.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

23 Temmuz 2009 Perşembe

Hedefimiz İlk Üç

Basketbol takımımız Burak Bıyıktay'ın yaptığı açıklama bu. Şimdi benim gibi Beşiktaş'la ilgilenen biri bu yazıyı okuduktan sonra gelecek sezon için hangi umutlar besleyebilir merak ediyorum. Hedefiniz şampiyonluktur, üçüncü olursunuz. Ama bugünün basketbol konjonktüründe ilk üç derseniz, "Fenerbahçe Ülker ve Efes Pilsen'le baş etmemiz mümkün değil, Türk Telekom'la da edemeyiz ama çıtamızı yüksek koyduk" tan başka bir şey ifade etmemiş olursunuz. Geçtiğimiz sezon Beşiktaş Cola Turka'nın yabancısız halde ligi Efes-Fenerbahçe-Telekom-Galatasaray'ın ardında bitirebildiğine şahit olduk. Elbet arada yabancı katkısı alındı ama alınmasaydı da yeri bu olacaktı. Peki ben nereye taktım? Beşiktaş'ın hedefi 3.lük 6.lık arası bir yer olabilir. Bunu da eleştiririz ama şartlar gereği olabilir. Ama açıklama bu mu olur ondan emin değilim. Senin adın Beşiktaş ise ve 3-6 hedefi koyuyorsan o zaman neden açıklama yapıyorsun derler adama. Biz zaten 3-6-9-1... Bunlarla ilgilenmiyoruz. Bizim ilgilendiğimiz tek şey var; "strateji". Beşiktaş'ın basketbol stratejisi nedir? Seneye hangi strateji izlenecek mesela. Bugünden gelecek için ne planlandı? Yeni transferimiz Engin Atsür üzerinden bir şekillendirme düşünülebilir mi? Yoksa Engin başarılı olursa seneye Fenerbahçe'ye mi gidecek? Sinan Güler, Kaya Peker örneklerinde olduğu gibi. Gidecekse istemiyorum ben o 3.lüğü de. Bugünün ilk üç hedefi yarının şampiyonluk hedefi olacaksa orada bir kulüp idaresinden bahsedilebilir. Yoksa her sezon boşa çıkan 50 yerli oyuncudan 7'sini alıp 3-5 yabancıyla kadroyu tamamlamak hiç kimse kusura bakmasın taraftarı aptal yerine koymaktır. Neticede eğer senin adın Beşiktaş ise ya şampiyonluk hedefi koyarsın ya da gelecek sezonlarda talip olacağın şampiyonluğun planlamasını yaparsın. Hem ilk 3 gibi abuk bir açıklama yap, hem her sene takımı baştan yarat ve sonra da tribüne seyirci gelmiyor diye açıklama yap. Unutmasınlar bu takım 10 Türk oyuncu ile kendi ölçeğinde salonunu yıllarca doldurdu. Fatih Solak, Tufan Ersöz, Volkan Çetintahra, Umut Tınay, Nedim Yücel, Faruk Beşok, Onur Aydın, Umut Görür, İnanç Koç gibi oyuncularla Beşiktaş adını en güzel şekilde temsil etti. O takım da şampiyon olmadı, hatta onların ilk üç hedefi bile yoktu ama Beşiktaş taraftarına bir hikaye anlatmayı başardılar. Bugün o kadro tutulup üzerine iyileştirilmeye gidilseydi durum ne olurdu orası çok afaki. Lakin bugünkü kadro skandallarına imza atılmayacağı da kesindir. Neticede, Burak Bıyıktay... Biz sizden ilk üçe girmenizi falan beklemiyoruz. Tek istediğimiz bir felsefeniz, bir anlayışınız, bir stratejiniz olsun. Bunlar yok ise, ben neden ilk üç hedefiyle mutlu olayım Allah aşkına? Siz gidin o hedefi koyan biri gelsin o zaman.

14 Yorum:

scugnizzi dedi ki...

jessie özünde haklısın, dediğin gibi önemli olan strateji ama adam ne desin? en kızdığım şeydir sezon başı hedefin abartılması veya açıklanmaması. adam 3.'lük hedefimizdir diyor. bi bildiği var ki söylüyor, ne desin yani şampiyonluğa mı oynayacağız desin? e o zaman ne olacak, takım art arda yenilince, şampiyonluğa oynayacağız diye açıklama yaptınız, ne bu hal? diye hesap soracaksınız... yanılıyor muyum?

Malvinas dedi ki...

yaptığın eleştiriyi Beşiktaşlı olarak mantıklı, sporsever olarak mantıksız buluyorum. Zira Burak hoca'nın açıklaması gayet realist, hatta ben bir adım ileri gidiym, biraz zor bir hedef koymuş. Eurolegue'nin bile en önemli favorisi haline gelmiş olan Efes'i es geçersek, Fener-Telekom-Galatasaray üçlüsünden ikisini ekarte etmek gerekiyor bu durumda... Beşiktaş'ın böyle bir gücü hali hazırda yok Cevher'in yerli oyuncu yıldızı olduğu bir kadroda hiç yok.

Beşiktaşlı olarak mantıklı buluyorum çünkü hakkaten zor geliyor böyle bir gerçek olması ve bu gerçeğin kendi hocamız tarafından açıklanması. Ben Beşiktaş'ın bu yıl yine yüreğiyle oynayayıp ligin flaş ekiplerinden biri olacağına can-ı gönülden inanıyorum. Sonuç ne olur bilemem ama bu takım bize yine 112 sayılık, 40 farklık fener agalatasaray galibiyetleri hediye eder, play off'da Allah kerim..

Gürcan Ulusoy dedi ki...

beşiktaş neden 3.lüğe oynar demiyorum. üçüncülüğe oynayacaksan neden açıklama yapma gereği duyuyorsun çok matah birşeymiş gibi diyorum. ayrıca, diyorum ki madem 3.lüğe oynuyorsun o zaman gelecek yılı da planlamak zorundasın! seneye de 3.lüğe oynayacaksan bu tantananın ne anlamı var diyorum.

Malvinas dedi ki...

@jessie

haklısın, dediğim gibi Beşiktaşlı olarak baktığımda seninle sonuna kadar hem fikirim. Biz ne olursa olsun her alanda her daim 1.liğe oynamalıyız. Hadi yapamayacak gibiyiz, çıkıp söyleme... Ancak dediğim gibi dışardan bakan biri için gayet realist bir açıklama olabilir, belki hoca bu empatiyi yapmıştır bilemiyorum.

önümüzdeki yılın planını yapmak zorunda oldukları konusunda da haklısın ama jessie şöyle birşey var;
Bu takımın, 15 gün sonrasının bile heasabını yapması maalesef çok zor, zira yönetim o güveni bir türlü vermiyor-veremiyor hocaya. eğer mantık çerçevesinde oturulup realist rakamlar üzerine planlar yapılsa, bu sene play off finali önümüzdeki yıl şampiyonluk hedefimiz denilebilirdi... ama maalesef...

asist time dedi ki...

Yazının cok abartıldıgını dusunuyorum. Simdi kesin hedefiniz ne diye sormuslardır o da 3.luk demiştir. Yani ne desin şampiyonluk mu desin sırf bu acıklamayı yaptı diye de salona gelmiyecekseniz gelmeyin arkadas sırf mazerat uretmek için yazılar yazılıyor. Olacak iş degil.

Bu blogu yüzlerce insan okuyor, 2 sezondur salon adam akıllı zaten dolmuyor milleti salonu cekmek için cok fazla ugras veriliyor Avrupa'nın en renkli ve gittiği her takımda fan gruplarına sahip Chatman transfer ediliyor ama bakıyoruz ki;

"Hem ilk 3 gibi abuk bir açıklama yap, hem her sene takımı baştan yarat ve sonra da tribüne seyirci gelmiyor diye açıklama yap. "

bu tur acıklamalar yapılıyor. Diyecek soz bulamıyorum.

Her sene takım baştan yaratılmıyor artık butun yerli oyuncularımız yine kadro da sadece kendi istatistiklerine oyanyan Mehmet Yagmur yerine Milli Takım Guardı Engin transfer edildi. Ve Chatman da yine takımda kaldı.

Tekrar açıklamaya donecek olursak;

Sonucta Basketbol bir futbol degil 5 kişi ile oynanıyor veya futbol gibi full defans yap atıyorum zaman geçirerek oynanacak bir oyun değil yani sozun ozu futbolda ki gibi kalitesiz oyuncularla basarı gelmez en kotusunden Yunanistan gibi Avrupa Futbol şampiyonu ornekleri ile karşılaşılması imkansız.

Basketbol da her oyuncunun daha yeteneklisi vardır. Futbol gibi degildir. Basarsın para biri leblebi gibi gozu kapalı ucluk atar diğeri anca pozisyonu alınca ucluk atar bir diger 2 saatte topu elinden cıkarır ama o da ucluk atar. Veya uzunlardan biri cok iyi sırtı donuk oynar diğeri cok sert oynar bir digeri de çıt kırıldımdır. Sertliğe gelemez ama yine sırtı donuk oynar.

Simdi Efes - Telekom - Fenerbahce'nin butceleride 15 milyon doların uzerinde butceler. Hatta 20 milyon doların uzerindeler. Besiktas'ın ise 4 milyon dolar bile degil. Atıyorum bizde Cevher varsa Telekomda da Kenan Bajramovic var. Bizde Chatman varsa Fenerde Solomon var. Bizde Newley varsa Efes de Thornton-Shumpert-C.Smith yani ne istersen var:)

Bu nedenle bu tur acıklamalar cok gercekci ve yerinde acıklamalardır ve bu kadar abartılacagını dusunmuyorum.

Besiktas basketbol takımında da 2-3 senelik bir strateji oluşturman için once yonetimin basketbola belirli bir strateji uygulaması lazım. Yine herşey yonetim den geciyor. Ama bu açıklama ile stratejinin pek bir baglantısı yok cunku Burak Bıyıktay'ın gelecek sezon bu takımda kalacagı belli degil.

Eger ki Burak Bıyıktay'ın 3 senelik bir sozlesmesi olsaydı, bu yazıya az da olsa hak verirdim ama su an icin cok abartılmış bir yazı olarak goruyorum.

asist time dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Gürcan Ulusoy dedi ki...

ismail, senin gibi basketbolla ilgilenen birinin hala şu organizasyona olumlu bakabildiğine inanamıyorum.

sinan-kaya-shumpert-ataman ne zaman gittiler? 2 sene önce. nasıl oluyor da kadro değişmiyor? yabancılardan sadece chatman kalmadı mı? e türk basketbolunda takımların asıl elemanları yabancılar değil mi? nasıl kadro değişmiyor o zaman?

2 sene önceki takımdan kim var şu an takımda?

bakın sadece 2 sene geçmiş. kaya-shumpert-sinan-drobnjak-apodaca-sandro vs...

kadroda tutulan elemanlar kimler? muratcan-haluk-cevher. kim bu oyuncular? 3.lük 6.lık mücadelesi verecek takımın oyuncuları. cevher fenerbahçe kadrosuna giremez. muratcan öyle.

bu adamlar beşiktaştan gitmedilerse gidecekleri takım olmadığı için gitmediler.

...

beni bi fenerbahçe-galatasaray galibiyeti kesmez. ben bu açıdan bakmıyorum olaylara. playoff ta yenebiliyorsan o önemli iştir.

ben şimdi gelecek sezonun resmini çizerim 1 milim de farklı olmaz.

1- efes
2- fener
3- telekom
4- galatasaray
5- beşiktaş

1'le 2, 4'le 5 yer değiştirir. başka da bir hikaye olmaz.

sezon içinde fener-galatasaray ve efes'i akatlarda yeneriz.
dışarıda hepsine yeniliriz.

playofflarda ilk turu geçer ikinci turda kim çıkarsa çıksın eleniriz. hatta fark yeriz. salonda da 300 kişi olur.

bunun ne üstü olur ne altı olur. olacak olan budur.

olacak olan bu ise, sen bir sonraki sezonu planlarsın. en basiti genç oyuncu al oynat be kardeşim o zaman. bi tane daha sinan çıkartırsan tamam işte.

her sene 3. sınıf yabancı oyuncuları getirip 5. olacağına. gençlere yatırım yap bu ligde yine 5. olursun zaten.

onu anlatmaya çalışıyorum. beşiktaş bu ligde 5.liğe mahkumdur. istese yukarı çıkamaz. istese aşağı da inemez. o zaman tarihin akışını değiştirmeye yönelik hamle yapmaktan başka çaren yok.

delgado dedi ki...

jessie bence ismail arslan'ın yazısını yanlış anlamışsın, adam etrafa umut saçmaktansa senin eleştirine bir eleştiri getirmiş. sonuçta bu tür açıklamaları yapacak olan basketbol takımının antrenörü değildir. antrenör napsın, 1 sene kalacağı takımda 3 senelik planını mı açıklasın. ismail arslan haklı, muhabirin teki sormuştur soruyu o da ilk 3 demiştir. "napayım valla, yönetime 5 senelik anlaşma yapmayı talep ettim, kabul etmedi ibneler, o yüzden bana belli bütçeyle bir planlama olmadan bir takım verdiyseler ben de hedefim yedincilik derim" diyecek hali yok adamın. yönetim 3 sene önce sponsorların tüm gelirlerini 1 sene için kırdırıp, sonraki 2 sene için bile planlama yapmadıkça senin takımının başındaki adamın dünyanın en iyi stratejisti ve ekonomik planlamacısı olsa ne yazar.

asist time dedi ki...

@ "ismail, senin gibi basketbolla ilgilenen birinin hala şu organizasyona olumlu bakabildiğine inanamıyorum. "

jessie afedersin ama yazılarında bir orta nokta bulamıyorum. Yazdıgın yazıya ilişkin bir yorumda bulundum ama konu cok dağıtıldı tek tek ele alırsak;

Ufak bir 3.luk açıklamasından nerelere geldi konu. Simdi bu sezon ki yapılan acıklamaya yonelik yazı var bende bu sezonun kadronun değişmediğini soyluyorum. Avrupa basketbolunda organizasyonlar zaten yuksek butceli takımlar dışında tek senelik organizasyonlar yapılyor ve bu sezon ki kurulan takım ve yardımcı antrenorumuz Yagızer Ulug ile beraber kurulan butun organizasyona guveniyorum.

" @sinan-kaya-shumpert-ataman ne zaman gittiler? 2 sene önce. nasıl oluyor da kadro değişmiyor? yabancılardan sadece chatman kalmadı mı? e türk basketbolunda takımların asıl elemanları yabancılar değil mi? nasıl kadro değişmiyor o zaman?"

Az once de anlattım duşuk butceli takım oldugumuz icin senelik duşunmek gerekir. Bende cok isterim fenerbahce gibi bir butceli uzun vadeli br organizasyonumuz olsun ama imkansız, olayın Burak Bıyıktay'ın acıklaması ile de cok alakasız cunku yukarıda ki gibi;

- Besiktas basketbol takımında da 2-3 senelik bir strateji oluşturman için once yonetimin basketbola belirli bir strateji uygulaması lazım. Yine herşey yonetim den geciyor. Ama bu açıklama ile stratejinin pek bir baglantısı yok cunku Burak Bıyıktay'ın gelecek sezon bu takımda kalacagı belli degil.

- Eger ki Burak Bıyıktay'ın 3 senelik bir sozlesmesi olsaydı, bu yazıya az da olsa hak verirdim ama su an icin cok abartılmış bir yazı olarak goruyorum.


@ bakın sadece 2 sene geçmiş. kaya-shumpert-sinan-drobnjak-apodaca-sandro vs...

Sonucta bu oyuncular profesyonel oyuncular futbol olarak duşunmeyin piyasada kaliteli oyuncular cok az keşfettiğinde de elinde tutamıyorsun sonucta 5 kişi oynanıyor. Shumpert bizde 300 bin dolara oynuyordu Efes Pilsen'de bu sezon 1 milyon dolar alacak. Nicevic aynı sekilde 33 yasında 750 bin dolara imza attı sonucta butcemiz belli. Avrupa da basketbolda her takım boyle koskoca Maccabi bile elinde Eliyahu'yu tutamadı. Paralel olarak soyle dusunun Fransa liginin alt sıra takımısınız cok iyi oyuncular buluyorsunuz ama oyuncu parladıgında oyuncunun ucretini karsılayamdıgınızdan oyuncu buyuk butceli takımlara gidiyor. Her zaman soyluyorum sonucta basketbol 5 as 12 oyuncu ile oynanıyor.


@ "kadroda tutulan elemanlar kimler? muratcan-haluk-cevher. kim bu oyuncular? 3.lük 6.lık mücadelesi verecek takımın oyuncuları. cevher fenerbahçe kadrosuna giremez. muratcan öyle.

bu adamlar beşiktaştan gitmedilerse gidecekleri takım olmadığı için gitmediler. "

Nasıl futbol da Major klupler varsa cok cok iyi oyuncular onlar alıp diğerlerini daha alt seviye oyuncular alıyorsa basketbolda da oyle. Olympiakos - Barcelona - Cska - Real Madrid - Pana Avrupa'nın en iyi oyuncularını toplar bi alt seviye oyuncuları da genellikle Tau-Siena-Efes Pilsen gibi major olmayan takımlar alır. TBL de de oyle 15-20 milyon dolar butcen varsa zaten en iyi yerli oyuncuları kadrona katarsın. Senin butcen 3.5 civarı ise de boşa cıkan en iyi yerlileri almak istersin.

muratcan-haluk-cevher belki Efes veya Fener istemez ama Cevher'in sozlesme imzaladıgı gun Telekom'un cok daha yuksek fiyat bictigi muratcan'ın zaten Telekom'dan geldiğini de biliyoruz. Iste bu yuzden 3. olabiliriz acıklaması yapılıyor cunku Efes - Fener değil ama Tlekom seviyesinde az da olsa yerli kadromuz var gorusundeyim. Diğer acıdanda degerlendirdiğimzde elimizde ki yerli kalitesi de Efes-Fener-Telekom dışında ki takımlarından daha iyi ..


@"onu anlatmaya çalışıyorum. beşiktaş bu ligde 5.liğe mahkumdur. istese yukarı çıkamaz. istese aşağı da inemez. o zaman tarihin akışını değiştirmeye yönelik hamle yapmaktan başka çaren yok."

asist time dedi ki...

tarihin akışını değiştirecek tek hamle şubeyi kapamak olur. Her sene aynı nasıl olsa diyip. Ama oyle değil tabiki de Basketbol boyledir butcesi iyi olan her zmana başarılı olur. O zaman Yunanistan da da iki takım var Pana-Olympiakos diger takımlar niye var diyebilirsin? Fransa da Israil de hatta Rusya'da bile her sene Cska şampiyon oluyor diger takımlar da her sene aynı yerdeler yani bu tur bir dusunceye kapılırsak bu dusunce futbol liginde de 3 -5 takım dışında niye diger takımlar var nasıl olsa her sene aynı yerlerde ligi bitiriyolar gibi dusuncelere de kapılabilirsin.


Vay be bir Hedefimiz 3.luk acıklaması nerelere getirdi konuyu:)

son olarak şahsen bu sezon takıma guveniyorum. Burak Bıyıktay ve Yagızer Ulug hocaların oluşturdugu organizasyonun bir senelik de olsa başarılı olacagına inanıyorum.

asist time dedi ki...

kese kese yazıyı bi hal oldum:) blog yorumlarında bile satır sınırı varmış ogrenmiş olduk :)

Gürcan Ulusoy dedi ki...

burada bedel ödeyen birileri vardır. ya demirören'dir ya da bıyıktay'dır. ertuğrul sağlam'ın zapo-sivok vs transferleri ne kadar istediğinden emin değilim. ama bedelini kendi ödedi. bu adamları ben istemedim onlar aldı deseydi biz de sen orada neden durdun diyecektik. onu da diyemeyip adamlığına sığındı. neticede görevinden oldu vs.

bu planlamayı yapacak kişi elbet bıyıktay değil. ama ben taraftarım, ben bunları düşünmem. beni ilgilendirmez demirören-bıyıktay vs... beni icraat ilgilendirir. basketbol şube sorumlusu kimse o, koç kimse o, başkan kimse o... bu hesabı birinin ödemesi lazım.

beşiktaş zaten son 10 yılda çok büyük oranda yarı finalde eleniyor. yani 3.lük 4.lük arası birr yerde. o zaman bugünkü hedefle baktığında çok başarılı bir basketbol organizasyonumuz var demek ki. bugün hedef olarak koyulan yer 10 yıldır tutturuluyor.

ismail'in söylediği "ben güveniyorum, başarılı olacacağız" sözü de yarı finalde elenme ile gerçekleşiyor.

ben ismail'i yanlış anlamış olabilirim ama onun da beni yanlış anladığı bir yer var.

ben niye biz şampiyon olmuyoruz demiyorum. bütçeler belli.

bu şuna benziyor. arsene wenger çıkıp bu sene hedef 4.lük diyor mesela. be adam zaten sen her sene 4. oluyorsun. ama adam bir strateji üretmiş. bu sene 4. olurum ama seneye 3. olurum diyor. sonraki sene 2.

o zaman bunun bir anlamı olabilir.

bugün muratcan telekomdan geldi ama. en verimli döneminde de beşiktaş'ta idi. ben açıkçası bunun bütçeyle de ilintili olduğunu düşünmüyorum. bunlar atla deve paralar değil.

senin el amin dediğin adam ne kadar kazanıyor ki? vasat bir futbolcu kadar. neticede bu bir vizyon işi.

ben açıkçası türkiye basketbol liginden sıkılmış durumdayım. takımların standartları o kadar belli ve birbirinden ayrı ki her sene aynı filmi izliyoruz. 1-2 sıra olsa anlarım...

ayrıca bende telekomla bir denklik yok. telekomun 10. oyuncusu geçen sene bizim 6. oyuncumuzdu. senin taraftarının taptığı oyuncu telekomun bir parmak şıklatmasıyla ankaraya iniyor. nasıl bir denklik?

Efes-Fener

Telekom

Galatasaray-Beşiktaş

burada telekom ben bütçemi düşürüyorum derse sıralama değişir. onun dışında beşiktaş lebron james'i almış, fener bobo'yu almış... detay kalıyor.

asist time dedi ki...

"@ ben açıkçası türkiye basketbol liginden sıkılmış durumdayım. takımların standartları o kadar belli ve birbirinden ayrı ki her sene aynı filmi izliyoruz. 1-2 sıra olsa anlarım...

ayrıca bende telekomla bir denklik yok. telekomun 10. oyuncusu geçen sene bizim 6. oyuncumuzdu. senin taraftarının taptığı oyuncu telekomun bir parmak şıklatmasıyla ankaraya iniyor. nasıl bir denklik?"

Telekom'un daha çok oyun yapısı ile alakalı bir ongoru. Murat Ozyer bana gore buyuk takımlar da basarılı olamaz gecen sezon oynattıgı basketbolu herkes hatırlıyor ve 11 milyon dolar gibi cok cok yuksek bir butce ile hiçbir basarı yakalayamadı. Yeni sistemler cift guard duzeni ile oynayan takımların guardlarından birinin savunması cok iyi olması lazım ama Telekom duzeninde Serkan Erdogan oldugu sure bu cok zor.

"@ bu şuna benziyor. arsene wenger çıkıp bu sene hedef 4.lük diyor mesela. be adam zaten sen her sene 4. oluyorsun. ama adam bir strateji üretmiş. bu sene 4. olurum ama seneye 3. olurum diyor. sonraki sene 2.

o zaman bunun bir anlamı olabilir."


Ama işte dediğim gibi Burak Bıyıktay'ın 3 yıllık veya daha uzun bir sozlesmesi yok ki.
Yukarıda belirttiğim seyler ile uc asagı bes yukarı aynı seyleri soylemeye de gerek yok.

Sıralama olarak da heyecanın ust noktaya vardıgı 2 sene once Ergin Ataman ile normal sezonu 1. bitirmiştik. Ben yine bu sezon da 2 sene once ki heyecanı yasayacagmızı dusunuyorum.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

en temel isteğimiz de oyuncu maaşlarının taahhütlere uygun şekilde ödenmesidir herhalde...

Yorum Gönder

Ara