.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

27 Nisan 2009 Pazartesi

Her Elle Oynama Sarı Kart Değildir

Geçen hafta İbrahim Toraman'ın sarı kartından sonra yine geçen hafta ve bu hafta neredeyse sayısı 10'u bulan elle oynama kararı izledik. Hakem düdüğünü çaldı, elle oynama kararı verdi ve oyunu devam ettirdi. Hiçbirinde sarı kart göstermeye ihtiyaç duymadı. Çünkü futbol oyun kuralları belli. Futbolda futbolcunun topa elle vurmasıyla sarı kart görmesi için öncelikle oyuncunun niyetine ve kendine avantaj sağlayıp sağlamadığına bakılıyor. Lafı uzatmaya gerek yok. Her faulün sarı kart olmadığı gibi her el de sarı kart değildir. Malum pozisyonda Toraman topu kaleye, arkadaşına itse veya kafasında bu amaç olsa sarı kart doğru olur. Bakıyorsunuz pozisyona Toraman topa vuruyor ve topu anlamlı bir yere yönlendirmeden ters tarafa düşüyor. Toraman topu yönlendirmek istese öyle mi yönlendirir? Toraman topa niye isteyerek dokunsun? İsteyerek dokunan adam öyle mi dokunur? İsteyerek dokunmadığına kanaat getirdiğimiz noktada sarı kart da yanlıştır. Futbol bu, ikili mücadeledesin; top dizine, suratına, kulağına çarpabileceği gibi eline de çarpabilir. Zaten "çarpma" dendiği an elle oynama bile denmez. Ha dersin ki Toraman'ın eli ne arıyor orada? Toraman ellerini açsa ve topun eline çarpmasını beklese tamam, hem el verir hem de sarı kart verirsin. Burada öyle bir planlama olmadığı açık. Neticede iyi niyetli / kötü niyetli ayrı konu. 2 puana mal olduğu açık bir pozisyondu. Umarım ilerleyen haftalarda veya yıllarda çok hatırlamayız... Futbol Oyun Kuralları 2008-2009 Topu elle tutmak, oyuncunun eli veya kolu ile topa kasti olarak temasını içerir. Bir ihlal olup olmadığı konusunda hakem aşağıdakileri göz önüne almalıdır: • Elin topa doğru hareketi (topun ele doğru hareketi değil). • Rakip ve top arasındaki mesafe (beklenmeyen top). • Elin pozisyonu mutlaka bir ihlalin olduğu anlamına gelmez. • Elde tutulan bir cisim ile (giysi ve tekmelik vb.) topa dokunmak bir ihlal olarak değerlendirilir. • Atılan bir cisim (ayakkabı ve tekmelik vb.) topa vurmak bir ihlal sayılır. Disiplin yaptırımları: Bir oyuncu, kasıtlı olarak topu elle tuttuğu veya oynadığında sportmenlik dışı davranıiştan dolayı ihtar verilmesi gereken durumlar vardır. Örneğin, eğer bir oyuncu: • Kasti olarak ve açık şekilde bir rakibin topa sahip olmasını engellemek için topu elle tutarsa. • Kasıtlı olarak topu tutarak, elle oynayarak gol atmaya çalışırsa. Ancak, topla kasıtlı olarak elle oynayarak bir golü veya belirgin bir gol atma fırsatını engellerse, bu oyuncu oyuncu ihraç edilir. Bu ceza, oyuncunun kasti olarak topla elle oynama hareketinden dolayı değil fakat golün atılmasını engelleyen kabul edilmez ve adil olmayan müdahaleden kaynaklanmaktadır.

2 Yorum:

o değil de iki haftadır top ne çok elimize kolumuza çarpar oldu..cimboma hentbol takımı derken biz, bizim hentbolculara özendik..

T. Egemen Gul dedi ki...

Bence ikinci pozisyon sarı kartlıktı. Tartışmanın anlamı yok. Ilk pozisyonu unutmuşum bile. Onda da el vardı galiba. Bir defans oyuncusu elle oynamayacagini ogrenemediyse gitsin kaleci olsun ne işi var defansta.

Toraman isteyerek topa hamle yapmıştır. Ikinci sarı kartı gorup oyundan atılmıştır. Olayın ozu budur. Uzulmenin anlamı yok. O maçı öyle veya böyle almamız lazımdı.

Yorum Gönder

Ara