.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

19 Mayıs 2009 Salı

Soru

Takımımızın en değerli oyuncusu Da Silva Bobo'nun bonservisi için gelen teklifler neden 4,5 - 5 Milyon Euro seviyesindedir? Brezilya milli takımına çağırılmış, U-21 milli takımında Jo ile oda arkadaşlığı yapmış oyuncumuzun değeri neden budur? Bobo'nun oda arkadaşı Jo, 24 Milyon Euro bonservisle CSKA'dan Manchester City takımına transfer olabilirken, Beşiktaş tarihinin en golcü yabancı oyuncusu, en yetenekli oyuncusu, hem de Şampiyonlar Ligi gibi platformlarda var olmuş, Liverpool gibi bir takıma da gol atma başarısı göstermişken neden 5 milyon euro'dan yüksek teklif almamaktadır?

88 Yorum:

T. Egemen Gul dedi ki...

Jessie haklısın. Tomas Zapotocny ve Tomas Sivok 'un bonservislerine toplam 9.2 milyon Avro ödendiyse bu adam tek başına bu kadar eder. En az 9 milyon Avro olmalı bedel.

Ulan ben bu yil bu kadar transfer ucreti odendigine neden hiç dikkat etmemişim acaba. Verilen paralari gordukce sinir basıyor..

pazarlama eksiğimiz var kesinlikle, bu adam bir yunan takımına gitsin, oradan ingiltereye 20 milyona giderse hiç şaşırmam...

Adsız dedi ki...

Gelen teklifler Beşiktaşın geçmişte Nihat, İlhan, Carew gibi önemli golcülerini ederlerinden ucuza satmasıyla da bağlantılı.
sen 4 milyonu kabul etmez, 12 milyon dersin, en fazla 10 a inersin. Satmaya ihtiyacı yok ki Beşiktaşın Boboyu, ama Yunanlıların almaya ihtiyacı var.

leftymarc dedi ki...

bobo'nun bonservisinin kalitesiyle orantili bir seviyede oldugunu dusunuyorum. bobo'nun birkac iyi macina aldanarak ona 9 milyon euro verecek takim bulursak ne mutlu bize, ancak bobo'nun besiktas ve super lig'in standartlari icin iyi bir forvet oldugunu dusunmekle beraber, kendisinin avrupa'nin ilk 5 liginde kalburustu takimlarda forma giyebilecegini hic zannetmiyorum. o yuzden bobo'yu ya rusya'da bir takima ederinden fazlaya satariz, ya da su anki fiyatindan yunanistan gibi bizimle ayni duzeyde bir lige satmaya razi oluruz, daha fazlasi zor. burada konu bobo yerine holosko olsa konu cok farkli olurdu ama, eger takimda 9 milyon euro edecek bir futbolcu varsa o da holosko..

Geçen yaz ruslar 10 m euroya yakın bir teklif yaptılar diye biliyordum.Ayrıca yunanlıların da bizden pek bir farkı yok.Sırf yaya toure transferinden nasıl bir kazık yediklerine şurdan bakabilrisiniz.

http://www.transfermarkt.de/de/spieler/13091/yaya-toure/transferdaten.html

cska nın mafymatik ilişkileri ile city nin arapsal sermayesi arasındaki yasadışı ilişkilerden kaynaklanan ve kısaca kara para aklama dediğimiz 24 milyon euroluk ohanesburg transferi ile bobo nun jo ile oda arkadaşlığı dışında istikrarsız yapısı ve belini döndürdüğünde mevsim geçiyor be kardeşim yakarışlarımız henüz hafızalarda taze iken cümlenin sonunu getiremedim ama anladınız siz onu !

marpione dedi ki...

öhh! takıldınız kaldınız bir konuya bozulmuş plak gibi.. jessie milete kızıyordum uzatıp duruyorlar konuları diye sen de aynı işi yapıyorsun.

her yerde (küresel) kriz kol geziyor, milyarlık şirketler bile tasarruf için küçülüyorlar, reklam fiyatları yerlere indi, satışlar durdu, takımlar kombine sahiplerine bir sonraki yılı bedavaya veriyorlar neredeyse sırf stadlar boşalmasın diye. mesleği sadece türkiye ile ilgili olanlar belki farketmemiştir ama abd ve ab'de sıkıntı hala devam ediyor. benim sektörümde her şeyin fiyatı/değeri 40% indi aşağıya. reklamlar durdu, pazarlama azaldı, üretimler daraldı. ben bana gelen teklifleri alıp direk 30% indirim gerekli yazıp geri yolluyorum. seve seve kabul ediliyor bu aralar.

jessie'nin derdi de "bobo'ya 5 milyon veriyorlar neden?" olmuş. belli ki yeteri kadar düşünmeden sorulmuş bir soru bu. ya da jessie krizi hiç hissetmeyen şanslı bir konumda (inşallah öyledir).

nobre'ye 2.25m vereceklermiş senede jessie. ona ne diyorsun çok merak ediyorum. daha önce de sordum ama blogspot'un ultra dandik arayüzü konusundan cevabı kaçırmış olabilirim ya da tatmin edici bir cevap alamadım.

değer mi nobre bu paraya? evet veya hayır ?

2.25m euro? dolar? ytl?

ytl deger, gerisi degmez.

purplepurple dedi ki...

aceto yazmıştı, diego'yu transfer eden, 25 milyon euro bonservise transfer eden juve, adama yıllık 3 milyon euro bağlamış, nobre 2.25 milyon alıyor.
inter de motta'yı transfer etmiş, o da 3 milyon euro yıllık.

yazık lan benim verdiğim kombine parasına. o paraya diego'nun mayışını bile ödeyebilirmişim oysa ki

marpione dedi ki...

€ shelby.

hoş gerçekten verecekler mi emin değilim. bu olay bir ara her gün gazatelerde haber oluyordu. hele milliyet'teki adamlar kimse aynı günde 2 haber üretiyorlardı "nobre-beşiktaş-juan figer" üçgeni konulu.

sonra işte bir anda anlaşıldı, haberlerin arkası kesildi, bir de nobre sakatlandı göz önünden çekildi.

şimdi anlaştık diyorlar ama imzalamamışlar. juan figer'e imza parası vermeyeceğiz diyorlar ama nobre'ye 2.25m€ vereceklermiş senelik. bu paranın ne kadarı onun bilinmez.

bu işler oluyorsa 900 bin$'a oynayan tello'nun taşaklarını öpmek lazım. ikisinden de çok daha faydalı bu takıma. hatta sorsalar bobo-nobre-tello, sadece biri kalacak seç diye tello derim. onu de beğenmiyor gerçi jessie.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

bobo'nun daha önceki tartışmaları iyi futbolcu / kötü futbolcu eksenindeydi. oradan bir yere varmak imkansız. yok belini döndüremiyor, yok fortis golcüsü falan. ha, bunlar yanlış değil ama üzerinde uzlaşmak mümkün değil.

bobo'nun piyasa değerinin bu seviyede olması ise tartışılabilecek bir husus. geçen sene 7 milyon euro veren ruslar değil, ukrayna'lılardı. Dinamo kiev.

Bobo'nun şimdiye kadar aldığı en yüksek teklifti bu. ama transfer gerçekleşmedi. Bugün itibariyla olympiakos'un ilgilendiği söylenen bobo, 5 milyon euro'luk teklif alıyor. yönetimin direttiği rakam yine 7 milyon euro. yani geçen 1 yıl sürede bobo değer arttırmamış.

küresel mali kriz... madem böyle bir mali kriz var biz neden sivok ve zapoyu 10 milyon euroya alıyoruz. yoksa bizde kriz yok mu? yoksa bizimkiler de mi kara para aklıyorlar?

ben sadece soru soruyorum. bu sorunun içinde ben yokum.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

blog'unda beşiktaş'ın b sine yer vermeyenlerin kötü bir örnek vermek gerektiğinde neden nobre'nin/beşiktaş'ın maaşını konuştuklarını anlayamıyorum.

roberto carlos 4 milyon euro alıyor yıllık. şu performansla. lincoln 3,5 milyon euro alıyor. ben türk pasaportlu nobre'ye verilen 2,25'e az-çok demem.

bugün üç büyüklerdeki tüm oyuncular avrupa'daki benzerlerinden daha çok para kazanıyorlar zaten. kezman geçen sene sözleşme yenilemeden önce adebayor'dan daha çok para kazanıyordu.

nobre üzerinden maaş konusunu çözmek ne kadar hakkaniyetli emin değilim.

marpione dedi ki...

jessie, lafı dolandırma.

biz o adamları aldığımızda kriz bu radde de değildi, bu 1.

yönetimin ve sinan'ın burdaki beceriksizliğini nasıl olup bobo'nun kalitesini belirlemeye çalışan bir tartışmaya malzeme ediyorsun ben anlamadım. aristo'yu getirsek o da anlamazdı.

ne yani biz bunlara o kadar para verdiğimiz için bobo'ya da bugün 5m€ verdikleri için bobo'nun işe yaramazlığı mı kanıtlanıyor?

para ve değer ile ilgili bazı yargı yanlışların var. bilemiyorum artık hangi tarzda iş yaparsın, ekonomi ile alakalı mısındır ama fiyat/ücret/değer kavramlarını tekrar bir gözden geçir. bunlar fiktiftir. öyle seninki gibi bir kıyaslama olmaz.

gene cevap vermemişsin nobre'ye verilecek para sorusuna. değer mi kardeşim 2.25m€ nobre'ye? evet veya hayır de yeterli diyorum bak. bobo'ya karşısın anladık. 2.25m€ fiyatlı nobre'ye karşı mısın değil misin?

-evet değer
-hayır değmez.

bu kadarı yeterli. her şeyi onla bunla kıyaslamaya, kırk dereden su getirmeye, lafı uzatmaya gerek yok. sonuç çıksın şu konuşmalardan.

marpione dedi ki...

pardon ikinci mesajı yazmışsın nobre için.

bence şu cümleyi çerçeveletip duvara asmak lazım :

"nobre üzerinden maaş konusunu çözmek ne kadar hakkaniyetli emin değilim."

zapo ile sivok'a "gerizekalıların" ödediği bonservis bedelleri üzerinden bobo'nun kalitesini belirleyen kişi söyledi.

neyse uzatmayalım. jessie sempatisi olduğuna biraz fazla sıcak, nem kaptığına da fazla sert davranıyorsun. bunu öğrenmiş olduk en azından bu nobre/bobo kıyaslama yöntemlerin sayesinde. haftalardır yarattığın şu "nobre over bobo" tantanası da başka bir olay değil.

subjektif yorumları bias'lar (özetle doğru görünen ama aslında sadece göz boyayan fikirler) ile harmanlayıp argüman olarak ortaya sürüyorsun, üzerine de objektifim diyorsun.

bence değilsin. hiç de kusura bakma ama bunlar hıncal taktikleri.

"bobo adam değil!"

Gürcan Ulusoy dedi ki...

bugün mehmet topal için valencia, villareal gibi kulüpler sıraya giriyor, bobo için st etienne, olympiakos, dinamo kiev takipçi oluyorsa bence benim yorumlarımdan öte başka gerçeklere bakmak lazım.

bugün kriz var diye bonservis bedeli 5 milyon seviyesine inmiş ise -tamam kabul-, döner hangi kulüplerin takipçi olduğuna bakarız. bir başka fikri de o verir.

buna ne dersiniz?

T. Egemen Gul dedi ki...

Bu sitedeki gerginlikler beni acaip dellendiriyor.

----
Bobo'nun degerini olctum.
8 milyon € ediyor. Olcu cihazim da benim daşşağım. Var mı?

Gürcan Ulusoy dedi ki...

8 milyon euro almış olsa beşiktaş kulübü, bobo şu an uçakta gidiyordu...

problem, alamıyor oluşu.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

nobre beşiktaş'ın en çok para kazanan oyuncusu değil. cisse 2 yıldır 2 milyon euro kazanıyordu, buyurun onu konuşalım. delgado bu takımın en çok kazanan oyuncusu, onu da konuşalım.

evet ortaya koyalım, nobre'nin kazandığı para kendi kalitesinin üzerindedir. rüştü bile 2 milyon euroya yakın para kazanırken nasıl olur da sadece nobre'den bahsedebiliriz. nobre bu takımın zayıf halkası olmadı ki hiç.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

ve yine ayrıca. konu nasıl geldi nobre'ye? konu nobre'ye getirildiğinde amacından sapıyor işte. açalım bir konu daha orada nobre'nin maaşını konuşalım.

ama net soru, bobo neden 7 milyon eurodan fazla alıcı bulamıyor? brezilya milli takımına seçilen 24 yaşında başka bir oyuncu varsa söylesinler hemen gidip biz de transfer edelim.

Swift dedi ki...

cisse hic 2 milon euro almadi. 1.5 milyon euro maasi.

rustu'nun de 1.5 milyon euro.

Ikisi de fazla bence orasi ayri.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

tamam ben 2 biliyordum. 1.5 olsun. bunların da fazla olduğuna hemfikiriz öyleyse. ayrıca nobre'nin maaşı henüz açıklanmış da değil.

ayrıca hani, piyasanın durumuna göre değişebiliyor ya bonservis ücreti. nobre'nin maaşı da, hatta rüştü'nünki de bonservis ücretleri olmaması dolayısıyla artmıştı. bu bağlamda sinan engin, zapo ve sivok düşük maaş ücretlerini kabul ettiler çünkü yüksek bonservis ödemiştik diye açıklama da yapmıştı.

nobre'nin maaşını salt nobre maaşı olarak ele alabiliyoruz. ama bobo'nun getirdiği bonservis ücretini sadece bobo üzerinden konuşunca ben subjektif oluyorum o da ayrı konu.

ayrıca bunların hepsi genel bir fikir de verir. bugün kriz var 7 veren, kriz olmadığında 10 verir. kalkıp 20 milyon euro vermez.

ayrıca krizle, oyuncuya talip olan kulüpler arasında nasıl bir bağlantı var onu anlayamıyorum. krizdeki valencia, villareal, everton topal'la ilgileniyor da, bizim brezilya milli takımı oyuncusuyla -çünkü kendisi savunulurken bu parametrelerle savunuluyo - neden villareal, sevilla, everton falan ilgilenmiyor anlamıyorum. 24 yaşında bir brezilya milli takımı oyuncusu 5 milyon bonservisle satılabiliyorsa kriz ortamında, tüm mali gücümüzü toplayıp alalım ne kadar böyle oyuncu varsa. devir krizde büyüyenlerin devri.

Lig kaliten dusukse, yabancilari cekmek icin maaslarin da yuksek olur. Tavan yukselince taban da ona yakinsar. Carlos'a 4 verirsin, Boral benim basim kel mi der; Delgado'ya 2 kusur verirsin, Rustu 1.5 der.

Ne ile neyi kiyaslayacaksin ki? Delgado ile Nobre'yi kiyasla, Nobre 2.25'ten fazla eder. Ernst ile kiyasla, biraz dusurmek lazim. Tello ile kiyasla, iyice dusur. Ama Rustu'den de fazla veririm Nobre'ye. Cisse'den de. Ee, n'oldu simdi?

Iki hata var bu analizlerde, birincisi sene icindeki performansa gore futbolcularin maaslari otomatik olarak degismez, likit bir pazardan bahsetmiyoruz. Eger Tello'nun da maasi yukariya cekilecekse daha sonra, Nobre'ye diger oyunculara kiyasla bunun verilmesi kabul edilir.

Ikincisi, su oyuncu bu kadar etmez falan demekle de bu is olmaz. Oyle ya da boyle, serbest piyasa hukumleri gecerli burada. Oyuncu ne aliyorsa gecerli degeri odur. Mesela NBA gibi, MLB gibi "market cap" uygulamasinin oldugu bir lig olsa, ucret ayarlamasindaki mantigi daha rahat oturtalim. Burada ust sinir yok, aldikca aliyor millet; rakibin verince sen de veriyorsun, boku cikiyor.

Bu bu kadar eder mi tartismalari bir yere gitmez o yuzden.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

bu bağlamda shelbyl, bobo'ya teklif edilen bonservis ücretlerinin üç aşağı beş yukarı bobo'nun piyasa değeri olduğunu söyleyebilir miyiz?

size enteresan bir bilgi de vereyim. yazın başında beşiktaş ve rus satürn kulübü tomas zapotocny için udinese'ye başvuruyorlar. satürn'ün teklifi 2 milyon euro seviyesinde. ama udinese bu teklifi reddediyor. onların pazarlıkları sürerken beşiktaş giriyor devreye ve 4,5 milyon euroya bu işi bitiriyor. bonservis bedelinin 3 yıla yayılması nedeniyle biraz arttığı söyleniyor. yani satürn'ün 2 katı bonservis ödemiş durumdayız.

ama şimdi bakıyorsun, zapo'nun piyasa değeri 4,5 milyon euro mudur? bu da tartışma konusu. adam rusya'ya gitseydi 2 milyon euroluk oyuncu mu olacaktı? yahu bizimkiler piyasayı da allak bullak etmişler :))

Bir de oyuncuyu diger oyuncularla karsilastirmak lazim. Bobo gibi piyasada kac tane forvet var; Topal gibi piyasada kac tane ortasaha var?

4 buyuk ligden Bobo gibi bir forvete ihtiyaci olan kac kulup var? Bobo'nun su an on plana cikan ne ozelligi var (heading, dribbling, finishing, off the ball, teamwork)? "Formda olunca cok gol atar" diye mi pazarlayacagiz adami?

Mesela bu ozellestirme geyiginde cok donuyordu bu muhabbet, deli oluyordum. "X KIT'i gercek degerinin 10 kati azina satildi". Gercek deger ne? Ne veriliyorsa odur deger. Aktiflerini topluyorlar, oluyor sana gercek deger. Yok ya. Pasifleri g.tumuze mi sokuyoruz peki?

T. Egemen Gul dedi ki...

Tamam. Anlatıyorum..

Bobo'nun bize gelis bedeli?
-2.5 milyon €

3 senede ne yapmış?
-Şampiyonlar Ligi'nde 6 maç 2 gol.
-UEFA'da 8 maç 2 gol 1 asist.
-Şampiyonlar Ligi'ne katılım maçlarında 4 maç 2 gol 1 asist.
-UEFA katılım 2 maç 1 gol 2 asist.
(transfermarkt'tan copy-paste oldu biraz)

Bu adamın değeri ne kadar artar?
-Daşşağıma göre 1.5 milyon €.

Lig performansı?
- 59 maç 27 gol 8 asist.

Yerel pazarda değeri ne kadar artar?
-1.5 milyon € (yine daşşağımın keyfine göre)

3 + 2,5 = 5,5
Güzel bir pazarlama sonucu, işte yaş 24, uyumlu bir futbolcu vs..

1,5'da öyle koy 7.000.000 € (Transfermarkt da aynı şeyi belirtmiş).

Sakatlığı 1 ve 3'er haftalık sakatlıklar. Problem yok.
Koy 1 daha. 8 milyon oldu.


Alıcı bulamama sebebi?
-Seneye kontratı bitiyor.
-Yabancı sınırı olan liglerde sıkıntı yaratabiliyor.
-Yabancı sınırı yada sorunu olmayan liglerde pazarı yok.

--
ExtraNot: Adamlar Sivok'u 4,5 milyon €'ya bize nasil sattilarsa biz de alıcı buldugumuzda onların bize uyguladigi taktigi uygulamak gerek. Ihtiyacı olmayan bir takım talip de olmaz. O yüzden? Fiyat yukseltmek cok basittir. Yeter ki yetenekli yöneticilerin olsun. Pazarlama kolay iştir. Kolay olmasa Gordon'u, Diatta'yi falan nasil alırdık zannediyosunuz.

Ayrıca Carew'den sonra yıldız alamadık yazmıştı biri. Ailton'u almıştık Brezilyalı yıldızımız. 5 milyon €'du diy mi? (Şair burda yönetime dil çıkarmıştır).

Bobo'yu sen bu istatistiklerle pazarlarsin Ukrayna'ya, Yunanistan'a. Sevilla scout'unu yolladi, bu adami bu sene 3 mac ust uste takip etti diyelim, hangi sonuca varir?

Biz Diatta'yi nerede izleyip de aldik? Yedirdiler iste.

Gordon'u Drpic'in parasi iceride kalacakti diye aldik zaten o hikayeyi hic acmayalim.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

yahu brezilya milli takımına seçilmiş oyuncunun pazarı nasıl olmaz?

T. Egemen Gul dedi ki...

Shelbyl, ben de seninle aynı şeyleri söylüyorum zaten.

Jessie, sen de isyanında haklısın birader ama gerçek bu.

(Ahmet Cakar mode ON!)Ayrıca Brezilya Milli takımı her yıl oyuncularının pazarı artsın diye dandik dandik maçlarda milli yapiyor akillim, yeeaa..

:)

Gürcan Ulusoy dedi ki...

ayrıca, seneye kontratı bitiyor argümanı yersiz, sezon başında da satılamadı. o zaman da 2 sene sonra kontratı bitiyor mu demeliydik?

Gürcan Ulusoy dedi ki...

heeeeeh egemen. işte şimdi gerçekten konuşmaya, tartışmaya başladık.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

diatta aslında kariyer olarak fena bir oyuncu değildi. ama bilemiyorum sakatlık mı geçirmiş, artık ne olduysa inanılmaz yumuşak bir oyuncu haline gelmişti. yoksa fransa liginin kalburüstü takımlarında forma giymiş bir oyuncu idi. bu bağlamda gordon'la falan kıyas kabul etmez.

ayrıca, gordon, drpic, zapotocny ve belki de sivok. bu adamların hiçbirisi zan ve toraman'ın olduğu yere transfer olmayı hakeden oyuncular değiller.

düşünün cebinizde 5 milyon euronuz var ve elinizde beşiktaş takımı var. burada denklem şöyle oluyor; gökhan zan + 5 milyon euro = tomas sivok. bence sivok transferi bu bağlamda yanlıştır. çünkü elinizde zan var zaten. ha diyeceksiniz ki bir takım 11 oyuncudan oluşmaz. orası da doğru ama senin yedek oyuncun da gökhan zan olmaz. zaten olmuyor işte. bir şekilde 11'de şans buluyor.

ertuğrul sağlam'ın attığı en büyük kazıktır zapo sivok. zan ve toraman'ın olduğu yere 10 milyon euroluk bir yatırım yapmayı aklım almıyor. alıyorsan cannavaro'yu falan alırsın da biz de susarız.

insanlar sanıyorlar ki ben para harcanmasın bankaya yatırılsın falan diyorum.

zapo ve sivok'a yapılacak yatırımla sağ ve sol beke yatırım yapılsaydı. çok daha faydalı olmaz mıydı?

sezon başında bu transfer eleştirdim. çünkü bu, oyuncuların kalitesinden bağımsız bir olay. bugün oyuncu kalitesi olarak ibrahim toraman ekrem dağ veya üzülmez'den daha iyi bir futbolcu. ama sen üzülmez'in yerine değilde toraman'ın yerine yabancı alıp hem üzülmez'le oynamak zorunda kalıyorsun hem de toraman'ı 11 dışı bırakmış oluyorsun.

işte su yatağını bulduğu gibi zan ve toraman da sivok-zapo'yu keser hale geldiler. zapo 2. devrenin başından beri yok. sivok ta her hafta yavaş yavaş kesilme emareleri gösteriyor, +2 olma yolunda ilerliyor.

ertuğrul çok beğeniyorsa alsın zapo'yu 2 milyon euroya bursa'ya. hodri meydan. işte kulüpler hangi zihniyetle yönetiliyor. teknik direktöründen, başkanına...

bir teknik direktör tomas zapotocny'nin hangi futbol değeri için beşiktaş'a 4,5 milyon euro harcattırır...

T. Egemen Gul dedi ki...

Hepimiz biliyoruz ki elimizdeki forvetlerden birini satsak, muadilini almamız bize daha pahalıya mal olacak. Belki de bu yüzden geçen yıl satmamışlardır. Belki de Ertugrul, bu adamın kafası başka yerde ama benim buna ihtiyacım var ve psikolojisini de değiştiricem demiştir.

Ama sonuç hala aynı. Bobo takıma katkı yapıyor evet. Ozellikle son haftalarda ama bu demek degil ki Bobo'yu satmamalıyız. Yoksa elimizde patlayacak. Daha kotusu bedelsiz gidecek. Muhtemel, en az, 5 milyon €'dan olacagiz ve sıkıntı yaratacak.

O yüzden konuyu suraya baglayayım. Bu yaz Bobo'yu satamasak bile transferde sadece ve sadece yerli oyuncuya yonelinmeli fakat bunu da kadroyu şişirmeden yapmalıyız.

Ondan sonra yerine hala adam koyamıyorsan bedelsiz gidişine ağlarsın tabi... Ben de ağlarım.. Küfrederim..

marpione dedi ki...

"ayrıca hani, piyasanın durumuna göre değişebiliyor ya bonservis ücreti. nobre'nin maaşı da, hatta rüştü'nünki de bonservis ücretleri olmaması dolayısıyla artmıştı."

nobre için imza parası dediler. 3m$ yanılmıyorsam. fiyatı da 1.25m olması lazım, $ mı €'mu emin değilim.

"nobre'nin maaşını salt nobre maaşı olarak ele alabiliyoruz. ama bobo'nun getirdiği bonservis ücretini sadece bobo üzerinden konuşunca ben subjektif oluyorum o da ayrı konu."

nobre'nin maaşını tartışmıyorduk burda. en azından benim derdim onun maaşı değildi. senin kendine yakın gördüğün veya daha iyi niyetle baktığın olaylar için bir "pozitif anlamlandırma" (reasoning), öte yandan hoşlaşmadığın veya d doğru bulmadığın olaylar için de "negatif ilişkilendirme" (relation) kurmandan dem vuruyordum ben.

bütün bu tartışmalar da ordan çıktı çünkü. olay önce nobre-bobo idi, sonra salt "bobo 5 para etmez" noktasına geldi. nitekim ben nobre'nin fiyatını verdikten sonra olay bir anda "genişleyip" (expand) xyz'de şu paraları alıyor, nobre'ye helal bu yollar çizgisine girmiş.

subjektif bakıyorsun olaya derken bundan bahsetmiştim. bu kadar zamandır okuyorum seni, sık sık geldiğin nokta bu oluyor. kızıyor da değilim valla, "taraftar" olmanın bir getirisi bu durum.

neyse daha fazla tartışmaya gerek yok. bir keresinde sana "jessie katılmıyorum buna ben, yanlış" diye cevap yazmıştım. bana "e olmaz ki öyle yanlış diyorsan açıklamak lazım" diye cevap vermiştin. bugün açıklamaya yeltendim meramımı ama gördüm ki "kişisel yargılar" çok ağır basıyor bu konularda. yorucu oluyor. yazdım yazabileceğim kadarını. daha devam etmekte lüzum görmüyorum. içki masasında otursak saatlerce konuşurdum elbette de yazarak olunca böyle sıkılıyorum :) yoksa severim geyik muhabbetini

T. Egemen Gul dedi ki...

Neyse.

Şimdi Jessie, yine haklısın ama yine de sana bazı laflar hazırladım.

Tomas'larin transferi yanlış değil. Neden mi? Çünkü geçtiğimiz sene Zan ve Toraman ikilisinin üstüne öyle bir psikoloji oluşturuldu ki, sanki bu adamlar Türkiye'deki en iyi Türk savunma oyuncuları degilmis ve "hep" hata yapiyorlarmis da Besiktas JK hep stoper arayisindaydi, hep yeni stoper geldi takima.

Evet Ertugrul bize bayagi buyuk bi kazık atmış giderken. Bunu bonservis bedellerine dun aksam bakan ben söylüyorum. Bana sinir geldi dün akşam. Ulan bu adamlar bu kadar para eder mi dedim, galiba maç postasının altında duruyor hala o yorumlar.

Bugun rahatlikla soyleyebilirim, aslında dun(gecen yil) de soyluyordum. Zan ve Toraman ligden bir karma cikarsan ilk 18'de yer alır, performans bazlı değil, genel piyasası ve yetenekleri açısından.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

bir ülkede beşiktaş'ın stoperi yok diye bir yaygara çıkmış olabilir. ama sen teknik direktörsen lidersin demektir. gidip zapo sivok'u alıp hem toraman'ı hem de zan'ı yedek bırakacak anlayış, sadece "zapo-sivok oynar, defansta türk oynamaz" anlayışının ürünüdür. madem öyle, sat o zaman toraman-zan'ı. bir daha da türk stoper alma.

hadi bak, sadece birisi alınsa anlarım. defansı derleyip toparlayacak.

tekrar edeyim, türkiye'de hiç bir teknik direktör zan ve toraman'ı ke-se-mez. bakın ben iyi oyuncu kötü oyuncu demiyor, kesemezler diyorum. bu adamların marka değerleri bu adamları kesilmez kılar.

bakın, fenerbahçe ibrahim akın'ı aldı. bugün beşiktaş sözleşme yenilemese galatasaray ve fenerbahçe gökhan zan'ın üzerine nasıl atlar farkında mısınız? tıpkı nobre'nin üzerine atlayacakları gibi.

şimdi kimse zan'ın yedirdiği gollerden bahsetmesin. onlara hayır diyen yok. kalite bu tamam.

bu arada, marpione, istanbuldaysan galatasaray maçı öncesinde gel sen de yemeğe

T. Egemen Gul dedi ki...

Ikimiz de bu konuda ayni seyleri soyluyoruz, farkli sekillerde.

Bobo konusu da bence yukarıda anlattigim gibidir. Bence 3-4-5 ne verirlerse satalım gitsin. Daha once de yazdım bir postanin altinda. Bobo'nun kafasi Turkiye'den coktan gitti. Ayrica Bobo'yu sattigin takima oyle bir madde koyacaksin ki Turkiye'ye donemesin, donerse o kulup Besiktas'a transfer ettigi bonservis ucretini yada yıllık maaşını odemek zorunda kalsın. Yani gidişi olsun ama dönüşü olmasın, Nihat gibi. Yoksa oturur aglariz.. Hmm, kufrederiz.

delgado dedi ki...

sivok candır.

gökhan zan'ın da zapo-sivok ikilisinden daha iyi bir stoper olduğunu düşünmüyorum, adam hayatı boyunca hep bu performansta takılacak, mental ve taktik yönden hala çok eksikleri var, belki tayfur defans yönünden eksiklerini giderir diye umuyordum ama neye fayda. bazı topçuların kafası gelişmeye-öğrenmeye müsait değil, hala onlarca pozisyon hatası yapıyor adam. inönü'deki son bursa maçındaki gibi yüzde yüzün üzerinde fit ve konsantre olmadıkça bizim büyük hedeflerimiz için de uygun bi oyuncu değildir. toraman'a da o kadar çok güvenemiyosun, üstelik sezon başında sağ bek olarak onu da düşünüyosun. bu bağlamda zapo+sivok (ki sivok'un ön liberoda da oynayabileceği biliniyordu) yanlış transferler değildi, kaç milyon eurolara patladığını tartışmazsak.

jessie, bi yerde haksızlık ediyorsun. "ulan brezilya milli takımına seçilmiş adam nası 5 milyon euro etmez" diyebilirsin (ki milli takımı demen de sanırım bobo'yu savunanların milli takım demesinden geliyor, buna pek takılmadım gerçi) ama şöyle bi bakınca adam milli takıma seçileli 1 seneden fazla olmuş, ronaldinho 2 sene önce 100 milyon euro ediyordu, şimdi hala brezilya milli takımlık oyuncu-hala bi süper yıldız olmasına rağmen 20 milyon euro ediyor. bobo'nun ederi geçen sezon 20 milyon euro, pazarı premier lig olsa bile ne farkedecekti ki, şubat 2008'den mart 2009'a hiç bişey oynamadıkça, avrupa arenasına çıkmadıkça. kaldı ki bobo'nun şampiyonlar ligi'nde ortaya çıkıp milli takıma seçildiği zamanlarda ligdeki genel performansı da yükselseydi 12-13e de gayet gidebilirdi, hatta daha yükseğe de. asıl ederinin kaç olup olmaması önemli değil, jo da 24 milyon euroluk oyuncu değil bu açıdan bakarsanız.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

onu diyorum işte delgado. hem şampiyonlar ligi'nde hem ligde alıp yürüdüğü bir dönem olmadı.

bobo'nun savunmasının yapıldığı 2 temel argüman var.

1- brezilya milli takımına seçilmesi

2- istatistikleri

bobo 3,5 senedir türkiye'de. ilk sezon yarım devrede 5 gol atmış. sonrasında 11-10 ve bu sene 11.

bu adamın yıllık gol ortalaması ligde 10. baros 20 yapmış bu sene, taner 16 vs... beşiktaş'ın golcü oyuncusu -hem de en temel özelliği gol istatiğiyken- yılda 10 gol atabiliyorsa bu beni tatmin etmez açıkçası. şimdi diyeceksiniz ki, takım yapısı şöyleydi böyleydi.

bobo-11
nobre-10
holosko-9

oynadıkları maç sayıları da birbirine yakın.

bobo'nun istatistiğini şişiren en temel faktör türkiye kupasında attığı goller. o maçların da hangi atmosferlerde hangi rakiplere karşı atıldığını az-çok biliyoruz.

istatistikse, bunlar da istatistik

ilgisiz dedi ki...

Yahu Jessie Sivok sakat ya da cezalı olmadığı hangi maçta kesik yedi bu sezon, ne olur söyle. Adam sene başından beri banko oyuncumuz, savunmada içinde Sivokun olmadığı hiç bir denklem güven vermiyor. Demek ki verilen para yerini bulmuş. (Aynı paraya Gs Meirayı aldı, şimdi dersin ki o adamdan 1,5 m euro para kazandılar. Peki ligde avrupada kupada toplam ne kadar kaybettiler?

delgado dedi ki...

bobo 3,5 senedir türkiye'de dedin de aklıma geldi, adamın seneye 5.sezonu olacak yahu. insan bi garip hissediyo kendini, hani bazen düşünüyorum da bobo bizim evladımız olsun, hep makul fiyatlarla sözleşme yapılsın beşiktaş'ta kalsın (nası olsa istediğimiz 10-15 milyon eurolara satılamayacak ya), normal klasik altyapıda yetişmiş bi topçu olsun. türk yapalım dicem de, türk pasaportu almak için yok isim değişmesi, yok milli takım gibi sayısız aptalca zamazingolar var. acaba federasyon değişik yasalarla kurallarla falan ligde 5 senedir oynayan yabancıları türk statüsünden sayamaz mı, istikrarlı kulüpleri ödüllendirmek için? veya aynı şekilde 21 yaşının altındayken satın alınıp 2 sezon oynatılan yabancılar yabancı sayılmasın, vesaire.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

sivok yedek kalmıyor belki ama 45. dakikada oyundan alınmaya başlamış olması bir anlam taşımıyor mu? benim senin kafandaki sivok önemli değil. ben de beğenmiyor değilim. ama zan ve sivok arasında ciddi bir fark olduğu fikri denizli'de yok. ben bunu görüyorum. zaten gelmeden önce de bunu ifade ediyordu kendisi.

ilgisiz dedi ki...

Ayrıca gol kadar asist'e de yatkın bir oyuncu Bobo, öyle vurduğu top kaleciden dönüp de arkadaşı tamamlıyor tadında yalan asistler de değil. Bilerek görerek, topukla, 20 metre çapraza ortayla, çizgiden içerideki boş adamı görüp çıkarmayla, yüksek topu 2 kişi arasında yükselip arkadaşına indirmeyle yapılan asistler. Bobonun 90 dakika başına gol/asist ortalaması bugün 20 küsur gol, 7 asist yapan (ki ligde 5 tanesi penaltıdır) Barosun epey üzerindedir. İstersen çarpıp böleriz burada. Tanerin takımı nerede ligde, Barosun takımı nerede, Bobonunki nerede ona bakmak lazım.

ilgisiz dedi ki...

Sivokun oyundan alınmalarını daha önce kart sınırında olmasına, ayrıca Fenerbahçe maçlarında bize çıkan 2. sarıdan kırmızıların maç sayısına oranındaki yüksekliğe bağlıyorum. Olay yetenekte değil ama dersen ki o kadar çok kart görmesin, o kabulümdür.

Bobo konusunda kendi adıma noktayı koyayım, Bobo'nun ederi gerçekten de 5-6 m eurodur, dünya çapunda yıldız değildir ama Beşiktaşın da iş yapan futbolcusunu ederine satma lüksü yoktur. Dünyada hangi kulüp ederine oyuncusunu bize vermiş ki biz de Olympiakosa verelim?

Benim için gol kralı çıkartmak önmemli değil. İnanıyorum ki Baros bizde olsaydı gene 20 gol atardı ama bu sefer Holosko ve Nobre 5 er golü geçemezlerdi. Biz de şimdi Barosa küfrediyor olurduk aldığı her topu kaleye vurduğu için.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

sivok ve sarı kart denklemini ben anlamakta güçlük çekiyorum. her sarı kartı olan kırmızı görecek diye oyundan alınacaksa vay halimize. ben ama şunu biliyorum. gökhan zan veya toraman'ın 90 dakika oyuna girmedikleri bir maç yok. baksanıza toraman'ı kesmemek için sağ beke bile atabiliyor denizli onu. sahaya girmedikleri maç yok iki türk stoperimizin. ister o, ister bu sebeple olursa olsun.

Soru:Takımın şampiyonluk maçına eski açık bilet fiyatını 90 tl belirlemek,hangi yönetimin zeki hamlesidir?.Bobo'yu satsınlar,gelen parayla da kendilerine loca yapsınlar.

Adsız dedi ki...

Jessie, senin su Bobo takıntından blog okuyucusu olarak sıkıldığımı belirteyim. Ne cevabı bekliyorsun bizden? Nobre'ye o da gelmiyor ve asla da gelmeyecek mi diyelim? Ayrıca Bobo'ya gelmiş 8 milyon avro dolayı teklifler vardır, bu da başka bir mevzu.

carlito dedi ki...

Bobo'nun gidişi/kalışı üzerinden pek çok yorum yapılmış ancak yerini dolduracak isim(ler)den pek bahsedilmemiş.

Batuhan'ın fırsat bulduğunda neler yapabileceğini görüyoruz. Es Es'de attığı gollerin neredeyse tamamı insanı mest eden cinsten. Bana göre Bobo'nun yerini rahatlıkla doldurur.

Holosko-Batuhan-Nobre üçlüsü ile sezona girilir mi, bence girilir. Holosko'nun takımda adam gibi sağ açık olmadığı için sağda hapsedildiğini ve iyi bi sağ açık alırsak onuda en ilerde esas mevkisinde oynatabileceğimizi düşünürsek bu üçlünün yetebileceği kanaatindeyim. Altyapıdan veya Anadolu'dan genç gelecek vaad eden bi yedek forvetle de desteklersen o da üstüne kaymak olur vesselam.

Sonuç olarak 7-8 Milyon Euro gibi bi rakama satılmasına ben hayır demem. Ha 5'e mi veriyorsun o zamanda sözleşmenin altına bi sonraki satıştan %50 pay alırım yaz, Türkiye'ye dönerse başka takıma zor gider şeklinde bişeyler ekle ve en önemlisi takas durumunda belli bi ücret alma hakkını ekle (Carew'de çok pis kazık yedik bu yüzden) öyle sat.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

benim bobo takıntım ne zaman başlıyor biliyor musunuz? yedek kaldığı bir maçın daha 30. dakikasında boboooo boboooo diye bir tezahürat başlıyor ya, benim de bobo takıntım o zaman başlıyor.

bobo takıntım 6 ay yatan adamın 2 maçla göklere çıkarılması üzerine başlıyor. fener, galatasaray taraftarıyla bir farkımız kalmadığını görüyorum ve üzülüyorum. onlar da alex'in, arda'nın dünya yıldızı olduğunu sanıyorlar. ve evet aynı serbest piyasa koşulları nedeniyle büyük transfer yapamadıklarını iddia ediyorlar.

ayrıca benim sorduğum çok çok net bir soruydu. bunun takıntıyla falan alakası yok. bugün gazetede yer alan habere göre olympiakos'un bonservis teklifi 2 milyon euro'ymuş.

sizin bobo'yu konumlandırdığınız yerle bobo'nun olduğu yer arasında bir fark var. temel problemim bu.

hadi diyelim takıntı bunlar. yahu adama gelmeyen transfer teklifleri de benim takıntım mı? bobo ve serbest piyasayı konuşuyoruz ulan burada benim alakam ne :)

Adsız dedi ki...

Batuhan hem Bobo'nun hem de Nobre'nin yerini doldurur. Holosko demiyorum. Eğer Batuhan takımda kalıp oynayacaksa gelecek sene Bobo veya Nobre'den birine güle güle denmeli, başka da kimse transfer edilmemeli.Müthiş bir potansiyel var. Daha da pişmesini bekleyelim diyeceksek vay Beşiktaş'ın haline.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

bence bobo sezon sonu, ne veriyorlarsa gönderilmeli ve nobre batuhan partnerliğine bırakılmalıdır. ha şampiyonlar ligi için yeterli bi ikili mi? zaten tek forvet oynadığımız için birbirlerini yedekleyecekler. isim olarak baktığında yeterli olmayabilir ama yabancı kısıtlaması olması nedeniyle zaten yeterli olmayan başka bölgelerimiz de olacak. yabancı hakkımı nobre ve batuhan varken bu bölgede kullanmaktansa üzülmez'in veya ekrem dağ'ın olduğu yerde kullanmayı ben tercih ederim.

çünkü bobo'yu forvet değerlendirdiğinizde savunmada zan'ın oynamasını zorunlu kılıyorsunuz...

tello
holosko
delgado
fink
ernst
sivok

6 etti zaten. bugün ne kadar eleştirilirse eleştirilsin delgado'yu +2 ye itebilecek bir türk oyuncu yok.

bobo normal şartlar altında nobre'nin yedeği kalmaya mahkum. tello'yu kestiğinizde serdar özkan'ı oynatmak zorunda kalıyorsunuz çünkü.

benim fikrim, sezon başında bobo gönderilmiş olsaydı, batuhan da kiralanmayacak ve bizde oynayacaktı. bugünkü konumumuzdan daha düşük bir yerde olmazdık. ben batuhan'ı da sevmiyorum ama futbol değerleri olarak değil karakteri nedeniyle sevmiyorum. eğer birine sabredilecekse bobo'ya değil batuhan'a sabrederim. onun potansiyeli bobo'dan çok daha yüksek çünkü. ha, nobre'den de yüksek ama nobre türk.

Bu arada Cisse kaliyor, Fink gelmiyor tarzi soylentiler duydum; nedir durum?

T. Egemen Gul dedi ki...

Delgado'yu +2'ye itebilecek Türk oyuncu.. Hmm.. Volkan Şen var.

@carlito: 7-8 yorum yukarıda aynı seyleri soyledim hemen hemen. Tek farkla, Carew'den cok iyi para kazandık fakat gelecegi goremedik. Problem o oldu Lyon'a transferde. Yoksa adam Lyon'dan sonra o kadar deger kazandi. Bizdeyken maximum satış rakamı buydu.

T. Egemen Gul dedi ki...

Cisse gosterdigi basarili performans sonrasi Mr. Denizli'yle gorusmus, kalmak istedigini soylemis. Olur vermisler. Fink transferi askıda bekliyormus.

Adsız dedi ki...

Fink'in Cisse'den artsı, eksisi nedir? Bunlar değerlendirilmeli. Cisse 1.5, Fink ise 1 milyon euro alacak senelik. Cisse mi Fink mi?

T. Egemen Gul dedi ki...

Bi de şöyle bişiy var. Taze taze: http://www.ntvmsnbc.com/id/24967895/

Gürcan Ulusoy dedi ki...

taze değil o 2 günlük haber aslında. ben zaten bu başlığı o haber nedeniyle açtım.

Bu konuda ayri bir post acalim, burada kaynamasin. Ilgilileri goreve davet ediyorum.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

cisse / fink konusu mu? 1-2 güne, blogun sakin olduğu bir saatte açarım ben alevleniriz :)

Ahaha, aslinda daha once de boyle bir konu acmistin sen. O cizgide acarsan gene hakikaten alevleniriz.

carlito dedi ki...

Cisse'nin son maçlarda ki performansı aldatıcıdır bana göre, Fink'i sadece 3-4 kere maç özetlerinde izledim. Bu kadarıyla değerlendirmek zor ama Cisse'den çok daha ofansif bi oyuncu olduğu hemen belli oluyor. Borges'in Fink analizini okumuştur herkes, oradaki bilgilere bakarakta Fink'in Cisse'den daha iyi olduğunu söyleyebiliriz heralde.

Ayrıca Ernst ile daha iyi anlaşabileceğii düşünüyorum.

Rıza zamanında ve Tigana zamanında da bu hataya düşmüştük biz, sezon boyunca hiçbirşey yapmayan adamlar sezon sonu bir iki maçta oynayınca gözümüze iyi gözükmüşlerdi ama hata yaptığımızı bi sonraki yıllarda anladık.

Bobo ve Cisse'nin son maçlarda ki performansı bizi yanıltıyor, tüm sezona bakmak lazım.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

borges'in fink analizi iyidir hoştur da olay cisse'yle mukayese konusuna girince bence tartışmalı olabilir. beşiktaş'ı ne kadar yakından takip edebildiğini bilemiyoruz borges'in. yanlıştır demiyorum da cisse'yi bizim kadar takip etmiş midir emin ddeğilim.

fink, murat ceylan alınırsa +2 olur zaten. sorun çıkarmazsa da bonservis bedeli olmaması nedeniyle uygun transferdir. zaten bu şekilde geliyor olmalı.

T. Egemen Gul dedi ki...

-de ayrı carlito.

Adsız dedi ki...

yazın toraman kadro dısı kalmıs ve gidecek deniyordu. zan da giderse takımda yedek stoper kalmayacak diye gokhan zan alelacele takımda tutuldu. yoksa gidiciydi bunu herkes biliyor. bu takımın toraman ve zan'a ihtiyacı oldugunu ve sivok'tan bir eksikleri olmadıgını soyleyenlere gülüyorum. bu ikilinin bu kadar forma şansı bulmasının tek nedeni yabancı kotasıdır. iki sezondur sonunu getiremediğimiz lig maratonunun sebebi de kalitesiz yerli defans oyuncularımızdır. bu yerli defans şablonuyla gol yemediğimiz bir derbi maçı varmıdır son 5 yılda, varsa kaçtır acaba.

ati99 dedi ki...

bobo galatasaraylı olmadıgı icin 4,5m euro dan yuksek teklif alamamakta bana gore. herhangi bir galatasaraylı futbolcu olsaydı bobo, attıgı her golle fiyatı yukselirdi. yukselmese bile medya yukseltiversin. arda turan mı sanki bobo?

sonucta biz galatasaraylı olmadıgımız icin medya abuk subuk transfer haberleriyle gonlumuzu oksamaya gerek duymuyor. "arda turan a 25m verdiler, yonetim ligde attıgı 3 gole karsılık fiyatını 2m € daha yukseltti" gibi sacma haberler olmuyor. o yuzden, pek gaza gelmemek gerekli diye dusunuyorum, "bobo niye su kadardan yuksek teklif alamıyor?" diye. onun yerine transfer haberlerinin dogrulugu uzerinde kafa yormak gerek.

ayrıca konuya deginilmis ama, herhangi bir transfer durumunda, bizim yonetimin bu isi ne kadar becerebilecegi de muamma. cristiano ronaldo'yu bizde olsa, 3m € + michel salgado'ya real e satarlar gibi geliyor bana. sonra sezon ortasında da michel salgado kor cıktı falan diye onu da sutlarlar vs.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

yabancı kotası olmasa beşiktaş'ta oynayacak türk oyuncu mu var allah aşkına? yine sorunları zan üzerinden çözme derdindeyiz. sanki üzülmez, ekrem, serdar özkan, uğur çok kapasiteli oyuncular da, biz zan değil.

Adsız dedi ki...

üzülmez yada serdar özkan'ın adını zikretmedim diye onlar için farklı düşündüğüm anlamını çıkartman yanlış. yerli defans şablonu derken bunun içinde üzülmez de var elbette. s.özkan'a değinmiyorum zaten önünde hakeden holosko oynuyor, tabiki yerine daha iyisini isterim ama şuan için yedek sonuçta, o da çıkıp holosko'nun önünde oynarsa o zaman ona da değiniriz. ancak halen zan'a toraman'a bel bağlayıp, sivok zapo gereksizdi denilirse sorunları elbette zan toraman üzerinden çözerim son üç yılın ışığında.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

ben de derim ki zapo sezonun büyük bölümünde yedek bankında oturdu. sorun yedek bankında mıydı? geçen sene de toraman zan oynadı bu sene de toraman zan oynadı.

leftymarc dedi ki...

jessie soyledigin adamlarin ibrahim uzulmez ve ekrem disindaki ikisinin zaten takimda olmamasi lazim, onlarin da yedek olmasi lazim. sorunlari zan ustunden cozme derdinde olmamak dusuncesi guzel ancak konu gokhan zan'a geldi mi soylenecek laflar bitiyor acikcasi gokhan zan'i birakin bonservisi bizden yillik aldigi parayi kurtarmak icin bedelsiz yollasalar cok sevinirim begenilmeyen zapotocny de sivok da hatta ibrahim toraman da iyi defans olmanin otesinde, az cok "futbolcu"lar gokhan zan futbolcu falan degil 1,90in ustunde olup (omzunu cikarmazsa) kafa toplarini alip azicik kademe ogrenen (alex'e kafa vurdurmasina engel degil tabi bu) her adam bizden yilda 1 trilyon alacaksa bitmisiz biz.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

ben gökhan zan'ın beşiktaş seviyesinde bir futbolcu olmadığını düşünenlerdenim. ama zapotocny'den daha iyi stoper olduğunu düşünenlerdenim. ibrahim toraman'ın da tomas sivok'tan daha iyi stoper olduğunu düşünenlerdenim. her ne kadar aynı tip stoper olmasalar da.

Adsız dedi ki...

yabancı kotası olmasa zapo'nun bank yerine sahada olacagını soyluyorum. sen ise 6+2 olmasa bile zan'dan kötü oldugu için gene bankta olacagını soyluyorsun, öyleyse tartışmanın bir manası yok. evet ben de zapo'yu acaip beğenmem, ama zan'a kesinlikle tercih edeceğim de bir gerçek. sivok'un ise bu 3 adama göre bir kaç gömlek üstün oldugunu dusunuyorum ek olarak.

delgado dedi ki...

denizli eğer sivok'u bir şekilde ön liberoda efektif kullanabilseydi tandem toraman-zapo olsun derdim, ama şu anki ideal ikilinin sivok-toraman olduğunu düşünüyorum. zapo'nun kötü bi stoper olduğunu düşünmüyorum, karşı takımda crouch-toni-kahe falan oynamadıkça 100 kere de gökhan zan'a tercih ederim.

gökhan dedi ki...

stoper deyince akla direk kesici geliyorsa toraman zapo dan, zan da sivok tan iyidir. ama kesici değilde futbolcu olarak bakarsak iş tam tersine dönüyor. hatta baki bile toraman ve zan dan daha iyi futbolcudur.

herşeyi bıraktım toraman ve zan bu takıma o kadar çok gol yedirdi, o kadar çok maç kaybettirdi ki, daha vasat ama ne yapacağı belli olan adamları bunlara tercih ederim.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

"yabancı kotası olmasa zapo'nun bank yerine sahada olacagını soyluyorum." diyorsun. ben de diyorum ki yabancı kotasının olmadığı maçlarda bile zapo tercih edilmedi. benim değil denizli'nin tercihi de bu yönde idi.

ben zapo'nun beşiktaş'ın yabancı kontenjanını dolduracak bir oyuncu olduğunu düşünmüyorum.

sivok ise iyi stoper değil. sivok esasen savunmada yer alacaksa oynayacağı yer liberodur.

sivok bir stoperin gereksinimi olan sertliğe, çevikliğe sahip değil. her maç sarı kart görmesi bundan.

burada sivok müthiş stoper yazanlar, şampiyonlar ligi maçlarında tekrar dönüp baksınlar ne dediğimi daha iyi anlayacaklar.

madem ayağı düzgün, tecrübeli oyuncu arıyordun gidip kratochvil'i alsaydın. sivok'u iyi stoper yapan hangi stoperlik özelliği allah aşkına?

rıdvan dilmen geçenlerde laf arasında şu lafı etti; "sivok düz oynuncu ama agresif, basan, kalpten oynayan bir oyuncu" sizin defanstan oyun kuruyor, mükemmel işler yapıyor dediğiniz kişiye düz deniyor.

tomas sivok, bir ronaldo'dur. dörtlü savunmanın stoperi değildir. zorluk seviyesi yüksek maçlarda her zaman ortaya çıkmaya mahkum sorun olarak duracaktır. göreceğiz, umarım ben yanılırım.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

ha, türkiye liginde oynar mı? burada ekrem sağ bek, delgado ortasaha falan oynuyor da cezasını görmüyor, sivok ta oynar tabi. ama amacın veysel cihan'ı durdurmak ise zan da oynar o kadar.

gökhan dedi ki...

zan, toraman veyseli falan durdururda öyle bir zamanda olmadık bir hata yaparlar ki herşeyi kaybedebilirsin. geçtiğimiz 2-3 yılda en büyük sorunlarımızdan biri de buydu zaten. ama sivok, zapo gibi adamlar bunu yapmayacağı için toramandan da zandan da bir adım önderdiler.

Adsız dedi ki...

ernst'in de gelişiyle nerdeyse tüm maçlara 6 yabancı çıktık, çıkmadıklarımızdan bazılarında zapo tercih edilmedi doğrudur ama bunun nedeni bir ara bankta oturan bobo holosko gibi oyuncuların ilerleyen dakikalarda oyuna girme durumunun söz konusu olmasıydı, iyi hatırlarsak. devamında yazdıklarından fikirlerimizin taban tabana zıt oldugunu gordugum içim daha fazla tartışmanın bir anlamı olmadıgını dusunuyorum.

saygılar, sevgiler.

Adsız dedi ki...

Yabancı kontenjanı bir yana Zapo bu takımın +2'ye takılan ilk futbolcusudur. Denizli'nin fikri bu. Bende aynı kanaatteyim. Gökhan Zan yine bence Zapo'dan iyi bir oyuncudur. Toraman ikisinden de iyidir, Sivok 1 numaradır. Ben Sivok'un stoper oynamasından yanayım. Klasik olacak ama Sivok orta saha oynadığında 3. stoper pozisyonunda oluyor. Savunma bu nedenle çok geride kuruluyor. Gerçektende ayağı düzgün bir futbolcu bizim stoperlere nazaran. Mecbur kalınmadıkça orta sahada oynamasın isterim.

T. Egemen Gul dedi ki...

Jessie, bence Bobo'yla Delgado'yu yollayip yerlerine Volkan Sen ve Gokdeniz'i alalım. Nasıl fikir?

---
Haa, aklıma bir örnek daha geldi. Bobo'yu neden daha fazlaya satamıyoruz sorusuna..

Fatih Tekke'nin Zenit'e transferi 7-8 milyon Avro civarindaydi. Simdiki degeri, 3 milyon civarinda.

Kaldı ki Bobo'nun Fatih Tekke'nin 1 numara küçüğü olduğunu düşünürsek 5 iyidir sanki yav.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

beşiktaş yönetim ve teknik heyetlerinin iki senedir yaşadığı bir problem var.

bobo'yu zaten satmak istiyorlar. hatta menajerlik şirketlerine yetki veriyorlar satılması için. ancak gelen teklifler hiç bir zaman beklentileri karşılamıyor.

7 milyon euro, bobo'nun satılacağı rakam. yönetimin istediği rakam.

gelen teklifler 5 milyon euro seviyesinde. bir rus takımı, bir ukrayna takımı falan olur da istenen rakamlara çıkarsa satılacaktır zaten.

ama bir sıkıntı daha var. şimdi bakıyorsun lucescu'nun takımına. bobo orada oynayacak kapasitede değil. oradan brandao'lar falan transfer yapıyorlar zaten.

bobo'yu nereye nasıl satarlar bilemiyorum. seneye sözleşmesi bitiyor. şimdi hafif vurdumduymaz bu oyuncu, bir de sözleşme yenilerse ne gibi bir psikolojik durum içine girer emin değilim. o yüzden mantıken satılması lazım.

ben gökdeniz'in alınması taraftarı değilim. tabi bunlar hep hesap kitap meselesi. bonservisi için ne ödenecek vs...

benim gönlümden geçen isimler jaja ve gueye olabilir metalist'ten. ama o oyuncuları alabilir miyiz emin değilim.

X Toraman Sivok İ.Köybaşı

Holosko M.Ceylan Ernst Tello

Delgado Nobre

şu kadro ideale en yakın kadro bence. ama şu kadro bile arızalı olabilir hücum anlamında. yabancı kısıtlaması bel büküyor.

11'e yerleşecek türk oyuncular lazım. çok büyük sıkıntımız var bence.

mehmet topuz gibi bir adama yönelmek mantıklı olabilir ama transfer bütçesinin 1 oyuncuya ayırmak yerine murat ceylan, ismail, erman gibi oyuncularla rotasyonu geliştirmenin uzun vadede daha faydalı olacağını düşünüyorum.

Adsız dedi ki...

jessie rıdvanın teknikten taktikten anlamadığını tek bildiğinin 3'lü defansa geçmek olduğunu söylüyorsun, sonra gelmiş burda rıdvan örneğini vererek sivokun düz oyuncu olduğunu anlatmaya çalışıyosun.ben anlamadım bu işi.

ha madem düz oyuncu o zaman orta sahada da oynamasın arkadaş bize düz oyuncu lazım değil. stoperde düz olan adam orta sahaya geçtiğinde birden alan veren 40 metreye pas atan bi adam mı oluyor?

Adsız dedi ki...

Kaleci konusunu da değerlendirmek lazım. Hatta mevki mevki postlar bekliyoruz. Hele bi gsyi gecelim de :)

Orhan-Toraman-Sivok-İsmail
Topuz-Ernst-Murat
Holo-Batu-Tello

Benimde gelecek sene lig için hayalim budur. Sadece 4 yabancılı. Beklerden birine kaliteli yabancı transferi yapılmalı. Sağ için Ilsinho, sol için Atouba isimleri geçti keşke olsa biri.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

rıdvan dilmen'in taktikten anladığını düşünmüyor değilim. sadece taktikten anlamanın iyi teknik direktör yaratmadığını söylüyorum.

rıdvan dilmen kendini geliştiriyor olsa da lokal bir futbol insanı. gidip ciddi anlamda yabancı kulüplerin yapılarını incelemesi gerekiyor.

işte sırf bu yüzden sivok konusunda yorum hatası yapıyor. ben o örneği sivok'u doğru tanımlamış olduğu için vermedim. sadece sizin topla arası iyi dediğiniz adama düz diyor dedim.

evet ama bence de düz bir oyuncu sivok. düz oyuncu olması ortasahada oynamayacağı anlamına gelmiyor. ernst de düz oyuncu bu bağlamda. hep söylüyorum, bazen en basit pas, bir hücum başlangıcında hayati öneme haizdir. bu tip lokal yorumcular biraz bunu atlıyorlar bence.

metalist de düz takımdı neticede.

zubi dedi ki...

yukarıdaki adsız posta 19:40 nick yazmayı unutmuşum.

denizlinin zapoya güvenmediğini düşünmüyorum. öyle bi güvensizlik olsa kocaeli maçında penaltı da attırmazdı zapoya, boboya falan attırırdı. zaponun oynamamasının 1. nedeni yabancı sınırlaması 2. nedeni de gökhanın bi çıkıp bi inen abuk performansıdır. örneğin kayseri maçındaki puyolvari performans üzerine fener maçındaki semihten omuz yiyip çim yiyen performans. ha kayseri maçındaki puyol performansı bile gökhanın sağ ayağının berbat olduğu gerçeğini değiştirmez.

ayrıca zapo gökhan'dan iyidir demişsin. bir takımda zapo mu top şişirsin gökhan mı top şişirsin sorusunun cevabı bence sabaha kadar zapodur. benim gözümde kayserideki eren bile fundemental olarak gökhan'dan daha iyidir .

gökhan'ın sürekli sakatlanan güvenilmez bi oyuncu olduğunu da düşünelim. ben ne zaman sakatlanacağı belli olmayan bi stoperle oynamak yerine sağlam bi stoperle oynamayı tercih ederim.

şimdiye kadar gelen bütün hocalar gökhanın abuk iniş çıkışlı performansından çok çektiler. hepsi gökhan'a güvendiler ve gökhan sağolsun hepsini yanılttı. denizli şanslı diyorlar belki de burda şanslıdır, kendisi zarar görse de minimum zararı görmüştür.


ben de sivok un düz oyuncu olduğunu düşünüyorum ve evet futbol basit oynandığında daha keyifli bi spordur benim gözümde. bu yüzden ben de sivok stoperde oynasıncılardanım. zaten senin de son yazdığın ideal kadroda sivoğu stopere yerleştirmen fikirlerinin yumuşadığını gösteriyor sanki biraz.

bana mı öyle geldi yoksa=)

Gürcan Ulusoy dedi ki...

sivok'u defansta değerlendirmemin nedeni sivok'u defans olarak görmemden kaynaklanmıyor. zapo eğer iyi bir performans gösterip bize toraman'ın partneri olabileceğini gösterseydi zapo oynasın, sivok önde oynasın derdim

sivok'un önde oynaması için başka bir stoper almamız gerekecek. kolay değil tabi bu işler...

theotheo dedi ki...

jessie gene tek yönlü bakıyorsun olaya.

oyuncu fiyatlarını medyadan duyduğunuz saçmalıklarla 2 ye katlayarak anlatıyorsunuz.

sivok zapo toplam 8.75'e 4 senede ödenmek üzre transfer edildiler.

yıllık gelirler 1 milyon bile değil.

bu bağlamda fiyatı çok çok uygundur.

bir oyuncunun yedek kulübesinde oturması onun yeteneksiz olduğunu göstermez, yabancı sınırlaması, form durumları söz konusu.

sivok senenin en iyi oyuncularından biri.

zapotocny gibi bir oyuncunun yedekte olduğunu görmek bana güven veriyor açıkcası. bu kadar basit.

takımın bekine yatırım yapılsın. evet yapılsın. var mı oyuncu?

7.8 trink çıkarıcaksın, bunun yabancı sınırlaması var, boku boyası var.

boş konuşmak çok kötü arkadaşlar. herşeyi siz bilmiyorsunuz, bu transferler için gecesini, gündüzüne katan adamlara haksızlık etmeyin.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

sana zapo'nun yedekte olması güven veriyor olabilir bana da sağ bek ve sol bekimizin olmaması sıkıntı veriyor. senin güven veren zapo'n 4. stoper durumunda.

şu rotasyonda yılda yapacağı görev sayısı 5'i geçmez.

sivok-toraman'ın direk oynayacağını düşün

bunlardan biri olmayacak, zan da olmayacak ve zapo oynayacak.

ve sen yabancı hakkını o 5 maç için kullanacaksın. bana mantıklı gelmiyor

"herşeyi siz bilmiyorsunuz, bu transferler için gecesini, gündüzüne katan adamlara haksızlık etmeyin."

Su mantiga gore her kulubun gecesini gunduzune katan transfer komitesi (kac kisidir bu komiteler) basarili, onlari elestirenler haksizdir. E o zaman her kulubun basarili transfer yapmasi gerekmez mi?

Ernst ve Yusuf basarili transferlerdir, Zapo ve Sivok ongorusuz yapilmistir, basarisizdir. Bunu soylemek ne kadar zor olabilir ki?

Yorum Gönder

Ara