.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

29 Ocak 2010 Cuma

Soru Sormak

Bu çok önemli olmasına karşın çoğunlukla imtina ettiğimiz bir eylem. Çünkü hepimiz herşeyi biliyoruz. Hatta o konu hakkında hiçbir şey okumamışsak, daha da çok biliyoruz. Mesela güvendiğimiz gazeteci bir laf ediyor, bizi manipüle ediyor, iki dakika Google kullansak bulacağız ama, gerek yok, zaten bizim düşüncemize yakın bir şey demiş, o zaman kesin doğruyu söylüyordur. Bir siyasetçi bir şey demiş, o zaman kesin doğrudur, adam gibi adam zaten. (Bu lafın getirdiklerine hiç girmiyorum zaten.) Bir işadamı bir şey demiş, bir hukukçu, bunlar kesin otorite; söylediklerinde en temel mantık hatası olsa bile "Onlar kadar mı bileceksin?"
Bu bakış açısının tıkandığı iki nokta oluyor. Birincisi, iki otorite (mesela iki hukukçu) aynı konu hakkında farklı şeyler diyebilir. Bu durumda insan "sevdiğinden" taraf tutuyor. İkincisi de, dünyanın gelişiminin fikrisabitlikle ve de tartışmasız biat duygusuyla sağlanmayacağı. En basitinden, dünya hala düzdü böyle olsaydı.
Fazla dağıtmak istemiyorum konuyu, diyeceğim net. Birisi size bir şey söylüyorsa, lütfen, hemen üzerine atlamayın. Birazcık teknolojinin bilgiye ulaşılabilirliğinden yararlanın. Mesela biri "Kulübün borcu X lira" demişse, bunun sağlamasını başka birinden yapmayın; açın mali tablolar orada, bakın. "X de zamanında bunu bunu demişti" derlerse, gidin, Milliyet'in 50 yıllık arşivi açık, Google nerelere gidiyor, girin iki tane anahtar kelime, bakın.
Şu kongre öncesi, lütfen, ama lütfen, "Aksu zaten şeriatçıymış", "Demirören zaten tüpçü" deyip de sıyrılmayın içinden. Sorun, bu kulüp son 6 yılda nasıl yönetildi? Sorun, kulübün özkaynakları 45 milyondan nasıl -15 milyona indi? Sorun, kulübün finansal kötülüğünü düzeltecek hamleleri kim vaat ediyor? Sorun, şimdiye kadar vaat edilenlerin yüzde kaçı gerçekleşmiş? Sorun, kulübün borcunun hızlı artışının sebebi ne? Sorun, gelirlerin geleceği nasıl gözüküyor? Belki nefretiniz ve önyargılarınız sizi doğru karara yöneltebilir, ama siz gene de doğru soruları bir sorun.
Oyunuzu atmadan önce "Abi bunun hakkında bunu dediler diye bu oyu kullanıyorum, ama bir bakmadım lan doğru muydu acaba?" deyiverin. Bunu şu -umarım- sevdiğiniz kulübünüz için bir kez yapın. Başka da isteğim yok sizden.

1 Yorum:

Pamukk dedi ki...

kimse sesimizi duymayacak.
ben böyle çıkar dünyasının ta..
3gün beleş otel yemek yiyecek- 3 5 beleş maça satın bakalım Beşiktaşımızın geleceğini.

Yorum Gönder

Ara