.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

25 Mart 2010 Perşembe

Kaleciye Pas

Bir futbolcunun ayağına gelen her topu önce kaleciye vermeye çalışması kadar acziyetin başka bir göstergesi olabilir mi arkadaş? Super Lig seviyesinde bir takımda forma giyiyorsun, yıllarca iyi-kötü idman yapmışsın, maç yapmışsın ve her topta önce kalecini düşünüyorsun. Beşiktaş özelinde yorum yapacaksak, bunun en iyi örneği Serdar Kurtuluş'tu şüphesiz. Rüştü topu oyuna sokardı, top stoperlerden Serdar'a akardı ve Serdar kendinden emin bir tavırla Rüştü'yü görürdü. Rüştü'den oyun kurmasını mı beklerdi meçhul... Her top aynı senaryo, her top aynı senaryo. Adı üstünde bunun; Beşiktaş. Burada kaleciye dönülmez. Burada öne oynanır. Öne oynamaya gayret edilir. Edilmezse, bir çok örnekte olduğu gibi takımdan gidilir. Zira Beşiktaş ister iyi gitsin, ister kötü, hedefi ileri gitmektir. Yenilirken bile ileri gitmeye çalışıp yenilir bu takım... Beşiktaş'ın özelliğinden değil, bulunduğu pozisyondur bunu zorunlu kılan. Bugün Manisaspor kalecisi Orkun'un yediği golle, Turkcell Super Lig'de yenen komik gollere bir yenisi eklendi. Aut atışında stopere pas veriyor, stoper de kaleciye... Hayır merak ediyorum Orkun teknik bir kaleci olsa ve topu tekrar stopere atmayı başarsa, stoper tekrar kaleciye mi dönecek? Biri de demez mi kısır döngü lan bu diye? Oyna arkadaş oyna, kale diğer tarafta! Hepsi tamam ama futbolcusun arkadaş sen. Önce futbolcusun, sonra stoper. Önce futbolcusun, sonra kazma. Önce kazma isen, kusura bakma arkadaş başka meslek bul kendine. Kaleciden gelen topu ata ata takımın en yeteneksiz oyuncusu olan, ekmeğini ayağından çok eliyle kazanan adamın ayağına atarsan yenilirsin... Sonra da bunun adı "şanssızlık" olmaz, küs şansına. Ayağına aldığı her topu, sanki ondan daha teknikmiş gibi kaleciye atan stoper istemiyorum arkadaş. Meslek onuruna aykırı yahu bu. Hata yapılacaksa sen yap ey Manisa stoperi. Kafanın bir köşesine de koy ki, Orkun topa en iyi vuruşunu da yapsa o top en fazla taça gidecek. Sen taça da mı atamıyorsun sahi o topu? Eh be arkadaş... Sen o topu vere vere kaleciye verdiğin, kalecide vura vura Guiza'ya vurduğu için alt seviyelerin oyuncuları kalıyorsunuz ya zaten. Sonra da "büyük hedefler", "Avrupa", "Türk sporcusuna şans verilmiyor, "Galatasaray'da oynayacağıma inanıyorum" gibi konuşur da konuşursunuz. Bir de şu tercih hatalarına, yetenek eksikliklerine şanssızlık demiyorlar mı..?

14 Yorum:

Gökhan dedi ki...

geri pas deyince aklıma ilhan mansız'ın fevzi'nin formasını giydiği maçta tam 3-2 öne geçmişken yasin sülün'ün ortasahadan fevzi'ye verdiği geri pas geliyor,fevzi de kötü bir vuruş yapmıştı ve devamında 3-3 olmuştu.

esgo dedi ki...

Ne zamandir yazacagim vakitsizlikten yazamiyordum. Yogun bir haftanin cumasinda olmanin verdigi rahatlikla unutmadan yazayim dedim. Su anda verecegim istatistikler sadece iki mactan ornek olduklari icin cok iyi temsil etmiyor olabilirler, ancak yine de bazi ayrintilar iki alternatif arasindaki mentalite farkini net bir sekilde ortaya koyuyor...


Oncelikle yapilan kosularla ilgili bilgiler vermek gerekirse, Uzulmez Manchester macinda 90 dakikada 10.330 metre kosarken maksimum hizi 29,69 km, ortalama hizi ise 6,58 km olmus. Buna karsilik Ismail CSKA macinda 90 dakikada 11.227 metre kosarken maksimum 28,68 km''de kaldigi halde, ortalama hizi 7,35 km olmus. Yani Uzulmez anlik patlamalarda daha yuksek surate eristigi halde ortalama kosu temposu Ismail''den %10 daha yavasmis...


Topla yapilan islere gelince Uzulmez Manchester macinda 47 kez, Ismail de CSKA macinda 61 kez topla bulusarak takimin topla en cok bulusan oyunculari olmuslar. Uzulmez bu 47 topla bulusmanin 45''inde pas yapmak istemis ve bunlarin 32''sinde basarili olarak %71,11 pas yuzdesi yakalamis. Ismail de bu 61 topla bulusmanin 58''inde pas yapmak istemis ve bunlarin 41''inde basarili olarak %70,69 pas yuzdesi yakalamis. Buraya kadar topla yapilan islerde cok buyuk bir fark yok gibi...


Bu paslarin dokumune girdikce pek fark yok gibi gozuken istatistiklerin icyuzu ortaya cikmaya basliyor. Oncelikle daha once de bahsettigim birinci ve ikinci bolgelerden ucuncu bolgeye topu ulastirma konusunda Ismail''in 7''ye 1 ustunlugu var. Ismail CSKA macinda 5 kez pasla, 2 kez de dribling ile olmak uzere topu 7 defa ucuncu bolgeye tasirken, Uzulmez Manchester macinda sadece 1 kez pasla topu ucuncu bolgeye tasimis. Buna ek olarak Ismail ceza sahasi icine 1 kez pasla, 1 kez driblingle, 1 kez de ortayla olmak uzere 3 kere top tasirken, Uzulmez sadece 1 kez ceza sahasi icine pas ulastirabilmis...


Topu bir bolgeden diger bir bolgeye tasimak disinda, atilan paslarin bolgesine gore paslarin dokumu yapilirsa karsimiza cikan tablo daha da ilginc. Uzulmez''in basarili oldugu 32 pasin 13 tanesi, yani %40,63''u birinci bolgeye; 16 tanesi, yani %50''si ikinci bolgeye ve sadece 3 tanesi, yani %9,38 ucuncu bolgeye dogru gerceklesmis. Buna karsilik Ismail''in basarili oldugu 41 pasin 3 tanesi, yani %7,32''si birinci bolgeye; 24 tanesi, yani %58,54''u ikinci bolgeye ve 14 tanesi, yani %34,15''i ucuncu bolgeye dogru gerceklesmis. Yani Uzulmez''in paslarinda birinci bolgeye dogru atilan paslar ciddi bir orana sahipken, Ismail Uzulmez''inkine cok yakin bir pas yuzdesiyle genelde ileriye dogru oynamayi tercih etmis. Bunu daha net ortaya koymak gerekirse, Uzulmez''in yerine ulastirdigi 32 pas arasinda en cok tercih ettigi oyuncu 5 pasla Hakan Arikan olurken, Ismail''in yerine ulastirdigi 41 pas arasinda en cok tercih ettigi oyuncu 9 pasla Yusuf olmus ve Rustu''ye verdigi pas 0, yaziyla 0 olmus. Uzulmez''in kaleye ve diger defans oyuncularina verdigi toplam pas 12 olarak gerceklesmis ve dolayisiyla toplam paslarinin %37,5''i diger savunma oyuncularina gitmis. Buna karsilik Ismail''in 41 pasinin 8''i, yani toplam paslarinin %19,51''i diger defans oyuncularina gitmis. Nereden bakarsaniz bakin iki oyuncumuz arasindaki mentalite farki kabak gibi ortada gozukuyor.

Penche'den Onurlu.

Sertug Ozgur dedi ki...

Böyle saçma bir gol uzun süredir izlememiştim.

Kahveleri küçümseriz genelde, işte kahve muhabbetiyle yorum yapıyosun gibilerinden laflar duyarız, ama kaleciye geri paslarda kahvelerde istisnasız tek bir ağızdan küfürler havada uçuşur. Futbolcular niye gereksiz kaleciye oynar, sabriye falan sormak isterim.

occasion dedi ki...

erman gelmiş ziyarete..

Kalten dedi ki...

Analiz cok guzel. Bir macin CSKA digerinin Manchester oldugunu da hesaba katmak gerekebilir aslinda, Manchester'a karsi daha defansif oynadigimiz icin de istatistikler daha da ekstrem gozukmus olabilir.

Yine de mentalite farki oldugu acik tabii.

lamhaltas dedi ki...

analiz icin tesekkurler eser. bunun icin tabi ki ibrahim uzulmez'i suclayamayiz. teknik ve mental yetenekleri olcusunde oynuyor. dikine ve ileri oynasa top kaybi sayisinin artacagini hepimiz biliyoruz. Burada soru sorulacak kisi aradaki mentalite farkini gormeyen ya da gorup tepkisiz kalan mustafa denizlidir. besiktas ozelinden genele gecersek turkiyedeki risk almaktan korkan futbol anlayisindan bahsedebiliriz. Bircok hoca dikine oynayan ve risk oyunculari ya tercih etmiyor ya da onlarin bu ozelliklerini koreltiyor.

07GENÇLİK dedi ki...

analiz güzel maçların farklı oldugunu hesaba katmak lazım ayrıca bu analizlere transfer yapılırken bakan oluyor mudur acaba?

BJK4EVER dedi ki...

Asil sorgulanmasi gereken kalecinin veya stoperin kazmaligi degil, tam tersine diger oyuncularin neden bosa cikip pas istemedigi. Topsuz futbolun ulkemizde gelismedigi buyuk bir gercek maalesef....

EnisteKolaKoy dedi ki...

halilagic'ten fevziye + zeminin azizligi + son dakikalar + 1-1 der, hüzünlenirim mütemadiyen.

Adsız dedi ki...

futbol hatalar oyunu...

Bu yorum yazar tarafından silindi.
Ulaş dedi ki...

Kaleciniz ve defansınız top yapma yeteneğine sahip olsa kaleciyi oyuna dahil etmek çok güzel. Örneğin bir barcelona maçında Victor Valdes'e 15 20 defa geri pası verildiğini bunun da kaleciye değil de ortasahadaki bir oyun kurucuya atılır gibi atıldığı görülebilir. Bizim sorunumuz kendi yarısahamızdaki toptan korkmamız. Top bizim sahadaysa ve hatta kaleye yakınsa tepelim gitsin. Bize dokunmayan top bin yaşasın.

lamhaltas dedi ki...

@BJK4EVER

katiliyorum parmak bastigin bosa cikmama konusuna. bizim oyuncularimiz maci izlemeyi cok seviyorlar. ancak kiyas yaparken iki oyuncumuzun da asagi yukari ayni oyuncularla oynadigini biliyoruz.

Pamukk dedi ki...

"at taca gitsin ulen" yok bizde

Yorum Gönder

Ara