.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

20 Mayıs 2009 Çarşamba

10 üzerinden 7

Yıldız golcülerin, unutulmayan son vuruş aktörlerinin hepsinde ortak bir yön var. Karakteristik bir özellik ön plana çıkmış ve bu öne çıkan özellik onları unutulmaz yapmış. Jardel, Tanju gibi futbolcular çerçeveci olmalarıyla hatırlanırdı. Ayaklarına gelen 10 topun mutlaka 9'unu kaleye gönderirlerdi. Hakan Şükür iyi bir koşucuydu ama elbette şanı, şöhreti hava toplarına hakimiyetinden geliyordu. Bergkamp vücut çalımının ustasıydı, Maradona bilek döndürme manyağıydı. Hami Mandıralı serbest vuruş psikopatıydı.
Yani bir şekilde futbola damga vurmuş olan bu isimlerin mutlaka öne çıkan bir veya biden fazla yönü var. Şimdi geliyoruz Bobo'ya bakıyoruz adamda her türlü şey var. Top sürebiliyor, vücut çalımı atabiliyor, asist yeteneği var, son vuruş kabiliyeti var, hava toplarını alabiliyor, defansın arkasına sarkabiliyor.
Hepsini yapıyor iyi, güzel, hoş ama hiçbiri 10 üzerinden 9 veya 8 değil. Bu onun dezavantajı. Onu avantajlı kılan ise bambaşka bir hadise. Çünkü bahsini ettiğimiz bütün meziyetler kendisinde var ve hepsi vasat çizgisinin sadece "biraz" üstünde.
Diğer yıldızlara baktığımızda ise mutlaka bir özelliğin 10 üzerinden 5 veya daha aşağıda olduğunu görüyoruz. Hakan Şükür maç içinde harcadığı efordan dolayı son vuruşlarda etkisizdi, Tanju'da top tutma ve asist yapma becerisi yoktu, Hami plase yapamazdı.
Gol vuruşlarına bakın, Bobo'nun müthiş bir zenginlik sahibi olduğunu göreceksiniz. Yeri geldiğinde plaseyi de aşırtmayı da tam köşenin ağlarını alan kafa vuruşunu da gelişine voleyi de yapabiliyor bu adam. Yapabiliyor ama dediğim gibi taş çatlasa 10 üzerinden 7 düzeyinde yapıyor. Bobo'yu tutanlar belki de en çok bu her şeyi az veya çok yapabilme kapasitesinden dolayı tutuyorlar, sevmeyenler ise baskın bir özelliğini görememekten yakınıyorlar.
Fakat eklenmesi gereken bir başka nokta daha var. Bobo'nun bariz bir şekilde zamanlama problemi yaşadığı ayan beyan ortada. Hamle zamanlamasını çoğu zaman tutturamıyor. Bu açık bir şekilde ritm bozukluğudur. Yarım saniyelik erken veya geç hereket birçok pozisyonun heba olmasına sebebiyet veriyor. Belki de 10 üzerinden 7'lerin hiçbirinin daha yukarıya çıkamamasında bu zaafiyetin etkisi vardır, kimbilir...

5 Yorum:

Bobo konusunda orta noktaya yaklasiliyor gunbegun, su tartismayi kapatmaya yakiniz sanki, ben onu gordum bu post'tan ve diger basliktaki yorumlardan sonra.

Hayirlisi.

T. Egemen Gul dedi ki...

Bence bu konu için ayrı bir post açmak anlamsız.

bence bobo nun en büyük problemi yeteneklerinden çok istikrar problemi. bakyıorsun 2-3 maç iyi sonra 5-6 maç ortalıkta yok. çok iyi oynadığı bir maçı gol atamadan tamamlayıp, ortalıkta görünmediği bir maçı 2 gol 1 asistle tamamlıyor. bu denli istikrarsız olunca da haliyle taraftarda kendisine karşı bir güven problemi oluşuyor.

Exavier, guven problemi olusan adamlar burada son 2 gun Sparta savunmasi yaptilar, guvensizler azinlikta derim ben.

shelbyl bu arada unuttum sanma, bobo kalan 2-3 maçta daha iyi oynasın, formasını sandıktan çıkarıp üstüme geçiricem demiştin. daha şimdiden cayma sinyalleri görüyorum sende, yakışmıyor :)

Yorum Gönder

Ara