.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

23 Şubat 2010 Salı

Taraftar Profili

(Hafif dağınıktır, kusura bakmayın.)
Hep derler ya "Beşiktaş taraftarı maç seyretmeyi bilmiyor, ancak kendi şovunu yapıyor; halbuki bakın Fenerbahçe seyircisine öyle mi, aldı mı tesir altına alıyor" diye popüler basında? Dün o tesirin görüldüğü gündür. Guiza ağladı, taraftarın yoğun desteği altında Fenerbahçe iki gol yiyerek mağlup oldu.
Lafı "Futbolcu ağlatılır mı be?" tadında Türk tipi duygusallığa getirmeyeceğim. Guiza'nın psikolojisinin bozuk olduğu 1 km'den belli oluyor; o konuda bir şey yapmayanlar daha suçludur taraftardan. Maksat Fenerbahçe taraftarını eleştirmek de değil, maksat taraftar profili konusunda "tek doğru" olmadığının bir kanıtını daha şu sayfalara dökmek.
Ben bu "örnek taraftar" modeline hep tilt olmuşumdur. Taraftar dediğinin katkısı a) itici güç olmaktan b) hakemi baskı altına alabilmekten ibarettir. Onun haricinde takım iyi oynadıkça, başarılı oldukça o da stada gidip kulübüne para kazandırarak ekonomik döngüyü sağlar. Şimdi Türkiye'de zaten hakemler genel anlamda 3 büyüklere meyilliler, ki taraftar -yeterince- baskı yaratabilse büyük takım taraftarları iki haftada bir hakeme sövüyor olmazlar. İtici güç kısmına gelirsek, o stadda gürültü olması vs. futbolcuya gaz verir, maça ısındırır, ortam sağlar vs. Beğenilme içgüdüsü, alışkanlık vs. gibi sebepleri var bunun. Ama "şu tezahürat takımı kötü etkiliyor, şu tezahürat takıma gaz veriyor" gibi birebir analizlere gerek yok, futbolcu röportajları da bunun kanıtı.
Şimdi hal böyleyken, taraftar profili üzerinden "şöyle olmalı, böyle olmalı" diye ahkam kesilmemeli. Buyrun mesela, o örnek Fenerbahçe taraftarı bugün Guiza'yı -ve de dolayısıyla takım psikolojisini- ne hale getirdi. Beşiktaş taraftarı iki hafta önce protesto etti maç 4-1 kazanıldı, iki haftadır protesto etmiyor 5 puan kaybedildi. Trabzonspor taraftarı 61. dakika şovuyla oyun soğutup maç kaybettirdi zamanında. Galatasaray taraftarı tribün yıkıyordu az daha.
Son tahlilde dediğim şu: Örnek taraftar diye bir şey yok. Gidersin, istediğin gibi desteklersin, istediğin gibi bağırırsın, istediğin tezahürata katılır istemediğine katılmazsın; en nihayetinde sen futboldan zevk almak isteyen bir bireysin, ötesi de yok bunun. purplepurple'ın aşağıdaki yazısına yaptığım yorumda da dediğim gibi, kullan hasse-i selimeni, yeter o kadarı.

8 Yorum:

damla dedi ki...

Turkiyedeki elestirel zihniyet telkine dayali ve kendi kafasina gore fikir olusturamayanlarin zihniyetidir. Bir amigo yazar cikar ya da bir deli cikar ortaya bisey atar sonra cikar o tasi cikarabilirsen.

Ornegin gecen sezon bir iki tip cikti gs ve fb havlu atmis olmasaydi besikta sampiyon olamazdi deyip durdu. Daha once kendine bir bahane edinememis sokaktaki insanda bunu agzina sakiz etti. Konuyla baglantili, maraton programinda erman toroglu cikip besiktas taraftari takima degil kendini eglendiriyor dedi. (o nasil oluyorsa artik stad sanki cumbus sarayi) yine bu kuyudan tasi cikaramadik.

Ama kendi attiklari tas dunku fb macinda kafalarini yardi. Su fb ornegin bizim gibi 6 sene sampiyonluk goremesinler bakin bakalim o stadda kac kisi kaliyor. Gunu kurtarmak ve bazi kisilere yalakalik yapmak icin konusan zihniyetler bakalim dunku macin tamaminda oyuncusunu hamur eden taraftar hakkinda ne diyecek? Hakkaten itiyorlar, ama adami futboldan itiyorlar.

esgo dedi ki...

Hafif konunun dışına çıkma durumu olacak, ama ben Guiza olayının bu noktaya gelmesinde Alex'in de payı olduğunu düşünüyorum. Lille maçında kaçırdığı gol sonrası verdiği tepki her ne kadar haklı olsa da gereksizdi.

Kaçan gol sonrası ''hay ak kimlerle top oynuyoruz'' bakışı atıp, resmen isyan etti ve bu ekrana çok net yansıdı, zaten topun ağzında olan Guiza da bir kat daha nefret kazandı.

şimdi gelelim dün geceye;

Guiza ıslıklar eşliğinde oyundan çıkıyor, hemen ardından Alex koşup ''siktir et yeğen'' deyip, Guiza'nın sırtını sıvazlıyor; o'nu teselli etmeye çalışırken, farkında olmadan kendisini daha ezilmiş hissetmesine yol açıyor. Nitekim çok geçmeden de Guiza'nın gözleri doluyor.

Yahu arkadaş bu adam zaten diken üstünde, özgüven eksikliği hat safhada; 3 gün önce adamı taraftarın önüne atıyorsun, kabak Guiza'ya patlayınca da gelip ilk teselli edenlerin başında geliyorsun. Bırak allasen ...

Hatırlıyorum da Alex bir röportajında Semih hayranlığını çok net ifade etmişti. Şimdi günahını almak gibi olmasın, ama insan ''acaba?'' demeden edemiyor.

taraftar profili:
• Rüstü'yü dövenler.
• Futbolcusu ile beraber otoparkta, rakip takım oyuncusunu tartaklayanlar.
• Kezman'ın arabasını yumruklayanlar.
• Guiza'yı aglatıp, arabasını yumruklayanlar.

Daha net bir taraftar profili olabilirmi?

barış dedi ki...

bence stadyumdaki taraftar profili dışında takımların kendine has taraftar profili yok türkiyede.

fenerlisi böyleymiş galatasaraylısı şöyleymiş diye de bir şey olduğunu düşünmüyorum. her çeşit adam var guizayı ıslıklayan olduğu gibi ıslıklayanlara da küfreden bir dolu adam var.

bir de hakikaten delinin biri kuyuya taş atmış durumu var taraftarlar için. bir kesim taraftar bir halt yiyor sonra vay efendim şu takım taraftarı böyle yapmış da şimdi böyle yapıyorlar falan. biz de zamanında biri ardayı messiyle kıyasladı diye az uğraşmıyoruz şimdi mesela.

Ekran persona'lari tespit yapmazsa para kazanamazlar. Yaptiklari tespit icerisinde "gaz verme" varsa daha cok para kazanirlar. Gazi alanlar oluyorsa da zengin olurlar.

Olan tas cikarmaya calisanlara oluyor iste sizin bizim gibi.

Bir de boyle bir sey var tabii:

http://sorryguiza.com/

Unknown dedi ki...

beşiktaş taraftarı çok asabi, her kaçan pozisyonda futbolcularını yuhluyor diyenler hiç fener maçı izlememiş bence. bizdeki sabır taşta yok be. yukarıda da bi arkadaş demiş fener 6 sene şampiyon olamasın stad bomboş kalır diye. çok doğru. gs ya da fb taraftarının kötü gün taraftarı olduklarına inanmıyorum. hatta bunu söylediğim arkadaşlarım " tabii biz başarıya alışmışız abi yaeææa" diye cevap veriyolar. ondan sora sorry guiza işte

Unknown dedi ki...

Türkiye'de tek başına "örnek taraftar" oLgusunu oLuşturan tüm öğeLeri benLiğinde barındıran bir tribün göremiyorum.

BEŞİKTAŞ'ın eski tribünü+fenerbahçe tribünü+eskişehir tribünü+bursa tribününü topLarsak benim Lugatımdaki örnek taraftar profiLine uLaşırız diye düşünüyorum.

http://haznedarli.blogspot.com/

Yorum Gönder

Ara