.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

5 Temmuz 2009 Pazar

Beşiktaş tarihinden notlar

Yeni kuşak, çoğunlukla bilgi kirliliğinden ve yanlış yönlendirmelerden dolayı Beşiktaş camiasını ve tarihini görebildikleri kadarıyla yorumluyor. Halbuki kuruluşundan bu yana Beşiktaş'ın mazisinde nice olay yaşanmış ve tarihe kazınmıştır. Bu yazıyla maksadım kimseye ders vermek değil. Bilen biliyordur zaten ama dediğim gibi Beşiktaş'ın gerçek tarihinden uzak bırakılmışlara, yanlış bilgi almışlara küçük bir fener ışığı yakmak niyetindeyim. İşte Beşiktaş tarihinden az bilinen notlar:
Beşiktaş'ın arması neyi temsil ediyor? Beşiktaş'ın kulüp arması kuruluş tarihine atıfta bulunmaktadır. Beşiktaş bilindiği üzere miladi takvime göre 1903 tarihinde kurulmuştur. Kuruluş tarihinde miladi takvim ülkemizde geçerli olmadığı için Hicri takvim esas alınmıştır. Hicri yıla göre 1319'da kurulan Beşiktaş'ın arması da kuruluş yılına göre oluşmuştur. Armada yer alan ilk beyaz çubuk 1 rakamını, üç siyah çubuk 3 rakamını, ikinci beyaz çubuk ise 1 rakamını temsil eder. Armanın tamamı da 9 parçadan oluşmaktadır. Rakamlar yan yana getirildiğinde 1319 sayısını elde etmiş oluruz. Simsiyah formanın öyküsü ve Kara Kartallar 1933 yılının 14 Haziran günü Beşiktaş'ın en acı günlerinden biridir. Beşiktaş'ın en büyük sembollerinden birisi olan, onur ve haysiyet timsali Şeref Bey söz konusu tarihte vefat etmiştir. Ertesi gün oynanan Fenerbahçe maçına Kaptan Hakkı Yeten önderliğinde çıkan oyuncular Şeref Bey'in matemini tutmak amacıyla simsiyah formalarla taraftarını karşılamıştır. O günün tanıklarına göre Beşiktaş, müthiş bir hırsla oynadığı maçta Fenerbahçe kalesini adeta bombardımana tutmuştur. Kale direklerini döven, vuruşları defalarca çizgiden çıkarılan Beşiktaş sahadan 2-1 mağlup ayrılmıştır. Attila Gökçe'nin iddiasına göre Kara Kartallar sloganı ilk kez bu maçta ortaya çıkar. Futbolcuların müthiş mücadelesine hayran kalan taraftarlar, siyah formalara atıfta bulunarak "Kara kartallar gibi oynuyorlar" cümlesini sarf ederler. Halkın takımı Beşiktaş, ünvanını da böylelikle halkından almıştır. Bir diğer iddianın sahibi ise İrfan Ünver'dir. Ünver, söz konusu ünvanın bizzat Baba Hakkı Yeten tarafından bulunduğunu söylemiştir. 1940'lı yıllarda altın çağını yaşayan Beşiktaş, rakipleriyle arasında büyük bir güç farkı oluşturmuştu. Yine böyle güçlü bir galibiyet maçının ardından Baba Hakkı taraftara mesaj göndermişti: "Bundan böyle Beşiktaş'ı Kara Kartallar diye teşyi edin" Bu isteğin ardından 40'lı yıllarda bir taraftarın ilham alarak şu beyiti yazdığı iddia edilir: "Remzin Karakartallar gibi Manileri yen aş, Layıktır bu vasıflar sana Ey Şanlı Beşiktaş!" Beşiktaş'ın ilk marşı Şeyh Neccarzade Rızaeddin Efendi tarafından yazılmıştır. Sözleri de şu şekildedir: "Açıldı dıla lale-i gül reng-i Beşiktaş İşrab-ı çeregan eder aheng-i Beşiktaş Gül devridir ey şah-ı felek cah kerem kıl Teşrifine amadedir evren-i Beşiktaş Makbul-i şiyem tıfl-ı şebistan-ı haremdir Mahbub-ı sera perde-i firheng-i Beşiktaş Pa bend-i heva olmaz Ebed dam-ı feride Şahbaz-ı şikar-aver-i niren-i Beşiktaş Divan-ı hümayun şeh-i milket-i naze Dad-aver olur gulgüh-i serheng-i Beşiktaş Mahi-i dili sayd eder göz göze cana Dam-ı heves-i rişte-i şeb-reng-i Beşiktaş Sevdazade-i silsile-i Kayd- Rıza’dır Şahbaz-ı şikar-aveer-i nireng-i Beşiktaş" Şimdilik bu kadar... Sizden istek gelirse, vaktim olursa devam etmek niyetindeyim. A'dan Z'ye Beşiktaş tarihine geçmiş isimlerle, ilginç Beşiktaşlılık öyküleriyle devam etmek dileğiyle hepinize sevgiler selamlar...

5 Yorum:

voodoo girl dedi ki...

bu ayın ntv tarih dergisinde de 2 sayfa ayrılmış beşiktaş tarihine.

İtalyan Cuseppa Mayezza abimizi aradan çıkarırsan ne de güzel olur ...

jeankier dedi ki...

süper.. devam lütfen.

Pascal dedi ki...

valla Beşiktaş tarihinden böyle bilgilere can kurban, benim internetten okuduğum statta bunu diyen kişinin Mehmet galin diye bir balıkçı olduğudur.

hazır yaz falan, finaller falan geçtikten sonra boşluktan eski teknik direktörleri araştırdım da çok eğlenceli hikayeler çıkacağını düşünüyorum. Meazza dışında mesela beşiktaş'tan barcelona'ya ve juventus'a giden sonra beşiktaş'a geri gelen sandro puppo vardır. Bilginiz varsa teknik direktör konulu ya da ne bileyim 11. olup düşmeden zor kurtulduğumuz sezonlarla ilgili ilginç bilgiler süper olur.

Zira Yıldırım Demirören, bonservis, takas kelimelerinden insan bunalıyor arada, böylesi süper olur :)

ian dedi ki...

Beşiktaş armasına ay yıldızlı bayrak sonradan eklendi diye biliyorum.. bir yunan takımına karşı alınan galibiyet sonrasında böyle bir onur layık görüldü Beşiktaş'a.. o yunan takımı da Olimpiakos'tu sanırım.. yani o 9 parça olayı biraz tesadüfmüş gibime geldi.. bilmiyorum belki ben yanılıyorumdur..

simgesi kartal olup da sol eğilimli olan tek takım da Beşiktaş sanırım.. bu da bir ayrıcalığımız.. lazio, benfica gibi takımlar sağ eğilimli olmalarıyla tanınıyor..

son bir not, kartal simgesi balkanlarda çok önemli bir simge.. bu simgenin de yardımıyla oralardan genç, gelecek vaadeden oyuncu getirebilir Beşiktaş.. bosna'dan arnavutluk'tan falan.. :) komik gelebilir ama holosko'nun transferinden önceki ve hemen sonrasındaki röportajlarını okuyun bi derim arşivlerden :))

Yorum Gönder

Ara