.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

15 Haziran 2010 Salı

Ricardo Quaresma

Dün gece, gene iş için gittiğim İzmir'den, gene zil zurna dönüyorum. (Uçağa binemediğimden, rahat ediyorum bu haliyle, uyuması falan kolay oluyor.) Otobüste hitman filmini açıyorum. Üçüncü kez, geçen iki sefer izlerken sızmışım, onu izleyeyim, tamamlayayım bari diyorum. Filmin yarısı ezberinde, sonraki yarısı hakkında hiçbir fikrim yok, çok da merak ediyorum;Kararlıyım bu sefer. İzlemeye başlıyorum, biraz sonrasında işte Quaresma var. Beşiktaş ile anlaşmış, Beşiktaş'ta oynayacakmış; heyecanlanıyorum. Sahada onu izliyorum, oyununu izliyorum, çalımlarını izliyorum, gollerini izliyorum. Her şey süper, o çok iyi oynuyor, mutlu; taraftar çok daha mutlu, vs... bunun gibi bişeyler, bişeyler daha... "Ulan bu adam ne güzel oldu ya!" diyorum. "Ne zamandır Beşiktaş'ta futbolcuların üstünlüğünü en başından kabul ettiği, tartışmasız bir 'lider' yoktu, bu herif geldi buna soyundu, yapıyor da" diyorum. İyi, güzel... Sonra işte "sayın yolcularımız, susurluğa geldik; gidin işeyin" anonsu giriyor araya, uyanıyorum. Hitmen falan kalmamış (haliyle), midem bok gibi olmuş, susamışım, başım dönüyor, hayvan gibiyim. Uykumdan da alıkonmuş. O sinirle de "hay amına koyim rüyaymış" diyorum. Sonra aşağı inerken otobüsten, aklıma geliyor. "eheh" diyorum, "o kadar da rüya değil"; rahatlıyorum gene.
Velhasıl, olmayacak şey değil yukarıdaki ihtimal. Hatta olması çok da muhtemel. Şimdi bu adam, ya oynayacak, ya oynamayacak. Başka ihtimal yok. "öyle şımarık", "böyle disiplinsiz", "pas vermiyor", "bencil" vb. de bir ton eleştiri alacak her iki ihtimalde de. bunlar da olacak. "biz demiştik" olacak, gidecek adam devre arasında "gerizekâlılığın olduğu yerde ben yokum" diyerek. Bu da ihtimal ve bu da çok muhtemel.
Burada esas gösterilmesi gereken bambaşka bir şey ama Beşiktaş taraftarının; gerek mevcut yönetime, gerekse müstakbel olacaklara. Quaresma transferi, şu açıdan milat Beşiktaş camiası için:
Bu adamı sevip sevmemek; isteyip istememek değil mevzu. "Biz böyle adamları getirdiğimizde, bonservis bizim kasamızdan çıkmıyor demek ki" bilincini oluşturacak kadar forma satması gerekiyor bu transferin, ki bundan sonra 'senin de' çok sevineceğin daha iyilerinin (daha iyi = daha disiplinlisi, daha efendisi? soyunup yanına yattığında elini sürmeyeni? ne bekliyorsun bilmiyorum bir futbolcudan) de yolunu açmış olacaksın bir forma alarak. O işe yarayacak. "world class" transfer piyasasına yönelteceksin transfer komitesini, ona teşvik edeceksin. O yüzden, bu herifin transferi, çok kötü oynayıp devre arasında gönderildiği kurguda bile uzun vadede Beşiktaş'ın çok çok lehine bir hamle gibi görünüyor. Yeter ki bonservisini kurtaracak veya az da olsa kâra geçirecek kadar forma satılmış olsun. Çok zor bir şey değil bu; en fazla 100,00 lira harcayarak, adamların vizyonunu genişletmek artık taraftarın elinde. Yönetimin yaptığı bu şahane muz ortayı iyi değerlendirip, topu ağlara göndermek gerekiyor diye düşünüyorum.

28 Yorum:

sozcelyk dedi ki...

olur mu yaaa

2 yıldır 90 dakka oynamamış

aynı adamı 2 kere çalımlamak için futbolcu olmuş o

bu aldığımız ekonomik riske değmez hırvat ligine yönelelim iyi topçu var orda

fenermiyiz yıldız alıyoruz

maicon quaremsanın eline verir

dönem ortasında yollayacak kulüp ararsak görürüm ben sizi

ve son olarak

yıldız transferi bekleyen beşiktaş taraftarı kadıköye göçsün !!!!

spirit dedi ki...

hala "metin-ali-feyyaz" romantizmi yapan Beşiktaşlıların da Allah belasını versin.

spirit dedi ki...

"fenerli miyiz iyi futbolcu alıyoruz"

bu mudur?

sozcelyk dedi ki...

hocam 3 aydır quaresma başlıklarını ve alt yorumlarını takip ediyorum

belki uzak kalmışsınızdır diye özet geçtim incici gibi.

spirit dedi ki...

eheh pardon.

threepoint dedi ki...

spirit bela okumasaydın ya.

threepoint dedi ki...

ne bileyim abi üstüme mi alındım ne ki, hassasım bu aralar duygusalım falan :)

sozcelyk dedi ki...

abi spirit git fenerli ol dedim diye bana sinirlendi :)

belgarath dedi ki...

spirit hayatında kaç kere beşiktaş forması aldın da burada loser edebiyatı yapıyosun..

ablamın yakasına yapıştığımı bilirim sana avea kol reklamlı beşiktaş formasını beleşe getirmek için.. ki getirdim de..

bir de şunu anlamıyonuz.. quaresma size muhtaç, siz kü7 ye degil. bu takımda carew de oynadı, şu an ferrari ve bobo da oynuyor. hoş fink ve sivok'o toz kondurmuyon. bu kafayla portekizli colin kazım'a taparsın sen.

onu bunu bilmem, kü7'yi iplemem ama iyi hoca getirdiniz. o yüzden şimdilik susuyorum. ve topluca;

fener geliyoruz!

QuaresmA dedi ki...

Forma satarak oyuncu parasını çıkarmak en büyük şehir efsanelerinden biridir. Forma satışından gelen paranın çok düşük bir kısmı kulübün kasasına giriyor, çok büyük çoğunluğu forma üreticisine gidiyor.

Beckham, Figo falan transferlerinden beri çok yanlış bilinen şey bu. Elbette ne kadar fazla satarsak o kadar iyi ama ciddi bir meblağ kar etmek istiyorsan R.Madrid, Manu gibi Asya'da, Afrika'da da formaların satılacak - ki satılsa bile yine de Ronaldo transferinin parasını çıkarmıyor elbette.

Formayla transfer parasi cikmaz hoca, hele bizim Kartal Yuvalari ile hic cikmaz. Formayi iki cesit yaparsin, adam 80 lira yerine 40 lira verir lisansli alir, kacak 10 liraya almaktansa.

Dukkanlarin adini degistirecegine icini degistirirsin vs.. yuki anlatir gerisini, ben buradan baska yere sicriyorum.

Besiktas Yonetimi taraftar forma almadan da "world class" transfer piyasasina yonelir zaten. Baskana kulup 10 milyon daha borclanir ne fark eder.

Besiktas'in sorunu harcayacak para olmamasi degil. Yahu su mali tablo ile birlikte biz daha transfer yapabiliyorsak, yolunu bulmusuz demektir. (Yol = yolsuzluk) Taraftar milyon tane forma alsin, o para Quaresma'ya degil baska yerlere gider.

Galatasaray taraftari aldi gecen sene yildiz formalarini, eee, gene satiyorlar adamlari? Maliyetleri cikmadi diye mi?

Besiktas'in formadan daha buyuk dertleri var, hepsine imkb'nin sitesinden erisilebilir.

2-3 sene Fenerbahce olmaya calistik olamadik, simdi 2-3 sene Galatasaray olmaya calisiriz. Belki bu tutar.

Forma alarak maliyet çıkarsa Quaresma da safkan Kibariye'nin babası çıkar ! Nedir bir formadan kulübe giren (dolyısıyla bize giren) para ; 5 lira 10 lira hadi bilemedin 15 lira . Çarp , çırp , ekle 1 milyon kişinin forma almasıyla ; yuh diyorum yeni açıkta hala korsan forma kovalatan yönetin adabına !

Anlamadığım şeydir forma alalım , yönetime yardımcı olalım saflığını . Kapalı'da mıydınız Denizli maçında o yönetimin hani tokatladığı ? Masaya vurulan yumruklarda mı yoksa sahaya çıkan pafların mı saygısı ? Tüm hocalara içirilen vefa(sızlık) bozasını da mı unuttuk ? Benim parama mı muhtaç beni kaale almayan , kongreyi kangrene döndüren adamın bu tür spektekülar kendi reklamını yapması ?

Kombine al , forma al , Quaresma al ! Başka ?

İmza : Metin-Ali-Feyyaz'ı özleyen adam ...

sozcelyk dedi ki...

@belgarath

quaresmanın bize muhtaç olduğu kadar biz de iyi bir quaresmaya muhtacız

galatasaray elanoyu barosu keitayı fenerbahçe alexi güizayı anelkayı bizim sana ihtiyacımız yok senin bize ihtiyscın var senelik 5 milyon verirsen seni alırız diye mi getirdi ?

transfer aşamasında beşiktaş kimseye muhtaç değildir beşiktaş tek büyüktür beşiktaş tek gerçektir vs yorumlarına girersek (ki öyleyiz ehah) ''2 -2 mi'' faciasından sonra fenerbahçe tek büyüktür açıklamalarıyla fener taraftarının gazını almaya çalışan aziz yıldırıma benzeriz ,herkes götüyle güler.

ayrıca bu transfer demirörenin senelik 5 milyon avro bonservis 15 milyon avro bonkörlüğüyle tek gecede de bitebilirdi ama kendi şartlarımızı kabul ettirdiğimiz için bu kadar uzun sürdü.
...


10 beşiktaş taraftarından 9u istiyor ki artık kanat oyuncularımız kaval kemiğiyle orta açmasın topu aldığında karşısındakine feyk hareketi yapıp geri dönmesin

topu ayağına aldığında iki metre sonra kaybeder bu adam hissine kapılmak istemeyoruz artık.

beşiktaşı sadece beşiktaş mücadelediğğğğğğğ diye tanımlayıp kesip atmayalım mücadelenin yanında tekniği de estetiği de beraberinde istiyoruz ki bir taraftarın bundan daha doğal bir isteği olamaz.

katılmadığım nokta quaresma illüzyonuna olan nefretin quaresma nefretine dönüşmesi

son 2 3 senesini pas geçmiş olan baros ,anelka ve hatta alex gibi futbolcularun türkiyedeki performansına benzetilmeden direk olarak haldun üstünelin balon transferlerine benzetilmeye çalışılması işte bunun adı gerçekçilik değil quaresma nefretidir

bütün muhabbet demirörenden başlıyor beşiktaşın mali yapısından geçiyor ve en sonunda çok abarttığınız quaresmanın istatistikleri bunlar gider 5 çalım atar sonra kendisini de çalımlayıp tribünlere trivela yapar diyip futbolcuya aba altından ayar verilip bitiriliyor.

daha çok doluyum da bunun bile okunacağından emin değilim ehah en iyisi blog açmak.

@Quaresma

Bir forma satışından elde edilen cironun % kaçı adidas'a gidiyor ?
Madem adidas her forma satışından çok büyük bir pay alıyor.O zaman neden her sezon başında 3 büyüklere 2 milyon tl sponsorluk parası veriyor ?
Bu konu hakında çok fazla bil bilgim yok ama sponsor firmanın kulüpten para alması çok saçma geliyor bana.Adidas hem bizim üstümüzden kar ediyor,hem de reklamını yapıyor,o zaman cola turka enayi mi hiçbir kar beklemeden bize net nakit para veriyor.
Mesela Karabük ve Göztepe kendi formalarını kendi üretiyor.Eğer iddia edildiği gibi üretici firmalar forma gelirlerinin çoğuna ambargo koyuyorsa Türkiye'de en fazla forma satan kulüpler kendi formalarını kendi imal etmezmiydi ?

Bir de forma satışını forma reklamından bağımsız olarak düşünmeyin.Sene başında forma arkası reklamı için ülker,forma satışımız düşük olduğundan Fener ve Gs'a verdiği parayı bize vermedi.Forma satışımız ne kadar yüksek olursa forma reklam gelirlerimiz de o kadar artar.

Forma satisi olayina bir girelim:

Oncelikle, forma satisindan elde edilen paranin hepsi kulubun kasasina girmiyor, bu bir.

Bu formalar acik havada satilmiyor, acilan dukkanlarin kirasi vs. gideri var, bu iki.

Butun taraftarlar Quaresma geldi diye normal sezonda alacagi formanin yaninda bir de Quaresma formasi almiyor, forma alacagi varsa gidip Quaresma olani aliyor. Quaresma formasinin fiyatini fazla yaparsan marjinal bir gelir artisi oluyor, ama sirf Quaresma'nin forma satisinda ciddi bir artis yaratacagini beklemek yanlis olur, bu uc.

Kuluplerin forma satisini gelir duzeyleri belirliyor, forma fiyatlari standart oldukca o taraftarin alabilecegi forma sayisi degismiyor. Adamin geliri sabit ise, forma aldiktan sonra bir-iki maca gelemiyor mesela, bu dort.

Yani diyorum ki, Quaresma'nin forma satis rakamina ekleyecegi, ancak 3-4 maclik primini karsilar, o kadar.
* * *
Yuki surada uzun bir yazi yazdi:

http://eksibesiktas.blogspot.com/2010/06/haydi-inonuyu-ykalm-peki-ne-pahasna.html

Orada buyuk resim sorgulaniyor mesela. Konusmaya Quaresma'dan once oradan baslamak lazim. Siz temel bazi seyleri degistirmedikce, "Quaresma geldi, haydi taraftar ver parasini maliyeti ciksin!" demek gereksiz bir iyi niyetlilik olur.

mondo trasho dedi ki...

türkiye'de ne zaman ünlü futbolcu gelse "fiyatını forma satışlarından çıkarırız" yalanı atılıyor. quaresma'nın küçük bir hesapla 1,5 milyona yakın forma sattırması lazım, parasını çıkarması için.

ozy dedi ki...

Forma satışından elde edilen karla ilgili her yerde cok farklı haberler cıkıyor. Ancak Hakan Aksoy'un yaptıgı acıklamaya göre İnünü Stadı'nın altındaki Kartal Yuvasından satılan bir formadan edilen net kar 45 TL (tüm giderler çıktıktan sonra). Yalnız bu magazanın kira vs. gibi giderleri olmadığı için diger magazalarda bu rakam biraz daha düşük olacaktır (hadi 35 tl diyelim) yani oyle bahsedildiği gibi 5, 10 lira gibi küçük rakamlar değil, cok daha fazla...

Pamukk dedi ki...

cuma herkes Q7 formasını alsın, rekor kırılsın! ööle yaşasın yıldız aldık quaresmayı aldık demekle olmuyor bu işler. icraat lazım.

Serhat dedi ki...

sadece q7 yazılı formalar için ve q7'nin 3 yıl beşiktaşta kaldığı varsayımıyla:

1.yıl satış: 30.000 istanbul+30.000 diğer
2.yıl satış: 10.000 istanbul+7.500 diğer
3. yıl satış: 5.000 istanbul + 2.500 diğer

ortalama 40 TL kar kalırsa (hakan aksoy'un söylemine göre)

kar= 40 TL/adet forma x 85.000 adet= 1.75 m €

3 yıllık maliyet= 7.3+11.0=18.3 m€

1.75/18.3= "%10"


evet 3 yıl q7 oynarsa forma ile parasının %10'unu çıkarabilir. ve bana göre salladığım forma satış rakamları da iyimser.

el nino dedi ki...

Hitman izlemişsen Kamil Koçla gelmişsin demek ki:)

el nino dedi ki...

Hitman izlemişsen Kamil Koçla gelmişsin demek ki:)

alper dedi ki...

şu beşiktaşlılar alem adam yav.bend ebeşiktaşılıyımda bu blogta yazan beşiktaşlıları anlamakta. inanın zorluk çekiyorum.Quaresma lan bu borumu amına koyum yav.messi gelse bize demek herkes elinde kağıt kalem formadan gelen bize giren göte kaçan parayı hesaplıcak.yav bırakın bu işleri anam babam.bakın biletinizi alın lig tv nizi alın seyredin 2-3 çalım 10 gol 10 asist götümüz tavan vursun daha ne.herkes ekonomi profesörü kemal derviş beşiktaşı düze çıkarcaklar.bırakın bakalım batsın yav batacakmı görelim.çıkaramayız abicim forma satışından quaresmanın mazot parasını çıkaramayız.oldumu rahatladınızmı.size bize ibrahim üzülmez bile çok.

alper bu blogda yazanlarin dordu ekonomi/finans tabanli adamlar, ne bekliyorsun ki?

Galatasaraylilar da gecen sene biletlerini alip Kewell, Keita, Elano, dos Santos izlediler. Bu sene Serdar Ozkan izleyecekler ama cunku para bitti.

Boyle yuzeysel bakmak da iyi hos, ama bir adim otesini dusunerek bakmak da insanlari hazirlar, bir de o acidan bak.

Biz buraya "OOOooo Quaresma!" diye post acsaydik simdi bu noktada olmazdik.

highhopes dedi ki...

@shelbyl

Peki kulübün ekonomik durumu nedir?Hangi düzeydeyiz?Batıyor muyuz batacak mıyız?

sozcelyk dedi ki...

şu durumdayız

''
Beşiktaş'ta Başkan Yıldırım Demirören'in dışında bu kadar fazla para veren olmadı. Adalı şu ana kadar cebinden 10 milyon Euro harcadı. 5 milyon TL'ye de (Bu parayı geri almamak şartıyla) Şan Ökten kamp binasını yeniden yaptıracak.

Bu bilgiyi ben çok özel bir yerden aldım. Serdal Adalı bu paraları verirken tek bir şart koşmuş; 'Kesinlikle gizli kalacak.' Ama kötüleri manşete çıkarken böylesine bir durumu da yazmamazlık yapamazdım.''

ömer güvenç

Pamukk dedi ki...

yarın 15,00te iniomuş işten izin alıp gidecem ctesi de staddayım yerimi ayırtın

Yorum Gönder

Ara