.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

23 Temmuz 2010 Cuma

Beşiktaş Neden Vikingur'la Eşleşebiliyor...

Bu postta da UEFA'ya sallayacağız.

Beşiktaş'ın Vikingur'la eşleşebilmesi UEFA'nın ayıbıdır kimse kusura bakmasın. Tamam, onların amatörlükleri, bize yaklaşımları, bizim onlara yaklaşımlarımız son derece şıktı. Lakin olayın bir de futbol boyutu var. Beşiktaş hazırlık maçı yapmak için bile tercih etmeyeceği bir rakiple maç yapmak durumunda kaldı. Bu bugün Beşiktaş için olur, yarın Bursa için olur, ertesi gün Olympiakos için olur... Orasında değilim.

Beşiktaş eğer isteseydi iki maçta toplam 15 gol atabilirdi. Ayıp olmasın diye daha fazla zorlamadılar. E UEFA'nın yeni Avrupa Ligi düzenlemesi bu mu? Beşiktaş gibi bir takımı buradan ön eleme oynatıp Faroe Adaları'nın amatör takımıyla maç yaptırmak.

"E kardeşim sen de üçüncü olsaydın, sonraki turdan başlasaydın..." Mesele o değil ki. O zaman da Galatasaray Vikingur eşleşmesi ortaya çıkacaktı. Avrupa kupalarına katılmaya hak kazanmış bir Türk takımıyla Vikingur seviyesindeki bir takım Avrupa kupasında eşleşiyorsa orada bir sorun vardır.

Şimdi kimse Almanya - San Marino maçlarını hatırlatmasın. Milli takımlarda "temsil" meselesi en önemli mesele. Farklı kuralları var. Burası öyle değil. İki tane maç oynuyorsunuz, antrenman seviyesi bile değil. Vikingur'lu oyuncular için hoş bir anı olmuştur, tamam da bu mudur yani bu turun misyonu?

Beşiktaş Liverpool'dan 8 yedikten sonra Arsene Wenger Şampiyonlar Ligi'ne zayıf takımların katılmasının ligin kalitesi ve izlenilirliğini düşürdüğünü iddia etmişti. Ama bizle Liverpool arasındaki fark bizle Vikingur arasında olan fark kadar değildi. Liverpool bize maksimum efor ve performansla 8 atmıştı. Ayrıca Beşiktaş yine aynı takımı -şartlar oluşursa- yenebilecek kapasitede olduğunu ispatlamıştı. Vikingur bambaşka bir olay...

Ülke puanı, takım puanı, takım başarısı vs... Her ne kriteri göz önüne alacaksanız alın artık seviye farkı bu kadar belirgin iki takımı eşleştirmeyin. Dünkü maç 0-15 bitseydi UEFA'nın yüzünün ekşiyeceğine eminim. Lakin o skorla bitmediyse, bitmeyeceğinden değil, Beşiktaş'ın rakibi rencide etmeme isteğinden kaynaklandı. Bu bile bu maçın abzürtlüğünü ortaya koyuyor.

37 Yorum:

kma dedi ki...

açıkcası bu yoruma katılamayacağım.
futbola vahşi kapatilizm penceresinden bakmayan, milyarlarca dolarlık bir sektör olduğu gerçeğine rağmen sadece bir oyun olduğunu unutmayan bir bakış açısının da bu yoruma katılmayacağını düşünüyorum.

futbol'un seviyesinin yükselmesi için vikingur'un oyuncularının futbol aşkının devamı için beşiktaşla oynamaları ayrı bi deneyim oldu.
işin ilginç yanı bizler için de iyi oldu. ekşibeşiktaşta kaptanlarını tanıma fırsatımız oldu. faroe adaları ile ilgili genel kültürümüz arttı. 22 saat gündüz olmasıyla ilgili bi sürü geyik yapıldı. vs vs..

tüm bunların yanında iki takım da maçı gayet dostça oynadı. yere düşen rakibe el uzatmayan furbolcu olmadı. adı dostluk maçı olup da gündeme kavgalarla oturan başka maçların aksine tribünlerin rakibe "düşmanca" bakmadığı müthiş bir tecrübe oldu.

sıradan bir taraftar olarak faroe adalarına tatile gitmeye kalksak vikingur başkanını bulsak müthiş bir misafirperverlikle
karşılanacağımıza eminim.

"ya quaresma sakatlansaydı", "halısahada bile oynamayacağımız takım", "15 tane bile atabilirdik" yüzeyselliğinde bakmak jessie'nin anti endüstriyel futbol mantığına ters değil midir yahu?

Gürcan Ulusoy dedi ki...

eğer dünkü maç 15-0 bitmiş olsaydı, beşiktaş seviyesindeki takımların tamamı vikingur seviyesindeki takımları 15-0 yenseydiler uefa, çok değil seneye bu statüyü değiştirirdi.

dediğim gibi, yenmedilerse ayıp olmasın diye yenmediler.

futbolda "ayıp" işin içine giriyorsa, orada futboldan da söz edilemez.

benim futboldan anladığım iki takım var güçleriyle oynayacaklar ve ortaya bir skor çıkacak.

ama bir takım diğer takıma ayıp olmasın diye 45 dakikda oyunu öldürüyorsa ortada futbol kalmamış demektir.

bu seviyedeki bi takıma 5 atmak ta ayıptır, 45 dakikda oyun öldürmek te ayıptır.

ilki vikingur'a, ikincisi futbola.

beşiktaş eğer çıkıp 28 gol atsaydı futbolun doğrusunu yapmış ama ayıp etmiş olacaktı.

ben demiyorum ki güçlüler kendi arasında oynasın... sadece dediğim, iki takım arasında bu kadar abzürt bir güç farkı varsa - ki hayatımda iki takım arasında bu denli güç farkı olduğuna ilk kez şahit oldum - bunların eşleşmeleri abzürttür.

ayıp olmasın diye atılmayan gollerin de futbola bir katkısı olduğunu sanmıyorum.

güzel bi balık yemiş dönmüşlerdir.

bu iki takımı resmi bir maçta eşleştirmek hata. iki taraf için de hata.

vikingur beşiktaş'ı zorlasa, sıkıntıya soksa ve 5 yese hiç laf etmem.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

mesele ortayı bulabilmekte. ne güçlüler kendi arasında oynayacak ne de beşiktaşlar vikingurlarla eşleşecek...

beşiktaş tur atlayıp plzen'le eşleşiyor. plzen kim beşiktaş kim.

bir yerde bi hata var.

vikingur maçları için sezonu erken açtırıyorsun bana.

mirmak dedi ki...

Bir zamanlar biz de vikingurduk bilmem hatırlar mısınız? Futbol bizim ülkemizde yabancı takımlarla oynaya oynaya gelişti.

Şimdi quaresma'ları hagi'leri transfer edince muhteşem mi olduk?

erosabi dedi ki...

nasıl bir empati yoksunluğu ama.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

bizim arkadaşın oynadığı batıköy spor. birinci amatör kümedeler sanırım. onlar da beşiktaşla maç yapsınlar. ne de olsa futbolun güzelliği bu.

balık osman'da da balık yenir.

oynaya oynaya gelişirler.

kma dedi ki...

kağıt üstünde bahsedilen farklar olabilir ama özellikle ilk maçta ciddi anlamda direnen bir takım vardı. bizim futbolcular da 3-0 oldu daha fazla atmayalım düşüncesinde değildi. 27 korner kullanan takım gol atmak istiyordur heralde. hakan'ı eleştirebileceğim derece de kalemize de gelmeye çalıştılar. o açıdan ilk maç dediğin "zorlasalar ama 5 yeseler" kritere uyabilir kassak..

ikinci maçta daha kötü bir vikingur vardı. ama onlar da deplasmandaydı. 2. yarıda gol atmak istemediğimizi de düşünmüyorum. karşı takıma saygıdan çok güneşe karşı oyunun ve 1 hafta sonra oynanacak diğer maçın varlığı rolantiye alınmasına yol açtı.

2000 euro maaşları olan futbolcular için çok çok iyi oynadılar bence. incemanı sinirlendirecek çalımlar attılar. milyon euroluk futbolculardan top çaldılar. futbol'un doğrularını yapmaya çalışan disiplinli bi takımla oynadık.

bu takımın bankasya'nın orta sıra takımlarından örneğin erciyesle kafa kafa oynayabileceğini düşünüyorum ben.
e erciyesle ziraat türkiye kupasında karşılaşma ihtimalimiz yok mu?
çorlusporu 10-0 yendiğimizi hatırlıyorum 10-12 sene evvel..

o maçları da oynamayalım o zaman. çok kalite farkı var..

Gürcan Ulusoy dedi ki...

eğer vikingur'un bir bankasya takımıyla oynayabilecek düzeyde olduğunu düşünüyorsanız eleştirilerimi geri alırım. ben ilk maçı seyretmedim, ikinci maçı seyredebildim. bence vikingur'un kalitesi bankasya seviyesinde gözükmedi.

elimizi kolumuzu sallayarak yendiğimiz bir bankasya takımı da göremiyorum zaten ben.

dediğim gibi, sizce düzeyleri o ise eleştirimi geri alırım. bence vikingur o seviyenin bile takımı değil.

Sezon açıldı açılalı bir tane ciddi rakiple maç yapmadık.Schuster bu sebeple oyuncuları tam olarak tanıyamadı.Daha önce hiç izlememiş olsam,şu oynadığımız hazırlık maçları ve vikingur serisine bakıp ben de Zapo'yu Ferrari'den daha iyi stoper zannedebilirdim.

kma dedi ki...

bankasya ligindeki çoğu takımdan daha disiplinlidirler bence. o kalitede olmayabilirler ama futbolun doğruları açısından yaptıklarıyla orada oynasalar baya puan toplayacaklardır.

karşılarında 2 maçta da 90 dakka oynayan ve yılda 3,6 milyon euro kazanan quaresma, 3,5 milyon euro kazanan nihat vardı. bu rakamları oranlayalım, sahadaki futbol farkı bu kadar mıydı peki?

bence bu açıdan temsil hakkını başarıyla kullandı vikingur.

kalite farkı vardı ama bu geçen seneyi bitirdiğimiz 4. lük ve ülkemizin avrupadaki puanıyla alakalı olduğunu düşünüyorum. o açıdan bi yanlışlık yok.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

Ben de diyorum ki sen 3. bitirsen galatasaray oynayacaktı vikingurla. o da abzürt.

avrupadaki puan diyorsan, demek tek parametre puan olmamalı.

puan hesabı doğruysa beşiktaş vikingur maçları başabaş geçmeli.

kma dedi ki...

gese 4. bitirse ve oynasa demek ki o da bunu hak etmiş oluyor.
türkiye ligini 4. bitirenin uefa kriterlerindeki yeri bu. e bu da ülke futbolunun vehametini gösterir zaten. kadron ne kadar kaliteli olursa olsun, o ölçüde başarılı değilsen de notun o kadar oluyor.

seviye tespit sınavında kötü sonuç alıp kötü bi sınıfa düşen öğreci ne kadar zeki olursa olsun, "zeki ama çalışmıyor amcası" yorumları için bir tespit sistemi yok ne yazıkki.
uefa'nın kanaat notu olsun mu istiyoruz?

iyiysen ispatla kardeşim..
ülkenin derdi bu zaten.

baris dedi ki...

hatta hiç oynanmasın bence maçlar, takımları kalitelerine göre puanlayalım, maçlar oynanmadan skor çıksın ortaya, yormayalım çocukları boşuna.

futbolu güzel yapan, en zayıfın bile en güçlüyü yenebilmesi ihtimalidir. vikingur bugün bizden 5-10 yer, ama seneye gelir, şansı da yaver gider, yener de gider. ama biz ne yapalım diyoruz, bu şansı vermeyelim adamlara, çünkü onlar zayıf. e faroe adalarındaki bütün takımlar zayıf, adamlar o zayıflar arasında şampiyon olmuş, başarısının ödülü de avrupa'da oynamak. bugün 3 golle kurtulduğuna sevinecek, yarın gol atacak sevinecek, belki öbür gün turu geçecek. ya da bunların hiçbiri olmayacak, "quaresma'ya karşı oynadım" ben diyebilmekle yetinecek futbolcular. kime ne?

Mitya dedi ki...

Vallahi kusura bakmayın ama bu yazı son zamanlarda etraftaki Beşiktaşlı arkadaşların çoğuna sirayet eden popo kalkmasının tezahürü. En ilgincime giden de Liverpool - Beşiktaş maçının muhtemel bir sorun olarak dillendirilmesinden yazarın haklı olarak endişe etmesi, ve 'preemptive' bir hareketle bu ciddi sorunsala yazıda yer vermesi.

Yazarın istediği nedir? Beşiktas - Vikingur eşleşmesi zuhur ettiğinde Uefa'nın "yok, bu maç farklı biter, Beşiktaş'a daha kuvvetli takım yakışır" demesi mi gerekiyor, yoksa futbol takımlarımızın muhteşem başarılarından feyz alarak bundan böyle klüplerimizin ön eleme turlarından muaf tutulması gerektiği mi anlatılıyor?

Kısacası, bu tarz makul çözüm üretmeden sallayan yazılar laf kalabalığı yaratmaktan öteye gitmiyor.

Crow dedi ki...

öncelikle bu kura uç bir örnek oldu. 40'ar grupluk iki torbadan 1. torbanın ikincisi, 2. torbanın sondan üçüncüsüyle eşleşti. daha dengeli bi kura çekseydik mesela iki sezon önce eşleştiğimiz ve "bank asya seviyesinde" olduğunu gördüğümüz siroki brijeg ile eşleşebilirdik.
ikincisi hem beşiktaşın hem de vikingurun bu turda olması sürprizdi. beşiktaş bu ülkenin 5. takımı değil vikingur da en iyi ikinci takımı değil. iki takım da bu sene beklenmedik bi sıralama elde etti ve bu sonuç doğdu.
geçen senenin sürprizi galatasarayın değil de bizim 4. olmamız değil, bursasporun şampiyon trabzonun kupa galibi olmasıydı. uefa elindeki verilere göre fener,galatasaray ve bizden ikimizin cl'ye birimizin de en azından kupayı alarak uefanın son elemesine katılacağını tahmin ediyor. bursa,kayseri,sivas ayarındaki takımlar için de bizim işgal ettiğimiz yeri veriyor. ki kimse geçen sene bursanın şampiyon bizim kupayı da alamadan 4. olacağımızı tahmin etmemiştir. eğer böyle sürpriz sonuç-kura ikilisi olmasa biz trabzon ayarında bi takımı eleyip gruplara çıkıyor, bursa da avrupada puansız bir takım olarak sırayla vaduz, belgrad, metalist kharkiv civarındaki takımlarla eşleşiyor olacaktı. bu senaryo gayet dengeli görünüyor değil mi?

Jessieciğim, bölüyorum ama arsene wenger o lafı beşiktaş'ı vs'yi kastederek söylememişti. araştıran görecektir, bazı gruplarda mücadelenin daha 3. maçlarda bittiğinden bunun haksızlık olduğundan falan dem vuruyordu. Beşiktaş'ı 8-0 yendikleri sezon bizim grupta kimin nereye katıldığı son maçta belli oldu hatırlarsan.

Unknown dedi ki...

UEFA bu tarz "zayıf" takımları ayak altından temizlemek istemiyor. Şampiyonlar Ligi ön elemelerindeki düzenlemeleri bile bu yönde. Zayıf ülkelerin zayıf ekollerinin takımlarını azaltmak derdinde değil yani.

Vikingur'un dengi bir takımla oynaması Vikingur veya UEFA'ya ne kazandırır. Veya Faroe Adaları'na? Dengi bir takımla oynayıp elese Vikingur bir sonraki turda çıkar BJK'nın veya başka birinin karşısına. Başka bir dengi elese Vikingur'u yine çerez gelecektir bir sonraki tura.

Burada teklif edilebilecek tek düzenleme herhalde katılımı arttırmak adına ülke takımlarına tanınan kontenjanların top yekün kısılması olur. Bu ne kazandırır? Yine hiçbir şey.

"You have to be careful not to change the Champions League too much by bringing in even more weaker teams, because you could find yourself with games five and six with no meaning. That would be very dangerous for the quality of the competition," said Wenger.

sondan 2. cümleye dikkat.. dandik takımları koyarsan 5. 6. maçların hiç bir manası kalmıyor diyor... saygılar..

kafsinkaf dedi ki...

açıkçası bende bu yorumlara katılamayacağım.sonuçta ortada bir ülke puanı ne biliym geçmişteki başarılar gibi dengeler var buna göre belirleniyor bu durumlar hepimizin bildiği gibi.Şimdi Uefa çıkıp deseki kardeşim geçmişte ülke olarak sen ne yaptında vikingurla eşleşmeyi beğenmiyorsun dese cevap veremeyiz heralde ? ayrıca yinede dediğiniz gibi adamların kupa galibi takımı bizim ligin 4.olan takımımızla eşleşti.Adamlarında geçmişte başarısı yok bizim de yok kadro istersen 1 milyar dolarlık bir bütçeye sahip olsun geçmişte başarısı ülke puanı yoksa mecburen oynuyorsu bu maçları

Gürcan Ulusoy dedi ki...

ben demek istediğimi anlatamıyorum galiba.

vikingur'dan bahsediyoruz burada. bırakın beşiktaş'ı, tsl'de herhangi bir takıma rakip olamayacak bir takım vikingur.

türk futbolunun başarısızlığı neticesinde vikingurla ön eleme oynanmamız fikri abzürt. çünkü vikingur'un beşiktaş'a rakip olamayacağı ortaya çıktı. oynanan oyunla ortaya çıktı.

türk futbolu başarısız, o yüzden vikingur'larla eşleşiyoruz diyenler o zaman beşiktaş-vikingur denkliğinden de bahsetmiş oluyorlar.

beni puan durumları, 5 yıllık başarı puanları falan ilgilendirmiyor açıkçası.

ben beşiktaş'ın vikingur'la maç yapmasını abzürt buluyorum.

tümden gelim yapıyorum. bunun nedeni her ne ise değiştirilmeli diyorum.

beşiktaş için söylediklerim eskişehir, antep, a.gücü için de geçerlidir.

yukarıda dendiği gibi, vikingur uç bir örnek. vikingur'un burada olmaması gerekiyordu... eğer bunu derseniz anlarım ve haklı bulurum.

ama türk takımları başarısız o yüzden vikingur'la oynuyoruz derseniz, yok o kadar da değil derim.

maçın abzürtlüğü oynanan oyunla belgelendi zaten.

kafsinkaf dedi ki...

maçın absürdlüğüne katılmayan çıkarsa zaten ya aklından zoru vardır yada futbolu bilmiyor hayatında ilk kez oynandığını görüyordur.herkes maçın absürdlüğüne katılmayan yok.zaten absürd bir maç olmasa maçtan önce heryerde beşiktaş farklı bir galibiyetin hesabını yapıyor! yazılarını görmezdik.Normalde güç olarak bizden zayıf bir takımla oynarken kesin alırız diyemediğimiz halde bu takıma kaç atarız hesapları yapıldı bu bile ortaya koydu maçın saçlığını.Ama o kadar çok saçma şey oluyorki yapıcak bişey yok sadece biz burda konuşmakla kalıyor saçma şeyler olmaya devam edicek yapıcak bişey yok

pclion dedi ki...

Türkiye sıralamada 11.sırada yer alıyor ve Beşiktaş teknik olarak Türkiye'nin beşinci temsilcisi. Bu sebeple her temsilcinin bir alt turdan elemeye başlaması gibi bir mantığı var UEFA'nın ama bu düzeydeki bir ülkenin temsilcileri arasındaki fark o kadar da keskin değil, bence de ortada bir yanlış var. En kötü ihtimalle iki eleme oynamalı ilk 15 ülkedeki takımlar.

Platini'nin yeni getirdiği statü bence zaten baştan problemli. "Direkt takım veriyoruz, daha ne" diyenler olabilir ama ilk beş ülke ile orta direk diye tabir edebileceğimiz ülkelerin arasını ciddi anlamda açtı bu statü. Popülizm yapacağız derken dengeler iyice değişti. Türkiye, Yunanistan, Portekiz, Hollanda gibi ülkeler bile kolay kolay iki takımla temsil edilemezken ilk üç ülkeden direkt olarak ŞL'ye üç takım göndermesinde abeslik var. Buradan başlayan bozukluk tabana kadar yayılıyor, Beşiktaş'la Vikingur'u aynı kefeye koyuyor sonra. Zaman geniş olsa daha da ayrıntıya inerdim ama bir şeyler anlatabildim sanırım. Zaten üç sene ömür biçtim bu statüye, değişmesi yakındır...

Crow dedi ki...

jessie;
sonuç olarak eşleşmenin dengesizliği ortada. tümden gelim yaparak 'sebebi her neyse' yanlış olduğu da geçerli bir argüman. yalnız;
yola çıkışımız bu noktaysa, nedenine dair herhangi bir tespitimiz yoksa, yazında belirttiğin; olayın UEFAnın ayıbı olduğu, avrupa liginin statüsünün sorunlu olduğu sonucuna da ulaşamayız. bütün olası nedenleri değerlendirmemiz gerekir. belki de 5 gruplu olduğu yıllarda kalitemiz yeterli olduğu halde ilk 3'e giremememizdir sebebi, belki de bursaya göre kat kat imkanlara sahip olup şampiyon olamamamızdır ayıp olan. belki avrupa liginin değil de türkiye kupasının statüsü değişmelidir avrupa liginin 2. ön elemesine katılmamamız için ne dersin?

Unknown dedi ki...

Bu yoruma kesinlikle katılmıyorum..

Bugün Livorno ile Adana Demirspor gibi görünüşte alakasız fakat öz itibarıyla ikiz olan takımlar aralarında dostluk maçları yapmayı akıl edebiliyorlarsa gerçek futbol sevgisinin ve ruhunun yayılması adına Avrupa Kupalarına katılan takımları küçümsememeliyiz..

İnönüde binlerce Beşiktaşlının bir amatör takımın ismini bağırdığı o an, stadın Vikingur bu sene s... s... şampiyon diye bağırdığı o an, ya "dar alanda kısa paslaşmalar" misali muhteşem bir filmden bir karedir, ya da cem yılmaz filminden kopup gelmiş bir espridir.. futbolun sadece futbol olmadığının ispatıdır..

Gürcan Ulusoy dedi ki...

eğer grup, torba vs diye takımları ayırıyorsanız doğru ayıracaksınız.

eğer romantik bakıyorsanız, barcelona-vikingur neden oynamıyor? sorusunu sorarım.

vikingur'un barcelona'yla oynama hakkı yok mu? yok.

seviyeleri tutmuyor.

beşiktaş'ın da tutmuyor olması gerek.

dediğim bu

teşekkürler.

tomates dedi ki...

İşte Beşiktaş tarihinin Avrupa kupalarında gol atan futbolcuları....(copy değil El emeği göz nuru)
Bu sene Bobo lider olur diyorum ben....

oktay 14
pancu 10
bobo 10
feyyaz 6
mehmet 6
ertuğrul 5
metin 5
tayfur 5
nouma 5
ahmetdursun 5
delgado 4
ronaldo 4
sergen 4
nobre 4
nihat 4
Amokachi 3
okan 3
toraman 3
youla 3
tello 3
ibrahimakın 3
ibrahimüzülmez 2
ahassan 2
ali 2
aligüneş 2
ilhan 2
Kuntz 2
ricardinho 2
serdar t 2
serdarözkan 2
tümer 2
ailton 2
rıza 2
ekrem 2
adem 1
alicansun 1
ayhan 1
carew 1
ggüleç 1
holosko 1
karhan 1
kleberson 1
koray 1
ohen 1
orhan 1
uğur 1
yankov 1
yasin 1
ziya 1
gökhan k 1
mehmet ekşi 1

Gürcan Ulusoy dedi ki...

atıığı gol / oynadığı maç istatistiğini de yapabilirsen çok güzel olur.

bu listede başarı oktay ve pancu'da.

oktay sayısal olarak, pancu niteliksel olarak.

uefa serüvenimizde tek başına sırtlamıştı takımı attığı gollerle

sonra valencia deplasmanında orta sahadan alıp alıp attığı goller.

dön bir de bobo'ya bak.

neyse yæ

Burada sorun iki turlu.

Oncelikle, Faroe takimlari normalde bu kadar gucsuz olmuyormus, gecmis UEFA Kupasi eslesmelerine baktiginda Manchester City'ye 2-0'lik skorlarla elenmis, deplasman golu kuraliyla kaybetmis Faroe takimlari da olmus.

Yani oncelikli olay Vikingur takiminin siradisi bir sekilde bu sene cikip oynamasi. Ne bileyim, bir Torshavn ile oynasak bu kadar olmazdi durum.
----------------------------------
Onun haricinde, ideal sistemde, ulke katsayisi sadece katilan takim sayisini belirler, katilacagi turu degil. UEFA diyor ki, "Turkiye Ligi 5.si ne olursa olsun ilk on elemeyi oynar!" Niye?

Sen kotalari dagittin, UEFA'ya katilacak takimlar belli oldu. Bundan sonra diz bu takimlari takim puanina gore. En dusuk olanlar once oynasin.

Mesela Turkiye'den Kayseri Erciyesspor kupayi kazanip katilsa o da en ust yerden katilacak. Besiktas (FB-GS) on eleme oynuyor, Erciyes ilk turdan giriyor.

O sene Vikingur'un bir surpriz yapma sansi olsaydi, Erciyes'e karsi yapardi, Besiktas'a karsi olmaz o.

Simdi soyle dusunelim. Turkiye'de ufurukten kupayi kazanan takim mi daha gucludur, yoksa lig maratonunda ust duzeye cikabilmis takim mi? Gucsuz ulkenin bir takimi, bunlardan hangisiyle oynasa daha sansli olur?

Sistem sozde Faroe Adalari'na bir sans taniyor. Halbuki var olan sansini elinden aliyor bu sekilde.
----------------------------------
Dedigim net: Ulke katsayisi sistemi -reforme edilebilir ama- dursun, takim katsayilari belirlesin hangi eleme turundan katilinacagini.

Sertug Ozgur dedi ki...

bence de bir takım dengesizlikler olduğu açık.

bazı ülke takımlarının 2 ön eleme oynaması daha mantıklı gibi.

ama vikingur eşleşmesi de baya absürt bir eşleşme. 5-6 ülke var böyle. mesela san marino takımı kendi sahasında mostar denen takıma 9-2 yenilmiş. şimdi mostar ileriki turda bize çıksa belki biz beşliyecez iki maçts da. bu küçük sembolik 4-5 semt-ülkeyi avrupa kupalarına da sokmayacak mıyız?

baris dedi ki...

vikingur'un barcelona'yla oynama hakkı yok mu? var tabi ki, kim söyledi olmadığını? bu sene juventus ya da liverpool'la aynı kuraya girmedi mi vikingur? onlarla eşleşemez miydi? barcelona kendi liginde juventus ya da liverpool'un yaşadığını yaşasaydı vikingur'la eşleşemez miydi? ee? ne o zaman?

GoDLeSS_FroG dedi ki...

Bu maçlardan önce kimsenin aklına " Beşiktaş'ın adının olduğu her yerde acaba vardır" lafı gelmediyse bu eşleşme sakattır abi. Açık ve net.

Tamam iştahlıydılar falan ama dün akşam Beşiktaş kötü oynamasına rağmen rakibini ezdi. Böyle bir eşleşme saçmadır. Kötü oyununuzla 4-5 gol atacağınız takım değil rakibiniz semtinizdeki lise takımı bile olmamalı.

sozcelyk dedi ki...

bizim başkaları gibi toki'ye ihtiyacımız yok beyler.

yıldırım bey var.

Fred Napoli'ye gitti diyorlardı gitmemiş 5 milyon euro bonservisi var.Robinho'nun peşinden koşacağımıza alalım şu adamı.Cuk diye oturur sistemimize.

Abi cidden helal olsun ya. Surada her gun transfer edilebilecek seksen tane isim donuyor, hepsi uzerinde de denecek kelimeler mevcut. Kuresellesme guzel sey.

Ben mesela Fred denen adamin 1 tane macini ya izlemisimdir, ya izlememisimdir. Onu birak, Besiktas'in sistemini bile cozebilmis degilim an itibariyle.

Fred Lyon'daki bildiğin Fred yahu öyle yeni çıkan genç yeteneklerden biri değil. :)
Lyon'dan Brezilya'ya döndükten sonraki maçlarını izlemedim ama maç başına 1 gol ortalamasıyla oynamış neredeyse.Avrupa kulüpleri de ilgilendiğine göre kendini toparlamış gibi gözüküyor.Hangi takıma gelirse gelsin Türkiye'de efsane olur diyorum.

Emrah D dedi ki...

Bence bu tuhaf eslesmeyi yaratan sey bir olcude sanssizlik (seribaslarinin ikincisi serisonlarinin sondan ucuncusunu cekiyor) bir olcude de faroe adalarinin kupa sampiyonunun bir eksik on eleme oynayip direk buraya gelmesi. Faroe adalarindan uefaya katilan diger iki takimin bir onceki on eleme turundan baslayip elendigini dusunecek olursak ya on eleme miktarini arttirip kucuk ulke takimlarini yaz mevsiminde iyice heder edecegiz veya da bu tarz tuhaf eslesmelerin arada bir olmasini sineye cekecegiz. Burada bir optimizasyon yapilmis, arada bir sans eseri denk gelebilecek dengesiz bir kura ugruna bir kademe daha on eleme koymamislar. Bence olay sadece bu, kaderin cilvesi.

vikingurun biraz uzerinde takimlarda gelip bizi eliyor, kendimizi cok yukarida gormiyelim, stadimiz buyuk, formamiz adidas, semtimiz afilli olabilirde besiktasta avrupada onune gelene 5 atmiyor.. yada atamiyor... vikingurun biraz ust sinifi olan takim, kizilyildiz, tromso, youngboys, Mtk falan... birakin daginik kalsin...

Yorum Gönder

Ara