moderasyon yoktu, hiçbir zaman koymama kararı aldık. Ama adsız yorumları da, tıpkı ekşi'de olduğu gibi, yasakladık. Amaç, o kalabalıktan sıyrılmış, daha organize, daha çeşitlilik sağlanan bir platform oluşturmaktı. Böyle ortamlarda bir yerden sonra insanlar özelleşmeye başlıyor. jessie, eser, jokond, yuki... Daha ilk paragrafından yazıyı kimin yazdığını anlar hale geliyorsun. Herkesin kafasına taktığı farklı, Beşiktaş'ı sevişi farklı, sevinişi farklı. Düşündüğü farklı, öngördüğü farklı. Düşünsenize, burada 20 tane aynı adam olsaydı burası bu halde olur muydu? Evrimin ve doğal seleksiyonun kanıtıdır Ekşi Beşiktaş. Ve bu çeşitliliği korudukça burada var olacaktır zaten. Yalnız 1.5 yaşımızı geride bıraktığımız bugünde, bazı yanlış anlamalar olabiliyor. Ekşi Beşiktaş kesinlikle ortak hareket eden bir platform değildir. E-mail grubunda ne tartışmalar dönüyor, ne fikir ayrılıkları yaşanıyor, ne acayiplikler var. Ama zaten bu işin tuzu biberi bu. O yüzden, buradaki herkesin fikrinin farklı olduğunu kabul etmek lazım. Ekşi Beşiktaş farklılıkları yaşatmakla övünen bir platformdur. Benim bir yazıya 50 yorum almak, 50'sinin de acayip fikirler olması hoşuma gidiyor. Burada ne polemikler döndü, ne canlar sıkıldı; ama nihayetinde elbet bir uzlaşı sağlandı, öyle ya da böyle. Ekşi Beşiktaş her daim bu çizgide kalacak bir ortamdır. Burada kimse kimseyi hakir ya da üstün görmez, sadece ve sadece farklı görür. Arada benim genel olarak sarkastik yapım yanlış anlaşılabilir, arada jessie'nin üslubu ters gelebilir... Bunlar olur, ama burada altını üstünü her tarafını çizdiğim gerçeklik şudur ki: Burada herkes birdir. Çünkü biz buraya yazmaya başladığımızda misyonumuz belliydi. Beşiktaş sevgimizi ifade edebilmek. Beşiktaşımızı rahatça tartışabilmek. Ürettiğimiz fikirlerin, harcadığımız zamanın "sana gömdüm, ona koydum" arasında kaybolmamasını sağlamak. Sadece maç sonucu eksenli kalmamak, büyük resmi tartışmak. Bizim derdimiz bu. Benim anladığım bu. Saygılarımla, shelbyl

10 Yorum:

Sarper dedi ki...

Bence bir denge kaybı söz konusu değil, ekşi beşiktaşı neredeyse 1 senedir takip ediyorum son 2 haftadır keyifle yorumlarda bulunuyorum.

benim gözlemim şu, kişi kendi fikrine sahip çıkmak ve karşısındakini ikna etmek adına bazen raydan çıkabiliyor. eğer şu robinho tartışmaları ile ilgili konuşursak gelsin gelmesin diye 2ye ayrılmak çokta mühim değil, sonuçta bu fikirlerin çoğu ortak payede, beşiktaş sevgisinde buluşuyor.

tabi bunu yaparken önemli olan saygı sevgi çerçevesinde yapmak, ama beşiktaş taraftarının karakterine bakacak olursak, fenerbahçe taraftarı içi boş ve sessiz değiliz, ya da bir galatasaray taraftarı gibi kibirli değiliz, hızlı reaksiyon gösteren bir taraftar kitlesiyiz diye düşünüyorum.

hızlı lafı yanlış anlaşılmasın, düşüncesiz olarak kastetmiyorum. olayları es geçmeden sıcağı sıcağına tartışıyoruz. hal böyle olunca belirsiz mevzularda fikri çatışmalar olması çok doğal, çünkü herkes öznel varsayımlarıyla beyanatta bulunuyor.

o yüzden endişeye gerek yok. ekşibeşiktaş her zamanki tartışma düzeyine sahip olmaya devam edecektir.

matiasemilio dedi ki...

tanıdığım,bildiğim ekşibeşiktaş'ı yazarından da okuyup doğru tanıdığıma kanaat getirdim..
son barikat ekşibeşiktaş :p
iyiki varsınız..

matiasemilio dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
matiasemilio dedi ki...

tam da 19.03te yazmışım ha..cool :)

ederlezi12 dedi ki...

Burayı Sonbahar aylarından beri takip ediyorum , Yenilsen de Yensen de programındaki arkadaşlarımızın sonradan burda da yazdığını farkettim .. Burayı seviyorum ben ya akl-ı selim yazarların görüşlerine yorum yapmak güzel , her yazarın ayrı bir yadı var o da güzel .

Forzanın Demirörene gittikçe benzediği bir ortamda Ekşi Beşiktaş'ın muhalif çizgisi de burayı değerli kılıyor benim gözümde.

Ekrem35 dedi ki...

tartışılan konular, yaklaşımlar, öneriler ve üslup ile ekşibeşiktaş hep farklı bir yer olmayaı başardı. böyle de devam edeceğinden hiç şüphem yok. okumaktan yorumda bulunmaktan keyif aldığım sayılı bloglardandır. beşiktaş sevgisi ile çarpan kalplerin buluşup sağduyulu yorumlar yapabildiği yerdir burası.

köklü bir geçmişin var, büyüksün ekşibeşiktaş:)

occasion dedi ki...

belki bir fenomen olacak burası beş yıl sonra. hiç belli olmaz.

yazara teşekkürler..

simplextablosu dedi ki...

bence jessie beşiktaşlı olsaydı daha güzel bir blogumuz olurdu yea =/

Köfteci dedi ki...

Düşünen beyinlerinize sağlık.
Malum, düşünen az.

Yorum Gönder

Ara