.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

24 Mayıs 2010 Pazartesi

Stoper Kılıklı Bek: İbrahim Toraman

Dünya futbolu her yeni gün yeniden doğuyor, kuralları, anlayışları yeniden yazılıyor ve futbola yön veren beyinler her yeni gün fark yaratacak stratejiler peşinde koşuyorlar. Ülkemizde ise babadan kalma, klişe niteliği kazanmış "Hakan Şükür tipi çağdaş forvet", "Topu oyuna sokan stoper", "10 Numara" gibi kavramlar yaşamaya devam ediyor. Hakan Şükür 20 sene öncenin çağdaş oyuncu profiliydi tamam ama 20 senede futbol hiç mi değişmedi? Her sene aynı klişe kavramlar üzerinden üretilen futbol organizasyonları... Bu takıma paşa lazım, Beşiktaş'ın Alex'i yok, Alex koşmuyor, savunma zayıflıyor... İşin kötüsü, bu kamuoyu baskısı çoğu zaman dik duramayan teknik direktörleri de etkileyip kendi futbol görüşlerini de yontan faktörler olarak karşımıza çıkıyor. Her gittiği takımda 4-4-2 şablonu üzerinden Ertuğrul Sağlam bile Beşiktaş'ı garip bir tek ön libero ve Delgado'lu sisteme bağımlı kılıyor. Çünkü Beşiktaş'ın bir 10 numarası olması lazım. Günümüzde dünya futbolunun zirvesinde kullanılan oyuncu tipleri çoğu zaman zihin açıcı nitelikte oluyor. Hiç şüphesiz, oralarda oynanan oyunla buralardaki pek birbirine benzemiyor ama yol almak açısından elbet anlamlıdır. Örneğin, dünya futbolunda önemi her geçen gün azalan statik santrafor uygulaması ülkemizde gol kralı çıkarabiliyor. Chelsea; Branislav Ivanovic Manchester United; John O'Shea Barcelona; Eric Abidal Real Medrid; Sergio RamosInter; Cristian Chivu Bu oyuncuların ortak özellikleri esasında çok net. Dünyanın en iyi takımlarında görev yapıyorlar. Zaman zaman stoperde görevlendirilebiliyorlar. Fizik olarak üstün, pozisyon bilgileri gelişmiş, kafa toplarına hakim oyuncular. Ofansif yönleri Ashley Cole, Patrice Evra, Maicon kadar gelişmiş değil. Top sürme yetenekleri vasat. Ancak bu denli üst düzey, bu denli her maça galibiyet alma parolasıyla çıkan takımların kadrodaki yerleri de o denli sağlam. Bunun bir kaç nedeninden bahsedilebilir;
  • Takımlarının fizik kalite ortalamasını yukarı çıkartıyorlar.
  • Takımlarının duran toplarda daha sağlam olmalarını sağlıyorlar.
  • Ters kanattaki beklerinin ofansif olarak daha özgür kullanılmasını sağlıyorlar.
Günümüzde bu anlayışı reddeden kulüpler de var. Bunların başında Arsenal geliyor. Kadrosunda bulunan 5-6 bek oyuncusunun hepsi ofansif bek iken, stoperleri de esasında bek oynayabilen oyuncular oluyor. Bir oyuncu gidiyor, diğeri geliyor lakin düzen ve oyuncu tipleri değişmiyor. Gael Clichy, Bakary Sagna, Emmanuel Eboue, Armand Traore, Kieran Gibbs. Stoperleri de daha önceki takımlarında bek te oynamış olan; William Gallas ve Thomas Vermaelen. Futbol netice itibariyle Hatice'nin değil, neticenin arzulandığı bir spordur. Noat Samisa'nın dediği gibi, o da haklıdır, bu da haklıdır ama kazanan haklıdır. Çift ofansif bek göze hoş gelirken, stoper kılıklı bek tabelaya hoş gelir. Futbolun tek doğrusu ofansif futbol, total futbol, defansif futbol olsa herkes onu uygulardı. Herkesin uyguladığı taktik aynı olacağından farklılık yaratan yine öne çıkardı. Günümüzde futbol düşünürleri stoper kılıklı bek üzerinden farklılık yaratmaya çalışıyorlar. Ülkemizde Frank Rijkaard'ın Hakan Balta'lı Galatasaray'ı, Kayserispor'un Ali Turan'lı savunma dizilimi, Abdullah Avcı'nın Ekrem kullanımı, Antalyaspor'un Erhan Güven açılımı stoper kılıklı bek kullanımının ülkemizdeki örnekleri. Fenerbahçe, Trabzonspor, Bursaspor ise çift ofansif bekle futbollarını şekillendiriyorlar. Beşiktaş'ta ise bu anlamda bir düşünce olduğunu söylemek zor. Aynı pozisyonda Rıdvan Şimşek, Ekrem Dağ, İbrahim Toraman gibi birbirine benzemez oyuncu tipleri kullanılıyor. Hangisini tercih etseniz diğer taraftan eleştirilebiliyorsunuz. Şüphesiz bir takımın oyun dizilimini yorumlarken tek bir oyuncuya bakmak doğru olmaz. Çünkü Chelsea'deki Ivanovic kullanımı, ters kanattaki Cole'un varlığıyla bir anlam kazanıyor. Bu bağlamda İbrahim Üzülmez'in ters kanadında görev yapan İbrahim Toraman'ın ofansif tıkanıklık dışında bir sonuca sebebiyet verebileceğini söylemek güç. Aynı şekilde, İsmail Köybaşı / Rıdvan Şimşek ikilisinin de Beşiktaş gibi bir takımın sahip olması gereken fiziksel ortalamayı kabul edilebilir seviyenin altına çekeceğini söylemek mümkün. Öyleyse, önümüzdeki sezon planlamasında en verimli, en potansiyelli bek seçimleri İsmail Köybaşı ve İbrahim Toraman olacaktır. Ters kanatta İbrahim Toraman'ın oynuyor olması İsmail Köybaşı'nın ofansif aksiyonlarda daha rahat ve daha etkin rol almasını sağlayacağı gibi İbrahim Toraman'ın da sert oyun karakteri Beşiktaş'ın sahada daha dirençli olmasını sağlayacaktır. Beşiktaş'ın İsmail Köybaşı, Rıdvan Şimşek'i beraber kullanması ise yukarıda anlatılan sebeplerle, üçlü savunma diziliminin kanat bekleri olarak hayata geçebilir. Bu dizilim, İsmail ve Rıdvan için ideal dizilim olsa da Beşiktaş takımının genel yapısı itibariyle tercih edilmesi pek mümkün olmaz. Sonuçta, stoper oynadığı maçlarda kararsız ve dağınık görüntü çizen İbrahim Toraman için ideal mevkii, İsmail Köybaşı'nın ters kanadının savunuculuğudur. Toraman, önümüzdeki sezon için düşünülen kadro yapılanmasının jokeri değil, sağ kanat savunucusu olmalıdır.

22 Yorum:

sozcelyk dedi ki...

jessie quaresmaya çarşamba imza attırılıyor diyolaa

gelirse ismail önümüzdeki sene forma şansı bulur mu , bence üzülmez ekrem ikilisiyle kapatır denizli

simplextablosu dedi ki...

@sozcelykk

q7'nin defansa yardım etmeyeceğini öngörürsek arkasında oynayacak beklerin çakılı oynatılacağını mı söylüyorsun yani? =)

Gürcan Ulusoy dedi ki...

ekrem 2 senedir çok yoruldu. üzerine çok fazla yük verildi. ve dolayısıyla performansı düştü.

artık takımın tavşanı değil de, takımın yedeği olmalı.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

ismail'e dur desen durmaz, duran ismail de 500.000 lira etmez.

sozcelyk dedi ki...

@simplextablosu

tello , ekrem , yusuf arkası ismail in hücum anlayışıyla quaresma arkası ismail in hücum anlayışı aynı olabilir mi?

ben quaresma nın arkasında oynasam hücuma yeterince destek vermem , kanadımdan yediğim her gol benim eksi haneme yazılır ben eksi yiyeceğime quaresma eksi yesin.

iyi ki beşiktaşın futbolcusu değilim ha , halısahada da aynı şeyi düşünürüm ehah

kma dedi ki...

toramanı çok severim. ama bu kadar sevilmesinin sebebi özverisinin çok olması. çok çok iyi bi stoper değil, çok çok iyi bir bek değil, ön libero da değil. ama tek maçta bu 3 yerde değişmeli oynayabiliyor. ve hepsini de mücadelesi yüzünden vasatın üstünde yapıyor. bu yüzden seviliyor.

toraman kadro planlaması iyi olmayan takımların yıldızı. kadro kurarken çok soru işareti varsa, toramanı koy bi yere. maçın gidişatına göre yerini değiştirirsin. sana iyi bi alternatif oluşturur. denizlinin prensi o yüzden. ama bu kesinlikle sağlıklı bi yapı değil.
bizim tam anlamıyla sağ bek olan iyi bi futbolcuya ihtiyacımız var. gökhan gönül gibi.

toraman iyi bir stoper alternatifi olur bence. son maçta hata yapması orda kötü olduğuna bi işaret olamaz.

holosko ve nihat varken, queresma ve volkan şen transferi kadro planlaması olmadığına işaret eder mesela. sol önde tam anlamıyla hucumcu kanadımız yokken sağ tarafta 4 tane olması saçmalıktır.
iyi bir sağ bek, iyi bir sol kanat (10 numara değil) bence bu sene yeterli olacaktır.

popülist transfer yapmaya gerek yok.

lamhaltas dedi ki...

jessie guzel bir degerlendirme yapmis. tabi bu durumu sadece bir ofansif ve bir defansif bek olarak kisitlayamayiz. bu tercihler ayni zamanda ortasaha modeliyle de alakalidir. Mesela cift ofansif bek kullaniliyor denilen arsenal savunmanin hemen onune alex song u cakmistir ve rakip hizli hucumlarinda bek arkasina atilan toplarda stoperlerden biri acilarak bolgeyi parsellerken alex song ise covering ile stoperin yerine gecmektedir. bir nevi joker stoperdir. bu durumda ridvan ve ismailin birlikte oynamasi mumkundur. ancak ortasahada bir covering ortasaha, yani on stoper bulundurmak gerekir. yani bu bir tercihtir.

Bana kalirsa ben toramanin top teknigini gelistirmedigi surece stoper olarak oynamasini tercih ederim. hatta bana gore sivok un yerine toraman oynamali ve sivok(iyi oyuncu olmadigi icin degil ihtiyac olmadigi icin) gonderilmelidir ve 2 adet ortalama turk stoper ile takim takviye edilmeli ve sag bek e komple bir oyuncu alinmalidir. tabi bu da bir tercih.

Cartalete dedi ki...

Kesinlikle takımdaki en ideal sağbek Toraman'dır... Ancak, belirli zamanlarda takımın fark yaratma adına, iki bekinin de ofansif mezhiyetli olması gerekebilir.
Rıdvan bu bağlamda önemliydi, sakatlanışı ciddi bir alternatif sorunu doğurdu...

Ekrem, Üzülmez gibi oyuncular sadece "çalışkan" beklerdir, ofansif bek değillerdir.
Ofans yapmak "bindirme yapmak" demek değildir. Ne demek istediğim, İsmail'i izledikçe anlaşılacak...

Yukarda güzel örnekler verilmiş. "Kemik gibi bir takım" olmak için, bekler bir birinelerini ofanisf ve defansif olarak dengeliyor.

Ancak şöyle bir durum da var;
Chelsea yeri geldimi Ivanovic'in yerine Belletti'yi kullanabiliyor, Cole ile beraber.
Manu gerekli zamanda Rafael - Evra yapabiliyor beklerini...
Barcelona desen Abidal'i çoktan unutup, iki ofansif bekli oyuna geçti: Alves - Maxwell... Tabi yeri geldi mi onlar da beklerdeki defansif dengeyi buluyorlar. Örneğin Madrid deplasmanında Alves'i önde kullanıp, sağbeke Puyol'u koydular...
İnter desen, Chivu'yu genellikle oyunu tutma adına sahaya sürüyor Morinho.
Normalde bu senenin idealinde (Santon sakatlandıktan sonra) Zanetti ve Maicon'u kullandı. Keza, bir çok lig maçı beklerinin ofansif katkısıyla sonuç buldu...

O nedenle Beşiktaş, Toraman'ı çoğunlukla bekte kullanmanın yanında, ofansif olarak da iki bekiyle birlikte efektif olma opsiyonunu cebine koymalı bir şekilde...
Artık, Anadolu takımları bile alan savunmasını iyi yapıyor. Böyle savunmalara karşı, top mecburen en çok bek oyuncuların ayağına gidiyor... Eğer giden o toplar, bir playmaker ayağına sahip bekleri bulursa işler çok değişiyor...

O nedenle blogumda yaptığım değerlendirmede de belirttiğim gibi: bol alternatif içine düşüen Holosko'ya, iyi bir teklif geldiği taktirde satılmalı ve o kontenjan & para "yabancı bir bek" olarak hayat bulmalıdır bence...
Bir çok seçenek var Dünya futbolunda alınabilir oyuncular olarak. Mesele Degen, Liverpool benchinde çürüyeceğine Beşiktaş'a gelebilir. Seneye sözleşmesi biten İlsinho'yu, Shaktar makul bir fiyata bırakabilir...

Mustafa Denizli'nin seneye şu 4-3-3 saçmalığını bırakıp 4-4-2'ye dönmesi gerekiyor.Zaten Quaresma dediğin adamdan çizgiye ne kadar yaklaştırırsan o kadar verim alırsın.Yattara,Keita,Quaresma gibi futbolcular çok yetenekli adamlar olmasına rağmen oyun zekaları çok gelişmiş oyuncular değillerdir.Bu adamları 4-3-3'te oynatırsan hem futbolcuya zarar verirsin,hem takıma.Mesela Rijkaard ne zaman 4-4-2'yi bırakıp,4-3-3'e geçti hem Keita'nın ayarı bozuldu hem Gassaray'ın.Denizli bunları öngörüyodur inşallah.

Şimdi aklıma geldi de seneye Denizli'nin prensi Delgado lalesi olacak kadroda bir de.Onu tamamen unutmuştum.Sakatlanana kadar takımın ağzına sıçacak her sene olduğu gibi.Fener Guiza'dan nasıl kurtulamıyora biz de bu adamdan kurtulamıyoruz.Yapıştı kaldı beşiktaş'a kene gibi uyuz herif.

erosabi dedi ki...

"Noat Samisa'nın dediği gibi, o da haklıdır, bu da haklıdır ama kazanan haklıdır."

kusura bakmayın da saçmalamış noat samisa lşsdkfşlsdkf

Sacmalamaktan ziyade, biraz anlam dusuklugu olmus:

"O da haklidir, bu da haklidir ama kazanan en haklidir." desek daha anlasilir olur, "sacma bu asdakldhjksald" demez kimse o zaman.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

kelime kelime böyle demedi çocuk yaaa. off

jeankier dedi ki...

güzel inceleme & yazı.. toraman "winner" bir adam, bu özelliği ile her zaman kadroda yeri olmalı.. 11 de, 18 de..

Yemen Ekşioğlu'nun son yazısını bloga taşısanız iyi olacak.Bomba ifadeler var.Kimler tarafından yönetiliyoruz bir kez daha görelim.

"Ben Yemen Ekşioğlu olarak Mustafa Denizli’yle bir yumruk yumruğa girmediğimiz kalmıştı Necip konusunda. Yalvarmıştım “Kampa götür, kadroya al” diye. Kadroya 3 kaleci aldığında bile Necip’i kadroya almamıştı. Mecburiyetten Necip’i kadroya aldı, bugün Necip’te Amerika’da A Milli Takımı’nda..."

ian dedi ki...

köybaşı ve toraman oynamalı beklerde. yedekleri üzülmez ve ekrem olur. 4 tane yerli ve milli takım düzeyinde bek işte.

sağda solda okuyoruz, beşiktaş kaliteli bir sağ bek almalı diye. bence hiç maceraya atılmaya gerek yok. kontenjanın olsa, paran olsa al darijo srna'yı ama yok işte. olsa da adam gelmez zaten.

bu transfer döneminde, elimizdeki adamlardan maksimum ne çıkarabiliriz onu derdinde olmamız lazım bence.

esgo dedi ki...

Emin değilim, yanılıyorsam düzeltin ama ben jubilesi gelmiş bir ismin bir sezonda 30 maç oynayıp da sezon sonu futbolu bıraktığını hatırlamıyorum. Varsa da çok nadirdir.

Yani jubilesi gelmiş her futbolcu öyle ya da böyle takımdan kesik yer, sezonun genelini klubede geçirir, ihtiyaç olduğunda zorunluluktan çıkar oynar. Bizim hala daha Üzülmez oynayacak mı, oynamalı mı, oynasın mı diye tartışıp düşünmemiz bile saçma geliyor.

Gelecek sezonda da Lig, Kupa, Avrupa (28'i ilk 11 olmak üzere) toplam 30 maç oynayacaksa hiç jubile falan yapılmasın zira 5.dakikada oyundan çıkmak falan hiç o'na göre şeyler değil.

Toraman - İsmail idealdir.

Noat Samisa dedi ki...

Harbi saçmalamışım lan...

BJK4EVER dedi ki...

@bobo

Yemen Eksioglu altyapi manyaginin tekidir. Necip konusunda haklidir, ama ona gore Adem Buyuk, Mehmet Sedef, Aydin Karabulut, Kenan Ozer falan da dunya yildizi olacakti falan filan. Pek ciddiye almamak gerek....

@Jessie

Guzel yazi olmus, bende katiliyorum. Takimin su an icin ideal bekleri Ismail ve Toraman'dir. Bu takimin sagbekten once iyi 2 ofansif kanat oyuncusuna, ekstra yedek bir yerli stopere, sisteme gore bir orta alan oyuncusu/forvete ihtiyaci var. Bunlardan sonra sagbek gelir...

ian dedi ki...

yemen ekşioğlu'nun işi o. adam türkiye futbol federasyonu istanbul il başkanı. istanbul'daki tüm kuluplerin altyapılarıyla ilgileniyor. beşiktaşlı olduğu için, beşiktaş altyapısı ile daha fazla ilgileniyor. bu yönüyle diğer takımların da tepkisini çektiğini söylemişti hatta.

kimsenin dünya yıldızı olacağını iddia ettiğini hatırlamıyorum. sadece beşiktaş'ın yaralanabilmesini istiyor elindeki yatırım yaptığı oyunculardan. dolayısıyla, pek ciddiye ALMAK GEREK.

ian dedi ki...

http://www.istfit.org/Default.aspx?tabid=63

ayrıca tff amatör kurul üyesi imiş.

http://www.tff.org/default.aspx?pageID=470&ftxtID=9705

yusuf dedi ki...

ben ilk etapta toraman-ferrari tandemini tercih ederim. yani toraman'ın bendeki önceliği, stoper.

ama sağ bekte de -bence- geçtiğimiz sezon ve bu sezon, mükemmele yakın bir performans sergiledi.

zan'dan sonra stoper performansları da epey iyi.

kısaca, majör maçlarda bek;
çerez maçlarda stoper oynamalı toraman.

Yorum Gönder

Ara