.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

13 Kasım 2009 Cuma

metin tokat

beşiktaş, 26 ocak 1997'de vanspor ile oynuyor. doğu anadolu'nun dudak çatlatan soğuğunda beşiktaş, şampiyonluk mücadelesinde sadece rakiple değil hava şartları ile de boğuşuyor. ama kimse, bu şartlara hakemin de ekleneceğini önceden tahmin etmemiştir. çok rezil bir pazar günüydü hatırlıyorum, artık maçın son dakikalarına girilmiş. ceza sahası yayının üzerinden beşiktaş bir serbest vuruş kazanıyor. futbolcular penaltı noktasının tam da önüne baraj kurmuşlar. sergen yalçın topun başına geçiyor, şık bir plaseyle yine her zamanki gibi doksan tabir edilen yeri görmek üzere. o esnada barajda bulunan vansporlu futbolculardan biri barajı geçmek üzere havada salınan topa beş parmağının beşiyle tokadı basıyor. kale arkası kamerasından çok net görülüyor, maçın hakemi metin tokat iki gözüyle, kafasıyla vansporlu futbolcunun topa şaplak atan eline bakıyor. isyanlar, itirazlar hiçbir şeyi değiştirmiyor ve metin tokat o karşılaşmadan sonra hakemlik mesleğini gururla icra etmeye devam ediyor... şimdi milliyette hakem uzmanı kisvesi altında yazılar yazıyor hazretleri. ve ne zaman onun köşesini görsem gözümün önüne vanspor maçı geliyor. gözünün önündekini göremeyen, hakemliğinin son beş yılında koşamadığı için yorgunluktan pozisyonları yakından takip edemeyen, faal hakemlik döneminde seminerde selefi erman toroğlu'na ve ahmet çakar'a alkışlı tempolu küfür ettiren, her fırsatta tv yorumculuğuna, gazeteciliğe geçen meslektaşlarını tenkit eden bir adam şimdi çıkmış bana futbol dersi vermeye kalkıyor. gösterilmesi gereken sarı kartları yazıyor, verilmeyen penaltıları eleştiriyor. sanki kendisi mükemmel bir hakemdi. sanki kendisini omuzlarda taşıdık, hakemliği bıraktığını duyunca 40 gün 40 gece ülkede milli yas ilan ettik. bu nasıl bir egodur, nasıl bir doyumsuzluktur? neden bu ülkede işini iyi yapamayan, ele aldığı hadisenin hakkını veremeyen adamlar böyle fütursuzca ödüllendirilir? neden gazetelerin köşe başlarında taç giydirilir bu adamlara? hakemlik hayatı boyunca sürekli manipüle edilmiş bir camiada baş aktör olmuş bir adam, hangi cesaretle hakemlikte ekip olmaktan bahsetmeye cüret gösterebilir anlamak mümkün değil... o gün sergen yalçın vurdu meşin yuvarlağa, vansporlu futbolcu şaplağı indiriverdi. metin tokat görmedi, beşiktaş şampiyonluktan oldu. ne gariptir, beşiktaş mağduriyetiyle ortada kaldı ve metin tokat köşesinden millete sallamaya, sille atmaya huzur ve keyif içinde devam ediyor... (23 ekim 2007)

13 Yorum:

tathar dedi ki...

jokondcum her pazar kendisi ile anıttepede koşuyorum istersen bir çelme atabilirim...

sozcelyk dedi ki...

ligin en skandal hakem kararları listesinde 3 numaradaydı bu sanırım. vansporlu andavul da sikko sikko konuşuyodu hakem öyle değerlendirmiş karara saygı duymak lazım filan diye.


metin tokat halen milliyette tartışmalı kararları yazmaya devam ediyor beşiktaşın pozisyonları hakkında neler yazdığını tahmin etmek için kahin olmaya da gerek yok , beşiktaş yaparsa faul sarı kart, kırmızı kart, penaltı eğer bizim aleyhimize bir karar çıkmışsa HAKEM İNSİYATİFİ

mrt309 dedi ki...

Feci bir hakem hatası mı? Evet, fazlasıyla.

Şampiyonluğa mı maloldu? Bence hayır. Bu maçın oynandığı hafta Beşiktaş 4. sırada lider Galatasarayla arasında 7 puan fark var. Galatasaray aynı hafta 3. Trabzonspor ile deplasmanda 0-0 berabere kalıyor. Beşiktaş'ın hakkı olan gol verilse puan farkı 5'e düşüyor, Beşiktaş'ın sıralamadaki yeri değişmiyor. Hakan Şükür'ün 38 golle rekor kırdığı sezonda Galatasaray 2. Beşiktaş'ın 8 puan önünde şampiyon oluyor.

Böyle büyük hakem hatalarına olan tepkileri anlayabiliyorum ama en güzeli unutmak. Onlarca hata oluyor ligimizde. Hakemlere kin beslemektense "daha iyi nasıl hakem yetiştiririz" konusunu tartışmak daha yararlı olur.

Ülkemizde hakemlerin görevlerini sağlıklı olarak yerine getirebilmeleri için gerekli ortam yok. Bu nedenle ben hakem hatalarında hakemlerden önce sisteme kızıyorum.

mustafa dedi ki...

http://www.medyaspor.com/v02/Videos.aspx?CategoryID=8&VideoCategory=21&id=797&Page=0

okka dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
adophis dedi ki...

benim hatirladigim yedigimiz en kral kaziklari o sene yedik, mrt309 dogru soylemis gs 8 puan farkla sampiyon oldu ama o sene bi kocaeli bjk maci vardi alenen bjk bicildi, bjk - gs macinda sagolsun ahmet cakar hocamiz amokachi ye faul yapildigi pozisyonda amokachi ye kirmizi kart verdi bi de son 5 dk da oyle guzel bi penalti caldi ki hakan sukur boyle penalti atmamistir omrunde heralde, daha da bitmedi ayni sezon bjk-gs macindan 1 hafta sonra gs-istanbulspor maci da belki turk futbol tarihinin gordugu en uzatilmis maca sahne oldu 8-11 dk civarinda mac uzadi, yillardir unutamadigim arif in penaltisi vardi havada ters takla atarken hakeme baktigi, sanirsam hakem de erol ersoy du, hakan sukurun attigi gollerin yarisi penalti idi o sene, o yil ahmet cakari, mehmet agar i (ne alakaysa), mesut yilmaz i, metin tokat i, van gobel i, hayrettin i bellegime kazidi. hicbir bjk linin unuttugunu sanmiyorum o seneyi, ve iste ben o sene bjk ye asik oldum ...

Adsız dedi ki...

metin tokat çok kötü bir hakemdi zaten. başka maçlarını da hatırlıyorum çok kötü yönettiği. bizi de hiç sevmezdi biz de onu sevmiyoruz tabii ki.

ama bu durum halen geçerli. özgüç türkalp diye bir arkadaş var halen cayır cayır hakemlik yapıyor. anelkalı konya maçının hakemi.

iyisini de yaşatmıyoruz. ali aydın'ı nasıl bitirdik, serdar tatlı'yı?

şu anki favorim deniz çoban. inşallah bozmaz kendini, gördüğünü çalıyor.

şu anki eyyamcılar listemin başında penaltı mucidi, sedye refakatçisi bünyamin gezer var. yunus yıldırım ve 'ketum efendi' lakabıyla andığım cüneyt çakır da bu konudaki diğer favorilerim.

@damacana

normalde hakemler hakkında şikayet etmekten de, edilmesinden de çok hazzetmem. ancak deniz çoban bence cüneyt çakır'dan sonra bu ligin en kötü hakemi. sebebi pozisyonları falan görmemesi değil, hiçbir standardının olmaması, 10 dakika önce sarı kart pozisyonun aynısına 10 dakika sonra hiçbir şey vermemesi. şiddetle geçen sene inönü'de bursaspor'la berabere kaldığımız maçı izlemeni öneriyorum mesela. hangi pozisyona saı kart vermiş, daha sonra hangilerine vermemiş.

o sezon benim de çıldırdığım sezonlardan biridir. ancak tipik beşiktaşlı arabeskliğiyle benim de takımıma daha çok aşık olduğum sezondur ayrıca. maalesef bu mazohizm hepimizi arabesk yapıyor.

Bahsedilen pozisyonu Metin Tokat'ın kötü bir hakem olması ile açıklayamayız. Ortada 'kötü hakem'likten çok daha fazlası var. Neler var da, sadece utanma arlanma yok.

marco dedi ki...

yamulmuyorsam aykut'tu o smaçör'ün adı. zaten sonraki sezon eczacıbaşı voleybol takımına transfer oldu!

mrt309 arkadaşımıza da maalesef katılamayacağım. ama işte sezon sonunda fark sekizdi, onaltıydı demek pke doğru değil zannımca. zira sorun da orda zaten. yani bu sekizler onaltılar kademe kademe ömer üründül'ün yardımlaşmalı alan daraltan ama puan farkını genişleten savunması gibi oluştu(ruldu)! dağıtın işte 2si metin tokatın dördü ahmet çakar'ın ikisi de vahap beyaz'ın. istanbul maçının hakemi beyaz'dı! sevgili adophis.

sonuçta dert yanmanın gereği ve faydası yok.. lakin yine de bazı gerçeklerin de bilinmesi gerekir. hani kendi çapımızda tarihe ışık tutma babında.
şu bir gerçek beşiktaşın da anadolu takımlarına karşı kayırıldığı çok olmuştur doğru.
lakin dört büyükler arasında şampiyonluğa malolan ayrımcılık,kuraldışılık,teşvik,şaibe ,hata,eyyam artık adına ne denirse beşiktaşın aleyhine olmuştur hep. bu da unutulmaması gereken başka bir gerçek.

şimdi malatyadan girip,denizliden çıkmak, samsundan basıp istanbul boğpalarından çıkılır ama gerenk yok. sadece bir örnek vereyim herkes 0-8 a.gücü gs ve zaladı konuşur ama o sene asıl vahim hatalar olan aydın'da şifo mehmetin sayılmayan nizami golü, istanbulda trabzona 1-2 kaybedilen maçta sadık dedanın üfürdüğü penaltıyı kimse konuşmaz. sırf bu maçlardan alınacak bir puan dört sene üst üste şampiyonun adını 2000 senesinden evvel 1993 de beşiktaş diye yazacaktı. ama işte!

nartalloları, francescoları görmeyecekti bu takım ve türkiyenin sir'i olacaktı belki de gordon milne.

sonuçta ufak gibi gözüken detaylar, nüanslar türk futbol tarihini ve dahi futbol adamlarının kaderini değiştiriyor... biz de behlülle bihter gibi izliyoruz bunları. arada da işte böyle yazıyoruz elimiz ve nefesimiz yettiğince.

hey gidi ne günlerdi yaw..
şimdi metin tokat'a kızmalı mı sevmeli mi bilemedim :)

Adsız dedi ki...

@natura

evet o maçı hatırlıyorum, hatta ben de kızmıştım o maçta ancak Türkiye'deki hakemlerde en çok aradığım şey iyi niyettir; Deniz Çoban'ın kötü niyetli olmadığını düşünürüm hep seyrederken. bu biraz da iyi hakem-kötü hakem tartışmalarında en dikkat çeken nokta benim için: mutlaka bir Beşiktaş maçını kötü yöneten bir hakem vardır. fener gs. maçlarını da kötü yöneten bir hakem olabilir ama hakan sivriselvi örneğinde olduğu gibi bir tarafı açıkça kayırmak densizliğine düşmemesi gerek bir hakemin.

bir de fener maçına kimi verecekler merakla bekliyorum...

Fatih dedi ki...

ali aydin'i nasil bitirdik diyenler, ali aydin'in yaptiklarini unutuyorlar sanirim.

Jokond dedi ki...

sevgili damacana,
fener maçında ters köşe bir hakem çıkması muhtemel.

Yorum Gönder

Ara