.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

17 Şubat 2010 Çarşamba

Günah Çıkarma (İyi Anlamda)

Tamam, Beşiktaş bloguyuz; ama Milli Futbol Takımı hakkında da kelam etmek gerekir. sporx'in haberine göre Guus Hiddink ile anlaşma sağlanmış, Ümit Milli Futbol Takımı'nın başına Raşit Çetiner geçecek, altyapı sorumluluğu da Ersun Yanal'a verilecekmiş.
Bu bence mükemmel bir iştir. Çalıştırdığı her milli takıma çağ atlatan Hiddink, İspanya ile birlikte (kısa süren Real Madrid ve Betis maceraları) kovulduğu tek ülke olan Türkiye'ye geri dönmüştür, yarım bıraktığı hesabı görecektir belki de. Bu Hiddink ki peşinden kimler koştu, Chelsea elini ayağını öptü...
Raşit Çetiner. Ümit Milli Takımı zamanında başarıdan başarıya koşturmuş, tam 3 defa üst üste eleme gruplarında 1. yapmış (2004'te Portekiz'i, İngiltere'yi hem orada hem burada yendi o takım), sonra da birkaç başarısız sonuç üzerine o çalkantılı zamanlarda istifa et(tiril)miş bir teknik adam. Şimdi kariyeri boyunca en iyi yaptığı işi tekrar yapmak üzere göreve geliyor.
Ersun Yanal. Şurada neden var olmadığını tüm ayrıntıları ile anlattığım bir "düşüş efsanesi"ne tutulmuş; Milli Takım'ın anlayışını değiştirmeye çalışırken anlayışsızlık kurbanı olmuş, bilgisayardan yararlanması sebebiyle adı CM'ciye çıkarılmış; bence baskıdan uzak olduğu ve kafası rahat bırakıldığı sürece yaptığı işi çok iyi yapacak bir adam, belki de en rahat olarak çalışacağı göreve getiriliyor.
Bu; işlerin doğru yapıldığı, total anlamda Türkiye futbolunun başarılı olduğu, Milli Takım'ın ahbaplar kulübü haline gelmemiş zamanlarına bir geri dönüştür, bu bağlamda da çok doğru bir iştir. Geleceğe umutla bakabiliriz sanırım.

22 Yorum:

Populer basindaki "okuyucu yorumlari"na bakiyorum da, "Yerli teknik direktor olmali" gazi oldukca ise yaramis, buradan tum lobicileri kutluyorum.

tearkan dedi ki...

Şimdi Ntvspor sabah programında veriliyor Guus Hiddink ile kesin olarak anlaşıldığı. Hadi hayırsılı olsun. Performansı Avustralya yada Rusya gibi olsun. :)

alper dedi ki...

raşit çetiner o kadar başarılımıydı yav.hayret ettim doğrusu.demekki onun hakkında da ön yargım varmış.oğuz çetin yardımcı olacakmış yine ama benim onun konusunda neden se pek işe yaramadığı konusunda bir düşüncem var ama.hayırlı olsun.

tearkan dedi ki...

İki tane yardımcısı olacakmış sanırım sabahki haberde öyle diyordu. Diğer yardımcısı Hollandalı olacakmış. Oğuz biraz figüran kalacak sanki.

Unknown dedi ki...

yıLLardır destekLemediğim ve iLgiLenmediğim miLLi takımıma dönüyorum bu kararLa !

siyasetin, adamımcıLığın oLmadığı miLLi takım hepimizin miLLi takımıdır. tebrikLer federasyon.

En azindan playoff oynatti, maclari izleyenin "sanssizlik" diye niteleyecegi bir sekilde, deplasman golu kurali ile elendi.

Rusya da yari final oynadi, Turkiye de; dogru. Ama o turnuvada Turkiye'nin oynadigi oyuna bak, Rusya'nin oynadigi oyuna.

Rusya icin o performans yukselis idi. Bizim icin ise o performans dusus idi. Gecmisi de katmak lazim bir takimi degerlendirmek icin. Bugun Almanya'nin gruplara kalmasi basari degildir sonucta.

Hiddink'in yakin zamanda bir de Chelsea tecrubesi var bunun uzerine.

Tuncay artik Stoke'un yedek topcusu degil; ki Turkiyeli futbolcularin yurtdisina acilamama sebebi sadece yeteneksizlik de degil; bunun icinde "pazar yaratma" gibi bir fonksiyon da var ki Hiddink'in en cok faydali olabilecegi alan da budur bence.

Pamukk dedi ki...

oğuz çetinden daha iyi bir yardımcı seçilebilirdi. onun dışında güzel sevindim.

trabzonlu hocalar da milli takımlardan alındılar. fbliler geldiler.

her yerli hocalar, torpil yapıyolardı kişilik savaşıydı vs vs gördük. bakalım yabancı hocaya ne dicez bide bunu görelim.

Hamit Robben ve Ribery'nin yedegi konumuna dustu 4-4-2'ye gecilince. 81'de girip 87'de cikmis bir adam Tuncay, ama o olaydan sonra surekli forma sansi bulmaya basladi ki, onu da atlamak yanlis olur.

Fatih Terim'i kucumsemiyoruz; Fatih Terim'i benimsemiyoruz. Ikisi farkli seyler. Ben futbolcularin form durumuna bakmaksizin hep ayni adamlari takima cagiran; acikca taraf alan vs. bir teknik direktor istemiyorum. Sirf Turkiyeli oldugu icin birine duygusal iltimas gecmeyi de kabullenmiyorum.

Euro 2008'de grup performansimiz cok kotuydu. 15 dakika ile turu gectik. Hirvatistan macinda iyi uyuttuk. ALmanya macinda, 14 kisi kalmanin gazi ve motivasyonuyla (ki Terim'in en iyi yaptigi sey) canavar gibi oynadik, ama yenildik.

Altyapi durumunun degismesi icin Ersun Yanal geliyor oraya. Ben torpilden iltimastan uzak, hakikaten bilimsel olarak calisacak baska bir adam da dusunemiyorum su ortamda, yazida da belirttim.

Kalite olusan bir seydir, gokten zembille inmez. Hakan Sukur, Okan ve Emre Inter'e gidebilir miydi Galatasaray'in o Avrupa performansi olmasaydi? Peki kaliteleri Inter'de sure almaya yetti mi? Bu soru aciklar bence kalite=pazar iliskisini.

Pamukk dedi ki...

resmen açıklanmı. 2+2. 1ağustosta başlayacak.

hayırlı olsun.
beğenmediğim;oğuz çetin yardımcı.
engin ipekoğlu nun kaleci antrenörlü konusunda da bi fikrim yok.

barış dedi ki...

güney koreye oynattığı futbol da atlanmamalı bence, hele ki tuncay dan hamit den bi bok olmaz anlayışıyla yaklaşılıyorsa.

Pamukk dedi ki...

"metin tekini bekliyorum gözlerim kapalı"

yalancı yd

esperanza dedi ki...

Milli takim secimleri adaletli olsun, basimiz sikisinca 38 yasindaki alpay a , 42 yasindaki emre ye muhtac olmayalim yeter..

Sertug Ozgur dedi ki...

Federasyonu kutluyorum, alınabilecek en iyi teknik direktördü. Bir ara Löw ismi geçmişti, biraz hayal kırıklığına uğramıştım.

Capello ile birlikte dünyada en çok beğendiğim teknik direktörden biri.

Çalıştırdığı takımlara mutlaka birşeyler katan hocadır Hiddink, kariyerinin dışında sistemli ve benim gözüme hoş gelen futbol oynatmıştır. Gerekli yapılanmayı sağlayacağını ve adil bir şekilde formayı dağıtacağını düşünüyorum.Bu futbolcularla birşey olmaz tartışmaları dönmüş, merak etmeyin Hiddink böyle işler için biçilmiş kaftandır ve farklı tercihleri de olacaktır. Özlediğimiz sistemli, istikrarlı türk milli takım'ını kuracak kapasitede 1 numaralı teknik adamdır. Bu futbolcularla birşey olmaz geyiğini bırakıp, yeni bir atılıma ihtiyaç duymalıyız. Federasyon bu ihtiyacı gidermek için çözüm sundu. Yoksa seneler boyu futbolcularla birşey olmaz döngüsüne gireceğiz.

Ayrıca yine iş yaşına başına,aldığı paraya gelmiş gülüp geçiyorum.

Hiddink hakkında hiçbir şüphem yok. Ama tabi başarılar bir kişiye bağlı olmaz, türk milli takımına da 'sihirli dokunuşu' yapabilecek mi, neler getirecek şimdiden meraklanıyorum ve sabırsızlanıyorum.

Pamukk dedi ki...

fatih terim hiddinkin dtünü yesin

Pamukk dedi ki...

sahi kaç para alcakmış hiddink ?

Pamukk dedi ki...

senin kesin dna n filan incelenmeli theo.

4milyona iyi gelmiş ben 8 verirler diye bekliyordum.
adam gibi milli takım futbolu izliceim için de memnunum. hakedene milli formayı vereceğini düşündüğümden de mutluyum.

oğuz ve engin isminden memnun değilim onu zaten söylemiştim sanırım.

neyse ki tff yetkililerinin bu para ve yabancı-yerli hoca konusundaki polemiklere yem olmayıp, hiddinki yedirtmeyeceklerine inanıyorum. o kadar sığ olduklarını düşünmüyorum.

hayyam dedi ki...

Keske su Arshavin Spurs'ta oynasaydi da burada ahkam kesenlerin yuzlerini gorebilseydik.
Eyyy Hiddink karsitlari soyleyin bana siz Hiddink'in tirnagi bile olamazsiniz ve adami elstiriyorsunuz. Adamin gecen sene Chelsea de yaptiklarini gozunuz gormuyor mu? Arsenal'i duman etmesini unuttunuz mu? Arshavin Arsenal daydi da ne oldu? Hiddink'in takimi deplasmanda 4 tane salladi...
Hiddink'in basarisi yok suymus yok buymus. Muhalif olmak amaciyla yazi yazilmaz, eger muhalifsen donelerin saglam olacak. Yok arshavinsiz bi ahlt olmazmis. O Rusya degil mi Hollanda'yi duman etmisti ve hepimiz agzimiz acik izleyip ne top oynadilar a.k.un cocuklari diye soylenmedik mi? Avr. samp. ni Ingiltere'de yasadim ve butun maclari publarda ve yabanci arkadaslarla izledim, herkes Turkiye'nin yarattigi heycani ama Rusya'nin oynadigi futbolu konusuyordu.Is EPL de oynayan bir takimla ilgili blog da yaziyor olmak degil is objektif olup F.Terim'e gelince ceket ilikleyip tirnak olamamazken Hiddink icin yok soyle yok boyle diye konusmak.
Bu arada Hiddink'in Turkiye'ye para icin gelmedigini herkesin bilmesi gerek cunku bu rakamin ingiliz sterlin cinsinden aynisinda daha fazlasini su an Juve de teklif ediyor bu adama ve Abra bu rakamin cok ustunu teklif ettigi buralarda yaz basi cok yazilip cizildi. Capello Ingiltere'den £ 6 mio (yaklasik €7 mio) aliyor yillik ki bunun icine primler dahil degil.

Kalten dedi ki...

Bu da mi gol değil be kardeşim!!

Dünyada göze hoş gelen futbol oynatarak düzenli bir şekilde milli turnuva başarısı yakalayan teknik direktör pek yok. Capello-Lippi-Rehhagel gibilerinin savunmaya ağırlık vererek yaptıklarını Hiddink "oynatarak" yapıyor --daha da önemlisi, bunları Rusya-G. Kore-Avustralya gibi belirli bir futbol geçmişi/karakteri olmayan ülkelerle yapıyor. Bu üç ülkede toplasan-bölsen-çarpsan Arshavin ve Kewell dışında kimi biliyordunuz önceden? Arda çelimsiz ise Arshavin Drogba mıydı?

Bizde de öyle olacak bence. F. Terim'e kimse "çok kötü" demiyordu tabii ki; ama adam kayırması, sadece "inandığı" adamları yanına alması onun Milan'da sonunu getirdi (bkz. Ümit Davala transferi) ve Milli Takım'da da gideceği yere gidememesine yol açtı belki de (bkz. İbrahim Toraman'ı Milli Takım'a almayıp yerine sakat Emre Güngör ve Gökhan Zan'ı alması ve Almanya karşısına stoperde Mehmet Topal ile çıkıp Klose'den yediğimiz gol)..

Hiddink bir "format atma" dileğidir. Bu kadar genç nüfusa sahip olup da lisanslı futbolcu sayısının Almanya'daki lisanslı Türk futbolcu sayısının altında kalmasını engellemek için uzun vadeli bir planın ilk adımıdır belki de. Başarı ile sonuçlanmasa bile en azından takdir görmesi gerekir. Bir şeyi de topluca destekleyelim yahu, Hiddink'i getiren adamların niyetleri kötü değil, Oğuz bile FB'ye gelmiş-geçmiş düzgün karaktere sahip 2-3 adamdan birisidir belki, ödenen para da çapsız-kapasitesiz Paragones'ten çok yüksek değil, bunda hakikaten eleştirecek/beğenmyecek çok bir şey yok yahu :) Biz getirmesek Hiddink nereye gidecekti sizce? Juventus'tan, Milan'dan, Liverpool'dan aşağı bir yere mi gidecekti? Fatih Terim iyidir, güzeldir ama, Fatih Terim "Kara Efe" ise Hiddink "Petrus"tur --iyi bir rakı bir tek Türklere hitap ederken iyi bir şarap sizi dünya klasmanında farklı bir yere oturtur.

Hiddink'in milli takımda 10 sene kalmasına gerek yok, dolayısıyla 50 yaşında olmasına da gerek yok. Zaten bu başarılar ile 50 yaşında olsa bize gelmezdi, "dinamizm"e sahip olmayıp milli takım çalıştırmaktan daha doğal birşey de yok. 4 sene sonra belirli bir plan-program dahilinde saygınlığını oturtmuş bir Ersun Yanal'a bırakır, gider, Hakan Şükür de futbola geri dönmezse fiziki yapımızda daha uygun, yerden paslı/no şişirmece bir futbol sisteminde oynuyor oluruz.

İnşallah!

Sertug Ozgur dedi ki...

Thetheo

O zaman Yılmaz Vural'ı getirelim, nasıl olsa bu futbolcularla birşey olmaz paramız da bize kalır.

Ne arshavinmiş be, turnuva favorisi Hollanda'yı tek başına elemiş.

Bir de fatih terim- hiddink karşılaştırması yok mu. Hayır karşılaştırma yapacaksan oynattıkları futbola, disipline, sisteme göre karşılaştırma yap.

Senin karşılaştırma mantığına bir paralellik olsun. Bugün Milan'lı tanıdığım taraftarlar bile Terim'in ismini hatırlayamıyor,birkaçı a evet Fiorentina'da hücum futbolu oynatıyodu,iyidi diyolar. O zaman hiddink mi terim mi bir de sokaktaki avrupalı vatandaşa soralım hey allahım.

Pamukk dedi ki...

aylardır süren milli takım hocası muhabbetlerinde hep dediğim şuydu: Hiddink gelsin, bisistemimiz olsun( biçok kişi de aynen bunu söylüyordu). sonra kendi kendimize cevaplardık; yok abi gelmez -çok para vermek lazım-hem rusyada adam -rusya 2010a gidemesin belki gelir - ama adam chelseaye bile gitmiyo dünya paraya rağmen diye diye diye bugüne kadar geldik. ve sonunda geldi işte. emeği geçenlere tebrik ve teşekkürler.
kulüp takımı değil milli takım çalıştırmak istiyor adam ve türkiyeyi seçtiği için mutluyumç

cl barcaya elendiğinde kızmıştım mesela, barca 10 kişi kalınca 1 gol daha atamadı, drogbayı çıkardı fln diye. sakat olduğundan çıkardı dediler ama sonrasıı takip edemedim. orda hatalı bulurum kendisini.

ian dedi ki...

dünyanın en iyi teknik adamlarından biri geldi. 4 sene boyunca hiddink'in tecrübelerinden futbol yapımızın her alanında yararlanmamız lazım. maç maç analiz de yapılacaktır elbette de, geniş resme bakmak lazım benim fikrim, altyapı koordinasyonu en önemlisi. umarım ülke futbolu için hayırlı olur.

BJK4EVER dedi ki...

Dunyada en iyi teknik adamlarin top5'i yapilsa Hiddink kesin girer. Muthis bir teknik adam ve inanilmaz basarili. En onemli ozelligi guclu iken degil, underdog iken muthis mucadele eden, savunma yapan ve disiplinli oynayan takimlar yaratmasi. Sadece Rusya'da degil, bunu Avustralya, Guney Kore ve PSV'de de gosterdi.
Zaten bu transfer Hollanda'da bomba gibi patladi, herkes bir Juventus veya Liverpool macerasi bekliyordu aslinda....

Yorum Gönder

Ara