.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

8 Mart 2010 Pazartesi

Kırmızı

Her ne kadar haber eski olsa da (az önce ilk defa okudum) gerek eski günleri yad ettirdiği, gerekse de haberdeki istatistikler ile başarılı maç performanslarımızın arasındaki -tesadüfi- bağlantıyı gördüğüm için, bu haberi güncelleyeyim istedim. Uzmanlarımız, kırmızı renk forma giyenlerin kendilerinden daha fazla emin olduklarını ve diğer sporculardan daha agresif ve baskın olduklarını gözlemlemişler. Hatta Manchester ve Liverpool’un şampiyonluk sayısı ile Arsenal’in uzun süreli galibiyet serisini de kırmızının etkisiyle ilişkilendirmişler. %10 avantaj sağladığına dair de bir fikir birliği söz konusu. Olayın bir de şu yönü var: ''Almanya’nın Münster Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar, New Scientist dergisinde yayımlandı. Araştırmada 42 deneyimli tekvando hakemine maç izletildi. Bir tekvandocu ilk başta mavi, bir diğeri ise kırmızı forma giydi. Daha sonra hakemlere, sporcuların giydiği formalar dijital olarak değiştirilerek aynı maç izletildi. Sonuçta hakemler aynı maçta, kırmızı formalı sporcuya yüzde 13 fazla puan verdi.'' Haberin tamamı burada. Beşiktaş'a dönecek olursak; 100.yılda 4 lig maçına kırmızı forma ile çıkmıştık. Sonuçlar ve haftanın manşetleri aşağıda görüldüğü gibi. 2.hafta Beşiktaş 2:1 Kocaeli 13.hafta Altay 0:1 Beşiktaş 24.hafta Beşiktaş 1:0 Ankaragücü 30.hafta Beşiktaş 2:0 Altay Alın teri, tesadüf, 100.yılın gücü belki de iddia edildiği gibi kırmızının büyüsü; ne derseniz deyin, lâkin şu kırmızı formanın ihtişamı cidden bambaşkaymış ... PS: Eskişehir - Galatasaray maçına farklı bir anlam katalım istedik :)

36 Yorum:

esperanza dedi ki...

Puma nin her iki kirmizi formasi da guzeldi...

alper dedi ki...

kırmızı forma o kadar etkileyici olsa idi almanya milli takımı mutlaka kırmızı forma giyerdi.çünkü onlar en ufak detayları bile düşünürler.
ben ne kırmızı formalar gördüm içinde murat alaçayırlar vardı.

threepoint dedi ki...

kırmızı olarak ayırmayalım da, 100. yıl formalarımızın tamamı harikaydı. çubuklu zaten yaka-kol uyumu; çubukların genişliği oranlarıyla bana göre gelmiş geçmiş en güzel çubuklu, beyaz forma hakeza tarihin en güzel beyaz formasıydı. kırmızı formayı kendi kulvarında bir tek 2000-01'deki Pascal döneminin kırmızı formasıyla kıyaslarım, logonun ortada olduğu harika bir formaydı o da. 2003-04'teki forma tasarımlarının yine 3'ü de çok güzeldi, italyan yaka modelleri harikaydı. 2004-05'te ne oldu bilmiyorum puma bize yaptığı en kötü formaları yaptı, o seneye kadar harika işler çıkarırken... sonra bir daha 100. ve 101. yıldaki güzelliğe çıkamadı formalarımız.

Ben de gümüş formayı geri istiyorum.

http://1.bp.blogspot.com/_eyZIpPbjzfg/S1t9KrfBokI/AAAAAAAABOw/UKJIQF-6uFk/s400/DSC07876.JPG

Adidas modeli için

http://cdn.epltalk.com/wp-content/uploads/2008/08/new-newcastle-third-shirt.jpg

Atakum RAC dedi ki...

kırmızı olsun 10 kuruş fazla olsun

tearkan dedi ki...

2000/2001 formaları -artık pascalın şerefine midir bilemicem- kırmızısı olsun, gümüşü olsun gerçekten çok güzeldi. (futbolda fazla ön planda olmayan reebok formalardı üstelik)

aamet jr. dedi ki...

İlk resimdeki Zago mu Ernst mi yahu :))

damla dedi ki...

100. yıl formalarının tümünü çocuklarıma hatıra olsun diye almış ve saklamıştım. 100.yıldaki kırmızı forma gerçekten çok güzel bir formaydı. bu kırmızı formayı görünce aklıma iki maç geliyor. biri 1-0 lık alaves maçı, ki yıkılan bir tribün vardı o maçta ve 90+5 ahmet dursun yani kocaeli maçı:) kısacası güzeldir hatırası, güzel.

Jokond dedi ki...

sanki kocaeli maçında futbolcular uğur getirsin diye forma değişmişti şeklinde hatırlıyorum. ilk yarı normal ikinci yarı kırmızı formaydı galiba. yanlış da anımsıyor olabilirim...

threepoint dedi ki...

yok jokondcum 2 devrede de kırmızı giymiştik.

esperanza dedi ki...

@Threepoint

2000-2001 deki kirmizi Reebok formada logo ortada degildi , 2001-2002 de kirmizi/siyah Puma formada logo ortadaydi diye hatirliyorum, yanlis hatirliyor da olabilirim.

o 4 sene icinde yapilan tum kirmizilar guzeldi

Keşke puma'yla devam etseydik sponsor olduğu her takıma özel polar,t-shirt,eşofman gibi ürünler de çıkarmaya başlamışlar.Şu ürünler bizde olsaydı hangimiz almazdık ki


http://webshop.bscyb.ch/catalog/index.php?cPath=21&osCsid=0e4d323c9b2d354935b3244922c56a8f

http://www.paok-megastore.gr/ProductCatalog.aspx?family=%CE%95%CE%9D%CE%94%CE%A5%CE%A3%CE%97-%CE%A5%CE%A0%CE%9F%CE%94%CE%97%CE%A3%CE%97&group=%CE%95%CE%A3%CE%A9%CE%A1%CE%9F%CE%A5%CE%A7%CE%91#&&bFkflDFW7DGyaYKXmnLbmdY44gB5mRjVFIIqcurMYZKMAUoYa20vDMnw80CH9dY42SXmcXDnGyYGo8zpbI80xQ==

threepoint dedi ki...

@esperenza

haklısın hocam doğru hatırlıyorsun ama yazdığımı tekrar okursan farkedersin benim de aynısından bahsettiğim, anlatım bozukluğuna yakın bir karmaşada yazmışım, 100. yıldaki kırmızı formayı anlatırken pascalın kırmızısıyla karşılaştırıpğ tekrar 100. yıl kırmızısına döndüm ama karmaşık olmuş :))

2001-02'de formalar, 100. yıl formaların birer eskizi gibiydi, güzel olabilecekken birkaç eksikten dolayı kötü olmuş formalardı, hem çubuklu hem kırmızı forma.

tearkan dedi ki...

Yanlız 2-0 lık Altay maçının manşetinde Ahmet Dursun'un gol sevinci nedir ya? Çok falso, hani arka planı kesip çıkarsan inceden bir yatak hali söz konusu değil mi? :P

Yoksa benim mi içim fesat? :)

threepoint dedi ki...

yanındaki kim ahmet'in, eser yağmur mu? ona benzettim.

esperanza dedi ki...

@Threepoint

tekrar okuyunca farkettim kusura bakma

Yasin Sülün galiba.

esperanza dedi ki...

Yasini gorunce istem disi sacimi yolmaya basladim.

threepoint dedi ki...

yok hocam yasin değil bence, eser toplasan 3-4 maçta oynamıştır biri bu mu bilmiyorum ama esere daha çok benziyor derkeeenn, yok şimdi hatırladım eser sonra girmişti bu maçta oyuna, hatta 2. golden önce pres yapıp topu kapan da oydu, yasin deil eser o.

@Threepoint

Hangi 2.gol anlamadım :)Maç 1-0 bitmemişmiydi.
Sanırım mevzubahis edilen maçın şu olması lazım.

http://www.tff.org/Default.aspx?pageID=29&macId=16050

Eser 18 kişilik kadroda gözükmüyor.

matiasemilio dedi ki...

ben de okumustum bu konuyla alakalı bi yazı birkaç yıl önce..
okuduğum yazıdaki iddia ise beyaz formanın avantajlı kırmızının dezavantajlı olduğu yönündeydi..kırmızı forma giyen takımın rakibi rengin verdiği hırsla daha saldırgan oluyormuş(!)
*milli takımın forma tercihiyle alakalı bi yazıydı yanlış hatırlamıyosam..

matiasemilio dedi ki...

bu arada biri su mete düren'i sustursun!

esgo dedi ki...

Hatlar karışmış :)

threepoint 2-0'lık Altay maçından bahsediyor, evet orada Ahmet'in yanındaki Eser; dediği gibi o gün sonradan oyuna girmişti. İsminden ötürü uzun yıllar kalmasını dilediğim tek oyuncuydu :)

rogerio da silva bobo da A.gücü maçından bahsediyor. Orada ise Ahmet'in yanındaki belirgin bir şekilde Yasin zaten.

tearkan dedi ki...

Ben de Ahmet Hassan'a benzetmiştim; ama Eser koymuş son noktayı.

belgarath dedi ki...

içinizdeki galatasaraylı olarak ben de bir şeyler yazayım:

siyah ulan beyaz ulan, delikanlı adam renkli takım tutmaz.. tamam bu geyikleri anladım ama kırmızı forma giymeye neden devam etmediniz hala anlamadım. en basiti armanızda var.

2000-01'de 6-0'lık leeds maçında giyilse bile harika formaydı. bisiklet yaka olması yeter zaten.

onun dışında 1997-98 sezonunda giydiğiniz siyah-beyaz çubuklu bir forma vardı. mesela klasik çubukluydu ama sırt kısmındaki numara yazıları falan havalıydı. el yazısı beşiktaş mı en vardı omuzda..

bir de 1998-99 sezonunda düz siyah, yanları omuzlardan beyaz ama ince kırmızı çizgili bir formanız vardı. erzurum'u inönü'de yendiğiniz maçta giymiştiniz. oktay'ın golü vardı galiba. tekirdağ hayrabolu'da oturan hasta beşiktaşlı bir arkadaşıma almıştım hediye babında (istanbul'a gelemezdi) hatta itiraf ediyorum evde üstümde de denemiştim o formayı. yakışmıştı namussuz :(

son dip not: o hasta beşiktaşlı arkadaş, 2000-01 sezonunda inönü'de gaziantep'e yenildiğiniz maçta hüngür hüngür ağlamıştı. iki golünüzü yasin'in attığı halde yenilmeniz garipti :)

threepoint dedi ki...

düz siyah, yandan kırmızı çizgili çok güzeldi, kimsenin üstünde görmüyorum bir de o formayı.

belgarath kırmızı formayı seviyormuş, neden; toraman'ın geldiği 2004-05 sezonundan itibaren kırmızı forma giymedik de o yüzden, şeytan ayrıntıda saklı ya da öyle bir şeyler işte.

belgarath dedi ki...

toraman seneye fener'de bilica'nın yerine oynar.
serdar özkan da kankasını kırmaz gelir bize.
size de transferler yapalım: ankaragücü'nden murat duruer, karabük'ün gökhan gönül'ü engin, fenerli kontenjanından olcan, rüzgarın oğlu holosko.

threepoint dedi ki...

toraman caddede gezmek için bile geçmez karşıya.

belgarath dedi ki...

bayrak adam :(
yalnız beşiktaşlı olmasına rağmen deli ibrahim'i gerçekten seviyorum.

threepoint dedi ki...

belgarath, ben de toraman'ı sevmemene rağmen gerçekten seni seviyorum.

damla dedi ki...

başlıkla alakasız ama konusu geçmişken, bu takımda fener veya gsye asla gitmeyecek adamlar arasında toraman başı çeker kesinlikle. öyle eminim o adamdan.

esgo dedi ki...

http://stu.inonu.edu.tr/~elule/ahmet_dursun4.jpg

occasion dedi ki...

arkadaşlar o gazetenin manşetinde ne yazıyor ben çözemedim de :)

Gökhan dedi ki...

100.yılda lazio ile yapacağımız uefa rövanş maçı öncesi a.dursun'un golüyle 1-0 kazanınca esprili bir şekilde olaya yaklaşmışlar ve öyle bir manşet atmışlar.

occasion dedi ki...

@gökhan

valla doğru, şimdi çaktım:)

kafam yerinde değildi sanırım o an, ne yazmış bunlar dedim. istikametim şaşmış yani.

teşekkürler..

b.b.king dedi ki...

daha önce de yazmıştım şimdi de yazıyorum bu takıma klasikleşecek düz siyah bi forma şaarttt

Yorum Gönder

Ara