.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

30 Aralık 2009 Çarşamba

Onyılın En Güzel On Derbi Golü

(Soru: Yüzyıl var da onyıl niye yok yahu Türkçe'de?)
Bu "bir yılı daha geride bırakırken" geyiklerine biz de ucundan kenarından bulaşmasak olmazdı. Mevzumuz futbol, ve hatta Beşiktaş olunca, böyle liste yapacağımız alanlar da kısıtlı oluyor tabii ki. O yüzden, düşündük taşındık, derbilerde attığımız en güzel gollerin listesini yapalım dedik. Aşağıdakiler benim kişisel tercihlerim ve sıralamam oldu; zaten 20 küsür yazar arasında konsensus sağlayana, oylama yapana kadar yeni yılı bırak, ligin ikinci yarısı başlar.
O zaman arka planda "Coşkun Sabah - Anılar" eşliğinde sizleri golleri hatırlamaya/izlemeye davet ediyorum. Anılar'ı bulamazsanız "İspanyola" dinlemeyin sakın.
(Bu arada gollerin link'ini veremediklerimi direkt koyuyorum, buraya da not düşeyim; LigTV'nin internet sitesinden aldım görüntüleri, oradan bedavaya son 8 yılın gollerini izleyebilirsiniz.)
10. 2001-2002 sezonu 9. hafta Galatasaray maçı: Bayram Bektaş.
Bu gol öyle görenin ağzını açık bıraktıran cinsten bir gol değil, fakat herhalde derbilerde son 10 yılda attığımız en organize gol. Ortasahanın orta sağında Nihat topu kontrol eder, Ergün'e üst üste iki çalım atar, pasını verdikten sonra kendini yerde bulur, hakem avantaja bırakır, İlhan duvar pasını yapar, soldan yaldıran Bayram'ın önüne bırakır ve Bayram da golü atar.
Bu tür gollerin benim için önemi hep ayrı olmuştur. Hızlı gelişen bir atak, hızlı ve doğru düşünen futbolcular, sistemin işlerliği. Bu bağlamda 10. sıraya Nobre'nin geçen sene, Serdar Özkan'ın iki sene önce Fenerbahçe'ye attığı golleri de koymak isterdim. Adam "atak yeni başlıyor" diye sandviçinden ısırık, kolasından yudum almak için kafasını eğip kaldırdığında gol olduğunu görecek, spiker saniyede 2 oktav ses atacak, öyle goller. Bu gol Sergen'in frikik golünü eledi son tahlilde, o derece yani.
9. 2002-2003 sezonu 16. hafta Galatasaray maçı: İbrahim Üzülmez
Bu gol niye güzel? Çünkü deli İbo attı, çünkü önce verkaça girdi, sonra bir çalım attı, sonra sağ ayağıyla köşeye bıraktı, sonra da suratındaki dehşet ifadesiyle sevinçten sevince koştu. Bu golün bir başka önemi de "Sergen attı şampiyonluk geldi"nin yolunu yapmış olması tabii.
8. 2007-2008 sezonu Süper Kupa Fenerbahçe maçı: Deivson Rogério da Silva
Böyle yazınca bir an sanki hiç ismini duymadığımız bir yabancı gibi geliyor kulağa, ama bu bildiğimiz Bobô, şaşırmayın. Mehmet Yozgatlı'nın adrese teslim ortası, Bobô'nun bomboş pozisyonda estetik gol atma fırsatını değerlendirmesi, 5 dakikadır "Fenerbahçe bık bık" diye ötenleri birden "Aboov" diye susturması. Güzel şeyler bunlar tabii. Kolay pozisyon, çok güzel sunum, ve zaten adı üstünde, vole.
7. 2007-2008 sezonu 7. hafta Galatasaray maçı: Rodrigo Tello
Maçı izleyen 10 Galatasaraylının 9'u "Alman disiplini" mevzusunu ve Lincoln'un kayınçosunu tartışırken geri kalan biri de Beşiktaşlıların "nasıl korner la bu?" serzenişine laf yetiştiriyordu Tello topu 90'a astığında. Nobre gene ortasahada top dağıtırken (ehue) Serdar'ın koşu yoluna pas atıyor, Serdar yetişip geri Tello'ya çıkartıyor, o da gelişine vuruyordu. Her ne kadar maçın devamında her 10 kişiden 10'u tartışmalı penaltı pozisyonunu konuşmaya başlayacak olsa da, ben bu maçı hep Tello'nun astığı top ile hatırlarım.
Not: Bu arada şu Youtube'a koyduğu videolara y...k kürek müzikler ekleyen herkese de buradan tekrar teessüflerimi iletiyorum.
6. 2002-2003 sezonu 28. hafta Fenerbahçe maçı: Sergen Yalçın
Nouma'nın "Türk örf ve adetleri"ne uymadığı için apar topar postalandığı maçta gelmişti Sergen'in ikinci golü. Cordoba uzun bir serbest vuruş kullanır, Ahmet Dursun topu ıska geçer ve dolayısıyla defans oyuncusuna feyk vermiş olur, seken top Sergen'in önünde kalır ve o da sağ köşeye doğru aşırtma bir vuruşla topu bırakır. Bunun devam filmi de çekildi biliyorsunuz: Stamford Bridge'de Beşiktaş'ın kanat sesleri.
Golden sonraki manzara da Sergen'i niye sevemediğimin göstergesi olarak yan not diye dursun. Herkesi kenara iterek bu saç özürlü arkadaşa sarılması golün sırasını 6.lığa düşürüyor, evet. Bir de golden sonra çalan o müzik.
5. 2004-2005 sezonu 28. hafta Fenerbahçe maçı: Koray Avcı
Bu maç ile ilgili ne yazılsa az, hangi gol seçilse yazık. Tümer'in zor pozisyonda "boy stepsi" çalımı atıp, hızla düzeltip vurduğu gol de güzel, Carew'in yükselip kafayı köşeye bırakışı da, İbrahim Akın'ın yolladığı da. Ama herhalde Pancu kalede biz 10 kişiyken, Carew'in "parmakla" gösterip yolladığı pas, sonrasında gelişen cılız atak, ve arkadan koşarak gelen Koray'ın "Finish Him!"i. O anın tüm Beşiktaşlılara yaşattığı tabir-i caizse orgazmik sevinci kelimelere dökmek mümkün değil. Yandaki resim ile anlatmaya çalıştım ben.
4. 2000-2001 sezonu 9. hafta Galatasaray maçı: Pascal Nouma
"Nouma, Nouma, Pascal Nouma/Nouma, Nouma, Pascal Nouma!" Ortaya uçarak gelip Taffarel'i kamyon çarpmışa döndürdüğü, sonra da hiçbir şey olmamış gibi kalkıp sevindiği gol. Bu golü ne zaman izlesem garip bir haz doluyor içim, böyle Ercan Saatçi olasım, Freudyen dil sürçmeleri yaşayasım geliyor. Öyle bir şey işte. Ne denir ki daha? (O çarpışmadan sonra ciddi sakatlık yaşamayan Taffarel'e de tekrar geçmiş olsun diyelim.)
3. 2009-2010 sezonu 13. hafta Fenerbahçe maçı: Michael Fink
Şimdi Fink iyi denk getirdi, harika vurdu, Fenerbahçe'ye karşı İnönü'de aldığımız mağlubiyetlerin önünü kesti vs. gibi sebeplerden zaten çok önemli ve güzel bir gol bu da; burada bir başka fenomene dikkat çekmek istiyorum ben. İbo gene pasa hareketlenir, gene topu kenara çekmek suretiyle çalım atar, ve gene sağ ayağını devreye sokar. Hafta sayısı da tutsa tam Alacakaranlık Kuşağı muhabbeti olacak, o derece.
Netçede muhteşem bir gol. Fink'in koltuğunu sağlamlaması açısından da önemli oldu diyebiliriz. Gerçi hala daha belirsizlik devam etmekte.
2. 2008-2009 sezonu 30. hafta Fenerbahçe maçı/16.hafta Galatasaray maçı: Filip Holosko
Bu gol, deplasmanda atılan gol gibi; iki gol sayılıyor (klişelere selam). İki golde de vuruş hemen hemen benzer nitelikte, ağdan çıkan "şlak" sesinin bünyede yarattığı haz tarifsiz. Bu iki gol arasında birinciliği Fenerbahçe'ye atılan alıyor tabii, zira orada inanılmaz bir depar, Yusuf'un fast motion'da çekilmiş bir hali var. Spikerin tabiriyle "yoktan var ediyor" pozisyonu. Ama bu golü listeye aldım diye Galatasaray maçındakini es geçmek de olmazdı, o yüzden onu da ekleştiriyorum aşağıya, hem resim olsun biraz daha post'ta.
1. 2005-2006 sezonu 6. hafta Fenerbahçe maçı: José Kléberson Pereira
Tamam, maçın sonu hüzündü de, şu golden sonra Ömer Üründül "Ooooooooooo"su çekmeyen var mıydı Allah aşkına? Herhalde Kleberson'un anılarımıza kazıdığı tek pozisyon budur. Ama çok fenaydı be. Hala daha arada açar, spikerin o coşkusuna tekrardan şahit olurum.
Muuuuuuuuuuuhteşeeeeem bir gooooool!
Yukarıda değinmediğimiz, son elemeye giren goller (bunu koymamışsın ayıp etmişsin demeyin diye diyorum): İbrahim Toraman'ın GS'ye attığı kafa golü, Sergen'in Fener'e attığı vole, Tümer'in malum maçta çaprazdan akıl dolu vuruşu, Ahmet Dursun'un kalenin dibindeki rövaşatası, Carew'in Fener'e attığı ilk gol, Tümer'in kupa finalinde Fener'e attığı goller. Ve evet, Tümer'i zırt pırt elememin tamamen kişisel sebepleri var.
Bitti. Yakın zamanda bir adet "Avrupa Kupaları golleri" düzenlemesi de gelir belki, ama biraz da diğer yazar arkadaşların taşın altına el sokmasını bekliyorum; arşivciyim diye bana yükleniyorlar hep. Cık cık.

41 Yorum:

belgarath dedi ki...

babo avrupa gollerine benim hatrıma orhan kaynak'ın legia varsova'ya deplasmanda attığı golü ekler misin 10. sıradan...
tabii son 10 yıl söz konusuysa, o zaman okansız'ın standart liege'ye attığı gol...

belgarath dedi ki...

gelelim derbi gollerine..
bir kere listede carew'in fener'e attığı golün olması şarttı. sırf golden önce o bel kırmasının hatrına. bir de ne yalan söliyeyim sizin taraftarı takıma itici güç anlamında hiç tutmam ama o gün mustafa doğan'a golü siz attırdınız. fazla bilet basıldığından mı takım kötü gittiğinden mi ne, taraftar oyuncularla birlikte atağa çıkıyordu.

ayrıca tüm sevgiler satılıkmış tümer'in 4-3'lük maçta attığı açılış golü de güzeldi.

bir de ilie ile pancu'nun olimpiyat'ta bize attıkları penaltı golleri :)

Onlara son paragrafta degindim zaten belgarath :)

Carew'in golu guzeldi ama, su 10. siradaki gol onemli benim icin dedigim gibi; yani organizasyon var. Derbilerde yok oyle organize golumuz, az.

Tumer'in cogu golu guzel zaten de almam ben o adami listeye. Net. (su net lafi da jessie'den gecti hepimizin agzina heh)

belgarath dedi ki...

abi o 11 numaralı bayram'ın gol attığı derbicikte aslında emre aşık'ın kendi kalesine attığı gol de baya organizeydi.
ilhan rüzgarın oğlu holosko gibi delmişti sağdan, ve bir allahın kulu da tribünde golden ötürü emre'ye kızmamıştı. onu geçse, arkadaki atacaktı...

seviyorum böyle nostaljileri. sık sık yapın lütfen. ben hala gece yatarken kral hakan şükür'ün 2003-04 sezonunda attığı golleri sayıyorum. bir nevi cimnastik. cimnastik size yabancı değil diye lafımı sokayım :)

Emre super vurduydu ona ya. Boyle Karate Kid havasinda. Estetik goldu aslinda hakikaten.

scugnizzi dedi ki...

bence top 10'da hem koray'ın hem de ibrahim akın'ın attığı goller yer almalıydı. iki gol de mucizeydi...

Iyi de birader bu saatte ayakta kalip yorum yapanlarin neden birisi GS'li ve diger FB'li? Alacakaranlik Kusagi'na girdik, bismillah..

scugnizzi dedi ki...

hedefimiz blogu uzun vadede ele geçirmek. :)

Belli zaten. Sozlukte de Fenerlinin biri "Bolunun abi, hic iyi degilsiniz, 1-2 adam cikar en fazla" falan yazmis :)

scugnizzi dedi ki...

yok o galatasaraylı. daha doğrusu anti-fenerbahçeli. troll de olabilir bilemiyorum.

Evet oyleymis. Ikisi de ayni sey :)

Ya bir de owencan var esas, yazik cocuk paraliyor kendini selebriti olayim diye, cok uzuluyorum.

O degil de chat'e dondu la bu. sikugnizzi emesene gel. (bu cumleyi uyku sersemi okuyup da yuregine insin diye yazdim)

scugnizzi dedi ki...

gs'li olmakla anti-fb'li olmak arasındaki fark şu bence (tabii bütün takımlar için de geçerli). galatasaraylı biri galatasarayla ilgili konuşur doğal olarak. ama anti-fenerbahçeli galatasaray'dan bahsetmek yerine bütün gün fenerbahçe'yle uğraşır. :)

2. kısma gelince, tamam ekliyorum. :) ama nasıl hehehehe

Ya nostalji iyi de sonrasi kotu. Bak simdi Kjaer aklima geldi, herif cikmiyor. Her golden sonra bagirirdi bir de herif onundeki defansa. Tey Allaam.

cesc dedi ki...

Tümer'i kişisel sebeplerden elemesek çoğumuzun listesine en fazla golü o verir.

Ah ulan Tümer! Seni böyle mi hatırlayacaktık?
Hem nostaljik hem arabesk tavırlar içine soktu beni bu post

Tumer'i oyle ya da boyle hatirlamayi birak, hatirlamiyorum bile. Adami ne kadar severdim halbuki, konustukca "Vay be iki lafi bir araya getiren futbolcumuz var" diye sevinirdim. Hatta yolculuklarda millet laga luga yaparken bu kitap okurmus; onu okumustum bir yerde.

N'oldu simdi? Bir Ilhan Irem Vardi kosesine cikacak hale geldi eleman 3 senede. Peh.

esperanza dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
esperanza dedi ki...

Ibrahim Akin in attigi gol ilk 5 e girecek guzellikte. Golden once Tuncay in akrabotik hareketleri de gorulmeye deger

Kleberson'un golü youtube'da izlenmeli, goldeki ses iyice dinlenmeli. İş yerinde yapmış olduğumuz sert tartışmalar neticesinde youtube'da, o golde tribünden çıkan "gooooooarghlll" şeklindeki "gol" sesinin üstüne bir başka gol sevinci sesi görülemeyeceğine karar verdik. Nasıl bir böğrüştür o. Ve akabinde nasıl bir döt oluştur hehe..

Ulan gol ne güzel bir şey hakikaten. Sonra futbolu niye seviyoruz oluyor, lan gol gibi birşey varken kim sevmez?

Deniz dedi ki...

Geçen seneki finalde bobo'nun attığı kendisinin birinci takımının ikinci golü de güzel. Uzaktan şöle.

alper dedi ki...

o zamanki adıyla Atatürk kupasında oynadığımız gs maçında noumanın topukla attığı gol nedne yok listede.çoluk çocukla çıkıp madara etmiştik o maç onları.toschakkın maçıydı o maç.

benim için en önemli gol noumanın taffereli sakatlayıp attığı kafa golüdür.o golden sonra taffarelin futbol hayatı bitmiştir.güzel goldu.içimdeki hislerle gavura vurur gibi atlamıştı topa ve taffarele çünkü.

gs ye atılan goller benim gözümde ayrı bir yere sahiptir zaten ama koray avcının golüde güzeldi o 3-4 lük maçtaki.güzelden ziyada anlamlıydı.

bana bu fırsatı verdiği blog yönetimine sonsuz teşekkürlerimi sunar bu vesileyle hayalimdeki golüde anlatmak isterim kısaca.
sağdan-doldan nerden gelirse gelsin hangi beşiktaşlı topçu vurursa vursun top leo-franconun ağzından girip dötünden çıksın çizgiyi öyle geçsin.

@alper

Ben o golu Amokachi atti diye hatirliyordum yahu. Simdi jeton dustu onunki Fenere idi, baska bir goldu o. Haklisin, guzel goldur o, tamamen unutkanlik.

plasmodium dedi ki...

Bu gollere 3-4lük maçtaki tümer metinin golü de eklenmeliydi.Seçim yapılırken karakter analizine takıldıysa kabul ama o topu durduruşu,deniz barışın üzerinden aşırması ve vuruşu muhteşem bir goldü.

b.b.king dedi ki...

10 seneyi geçtimi net hatırlamıyorum ama mehmet gs ye röveşatası var bi de

threepoint dedi ki...

hocam şifonun röveşatası toschaklı ilk sezon, ligi 6. kapatmıştık ama türkiye kupasını almıştık. 97-98. hatta lig tvdeki21 belgeselinde dün o golü 1. seçtiler.

tearkan dedi ki...

Cumhurbaşkanlığı Kupası maçında olması lazım Şifo.nun attığı golün. Maç Ankara.dan İstanbul.a alınmıştı hatta yanlış hatırlamıyosam. Güzeldi 2-1 almıştık o maçı hatta. Bence de Atatürk Kupasındaki Pascal.ın topukla tıkıladığı gol de kesinlikle olmalıydı listede.

Ayrıca olimpiyatta İlie ve Pancu.nun attığı penaltı golleri de ayrı bi parantezde yer alsaydı keşke. Bunlara ofsayt, hakem desteği; özetle haksız attığımız goller daha bi hoşuma gidiyo benim. (gerçi sadece bunlara değil fener.e de)

b.b.king dedi ki...

zaman ne çabuk geçiyor yahu :)şu seçkiyi 20 yıla yaysaydık da benim de ekliyeceğim bi kaç gol olsaydı zira akılda kalan bütün gollerden yazıda veya yorumlarda bahsedilmiş.20 olsaydı stadta seyrettiğim ilk fb maçında ferdinand ın şumi ye attğı aşşağılayıcı kibar feyzo nun yine şumi ye dönerek voleyle attığı onur kırıcı gollerden dem vuraydık...10 sene içinde ise favorim pascal ın gs ye attığı goldür..futbol erkek oyunudur dedirten gol...

Unknown dedi ki...

holoskonun özellikle gs ye attığı golde duyulan şlak sesi 1 numara bence :D

Gürcan Ulusoy dedi ki...

holoskonun o golünde galatasaraylı arkadaşların yanında kale arkasındaydım. sevinmek çok mümkün olmasa da güzeldi...

Unknown dedi ki...

Gerçektende Tello ve Holosko'nun sami yende attığı goller(harika goller)cüneyt çakır ve selçuk dereli'den ötürü güme gitti hep..İnsanın golleri izleyince bile ,üzerinden zaman geçmiş olmasına rağmen sinirleri bozuluyor..Hele ki Tello'nun golü attığı sezon gsnin göz göre göre şampiyon yapılması falan çok sinir bozucu..

BJK4EVER dedi ki...

Debi diye saymadiniz galiba ama Delgado'nun Trabzona frikikten 90'a taktigi top bence en guzeli. Birde gecen seneki FB macindaki Holosko'nun orta alanda alip caktigi golu unutmussun galiba. Anlam acisindan kesinlike Koray'inki, guzellik acisindan da Fink/Holosko (FB maci) ve Kleberson esit.

@BJK4EVER

Abi o gol ikinci sirada :)

Trabzon'u derbiden saymiyorum, cunku Istanbul nire Trabzon bire.

@plasmodium

O golu zaten anlattim, ama listeye sokmadim. Tumer abi, bana ne. En buyuk hayal kirikligim oldu o adam benim Besiktas tarihi boyunca.

Ze1903 dedi ki...

Tümer listeye girmekten men edilmemiş olsaydı listede en az 2 golü olurdu.Bende çok severdim kendisini ve benimde en büyük hayal kırıklıklarımdan biridir.Bu adamın Beşiktaş adına çok güzel goleri var..Avrupada atılan güzel goller için parmaya attığı gol gelir aklıma,ligde samsuna(yanılmıyorsam) sıfıra yakın noktadan sol ayağının dışıyla attığı bir gol vardı...sinirlendim yine şerefsiz tümer

ian dedi ki...

2008-2009 türkiye kupası finalinde fener takımına atılan holosko-bobo ortak yapımı gol de güzeldi bayaa.

threepoint dedi ki...

@tearkan

şifonun röveşatası kesin olarak Türkiye Kupası.

@shelbyl

top 10 gol avrupa kupası benim olsun.

esperanza dedi ki...

Sifo nun tafarele kafayla attigi gol de enterasandi, o da eklenebilir.

johnwayne dedi ki...

sergenin golü sonrası yedek kulübesinde sevinen gözlüklü amca aynı sir alex ferguson len.

@johnwayne
o gozluklu amca yillarin eskitemedigi, efsane kaleci antrenoru, cordobayi efsanelestiren romen DATCU'dan baskasi degil...

pseudotimes dedi ki...

Kleberson ve Koray'ın gollerinin yeri ayrı.

ronaldonun japonya bayraginida unutmamak gerek tabii..

@esperanza

Evet o gol de enteresandi hakikaten. Sifo Mehmet'in kafa golu atmasi bende hep sok etkisi yaratmistir zaten. Ama o golde Taffarel'in essek gibi hatasi var, o biraz goturuyor guzelliginden.

esperanza dedi ki...

@shelbyl

evet tekrar izledim Taffarel yapilmayacak isler yapti orda. Ancak asil mevzu Sifo nun kafayla atmis olmasi. Gokhan Zan fb veya gs ye rovaseta golu atmis olsa rakibin kaleci veya defans hatalariyla cok ilgilenmezdik mesela. Onun gibi birsey

Yorum Gönder

Ara