.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

5 Haziran 2009 Cuma

Futbol Zekâsı!

Bugün herkes de çok iyi biliyor ki, iyi oynayan bir futbolcudan bahsederken, "futbol zekâsı çok yüksek" tarzı tabirler kullanmak gerekiyor. Niye öyle bahsediyor ve Peki nedir bu "futbol zekâsı"?
Bana kalırsa bildiğin normal zekâ futbol zekası. hani iq ile ölçülen, alelâde zekâ. neden peki iyi bir futbolcu niteleyecekken "futbol zekâsı çok yüksek" diye tabir ediliyor bütün yorumcular tarafından? Çünkü o yorumcular da pek öyle kafası çalışan tipler olmuyor, bir futbolcunun akıllı olup olmadığını ancak oyunundan algılayabiliyor, konuşmasından falan değil. 
Bu konuda ısrarcıyım ben. Bak bütün "büyük" futbolculara; ropörtajlarını falan oku, göreceksin ki normal jargonun dışında cümleler kurmayı becerebilen insanlar bunlar. Emre Belözoğlu, Hagi, Delgado, Yusuf, Ernst, Sergen, Tümer, Metin Tekin... Türkiye'deki birkaç örnekleridir bu tezimin.
Şimdi de o, "çok yetenekli ama oynayamıyor" adamlarına bir bakalım, hepsinin pek de o kadar kafası çalışm herifler olduğu görülecek. adam puan kaybediyor, soruyorsun "önümüzdeki bütün maçları kazanırsak şampiyon oluruz" diyor. ulan daha yedinci haftadasın sen be? bu mudur üretebildiğin en kaliteli cümle o an için? yani o ki; bu "çok yetenekli ama oynayamıyor" adamları da ısınamadığından, takıma alışamadığından ve/veya bireysel sorunlar sebebiyle değil, gerizekâlı olduğu için oynayamıyor. Söylüyorum sana.
Yani nedir? Futbol bana kalırsa bir yere kadar yetenekle oynanan bir spor. Dünyanın en yetenekli adamı ol, aklın baliğ değil ise, senden dünya çapında futbolcu olmaz. Transfer sezonu da açılmışken, bu konuya da parmak basmakta yarar var.

4 Yorum:

spirit dedi ki...

yani bu sebeple yönetici olsam ben, iq testi de yaparım. altyapı yöneticisi olsam, okumayanın üzerine yatırım da yapmam. bu işler böyle.

theotheo dedi ki...

iyi futbolcuların yüzde 90'ının kafası çalışmaz.

bu okul hayatında bile böyledir, iyi futbol oynayanlar derslerinde başarısızdır vs vs.

ama futbol sahasına çıktığı zaman, herkesin saygı duyduğu, bambaşka bir adam olur.

futbol zekası ile normal zeka birbirinden apayrı şeylerdir. bana kalırsa büyük ölçüde ters orantılıdır.

@theotheo

spirit'in yazdıkları doğrudur veya yanlıştır demiyorum ama birbirinden apayrı şeylere illa bir örnek vermek gerekirse, yorumunda sözünü ettiğin derslerdeki başarıyla zeka ilişkisidir.

theotheo dedi ki...

@natura horror vacui

yani şimdi doğruya doğru, iyi futbolcuların çoğu mankafa adamlardır.

rooney, ronaldo vs vs. baktığın zaman böyledir. bunu tartışmanın çokta bi mantığı yok.

Yorum Gönder

Ara