.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

11 Haziran 2009 Perşembe

Fenerbahçe'nin Stratejisi

Fenerbahçe'nin Türk pasaportu olan tüm oyunculara saldırmasının bir anlamı olmalı. Bu bir kulüp stratejisidir. Peki neden bu stratejiyi izliyorlar biraz ona bakalım. Bu strateji aslında geçtiğimiz sene Galatasaray'ın izlediği stratejinin aynısı ; imkanları sonuna kadar kullanıp, şampiyon olması kesin bir kadro kurup, Şampiyonlar Ligi'ne direk katılım hakkı elde etmek. Zira bundan sonra lig ikincisinin Şampiyonlar Ligi'ne girebilme ihtimali %15'ler seviyesinde. Bu durumda, katılım ücretinin tek takım tarafından alınacak olması stratejinin odak noktası. Bu hesap geçtiğimiz sene Galatasaray tarafından fiyaskoyla sonuçlandı. Şampiyonlar Ligi gelirleri hesaplanarak yapılan bu yatırım, Bukres faciasıyla noktalandı ve neticesinde sezon başında alınan Fernando Meira sezon ortasında gönderildi. Mehmet Topuz'a 9 milyon euro ödeyen zihniyetin önümüzdeki sezon kesin bir Şampiyonlar Ligi hedeflediğini anlatmaya gerek yok. Gelecek sezonu bir de bu gözle izlemek gerekecek. Özer, Topuz, Sercan, Hamit, Nihat hep ilgilenilen oyuncular. Hepsini alsan toplam sözleşme fesih bedelleri 25-30 milyon euro arasında bir yerdedir. Eğer önümüzdeki sezon Şampiyonlar Ligi bileti alınamazsa ( 2. olmak dahil değil, kimi alırsan al Arsenal - Valencia gibi takımlarla eşleşilecek ) yaşanacak buhran inanılmaz boyutlarda olacaktır. Fenerbahçe'nin oyunculara adeta saldırdığı şu dönemde daha akıllı, daha ayakları yere basan bir strateji izlenmesi gerekiyor. Panikteki Fenerbahçe ile Mehmet Topuz düellosuna girip 8-9 Milyon eurolar civarında bir ödeme yapmaktan öte aynı maliyetle Caner, İsmail ve Murat gibi üç ismi transfer etmek olası. Hem de uzun vadede çok daha iyi bir yatırım. Beşiktaş'ın akla en ihtiyacı olan dönemi işte bu dönem. Belki bu sezon feda bile edilebilir. Zira önümüzdeki yıl gelmesi planlanan şampiyonluğun maliyeti çok ciddi boyutlarda olacak. Kulübün önümüzdeki yılı "yenilenme" süreci olarak görmesi bile uygun olan bir strateji olabilir. Kılıçların çekildiği, akıl almaz paraların ödendiği, tüm hesapların tek bir hedefte odaklandığı bu sezon bir adım geri çekilip sonraki seneleri planlamak gerektiğini düşünüyorum. Bu, elbette lige asılmayalım anlamına gelmiyor. Sadece "bu sene" şampiyon olma adına Fenerbahçe ile transfer rekabetine girmeyelim diyorum. Şu transferlerin sadece üçü bile şampiyonluğun getirisinin üzerinde bir maliyet yaratıyor. "Akıl" devreye girmeli. Beşiktaş bugün itibariyle Mehmet Topuz transferinden -konuşulan fesih ücretleri doğru ise- vazgeçip aynı gün İsmail Köybaşı, Murat Ceylan, Sezer Öztürk gibi 1-2 sene içinde Milli takım seviyesinde olacak oyunculara yönelmelidir. Beşiktaş, Fenerbahçe'yle transfer yarışı içine girerse kaybeder...

9 Yorum:

stfud dedi ki...

aynen biz febe ile kapışamayız.topuz'u uygun bir şekilde alabiliyorsak ne ala.ama bir tarafımıza girecekse almamıza lüzum yok.

EnisteKolaKoy dedi ki...

ben mustafa denizli ile birlikte bu stratejiyi olasi gormuyorum malesef. gorunen o ki mustafa denizli ile her turlu uzun vadeli bir anlasma mumkun degil, ustune bir de denizli'nin mantaliteyi koyunca cok uzak bir ihtimal bu anlattiklarin. daha elimizdeki genc yeteneklere sahip cikamazken 9-10 milyon euro'yu -3 oyuncu da olsa- gozden cikaracak bir yonetim vizyonuna sahip degiliz ne yazik ki. muhtemelen bu sezon 15-20 milyon euro gibi bir butce ayirdik transfere ve bunun onemli bir bolumunu pahali da olsa yabanci bir sol bek ve sag beke, arti nihat geldi gundeme. son olarak da caner erkin e bir butce ayiririz.

Sertug Ozgur dedi ki...

Güzel bir yazı. Fakat ben fenerbahçe'nin şampiyonlar liginden çıkarırız bu paraları mantığıyla değil, azizin son şansları olduğu için klasik fener politikası olan kim varsa alalım mantığıyla gözünün döndüğünü ve bu doğrultuda hareket ettiğini düşünüyorum.

Evet Beşiktaş'ın çok aklı selim hareket etmesi gerekir. Zira Beşiktaş'ı Beşiktaş yapan değerler, fenerbahçenin 'yıldız' transfer politikası değildir. Takımın bütünlüğüne uyum sağlayacak,kimyasını bozmayacak, gerçek yıldızlar kazandırılmalıdır.

Mustafa Denizli 1 yıl, bilemediniz en çok 2 sene takımda kalacaktır. Üzerindeki şampiyonluk baskısını da attığına göre hocadan beklentim bir yenilik getirerek iyi kötü bir sistem, bir oyun şablonu, bir futbol karakterini takıma oturtması beklentimdir.

Evet Mustafa Hoca genelde kısa vadeli bir teknik adam olsa da, bu işi planlayacak yeterli donanıma sahip,ufku açık yöneticiler,sportif direktörler olmadığı için bu işi yapabilecek şu anda tek insan Denizlidir. Emekliliğine yaklaşan denizliden beklentim, aynı derwallin yaptığı gibi takım şablonunu oturtup yerine tayfur'u hazırlamaktır.

Bu sene Beşiktaş için son yılların en kritik dönemidir. Bu virajı doğru hamlelerle geçerse önü açık olacak, bundan hiç şüphem yok. Uçurumdan aşağı da yuvarlanabilir. Transferlere ve kan uyumuna bağlı. Umarım mustafa hoca takımın geleceğini düşünüyodur.

norton dedi ki...

Bence sampiyonlugu feda etmeye filan gerek yok.Bu takım 3 veya 4 transferle onumuzdeki sene yine basa güresir.Kaldı ki Ali tandoganlı,Baki Mercimekli kadroyla bile neredeyse sampiyon oluyorduk.

Fenerbahce'ye gelmesi olası olan bu oyuncuların sezon icerisinde kac dakika oynayacagını gercekten merak ediyorum.Mehmet Topuz,bizim sistemimiz icerisinde direkt oynayıp verimli olabilecek bir isim.Alex'in yerine mi,bastıbacak Emre'nin yerine mi oynayacak,yahut forvet arkası oynayıp muzmin yedek Semih'i kenarda mı bekletecek yine?Ustelik 2 veya 3 tane daha yabancı alınmadı bile..Keza Ozer,Sercan,Volkan Sen klübenin gediklisi olmaya aday.Kadro derinligi,sakatlar ve cezalılar,uc kulvarda mücadele desek bile bazı isimler ucak koltugu kıvamındaki o koltuklarda genc omrünü cürütmeye muktedir oyuncular olarak imzayı atacaklardır.

Ismail Koybası,Caner Erkin,Sezer Oztürk hamleleri Türk oyuncuların kalitesini yukseltmek ve kadro genisligi olusturmak adına iyi hamle olur.Yabancılardan da Bobo ve Zapo'yla yollar ayrılacak gibi.Bunların yerine de Papa Gueye ve Gudjohnsen ayarında iki oyuncu alınırsa oturmus kadromuzla sampiyonlugun en büyük adayı oluruz.

Mehmet Topuz konusuna gelirsek Hakan Altun'un dedigi gibi kisilik savasına donüstü olay.Sampiyonlugun coskusunu perde arkasına ittigi gibi takıma zarar vermeye basladı.Diger oyuncular,bu seneki cifte sampiyonlukta Topuz diye bi oyuncu yoktu diyebilirler.Biz,bu tüccar kılıklı,isbirlikci Gayserilere 15 m euro versek de Aziz bu oyuncuyu bize yar etmeyecektir.Topuz da basın acıklamasıyla menajer baskısı,yanlıs anlama,kafa karısıklıgı vs. gibi sebeplerle Besiktaslıyım demek zorunda kaldıgını beyan edecek ve kendisini 3 yıllıgına Fenerbahce'ye baglayan imzayı atacaktır.Zaten,bu ortam simdiden olusturulmaya baslandı.Medyada Fener hakkında yuceltici,Besiktas hakkında igneleyici ifadeler yer alıyor.Cok güvendigimiz Ntvspor bile FB TV'ye tas cıkartan yayınlar yapıyor.Federasyon Topuz'un imza atması icin elinden gelen herseyi yapıyor,kamuoyunun algısında Fener lehine anlayıs pompalanıyor.Hesapları Mehmet Topuz'un olmadıgı üstüne yaparsak cok daha iyi ederiz.

asist time dedi ki...

"Ismail Koybası,Caner Erkin,Sezer Oztürk hamleleri Türk oyuncuların kalitesini yukseltmek ve kadro genisligi olusturmak adına iyi hamle olur."

@norton


Az once manejer bir arkadas ile konustum sol bek icin 3 isim ile konuşmusuz;

Caner Erkin ; Cska bırakmıyormus.
Riise; Kiralama teklifinde bulunmusuz. Gelmez .

Ve Atouba; kontenjana baglı

ortak olan tek kanı ise Mehmet Topuz transferi ile cok fazla zaman kaybetmemiz.

Yazdıklarına katılıyorum jessie.
Peki sizce Murat Ceylan,Sezer Öztürk ve İsmail Köybaşı'nı transfer etme şansımız nedir ?
Sezer Öztürk'le uzun bir süredir ilgilendiğimizi biliyoruz.Manisaspor ligde hedefleri olan bir takım değil ve Sinan Engin'in de orda olması bizim için avantaj.Seneye Sezer'in sözleşmesinin bitmesi de diğer bir avantaj.Bu transfer makul gibi duruyor.
Murat Ceylan ve İsmail Köybaşı'nın transferleri ise biraz karışık.Gaziantepspor yönetimi hiçbir oyuncusunu satmayacağını geçen seneden beri dile getiriyor.Murat Ceylan'ın sözleşmesi de Sezer gibi seneye bitiyor.Eğer Murat sözleşme yenilemek istemezse bize gelir.Eğer sözleşme yenilerse bu transfer de yalan olur.
İsmail'in ise şu an takıma direkt gelip katkı sağlayacak bir oyuncu olduğunu düşünmüyorum ama ileride milli takımın banko sol beki olacağından şüphem yok da zaten gaziantepspor'da hem ismail'i hem murat'ı aynı anda bırakmaz.İsmail bir kaç sene daha bekleyebilir ki sol beke bu sene yabancı gelecek diyorlar.

Sertug Ozgur dedi ki...

Sezer şu kadroda direkt katkı sağlayabilecek bir oyuncu olarak gözükmüyor ama belli olmaz. Basından da yazılıp çizildiği üzere zapo ikna edilirse alınır heralde.

Ben de İsmail'i şu aşamada satacaklarını düşünmüyorum. Murat Ceylan nasıl bi oyuncu aslında pek izlemedim, dikkat edemedim. Bir de antep başkanı İbrahim Kızıl ile Demirörenin özel işlerden dolayı araları çok yakın diye duymuştum Sinan Engin'den. Ceylanda ısrarcı olursak normal fiyata alınır diye düşünüyorum. En azından Fenere oyuncu satmayacağı kesin olduğu için, ceylan konusunda yarışçağımız bir takım yok.

Aslında çağlar en beğendiğim sol bekti, her daim maddi krizi olan denizlispordan kolayca alınabilir. 23 yaşında. görüşmeler de kesildi galiba, pek haber çıkmıyor, heralde mustafa hoca yabancı düşünüyor dediğin gibi.

AQ-47 dedi ki...

Hakkaten genç ve yurt dışında oynayan adamları iyi izlemek lazım, bu senenin en merakla beklenen olayı Topuz değil de sol beke kimin alınacağı. Caner'i çok isterdik olmayacak galiba, o zaman yabancı alalım fakat en azından Çağdaş'ın peşini bırakmayalım.

Stan Van Gundy dedi ki...

Mustafa Denizli "Topuz olmazsa olmaz bir oyuncu değil sistemde" dedi. Bence Fenerbahçe istedigini alabilir. O takima ne yapsalar olmaz zaten.

Yorum Gönder

Ara