.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

20 Nisan 2009 Pazartesi

Sivok'un Kullanılış Biçimi

Medyada, bloglarda, taraftar diyaloglarında düne ve ondan öncesine dair çok ciddi bir yanılgı mevcut. Dün Rıdvan Dilmen gibi sadece "taktik" konuşmaya hevesli bir yorumcu bile fahiş bir hata yaptı. Ben acaba başka bir maçı mı izledim diye şaşırdım. Herkes takmış Sivok'un ön liberoluğuna. Dünkü maçı baştan sona, sağdan sola, ileri geri izleyelim. Beşiktaş üçlü savunma sistemiyle maça başladı. Toraman - Zan - Sivok. Bunun aksini kim iddia ediyorsa müsait bir gününde beraber izleyelim. Ortasahada ise Ernst ve Delgado vardı. Burada Sivok'un kafa karıştırıcı tek görevi; top Beşiktaş'tayken diğer iki stoperin 10-15 metre önüne çıkması ve hücum aksiyonlarına orada katkı vermesi idi. Beşiktaş ne zaman top kaptırsa görev bölgesi olan üçlü stoperin soluna geçti ve o bölgeyi savundu. Biri çıkmış Sivok ön libero'da oynayamıyormuş, diğeri çıkmış -Rıdvan Dilmen; "Sivok'tan sol iç olmaz" demiş... Gerçekten aynı maçtan mı bahsediyoruz. Sivok sol iç değildi ki Sivok'tan sol iç olmaz olsun. Sivok'un Beşiktaş'ta Cisse rolünde oynamamasının nedeni Sivok'un kişisel tercihi midir yoksa Denizli'nin tercihi midir? Besbelli Cisse stoper oynama ezberi olan bir adam olsa sıkıştığında onu da o şekilde kullanacak. Top rakibe geçtiğinde savunmadaki sol stoper bölgesine geçen Sivok'un önde basma yetisinin olmadığı fikrine ise gülmekten başka bir şey yapamıyorum. Bunu ciddi ciddi iddia edebiliyorlar. Tomas Sivok, Edouard Cisse'nin yaptığı her şeyi yapar, yapamadığını da yapar. Sadece onu bu görevle görevlendirecek bir teknik adam olsun. Yok efendim, Sivok düz oyuncuymuş, o alsın yanına versinmiş... Bir de "taktik" konuşuluyor... O kadar da değil Not: Elinde dünkü maça dair tüm sahayı görecek bir şekilde çekilmiş bir fotoğraf olan varsa -kaleci vuruşunda oyuncuların dizilimiyle ilgili falan - gönderirse üzerine de tartışalım.

10 Yorum:

arif dedi ki...

jessie sivok sence ne oynasın ya da nasıl oynasın ? valla bu adamın hangi şekilde ve ne oynadığını bende anlayamadım:)

Gürcan Ulusoy dedi ki...

dünya futbolunun gittiği yön ortada. orada oynatılan oyuncuların görev tanımları ortada. lakin bu türkiye'deki görev tanımından farklılık gösteriyor. türkiye'de ön libero denince kendi stoperlerinin arasına giren, gerilere gelip top alan bir oyuncu akla gelirken batıda rakip ortasahayı kendi kalesine doğru iten bir anlayışla oynatıldıklarını görüyoruz.

dolayısıyla sivok'un kendi stoperlerinin arasında değil, rakip ortasahayı yine rakip stoperlere itmek gibi bir görevle oynatılması gereği son derece açık.

sivok böyle oynatılmıyorsa bu suç sivok'un olamaz. işte sivok değil cisse oynasın iddiası da o yüzden geçerli değil bence.

düşünün bir futbolcu teknik direktörünün direktifinin dışına çıkacak ve stoperlerin arasına girecek. yahu mümkün mü sizce bu?

mesela denizli gece yatarken, yaa bu sivok stoperlerin arasına giriyor ortasahayı kaybediyoruz diye düşünüyor mudur sizce? yani tüm bu problem denizli tarafından görülmüyor mu sizce?

elbette görülüyor. ama belki o bunun problem olduğunu düşünmüyor. belki de başka bir şey. neticede sivok öyle mi oynatılır diyelim. ama dünkü maçtan kalkıp sivok ön liberoydu demeyelim.

Dün ben maçtaydım.Aslında 3 lü oynamadık.Yine 4 lü oynadık.Ama sivok defans'ın hemen önünde oynadığı için 5 li gibi oynamış göründük..Oyuna hükmedemedik.Bu durumun en büyük sebebi de kanatlarda tek oyuncu bulundurmamız.Fener'de de geçen sene deniz-aurelio ikilisi oynarken deniz savunmaya yakın sol iç, aurelio onun biraz daha ilersinde sağ iç olarak oynuyordu ama deniz kanatlarda iki adam olduğu için defansa ya da kanatlara gömülmüyordu.Mesela fener maçında da sivok-cisse ikilisiyle çıktık.Hiç böyle bir sorunla karşılaşmamıştık.Tekrar söylüyorum 4-4-2(1-1) sistemiyle oynamadığımız sürece sivok orta sahada etkili olamaz.Sorun sivok'ta değil sistemde.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

http://rs647.rapidshare.com/files/223335123/28.Week.TSL.Besiktas.0-0.Bursaspor.Extended.Highlights._19.04.2009_.rar

şuradan maçı bi daha izler misin sadece sivok'a odaklanarak...

berthelemy dedi ki...

sonuna kadar katılıyorum bu yazıya. tvden bile belli oluyordu. hatta bi ara sivok sol bek mi oynuyor diye düşündüm. sonra bi baktım en uçta kafa vuruşu yapmış. genelde geri 3'lünün solunda gibiydi. dünya üzerinde bir futbolcunun bu kadar ilginç kullanıldığı görülmemiştir herhalde. saraçoğlundaki fb maçında şimdiki ernstin pozisyonunda oynamıştı ve maç boyunca hayran kalmıştım kendisine. 10 kişi kalmamıza rağmen oyunu domine etmemizi sağlamıştı.

jessie, şu sivok'un nasıl oynatılması gerektiği konusunu noat samisa'yla tartışsan, son yılların en eğlenceli ve analiz dolu tartışmalarından biri olur.. şu futbol aleminde sizden daha çok beşiktaş hakkında kafa yoran ve bunu her söylediğinin altını doldurarak yapan bir adam daha görmedim.. en doğru sonuca o şekilde ulaşılır bence :)

Link çalışmıyor ama ben de senin söylediğine ters birşey söylemedim ki jessie.Sol kanatta volkan şen ve arkasındaki oyuncu (veli'ydi sanırım)deli'nin kanadını koridor yaptı ilk yarı.İbrahim da sürekli ileri çıkınca sivok ibrahim'in arkasına girmek zorunda kaldı ve sol bek-defans karışımı bir mevkide oynamış gibi göründü.Oyunun bu şekilde aksamasındaki en önemli suç da ilk yarı hiç geriye dönmeyen tello'ydu.Denizli'de çok doğru bir kararla tello'yu oyundan çıkardı ve takım eksik olmasına rağmen ikinci yarı top oynamaya başladı.

walking down the street dedi ki...

sivok'un pozisyonunu her mac ozellikle takip ediyorum, hem de baslama vurusundan itibaren. ve gozlemlerime dayanarak soyleyebilirim ki sivok iki onliberodan biri olarak basladi. toraman sakatlaninca stopere gecti.

jessie senin soyledigin gibi sivok "takim ataga cikarken iki stoperin 10-15 mt onune cikiyor" degil aslinda. tam tersine takim ataga cikinca ernst ileri cikiyor, sivok geride kaliyor, arkadaki iki stoper de orta sahaya dogru ciktigi icin sivok + iki stoper uclu defans gibi duruyor. zaten mac baslarken santrada dizilise bakarsan dortlu defans onunde uc kisi dizilmisti, biri sivoktu. acıklardan biri ile bobo santra yapti. diger acik da orta cizgi uzerindeydi.

bunun disinda hep soyluyorum. sivok fenerde oynasa aylardir medyada mansetlerden asagi inmezdi " sivok'a dev talip: milan kapida", " real-barca sivok icin kapisti"... mukemmel oynuyor. ligdeki en iyi defans oyuncusu ve kesinlikle italyan liginde istedigi takimda oynar. ortasahada da kotu isler yapmadi ve cisse kadar orada da oynar, katiliyorum.

üstteki yoruma sonuna kadar katılıyorum. sivok çok net bir şekilde iki ön liberodan biri olarak başladı. özellikle tello hiç geri dönmediği için ibrahim'in arkasını kapadı. hatta ernst de, holosko dönmediği için ekrem'in arkasını kapadı sürekli.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

ön libero dersek bunun bir görev tanımı vardır. oynama alanı vardır. stoperlerin içinde oynayan oyuncuya ön libero denemez. bu oyuncunun değil teknik adamın tercihidir.

ben üçlü gördüm. eğer dörtlü görev varsa dediğim gibi tekrar izleriz. ki ben özetini en azından tekrar izledim. beşiktaş savunmada adam adama markajla oynayan bir takım üçlü savunmada. sivok serbest stoper. toraman rakibin 1. hücum silahıyla oynayan stoper. zan ise arkada süpürücü stoper görevindeydi.

zaten öyle olmasa sivok durmadan rakibin sağ açığıyla eşleşmezdi. çoğu pozisyonda dikkat edip üzülmez rakip ortasaha oyuncusuyla eşleşmiş, sivok ise sağ öndeki veli'yle. hatta iki direğe çarpıp dönen topu da sivok uzaklaştırıyor. neticede bu sivok'un bildiğimiz anlamda ön libero oynamadığının göstergesidir. bir ön libero kendi stoperlerinin de arkasına geçiyorsa orada bir sıkıntı vardır. yada ön libero değildir.

bu, çok basit bir talimattır. sivok! geri kaçma önde bas. teknik direktörün tercihi bu ise burada cisse / sivok arasındaki bir oyuncu özelliği farkından çok teknik direktörün tercihinden bahsedebiliriz.

yoksa üçlüydü dörtlüydü beşliydi önemli değil. sivok savunmanın içinde ise adı ne olursa olsun stoperdir.

zaten rakibin tüm tehlikeli atakları buradan geldi.

sivok'un sol stoperli hafif öne çıkmalı oyun görevi nedeniyle çoğu zaman ibrahim üzülmez'le eşleşme problemi yaşadılar. ibrahim 4lünün beki olsa o problemi yaşamaz. zaten ibrahim üzülmez tecrübeli denmesine rağmen oyun zekası son derece kısıtlı bir oyuncu olmasından mütevellit "ibo sen şunu tutacaksın" dışındaki esnek taktiklerde kafası karışan bir oyuncu.

Yorum Gönder

Ara