.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

10 Haziran 2010 Perşembe

Artıdan Sonrasını Atın

Beşiktaş yönetiminin adını sır gibi sakladığı 7. teknik direktör sizsiniz. Bugün saat 17:00 itibariyle borsaya bildirileceksiniz. Elinize Mustafa Denizli'nin raporları ulaştırılıyor. Yerli oyucular, yabancı oyuncular, geçmiş yıllardaki aşılamayan sorunlar, potansiyeller...

Bir kadro iskeleti oluşturacaksınız. Onların yerleri sabit olacak. Bu elemanları rotasyon elemanlarıyla destekleyeceksiniz. İhtiyaç halinde kullanılabilecek oyuncularla da kadroyu kapatacaksınız. Bir Avrupalı hoca geldiğinde buna benzer bir şey yapıyor olmalı!

Kadrodaki en iyi 11 oyuncuyu en uyumlu olacak şekilde sıralıyorsunuz. O sırada yardımcınız Tayfur Havutçu sizi uyarıyor; " Hocam 6+2'yi unutma. "

Haydaaa!

Hesaplar değişiyor. Esasında 11'de oynamaması gereken iki oyuncu 11'e geçiyor, açık ara 11'de oynaması gereken iki oyuncu da yedek kulübesine doğru ilerliyor.

Alman ön liberonuz size doğru yaklaşıyor;
"Hoca! Ben daha iyiyim"
"Evet daha iyisin ama 6+2"

Aradan bir iki hafta geçiyor, Alman ön liberonuzun formunda dalgalanmalar olduğunu farkediyorsunuz. Artık eski istikrarında ve isteğinde değil. Çünkü adam biliyor ki, daha iyi bile oynasa +2'ye takılacak.

Şampiyonluk maçınız... Kadıköy deplasmanındasınız. Yine köpekli balonlardan atmışlar, gerginsiniz.

Dakika 60.

Hamle yapmanız gerekiyor.

Kafanızda kırk tilki. Çünkü kontenjan problemi nedeniyle 1 değişiklik yapmak için 4 oyuncunun yerini değiştirmeniz gerekiyor.

Yapıyorsunuz! Taşlar yerinden oynuyor, bir türlü kadro istikrarı yakalayamıyorsunuz. Üstüne üstlük medya da durmadan bizi belli bir iskelet oluşturamamakla, durmadan taşları yerinden oynatmakla eleştiriyor.

İtalyan takımdan aldığınız yabancı sol beki oynatma ihtimaliniz %0. Çünkü orada bir Türk oyuncu oynuyor. Türk oyuncunun olmadığı maçta oynatacaksınız, bu seferde sınıra takılıyor.

Çıldırmamak elde değil.

Sonra karşınıza gelip, sistemli bir futbol oynatamamakla suçluyorlar. Siz de dönüp Wenger'in şu sözlerini hatırlatıyorsunuz "Oyuncu transfer ederken milletine bakmıyorum". Wenger sizden şanslı, siz bakmak zorundasınız. Hem alırken, hem oynatırken.

4-4-2, rakip sol açık, saha zemini, hakem, tribün, oyuncu psikolojisi derken bir yandan da taktik-teknik tüm planlarınızı çöpe atan "kontenjan" sorununa kafa yoracaksınız. Tello nereliydi, Bobo hala Türk olmadı mı, Nobre Türk'tü değil mi...

Teknik direktör, elindeki 25 kişilik sporcu ekibinin milliyetleriyle ilgilenmez. Taktik şablon oluştururken Fink'in milliyetini de hesaba katmak zorunda olmamalıdır. Eğer oluyorsa, bu işin adı teknik direktörlük değil, başka bir şeydir.

Kadroda bulunan kaç sporcu varsa hepsinin eşit oynama hakkı olmalıdır. Sonra çıkıp "hoca çok adaletliydi" derler. Nasıl adaletli. Teknik direktöre adaletli bir düzen vermemişsiniz ki adil bir düzen oluşturabilsin.

Bu ülkede 6+2 anlaşılamamış, doğru şekilde uygulanamamış ve Türk futboluna artı değer kazandırmamışsa neden bir +2 koyma ihtiyacı hissediyorsunuz...

Artıdan sonrasını atın. İster yabancı sınırını serbest bırakın, isterseniz de 3 yabancı hakkı verin. Teknik direktörlere dansözlük yaptırmayın.

10 Yorum:

mit dedi ki...

Ben Football Manager'da Beşiktaş'ı yönetirken çıldırıyorum bu yabancı kontenjanı sorunu yüzünden. Üstelik o hala eski sistem... Hocaların işi daha zor. Kafayı yemesinler de ne yapsınlar?

kma dedi ki...

hep söylemişimdir, bu kuralın en çok bizi etkilemesinin sebebi yabancılara alternatif yerlilerimizin kalitesinin düşük olması.

gs'de de bu hiç sorun olmuyor. yıllardır olduğuna şahit olmadım. zaten 8 tane yabancıları da olmadı hiç. fenerde de pek olmuyor. çünkü yabancıların alternatifi yine yabancılar değil.

kafsinkaf dedi ki...

hocam buraya yazıyorum çok alakasız olucak ama nereye yazacağımı bilemediğimden yazdım mazur gör sitenin tasarımcısı benle bi irtibata geçebilirmi acaba hem sevabına hem bi beşiktaşlı kardeşine yardım amacıyla yeni yeni blog dünyasına girmeye çalışıyorum yardım ederseniz sevinirim (serhatsahn@hotmail.com) ordan irtibat kurabiliriz hadi kolay gelsn

TA dedi ki...

harika yazı. teknik adamların yapacaklarını kısıtlayan bir statü bu + 2 ler.

4 yabancı + sınırsız yabancı milli oyuncu olması doğru olur.hepside ilk 11 de oynayacak. ingiliz sisteminin yumuşatılmış versiyonu.yabancı futbolcu kalitesini artırır.

Benim hep onerdigim su:

Yabanci sayisi sinirsiz olsun, ama yerli kisitlamasi olsun. Yani ilk 11'de bir, ilk 18'de 2-3 tane altyapidan yetismis oyuncu zorunlulugu.

Bu teknik direktoru kisitlamak yerine, kendisine 2-3 tane kesin adam secme zorunlulugu tanir. Matematik falan da yok, A takim kadronuzda 5 tane altyapi oyuncunuz olmak zorundadir. Altyapi olmazsa da, en az 5 sene Besiktas formasi giymis adam mesela.

Is boyle olunca, kulupler ne yerlilere 15 milyon fiyat bicebilirler, ne de "Turk futbolu oyuncu yetistiremiyor" sorunu kalir gundemde.

6+2+2 hep gunu kurtarma hamleleri. Soyle cesaretli bir adam gelmedikce de ona buna mavi boncuk dagitilir, futbol iki kidim ileri gidemez iste.

QuaresmA dedi ki...

O zaman kadronu sezon başında oluştururken daha mantıklı davranacaksın. Yerlinin yedeği yabancı olursa, o yabancıyı sokabilmek için 4 tane mevki değişimi olur, o yüzden 2+2'dekiler, 6'nın yedeği olmalı. O oyuncular da yedek kalmayı dert etmeyen, düşük maliyetli oyuncular olacak. Yoksa Nihat'ı çıkarıp Delgado'yu sokmak isterken, Bobo'yu da çıkarıp Nobre'yi sokmak zorunda kalırsın.

ian dedi ki...

bence 7 yabancı uygulaması olmalı. artısız eksisiz. 6+2+2 bence ölü doğmuştur. seneye serbest bırakırlar ya da 8+2'ye falan çivirirler.

beşiktaş'a bakarsak, bence planlar 6+2'ye göre yapılmalı. o son +2 için nijerya'dan 2 oyuncu getirilebilir. a2'de oynarlar. bakarsın tutar a takıma çıkarlar.

enorton dedi ki...

En fazla 6 yabancı oynatabiliniyorsa o zaman bence futbol takımlarının 6 dan fazla yabancı transfer etmesi saçmalık. Yani "kaldırın şu artıyı" demektense neden artı futbolcu transfer ediyorsun demek daha mantıklı bence. Mesela Beşiktaş'ın sadece 6 yabancı futbolcusu olsa teknik direktörün hiç de aklı karışmaz bence ;)

QuaresmA dedi ki...

Ya gönül isterdi ki 10 yabancıyı da aynı anda oynatabilelim ama elimizde şimdilik bu var. 6+2+2, sadece 6'dan iyidir. Kuantum fiziği değil ki bu, ilk 11'i kurarken 6 yabancıyı geçmemeye çalışacaksın. Yedekten yabancı sokarken de sayacaksın 6'yı geçiyor musun diye. 90 IQ yeterli. (Mustafa Denizli hariç hehe :)

Yorum Gönder

Ara