.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

17 Haziran 2009 Çarşamba

Thimothee Atouba

Oyuncuyu tarife gerek yok. Üç aşağı beş yukarı hakkında söylenenler hep aynı. Bir sol bek için inanılmaz teknik, fizik olarak 1.91 boyuyla Türkiye'nin çok üzerinden lakin mental problemleri var. Şimdi klasik denklem burada da karşımıza çıkıyor. Mental olarak ta kuvvetli bir oyuncu olsa menajeriyle İstanbul'a gelir miydi? Elbette gelmezdi. Beşiktaş gibi Avrupa'nın orta ölçekli takımlarının transfer stratejileri önem taşıyor bu hususta. Atouba'nın sorunsuzu zaten Arsenal'de falan oynuyor. Ki onlar da bir Avrupa'lı sorunsuzluğundan değiller çoğunlukla. Örneğin Eboue'nin bile rakiple, hakemle, kendi taraftarıyla zaman zaman sıkıntı yaşadığı oluyor. Tabii bunlar hep Afrika'da doğup büyümenin etkileri. Neticede Atouba'nın durumu ortada. Kapalının onun üzerinde nasıl bir etki göstereceği meçhul. Pascal gibi gördüğü ilgiden kafayı da sıyırabilir kendini rehabilite de edebilir. Bunu adam gelmeden bilemeyiz. Bizim bugün bu noktadan yapacağımız yorum, gelsin veya gelmesin noktasında olabilir. Ben Atouba'nın alınması taraftarıyım. Beşiktaş Fink gibi bir Alman vasatını alıp oynatma niyetiyle bir şablon oluşturuyorsa bunun içine Atouba'yı sırf mental sıkıntıları nedeniyle almaması doğru olmaz. Aynı mantık ikisinde de. Fink, yetenekli olsa burada oynamaz diyebildiğimiz gibi Atouba da akli dengesi yerinde olsa burada oynamaz diyebiliyoruz. O zaman Fink alınıyorsa Atouba da duruma göre alınabilir. Hep söylediğimiz bir şey var; yönetmek, yönetmek, yönetmek... Mesele zaten İbrahim Üzülmez'i yönetmek değil. Ne kadar komik ki geçmişte onu bile yönetmekten aciz bir teknik heyetimiz vardı. Atouba arıza mı arıza, patlamaya hazır bir bomba mı evet... Ama Beşiktaş seviyesi için çok üst bir kalite. Denemeye değer mi? Bence değer. Beşiktaş gibi takımları yukarıya çıkaracak oyuncular Fink, Zapotocny gibi sınırları belli oyuncular değil, biraz da bu potansiyeli olan ama ortaya çıkaramayan sporcular üzerine girilen risklerdir. Büyük teknik direktörler Fink'le değil Atouba'yla kaybetmeyi tercih ederler. Beşiktaş taraftarının da yoğun ilgi, sevgisiyle biraz da olsa rehabilite edilebileceğini düşünüyorum zira bu ilgiyi dünyanın bir başka yerinde görmesi mümkün değil. Ayrıca Beautiful Freak'in her zaman söylediği "oyuncuların farklı karakterlerden oluşması ilkesi" gereği, takımdaki "arıza" oyuncu sayısını arttıran bir eleman olması nedeniyle de önemli. Sabri İnönü'de Holosko'yu tartaklarken, "hoop kardeşim ne yapıyorsun sen?" diyecek bir oyuncumuzun eksikliği çok açık.

21 Yorum:

zubi dedi ki...

1- taraftar zenci oyuncu istiyor=)
2- taraftar sol bek istiyor.
3- taraftar bize pascal lazım ilhan lazım diyor.
4- m. denizli böyle oyunculardan yarar sağlamış bir hocadır.
5- yaşı gayet makul
6- bonservisi elinde?

gelsin gelsin!

Kalten dedi ki...

Altına imzamı atarım

beşiktaşın bence ilk yapması gereken transfer sol bek transferidir. ha "elimizde ibrahim üzülmez var bi de ismail alınırsa bu bölgeye transfer yerine sağ bek daha akıllıca olur" diyebilirsiniz ama ibrahimin artık yaşı belli ismailin ise tecrübe eksiği ortada. bu mevkiyede beşiktaşın alabileceği kalibredeki adamlardan en iyilerinden biri atauba. bence böyle bir fırsat eğer varsa transferi bitirilmeli ama bu seferde yabancı sayısı 9a çıkıyor. hadi bobyu gönderdiniz diyelim ama yönetim ve mustafa denizli de forvet istiyor. o zaman zapo yu elden çıkarmak gerekli ama bu da kolay olmayacak. eğer bu futbolcu alınırsa zapoya talip olacak olan takımlar beşiktaşın bu durumunun farkında olarak hareket edicek ve bedavaya kapatmaya çalışıcak. anlaşılan beşikta bu sene de hatalı transfer politikasının sonuçlarıyla uğraşmak zorunda kalacak.

EnisteKolaKoy dedi ki...

sanırım bu adam hamburg taraftarıyla falan atışmış. lakin bizim ibrahim üzülmez'den sonra herhangi bir sol beke böyle aşırı tepki vereceğimizi düşünmediğimden; bence taraftarla arasında böyle bir sorun olmaz. tam tersi böyle deli tavırları varsa, deli deliyi çeker. efsane bile olabilir. gelsin bence de. fransada doğdu beşiktaşlı oldu tezahuratına da uyuyor isim itibariyle zaten :)

Pamukk dedi ki...

Mustafa Denizli onun sorunluluğunu çözer diye düşündüğümden alınsın diyorum.

mehmetozy dedi ki...

ne kadar doğru bilemem ama yöneticiler yalanlamış bu transferi.
üzülmez den sonra kim gelirse göze batmaz, kafadan avantajlı adam.
seric bile güzel gelmişti gözüme oynadığı zamanlar.

Sertug Ozgur dedi ki...

İlk olarak yabancı hakkı sol bekten yana mı kullanılmalı bu konuda emin değilim. Gerçekten çok sıkıntılı bir yabancı kontenjan durumumuz var.

Atouba'ya gelirsek, kendisinin 2-3 maçını izledim. Bir kere farklı stiliyle dikkatimi çekmişti. İnanılmaz fiziği var, duvar gibi.Bununla birlikte ağır da değil topsuz olarak. İyi bi sol ayağı var,ayağından top vermemesi kazma defansımızı rahatlatabilir. eksileri olarak tek ayaklı oynaması ve topla birlikte yavaş olması dikkatimi çekmişti. Ayrıca ataklara ne kadar destek verebilir bilmiyorum, izlediğim maçla ilgilidir belki hamburg defansif oynuyodu ve çok ileri çıkmamıştı. Varlığıyla yokluğu bir olmayan oyuncu değil,kaliteli bir oyuncu fakat çok da aman aman değil. Ama tabi gerçekçi düşünürsek Beşiktaş'ın alabileceği en iyi sol beklerden şu piyasada.

Evet önemli olan oyuncuyu oynatabilmektir katılıyorum ama bu adamı disipline etmek çok kolay değil. Gerçekten sinirlerine hakim olamayan bir oyuncu. Üstüne oynanırsa saatli bombaya dönüşebilir. Ben Afrikalı oyuncuya karşıyım. Milli maçları var,oyun disiplinine sadık değiller vs vs. Ayrıca son gelişmeler, menajerlerin bu oyuncuyu bize 'Kakalamak' istediği şüphesini uyandırıyor. Bir de uzun bir sakatlık döneminden çıkmış. Eski performansını gösterebilir mi, meçhul..

Sonuç olarak evet kaliteli bir oyuncu olsa da, ben transferine karşıyım.

carlito dedi ki...

Siz bakmayın Hamburg taraftarıyla kavga falan ettiğine, ne olursa olsun bi zenci düşmanlıkları var adamların içlerinde, bizde ise tam tersi bi mantık var, zenci kontenjanı baya bi boş zaten :)

Umarım imzalarız bu adamla...

yuki the zorba dedi ki...

Şimdi bu adamı alırsak;

Rüştü - Ekrem, Sivok, Toraman, Atouba - Serdar Ö, Fink, Ernst - Holosko, Nobre, Tello oynamak zorunda mı kalıyoruz biz?

Topuz gelseydi, banko oynayabilecek beşinci yerlimiz olacaktı. Ben bakıyorum bakıyorum 5. yerliyi göremiyorum! Bir göstertin!

molosztash dedi ki...

Atouba'yı tanımam etmem. Hamburg'da da geçen sezon toplam 9 maçta oynamış. Taraftar sol bek ister, ama İsmail Köybaşı'ndan başkasını istemez.
Ayrıca yabancı hakkını sol bekten yana kullanırsın, sonra Delgado'yu oynatmak için sol beke Üzülmez'i koyarsın, olacağı budur.

Ayrıca İstanbul'a gelirken medyaya haber salan bir menajer, "Atouba bilmecesi" diye Beşiktaş'ın sarsılan transfer itibarını daha da sarsmaya çalışan bir medya, o hiç sevmediğimiz menajer oyunlarına getirilmeye çalışılan bir kulüp var ortada. Bir de gelir gelmez Reina'ya uzandığı söylenen bir oyuncu.

İstemiyorum Atouba matouba. Beni şu anda İsmail ve Murat'tan başkası kesmiyor...

Ayrıca Zapo'yu her fırsatta yererken Atouba'yı övmek nedir onu da anlayabilmiş değilim.

curseof26 dedi ki...

Bu transfer curcunasında Beşiktaş'la ilgili eli yüzü düzgün bir şeyler duymak veya okumak için sığınılabilecek tek yer sanırım burası. Bunun için emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Atouba'nın mental problemlerine rağmen tekniği ve fiziği çok iyi. Zubi'nin saydığı kriterlere de uyuyyor. Eğer beşiktaşın aradığı wing bek ise daha iyisini alabilmemiz zor görünüyor.

Ama bence hem stoper hem de sol bek oynayabilecek bir oyuncuyu da düşünebiliriz. İki sorunlu bölgeye de takviye yapmış oluruz. Bu oyuncu ligde stoper oynar.
İbrahim üzülmez ve olası bir genç transfer(İsmail köybaşı, çağlar birinci...) de lig de sol bekte oynayabilir. Şampiyonlar liginde ise sivok stoper oynar bu yabancı oyuncu sol bek oynar. Farklı bir kaç varyasyon daha yapılablir. Kadro derinliği daha az oyuncu ile sağlanmış olur. Şu an Beşiktaş'ın becerebildiği bir şey.
Mustafa Denizli de 24-25 oyuncunun kendisine yetebileceğini söylemişti. Ayrıca Atouba gibi bir oyuncunun oynayamadığı bir durumunda yedek sıkıntısı çekebiliriz gibi geliyor.

Peki bu oyuncu kim olabilir?

Küme düşen Newcastle'dan Sébastien Bassong
Heiko Westermann
Sylvain Armand
Michal Kadlec
Marvin Compper
Aleksandar Lukovic
Yohan Benalouane

gibi isimler olabilir tabi ki bunlar sağda solda okuduğum, istatistiklerden ve fm den tanıdğım oyuncular. (ciddiye almayınız yani)

Tabi ki Atouba gelsin biz onu bağrımıza basarız o ayrı.

Bu arada kimler gitsin anketinin yanında kimler gelsin gibi bir anket de çok iyi olur. Bir de sorun yaşdığımız pozisyonlara önereceğiniz transferlerin olduğu yazıları dört gözle bekliyoruz.

asist time dedi ki...

@yuki the zorba

oncelikle Atouba Turkiye'ye cagrılmışsa anlasılan bugun yarın ya Bobo yada Zapo yolcu demektir. Yerli piyasasında da direk ilk 11 de oynabilecek tek yerli Sezer Ozturk kaldı bir de zorlarsan Murat Ceylan var.

Rakipler bu kadar guclenirken ve bizim de Nuri-Hamit-Gokdeniz-Aurelio gibi oyunculara da yonelmeyişimizden oturu 6+2 kuralı yuzunden ligde bayagı sıkıntı cekecek gibiyiz. Cunku sol bekimiz de artık yabancı. Korkarık ki bu yuzden yeni sezonda sık sık Zan-Toraman ikilisini gorecez.

Nobre sakatlanmadan once ki oynadıgımız sisteme donuş yapabiliriz ki buyuk bir ihtimal eger kadro bu sekilde kalırsa oyle oynuycaz gibi;


*************Rustu**************

***Ekrem***Toraman**G.Zan***Atouba

*************Sivok***************

*****Ernst**********Tello********

****Holosko****************Bobo**

*************Nobre***************

veya;

*************Rustu**************

***Erhan***Toraman**Sivok***Atouba

*************Fink***************

*****Ernst**********Tello********

****Holosko****************Ekrem**

*************Nobre***************

asist time dedi ki...

Delgado'lu kadroyu da dusunursek Holosko veya Boboyu yedege cekip Tello yu sol veya sağ one koyup Delgado'yu Tello'nun yerine monte edilecektir.

Tabi bir de Yusuf var. Yusuf icin de bir kac mac kanat oynasa da o da Delgado gibi anca Ersnt'in yanında gorev alacaktır.

bu Atouba ismi ilk ciktiginda soylemistim. Gelen sol bek Atouba falan olursa Uzulmez gelecek sene de 10. haftadan sonra banko olur. Ilk birkac maca cikar, kivrak hareketleri ile taraftarin hosuna gider, bakar taraftar boyle seyleri seviyor, gaza gelir, ileri cikip donmez, Carlos yuzunden elek olan Fener savunmasina benzeriz. Laubali hareketleri ile goller yedirir, ustune bir de sakatlanir, diger yabancilar da ortalama performans veriyorsa, bir daha da formayi alamaz Uzulmez'den.

Cok teknikmis, suymus buymus. iyi de sonuca ne kadar etki etmis? Niye Bundesliga'daki son 83 macinda 1 golu, 3 asisti var? Niye Uzulmez'in de son 68 lig macinda 3 asist var. Niye Tothennam'da tutunamadiktan sonra alt siniftan bir Premier lig takimi bile almamis?

Madem disiplinsiz, madem laubali, maden sakat, madem anlasma olmadan bile Istanbul'a gelebilecek kadar umitsiz bir durumda, o zaman bunu kompanse edebilecek kadar baska ozellikleri olmali. Yani Pascal'in 2000 versiyonu gibi. Ben boyle bir adam gormuyorum ortalikta. Cunku 2003 versiyon Pascal gibi bir adamin takima hicbir katkisi olmayacagi gibi yabanci kontenjandan yiyecegi icin zarari olur.

Neyse bugunlerde Delgado hakkinda yalan bile olsa bir haber cikmamasi yuzunden canim sikkin. Bu adami bir sekilde elden cikaramadiktan sonra kimi alsan farketmez.Nasil olsa gecen sene takimin yukunu tasiyip 800 bine oynayan yabancilar bu sene CL maclari disinda fazla takilmazlar.

Viola dedi ki...

@Starks

Cok guzel yazmissin, ben de usenmedim kimmis bu adam diye simdi girdim youtube'dan videolarina baktim. Bu adamdan ne Besiktas'a ne baska bir takima zerre hayir gelmez bunu gordum. Bir kere, defans oyuncusu geri dortluden top cikartirken calima girmez, bu adamin en sik yaptigi hareket bu, bu isi kotardigi iki pozisyonda millet wow mow yazmis, yuh diyorum. Ya kaptirsa, direk rakip senin kalende, dahasi kaptirmadigi zaman bile kontra cikis sansini tuketiyor, zaman olduruyor defansta. Ikincisi, hicbir hizli bindirmesi, kavisli muz ortasi, frikik golu vs gibi ekstrasi yok, anca maymun gibi zipladigi iki pozisyon var. Ucuncusu ve en onemlisi disiplinsiz adam GELMESIN!!!! GELMESIN, yok kimsenin deliligiyle ugrasacak halimiz. Ilhan, Pascal olumune oynayan topculardi o yuzden golden sonra kose gonderine bi tekme cakmalari hos karsilanabiliyordu, boyle sirf kafasinda uc bes tahtasi eksik diye adam alacaksak vay bizim halimize. Alacaksan sola bi oyuncu, git Santos'tan Internacional'e transfer olan Kleber'i al, adamin frikik golleri muhtesem, ortalari kavisli, nokta isabetli, oyuncunun direk kafasina. Deliligi flan da yok, hem de birinci kalite Brezilyali, milli takim tecrubesi var (16 kez). Bomba transfer KLEBER olur, gerisi yalan.

No Pasaran dedi ki...

Neden Tello sol bek dusunulmuyor gecen senenin basindaki gibi? Adam yillarca Sporting Lizbon'da sol bek oynamis. Fiziken yetersiz kalir diyecekseniz, tek basina butun sol kanadi savunmasi gerekecekse, buna kimin fizigi yeter ki? En iyi zamanindaki Roberto Carlos'un yetmis mi mesela? Onunde oynayacak kisi takim savunmasina yardim ettikten sonra Tello'nun bu acigini kapatir diye dusunuyorum.

@Viola
Bekte aradigimiz ozellikler senin saydiklarinsa, Tello'da bunlarin cogu var. Frikik atar, kavisli muz orta yapar, cok sik olmasa da arada guzel bindirmeler de yapar, ara pasi desen cok guzel verir, bi bek ortalamasinin cok ustunde, neredeyse bir 10 numara kalitesinde. O zaman Tello sol bek oynasa onun yerine sol one ya da sol ice bir transfer dusunsek olmaz mi? Misal Caner Erkin, ne kadar takim savunmasina yatkin bilmiyorum, ciplak gozle buna karar verecek kadar izlemedim Caner'i, ama varsayalim takim savunmasi da iyi olsun. Arkada Tello, onde Caner iyi bi ikili olmaz mi? Kontenjan sorunumuz ortadan kalkar ve ilk 11'deki 5.iyi yerlimiz olamaz mi Caner?

Viola dedi ki...

@Nopasaran

Yazdigim ozellikler bekte olabilecek ekstralardi, yoksa beklerden beklentim kolay top kaybetmemeleri, ileri geri cok kosabilmeleri, hizli olmalari, bir de duzgun orta yapabilmeleriyle sinirli. Bunun ustune muz ortadir, frikiktir, ara pasidir, uzaktan suttur, bu ekstralari da varsa zaten dunya capinda oyunculardan bahsediyoruz demektir ki Besiktas'a yakisan da bu olur.
Tello konusuna gelince, soyledigin gibi Tello bek oynatilabilir ancak gecen sene Ertugrul Hoca onu sol beke koydugunda pek bi uzgun, hayatindan bezmis, "ya ben bu takima bek oynamaya mi geldim?" dercesinde isteksiz bir tavri vardi. Malum bizim Sili'li adamimiz duygusal biraz, Alman usulu gorev adamligini cok iyi icra edemiyor, o yuzden bence Tello sevdigi yerde oynasin. Ama Caner dedigin gibi Besiktas kalitesinde bir oyuncuysa o da gelsin, onun da katkisi olur elbet.
Ben Turk oyuncular konusunda biraz supheciyim, genelde fundementallari zayif oluyor maalesef, olmadik anlarda muthis isler yapsalarda en kolay pozisyonlarda inanilmaz basit hatalara gebeler. Gelecekse gurbetcilerden bir Nuri Sahin bir Hamit Altintop gelsin isterim, digerlerine cok guvenemiyorum.

Stan Van Gundy dedi ki...

@Yuki
Batuhan ve Yusuf.

Ayrıca Atouba gelmesin. Tribunden izledim kendisini hem gecen sezon hem bu sezon. Son derece yetersiz.

kujoon dedi ki...

sol bek eksiğimiz ortada ama atouba bu eksiği kapatamaz.ernst in eski takım arkadaşı kobiashvili bize çok fayda sağlar.o olmazsa fiorentina da manuel pasqual var onun da bonservisi elinde bildiğim kadarıyla.

yönetimin vizyonu o kadar dar ki menajerler oyuncu önermese 2.ligden yapıcaklar transferi.bu siteden toplanan 10 kişiyi scout ekibi yapsan higuain gordon diatta gibi faciaların yaşanmayacağına eminim ben :)

norton dedi ki...

Atouba'nın alınması fikrine ben de katılmıyorum.Gosterissiz,sade futbolu ve fiziksel yapısıyla bana Orlando Engelaar'ı anımsatıyor;fakat onun kadar futbol zekası iyi degil.Teknik kapasitesi iyi,topsuz oyunda hızlı bi oyuncu.Bu sene pek forma sansı bulamadı.Takım arkadası Marcell Jansen,kendisinden fersah fersah iyi bir oyuncudur.Alınacaksa Jansen gibi adam alınması gerekir.Sol taraftan tank gibi gidip,2 kisiyi gecip,sıfıra inip orta kesecek oyuncu istiyorum artık.'Ucuz olsun,elimizde patlarsa zarar etmeyelim' mantıgından sıyrılalım yahu.

MyT dedi ki...

Jessie'nin son cümlesine tamamen katılıyorum. Ne Seric'ler Gordon'lar geldi Atouba'ya kadar...

Yorum Gönder

Ara