.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

3 Kasım 2009 Salı

Sihir

Futbol iki oyuncunun bireysel olarak mukayese edilip tercih edildiği bir oyun değil. Mustafa Denizli'nin de Bobo/Nobre tercihinde oyuncuların salt bireysel kapasitelerini düşündüğünü iddia edemeyiz. Bir futbolcunun oynayıp oynamamasında rakip, psikolojik faktörler, diğer oyuncuların seçimi, oyun planı, oyun stratejisi önemli yer tutar. O oynasın, bu oynasın derken o oyuncuların etrafında kimlerin oynayacağını, oyun stratejisini de ifade etmezsek boşa konuşmuş oluruz. Beni bilen bilir. Oyuncu kapasitesi açısından Bobo / Nobre mukayesesinde tercihim açıktır. Lakin bu yukarıda saymış olduğum sebeplerle yetersiz bir yorumdur. Burada önemli olan takımın hangi stratejiyle ve hangi oyuncularla sahada bulunacağıdır. Sezon başından beri gördüğümüz kadarıyla Beşiktaş artık büyük düşünen bir takım değil. Kendi kapasitesi teknik heyet tarafından farkedildi ve son derece "haddini bilen" bir takım haline geldik. Belki bunu bir geçiş süreci olarak ta yorumlayabiliriz. Tabii geçiş emarelerini de görmek kaydıyla. Öyle bir gelişim yok. Nobre hücum eden takımlar için bence Türkiye'nin 1 numaralı forveti. Bunun tartışılmaya açılmasını da anlamlı bulmuyorum. Fenerbahçe kariyeri oyuncu kapasitesini ortaya koyuyor zaten. Bu özelliğiyle Nobre'yi irdelemek anlamsız. Her Alex eleştirisinde Allah'ın emri gibi "İstatistik" kağıdını önümüze koyanlar getirsin bir de Nobre'ninkini koysunlar. Nobre gol atamıyorsa bu Nobre'nin değil Nobre'nin arkasında oynayanların yetersizliğidir. Ancak fiziki durum, psikolojik şartlar futbolun çok önemli parçaları. Nobre sezon başından beri, hatta geçtiğimiz sezon başından beri sakatlıklarla uğraşıyor. Esas kozu fiziksel üstünlüğü olan bir oyuncunun bu tip sakatlıklardan nasıl etkileneceği çok açık. Yukarıda dediğim gibi, bir de oyun planı var elbette. Beşiktaş'ta Nobre'nin etkin olabilmesi için bulunması gereken hiç bir futbol anlayışı mevcut değil. Tempo düşük, önde basmıyorsun, rakibi abluka altına almıyorsun, kanatları efektif kullanmıyorsun. Bu şartlarda Nobre'nin en önemli özelliklerini hiç kullanmıyorsun. Fenerbahçe'de kaleciye de basan Nobre'nin top rakibe geçtiğinde orta sahaya doğru yürümesini hangi futbol değeriyle açıklayabilirsiniz? İşte siz oyun planınızı böyle kurarsanız Nobre de doğal olarak kadronuzun "gereksiz" elemanı oluverir. Beşiktaş önde basmayacak, oyunu önde oynamayacak, rakibi içeride-dışarıda bozmayacak bir takım gibi oynayacaksa hiç şüphesiz "Bobo" oynamalı. Zira Bobo'nun "sihir" üretme gücü Nobre'den daha önde. Olur olmadık yerde, bilinçli veya bilinçsiz bir vuruş yapar, top üç kişiye çarpar ve gol olur. Biri şut çeker Bobo'ya çarpar gol olur. Eğer gol üretiminizi "sihir" üzerine kuruyorsanız bu akşam Bobo oynamalı. Maçın ilerleyen bölümlerinde de eğer rakibi rahatsız etme ihtiyacı varsa Nobre girmeli. ve bugün ben inanıyorum ki o sihri Bobo yaratacak...

15 Yorum:

son cümleye "amin".

addN0NE dedi ki...

resim bobo'yu temsilen mi kondu :)

Batuhan hala iyileşmedi mi ya
bana kalsa bobo ve nobra'nin keyfi olacak da oynaycaklar diye beklemem koyarım batuhan'ı.en kötü hali nobre ve bobo'nun şuanki performasından kötü olamaz bence.

Jokond dedi ki...

jessie bu akşam inşallah çocuğu koyarız temennisiyle o resmi koymuş olabilir.

Orta saha oyuncularımız etkili pas yapabilen isimler olmadığı için, kaos futbolu dışında oyunu rakip sahaya yıkamıyoruz. Bu da maalesef Nobre'nin asıl olması gereken yerde değil de, top almak için orta sahalarda gezmesine neden oluyor. Top sürme, adam geçme gibi becerileri de olmadığı için etkisiz kalıyor. Bu şekilde oynayan bir takımı ancak Wagner Love tarzında bir adam paklar.

Bu arada 3 büyükler içinde kaleciye en çok geri pas veren takım olabiliriz. Keşke bir şekilde araştırma şansım olsa.

addN0NE dedi ki...

@Jokond

Yok Jessie'nin bobo ile ilgili bir yakıştırması vardı, herhalde bugün doğursun artık temennisiyle koymuş olabilir resmi :)

Senin dediğin gibi olsa ona da itirazım yok tabii. Hayra yoralım hayır olsun. tü tü tüüü. Nazar değmesin bobomuza. Bugün 2 golü var kesin.


http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=rogerio+da+silva+bobo'nun+hamile+olmas%C4%B1

Bobonun durumuna bir türlü anlam veremiyorum..En basitinden, iyi niyetlimi kötü niyetlimi onu bile anlayamıyorum. Kötü niyetten kastım maç eksiğim olmasın, idmanları takip edeyim, paramı alayım ve sonrasında transfer sezonu açılıncada basıp gideyim mantığı?

Sezon başlamadan hatta ve hatta başladıktan sonra bile ismi sürekli transfer spekülasyonlarında kullanıldı. Kendisi için en yüksek ihtimalli seçenekler ise Yunanistan ve Rusya idi. Bir ara Fransız klüplerindende bahsedildi fakat sizinde bildiginiz üzere hiç birisi gerçekleşmedi.

Şimdi kendimi Bobonun yerine koyuyorum. Uzun süredir oynadığım, malzemecisinden tut,ahçısına kadar tanıdığım bir camiada iyi bir ücret karşılığı oynuyorum, zamanında güzel maçlar çıkardım, milli takıma davet edildim, oynadığım zaman taraftar sonuna kadar arkamda oldu...Birde kendi isteklerim var, mesela şampiyonlar liginde oynamak.Şampiyonlar liginde oynayan bir sürü topçu var. Önemli olan kendimi gösterebilmem. E zaten beni isteyen takımların hiç birisi şampiyonlar liginde mücadele edemiyecek çapta takımlar? Birde şimdi oraya git, alış, forma şansı bul...Sonra diyelimki o takım şampiyonlar liginde oynuyor, e benim arkamdaki oyuncu beni henüz tanımadığı için benim nereye koşacağımı ve nezaman ne yapacağımı bilemeyecek.Burada, uzun süredir bulunduğum takımda herkesi tanıyor ve herkeste beni tanıyorken, başarılı olma ihtimalim bariz bir şekilde daha yüksekken neden öbür senaryoyu tercih edeyim???

Resmen sıkıntı yaşıyorum bu Bobo ile alakalı. Bir türlü çekemiyorum adamın röntgenini.

Ya kendisi dışında gelişen olaylar var(yönetim-t.direktör-eşi vs vs), yada sadece bizimde bazılarımız gibi işe giderken "lanet" ederek gidiyor.

Halbuki bilse şu anda elinde bulundurduğu şeyin kıymetini, oynasa aslanlar gibi, bi hakeme itiraz etse, bi rakip futbolcuyla münakaşa etse, biraz kanlansa birazda canlansa...

Abicim iyi guzelde nobrenin bombos kale onunden kacirdigi kac tane gol var bu sene.. Onlardami arkadakilerin yetersizligi? Tamam fenerdeyken iyiydi, am fenerdeyken altipas icinden golleri atiyordu, burada oda yok... Gorusune saygi duyarim ama istatistik dersen eger boboda besiktasta gelmis gecmis en cok gol atan yabanci derim..

Aksama ister nobre atsin isterse tac cuzgisinden denizli, su maci alalim o ayri mevzu ama bende boboyu nobreye her seferinde tercih ederim.

Nobre'nin fenerdeki istatistiğiyle beşiktaştakini karşılaştırırken 2, milyon oyroyu da artılayın.

türkiye'ye 25 yaşında falan gelmiş, parası pulu fazla olmayan marcio nobre ile artık türk vatandaşı olmuş, beygir gibi koşmak dışında bir şey yapmadığı halde her seferinde maaşını artıran mert nobre'yi karşılaştıralım pls.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

2 milyon euro fazla alıyor diye daha kötü oyuncu olmaz bir oyuncu.

o işin ekonomik kısmı. ayrıca ben 8 saat sonraki maçla ilgili bir şey dedim. beşiktaş tabata'ya 8 milyon euro verdiği için kaybetmeyecek akşam.

benim bir şey karşılaştırdığım yok. bugünün özelinde bobo oynamalı ve bobo'nun etkili olabileceğine inanıyorum dedim.

beşiktaş bu tarz futbol oynayacaksa hep bobo oynamalı.

beşiktaş bu tarz futbol oy-na-ma-ma-lı.

net.

open your mind dedi ki...

bobo ile nobre'yi kıyaslamak bobo'ya hakaret etmektir

jtr dedi ki...

Jessie bu akşam Bobo atar diyerekten,maçtan sonu oluşması muhtemel "OOOO Bobo nasıl koydu Jessie amaa,muhahaaahaa" tarzı yorumlara karşı önlemini aldı.
Nobre atarsa zaten arkasına yaslanıp bir keyif sigarası yakacak.Yani kazan-kazan durumu....

Gürcan Ulusoy dedi ki...

bobo-tello benim bırakın sempati duymayı, antipati duyduğum sporcular. takımımın iyiliği ve ruh sağlığım için böyle numaralara başvurabiliyorum evet.

baros'a antipati duyduğumuzda niye acayip karşılanmıyorsa bu çocuklar için de geçerli olmalı aynı şey.

İnşallah bu akşam bir hayırlı olsun a gideriz Bobo'ya. Yeter artık verilen suni sancılar..

JeromeRothen dedi ki...

boboda telloda verebileceklerinin çok altında performans veren samimi olarak kendilerini beşiktaşa adamayan futbolcular.hatırlayın geçen sezon tellonun ertuğrul sağlam döneminde oynadığı futbolu.ayakta duramayan adam bir haftada denizlinin takımın başına gelmesiyle uçmaya başlamıştı.keza aynı şekilde bobonunda yıllardır sezona hep formsuz hep ağır ve kilolu başladığını hatırlarız.sezon bitmeye yaklaşırken boboda fiziksel açıdan kendini toparlar ve attığı gollerle herkesin kafasında büyük golcü imajı yaratır.fiziken iyi durumda olan bobonun her şeyi birazcık yapabilen bir forvet olması onu tercih edilir kılsada bu durum tam tersi olunca bobo hiç çekilmez bir adam haline geliyor.nobre ise tam tersi.her zaman en fazlasını vermeye hazır.eforun en yükseğini harcıyor.ernstin bu kadar sevildiği bir ortamda nobre hak ettiği değeri bir türlü görememiştir bu taraftardan.

akşamki maç için ise bobo tercihi daha makul.bu gün kendi yarı sahasında oyunu kabul eden bir görüntü içerisinde olacağız büyük ihtimal.ernst-fink-ekrem orta sahası bekleniyor.bu durumda hızlı ataklarda yakalayacağımız 2-3 pozisyon bizim kaderimizi tayin edecek.o vuruşlarıda bobonun daha iyi yapacağı ortada.bu akşam boboya güvenmek zorundayız.inönüde galatasaraya fenere liverpoola marsilyaya trabzona izmirde 2 kere fenere nasıl attıysa ve bizi sevindirdiyse bu akşamta öyle atabilir.

Yorum Gönder

Ara