.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

5 Mayıs 2009 Salı

Sivok Stoper Midir?

Size football-lineups.com/ sitesinden Sivok'un kariyerinin çeşitli dönemlerinden kesitler sundum. Bu örneklerde görebileceğimiz gibi Sivok kariyerinin çok önemli bir bölümünde orta sahada görev yapmış. Hatta Milan'ın transfer listesine girebilme haberinin esas nedeni Sivok'un orta saha performansı. Şu an hem stoper hem orta saha oynayabilen oyuncu sıfatı varsa da, sakatlanmadan önce tek bir mevkiisi vardı o da; orta saha. Bunu ben değil adamın kariyeri söylüyor. Hemen ekleyeyim. Sivok'un kariyerinde stoper oynamış olduğu bir bölüm de var. Udinese'den kiralık gittiği Prag takımında yarım sezon boyunca stoperde görev yapmış. Ancak tablo açık. Kariyerinde yarım sezon, bilemedin bir sezon stoperde görev yapmış oyuncuya biz hemen "Sivok orta sahada oynamaz, çünkü orta saha oyuncusu değil" diyebiliyoruz. Aklınız alıyor mu? Sivok'un hangi stoperlik özelliği onu Milan seviyesinin oyuncusu yapabilir? Sivok esasında hızlı, hamle zamanlaması iyi bir oyuncu değil ki. Ayrıca bir Toraman, bir Servet hatta bir Gökhan Zan kalçasına, gücüne sahip olduğunu da söyleyemeyiz. Fenerbahçe maçında Deivid'in dayadığı kalça, çoğu zaman Sivok'un dengesini yitirmesine sebep oldu. Beşiktaş'ın bir üst sınıf takım olabilmesi için Sivok'un orta sahada görevlendirilmesi gerekir. Sivok'un kariyeri bize bunu söylüyor. Sivok'u Sivok yapan, Milli takımına seçilmesini sağlayan pozisyonu yukarıda örneklerinde görüldüğü gibi orta sahadaki katkısı. Sivok bundan sonra kendini daha iyi bir futbolcu yapacak atletizme sahip olamaz. Oysa Sivok'un mevcut devamlılığının üzerine onun oyun zekasını ve basit oyun anlayışını sergileyebileceği serbestiyet verirseniz Türkiye Ligi'ndeki her ortasahayı Ernst'le birlikte domine edebilecek potansiyele sahiptir. Savunmada Toraman'ın yanında kim mi oynayacak? Zapotocny'i boşuna mı almıştınız?

30 Yorum:

Adsız dedi ki...

jessie sana katılmıyorum. ne zaman mükemmel giden toraman-sivok ikilisini bozduk, o zaman tekledik.

toraman-sivok
cisse-ernst

üstteki çatı şampiyonluğun ta kendisiydi halbuki. adam değilsin gökhan zan!!

Adsız dedi ki...

bu arada jessie iyi iş çıkarmışsın, tebrikler de bu sivok nasıl hem çek milli takımında, hem de udinese'de düzenli olarak forma giyememiş çok şaşırdım.
hayır efendi de bir çocuk..

Adlı dedi ki...

Delgado ve Zan sakatlandiklari gun Besiktas sampiyonlugun en iddiali adayi oldu. Ne zaman en kritik maclar oncesi iyilesip donduler, yine her seneki olay yasandi.

Ben bunu bilir bunu söylerim. Bundan sonra Sivok stoper mi orta saha oyuncusu mu bunu da siz hesaplayın.

alex de souza dedi ki...

yav bırak jessi gördük domineyi. pzar günü nerdeydi sivok ernst. emre selçuk deividin üçgenlerini kovalamaktan dalağı çatladı adamın.. pas manyağı oldular.

Pamukk dedi ki...

kesinlikle katılmıyorum sivok orta sahada hiç iyi performans göstermedi. stoperde oynamalıydı pazar, zan ın yerine.

alex de souza dedi ki...

pamukk doğru demiş. sen ortasahada pas manyağı olan adamda ısrar et. gökhan zan gibi saatli bombayı stopere koy.. zaten böyle orjinallikler bir jessie den geliyor..yetenek bazında vurdun mu ronaldoyu yattaraya yattara dimi yani :))

Pamukk dedi ki...

kaldı ki beşiktaş dergisindeki röportajda stoper oynarken kendini daha başarılı bulduğunu söylemişti. yanlış hatırlamıyorsam. hatta ernst de cisse ile beraber oynadığında daha başarılı olduğunu söylemişti.

aamet jr. dedi ki...

Öncelikle sağlam araştırma yapmışsın, helal olsun jessie. Sivok dediğin gibi ön libero olabilir. Zaten geldiğinde de ön libero deniliyordu. Gelecek sezon planlamasında yabancı dağılımını doğru düzgün ayarlayıp Sivok- Ernst orta sahası da düşünülebilir.

Ama bitime 4 hafta kalmışken, Toraman-Sivok iyi bir ikili oluşturmuşken en kritik maçta bozmak niye? Bir türlü aklım ermiyor.

İlk maçta da eskişehir maçına kadar formsuz Holosko'yu ilk 11 oynatıp Fener'e bir kala formunu yakalatmışken, herkes Holosko kadıköyde ilk 11 başlar derken Holosko'yu yedek bırakmıştı Denizli. Birkaç hafta öncesinde Adebayor ve Aghahowa gibi adamların Fener defansına karşı neler yaptığını görmüşken hem de.

Ben bıktım Denizli ve Terim gibi hocaların her kritik maç öncesi beklenmedik bir hamle yapıp, maç sonrası "işte hoca kazandırdı" denmesi beklemelerini. Ki çoğunda da kazanamıyolar o da ayrı bi ironi.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

"yetenek" kelimesinin içine yüzlerce sporcu değeri koyabileceğini kafası almayanların anlayamayacağı cümleler kurduğum için özür diliyorum.

neyse

siz pas manyağı diyorsunuz, ben adamın kariyeri ortasahada geçmiş diyorum.

sparta prag teknik direktöründen, udinese teknik direktöründen, çek milli takım teknik direktöründen iyi biliyorsunuz.

evet yattara ronaldinho hihi huhu...

aamet jr. dedi ki...

Bir de Fink meselesi var tabi. O transferi düşünürsek seneye de Sivok'u defansta izleyecek olmamız gayet olası.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

@aamet jr

ben zaten illa sivok orta sahada oynasın demiyorum. şu sistemde oynayacağına, hiç oynamasın o ayrı konu.

ben sadece, sivok stoperdir algısını çürütmeye çalıştım. başarılı olduğumu da düşünüyorum.

sivok stoperde de olabilir bu da ayrı konu.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

buraya da yazayım, bu sezon sonunda zapo ıskartaya çıktıysa, 1 sezon stoper oynayan sivok ta seneye ıskartaya çıkacaktır.

olur da şampiyonlar ligi'ne gidersek, güçlü forvetlerle mücadele edemeyecek bir fiziğe sahip olduğunu daha iyi göreceksiniz. o zaman da, sivok gitsin fizikli, gerçek bir stoper gelsin demek yok ama.:)

alex de souza dedi ki...

ronaldinho değil canım ronaldo. daha kendi ne dediğinin farkında değilsin..

sivok çok çimen yemiş pazar günü top peşinde yuvarlanırken

Gürcan Ulusoy dedi ki...

bu arada alex de souza arkadaşım, pazar günü seni kandırmasın, deivid / emre / selçuk üçgeni dediğin şeyden üçgen değil, olsa olsa düz bir çizgi olur. emre, deivid hadi tamam da selçuk sizin geçen hafta ıslıkladığınız selçuk değil mi?

hani şu liderden 9 puan fark yiyen takımın oyuncusu...

neyse hadi

Gökhan dedi ki...

ligin ilk yarısında defans gibi gözüküp sık sık ileri çıkıp da ortasaha gibi cisse ye yakın oynadıgı maclarda ve deplasmandaki fb macında sivok iyiydi.
ama 2.yarıda cisse-ernst bir arada oynadıgımız her mac sivok-ernst e göre daha basarılı olmuşuz,sadece kazanmak kaybetmek de değil oyuna hakim olan da biz olmuşuz.belki sivok geri kaçıyor,yanlış kullanılıyor bilemem ama en azından sezon sonuna kadar denenen ve başarılı olan stoperde toraman-sivok ortasahada cisse-ernst şeklinde oynamalıyız.

erdem dedi ki...

@alex de souza;

Şurda adam çalışmış, araştırmış, önümüze somut bilgi olarak bişiler koymuş. Sen de ortaokul çocugu (gerçekten ortaokul öğrencisiysen bilemem) kıvamında, pas manyağı oldu adam, şeklinde yorum yazıyosun. Katılırsın katılmazsın senin fikrin o, ama en azından ne diyorsan, burada ortaya konulan çalışma gibi biraz somut bişiler söle.
Zaman ayırmışsın, teşekkurler jessie.

Mustafa Denizli, en kritik mac oncesi Sivok-Toraman ikilisini bozmadi. Denizli, Nobre sakatlandigindan beri, Delgado'yu kesmemek adina bu tur deneyleri yapmakta idi.

Bunun yanisira, su sacma savunmasal anlayisi ortaya koyup, Sivok'u 3. stoper gibi gorevlendirdigi maclarda "Sivok ortasahada oynayamiyor" dememek lazim. Ama eger Denizli degismeyecek, Sivok da Denizli'ye itiraz etmeyecek ise; birakalim Sivok stoper oynasin Jessie.

Ama duzgun bir anlayisi olan bir takimda bu adamin onlibero olarak daha verimli olacagini soylemek "orijinallik" degil, "mantiklilik"tir. Toroglu "Sivok cok hizli, cok cevik" falan deyip dursa da, inanmayin ona siz. Guiza'nin, Gokhan Unal'in arkasindan kosturan ben degilim cunku.

Starks dedi ki...

Arkadaslar,

Cisse-Ernst oynadigi zaman takim daha iyi oynuyor ama Cisse-Ernts oynadigi zaman stoperde kim oynuyor? Sivok ve Toraman.

Sivok-Ernst oynadigi zaman stoperde kim oynuyor? Toraman - Zan.

Mac yorumunda da soyledim, Sivok stoper oynayinca modern bir stoperin yapmasi gerektigi gibi savunma hattini ileriye cekiyor, Toraman'i da yaninda surukleyip defansi yaklastiriyor ve oyunu dar alana sIkIstirmamizi sagliyor. Ortasahada cogu zaman Cisse-Ernst-Sivok birlikte oynuyormus gibi oluyoruz.

Sivok orta sahada oynayinca arkasindaki Zan ve Toraman araya bir top atilir da ihale bizim ustumuze kalir diye savunmayi cok geride kuruyorlar. Bobo ile Zan'in arasindaki 80 metrelik boslukta Sivok ve Ernts kapatamiyor. Ozellikle de takimda Nobre yokken ve Delgado, Bobo, Holosko ve Tello gibi mucadele etmeyen oyuncular varken.

Sivok'un orta saha performansini tam olarak netlestirmek istiyorsak, bu ancak ceteris paribus bir ortamda net sekilde ortaya cikar.

Yani... Sivok - Ernts'in oynadigi bir orta saha, arkasinda Sivok-Toraman'in oynadigi bir orta saha.

Dolayisi ile bu tartisma fazla bir yere ulasmaz. Besiktas'in savunma cizgisini santraya kadar yaklastirip alani daraltan modern stopere ihtiyaci var, bunu da su anda en iyi yapabilen Sivok.

En az onun kadar iyi yapabilen stoper geldigi zaman Sivok ortasahada bugunku gibi kotu gozukmeyecektir bana gore.

Denizli'nin bu macta Sivok'u orta saha oynatmasinin sebebi de, Shelbyl'nin dedigi gibi tavsan cikarmaktan cok Delgado sevdasidir.

Nobre (ana guclu bir Nobre) ilerde oynamazsa, Cisse ve Ernts de sikinti yasayabilir. Ozellikle Tello ve Delgado'dan ikisi birden sahada ise.

Starks dedi ki...

"Sivok - Ernts'in oynadigi bir orta saha, arkasinda Sivok-Toraman'in oynadigi bir orta saha. "

yanlis olmus.

"Sivok - Ernts'in oynadigi bir orta saha, arkasinda Sivok-Toraman'in oynadigi bir savunma hatti "

dogrusu bu olacakti. Ozur diler, duzeltirim.

gökhan dedi ki...

uğur meleke güzel bir detay yakalamış aslında. sivok ön libero(aslında 3. stoper) gibi oynarken ekrem ve üzülmez sıksık ileri çıkıyordu diyor. 2. yarı zan çıkıp cisse girince ekrem ve üzülmez in bindirmeleri kesildi demişti. düşününce hak verdim ve denizli amacının bu olabilceğini düşündüm. yani sivok kendi insiyatifi ile geriye kaçmıyorda denizli öyle oynatıyor diyebiliriz.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

biz denizli ilk geldiğinde "serbest" stoper demedik mi sivok için?

hani eğer rakip çift forvet oynuyorsa onlardan birini. tek forvet oynuyorsa forvet arkasındaki ortasaha elemanını alıyor demedik mi.

denizli o gün bugündür bunu oynatıyor zaten.

doğal olarak üç stoperden ikisi adam adama eşleşince kanat bekleri sanki 3-5-2 oynar gibi ofansif aksiyonlara daha fazla katılıyorlar.

yani beşiktaş klasik bir liberoyu oynatmak yerine o liberoyu serbest oynatıyor.

toraman da rakiple adam adama eşleşip zan'a da arkadaki serbest adam görevi düşüyor.

hesap bu.

zapo-sivok oynadığında zapo'yu adam adama eşleştiremiyorsunuz o iş için hiç uygun bir adam değil çünkü

Denizli'nin en iyi bildigi hucum varyasyonu kanattan yardirmaktir zaten. Geldiginden beri Besiktas'a verdigi de bu. Ama yardiracak adamlarin Uzulmez, Holosko, Serdar Ozkan falan olunca; arada tutmuyor plan. Kanattan yardirmak icin Ernst'i cikarip Ozkan'i bile alabiliyorsun oyuna.

Denizli'nin gormesi gereken su: Eger omurga Sivok-Toraman-Ernst-Cisse ise; senin 3. stopere ihtiyacin olmaz. Ernst 80 metre ileri geri kosmak yerine, bunun 20 metresini de kanat savunmasina harcar; var cunku o enerji. Ibrahim Uzulmez daha az kanat bindirmesi yapar, ama "verimlilik" adina pek de kayip olmaz.

Tabii bu sefer de isin icine Delgado sevdasi giriyor. Delgado'yu da bu takim ancak Nobre varken kaldirabiliyor.

Nobre gel kurtar bizi Allah askina..

jose dedi ki...

jessie,

guzel calısma olmus.bır galatasaraylı olarak delgado'nun ruhsuzluğu konusunda bır şeyler karalarsan okumak ısterım..

erbo dedi ki...

Araştırma güzel ancak sonuç hatalı. Tümden gelip yaparak her zaman doğruyu bulmazsın. tıpkı bu örnekteki gibi.

Sivok'un kariyerinin çeşitli dönemlerinde orta alanda görev yapması, savunma ağırlıklı bir futbolcu olduğunu değiştirmez. Ve sivok'un ön libero oynadığı maçlarda Beşiktaş orta sahasını kitlendiğini ve top yapamadığını.
oyun sistemimizden dolayı sivok orta alanda oynadığı zaman sürekli savunma ikilisinin ortasına girmekte ve ernesti orta alanda yalnız bırakmaktadır bu da fenerbahçede olduğu gibi boşluklar vermemize seberp vermektedir.

Durum ortadadır Beşiktaş'ta sivok orta alanda oynadığı zaman taraftar kalpten gitmeye mahkumdur

gregor samsa dedi ki...

sivok'un yarattığı problem ortasahada oynatıldığı maçlarda savunmanın önüne çok girmesi.böylece zaten tello,delgado,bobo,holosko gibi mücadale etmeyen.top kovalamayan herifler ilerde olunca takımın şaftı kayıyor.bırakın ernst'i essien'i koysanız böyle bir alanı kapatmanın imkanı yok.

Malvinas dedi ki...

Araştırma güzel ancak bir noktaya dikat çekmek istiyorum. Sivok'un orta saha oynadığı maçlarda yanında oynayan isimlere dikkat ettiniz mi?

Milli takımda Rosicky, Jarolim. Udinese'de De Agostino... Yani defansiften ziyade ofansif yönü güçlü orta sahalar. Sivok'un o orta sahadaki görevi stoperlerle iletişimi sağlayıp klasik dmc oynamaktır. Yanındaki orta saha oyuncusu da Sivok'u arkada bırakıp ileri çıkar-top yapar.

Bizdeki durum nasıl? Ernst zaten halihazırda defansif yönü güçlü bir isim. E yanına bir de Sivok'u koyduğunuzda bizim orta saha taş gibi olur ama top çarpıp geri gelir, yani pozisyon hazırlayamaz.

Elimizde bir Guinti, bir Yankov olsa o zaman tamam, koy Sivok'u yanına kovalasın oraları. Ama bu sistemde olmaz. O yüzden Sivok'un stoperliği çok anormal değil. Tablolardaki anlamda orta saha oyuncusu olması da.

Bizim ortasahada Tello ve Delgado var zaten pozisyon hazirlasin diye. Ayrica duyan da Ernst'i hic ara pas atmayan, sadece adam kesen, kutuk bir herif falan sanacak. Ernst su haliyle Delgado'dan fazla pozisyon hazirliyor yahu..

Malvinas dedi ki...

@shelbyl
eyvallah haklısın Delgado ve Tello var da, hangisine güvenebiliyorsun bu konuda? Tello konusu tam muamma. İbo gitmediği sürece o adamdan zerre verim alamayız.

Ayrıca Ernst'in kütük gibi bir adam olmadığını biliyorum ama 1. görevinin ileriye pozisyon hazılamak olmadığını da biliyorum, zaten Enrnst'in bu konudaki yetenekleri cidden sınırlı.

@Malvinas

Tamam hocam ben de onu diyorum. Delgado ile Tello'ya guvenemiyoruz, Sivok ile Ernst olmaz, ee? Ne kaldi ki geriye?

Birak tas gibi ortasahan olsun o zaman diyorum ben de.

Ha bu taktik anlayis dogru mu Sivok'un ortasaha gorevi icin? Hayir. Adami "serbest" stoper yaparsan ortasahan da olmaz..

T. Egemen Gul dedi ki...

Su kadar yaziya helal olsun diyorum fakat yerim Gokhan Zan kalçasını birader yaa..

Sivok orta sahanın adamıdır. Zapo'da savunmada Toraman'in yanına yazabilecegin yegane isimdir.

Yorum Gönder

Ara